Християни и мюсюлмани заедно спасиха църквата в Якоруда

Без помощ от общината и местната митрополия, те събрали пари и запретнали ръкави

Обратно в новината

Коментари - Християни и мюсюлмани заедно спасиха църквата в Якоруда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами браво! Това е още един нагледен пример за мирното съжителство и добросъседските отношения между мюсюлмани и християни в България. Етническата и религиозна толерантност е много важна за всяка държава по света.

Релано е така , зашото не са точно "вярващи "

Много са ни свестни и добри хора нашите сънародници от турския етнос. Браво за поредното добро дело ! Мир и любов ! Всички да сме живи и здрави !

В Якоруда са българи-мохамедани (помаци) и не говорят турски.

Защо ръкостискането е "леворъчно" ? Умишлено ли някой капацитет завъртя снимката с нормалното ръкостискане хоризонтално ?

име е българи... иначе в якоруда бях изпаднал в беда българина християнин ме върна... българина мюсулманин ми помогна...

Мюсюлманите са Арабски- турски ШПИОНИ на Реджеб Ердоган... Като убият, в ТЪМНОТО мюсюлманин- Ислямист, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ БЪлгария... Да мрът всякакви ДЮНЕР-джии- Сезам , Аладин... Като убият мюсюлманин е ДОБРЕ и за него и за нас, българите.. За мюсюлманина е добре, щото го пращаме направо при техния бог- Алах. А за нас, българите е ДОБРЕ, щото се отърваваме от Ислямската змия и тоя арабин, повече НЯМА да ВРЕДИ на БЪлгария и да КРАДЕ, лъже.. Заради турците живеем ЗЛЕ. Тия са Крадци, убийци и Изнасилвачи и 500 години КЛАХА българи и КРАДЯХА. Ако през 1878 г, бяхме изгонили всички араби и турци, сега България щеше да е с население- 12 милона българи.Ако прз 1989 г, Тодор Живков беше Изгонил всички останали араби и турци, сега България ,щеше да е с населелние- 10 милиона българи..

кротни се малко... все някой ще те кротне с тия приказки...

Е една разлика, че общината помогна с пари

Браво на хората! Това е добра новина и трябва да е на челно място, а не политическия инженеринг.

Браво! Да сте живи и здрави и да си помагате….

Баце, много си зле! Честно! Имам приятели българи с турки корени и са много свестни хора. Това с 500те години ходи го продавай на некой селски пазар.

jingiby

Пий си хапчетата навреме!

Стига деляхте хората на турци,българи,власи и какви ли не други. Има добри хора и други които не са такива. Аз закъсах след брутален удар в дупка, помогнаха ми ХОРА - турци или помаци , все едно. Отделиха ми от личното си време, даже един човек със жена си ме съпроводиха до Кърджали до сервиз, в случай че нещо стане. Караха повече от 20 km зад нас. Да, имам и златна карта на сба,имам автосаистънс, колата е купена нова преди 5-6 години, но сигурно ще трябваше да чакам часове за помощ. След като приключи сагата, детето ме пита : защо тези непознати хора ни помогнаха??? Според вас, дали съм й пълнил главата с глупости за етносите и изкуственото разделение което насаждат политиците у хората??? Просто помагай на хората, ако ти е по силите. Ако не, поне не пречи.

Подали са си ръце и са оправили проблема. Обаче!, защо от Църквата нищо не са дали? Анъци не плащат.....Бедни ли са? Един се хвалеше с Ролекс, друг със скъпа кола..... Не вярвам Митрополията да не може да отдели 10-12 000 лв и да помогне. Тия алчни попове...... най-добре знаят, че ковчега няма джобове.

Защото църквата, джамията и синагогата са символи на експлоатацията на човешката вяра в полза на облагодетеслтването на шепа тарикати. Нещо като народното събрание, президентството и казината. В публичните домове поне получаваш някаква услуга.

Поклон. Двойно повече кредит получават мюсюлманите. Дано да върнем жеста.

Щом като са поставили храма, хората са имали нужда от него.

Сегашните турци, не са онези турци от едно време, поне нашите си турци са свестни, ние познаваме едно семейство от Фотиново, ми ние като им идем на гости, те ни посрещат като президенти. Не те, ами ромите/циганите ни дърпат много назад.

Ако политиците не бяха използвали религията да делят, нямаше да има никакви проблеми. Я си представете ако американците не бяха спретнали муджахидините и не бяха ги въоръжили и насъскали в Афганистан. Щеше ли да има 11.9 и цялата лудост след това? То работите започвт даже от Алжир, с избиването на села и онова изказване на Бутефлика пред ООН. Хората не се делят. Но някои използват и ги делят.

Общината е на всички. То всеки малко по малко.

То така векове си живеем задружно но Великите сили имат други планове за нас. А пък Ердоган му хлопа дъската и се мисли са турския Наполеон...

Мамищата ви Кремълска, не разделяйте българите!!!

Ердоган е по-малко зло за българите от наистина взелият се за Наполеон - дед из Бункера Путя. Още Г. С. Раковски е завещал: Най-големият Враг на българите е Русия.

Турчин е гражданство а не народност. Колкото римляни, американци, советские люди е народност. Религията също не е народност, чоджум!

Защото ППЦ е толкова българска.....колкото е български Българския Хелзинки комитет.

В Родопите хората са различни.

Няма турски етнос, това са БЪЛГАРИ, които вярват в Аллах. Това е.

Обикновените хора НЯМАТ какво да делят и имат хиляди поводи да уважават съседа си. Проблемите ги създават желаещите власт!!!! Днес четох следното: Ако сложете в един буркан 100 чернини 100 бели маравки няма да се случи нищо. Те ще живеят заедно, без да воюват помежду си. Опитайте да разклати буркана и те ще се избият помежду си.... Не е проблемът в мравките. Проблемът е в този, който разклаща буркана!!!!!

Точно вярващи са! Ама в истинския Бог, онзи който е добро и любов и който живее във всички нас. Независимо дали сме родени християни или мюсюлмани. Точно такива вярващи трябва да бъдем всички.

Чета тука глупости на кило и виждам колко хора познават България. Какви турци в Якоруда, бе, хора? В Якоруда има само бълари (българомохамедани и бългати християни), чийто майчин език е българският. През Възродителния процес около 5000 души се изселват с турците, но турци там няма. Най-близките живеят в Нова махала, Баташко. Та, помогнали са едни българи на други. Майчиният език и общия роден край са много повече от едната вяра. Харно са направили нашите бълари друговерци и Господ ще им се отплати за добрината.

А нашият разединител помните ли какъв въпрос зададе, за да унижи тези хора? Дали носят България в сърцето си?

Абе вие малоумни ли сте бе коментиращите , когато говорим за религии какво намесватете етносите , Дори най-елемтарно да ви го обясни човек - едното сам си го избираш, другото не па няма да разберете. И пак казвам , тия хора са си помогнали защото не са истински вярващи, никой искренно ( натъртвам на искренно ) вярващ мюсюлманин няма да помгне за поправка на чужд храм па бул той от аврамистичните религии,

Пич ,ти може да вярваш и в Спагетенто чудовище , но релгиите си имат своите канони към следовниците... еле па Исляма. За това и у нас нещата са добри защото сме вярващи "про форма"

Защо делите хората по етнос?! Всички са българи.

Не бъркай истински вярващите с религиозните фанатици! За истински вярващите Бог е любов, за фанатиците - в името на Бога да преследваме различните!

Абе ти ли ще ми обясняваш дали бъркам , религиите си имат канони бе абдал ...па и Бог в аврамистичните религии е един , но пророците му са различни

Мюсюлманин не е етнос , както и християнин , будист , комунист .... А иначе не всички бълагрски граждани са българи , има евреи , турци. В болшинстовото си нашите съграждани , които се самоопредлеят като турци ( не говоря за ченгенетата ) с нищо не се различават от етническите бълагри в ежедневието , но пак подчертавам те са светски настроени хора , а не религиозни ,

Толкова познаваш мюсюлманите. Хеле пък тези живеещи по нашите земи. Познаваш само тези, за които се говори в новините какво са гръмнали и кого са обесили. Замълчи си, че изглеждаш доста глупаво

Най големият враг на България сте вие - Българите. Вижте си историята.. От 1393 година насам сте в лайна до шия. Във Втората Световна война бяхте съюзници на Хитлер. Въобще замислете се. Вие българите сами си рушите държавата и обществото и традициите и историята. Ето такива сте, За нищо не ставате. Само сте опитни мишки в Ръцете на Европа и Америка. Боклуци без достойнство.

Не само познавам мюсюлмани от два континета, но съм чел и Корана и Сахих Бухари .. аре бегай към Медина , да обясняваш за религията на мира

Въпроса му беше към депутат, който отиде в Турция да обяснява на турския президент че Турция му е родина. Не беше към мюсюлманската общност в България, в Якоруда помежду другото турци няма има българи-мохамедани (помаци).

Колкото и такива сълзливи заблуди да хвърляте, просто когато Аллах им проговори нещата се променят. За да има мир, мюсюлманите трябва да са там където им е мястото, а именно извън пределите на България.

Не се връзвайте на евтини измами. Достатъчно е да погледнем другата статия в която новите шведи са сринали жилищна сграда в за да уважат Аллах и да намалят броя на неверниците.

Неприятна работа е да четеш Корана, но аз се прежалих. Намерих много неща, които мога да ви покажа, но ще ми трябват два дни. Затова ще ви посоча само два стиха, а вие си правете изводите: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193); „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието (б.а. Библията), които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29);

Говоря за това, че в България съжителстват отделни етноси - евреи, арменци, турци, цигани. По принадлежност към енос не може да се различават хората. Всички те са български граждани.

Колко благодатна тема за предизборна кампания.