Коментари - Има ли сигурно място в сградите при земен трус? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама най-сигаорно си е кат си слеем с комшията Геле у мазата при туршията и ракията - не земенатресение че усетиме, ни ништо, баце. А кат излеем горе и се оглеаме, че си каеме "Лелей-йййй, като си пинем, брато, не знаем що праим бе!"

Има ! Извън и надалеч от нея.

Да не говорим пък за хора дето започват ремонти в блоковете без да са питали архитект, А БРЕ ИСКАМЕ ОТВОРЕНО ПРОСТРАНСТВО НОВИ ВРАТИ ДА ПРОБИЕМ , А ДАЛИ Е НОСЕЩА СТЕНА?????? ДАЛИ ИЗОБЩО НЕМОЖЕМ , ЗАЩОТО ОТСЛАБВА ЦЯЛАТА СГРАДА??? НАКИПЕНИ БАЛКОНИТЕ С ДОГРАМИ , КОИТО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ТЕЖЕСТИ НА БАЛКОНИТЕ.....ВСЕКИ ОРАВИ КВОТО СИ ИСКА. НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ СЛОЖИЛ СТЪЛБИ КЪМ ТЕРАСАТА ДА СИ ВЛИЗА ОТ ТАМ, А ЧЕ РАЗВАЛЯ ФАСАДАТА НА СГРАДАТА.....ЧАК СМЕШНО МИ СТАВА. И НЯМАШЕ ДА МИ Е, АКО НЕ ВИДЯХ В ЧИЖБИНА ЗА КЪВ КОНТРОЛ ИДЕ РЕЧ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИТАШ СЪСЕДА СИ ДАЛИ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ СКАРА ДОРИ И ТО ИМА ЗАПИСАНО КАТО ПРАВИЛО В ДОКУМЕНТИТЕ ЗА КЪЩАТА!!!!! ОТ 1215 Г !!!!!!! В Англия. Трябва да питаш!!!! Охоо...)))))

Очаквах, че ВИЕ ще кажете дали има безопасно място в сградите като говорите с експерти, какво има да се гласува?!?!?!

След 50 г бетонът започва да се разгражда. Скалата на Рихтер е 12, а в Турция сега бе 7.8 . При 12 се отваря земята, кое строителство е сигурно???? Или ще предотвратите земетресенията???? Можете да намалите скоростта на въртенето на земното вътрешно ядро?????? Можете ли???

Гледал съм блокове по 12 етажа или повече и всяка стълбищна площадка се е заключила, сложила нови метални, самоделни врати и ги е заключила. При пожар и земетресение това се превръща в перфектна клопка за тъпаците обитаващи тази сграда После некой ни е виновен, а ние пак сме жертви. Бой требе и глоби, много глоби

Само панелките дават някаква защита при толкова силен трус. Останалото построено няма шанс !

По време на соца имаше виц! Какво правиш при ядрен взрив? Намяташ бял чаршаф, и бавно за да не създаваш паника тръгваш към гробищата, като държиш Калашника назад за да не ти капе разтопеното желязо в краката...

Зависи от труса. При сегашното строителство НЕ. Хиляди нарушения от строителите, но всички по веригата нехаят, започвайки от инспекцията. Няма строители има огромни печалби.

няма. Има относително сигурни. Това са пространствата под СБ греди и в близост до противоземетръсните шайби. При панелите стълбищната площадка, защото само тя е монолитна. И при първа възможност напускате сградата по стълбището и се установявате на открито на разстояние най малко на 1/3 от височината на околните сгради. И още при първа възможност входната врата на жилището се отваря и оставя отворена.

бати тъпия върос. Има по-малко опасни места. Идиоти.

Всичко зависи от степента на магнитута. Но най-безопасно място се явява под касата на входната врата. Справка - японският филм "7,9 по Рихтер".

Ква каса бе, пич. Китайската дето е дебела цигарена хартия, или лепените от пресована хартия. Приказвате за неща които са препоръчителни. Ти не ходиш ли по веригите строителни магазини. Дори тенекето за покривите е по -тънко от тенекето на консервите. Духне вятър и всичко фърчи, друсне малко и се цепи от комина до пръста под темела. И тва с масите -онзи ден куката като си гонеше опашката сгъна краката на фирмена маса евростандарт. За нашите земи се оказаха най -устойчиви онези постройки дето им викат "паянтови" (думам за постройките с греди и разпорки в стените - ПАЯНТИ)

ЕДНОЕТАЖНОТО СТРОИТЕЛСТВО СИ Е НАЙ-СИГУРНО. ..... МАСОВ ПРОБЛЕМ В СВЕТА Е ЧЕ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СЕ КАТЕРЯТ ПО СТЪЛБИ И ТОВА Е ПРИЧИНА ЗА СЧУПВАНИЯ И Т.Н. ..... ДАЖЕ АСАНСЬОРА НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ, ПОНЕЖЕ ПРИ ЗЕМЕТРЪС СПИРА И ТОКА

Трябва конструкцията на всяка една сграда да бъде окачена на видно място пред самата сграда, за да може да се огледа от хора, които разбират, и хората в опасни сгради да бъдат информирани за това. Да се нареди всички премахнати стени да бъдат възстановени, като стоманобетонови, или поне тухлени противоземетръсни шайби. Ако нещо подобно се случи тук, не ми се мисли какво се случва с повечето сгради, строени след 1995 година, в годините на най-дивия преход. Кални пясъци в бетона, премахнати сб шайби и т.н.

Зависи от сградата. Ако е дървена къща или навес, устойчивостта е по-висока. В случая земетресението е било с продължителност над две минути с висока вероятност сградите да влязат в резонанс или почвата под тях да се "втечни". Тогава устойчивостта рязко пада. В комбинация с компрометирана конструкция, резултата е налице.

Зависи и земните пластове в каква посока се местят. Ако амплитудите са вертикални, разрушенията са големи. При хоризонталните сградите са по-устойчиви.

Колкото и парадоксално да звучи панелките са многократно по-устойчиви на заметресение от монолитното строителство.

Шило

Това е така, ако са санирани, ама не по бойковски, а истински санирани. Защото вече поостаряха.

Какво ще рече "бойковистки" и "истински" стандарти при санирането миуенчо ? Явно от саниране разбираш на ниво "една сиганка на пазара ми го наговори" !

Не е точно така , монолита за разлика от панела поема голяма част от резонанса . Неукрепен панел си се разпада като къщичка от карти .

Въобще не си светнат. Живееш си в мрак, и дращиш глупости.

Шило

На теория има по-стабилни места, на практика, едва ли!

И да има и да няма, не го знаем. При стоенето под врати, едва ли трябва да е от типа със стъкло отгоре. Има и носещи стени, а около бани слагаха едни други за ограждане, в определени периоди на строителство не толкова здрави. Може би в малки стаи да е по-сигурно. Не на външни стени, част правени и с тухли срещу студ, но не и носещи. Нагоре по етажи сигурно се усеща много по-силно. А в Сирия и Турция сигурно правят бетона с пясък, което го прави леко казано нездрав и се рони. Без да съм строител. Хора си го правят от цимент с камъчета. С времето изкристализира на кварцови кристали (може и пирит - прилича на злато) и става по-здрав - все едно вътрешен растеж. Трябва и арматура да държи. Там и някъде при Турция и Сирия се цепят 3 земни плочи. Един разлом минава и през Гърция. В България няма известно цепене на плочи.

И при земетресение не се ползва асансьор, а стълби, ако сте решили до там.

Зависи от технологията на стълбището. При панелните блокове стълбищата са захванати към етажните площадки и там наистина е опасно. Има обаче и монолинти стълбища, където няма такава опасност.

ТОВА КОЕТО ГОВОРИШ .... РИМЛЯНИТЕ СА ГО ПРАВЕЛИ Д НЕГАСЕНА ВАР КОЯТО СА ДОБАВЯЛИ ДИРЕКТНО КЪМ ТЕХНИЯ БЕТОН ПРЕДИ ДА ГО ЛЕЯТ

В старите блокове има сигурни места. Новото строителство - по-добре бягай навън

Как? По стълбите не става, че са слабо място, с асансьора също, остава да си купиш едни парашутни гащи и да скочиш навън през джама. Цената е че трябва постоянно да ходиш с тях и да ти се смеят кокошките ама онези дето имат цици

Колко сигурно? Не сте пояснили във въпроса, при колко силно земетресение. Защото скалата е логаритмича и разликите между степените са огромни. Трябва да се естои далеч от прозорци. Като за начало. Останалото е късмет.