340 лв. минимална заплата и майчински от 2014 г.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г., потвърди социалният министър Хасан Адемов. Предлага се обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., каза той.

Обратно в новината

Коментари - 340 лв. минимална заплата и майчински от 2014 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво г-н Адемов, вие наистина разбирате от социална политика, нямате нищо общо с Тотю на ГЕРБ! Друго си е специалист!

интересно , защо тъпите фуражки трябва да се пенсионират с 15-20 години по рано от работещите хора ?

като сте се юрнали да емигрирате бихте ли ми казали в коя държава "майчинските"се получават толкова дълго време а къде са бащите на тези деца или те служат само за оплождане америка за вас за да сте доволни от всичко

"Аз" ти си просто един тъпак, при това и слабо грамотен. Помощи се раздават само в бедните и слаборазвити страни, каквато е и нашата страна. Важно е да има истински заплати и пенсии, а не помощи. Помощите са мечтата главно на циганите, разбира се за сметка на заплатите и пенсиите.

Да вдигат заплатите, но да намалят удръжките. Не може е 2млн. работещи да издържат останалата част от населението. При една минимална заплата държавата да иска 130лв удръжки, малко е странна цялата финансова политика. Пенсионерите и работниците се радват, но същевременно убиват малкитя бизнес.

Стига сте мрънкали.При Тотьо Младенов и Дянков по- добре ли беше?Трябва да вървим нагоре с всички сили ,дори и с кредити. Живее ви се добре нали?

епа знам ли вече дали ни се живее...........

МОЯ СЪВЕТ КЪМ БЪЛГАРИТЕ Е ДА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА - ОКАЗА СЕ ЧЕ ИЛИЙКАТА МЕ Е ОСИГУРЯВАЛ НА МИН.ЗАПЛАТА И СЕГА ЩЕ ВЗЕМА МАЛКА ПЕНСИЯ

Заплатите-ДА! Помощите-НЕ! Трябва да има стимул да се работи! Утре от къде ще вземете пари за следващите?

професоре ти си голяма работа бре. май не ти се е случвало да имаш дете досега, жена ти да го гледа а ти да работиш и да осигуриш всичко необходимо за всички. помощите са необходими ама явно няма как да ме разбереш докато не ти се случи.

Умнико, вместо да се бориш за по голяма заплата и тя да ти стига да си гледаш семейството, ти мрънкаш за помощи. Аз пък ще ти кажа че голямата част от помощите ще отидат при онези които не им се работи и немогат нищо а смо наддават на численост и ще става по зле. Замислисе, бори се за достойно за плащане на труда си. Колкото до децата, отгледал съм ги. имам и внуци, най малката на 1.5 г. сега е в ръцете ми. И накрая, не ти мисля злото и несъм пенсионер.

Как Люксембург осигурява 1800 евро мин заплата, 480 000 население!Българина е едно алчно и крадливо племе

В Люксембург никога не са управлявали БСП и ДПС. Тяхната върхушка е едно алчо и крадливо племе.

Много просто - нямат си мафия, нито комунисти в управлението. Да не говорим, че е монархия. Абе к'во гледате все в чуждата паничка - БАЧКАНЕ му е майката. Ако мислиш, че в Люксембург си клатят краката като в БГ, дълбоко се лъжеш. Тия хора по кафенетата и ресторантите са 99% туристи. Може някой местен пенсионер да видиш.

а другите какво правят че да докарат парите на пенсионерите ? залагат на рулетки ли ?

ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПО НЕПРАВИЛНИЯ НАЧИН, НО В УГОДА НА ЦИГАНИТЕ-ИЗБИРАТЕЛИ.СЕГА ЦИГАНКИТЕ ОТ 11Г ДО 40 ЩЕ РАЖДАТ ВСЯКА ГОДИНА. ВЪВ ВИСОКОСНА - ПО ДВЕ. ЗАЩОТО ТЕ РАЗЧИТАТ ОСНОВНО НА ТЕЗИ ПАРИ.

От къде пари за тез мачти ? Пак ли кредит бе " ЕКСПЕРТИ " . КОМИСИОНЕРИ - КАРИКАТУРИ

Колко са прости , пак им вдигнахме данъците , а тия тъпунгери се радват , че ще взимат по-малко !

От вдигане на МРЗ печелят единствено чиновниците и политиците тъй като техните доходи се формират на база МРЗ или СРЗ . Губят работниците и работодателите в частния сектор , които ще плащат масрафа на гореизброените . Работодателите разбират това , но явно голяма част от работниците не осъзнават , че и те ще плащат този масраф !!!

стига с тези минимални заплати и максимални пенсии, дайте малко на средните пенсии,как се живее с350,400 лв пенсия, като лекарствата ми са за 150лв

User е чете , като Усер:))) Популистичното крякане не прави икономика, пич. Естествено, че искам БЪЛГАРСКИТЕ майки да получават максимални помощи, но ти окрякваш форума, без да осъзнаваш къде отива увеличението. Помисли, кой ражда....Точно така, Усер- раждат тези, които никога не са работили, няма и да работят:)))) Докато грачиш популизми, ще дойде и времето да осъзнаеш какво е смачкана икономика, общество без средна класа и без нормални доходи на тези, които генерират брутния вътрешен продукт. Тогава някой ще трябва да обясни на тези, които опъват каиша, защо няма икономика и къде отиват данъците. Тогава, кресльовците се скривате и обвинявате американците, марсианците и световният ред:))) Чик-чирикането заглъхва:)))) Омръзнало ми е да ви слушам прегракналите гласчета, защото от икономика не разбирате- само от крякане и популизъм. Бъди здрав, Усер и ти пожелавам , никога да не бъдеш от прослойката на работещите, заящото омразата към дивия популизъм, сред нас е на границата да преминем към физическа саморазправа. Попитай французите, защо не искат паразитите в общесттвото си и след това вей байряци...:))) Никой нормален човек със среден интелект няма да се върже на екзалтираните ти крясъци - тези, които биха се зарадвали, не ползват интернет:)))), а останалите вече нямат и телевизия:))))

Проблемът ти драги :)))), са конските ти капаци на ума. ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО се разпадна защото "уравнивиловката" беше прът в Колелото на Историята. /Създаваният продукт от обществото, не можеше да се краде неконтролируемо. Имаше все пак един "ДЪРЖАВЕН И ПАРТИЕН КОНТРОЛ"./ ИМПЕРИЯТА НА ДОБРОТО се разпада защото "глобалният либерализъм" е също прът в Колелото на Историята. /Създаваният продукт от обществото, се краде неконтролируемо чрез печатане от "FR", на "необезпечени с нищо зелени гущерчета. Така става, че ВСИЧКИ СТРАНИ по света чрез ИНФЛАЦИЯТА и ВОЙНИТЕ заплащат за алчността на богаташите. През 1908 година завършва работата си "СВЕТОВНИЯТ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС" с приемане на 24 така наречени "Протокола" и "Правилник за управление на модерните пари". На 13 януари 1913 година се създава ФЕД и след Сараевският атентат, извършен на 15 юни 1914 г. с убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, става формален повод за избухване на Първата световна война. Вече 100 години "Правилникът за управление на модерните пари" прави едни малко хора все по-богати ("Пари, при пари отиват.") Всички останали 6,5 милиарда гои, ДУХАМЕ СУПАТА. (Римските сенатори изричат култовата фраза: "бедните да го духат!")/

Много си ми е наред ума:)))) социалното крякане в условията на това, което вярно си обяснил е клакьорство и подпомага недвусмислено системата, Статуквото:)) Замазването на очите е по-лошата демагогия;))) Помисли и ще видиш, че съм прав:))))

Трябва да дадем на нашите избиратели циганите , турците и простаците от партия ЮРУШ.

Трябва да има минимална работна заплата , а също така и тя да се увеличава,за да започнат работодателите да плащат осигуровки на заплати близки до реалните.Това ,че бизнеса реве не е сериозно ,нека така наречените собственици които приватизираха заводите построени от родителите ни да престнат да си купуват коли за милиони, да живеят в гимназии,да научат децата си на работа вместо да хойкат и ще има с какво да платят заплати и осигуровки

Това може да го каже много ПРОЗД човек .

По безпомощното квичане на милиционерските злобари се познава, че отново правителството е на прав път ! Давайте смело - правете каквото трябва, пък да става каквото ще ! От милиционер акъл не искам - те само крадат и присвояват, нищо не дават ! Най-после нещо социално и веднага скочиха зомбитата - марш в оборите на бойко неграмотна сган !

Майките защо си мълчат като сега вместо 240лв взимат по 310лв,а от догодина и по 340лв най-вероятно,нима разликата не се усеща!!?!?Само увеличението от 100лв покрива памперсите на едно бебе за един месец...Недоволно племе сме това българите и това си е!Циганите та циганите,тях винаги ще ги изхранваме и това няма кой да го промени но аз лично като майка предпочитам 340лв пред 240лв!!!!!!!!!!!

Това правителство е на абсурдите или работи само за мангитата.

Малко да поясня: Когато се вдига минималната заплата и мачинските, се случва следното: - ВДИГАТ СЕ СУБСИДИЙТЕ( от минималната заплата) НА ПАРТИЙТЕ; - НАЛИВАТ СЕ ПАРИ В РОМСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ(от майчинските); Сега ясно ли е? Въпрос: -ВМЕСТО ДА СЕ ВДИГАТ МАИЧИНСКИТЕ, НЕ СЕ ВДИГНАТ ДЕТСКИТЕ И ДА СЕ ОБВЪРЖАТ С ХОДЕНЕТО НА ДЕТСКА ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ?-- > ТОВА Е РЕШЕНИЕТО, НО ТО НЕ НАЛИВА ПАРИ В 'НЕОБРАЗОВАНИТЕ РОМСКИ ИЗБИРАТЕЛИ', ГОТОВИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВСЕКИ ЗА 20 ЛЕВА!! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

Лъжец ! По твоята логика дай да спрем майчинските и да няма минимална работна заплата ! Тъпо милиционерско говедо - затова сте аут !

Всички са еднакви - правят се, че нещо правят.

ТАКА ЦИГАНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА РАБОТЯТ

Какви сте загрижени за циганите, а иначе не пропускате всяка възможност да прецакате държавате и да направите някоя далавера, все пак това е национален спорт. И не си правете труда да отричате или да се оправдавате, ясно е че най-нагло лъжете. Не се чудете, че никога няма да се намери някой, който да ви оправи.

рибата се вмириса от към главата нали знаеш

Ебаси парадокса за бежанец държвата дава 1100 лв.а за гражданин на държавата който си плаща осигуровки,данъци и всичко останало 340лв. е да ви е.а майката оправниците

така ва е емигрантската минимална заплата, то затова ще вдигат от януари и не емигрантската минимална

Явно ще се става "емигрант" , ще пресека границата с Турция и ще се обявя за "емигрант" За 1100лв. сега трябва да работя 2 (ДВА) месеца! А като "емигрант" - чиста работа. На далавера ще съм!

да това е добра идея и аз ще помисля върху този згоден вариант

Каква е причината в България заплатите да са ниски? На тоя въпрос никой до сега не е отговорил.

Наистина! И аз се чудя! Толкова сме умни, честни и работливи - защо не ни плащат повече..? Световен заговор? Извънземни?

искам да попитам какво става когато се вдигне МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА която заплата е държавна и на базата на нея се изчисляват разни други неща. искам да попитам дали с това вдигане всъщност не се ли вдигат и данъчните ставки?????

данъчните ставки не се вдигат. Не само децата са неграмотни.

понеже говорим за минимална заплата но ДЪРЖАВНА МИНИМАЛНА която фактически се дава от държава която фактически се събира от данъци то разликата от увеличението на кой на сметката се пише г-н грамотен

БСП-то яко си набират привърженици, хем с миним.раб.заплата, хем с пенсионирането,хем.....с какво ли не.Обещанията са безплатни

А феодалите потривот ръчички. Едно феодалче, слуга на съветски мутри -банев и съпруга

От къде ще намерите пари г-н министър? С нови кредити ли??? То така всеки знае. Къде са обещаните работни места???? Или всичко ще отложите за края на мандата, а може би за следващия????? Най-вероятното обяснение е - да му мислят следващите как ще ги плащат.....

САМО МАНГАЛИТЕ И ДЖИ ПИ-тата ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА, ТЪПАНАРИ НЕЩАСТНИ!!!!!!

Тъпанари, тъпанари, ама не знам в булгаристан на доган, кои са най-големите тъпанари

Ако не беше ГЕРБ,а тройната ламя на власт,последните 3,5 години да сме яли камъни!!!!!!!!! Това трябва да го разберат всички кухи лейки,които вярват на крадливите смрадове от БСП и ДПС!!!!!!!! До там ни докараха крадците червени!

БВП е същият както и преди ГЕРБ, +/1 1-2%. И с Дянков, и без все тая.

По-логично е да въведат почасово минимално заплащане. Поне да не губят времето на хората - да кажат работи 4 часа, по 2 лева на час и си отивай, а не кесай цял ден. Но Адемов иска да направи нещо значително и в перспектива, за разлика от предишните, които ден за ден мислеха.

ето точно за това"кесане"дето казват много ви плащат

Хасан е с купена диплома!!!!!

Дърт военен пенсионер живее поне до 90,а аз ще му работя мах пенсия.Я ,моля!Всеки в своя сметка и сам да си ги тегли и наследниците му.Стига с тоя обща сметка.

Може би по-добре е твоят Боко, който вдига заплатите само на гербаджиите - гадняри долни!

Както и при Боко,така сега и при тези продължава залъгването,че вдигат заплатите с кирливите им 30 лв!!!!!! И онези вдигаха с по 30 лв и тези също,мизерията става все по тотална,няма такъв народ,няма такава държава,няма такава мизерия ,като тук!!!!!!!!

За комунизма ни обещаваха МЕД и МАСЛО да потече за ВСИЧКИ исега като Ви слушам от ДПС и БСП ме връщате в детските ми години. ДА АМА НЕ!!!

и такива олигарси като него,които чрез закрилата на синята дреб-в частност бай Иван костов-мангъра окрадоха България и Българския народ!!! Смърт на олигархията!!! Съд за прокопиев,огнян донев,цветелина бориславова,бойко тиквата и иван костов,кунева,румен овчаров..... Ето от там ще дойдат парите. Също така: Изгонване на златодобивната-крадлива канадска компания Дънди прешъс метал, изгонване на ерп-тата .....

ще увеличат, грънци, то така лесно става

Защо говорят за детски като това са социални,те не се дават за дете както си беше, а от кобурговото правит. и до ден днешен се дават на доход до 350 лв. Това детски ли са или соц.помощ на хора с деца ?Това е крайно несправедливо, само с 5 лв. отгоре да ти е дохода и край няма "детски ".

Проблема драга ми Радина не е в това, че се дават помощи, а в това кой ги взема! Тези, които се осигуряват на минимална заплата , а останалото вземат в плик и индианското население дето сигурно изкарва повече от теб и мен от гурбети и кражби източват системата , а за редовите служители със 700 бруто /чети има-няма 500 лева нето/ няма детски. Вчера прочетох, че 60 процента от всички първокласници в държавата са получили социалната помощ от 250 лева, демек 60 % от семействата са социално слаби! Че сме бедни - бедни сме, ама не чак толкова!

неее ... 60 % са цигани в държавата ... ооооо вие и идея си нямате какво ни чака след десетина години. цели села са населени само с цигани .... скакалци по NGeog виждалили сте?? Този път някой успя да затрие България.... тука ще стане като в третия свят ...

Това не е правителството което ще ни свърши работа. "Експретите" него явно нежелаят да реформират пенсионната система. Бисмарковия модел е вече остарял, но те не желаят парите за пенсия да следват този който ги дава. Тоест, да отделят парите за пенсии от общата бюджетна сметка. По лесно им е да правят с тях каквото им скимне и да ги преразпределят както им хрумне.

Г-н министър стига сте обременявали хората работещи 3-та категория това Ви го казват и от Брюксел,а премахнете привелегиите за хората които нищо не работят.Защо не Ви стиска?До кога ще чакаме нужните реформи?

Хасанееее, много малка порция дава Ахмед бе.

Агенто-комунистическия режим хвърля шепичка трици на народа си с надеждата да го излъже. Другаря Адемов и дума не обелва за почасово заплащане и за нивото на заплащане в България. Явно главна задача за режима е не добруването на народа, а на за назначения червени агентурен бизнес, който ако даде нормлни заплати или въобще плати заплати, ще се срути като пясъчна кула.

Не трици колега ...а ПИЦИ ...и то постни Герберски постни Дянковски пици и постен тракийски асфалт - народ не хранят рецепта за дълголетие

Прав се колега. Агенто -комунисстическия режим спазва стриктно пътя начертан от Дянков и творчески го доразвива, обременявайки ни за поколения с дългове. Дългове срещу трици.

Докато парите изплащани за отглеждане на малко дете се разглеждат като обезщетение (сякаш семейството е сполетяно от бедствие), а не като стимул, деца в България ще раждат само циганите!

Точно ако парите за майчинство са стимул, циганите ще се скъсат да раждат. На тях стимули за раждане им дай... За нас, работещите хора, майчинството наистина е вид обезщетение - заради липсата на възможност за известно време мама да печели пари. Но майчинството не може и не трябва да бъде единственият начин, по който мама е способна да изкарва парички, нали така? А с високи майчинства и продължителен срок на изплащането им ще стимулираме именно онези мами, които не умеят друго, освен да раждат...

bravo bravo

Засега добре се справя правителството, за разлика от разбойниците и маймуните от герб. Последните бяха най-долната и противна шайка управлявала някога България! Дано повече никога да не чуем за тях!

Айше, ще си добре, как няма да си добре? Не работиш а чаветата ти получават пари. Това искат мангустите - държавата да ги храни и издържа.

С купена диплома е,по здравен мениджмънт,без която не може да е министър.На времето ректора на"Асен Златаров"-Бургас,беше подсъдим ,че позволява да се купуват дипломи.ДПС дойдоха на власт и делото се замете.Не само той е с такава диплома.В ДПС ,това е практика.Теглиха милиард и 700 ,само лъжат хората.Базите на детски,на минимална заплата,на пенсии са много ниски.Голям дял за това имат ДПС-на власт са били 4300 дена,БСП-3700 дена през тия 24 години.Съсипаха държавата.

лично ти колко стаж имаш като специалист в Социалните дейности ? говоря на ти ...защото всеки тука се имам за център на вселената и само плювни без да познавам министъра виждам повече разбиране от негова страна а за предните няма да коментирам... има много хора с дипломи (пожарникари,пицари и т.н.) друг въпрос е кой колко върши

Страхотен е Асан,а пък новият масажистчето дето ще е зам министър в МИП-е те това е кадър един път.Ще отпуши инвестиционният поток,мед и масло ще потече(все пак не е пожарникар,пицар или друга категория която не харесваш).Абе друго си е "експертното правителство".И тук там по някой "специалист" за разкош.

Като си цъкаш плюсчета ...да смяташ умееш ли? ох забравих Дянков умее на две връзани магарета вода дава само че апропо виж за предходните отчети колко са актуализациите на Бюджет 2011/2012 и заемите и колко са корекциите в базата за мин.заплата и соц подпомагане ? да не бяха спали и да беха махнали тоя постен пицар от финансите щях пак за тех да гласувам сега да си хапят дупетата

За 170 евро нито един европеец няма да се наеме. В БГ минимума за сносен живот на 1 човек е 540 лв./270 е.. Каква е тези МРЗ дето не стига дори за работещия? Хасан май не в час, както и Местан, Борисов, Станишев. 340 лв. работна заплата в същост не никава работна заплата. Това е пълна подигравка с работещия. Срещу толкова пари работодателя трябва да очаква само скътаване, кражби и корупция.

Мойто скромно мнение е ,че докато не се спре ранното пенсиониране,даването на 20 заплати на същите ранни пенсионери, не удържане на осиг.вн. от същите ранни пенсионери все няма и няма да има за всички останали.

всъщност ... чисто икономически предполагам се опитвате да видите истинските проблеми и къде се дянаха парите през годините ами фондовете като доверие и т.н. и после ще ви кажа че не е въпрос на реформа с годините на пенсиониране а на менажиране на средствата и направлението им за по-пълноценно и доходоносно приложение след време

Това е страхотна новина за нашето семейство. Жената се разплака от радост. Сега с тези 30 лева отгоре ще си подпомогнем осезаемо бюджета. Детето и то радостно - подскача и пее. Обяснихме му, че социалната програма на правителството е ориентирана точно към хора като нас и се грижи да сме сити и на топло през зимата. Ех това се казва живот

Не искам изкуствено увеличение на МРЗ, искам действителен ръст на икономиката, повече производство и реално увеличение на доходите, защото ако фирмите работят добре, то те ще печелят, а това ще им позволи да увеличат и заплатите. Тези социални мерки са като бумеранг - ще се върнат с обратна сила при нас - работещите. Моята заплата не зависи от МРЗ, работя в частния сектор. Ако има работа има и пари, ако няма - ...... супата. Детски не получавам, защото не съм в сивия сектор и ме осигуряват на реална заплата. И какво излиза - с моите пари ще хрантутя една група в обществото, което по никакъв начин не е поощрено да се образова, да работи и да вкара популацията си в нормални граници, за да може да живее при нормални условия, напротив - с тези по-високи социални разходи му вдигаме доходите и го подтикваме да ражда още деца, защото всяко ново попълнение увеличава прихода в групата. Отделен е въпросът, че въпросната група до такава степен е изучила всички вратички в законите ни, че успява да се възползва от всяка стотинка, която може да осмуче от държавата. Прост пример - женят си се според техните обичаи, но за институциите са "Самотни майки", защото живеят без официален брак. И това е всеизвестен факт, много лесно може да се провери и докаже, но няма воля за това. Развиват куфарна търговия, докарват си прилични доходи, защото данъци и осигуровки не плащат, на зя държавата са безработни..... Абе няма такава държава....

Ходи го обясянвай това на м--- и на пенсионерите. Малко са тези, които разбират от къде идват парите за такова увеличение и затова ми се реве като видя такива заглавия.

123: явно не знаеш как работи капитализма ... с изключение на може би 100-на компании в СВЕТОВЕН МАЩАБ където се бият за ограничен като брой специалисти, но това е може би 0.00001% от работната сила в света!!! Междудругото , на "запад" , така изкуствено си увеличават заплатите от към .... 50-70 години "поне с ръста на инфлацията" за да стигнат тези големи заплати в момента. Звучиш добре, но няма нищо общо с реалността и капитализма :)

Точен коментар. Всяко изкуствено нещо е нетрайно. Тия хора не разбраха че това не е планова икономика и че изкуствено ей така не се решават проблемите на хората. Сега е пазарна икономика и трябва да се осигури работа, нови пазари и по-добри условия на бизнеса и на хората. Трябва да се мисли за съкращаване на раздутата администрация и привличането на специалисти там, защото положението е трагично. Увеличението на заплатите без увеличение на производителността води до инфлация - увеличение на цените на стоките.

Пич, втората ти част е вярна, но в първата не си прав. Минималната трябва да се вдига, защото работодателите колкото и мерцедеса да изкарат тоя месец пак няма да вдигнат заплатите. Това е капитализма, щом има кой да ти работи за без пари го използваш докато не се усети и не си поиска повече, затова държавата трябва да регулира, защото в общия случай служителя го е страх да си поиска. А социалните помощи са друго нещо , това е друга тема, сега говорим за работещите бедни. И минималната трябва да се вдига с повече, който бизнесмен не може да осигури минималната на служителите си, значи не е за тази работа, просто ще бъде служител при някой, който знае как.

Помислете за едногодишен прозорец, за хора които имат трудов стаж, изискван за 3-та категория труд, но нямащи необходимата възраст, ако някои от тях желаят да се пенсионират, а не да предлагат своя труд на безценица, само да могат да достигнат възрастта за пенсия. Тази ситуация, принуждава много млади хора да напускат България и търсят реализация в чужбина и влошава непрекъснато ситуацията на трудовия пазар. Мобилните, образованите, креативните, иновативните, говорещи чужди езици, запознати с нови компютърни технологии постепенно изчезват и вече ще бъде много трудно да бъдат върнати да работят за България. С тези стъпки на вдигане на заплати и пенсии няма да задържите младите хора и икономика ще продължава да боксува, а страна да затъва и тегли кредити.