И Хърватия се включи в спора между Скопие и София за "македонския език"

Какво би се случило, ако Хърватия постави под въпрос черногорския или босненския език? - попита президентът Зоран Миланович на брифинг с колегата му Стево Пендаровски

Обратно в новината

Коментари - И Хърватия се включи в спора между Скопие и София за "македонския език" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хърватино,кой те избра за президент !? Ти си първия човек в света,който откри,че има босненски и черногорски език !? И в Босна и в Черна Гора говорят на сръбски !!! А разликата между сръбския и хърватския е почти никаква ! Затова и езика се нарича : сърбо-хърватски и така се изучава в във филологическите факултети !

Президента на Хърватска е дърт кумундел като нашия Мунчо. Не се сърдете на хърватите заради глупавите му изцепки!

северно македонците, нито как да се наричат. Ако искат, могат да са марсианци и да говорят на венериански език. Не е в това проблемът. Проблемът е , че се краде историята ни, литературата ни, миналото ни и освен това имат и териториални и малцинствени претенции., както и че провеждат политика на насаждане на омраза към България и българите. Влизането им в ЕС, ако не променят посоченото по-горе, е бомба със закъснител и Каталуния ще ни се види като детска игра!!!

Холандски се говори в северна Белгия, както и в самата Нидерландия. Английски се говори както в Шотландия, така и в Англия, така и в Ирландия и САЩ, въпреки че имат доста различни акценти и думи, езикът се нарича Английски и е разбираем между всички, които говорят езика. Македонският е диалектна форма на българския език.

И понеже хърватския език е сръбски написан на латница, хърватина почва да чеше, това дето не го сърби.

По-скоро обратното е - сръбският е хърватски, написан на кирилица. Хърватите никога не са били сърби и никога не са наричали езика си 'сръбски'.

ТИ ТЪПАКО ХАРВАТСКИ, ИСКАШ ДА СЕ ИЗКАРАШ, ПО УМЕН ОТ ПОРТУГАЛСКАТА МИНИСТЪРА, ТАКА ЛИ?? Е ГАТИ И ГУМЕНИТЕ, ХЪРВАТСКОМАГЕДОНСКИ КРАТУНИ!!

Всъщност, само президентът на Хърватия подкрепя северозападномакедонската фантасмагорична позиция. Няма да изненандам никого, като спомена, че въпросният хърватски президент е юголевичар. А премиерът на Хърватия (от дясна партия, впрочем) защитаваше по-скоро българската страна.

Вето на всички югославски отпадъци.

За Австрия и Швейцария не е проблем да говорят на немски. За САЩ и Австралия не е проблем да наричат езика си английски. За цяла Южна Америка не е проблем, че говорят испански. С изключение на Бразилия, които не се противят, че говорят Португалски. Не мога да разбера какъв им е проблемът на хората на запад от нас, че не искат да си признаят българския език?

Пендарата тръгнал на рамото на най-големите фашисти- усташи да плаче, бре да му се не види коминтерновска му работа.

Заглавието е неправилно. Хърватия много отдавна е на страната на Скопие в нашия спор, съвсем не се е "включила" сега. Въпросът защо е сложен и не е за кратък коментар. А изопачаването на истината, тоест, че ние видите ли не признаваме македонския език, показва, че Хърватия е вече пълноправен член на ЕС, тоест лъже когато ѝ изнася с толкова, колкото и харесва.

Компромисният вариант е макетата да нарекат езика си българо-македонски. Щом хърватите си кръстиха езика сърбо-хърватски, за да не кажат, че говорят чист сръбски и макетата могат да направят това. А езикът никога не е определял националната идентичност. Ако беше така, сега всички народи, които говорят английски щяха да са англичани, а те не са. Както и австрийиците и швейцарците говорят немски, но не са германци, така и ние нямам претенции, че който говори български (макар и развален) е българин.

Както искат да си го наричат. важното е да не крадат история, литература, личности и да нямат претенции за малцинства и територии...

'Сърбо-хърватски' се наричаше общият език на сърбите, хърватите, босненците и черногорците по време на Югославия. Самите хървати, преди и след Югославия, никога не са наричали езика си така, а просто 'хърватски'. В случая аналогия с тях няма, понеже нещата там са ясни - сърбите винаги са били сърби и хърватите - хървати, както и няма исторически личности, които да не е ясно и на едните, и на другите какви са били. А както знаем, македонците са създадени 1934г. в Москва.

Тъй като в спора е намесена и Хърватия, мисля че моментът е подходящ да кажа нещо важно по темата. До разпада на югославия, югославяните имаха един официален език - сърбохърватски. Разбира се, освен него имаха и словенски, и македонски и не знам още какъв. След войната хърватите решиха да се дистанцират от сърбите, както и обратното - сърбите решиха да се дистанцират от хърватите. И така си разделиха и езика - на сръбски и на хърватски. Интересно ми е мнението на историци и политици и обикновени граждани на Хърватия, какво мислят за историята на хърватския език. Наистина, ненормално е политиците да се намесват в споровете за историята на езика. Но за мен лично очевиден факт е, че хърватският език има обща история със сръбския. Така и македонският има обща история с българския език. Има обаче една подробност: Докато преди създаването на хърватския език са говорили на сърбохърватски, то в днешна Северна Македония не са говорили на българомакедонски, а само на български диалект. От друга страна, македонският език се различава много повече от българския, отколкото хърватския се различава от сръбския. За черногорския да не говорим. Докато сърбите казват "Временска прогноза", то хърватите казват "Врийеменска прогноза". Граматиката е същата, само някои думи си измислят да се различават - като например остров е "острво" на сръбски а на хърватски е "оток". Влак обаче на сръбски е "воз", докато на хърватски е "влак" - като на български. Толкоз за езиците.

В Сан Стефано и Берлин, великите сили, подаряват на съседите ни български земи(и население), след което това население бива гонено и унижавано, заради българската си идентичност! Българската екзархия(28.02 1870 год. - със султански Указ), обхваща територия в размер на над 280 000 km2( където населението е над 80% българско).

По-конкретно Русия откъсва Нишко и Северна Добруджа от Българската екзархия, за да ги предаде съответно на Сърбия и Румъния, както се е договорила с тях преди обявяването на Руско-турската война. Затова и тези два исторически български региона даже и не влизат в измислената от Русия карта от Санстефанското примирие. Разбира се, това не се учеше в часовете по история по време на комунизма...

Какъв национален език. Всичките говорите сръбски.

С това минало правителство на Чекмедже Банкя Премиер , слабо и пълно с калинки помислиха всички бивши Юго Републики че ще могат да си направят шеги и никой няма да им каже нищо ! Служебно , но с Умни и националноотговорни хора , РСМ се видя в чудо и побягна да се жалва на Сульо и пульо ! Каквото е казал Президента Румен Радев , така ще бъде ! ДОЛУ ГЕРБ !

Да ти се невиди и президентА. Вземи научи пълния член.

Точно двама техни идиоти(през 16-ти век), въвеждат измислените понятия - "славяни" и "панславизъм", с които не само те, но и Русия искат да ни обезличат като народ и като държава. Точно тези двама идиоти искат да са премахне кирилицата и вместо нея да се използва латиницата! А хърватите, когато са искали да убият сръбския крал Александър I Караджорджевич, защо са прибегнали до помощта на ВМРО (на Иван Михайлов)? Оказали са се жалки страхливци, та Владо Черноземски е осъществил покушението му (в Марсилия)!

PEYTSCH

И циганите имат език, култура (тъхна си), история, претенции...Имат си всичко, остава да си оградят една по-големичка от Столипиново, територия и да почнат да тормозят всички които уж ги дискриминират, че не си плащат сметките...по стара традиция от септ. 1944 година. Обичаите им са по древни и от Александър Велики. Да вземат азбуката ни и християнството, това не щат. Казват ние да не сме „македонци“ ! Горд народ ! По-горд от тези...

Език е смесица от индийски, български, турски и бог знае от още какви други езици!? Реално, цигате са безписмен народ - народ без история, а само с фолклор.

"Съжалявам за дълбоко погрешните изявления на португалската министърка, която подкопа усилията на своя колега в същото правителство Аугусто Сантуш Силва, които той полагаше от месеци, за да излезе накрая португалското председателство с отлично балансирано предложение, което държеше сметка за жизнените интереси и на Република Северна Македония, и на България" Някой може ли да даде линк за прочит на това предложение?

Аре точно хърватите да не дават акъл, че си промениха една трета от думите в езика да са не същите като сръбските. И вече не е сърбо-хърватски.

От сромния ми досег с хървати, на границата със Сърбия, знам, че не ги харесвам, а и те не ни харесват. Така че от тях добро за България не очаквам. В тази връзка пет пари не давам за мнението им.

Заявиха, че са роднини на нас българите! Имали били български корен! Само дето не могат да го докажат!

През оная работа ми е мнението на който и да било чужд политик. Това, което ме интересува е мнението на българите, а то е еднозначно и поне засега политиците ни го защитават (без Борисов, който преди седмица се отметна). Не на преговори на Северна Македония за влизане в ЕС докато не спрат да изопачават общата ни история и език. Сега да се наричат както си искат - напр. северни албаномакедонци, а езикът им да е албаномакедонски. Но, до До ВСВ са били Вардарска бановина, преди това - част от Османската империя, а преди това - част от България. Толкова.

А какво би се случило, ако Германия постави под въпрос австрийския език ... или Англия, американския език?:))))

Австрийците да не са тръгнали да твърдят, че не говорят немски...

Кънчо, само провокаторие от Северна Македония и неграмотниците, които са им повярвали казват, че имаме претенции към езика. Претенциите ни, Кънчо не са съм Северно Македонския език или както там си го наричат. Живи и здрави да са - имат пълно право да се самоопределят. Това, което НЯМАТ ПРАВО, Кънчо е да ни крадат царете. Докато Северна Македония не признае, че написаното в Битолския надпис е вярно, А ИМЕННО - Иван Владислав, Арон, Самуил и братята им са БЪЛГАРИ - няма как да им разрешим, каквото и да е. Ако и сега не си разбрал, Кънчо - да ти поясня. Ние нямаме нищо против да ни крадат езика. Имаме против да ни крадат историята. Сега изясни ли ти се?

Макетата не се САМООПРЕДЕЛЯТ. Тях ги е определил Тито с бой и .....! Те просто плещат глупости и искат другите им повярват.

Хърватите винаги са подкрепяли българската кауза през последните години. Ще спомена само Йосип Щросмайер. Прочети за него. Отделно сме съюзници по времето на ВСВ и имаме обща граница.. до Земун. Като цяло ни симпатизират, защото имаме общ враг, коварен и непостоянен, от който сме си патили и двата народа много - това са сърбите. Сърбите за нас твърдят че сме татари, а за тях обясняват че са "католизицирани сърби". Погромите и зверрствата на сръбските служби над хърватите са съпоставими само с тези над българи и унгарци. Хърватите дълги години са живели в "сянката" на Сърбия, особено по времето на Югославия, въпреки че са по дисциплинирания, по-образования и западно ориентиран народ. Разликите си личат веднага, ако човек се разходи из бивша Югославия. Аз съм го правил много пъти - брутално е наистина. Сегашния президент просто успокоява македонците като мила леля, но знае много добре собствената си история. Хърватите се гордеят с това, че са спрели двама БЪЛГАРСКИ завоеватели - Симеон и Самуил. И това го пише в книгите им, писани на глаголица.

Македония трябва да се грижи за всички български паметници на културата които са над 95 % от всичките им паметници на културата..

След като в останалите части на Македония не се говори скопският, македонски език, то ТЕ не могат да претендират че техният език е македонски.Техният език е СЕВЕРНО македонски, характерен само за тях, създаден през 1945г.

Спокойно бе, не отъждествявайте пози;ията на Хърватска с този югославски лайномет. Хърватското правителство не е на този акъл.

Обезличените от титова югославия републики сега се опитват да компенсират на гърба на другите и е естествено да се подкрепят в тази вакханалия, създадвана от самите тях.

Тези хървати са големи боклуци,долни усташи и с тях не трябва да се прави никакъв ортаклък.Този Зоран Миланович е агент на югославските тайни служби и той няма какво друго да дрънка,освен да надига опашката на макетата.

Такава измислена държавичка има от 1944г. и тя няма нищо общо с ъс старата Македония на Филип и Александър Македонски.Онези са говорили елински език ,а тези български с диалект.Това е проект на Коминтерна и Сталин и ни го начукаха на нас здраво,да ходим и да обясняваме,че нямаме сестра.Евала на Гърция и ние трябва да се придържаме към тяхната политика.Македонски народ няма ,а има българи живеещи в географска област Македония.

Няма спар между скопие и София за някакъв македонски език. Поправете си предателското заглавие.

Кой ви каза че хърватите са "готини хора"??? 1. Тито е хърватин , който в състава на СФР Югославия им "подари" цялото адриатическо крайбрежие, за да има от какво да "преживяват". 2. Хърватите са по нагъл вариант на сърбите тарикати, само че се водят католици. 3. И словенци и хървати ще поддържат "македоскиот народ", нали толкова години лапаха от една хранилка, която Тито пълнеше с пари от заеми, които никога не е връщал. 3. Тиквата "посрещна на крака в София" "братът тарикат" Заев, което беше най-извратеното политическо предателство от години насам. Това банкинско недоносче, за власт е готово и майка си да продаде, а за България да не говорим. 4. Изместването на темата към "македонскиот язик" написан след 1944 г. на сръбска пишеща машина, е опит да се омаловажи най-големия проблем - историческата кражба и неистовата омраза към България и българите насаждана 75 години. Следващата серия от филма - "Словенската" се очертава като по-гадна от Португалската.

Тук не става само въпрос за език и култура. Тук става въпрос за злостната кампания на една "нова" държава, която иска да е на картата на света като "най-старата" едва ли не преди Христа! И гоненията на българите по земите им и писанията в пресата и по медиите и учебниците и въобще лъжите, които ръсят по Европата! И повдигат едва ли не вой до небесата, за нещо което България дори не засяга! Стига с тази идентичност и език! Говорим за наглост и клевети!!!

Какво лошо има да си призная т истината за произхода на езика си и националността си

Не при нас или в Северна Македония.Спора може да се реши лесно,ако Великите сили които навремето разделиха България на части си признаят грешката и публично се извинят на България.

"От историци, които се занимават с политика, по-лоши са само политици, които се опитват да тълкуват исторически епохи." Ами македонците точно това правят от много време!

Трябва анекс към договора или нов договор, защото на ниво посланници или преговарящи може всичко да се .реши но като се знае какви са табиятите на комшиите те могат веднага след като получат зелена светлина да се отметнат

писането в този формат на мнения и реплики е много трудно да не кажа невъзможно

От къде всъщност дойде този проблем с езика?! Не той е важен, а целенасочената дътржавна политика на РСМ на омраза към всичко българско. Майната му и на тълкуванията на историята- винаги е имало и има противоречащи си тълкувания на различни исторически събития по целия свят. Когато си приятел с някого може да имате различни мнения и да поспорите по някои теми, но това не променя факта, че сте приятели. Е това липсва при македонците- приятелство и добросъседство (въпреки, че подписаха такъв договор).

Явно на доста хора не им е ясно, за како става въпрос... 1. Няма никакъв спор и български претенции относно "македонския" език. Точно ние побързахме на времето да им го признаем първи. 2. България никога не е имала нищо против СМ да е член на ЕС. 3. Македонците сега имат претенции и към историята ни и ето това е проблемът! Това България не трябва да го допуска, защото утре ще се окаже, че не Македония, (която до миналия век я е нямало на картата на света) е била в пределите на някогашна България, а обратното - че ние сме били част от тях!

Точно това е целта да се втълпява че Бг. е част от древна Мкд. и мисля че не е трудно да се разбере това кого обслужва освен Запада разбира се. Предателска работа от всякъде.

Относно 3. - всъщност целия спор произтича от използването на името българи (което в първата българска държава просто е номинирало династията управляваща племената на въпросната територия ... както втората българска държава управлява династия кумани) Ние се опитваме да променим фактите и правим невероятни гимнастики за да докажем че е имало хомогенен етнос със самосъзнание първата българска държава, което не е вярно. Втората и третата македонците не участват изобщо. Един пример ... за да мине номера хем да сме българи хем да не сме българите от преди 680 г. е било необходимо българите преди 680 г. да станат пра-българи. Еми добре ама подобна глупост няма друг в историята да е ползвал. По тази логика македонците днес трябва да въведат пра-македонци за да се разграничават от държавата на александър македонски.

На Александър "Македоски", му викаме само ние. Навсякъде по света го наричат Александър Велики... "Alexander The Great"

От десет години в Хърватска тече засилен дебат за това доколко е било правилно да се разделя хърватския от сръбския. Общо взето се е наложило мнението, че това са две отделни държави, с езици, които има общ произход и история. Сега това изказване Звучи политикантско и крайно дясно. Македонския е норма на българския. Между испанския на мексиканците и испанския на чилийците има далеч повече разлики, отколкото между българаския и западния му диалект

Няма македонски както и хърватски език, просто е и неиспоримо. Хърватия няма никакво право да се намесва както и другите отпадъци от ЕК...

нещо казваме ние на макетата, не това, което говори хърватина! Ние НЕ отнемаме правото на макетата да говорят на този език. Ние не сме съгласни да си присвояват му и да ни я крадат! Иначе, ако искат и на китайски да говорят в РСМ, все ми е тва!

въпроса ми е на какъв език са говорили македонците но и останалите народи в ЮГОСЛАВИЯ след като тогава официален език де факто поне беше сърбо-хърватския.

То може и да отричаш гравитацията, но тя си се съществува.

Затова се радвах от сърце когато бивлите югославяни с Модрич отпаднаха от Евро 20. Македония си е българска земя. ДГД

Фактът, че българската дипломация си изигра картите по този брутално левашки начин, показва, че политиците добре знаят , че няма няникакъв шанс македонците да станат българи и да отстъпят от идентичността си и ни разигтават цирк за вътрешна употреба, а нямат никаква идея как се сближават с най-близките си роднини. Атаката на идентичност всъщност я втвърдява и това добре се знае, явно политиците нямат никакви илюзии за непробиваемостта и реалността на съвременната идентичността в Скопие , но предпочитат да ни разиграват цирк с кадри от старите ленти.

По бащина линия родът ми произлиза от тези които нявга са живели низ Шар планина, а после са избягали в България за да се спасят от клането и издевателствата над тях от страна на сърби и арнаути! По твоите думи излиза че не сме българи, а сме македонци, така ли?! След като мислиш така направо приемай българските ни "поздрави" по адрес на тази която те е родила!!! На френските карти от ПСВ с очертани на тях граници на етническите общности в Македония има отразени българи, гърци, арнаути, власи и всякакви други, но НЯМА МАКЕДОНЦИ! Това си го набийте в кратуните и приемете този факт, защото по това време французите не са ни нито съюзници, нито приятели, а са воюваща с България страна и за това нямат никакво основание да изобразяват на картите си несъществуващият, по това време, македонски етнос, за който сега твърдите че го е имало от край време! България няма нищо против съществуването на македонската държава и приемането й в ЕС, но трябва държавното ръководства на "Северна Македони, да промени политиката си и заедно с гражданите на тази страна да приемат факта, че имат вековна съвместна история с българите, през което историческо време сме имали един език, бит, култура и писменост и сме споделяли една и съща съдба, борби, тежнения и стремежи! Това са факти, а не лични предпочитания!

...а защо не ходиш да се изхождаш другаде! Тук не вървиш, ама изобщо! Жалък недоклатляк!

За това че нашата дипломация е отсъствала сто и повече години и продължава да играе слабо и недостойно си прав, но за хората не си прав, казано е кръвта на вода не става. Щом югославяните могат да им променят националното самосъзнание че по принцип този процес е възможен.

Въпросът с езика беше вкаран , за да се провалят преговорите . Това е груба селска проява в политиката. Никой не може да налага на някои как да си нарича езика, още по-малко официалният език. Но винаги можеш да си намериш причина да провалиш нещо. Факт е , че никой в Европа не подкрепя българската позиция за спиране на Македония. Това , че уважават правото ни на вето е нещо съвсем друго. ЕС е създаден точно , за да се оставят в историята историческите спорове и претенции , иначе ЕС нямаше да възникне. Тази елементарна политическа реалност се губи на хора с представи за света от 1903 . Или пък се правят , че не знаят фундамента на ЕС по други причини и интереси.

Ей, тъпак, кой първи им призна езика на СМ?! Точно ние, ама ти от къде да знаеш... Абсолютно никой никога не им правил въпрос за езика, който всъщност си е просто един БГ диалект, променен и изопачен, само и само да се отдалечи от първообраза. Въпросът е друг - макетата имат претенции към историята ни, а това няма как да се преглътне!

Моля, да се говори за северномакедонски език Особено на държавническо наво, не научно.

Босненски, Черногорски, дори хърватски са стандартизирани варианти на сърбо-хърватски... Но не - македонският е уникален и няма общо с българският...

Ама според теб! И хърватският президент казва това, че те могат да настояват, че черногорският език не е самостоятелен език, а е стандартизириран вариант! Черногорският език сега е официален в страната като самостоятелен език!

АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ ОТДАВНА СА РЕШИЛИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ.......... А НЕВЕЖИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ВАЙКАТ И ЖАЛВАТ........... МАКЕДОНСКИЯТ ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.........

Смешно е как българи които не си знаят историята говорят за история хахахахахахахахахаха Много жалки сте, не че и македонците знаят историята си….ама българите най малко си знаете историята….а и обичате да я подменяте….зависи кой е на власт нали…. Вместо турско робство….. ТУРСКО СЪЖИТЕЛСТВО Хахахахах