Зърното осигурено, искат хляб по 1.40 лв./кг

Зърненият баланс на страната е осигурен, няма място за паника, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Обратно в новината

Коментари - Зърното осигурено, искат хляб по 1.40 лв./кг | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема не е в цената на хляба. В момента е около 1 лв до 1,20 за кг. Добре, ще го вдигнат с 20, с 30, нека да е с 40 ст. Ако едно семейство консумира по 1 хляб на ден, тези, нека ги кажем 40 ст в повече за месец правят 12 лв. Не мисля че това е най-големия проблем на семействата в България (при 650 лв необходими за издръжка на човек, според синдикатите, при 2-членно семейство това излиза някъде около 1%). Има и друг вариант. За 100 - 150 лв си купувате автомат за хляб (в Кауфланд ги имаше по 66 лв по едно време), купувате си брашно и си правите хляб. Всъщност това е масова практика в западна Европа. Не само хляб, и за козунаци става, въобще за всякави печени тестени работи Много е вкусен, няма как да убъркате нещата, и винаги ще ядете пресен хляб. Има си упътване, купувате си брашно и си правите хляб. Каквото брашно си купите, такъв хляб ще си изпечете. Кеф ви с подобрители, кеф ви без. Така че още веднаж - ако е само за хляба това е последният ви проблем. А и конкуренцията няма да позволи сиренето да е по-евтини от хляба. Пък ако толкова няма хляб ще ядем пасти

От разсъжденията ти личи , че си бакалин. Мисленето ти е чист примитивизъм

Защо е тази врява.Защо си въобразявате,че ядете хляб.Ако някой някъде е ял през последните 20г. истински хляб,независимо от цената,нека се обади,ще си го купя като деликатес.Ало министерства,контролни органи,изтровени сме от всякъде!

25ст. зърно - 1,40 лв. хляб - ето това е пазарна икономика! За такъв безмозъчен "пазар" биха се избили и колумбийските наркокартели, зер всичко е законно, а печалбата е като от кока. Кога бе другари бизнесмени ще свърши вашата алчност? Кога господа управляващи ще започнете да водите държавна политика? На селяните житото се плаща по 15 - 18 ст. - всичко останало е по веригата, робската верига - граби и препродавай, която стига до гражданите с 1,40лв. за хляб със съмнително качество и съставки от Е до Щ. Някой знае ли как гърми бойлер неръждавейка? - много дълго вдига налягане, но накрая отнася цялата сграда. Какво ще чакаме да изчезне България ли? Ако е от война, мор или лют завоевател има оправдание, но сами да се изядем е ... няма такова сравнение!

РАЗСЪЖДАВА СЕ МНОГО ПРИМИТИВНО. Въпроса не е в цената на хляба а в цената на всички производни включващи в себе си цената на зърното - яйца, пилета животновъдство , млеко сирене кашкавал. СКОКА НА ЦЕНАТА НА ЗЪРНОТО УДРЯ НЕ САМО ХЛЯБА, НО И ЦЯЛАТА ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА !!!! Напълно безодговорно е да се допусне в този момент България да изнася зърното си. АКО НАИСТИНА ПРОИЗВЕДЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ЗЪРНО Е 3,6 - 3,7 МИЛ. ТОНА, ТО Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ДА СЕ ДОПУСНЕ ИЗНОСЪТ МУ. НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ЗА ДА БЪДЕ ВЪРЗАН ГОДИШНИЯ ЗЪРНЕН БАЛАНС Е 3,5 МЛН ТОНА. Какви 1,1 мил. тона ще изнасят тези малоумници ?? Сигурно е, че твърдо са решили да досъсипят работещата все още българската лека промишленост. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е БОРИСОВ ДА НАЛОЖИ ЗАБРАНА ЗА ИЗНОСА НА ЗЪРНО ДОКАТО ПАЗАРА СЕ УСПОКОИ И СТАНЕ ЯСНА РЕАЛНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА НА ЗЪРНОТО !!! Не забравяйте Жан Виденовата криза!!! Тя започна със спекулативен скок на цената на зърното, с един министър на замеделието Чичибаба, който допусна по подобие на този Аврамов да се изнесе зърното !!! УЧЕТЕ СЕ ОТ ГРЕШКИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА !!

Принципно българите сме нация, която уж без хляб не може да живее. Няма да забравя преди десетина години като се опитах да си купя ЦЯЛ хляб в Германия, как ме изгледаха с недоумение. Нека се качва цената на зърното-просто няма да се яде хляб. И сто лева ако щат да го направят, къв е зора толкова! Може без хляб-за съжаление...

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СЕ ОЧАКВА ЦЕНАТА НА ЖИТОТО ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ НЕПОНЯТНО Е ВЗЕТОТО РЕШЕНИЕ СЪЩОТО ДА СЕ ИЗНАСЯ ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ. "Сега е шансът на българските производители да изнесат пшеница на добра цена в големи количества" - коментираха Аврамов и председателят на Софийската стокова борса Васил Симов. ЗАЩО ДА СЕ ИЗНАСЯ СЕГА НА ТЕЗИ ВСЕ ОЩЕ НИСКИ ЦЕНИ БЕ АВРАМОВ??? ЗА ДА ПОМОГНЕМ НА ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА , НА СВЕТОВНАТА БАНКА , НА КАКА КРИСТАЛИНА, А НИЕ ПРОЛЕТТА ДА ЧУПИМ ПРЪСТИ И ДА ВНАСЯМЕ ОТ АМЕРИКА ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ПШЕНИЦА КОЯТО НИКОЙ НЕ КУПУВА. Егати и тъпанарите , Егати и решенията им. БОРИСОВ ПО ПОДОБИЕ НА ПУТИН ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА ПШЕНИЦА, След като държавата дава субсидии трябва да се намесва и в регулирането на цената на хляба. Допускането на спекула с неговата цена може да взриви и без това тежкото положение на икономиката. БОРИСОВ ДА НЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ЖАН ВИДЕНОВАТА КРИЗА ЗАПОЧНА ТОЧНО СЪС СПЕКУЛАТА НА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА.

Цената на хляба трябва да бъде 3-4лв за килограм, ако по веригата производители на зърно, мелничари и хлебари плащаха ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ. Ако получавахме по 2000 евро на месец нямаше да си броим стотинките. Така, че целта на управляващите нека да бъде да се увеличат доходите на населението. Това е според мен проблемът с цената на хляба, водата, тока парното и т.н. ...

Вие луди ли сте бре,1,40???

Хлябът никога не е бил на фиксирана цена, ако не вярвате проверете в Кауфланд. Има 50 вида хляб на цени от по 2-3+ лева и съвсем не за килограм!

Тази цена, а и по-висока, плащам и сега! В Габрово 650 г. заводски хляб (ненарязан и неопакован с целофан)струва 0,95 лв. или 1 лв в зависимост от това дали е "бял" или малко по-черен.Пресметнете колко е цената на 1 кг! А купувам типов хляб, нарязан и опакован в пликче,(без други екстри т.е. нито е пълнозърнест,нито някакви семки съдържа или нещо друго - просто типов хляб!) на цена 0,85 лв т.е.1,70 лв давам за килограм хляб! И още да му вдигнат цената? Не ми се мисли! И без това сме свели консумацията на хляб до минимум.Ще започна наистина да си меся хляб или питки - не е кой знае колко сложно!Всяка жена е месила питка! И по-вкусно е! Сега купувам готов хляб, за да си улесня живота или пестя време. Но всичко си има граници!А има и едни машинки за автоматично приготвяне на хляб у дома!! Все ще се намери кой да започне да ги внася!Писна ми от изнудвачи!

То тези "машинки",наречени хлебопекарни си ги има и сега.Просто се разрови в сайтовете на магазините за черна и бяла техника,а и не са много скъпи от 90 до 1хх лева са.

Хора, не е полезно да се яде много хляб! Сериозно!

А шибаното министърче - не е ли то виновно за качването на цената, а? Появи се, разцвърка се - "Аз няма да позволя хлябът на народа да поскъпне..." Нали даже щеше да го поевтини подобно на руска газ???Ценообразувател се извъдил, милият той!!! А народът хъълца и вика Да живей!", най-накрая някой се загрижил... Бе, яяя... Яжте си наесен лебец по 5 лева, истинска каймица и сиренце по 20-30 лева и споменавайте с добро Бок и неговите наместници земни!

Абе оли в момента борсовата цена на пшеницата е 230 долара за тон. Да не би министъра да е виновен за тези цена. Нали сме пазарна икономика, когато търсенето надхвърли предлагането, цената расте. Нали руснаците си изкарваха хляба като продават газ и петрол и какво стана тя когато излязоха от пазара на пшеница ??? Май се оказаха основен играч и на този пазар. Миналата година тон пшеница като струваше 200 лева за тон с ДДС, защото украинците наводника пазара с евтина пшеница що тогава не мрънка бе оли????

Пич, имах предвид изказванията на един малоумен министър, който 10-тина дена се правеше на ценообразувач за месо, мляко и хляб. Въпреки световното нарастване на цената на пшеницата този министър обяви, че щял да смъкне цената на хляба, а шибаните гербери напълниха форумите с хвалебствия.

Хляб за 1,40 но заплати по 1400.

Не, не, не! Нека не се вършат глупостите от преди 14 години! Това, че на световния пазар ще поскъпне пшеницата, не означава, че и тук трябва да се вдига цената! Най-ненормалното нещо ще е да се изнесе за продан зърното, заради по-високи цени! А като вдигнете цената на хляба да не мислите, че ще забогатеете много от това? Напротив! Другите години, българинът ще прецени, че трябва да се презастрахова и ще намери начин да не купува хляб директно от магазините, което ще рече, че и производителят ще е зле. Примерно, хората могат да се върнат към месенето на питки и хляб - стига това да им излиза по-евтино от заводската цена! Това ни е в природата. Ако ли пък икономиката ни се подобри, то какво по-хубаво от това, че да си купуваме и по-скъп хляб, когато на никой няма да му прави впечатление цената...но надали ще е скоро!

ama kakvo iskat ot nas....s kakvi pari. Edvam oceliavame.....Niamat li semeistva i te. Niamat li sarca...Da umrem li iskat.Zastoto jivot veche niama

Не е вярно, какато пише някой тук, че цената пада, цената се качва и то много бързо. Идете на линк: "International Grains Council"-под текстчето по среда клкинете "цени"-появяват се табллички, първата табличка вдясно - за да видите от 28 май до 6 август с колко се е качила цената. Който се интересува да провери.

Да, качва се, в момента е около 270$ за тон. Но, ако се разрови човек, още малко, ще види, че през 2007 г. е достигнала 440$ за тон (когато и у нас цената на хляба стигна левче). Защо, когато от 2007 до 2010 цената на житото пада от 440 до 170$ за тон, цената на хляба у нас не пада от 1 лв. на 40 ст.? Ако цената беше паднала, сега като се вдига пак пшеницата, цената на хляба трябваше да достигне 50-60 ст. а не 1.40 лв. Просто у нас, освен всички други мафии има и "хлебна" - производството е картелирано и диктува цените само нагоре!

случайно да сте чували,че хляба не се прави само от брашно и не само това е определящо за цената му я вижте колко е скочила енергията,заплати,мая,опаковки,транспорт...много сте ми смешн и като почнете с "умните" коментари ми елате го произведете вие за без пари да ви видя на каква цена ще го произведете....от чуждата камбанария лесно изглежда всичка ама не е така

Алчните арендатари вдигат цената! Не стига, че ни ограбват с нашите земи, вземат субсидии, които са пак наши пари, ами вдигат и цената на зърното! Ега си хиените! Народе, вземай си жито и си прави хляб в къщи, не им купувайте отровите!!!Да видите, как ще фалират за нула време!Смелете си рентата и си правете истински хляб без подобрители!А тия дет се набутаха със скъпо жито, ще духат супата!

Купувам два чувала българско жито от рента.

Ако има кой да купува пускайте по 5 лева.Не разбрах от кого какво искат.Приличат ми таксиметровите шофьори, те искали километъра да е по еди колко си.То не става с искане.

Цитат от друга медия "България с огромни количества зърно". На какво основание се иска тази цена? Лакомия може би?

Когато зърноте беше най-евтино от много години насам да не би хлябът да беше 10 ст? И нека се види колко хлебна пшеница се слага и колко други боклуци в един хляб.

Ше се изнесе годното и хубавото жито, а ние пак ше ядем скъпото и лошокачествено защото котрола в страната ни относно качеството е нула и ...........................................................

При това положение, като бабите ни ще започнем да с месим хляба в къщи в 21 век. Мисля че за повишаване на цените не по малък е приноса на журналитите в България и затова........................

няма да го месиш, има си фурнички.

какво ви слагат в хляба толкова бе елате да ви вкарам в производството да видите как се прави хляб бе много сте смешни всички тука...нали както ти ще си го направиш със сол, вода, мая брашно и аз ще ти го направя какви са тези извратени мозъци не мога да разбера аз...

При това положение, като бабите ни ще започнем да с месим хляба в къщи в 21 век. Мисля че за повишаване на цените не по малък е приноса на журналитите в България и затова........................

Каокви са тези новини , бе момци, медийни факири?! Че в момента доброто средно качество хляб върви на същата цена за 1 кг. Пак измисляте новини и манипулирате приподонаселението. Засрамете се...

Е то след като хлебарския бизнес се превзе от мутрите , не се учудвам да се вдигне цената на хляба.

ako vali rekolta niama ?? ako ne vali pak rekolta niama. po vagno e da se plaшi naroda

ako vali rekolta niama ?? ako ne vali pak rekolta niama. po vagno e da se plaшi naroda

Създаде се психоза и за 1 седмица от О.20 лв. за кг пщеница цената достигна 0.32 ст. Но мелниците са пълни с брашна и консумацията рязко спада, така, че трудно ще се вдигне цената на брашното, още повече, че хората по селата си мелят рентата и раздават на децата-граждани, които си пекат хляб в къщи. Май лакомите прекупвачи се набутаха яко, не виждам как ще продават на високи цени. Ама то е така: приказката за лакомото дупе...

Искат защото много се изхитриха и те. Има голяма конкуренция която поддържа горе-долу стабилна цена. Половина са нелегални купуват евтино брашно блъскат го с какво ли не и го пласират. Даже на места се бият дитрибуторите. Хората виждат това и почнаха да си купуват фурни за хляб и да си правят сами. И като не могат да вдигнат изкуствено цената и не могат да намерят основание, дай държавата да ни защитава боклуците с по-висока цена. Нужно е не е по-висока цена а голям контрол. Ако го има, цената дори може да падне с малко, защото ще се печели от оборот а не от цена и качеството ще е на ниво. Въпросите са кой, кога, какво ще направи за да може това да се случи и всички да бъдат доволни. Другото е старата песен - афери, смени, стачки, глупости...

Според Асоциацията на зърнопроизводителите може да се изнесат до 1,1 млн. тона зърно без страната ни да остане без хляб. Според хлебопроизводителите ще се наложи внос на качествена пшеница. Според зам.-министъра страната ни е осигурена със зърно както за хляб, така и за семена и фураж. Да си призная, нищо не разбрах от тази информация. Уж медията е обществена, а не ведомствена. Ако някой си мисли, че тези алабалализми ще намалят паниката от покачването на цената на хляба, греши! Паниката и протестите ги чакайте през зимата.

Няма нужда от зърно и от брашно и от хляб. Да внасяме хляб от Ес и проблеми няма да има-по качесвен и по-евтин е. Да садим само рапица и люцерна.

Не поъволявайте на маймуни да вдигат хляба на българите.

къде е Дебел Миро дето дрънкаше, че няма да поскъпва хлябът това врачанче въобще не е в час и не е за там......да вие честито другарки и другари тахз година лев и половина, догодина цели два...ха ха а да сте живи и здрави другарки и другари с мойто бодигардче....)))) ха ха ха

Можели някой да каже какво е съотношението вода-брашно в един килограм готов- изпечен хляб. Нека тогава да се види и в момента колко е увеличен хляба.А най-добре ще е да се отворят и държавни пекарни. Моля от тези дето искат да се увеличи хляба разни организаций да побликуват истинските собственици който си плащат данъците.

зърното е осигорено. въпреки това цената ще се вдигне ... един от малкото случай когато го казват направо, че ни прецакват! :)

поредната подигравка с народа ...

Е,след като е осигурен зърнения баланс на страната,защо трябва да бъде повишена цената на хляба??? Хубаво нещо е кризата...световната ,де...тук такава няма...

Направете цена 5lv.за бройка и без това сме обречени.

Вчера си купих хляб в Трявна - 600 грама за 1 лев - Добруджански хляб. Ха сега познайте колко струва 1 кг... Значи аз си купувам хляб за повече от 1,60 на кг. Това е безобразие. А досега купувахме 700 гр. за 90 ст. повече от година. Не мога да разбера как в едни градове хляба от 700 грама струва 70 ст., а в Трявна 90 ст...

нормално е! Това е държавна политика, лично министър Найденов се е ангажирал да стават нещата! Има подкрепата и на Бойко, така че излизаме устремно от кризата!

незная дали е редно да се вдига цената. НО първо да започнат да слагат повече брашно а не само пълнители ПЪК тогава да коминтират нуждата от по висока цена. или ТИМ-аджий пак са замесени тази спекола????

ако беше с "пълнители" хляба щеше да АК47,разбирачи много ама без акъл.Хляба се прави от брашно,мая,йодирана сол и питейна вода.Подобрител за хляб се използва ако брашното е слабо.Не си мислете че е евтин подобрителя.Варира от 3.5 до 9 лева за килограм.А сега си направете сметката от какво е направен хляба,

За колко хляба от по 1 килограм стигат тези 3,5 лева? Вреден ли е? Замаскира ли вредно 'слабо' брашно?

умнико кажи ми един пълнител за брашно...какъв е той как се слага и какво представлява,че аз не мога да се сетя

Икакво ще правим сега? Май както преди години някой хора почнаха да изнасят житото после го внасяха. Само дето цената беше различна и от цялата работа ние духахме супата.

Както винаги, нашите политици и "експерти" се движат с поне неяколко дни закъснение - цените на пшеницата на световните борси започнаха да падат рязко още в края на миналата седмица, а днес спада продължава. Има редица причини поради които рекордните цени от 2008 година няма да се повторят. България е много малък износител, а цената вероятно ще спадне още в следващите дни. За съжаление обаче, по традиция подобни временни покачвания на цените на борсите излизат през носа на българския потребител, защото винаги водят до чисто спекулативно повишение на цените в страната, което ни бърка в джоба. Така че, въпреки сравнително добрата реколта (това за ниското качество са пълни глупости и целенасочена манипулация) и след вечезапочналото нормализиране на цените на пшеницата на големите борси, българите ще ядат доста по "солен" хляб в следващите месеци, поради спекулации на местно ниво...

tova e golqma glupost, dajte mi i na men 300$ za ton pshenica, i az shte vi osigurq hlqb za 20 godini napred. Aman ot tupotii, ne stiga che zyrnoto e furajno, a shte trqbva da stimulirame izmamnicite zemedelci s po-visok cena na jitoto. Mislq che tam trqbva da vleznat kachulkite s videokamerite, i da pokajat kakvi smotanqci ni osigurqvat jitoto.

Какви 1.40?! В боклука, който продават нашите "хлебопроизводители", няма пшеница. Има трици, набухватели, избелващи вещества и какви ли не още "подобрители". Целта е производствена цена 40 ст. и левче в джоба!