Расте ”пропастта” между Северна и Южна България

От 2010 г. няма област с положителен естествен прираст. Расте "пропастта" между северните и южните части на страната.

Обратно в новината

Коментари - Расте ”пропастта” между Северна и Южна България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега е "демокрация", кво ви пука , живееш където ти харесва, едните живеят с много пари, другите мислят че ще живеят някой ден и те с пари .

Съгласен. Депутат 3500лв.заплата-работник 400лв.Пропастта е голяма.

Расте и "пропастта" между управляващи и управлявани.

Няма пътища, няма движение. Град като Велико Търново не е същия вече. Съсипвате бавно и мъчително държавата.

видинско да се одели от бг и да мине кам романско да е в гранитите на романя

Ти пък кой си, че да раздаваш българска земя? Измекяр!

Хора, какъв е този кинплекс от населеното място, на което живеете? Аз не съм нито от София, нито от Търново, но София е столицата на родината ми, а Търново ЧАСТ от нейната история - респект. Докато сте така комплексирани от всичко и озлобени няма как да се оправим. Прочетете коментарите надолу - мерите си турците и циганите, обиждате си градовете, отписвате цели части на страната ни, твърди се, че в югозападна България се определят за македонци ( при под 3000 такива). Толкова злоба, толкова омраза, толкова жлъч...заслужаваме си съдбата, това ще кажа и ми е адски тъжно!

Когато на един град като Варна разсипят икономиката заради банкянски тарикатлък, простотия и злоба, как да го наречем.Ако поне малко познаваш града, тръгни от Карантината и Стигни до Комитово ханче.Виж колко предприятия сасипаха тези безхаберни тъпаци.После погледни , че до 2009 Варна бе един от "Най-добрия за живеене град".Дойде Борисов и всичко хвърли на пудела си в Бургас.Е, какво ще кажееш.Фактите комунистически ли са.

..избрана за столица преди време. Неподходящо място и гадни и стиснати хора - шопите! Може би България щеше да има по-добра съдба с друга столица и поради факта,че шопският елемент в политиката ни нямаше да доминира!

Прочетете Дънов за влиянието на реките течащи на север и вличнието им върху живеещите наблизо (Искър-София). В комбинация шопи-македонци....... Всички бежанци в България не са донесли нищо добро - все пак как се оцелява ? И още имат наглостта да цитират родителите си "че има много наивни и прости хора които те съжаляват". А северняците все още не могат да израстат надменноста си. ЗОРБА: Не е важно какъв е човек по народност - той е добър или лош.

Ми възродете леката промишленост и селското стопанство и няма да е така. Да ви заебем у политиците скапани. Само за себе си мислите.

Ако мислеха за себе си щяха да го направят. От къде си мислите, че им капят парички - от нашата "икономика" ли? Политиците ни не са глупави - просто шефовете им имат други мечти различни от нашите.

Целенасочено се унищожиха българските села, градове с развита икономика се превърнаха в села, а София - не заслужава името село, просто защото селото е синоним на трудолюбие, традиции и морал.

Ами ние от Северна България да се присъединяваме към Румъния и да се свършва... с Румъния :)

Сещам се Дянков като искаше да праща министерства в провинцията примерно агенция Митници в Русе. То не бяха стачки и демонстрации не щем в Русе искаме си в София, центъра на просветата, децата ни тука учат плач и сълзи. Дори агенцията по туризма пратена в Пловдив софиянеца Орешарски веднага я върна в София. Истината че огромната администрация и останала бюрокрация в София с огромната си корупция привлича там инвестициите иначе как един инвеститор ще се разкарва да дава един подкуп в Русе, друг в Пловдив, трети в Бургас и т.н. Истината е че ни управляват тъпаци софиянци /не задължително родени там/ и ни управляват изключително тъпо, та да сме най-бедни в ЕС, а и не само в ЕС. Македония и Албания се развиват по-добре от нас. Ако бях софиянец щях да се срамувам от своите съграждани, които ръководят страната. За съжаление българите са станали едни големи безсрамници само зяпат жълтении по медиите. Тъжна картинка.

За да ви се изясни картинката погледнете малко повече от носа си професорчета.. Южна България е на по-добро стратегическо-логистично разположение. От тук са минавали и минават пътища свързващи Европа с Азия от римско време. Вие за магистралата се кълвете. И в този ред на мисли ние тука в Пловдив когато сме имали изградени амфитеатри и колизеуми там у шопско е бил един пуст кър! Незнам даже и дивото животно от вида шоп дали е съществувало!

Е...кър. А под къра? Под калта що град излезе.

Картинката от Бързи и Яростни ли е или от GTA SA? Шото, ако искате да покажете БГ реалност, по-добре покажете накъдрените и надупчени участъци на Бойко, открити само преди година-две!

КРЕТЕН, НЯМА ТАКИВА УЧАСТЪЦИ! КЪДЕ СА БЕ, ЛЪЖЕЦ СМОТАН? АЗ ПЪТУВАМ ПОСТОЯННО, ТИ НЕ СИ МЪРДАЛ ОТ "ПОЗАСРАНО"...

Оказва се, че асвалтьт и магистралите се "ядат".......:-) :-) :-)

ако я карат така някой ден пак ще се наложи да се интернират хора от юг на север...или Румъния да разшири границите си... скука.

фамилните и партийните единства по тези райони генерират рушвети към големите градове и столицата. по лошо - убиват и потискат стопанската инициатива на микро и мини бизнеса. такъв бизнес се нуждае от специална защита, защото няма конкуренция, ясно видима при високи цени и качество на храни при бедно население, т.е. там социалните помощи и програми на държавата се източват и минават в партийни и вождистки каси. така освен че се установява етническо еднообразие а и противопоставяне, обезсмислят се данъците на гражданите. Няма случайни политики хора....

от данъци на всички се изплащат вноски към ЕС. Половината поне сума от евро фондове остава в София. Най голям дял от получените пари имат едри земевладелци, които харчат и инвестират в София. Решение - общински данък 20% от получени субсидии върху земеделска земя над 20 000 дк. Да се приспада от данъка инвестиции за производство на краен продукт на територията на общината. много грубо..но с 20 000 дк можеш да нахраниш 2000 крави, на ден поне 6 тона мляко, 1 тон сирене....това са поне 20 работници, заплати, осигуровки, ддс,... А ако не искат да произвеждат - да връщат парите на всички ни изпратени в ЕС и върнати за развитие на регионите. като данък ниви!

Не може да задължиш земеделеца какво ще сее и къде ще го продава.Дали ще гледа животни или не.Важното е да не остава и сантим необработена площ...някой бил забогатял,нищо,нали си плаща данъците в България.

ще обеднее ако произвежда готов продукт и се конкурира? по малко ли данъци ще плаща? Какъв е размера на 500 най-големи собственици на обработваеми земи в други държави в ЕС? Германия например. Никой не го задължава какво да сее. Факт е, че някои от големите земеделци обират парите от данъците ни а не инвестират в региона, откъдето си ги печелят. ...Дори някои собственици не са български фирми...можно нужно по русскому писать по твоей голове? Тук е България - ние можем.

Най- правата в Света и на Балканите! Ц. Цицева

Предлагам севера да се отдели от юга. Столица Търново. Без парламент. Само правителство и всеки проекто закон да се подлага на гласуване от населението. А Пеевски ги оставяме на развития юг.

Взе ми го от клавиатурата! Търновград - истинската столица на България - дома на великите Асеневци! Това е истинската България, а не Циганландия на юг, дето са се омешали турци, помаци, вече не можеш да разбереш какви са, всичките еднакви.

Някой

На човек да му писне от комплексари като не ти харесва София никой на сила не те кара да идваш тук .или може би гроздето е кисело.

дааа - понеже в Търновските села, Севлиево, Разград, Омуртаг, Шумен (най-голямата джамия на Балканите) Тутракан и т.н. няма турци ;)) А в Елена и Провадия няма цигани хахахаха

Разликат е колкото между празна фекална яма и пълна такава. На Южната половина се пада второто.

Най-големите селяндури са в София. Когато се разкарат по празниците София става истински рай.

Ти нали си от Враца, кво те грее спокойствието в София? Или нямаш пари да си идеш на село?

Очевидно не си прекарвал повече време в столицата на Майниландия - Пльовдьив.

А да пробваме да забременим теб ?!

Трябва да се въведат три-четири пъти по-високи данъци за софиянци, за да се принудят да се разселят из цяла България.

На кои софиянци?Тия ,които се домъкнаха от цяла България и "мьекат" по улиците? Хайде обратно в прованса-тука не остана въздух-смърди на потури,навуща и цървули!

Точно тия идиоти ни натресоха за кметове Боко Т. и куклата му Фандъкханъм

ще се основе Софийската народна република, с референдум за независимост и за премахване на МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия

- Разликата в икономическите показатели между столицата и всички останали градове се задълбочава. - Точно така, но това не пречи на Община Стара Загора заради 1000 селяни ТЕЦ-аджии да налага най-високият данък за покупка на недвижим имот в страната 2.5 процента на данъчна оценка, както и най-високият данък МПС - по-висок от София дори. В същото време хората които не плащат нито единият данък, нито другият се множат като хлебарки, а редовният данъкоплатец е изритан встрани. Как точно да се повиши раждаемостта при нормалните ХОРА ? Проклети да сте !!

от гърци и турци по можеш да изкараш пари от секс отколкото от румънци и сърби.

Все пак се оказва, че е особено важно да се строят магистрали. И най - тъпият човек, който е завършил икономика, знае че инфрастриктурата е основен индикатор и стимул за развитие на икономиката. Не трянва да се тегли външен дълг, с който да дадеш на бедните пенсионери по 5 лв допълнително, а да ги вложиш в развитието на икономиката. За да може да се раждат повече деца, да работят повече хора, които да изкарват повече пари...а тези хора ще влагат повече средства в хазната и ще можем да повишим пенсиите с 20 лв и то наши си, не на Световната банка, ЕС, САЩ и прочие...

В Северозапада останаха само цигани, които да си фиткат с каруците по магистрали. Много сте прости. Изгонихте хората а сега ще строите на циганите магистрали. Айде нема нужда.

А какво предлагате? Да отпишем Северна България ли? Или концлагери да направим. Моля мислете трезво, спестете ни емоционалната си жлъч, живеем в 21 век...

бг има всички шансове за успех само и трябва умно управление без разединение. новия кабинет да вземе за пример успеха на прибалтииските републики

ТАМ НА КОМУНИСТИ И РУСНЯЦИ НЕ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ГЪКНАТ, ЗАТОВА СА ДОБРЕ.

градски селяни или селски,пак ще си селяни

Е-е-е-е...селяни - не, това са отрудени и достойни хора. Но виж, селяндури - това вече е точно. Отнася се за софиянци, разбира се.

Чест е да си селянин да си роден и израсъл в село. Такива селяндури родени и живяли на на жълтите павета

Открай време СФ= Сан Франциско.

ГЕРБ преди изборите : -Гласувайте за нас иначе държавата катастрофира! ГЕРБ след изборите: -Благодарим, че гласувахте за нас, а сега се пригответе, държавата ще катастрофира!

решението е да се интегрират емигрантите и освежат генотипа ни.то вече е почнало ама трябва законно.

има ли вече и решение да ни таковат задължително и жените?

бате,сами се натискат,превърна се в мода.

Какви емигранти ще интегрираш?! От 3000 парчета 2700 са пръчове на възраст 16-66 години.200 омъжени жени с по 10 чавета и останалото бабички или некви същества дето само като ги видиш изпод фереджетата ще сънуваш кошмари половин година.Останалото яко негри.Как ще си разнообразиш генофонда с мъже?Или ти направи пробив в медицината и биологията?Вече чифтосваш мъже?

по евтино ще е ако докарат африканки хем са по плодовити

има много свободни жени.плаши ли те конкуренциата?

северна България да се хване със северна Корея! южна България да се хване със южна Корея! така ша си имаме и комунизъм и капитализъм с едно преминаване на балкана! София да е концлагера за наказаните ! това е справедливо!

Kои ще спаси София от строителното безумие на всичко нива? дори лъвов мост разрушиха!? дори детските площадки са безумие!? Kои ще осигури поне 30% от столицата да е паркове и градини? дори и да са зеленчукови гради и овощни градини? зеленина ни трябва! и вода! вoда! вода!

Остави я София на селяндурите,аз отдавна се махнах от там,дал съм жилищата си под наем на некви селяци и си живея прекрасно сред зеленина и вода.Е ,оставил съм си едно ателиенце,където да се връщам за малко ,за да видя развитието на новите столичани

A, аз пропуснах да направя пари и сега съм заложник на демокрацията в концлагера!

Cкапаха и женски пазар. няма ли кои да озапти архитекти и строители?

" Южна България се развива сравнително добре заради по-добрата пътна инфраструктура Сн.: БГНЕС " Това е заглавието под снимката, сега червените тиквеници да се запитат пак сами, асфалта яде ли се?

В Севера и асфалт немат за едене.

българя се е разпаднала на пет првинцялни зони и един концлагер наречен София! генетичен фонд - унищожение! семейства разбити ! младите умствени и физически инвалиди! култура - никаква! и кво правим сега?

Построени градове с инфраструктура с всичко се ломят и потрошват от времето....София, която е за 600 000 души се пренасели и обезобрази с безобразно строителство и натоварване...

Спасението е столицата да се премести във Велико Търнов или Ловеч, след 50г. да се премести в Ямбол и тн. така ще се освежават различни региони...Но Софиянци нема да се съгласят въпреки че постоянно реват от "селска" миграция.

Сив,мрачен и мръсен град!

Сетихте се ама вече е късно

Сигурен ли си?Пътя до Малко Търново ,Турция,като е оправен,селата пак същата мизерия.В Звездец ,блоковете от заставите,където е имало гранични поделения сега настанени цигани,избили вратите ,прозорците ,сякаш бомби са падали,наоколо селата тънат в мизерия.Уредено е към Созопол ,Приморско и др.курорти.

Странно,но Северна България никак не обича сатанистите от Еврогейския съюз и националните предатели и крадци седерасти и гърбавите.Оттам и геноцида и спирането на всякакви усилия от "държавата" на сикаджиите и тиквениците.Просто в Северна България мразят боклуците.

Южна България се развива сравнително добре заради по-добрата пътна инфраструктура. Набийте си го в главата червени чогунии !!!

А защо Перник е с на-нисък прираст? Нали има магистралата Люлин?

А защо в Южна България има по-добра инфраструктура ?

Само не разбрах, коя дума си искал да напишеш: "чУгун" или "Шогун"? Ако като пишеш не фъфлиш, остава чОгун-а. Поредният неграмотен заклеймител на злите сили.

Неграмотник...що не идеш до Радомир...или Костенец...или Петрич - все са в Южна България, имат си инфраструктура - е, и? Мизерия до ушите, че и прелива! Ама така е, като слушате Тиквата и мислите само с оная глава...впрочем и това не е сигурно...

Не може да е истина това, че има разлика в България. Днес тримата тенори, пардон, президенти откриха паметник и казаха, че България била свободна вече двадесет и пет години. Ще кажете "ама няма нищо общо". Няма общо, но защо трябва да чакаме още 25 години, че да вдигнем тогава паметници на жертвите от прехода? Кои са жертвите на българския преход? Пенсионерите, които изградиха държавата, но които измряха от глад и мизерия заради окрадените им и ниски пенсии. Работниците, които се трудиха в тежки условия и под психически натиск за малко пари. Емигрантите, които се принудиха да напуснат Родината си, за да търсят по-добър живот и препитание. Както и много други, за които не мога да се сетя, понеже съм опиянен от щастие, че вече 25 години съм свободен. Не знам дали е смешно или тъжно това, което написах...но един ден ВИНОВНИЦИТЕ за и по време на прехода ще ги има изтипосани на голяма стена-не във фейсбук, а каменна-за вечни времена!

ако не беше трагично щеше да е много смешно,това което си написал. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Преди 1989 год.селското население е било 2 милиона и 900.Развито селско стопанство и малки производства.При 25 год.преход,картината днес:Призрачни села и градове.Над 400 села имат едноцифрен брой жители,60 села -по 1 бр.жител,58 села по 2 броя.Двуцифрен брой жители в над 1270 села. 660 села с жители 11-50:361 села с жители под 10 ,150-напълно празни.Циганската пестъпност и дя подпомага за обезлюдяването.Призрачните села и градове будят удивление при чужденците,подмамени да видят красотите на България.Питат къде са хората?Сочат руините ,обезкостените сгради,питат какво е това?В Испания в малки градчета има поне 8 предприятия,където хората да работят.

Първо да не забравяме, че в световен мащаб хората се тикат по столиците и големите градове. Второ - има си причина. Всеки иска да живее там където има работа, забавления и...хора. Не може да очаквате младите да искат да стоят на село като нито има работа, нито развлечения, нито други млади с които да си прекарат времето. Един от малкото примери за разпределено по цялата територия население е Германия. Разликата е, че там има развито производство абсолютно навсякъде. Когато има работа, има и хора. След това идва и останалото. Проблема е, че този процес май вече е необратим. Не са виновни нито "софиянци", нито "селяните". Всеки иска да живее добре, дори да трябва да се лиши от някои неща.

Не могат да те разберат братле!Тука всички над 60 г си мислят че са живели в идеалния свят!Мъчно им е за младостта, това е истината! Иначе в цял свят ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА води до такива процеси, ама трябва да се ЧЕТЕ и предвижда! В Китай 750 млн селско население се е втурнало към градовете от 10 г вече ама до 2020 г строят над 200 едномилионни града за тази цел! Селото е отминало, не можете го върна!!!

Това с тъгата по младостта се преодолява. Не съм живял в идеалния свят,няма такъв.Понеже съм реалист не ми харесваше нито оня,нито този свят който е отврат. Ако селото е отминало какво дъртия ми ще ядете.....не се излагайте,благините идват от село.

В повечето високоразвити страни, хората напускат големите градове и отиват да живеят в субурбан райони, предимно в къщи, за каквито средните българи не могат и да мечтаят.

Гледам, че регионите, в които БСП има мнозинство, въпреки грижата на Партията, нещо не се развиват както трябва. А при положение, че БСП вече 4 пъти е на власт, откакто се преименува, трябваше тези региони да са проспериращите региони на България. Оказва се, че грижата на Партията е от друго естество, но не и свързана с добруването на избирателите й! Кога ли бедняците ще се сетят, че Партията е една изпърдяна мошеничка?! Отдавна беше време да се сетят.

и никакво БСП не ти е виновно. Виновни са крадците и унищожителите от десницата - жабата, коня, черния Костов-крадеца ниеден. Североизточна България няма български облик.Там е нещо средно между анадол и пустиня. Няма българи. Има турци - те работят и те се мъчат, но не виждам какво дължат на България. БСП превърна изостанала БГ във фактор през 1944-1989 година. Сега и те са от виновните, но не колкото десницата. Удара по североизтока е фатален за мен. България там без българи няма как да има. Няма работа или има за 300 лева. Анатема за тея дето убиха България.

Коя е майката на ДПС,БКП,на СДС,пак тя,на всички останали партии пак тя......... Живея в Лудогорието,няма квадрат необработена площ,за пустиня не може да се говори.Земеделие,животновъдство всичко работи на макс. С българите-мюсюлмани нямаме проблеми,циганите станаха много.

222

скоро за майка България. Разград, Търговище , Силистра - българите бягат, няма работа, заплати смешни. Хубави градове - Попово, Омуртаг, Исперих, Дулово, Нови Пазар - няма бъдеще. Командва ДПС. Значи ДПС превзе (за кого сетете се сами тези райони). Сега се турцизира и Шумен, а и Русе опасявам се не е достатъчно голям вече за да запази българския си облик. Не са виновни турците, че работят, строят къщи и от чужбина се връщат и пак строят. Българите са виновни - предадена е североизточна България , няма българи в нея, няма. Това не е България, само руините тм са български. Няма дух, няма поминък, няма надежда - всякой гледа към София и чужбина, тоже и аз - признавам си. Що работи смених по тоя регион и частни и държавни за тоя дето духа. много им здраве на софетата - столица са само на Софийска област. На североизтика столицата реално скоро ще е или в анадола или в идила. А плюйте сега и се радвайте като коня и жабока президенти на 25-годишната демокрация - 25 години като тея от 1371 до 1396.

правиш демагогия и не си прав за турците и те както другите са на това дередже, трябва да мислиш по глобално .

И не асфалтът е виновен за немотията и беднотията в Северна България, а асфалтовите тикви- Луканов, Костов, Виденов, Филип Димитров, Станишев, Доган, Симончо, Борисов и всички други неуки капути от "управленския елит".