Има ли риск АЕЦ "Аккую" да се превърне в "турска Фукушима"?

Въпреки съществуващите опасения от земетресения строежът напредва, а плановете предвиждат още две централи

Обратно в новината

Коментари - Има ли риск АЕЦ "Аккую" да се превърне в "турска Фукушима"? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има риск АЕЦ "Аккую" да се превърне в "турска Фукушима" само ако е зазположена на брега на морето и на малка височина и тогава може да бъде пометена от цунами, които може да се получат при едно голямо зеиметресение в този район който е силно земетръсен.

Освен нова Фукошима от руска АЕЦ друго не може да се очаква.

Повтаряйте бавно докато не си го набиете в канчето господа "експерти" - АЕЦ да гръмне е поради човешка глупост/алчност/некадърност и т.н.. Природата и свързаните с нея бедствия нямат нищо общо.

От каде е тази злоба. Ще се удавите в нея.

За тех не ама нашия с американско гориво да. Темелин у Чехия пее да гръмне....

Не може АЕЦ Акую да пострада от земетресение, може само от човешка глупост. Чернобил и Фукушима гръмнаха от човешка небрежност.

Без да умирам от кеф, че турците стаята енергийно независими чрез Русия, за разлика от нас, които ставаме енергийно зависими чрез Турция, ЕС и САЩ , съм абсолютно убеден, че зад паниката стои добре платена от от САЩ и ЕС организация, която много се дразни от руските технологии...

Има опасност Булгаристан да се превърне в балканско Хаити, даже вече си е реалнност.

Булгаристан до 20години много по зле от Хаити ще стане,споко

Ако има опасения от ядрена опасност те не идват толкова от АЕЦ Аккую, колкото от разположените ядрени бомби във военновъздушната база Инджирлик близо до град Адана и само на няколко десетки километри от епицентъра на неотдавнашните земетресения

Руснаците строят централата на турците безплатно!!! На нас американците безплатно ли ще ни стрият новите блокове в Козлодуй или ще получим кози уй доста по-мощен от този с американските тецове? А статията не я четох понеже от заглавието става ясно че е пълна с глупости. Руските АЕЦ са най безопасни, а руснаците в сверата на АЕЦ са на светлинни години пред всички останали

Не е съвсем безплатно. Условието е руснаците да я експлоатират 25 години и печалбата да е за тях, след което се оставя на турците да си я ползват още 50 години. Същото предложение имаше и към нас, но банкянският Тулуп с малко външна "помощ" (разбирай - набиране на канчето) го отказа. Тогава цената за два руски блока беше малко под $8 млрд...а сега нашите тикви се гласят за америчките АР-1000, чиято начална цена е $27 млрд. Казвам начална, защото е единствената такава АЕЦ,която Уестингхаус строи в САЩ, още през януари прескочи $39 млрд, а остават още три години строеж!

Добре,че това е далеч от нас. Турция и Кипър ще го издухат.

Кога ще приключи цялото Черноморие знае ли се вече.

Маймуни строят АЕЦ, то това си е опасно по принцип.

Съгласен съм,само погледни кой строи Белене и коментарът ти е на място

Дреме ми на Аккуя!

Хайде почна промивката на мозъците. Ако тази АЕЦ се строеше от американци, французи или японци нямаше да има никакви съмнения за безопасността ѝ, но понеже я строят руснаци, затова и скелетите на Фукушима изпълзяха. Господа, има доклад от няколко хиляди страници за аварията в АЕЦ Фукушима. Не е необходимо да четете целия доклад, едва ли някой го е чел целия от начало до край освен тези които регулират безопасността за построяване на АЕЦ. Прочетете заключението - там се казва защо се е стигнало до аварията в АЕЦ Фукушима. И изводите са, че причината за аварията е ЦУНАМИТО предизвикано от земетресението, не и самото земетресение. Защитите на блоковете на АЕЦ Фукушима, дори и не толкова съвършени, са се активирали и изключват реакторите и те минават в авариен режим, но последвалото цунами залива ключови центрове осигуряващи охлаждането на реакторите в авариен режим, което води до това на два от реакторите охлаждането да аварира и е нямало възможност да се предостави алтернативно охлаждане и в крайна сметка има пробив и радиоактивно изтичане. Ситуацията е била на косъм да се стигне до нов Чернобил при което горивните клетки да се превърнат в разтопено радиоактивно ядро и да пробият корпуса и паднат под корпуса на реактора. Имали са късмет и то голям японците. АЕЦ се строи днес при заложен стандарт земетресение 9 по Рихтер, с други думи и 9-а степен да удари реактора, корпуса и критичните елементи и инфраструктура по безопасността да останат непокътнати.

Абсолютно точно казано! Отделно да добавим и това че, Аккую има защита ако ядрото се стопи, има специален уловител, тоест защите са много по-добри и централата изобщо е по-ново поколение от тази във Фукошима. Всички сравнения и аналогии за неуместни, къде е Япония, къде е Турция, какво поколение са реакторите и какви защити имат. Аккую бие по всички показатели, а на сороснята им се реве и не им остава НИЩО друго освен да плюят!

Давай...и нашата АЕЦ в Белене трябваше да се строи по същия проект...само че оня скелет Маккейн дофърча бръже, нашока кофата на Тиквата и работата се разсъхна...

Отговорът е твърдо ДА, но ако беше строен по проектите на Уестнгхаус,каквито бяха 5-те блока на Фукошима!

Скоро ще лапкаме отново анадолския още 500 години! По стар български обичай....

Туй ДАЧЕ да не би случайно така да получава парички и инструкции от една далечна и много приятелски загрижена на Търция държава???

Минаха ни Мина, ще си купуваме скъпия ток от турчелята;;;;; за слугинаж това е наградата! нали знаеш- недей да плачеш на чужд гроб Гласувайте и внимавайте да не се продадете отново! Пък тези дето не гласуват да си купят вазелин!

Айде, айде..............в Белене РОСАТОМ не можеше да строи реактори, щото видиш ли, земетръсна зона............а УЕСТИНГХАУС и ффрансетата могат..............

За ужас на Германските педали Света строи Аец Урана е навсякъде за Тория да не говорим нямат какво да го правят.