Ако този човек разбираше от икономика...

Ако следваше нормалната икономическа логика, Доналд Тръмп трябваше да е наясно, че наказателните мита срещу чужди страни ще ударят по Америка като бумеранг.

Обратно в новината

Коментари - Ако този човек разбираше от икономика... | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

abasador

ако, пък Даниел Винтер разбираше поне малко от журналистика, нямаше да пише подобни глупости. Едни и същи журналисти дето пишат от години платените от DW статии, преди много време срещу комунизма, в по-късно време срещу демокрацията и сега пишат срещу всеки и всичко, стига да им се плати. Журналистиката не е лъжица за всяка уста уважаеми от Дойче веле и не се прави за пари! Да кажеш за един човек, който е създал милиарди тежка империя, че не разбира от икономика и финанси е най-малко смешно, иначе по нашенски казано си е пълна простащина. Лек ден.

Този психично болен клоун не разбира от икономила,а Драхалевският Ман Гел много разбира,за това сме на това дередже. Анатема,Ай Дуко!До девето!

Тръмп не сам, че разбира от икономика, но разбира също така от политика и дипломация и със сигурност ще направи САЩ велика държава! Проблема му е че около него има само некадърници които не са научени да слушат какво им казва този голям човек! Най-големи са некадърниците в сената! Ако успее да изведе американските военни от Сирия и Афганистан със сигурност ще спечели нобеловата награда за мир!

Бих приел за по-вярни сметките на един милиардер ,отколкото мнението на петокласни комунистически икономисти! По-добре е да си мълчиш,когато още живееш с петилетни планове.

има няколко опита да фалира създаденото от баща му с не съвсем прозрачни държавни поръчки състояние . А трябваше до го е утроил. В екипа му обаче не се знае кой какво точно мисли !

Клеветническа статия, като започнем от заглавието. Тръмп доказано разбира от икономика, защото има успешни бизнеси в родната си страна. Сложните взаимозависимости, като че ли разгледани в статията, са елементарни за премисляне връзки, които не изискват особено задълбочени познания. Тръмп няма други средства за въздействие освен митата. Защото не смята да прави държавен капитализъм например. И преди да доведе до катастрофални последствия, ще ограничи вноса. Статията забравя първата връзка във времето.

Левите икономисти са заблудени и Статията на DW е на микро ниво икономисти неразбиращи проблемите на световната търговия и политика... Защо са късогледи към експанзията на китайски стоки с ниско качество ниски цени на европейски и амери- кански пазари и последиците за икономиките на тези и др. страни Никой няма смелост и сила на воля- та освет Тръмп обявил 25% мито за 1300 китайски стоки за нелоялна конкуренция и стомана и алуминии и нефт мерки за балансирани цени За Тръмп съдете по факти и данни след три години и ...

Милиардерът има екип който със сигурност разбира от това което до сега се приема за наука финанси и наука икономика.От както е водеща икономика целта на САЩ е да правят винаги другите да са по назад от тях и сега целта е да спрат развитието на Китай, а не те да спечелят от митата.

Стига с този Тръмпел!Нас нали ни оправи Драгалевския Ман Гел,та сме цъфнали и вързали! Анатема,МанГеле!До девето!

niki_leo

Ами не е нужно DW да ме осведомява за това, че Тръмп не разбира от икономика. Това е ясно за всеки що-годе здравомислещ човек. Освен от икономика, този човек не разбира от политика, също така е зле възпитан и с много нисък морал. На всичкото отгоре вместо да обедини американската нация успя да я раздели. Не знам при това положение как смята да направи Америка велика отново. Поради горните причини неизбежно ще се провали като президент. Всички новини от САЩ през последната година показват нисък рейтинг на Тръмп, при това най-ниският в сравнение с всички предишни президенти. Относно това, че не разбира от икономика: парите и бизнеса на Тръмп са наследени от баща му. Доста спорно е какъв и дали изобщо той има някакъв реален принос в увеличаване на семейното богатство. А съвсем друга тема е, че ако си добър в управлението на компания, не значи автоматично, че си добър в управлението на държавна икономика, при това най-голямата икономика в света. Засега се справя много зле. Затова и съветниците му го напускат непрекъснато и най-читавите отдавна го оставиха. Дори и да не се стигне до импийчмънт, в което силно се съмнявам, Тръмп ще остане в историята на САЩ като най-слабият президент досега. Такъв антирекорд едва ли скоро ще бъде подобрен от някой от следващите президенти на САЩ. Просто Тръмп е ужасно некадърен.

По голяма нелепост отдавна не бях чел- ако Тръмп не разбира от икономика , откъде са му милиардите? да не е бил на пангара за просяци

Има и по интересни неща "Путин - икономическият гений на Планетата"!

макроикономика и бизнес са две коренно различни неща, като първото е много по-сложно от второто...

Така е, затова САЩ са едва на първо място в света с БВП 19 трлн.$, а Русия е на 12-то с 1 трлн. плътно след Южна Корея с 1.5 трлн., която е на 11-то! Русия е царица на макроикономиката, а в икономиката?!

Макроикономиката не храни държавата! Хранят е икономиката и бизнесът!

Има и още по-интересни "САЩ и особено Япония изостават от Русия в областта на електрониката с 20 години" - изказване на депутата от Държавната Дума на Русия господин Железняк!

Батка, да си чувал че има разлика между фирмена политика и държавна политика?!? Тогава може и да ти светне лампичката,че управлението и нюха към парите в собствена фирма няма никаква,ама никаква връзка с управлението на една държава. Справка:Симеон Дянков се опита това твое предположение да го наложи в управлението на БГ.Резултата е налице,няма нужда от коментар

ако човекът, който беше написал тази статия разбираше от макроикономика, то със сигурност нямаше да е напише. тя е толкова погрешно постолирана, че чак сълзи ме избиват - ще я оборя само със следните три точки: 1. С или без мита САЩ не произвежда нищо материално и им е все тая. Това, което те изнасят са финансови инструменти и те продължават да не са облагат. 2. Търговския дефицит по правило е негативен момент заради изнасянето на национален доход и за последстващия дефицит на конвертируема валута в насрещния на стоките поток- паричния - само, че в случая на САЩ те са и емитенти на Световната конвертируема валута т.е за тях релно дори вноса е вид износ на валута. 3. начина, по който се емитират долари няма нищо общо с базовите макроикономически постулати поради това е безпроблемен лост на опериране, да не говорим, че в съвременния свят ц банка не е единствения играч, който увеличава парите в широкия им смисъл в обращение

Я провери колко е стоко оборотът между САЩ и Китай и щом щатите нищо не произвеждат, кво изнасят за Китай, срещу китайския внос! Само хартийки ли си разменят! Хартийки за 600 милиарда долара? Мухахахахахаха!

Оборвам те само с 4 думи "ти не си материален"!

страхотно оборване. то когато нямаме аргументи по темата на разговор, но искаме да изпъкнем какво правим - почваме да обиждаме и нападаме опонента за да го накараме да се оттегли - байганьовщина до шия е това.

Тъпа статия писана от много посредствени дивид. Да говориш за милиардер че не разбирал от икономика е смешно. Писача на статията сигурно два бона на месец не мой изкара иначе дава идеи кое как и то за най могъщата държава САЩ хахаха смех в залата....

Тръмп стреля напосоки, абсолютно подвластен на заповеди отляво и вдясно, човек непредвидим и опасен в пълния смисъл на думата !!! Абсолютен "нарцис", самовлюбен в себе си (нещо като един наш добре познат министър-председател)...Поне по това си приличат като две капки вода :-)).

Стреля на посоки, пък все попада в целта! Как става това?

Не може да си върне дълговете,за печалби говори, хахаха.

Пише се: America пичове, въпреки че и това не е съвсем правилно, когато става въпрос за САЩ. А колкото до чичо Дончо не го мислете толкова. Той знае какво прави и не случайно притежава милиарди долари.

Хмм, отврих си биричка

Америка си избра да бъде управлявана от руски агент.

не разбирам икономика, но щом синовете на курни и първата дама са в америка - нали имат икономически екипи - и аз искам там.

ако трябваше да вярваме безрезервно на написаното от dw, то отдавна щеше да е издание на ватикана. :-))). а ако авторите на неотроцкисткия лев неолиберализъм разбираха от икономика, нямаше да ползват във всичките си манипулативни медии израза с отрицателното послание "наказателни мита". защото по същата логика може да се говори и за наказани тройно клиенти, купили си фалшифицирани "зелени" дизели. тръмп е пределно ясен. той сам съобщи, че иска да преговори всички договорни отношения със сащ. тактиката в случая е също толкова проста. слага мита, за да може да предизвика предоговорни преговори, на които да се преразгледат условията за внос и износ със сащ. лакеите на троцкисткия неолиберализъм съвсем са се отучили да слушат дори минимално какво им говорят хората, защото чуват в главите си само кънтежа на собствената си пропаганда и агитация. а най-много ги боли за уродливото им ttip.

абсолютно подкрепям мнението ви. На мене ми е интересно дали и дв Германия е същата сбирщина от неграмотни ментално разстроени човечета, защото не я следя особено, не, че следя ДВбг, но те си пропагандират бълвочите по всяка възможна платформа.

Баба Марта пръдна в кацата и през април Дойче зеле се размириса. Някакъв келеш учи Тръмп на икономика. Какво ще каже за икономиката на Германия с новата работна сила от примати от арабските страни?

ръст на икономиката в Китай се изчислява на база произведени стоки и услуги а не на продадени и усвоени такива за това и данните не съответстват на реалните икономически показатели и се получават аномалии като построени цели градове без продадени жилища и произведени стоки за милиарди на складове без пазар ....така че в тази търговска война май първи ще мигнат китайците и по скоро Америка може без китайските евтини боклуци защото същите и може да си ги поръча от Индия,Бразилия и латинска Америка

булшитс - всяка икономика се мери и по производство и потребление едновременно, но чрез различни методологии....обаче колкото и да са различни те обхващат винаги и двете страни.

Истината е много ясна и за студент по икономика първа година .Епъл плащат на китайците за всеки един произведен телефон 20 долара а те печелят по 300 долара и не плащат и един цент данък защото сметките им са в офшорни зони ....така стоят нещата и с Майкрософт и останалите американски компании .В резултат Китай е с отровена с токсини и химикали природа и икономика зависима от чуждите основно американски пазар а Америка е с 20 трилиона дефицит защото само бедните плащат данъци а се харчат ежегодно стотица милиарди за войни .Само за няколко месеца Тръмп спря войните на лауреата за мир обама и килъри ,прокара нова данъчна реформа за да върне парите от офшорните зони и сега на ред са китайските стоки да бъдат таксувани за да няма нелоялна конкуренция .Китай има проблеми с енергийните източници докато Америка има дори излишък и е износител така че нещата не са розови за китайците както се твърди тука .

Истината е много ясна и за студент по икономика първа година .Епъл плащат на китайците за всеки един произведен телефон 20 долара а те печелят по 300 долара и не плащат и един цент данък защото сметките им са в офшорни зони ....така стоят нещата и с Майкрософт и останалите американски компании .В резултат Китай е с отровена с токсини и химикали природа и икономика зависима от чуждите основно американски пазар а Америка е с 20 трилиона дефицит защото само бедните плащат данъци а се харчат ежегодно стотица милиарди за войни .Само за няколко месеца Тръмп спря войните на лауреата за мир обама и килъри ,прокара нова данъчна реформа за да върне парите от офшорните зони и сега на ред са китайските стоки да бъдат таксувани за да няма нелоялна конкуренция .Китай има проблеми с енергийните източници докато Америка има дори излишък и е износител така че нещата не са розови за китайците както се твърди тука .

има ги в интернет. Патенти регистрирани годишно - показател за нововъведенията и техническия гений на нациите: САЩ - 500 000 патента; Германия- 180 000; Русия - 30 000 само. За съжаление няма данни за Япония и Китай. А би било да ги сложа и тях тука. Дали сме русофили, англофили, американофили и т.н. е друг въпрос. САЩ май все още не е нация за отписване, казвам аз.

Защо слагаш патентите, които са платени да важат на територията на САЩ като най-голям пазар? Брой само тези на американските производители. И да ни светнеш колко от тези патенти работят ефективно. Примерно тези на Мъск не бива да ги броим, щото то се видя - въздух под малко налягане. И "Тесла", и космическата програма. А какво им остана друго?

И кьораво и кьопаво, дето не може да получи патент, в собствените си държави, поради странични ефекти или дефекти, получава патент в САЩ. Това го знаят и децата.

За Китай няма как да намериш данни, там мащабите са други. Те официално ги обявяват като население че са 1 350 000 000 - някои смятат че са над 3 000 000 000

Епъл патентова правоъгълик със заоблени крайща.. и? Патента е патент но кое е иноваторството? Не е важно количеството а качеството

Великата демократична свободна Америка въвежда протекционизъм, а комунистически Китай защитава свободната търговия. Светът се обърка бе. А България сеги и гледа отстрани и не знае на кой свят се намира. Просто като икономика днес сме бледо копие на това, което бяхме до 1989та.

бвп на България 1989г.- 21 990 000 000$ 2017г.-53 000 000 000 $

ХА ХА ТИ ВЯРВАШ ЛИ СИ БЕ СОРОСОИДЕ ? САМО СТОКООБРОТА СЪС СССР БЕШЕ 12 МИЛИАРДА ДОЛАРА ..... ЗА ДРУГОТО СЕ СЕЩАЙ САМ . 1989 Г СОП НА БЪЛГАРИЯ Е 320 МИЛИАРДА ДОЛАРА .

Благодарение на стъкмистиката властта може да си получава каквито си поиска икономически резултати! В случая днешната ни икономика е примерно 10 пъти по малка от тази по времето на социализма, но стоките и услугите, които сегашната българска икономика все още произвежда, са 30-на пъти по скъпи от тези по времето на социализма, и това създава (фалшиво) впечатление за значителен ръст на съвременната ни икономика спрямо тази на социализма!

Оctavius

А да коментираме ли факта в разликата в покупателната способност? Че 53 млрд най-вероятно днес не могат да купят това, което през 1989 г са купували 18 млрд?... Само си подхвърляме цифри тук, без мисъл...

Американската икономика е самозадоволяваща се и няма нужда от внос, в момента когато спрът огромния внос от Китай и ЕС, ще са най-добре.

Целта на Тръмп е: Зануляване на външният дълг!!! Уникален подход по ръбът на бръснача.

Ама това води до увеличавене на този към ФЕД и вътрешните дългове - към здравната, осигурителната система, нали?

Дир, да не сте филиал на дойче веле??? Ако ме интересува какво пише в ДВ ще си го чета там,но не ме интересува,и няма нужда вие да препечатвате почти всяка тъпотия,която излиза там.

поредната повръщня на дойче веле....тея са най-гнусната прпагандна кочина

экономиката зависи от экономистите , колкото климатичното време от метеоролозите !

Може би ще ви е полезно да знаете за други ваши мнения, че в българския език руската буква "э" въобще не се използва.

а автора трябва да е доста наивен с твърденията че Тръмп и екипа му съставен от най добрите американски икономисти са некомпетентни .....

А защо Щатите са на това дередже, след като управляват най-добрите? точно както у нас, с разликата, че там ФЕД още им се връзва. Ама то всичко е временно.

И какво им е "дереджето на САЩ",че си се разтревожил за тях? За да се даврандисаш (превод:успокоиш) направи най-елементарното и лесно усилие- наблюдавай само"бягащия" текст с цифри ,зад гърба на водещите в Блумбърг тв,например.

разбира се че не разбира! затова кривата на бвп на сащ върви нагоре под ъгъл 45 градуса, а на раша под същият ъгъл ама надолу!

А защо тогава икономически е след Китай и това стана точно по времето на Тръмп!?

сащ-18 561 934 000 000 $ ес 16 520 000 000 000 $ китай-11 391 619 000 000$ япония германия великобритания франция индия италия бразилия канада южна корея россия-1 267 750 000 000 $ написах ги до россия щото хем ме кефи колко са назад, въпреки огромните ресурси които притежават, но най вече за да разбереш, че на китай , за да настигне сащ му трябват общо още пет пъти колкото целият годишен продукт на россия!

Нещо, много си се объркал. Пи ли си хапчетата, днес?!

Ами чети си списание форбс и си вярвай сам...

Между другото САЩ са единсвената страна в света, която може да живее в режим на автаркия (икономическа самоизолация) без да изпитва липси и да се влоши нивото на живота. Да, ще има сравнително неголямо показване на цените (тъй като те се определят от платежоспособното търсене, а не от желанията на производителите), но тъй като ще има и повишена нужда от работна ръка заплатите ще се повишат и сравнително бързо ще се установи равновесие, а и бюджета ще бъде сериозно облегчен тъй като цолиалниет изплащания сериозно ще намалеят. Но за останалия свят... САЩ генерират 30% от парично-стоковите потоци в света. Това означава, че ако спрат вноса 1/3 от китайското и от западноевропейското производство ще умре. А само в Китай това са стотици милиони души; в Европа сумарно също ще бъдат от порядъка на сто милиона души.

САЩ ще трябва да наложат мита или на Китай или на ЕС Но ако наложат и на ЕС и на Китай ще се изолират и на практика ще заприличат на страна в санкций като Русия

След като DW като заинтересована страна е против и обяснява, това може да значи само че Тръмп е на прав път. Да не говорим за това че някакъв писач на заплата, т.е. който не спечелил като предприемач и 1 евро, разбира повече от икономика от румп, който е построил над 100 големи обекта в целия свят.

Желая успех на Тръмп, макар да не ми е любимец, но по пътя по който е тръгнал го чака още по-лошо. САЩ отдавна тръгнаха бавно надолу и вече твърдо са след Китай и падането ще продължи. А това, че Китай са богата държава, а населението им бедно го казват хора неуки който е ходил там в малки населени места е възхитен. По данни на ООН, Русия не е добре, но в сравнение с България направо си е добре и при това за Русия не са отчетени редица социални придобивки.

Нас ни устройва САЩ да се оттеглят и да се приберат на континента си. Поднебесната империя Китай ще нанесе икономически удари на САЩ, но това няма да засегне бедни народи като нас. Нас ни интересува кога по-скоро ще може да рухне Европейския съюз, и да се освободим от неолибералния катиталистически хомот.

Ако САЩ и ЕС рухнат умира и Китай щото кой ще му купува боклуците

БОЛШЕВИК

Ти, навярно не знаеш, че всичкия прогрес където го виждаш днес, идва от Китай? Навярно не знаеш, че в Китай, е изобретен барута и хартията, коприната, говори се че там в тоя район е изобретена и колелото! Та не преписвай днешните изживявания като западни придобивки. В Китай, когато е имало цивилизация, така наречените сега запади хора са били по дървета и в пещерите!

На Свети Макавей може и да се случи"поднебесната империя да нанесе икономически удар "на САЩ.

то вас ви устройва , ама китай си има всичко! земята само им е малко, но пък сибир им е наблизо.

Проблемът изобщо не е дали Тръмп разбира или не разбира от икономика, ами че със или без наказателните мита и каквото и да е вече нищо не може да спаси САЩ от неизбежен икономически крах. А на тия изтъквани разбирачи на икономика би следвало да е ясно, че грабежите и безконтролното печатане на пари без покритие и трупането на неиздължени дългове и от най-големия и силен разбойник не може да продължава до безкрайност и че не могат да бъдат основа на никоя икономика, пък била тя и прехвалената американска.

Не знам дали си лумпен,но си страшен разбирач на икономиката на САЩ.Респект!

Благодаря, ама да се каже че съм "страшен разбирач" е твърде пресилено, след като и най-неуката бабичка от село го разбира и знае, че така не може!

Тръмп е много наясно какво прави във вътрешната си политика най-големия му проблем е че същите хора , които са поръчали статията могат да го изпързалят във външната и няма да се осети какво става а те ще са доволни видяхте ли , ний Ви го казвахме границите са много крехки са разумно управление се изисква разумни решения и във външните дела, а противниците му разполагат с достатъчно лостове и са се маскирали умело

Ето го, бе! Великият Даниел Винтер възкръсна от небитието на ДВ. Колко е скромен този икономически гений. Само от скромност не се яви на изборите в Германия. Сега да е канцлер. И да е опердашил "умрялата американска икономика. Все се надявах идиотите да са наш патент, а то Винтер ни удари в земята.

Абе вие нормални ли сте. САЩ налагат санкции за да губят. Трябва да си голям дебил за да го напишеш. САЩ постояно налагат санкции, и стават все по могъщи. Всяка държава си гледа интиреса. Само България съди министър, който е нарушил печалба на агресор. Вече не сме държава а територия.

САЩските автомобили продавани в ЕС са с мита от 10%, ЕС автомобилите продавани в САЩ са с минималните 2.5% мита , подобна е ситуацията и с изделията от алуминии и стомана . Това дава Огромно предимство за ЕС стоките а за САЩ е ЗАГУБА-дисбаланс от 300-400 Милиарда !Германия е основният виновник в това . Тя Продава Небалансирано много в САЩ и ЕС особено Изт. Европа ,което води до Унищожаване на бизнес и работни места в тези държави. Тръмп еправ. А ЕС е Гермнаски проект ,с единствен печаливш-Германия !

Е аз как със се засилил да си купя американски коптор да знаеш, ама тате има и бензиностанция..

Пишман разбирачите драскат и плюят,че САЩ има 105 % Дълг. Те не казват ,че има НАЙ-ГОЛЯМ БВП. А това е НАЙ-ГОЛЯМА МОЩ в ИНДУСТРИЯТА,АРМИЯТА,НАУКАТА и ВСИЧКО. Затова всички и всеки ПРАЩА парите си ИНВЕСТИРА Т А М !!!! И точно с тези РЯЗКИ мерки ще се ПОНАМАЛЯТ и дълговете,което не е проблем за което написах. Та Япония има 250 %, но по глава на населението е втора с БВП!!!!!!!!! МИСЛЕТЕ,не плямпайте емоционално и мераклийски като наследници на дядовци активни борци,т.е. мързели и некъдърници. Пишете ко става с ИКОНОМИКАТА на Русия. ОТЯВА към СССР..................................!!!!

Ти ще се хвалиш ли ако вземаш най-голямата заплата, но трябва да връщаш вноски 105% от нея? Имали дръжки, за да се държат за тях когато отработват недостигащите 5% на Китай.

Пич, защо даваш мнение по въпроси, от които нищо не отбираш? :)))

Нищо страшно-през следващия мандат ще се пообразова и ще порави грешката си.Ако стане много напечено,ще организира на две-три места по света съответни пролети и ще закърпи положението.

"трудолюбиви американци" - това някаква шега ли е? нямат изход горките, банките са им стъпили на врата и няма мърдане..

Защо слагате статия на DW относно САЩ? Какво общо има с България?

Защото няма други новини, пич. Няма кой да цъка по рекламите, няма кинти, а сайтът си има постоянни разходи. Затова ще пускат всякакви измишльотини.

Аз не разбирам от Економика и от много други неща, ама ми е кеф как бае ти Дончо разлайва всички лЕберални хиени, койоти и чакали, като ЦНН, Дойче зеле и т.н. Щото те си мислят, че са основата на икономиката ..... ами да, те са сред най-високо платените шутове... А кво бяха казали древните: "Хляб и зрелища ...." - в това те са добри. А бае ви Дончо мое да е наивен, но се опитва да направи средният американец от кредитен рентиер в реален такъв(след пенсионирането) .... Колкото до това "Колко много работят ....", написано от явно току що изпечени "полубогове", ами и ние живеем там и знаем кой и как работи .... едно GP например прави по 10 прегледа на ден, взима близо 300000(а и повече) на год за това, но около него пърхат 10 сестри и секретарки(те също взимат пари) и затова ти калкулират 400-500-600 за един рутинен преглед.... Да не говорим за администрациите, където дебела кака те снима половин час за ID... I t.n ....