"Хем ни беше страшно, хем гордо!“: Как Пеньо Бомбето построи паметника на Шипка

Три години го градих, да река, че три хиляди трудности прескочих, пак ще са малко, споделя майсторът малко преди смъртта си през 1987 г.

Обратно в новината

Коментари - "Хем ни беше страшно, хем гордо!“: Как Пеньо Бомбето построи паметника на Шипка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре че тоя майстор не се родил в сегашно време че какъвто е бил честен щеше да строй само къщи щото щеше да откаже всякакви далавера поклон пред него и пред всички оставили частица от сърцето си на Шипка и добре че магарето е изяло плановете че затова паметника е толкова хубав.

Вечна му памет на Пеньо Атанасов Колев от Дралфа!

Ако някой днешен политик беще прочел такава реч като Кимон Георгиев едно към едно, сто процента щяха да го оплюят като руски агент....

българин изтрит от страниците на историята ни от мандраджиите....Вечна му памет а паметника на признателноста....построен от него напомня нам ежегодно за саможертвата на загиналите за свободата.....ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ И ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Едно време е имало мъже а сега меки китки

Дирници, знам, че триете коментари но поне от кумова срама неграмотната Чалева да си беше оправила грешките в статията. Пак ще я попитам, човекът последно Пеньо ли е или Петьо?

Отлично пасва на днешния празничен ден. И с малко уважение към строителя на паметника Пеньо Колев, можеше да не бъде споменаван ту като Пеньо, ту като Петьо ...

А то имало и лъвове, върни ми се из главата и реплика на тогавашно оръдие, обаче днес няма и следа от някаква тенекия, хахаха, кой българопитек гепи бакъра?

Пеньо Бомбето е построил Шипка, ама Киро Инфантила една магистрала не може дори.

""Истинският строител трябва да бъде с честни ръце - само трудолюбие не стига." Пеньо Бомбето Б.А.-Кой разбрал, разбрал!!!

Вместо боза,трябваше и малко възстановка на събитията.За да не се забравят.Опълченците ни са били облечени във опълченски форми,и са имали определено въоръжение.Пушките на турците са били два пъти по-добри,за разлика от руските.Самата турска армия е била по-модернизирана специално в тази война.Руският Цар както винаги е разчитал на смелоста и численоста както винаги.при една от битките между руси и турци на открито и равно място,русите са падали като круши,а същевременно не са им достигали куршумите до вражеските редици,защото противникът е имал по-дългобойни пушки.След тази война,руския цар веднага е наредил да се разработи нова пушка,и така се ражда Мойзинката,която е известна и до днес,като една от най-точните съвременни пушки.Може би е най-използваната карабина в света до днес.дори и Симо Хаяха е стрелял с такава,но филандско производство.Трябва за този празник да се пишат повече подробности от историята,защото тази война дава ново лице на Европа,а и са намесени историите на редица държави,както от едната страна,така и от другата.

е имало майстори зидари, сега само цигани с флексове, рушители

хубаво е да се знае историята, но от тая дописка подробности като кой ни беше освободил нещо са позамазани

Тези, които ни освободиха, бяха избити от тези, които сега искат да им благодарим, че те ни били освободили...

На туй мизерно мекере джендърско "хехе" личноЕрдо,Доган, Джейляна,Местан редовно му пълнят гърлото с биофлуиднафекалнамаса.....

Колко хубаво е било преди комунизма

хубаво е било... Паметникът може да видиш коя година е построен, коя година е била битката при Шипка, царят го е построил, ама друг път - даже не както Боце строеше магистрали - средствата са събрани най-вече с дарения за паметник. Който си мисли какъв хубав живот е било за масовия българин преди 1944г. е даже по-болен от онзи, който си мисли, че НРБ е била с европейски стандарт. Хубавото преди 1944г. е, че здравата селска жилка все още е била много масова и силна - хората са били учени масово на трудолюбие и скромност. Истории за такива хора като Пеньо Колев трябва да се представят по-често и много резонно по-долу се коментира защо нещо подобно не може да се вкара в учебниците, пък било то и със 100 думи - децата ще го запомнят, когато отидат на върха, особено ако се падне по-променливо време доста от тях ще се сетят и може да оценят през какви трудности са минали предците ни да съградят такива паметници.

Покланям се пред куража и умението на този Майстор!

Паметника Шипка е построен за три години като материалите за него - огромни камъни, цимент, желязо, дърво, пясък и вода са носени с катъри, волове, магарета и биволи. Само лъвът тежи около 40 тона. Може ли някой да си представи какъв къртовски труд е това. А самото вдигане на строителните материали? Като строителите са правили път до там и землянки. А днешните ни управници при построен път и хубава техника щели да го ремонтират за три години, за колкото е построен с помоща на животни. Или просто ще усвояват едни пари за ремонта. Срамота.

Добре, де. Защо ТАЗИ история никога не сме я учили в училище бе, майка му стара?!? Фактите ги има, човекът е съвременник, има го на записи на звук и картина, в спомените на семейство, колеги и приятели. Защо няма примерно в 4-ти или 5-ти клас (когато се изучава "Опълченците на Шипка" в час по БЕЛ) един час по история предвиден в програмата да се преподава и това? Ей така, за да се съхрани някаква частица родова памет. Питам се, безцелно...

Защото царят го е построил, а не крадците на кашкавал от мандрите, не е ли ясно?

Шило

Добре де, "демокрацията" дойде преди 34 години. От тогава да се режат героите ни от учебниците по история, друго направено ли е? Пак нищо за бай Пеньо

"Демокрацията" ти я донесоха юпитата на Тато ти Правешки Огнян Дойнов и Андрей Луканов. Заедно с еврея дъртия Никито Младенов и Добри Джуров. В спектакъла по ДОНАСЯНЕТО участваха Петър Слабаков и Желю Желев с кохорта БРАДАТИ КОМСОМОЛЦИ. Лично видяно от мен на 10-ти ноември 1989г на площада на На. Събр.

Шило

Никито Младенов? Ясно!

Шило

Има ги в архивите на радиото. За телевизията-не знам. Живяхме преди много години, хлапе съм бил, на около 10-тина километра от Дралфа. Та там чух за Бомбето. Беше още жив, та ми беше интересно да го видя, тъкмо се бяхме върнали от посещение на Паметника на свободата. В резултат на емоциите ли, на какво, видя ми се доста огромен. Баща ми ми се върза на акъла, имаше познати там, та така станаха нещата. Да обяснявам ли, че си глътнах езика при тази среща? Беше в Попово.

Значи си около 60-65 годишен, което обяснява мъката ти по светлото ни славно минало, и по браЦката любов с братята руси......

са с гарнизони в УКРАЙНА!

Колхозническата смрад това не ги интересува - за тях е важно копейки да падат!

А Украйна, какво е било тогава? Място населено с поляци и руснаци!По онова време и Македония се е считала за българска земя, ама на, комунистите създадоха и Македония и Украйна!

Каква Украйна преди болшевиките бе, преди Ленин да я нарисува на картата?

Вземи си запиши някъде, че преди 1917г държава Украйна не съществува! Това е земя и население част от Руската империя! Ленин създава Украйна, а Хрусчов им подарява, Крим!!! В миналото наричащите себе си украинци са се наричали новоруси!

Вземи ПРОЧЕТИ И ПРОУМЕЙ,ОСЪЗНАЙ Че държавите са социално,религиозен и културен феномен който се СЪЗДАВА КАТО КЛЮЧОВИЯТ ФАКТОР В СЪЗДАВАНЕТО ИМ Е ОБЕДИНЕНИЕТО И ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА ,ПРИМЕРИ МНОГО, А НЕ СЕ РАЖДА, НЕ СЕ ПОЯВЯВА НАГОТОВО,БЪЛГАРИите СЪЩО СА БИЛИ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИ.......ТА ПРИМЕР РУСИЯ И ТЯ Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДОРИ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ТАКАВА ДЪРЖАВА ПРЕДИ МОНГОЛОТАТАРСКОТО(МОНГОЛОТАТАРСКИ ХАГАНАТ,ЗЛАТНАТА ОРДА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН)882-1240 КИЕВСКА РУС..А КАК Е СЪЗДАДЕНА ДРЕВНА ГЪРЦИЯ??.... ОБЕДИНЕНА ОТ ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ,АТИНА,ТИВА,ЕЛАДА.......ИМПЕРИИТЕ....ПОБЕЖДАВАТ,ОПИТВАТ СЕ ДА ПОДЧИНЯВАТ ЧРЕЗ НАЛАГАНЕ НА СВОЯ РЕЛИГИЯ И ЕЗИК И ТИТУЛОВАНЕ "ГРАЖДАНИН НА...." ИЛИ ПОЛУЧАВАНЕ НА РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ И ТИТЛИ.....НО КАКТО ИСТОРИЯТА НИ ПОКАЗВА НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА,540 ГОДИНИ СМЕ СЕ БОРИЛИ И ВОЮВАЛИ ПРОТИВ ФАШИСТКИЯТ ОСМАНСКИ ХАЛИФАТ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОМОЩА ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ И САМОЖЕРТВАТА НА ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ГЕНЕРАЛИ,ПОЛКОВНИЦИ,ОФИЦЕРИ И ВОЙНИЦИ,ОПЪЛЧЕНЦИ УЧАСТВАЛИ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ ОТ ОСМАНОФАШИСТКАТА ЧУМА

Дир, проверете си грешките в статията, 1977??????

Какво да очакваш от другарите дирници? - Тях там ги събират по партийна вярност - иначе са са си неграмотници - май само един дирнишки журналист знае кога се слага пълен член - но и за него не съм сигурен!

Да видяхте руски знамена на снимката при откриването на паметника...!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Казаното от Борис Трети замества всички знамена. Само да те поправя, тогава Русия не е имало, а е имало СССР.

Та да питам, твойто съвецко ли е или руско гнидо неизлюпена , като проповядвате лъже история , някои я знаем по-добре!!!

За сега един е видял, ама нищо ,че няма, той е видял!!!!!! Всичкото русофил няма връзка с реалността , това е ясно.......!?!?!?!?!?!!?!?!?

Шило

А ти колко знамена видя?

Председатель турецкой партии ("Родина") Догу Перинчек в интервью РИА Новости призвал Анкару объявить персонами нон-грата американских дипломатов, угрожающих бизнесменам за торговлю с Москвой.

Жалко , че боковите строители не могат четат за да разберат какви строители е имала България !

Шило

Дир, благодаря за статията! Обективна, точна! Хубаво е и тези, де се кланят на запад да прочетат, как е построен този паметник и защо. Техните прадеди сигурно също са откъснали залък от хляба си за построяването му.

Статията не е тяхна! Копи - Пейст без да посочат от къде.

Шило

Ами тогава браво за куража, че във времето на политкоректността и това е много.

Това което някога е построено без никаква техника, сега не могат дори да го боядисат!!! Единственото което правят е фалшиви търгове за поръчки и кражба на пари на корем!!!!

Господа редактори, добре е написана статията, но... това не е връх Шипка, където опълченците са отблъсквали турските орди с камъни и дърве, а после с труповете на другарите си! Това е връх Свети Никола,, преименуван по-късно на Столетов. Това е върхът, където генерал Столетов отблъсква турците! Истинският връх Шипка е на 1000 метра по-нататък по права линия и е по-нисък! А там за съжаление паметник няма!

Шило

Само ти ли не разбра, че отбранителната линия е била поне на три върха? На Шипка, Св. Никола и Орлово гнездо? Само ти ли не разбра, защо се нариша "Шипченска епопея"?Само ти ли не разбра, че този район се нарича Национален парк "Шипка"?

Шило

Иначе коментарът ти е хубав, но не издребнявай толкова! Знае се, как се е наричал този точно връх, не е необходимо да акцентираш върху това.