Гражданска съпротива осуети нов завод за горене на боклук

Жителите на Попово издействаха обещание за спиране на проекта сами, без помощ от еколози и голям шум в държавата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

https://www.nytimes.com/2018/09/21/climate/sweden-garbage-used-for-fuel.html Защо в Попово ,или наоколо не се изгради подобна централа. Кмета им със зооинженерното си образование ясно че не разбира нищо(а само от далавери и проценти), но защо не се допита до експерти да предложат нещо наистина модерно и екологично. Поповчани отказаха ,защото им е ясно че пещите за изгаряне ще са напълно бутафорни,с ниска температура и тровещи Поповска околия с диоксин.Отделно със сигурност щяха да пристигат и бали с боклук от Италия,след съответно отчетен процент за кмета.

Чета из сайтовете коментари по случая от Попово, че хората там нямат нужните познания и опит за да имат становище за един по същество експертен въпрос. Да, въпросът за третирането на отпадъците е експертен. Да, той изисква познания за технологии в една много тясна сфера на човешкото познание. Да, дори хора, които се считат за образовани, имат проблем да оценяват подобни проекти. Обаче си мисля, че реакцията на хората от Попово не се отнася за технологии, законови изисквания, екологични стандарти и други рационални основания за създаване на персонално мнение по зададения въпрос. Направо съм убеден, че тези наши сънародници имат дълбоки съмнения, че инсталацията ще обработва само местните отпадъци и се опасяват, че ще дойдат и едни други отпадъци от Италия или от други места и че почти сигурно контейнерите ще съдържат нещо различно от обявеното. А тези, които поназнайват нещо от химията ще са убедени, че едва ли точно в Попово ще се изгради инсталация, якоято да изгаря био-отпадъците с температура над 1500 градуса. Малко хора знаят как се постига температура над 1500 градуса. Още по малко знаят защо тя е задължителен минимум когато горим битови отпадъци. И не, не е заради неприятната миризма и саждите. Заради диоксините и фураните е. И най-малко пък знаят как въздействат тези газове на човешкия организъм и защо са толкова опасни. Допреди две години в България нямаше дори една акредитирана лаборатория за измерване концентрация на тези газове. Не зная сега ка е, а допреди пет години нямаше акредирана лаборатория дори за вземане на проби. А ние ще правим инсинератори.

Попово да си живее сред боклука и да не се поддават на чужди инсинуации. Завод за боклука е лошо нещо. Много лошо. Ами може да гори чужд боклук другари!

лошо няма. Сигурен съм, че ако на хората се даде солидна гаранция, че ще се гори само боклук по вид и количество , съответстващ на капацитета на завода, няма да има проблем. Само да не осъмнат един ден, заобиколени със стена от бали боклуци, щото заводът не може да им навакса и на три смени работа..Могат ли нашите институции, в настоящата обществена и политическа конюнктура, да дадат 100% гаранция , че такъв сценарий е в сферата на конспирациите и няма как да се случи?

Да, и аз си спомням големите бели бали на Гара Искър.

Тези бали са други. Когато Станишев се опита да спретне боклучена една криза на Борисов, когато беше кмет.

Не е вярно. Задължителният минимум е 850 °С при хлорно съдържание до 2 % и 1200 °С при хлорно съдържание над 2 %.

Отлично казано! И няма нужда да си експерт, за да кажеш директно, че не желаеш струпване на боклук, близо до дома ти. Браво за единството на тези граждани, това е начинът да бъдат спрени лъжите на управляващите идиоти.

Но под терасата на съседа ти може, нали? Докога ще го заравяме в земята и ще мислим, че сме се отървали от него?

Нещо не ми е ясно. Печките на дърва и въглища били най-големия замърсител. В същото време в тецовете се горят огромно количество боклуци, 100% пластмаса. А един ТЕЦ гори сигурно колкото 1 000 000 печки. Пълно лицемерие.

Боклуците се изгарят беотпадно при 3600 градуса температура. Само някои циментови заводи развиват тази температура. ТЕЦ не стават, ако пещите им не са преработени специално.

виждал някога Завода за преработка на боклука до София ? По коментарите разбирам,че НЕ!Ами хайде идете и го вижте ДЕ! Като го видите, тогава ще ви светне, че подобно нещо трябва да се построи до всеки голям окръжен град .Аз съм го виждал и мога да ви кажа,че това е наложително.А ТЕЦОВЕТЕ ги оставете на мира, те имат друго предназначение.Щяло да струва много пари ? Ами да ще струва,кое е по-важно здравето и природата или мръсотията и болестите.НАЙ-ВАЖНОТО е че вложените средства се изплащат в годините и ще работят на печалба.

Горенето преработка ли е, бе знаещия??????????????

И с какво се изплащат през годините? И от къде печалба? От чужбина и вносен боклук!? Не мога да повярвам, че има хора с такава визия. Инсталахиции за битови отпадъци трябваше досега да са изградени, но те не са. Колко са тези в България, които живеят от внос на стари коли и дрехи 2ра употреба? 15 % мизерници, които незнаят нищо да правят, нямат професия и пр.

Браво. Така трябва ! Хората трявба да разберат че нещата зависят и от ТЯХ. Като видя някой да пита " сега къде са еколозите" ми идва да му повърна върху лицето и да му кресна - "ТИ защо нищо не правиш ? "

Какво ще кажат еколозите, като се заровиш до шията в собствения си боклук?

В България умишлено се формира обществено мнение против преработката на боклука. Някой иска да си жевеем сред боклуците, които генерираме. Според директива на Европейския съюз, до 2035 година всяка европейска община трябва да усвоява, минимум 90% от отпадъците си на собствена територия.

Каква е плозата от такава умишлена дезинформация за обработката на боклука?Никой не печели от отва. Тази директива е доста амбициозна , що се отнася за пределите на България, опасявм се , че сме доста назад като обществена нагласа. Например единствено в Япония за момента има няколко града , които са постигнали до 80% преработване и рециклиране на собствените си отпадъци, но там на места има въведена 47 вида сортировка на битовите отпадъци по вид, още на ниво домакинство - и японското семейство ,като си сортират боклука по 47 вида и съвестно си го измият, си го занасят за рециклиране в съответниет центрове . Това е само за битовите отпадъци, те са сравнителено малък процент. Големият проблем за държавите са промишлените отпадъци, индустриални отпдъци . Например във Великобритания 2/3 целия боклук който генерират е от строителния бизнес и индустрията като цяло, като около 45% от боклука им се рециклира , другото се изнася главно в Азия - Китай, Малайзия и малка част в Европа. Тоест какво прави Европа - държи си нейната градинка чиста и екологична, в същото време прехвърля боклука през оградата срещу заплащане в Азия и Африка, където положението в Китай и Малайзия и някои африкански държави, вече е отвъд екологична катастрофа.

Няма значение за какво е. Важното е на българина целенасочено и постоянно да му се втъплява в главата, че живее зле и че искат да го крадат. Говори му се че боклука е лошо нещо, но никой не е дошъл да му изрине найлоновите торбички накичили дърветата, като коледни елхи. Никои не му казва, че пие ланшните си боклуци с питейната вода. Всъщност никой не го интересува. Извън пропагандната цел е.

Хубаво е да му се говори на българина , че боклукът е лошо нещо и особено безконтролното му, безотговорно генериране. Заедно с говоренето, трябва и да се "дресира" ,да това е думатата - да се дресира, че отговорността за битовите отпадъци е на първо място индивидуална и на последно място институционална. Защо трябва общината да му рине найлоновите торбички от дърветата, не може ли българинът да се научи да си ги изхвърля в кофта за боклук първо, и чак тогава да надига вой , че институциите не му предоставят адекватни условия за рециклиране и преработване . Бългасркият бизнес също трябва да се дресира, че боклукът, който генерира, не е общ, следователно всеобща отговорност. Също така, трябва да се дресира, че преработването и рециклирането на боклук, не е самоцелен бизнес, с единствената цел генериране на печалба, за сметка на водните ресурси , почвената чистота и състоянието на въздуха. Лесно, а? :))

За едно и също нещо говорим. Поздравления.

аааа... как може така да го спират. Нас някой питал ли ни е?

Има решение в София да се построи огнище за боклука Може и правителството да хвалят вътре

Ами в момента в София се изгражда подобна инсталация.

Да стоят заринати в смърдящ боклук който прониква в почвата и подпочвените води. Проста работа

ще си стоят както досега, заринати в боклук, който проникв в почвата. Но от тяхна гледна точка са намалили шанса поне за сега, като бонус към мръсната вода, коят пият, да започнат и да вдишват токсичен въздух, пропит фини прахови частици от отпадъци, както и планини от боклук , стоварени пак върху почвата от нерегламентиран внос, поради вродената алчност на някои бизнеси. Заводи за преработване на отпадъци задължително трябва да има безспорно, но също така трябва да има як контрол и воля за контрол от институциите, трябва да няма корупция и безстопанственост. Разликата между Малайзия и Германия всеки може да я види и да си направи извода, защо Германия е на първите места по рециклиране на боклуците си, и защо Малайзия е световното бунище, с планини от натрупани местни и вносни боклуци. И Германия и Малайзия имат заводи за преработка на боклуци , и двете държави , внасят боклуци от други държави за инсенириране.

Къде е юнакът Тома Белев????

Имаше един романтичен филм преди 30 години, обикновен млад мъж, който беше милиардер от ХонгКонг мисля. И тя го пита с какво се занимава, той вика с боклуци и ѝ показа цели кораби с контейнери с боклуци.

От собствения си боклук няма как да се спасим (освен, ако не го изнасяме) но поне да има филтри и т.н., каквото е необходимо.

Не се прави на луд. На всеки му стана ясно, че тези "инвестиции" са заради вноса на стотицихиляди тонове боклуци от вън. Пристанище Варна щяло съвсем законно да примеа отпадъци,. От там по линията и за 2 часа са у Попово. Хитро а?

Излиза, че тиквениците печелят брутално от внос и изгаряне на отпадъци. Няма да се откажат лесно, освен ако обществото не се надигне. Браво на поповчани, но докато не се дигнат софиянци. нишо съшествено янмада се промени.

Всяка община трябва да управлява сама минимум 90% от боклука си, на територията си. Това е европейско правило.

Искаме тези инсталации да са в София, за да докажем, че не са вредни! Тогава и хората от държавата ще разберат това.

В момента в София се изгражда инсталацията. Боклука се гори на 3600 градуса. Нищо не остава от него при тази температура. Дори миризмата му. Брюкселския инсинератор е в центъра на града. До пристанището.

А защо не изгарят италианските буклуци в Брюксел тогава?

Аз не знам чий боклук изгарят там.

Сигурно е по-екологично да си заравяте боклука в земята. Прост народ.

Българина изхвърля в пъти по-малко битови отпадъци от средното за Европа. Индустриалните ни отпадъци съшо са в пъти по-малко. И ето го проблема - не нашите собствени отпадъци, а тези които ни мъкнат от половин милярдния ЕС, както и от другои континенти!

но по-скоро наплашен, изпатил и недоверчив. Защото от опит знаят, че в нашата държава при такива проекти, често се получава брутално разминаване междуо обещани парамери и действителните параметри, когато вече са в експлоатация. И вТЕЦ Бобов Дол на теория е трябвало да поставят филтри, но уви..не само народът е прост и голяма част от бизнесът ни е прост и политиците са ни прости..

Къде отиват течностите просмукващи се в заровения боклук? Във водата която пиете.

прост, не прост, чети по-внимателно. Аз не споря с тебе за ползите и вредите от заводи за преработка на отпадъци, нито за вредите от депониратето им в почвата. Обяснявам, че хората са наплашени и нямат никакво доверие на бизнес и институции, за това че ще се придържат към екологичните норми и практики, а не както досега ще си намереят вратичка и ще цъкат по престъпните практики и схеми , които действат до момента с вносния боклук... Там е проблемът в доверието, а не толкова в простотията!

Пробват в Попово понеже знаят че града е тотално изоставен и доходи няма от никъде... "приятелско изнудване"

"Експерт" - човек, който се мисли за толкова много по-умен от вас, че смята, че с лекота може да ви убеди да превърнете дома си в бунище.

А като заровиш боклука си в двора на детската градина, значи си помислил за бъдещето на децата си?

Като за начало забрането какъвто и да е внос на боклук и изгарянето да е само на отпадъци от съшата община.

Тогава и забрана за износ на какъвто и да е български боклук. Или за износ може?

Къде по-точно изнасяш боклук? Само размиваш темата. Българина проиузвежда в пъти по-малко боклук от средното за Европа - и катобитов отпадък и като индустриален. Виж статистиките. Апропо, не съм видял мутрафон да е тръгнал да си дава парите, за да спасява маътериала от токсични отпадъци. Обратна е тенденцията.

Дори Германия преработва български отпадъци.

не, германистан не преработва български и турски отпадъци ... дава им помощи.

Дрехите втора употреба също са боклук от Европа, само че вие се радвате да си го купите и да си го носите. Същото е и с колите.

Преди да ги изгорят и да ги издишаш, поне няма да те убият. Но и те пренасят зарази и влошават качеството на жуивот. Не само втората употреба, но и първата употреба найлонови боклуци от Азия. Ако става за въпрос, то и храната ни е боиклук - внасят субпродукти, които инак ще отидат в екарисажа.

Хората са намерили начин да се отървават от боклуците си като ги предлагат като стока на по-бедните. Да видим обаче ние на кого можем да продадем нашите.

Защо на уважаемите кметове и министри не им предложим да превърнем луксозните им апартаменти в международен химически кенеф? Много модерен ще го направим с филтри и прочее научни новости. Няма от какво да се притесняват въобще. У тях се рециклираме отпадъците, а ние ще прибираме таксите и ше си купим имения на някое по-чисто местенце.

Защо е така, питам аз и ще се опитам да отговоря? Защо жителите на Попово в частност, не се доверяват на експертите, на държавата и на кмета? Нали уж построяването на завод е хубаво нещо- ще се отворят някакви работни места, ще се изгаря боклук по съвременна технология, вместо да се трупа някъде и да замърсява. Защото дотам ни докараха нашите "любими" политици на "прехода" да нямаме вяра на нищо. Да се съмняваме във всичко и във всеки, да се чудим откъде ще ни дойде поредния шок или удар, да сме мнителни, подозрителни, да не вярваме на никой- бил той поредния "велик експерт" или "политик, който си държи на думата". Имаме чувството, че всеки гледа да те излъже, всеки гледа да те "изклати". И обикновено е така.

Това не е завод, а бунище. Има много голяма разлика. Няма какво да им вярваме. Що не отворя бардак у ас и да наема жена ти и дъщеря ти? Раборни места ще отворя, данъци шще плащам ,ама на - нямаш ми доверие, там е проблема.

боклуците в Бг !

Ако ше я караме така - да си вземат и фолк вагонетката и боклуците и да искаме развод!

Какво е седнал да им обешава кмета? Самият факт, че под негово управление е тръгнал проект за превръшане на градчето в бунище е достатъчен да му бият шута от общината. Докато се чудим, има ли такова нещо като горене на токсичен вносен боклук у нас, те "заводите" (пещите) взели да никнат като отровни гъби из Отечеството. Друго освен казина, бардаци, внос на боклук, трафик на дрога и пр. не могат да измислят с бухалкаджийските си чутурки.

знае как да принуждава и натиска .99 % е сигурно,че кмета на попово е бил изнуден от някого ,но е страхлив и не му се говори .

Не познаваш кмета им. Него трудно някой ще го изнуди.

Те няма да бият шута на кмета си. Те си го избират от десетилетия, несменяем. Постът му е пожизнен.

Ако пусне "завода" сам ще си съкрати "пожизнения" пост. В градовете с тецове и прочее подходящи пещи след 20 години ще отчетат чувствителен спад на продължителността на живота. В момента се отчита бум на тежките респираторни заоблявания.

Тежките респираторни заболявания са често явление в района на Попово и Търговище. Напоследък зачестиха и задухът, астмите, алергиите. Живущите там знаят причината. Но по тази тема се мълчи.

Разбирам притесненията на хората. След толкова издънки никой не вярва на обещания, даже и заводът да е безвреден и с модерни филтри. За съжаление това е логичният резултат от престъпното управление на държавата.

Безвредно горене на токсични отпадъци е оксиморон. А "модерни филтри" е фраза за успиване. Ако бепе безвредно, нямаше да дават луди пари за износ на боклук. Да не говорим за транспоортните разходи, митата и рушветите на най-високо ниво.

Правителството работи против народа си и виновни няма.Местните велможи,такъв бизнес развиват само.За бъдещето на нацията кой мисли?.Кога България преди е била такава кочина?

Боклукът в България се внася от Боко Боклука, затова никой не може да го спре и медиите крият информация.

Те и еколозите станаха като синдикатите. Продадоха се за няколко сребърника и правят каквото им наредят. Затова боклука на цяла Европа е в Бг.

Чудесно, че хората са се обединили и отстояват правомерните си искания. Кметът обаче бил обещал , а общинския съвет- той дали ще одобри, или както се случва решенията са на общ. съвет, народно събрание и т.н. колективни органи, пък после ходи търси ПЕРСОНАЛНА отговорност на някой за нещо. Дано и този път не стане така

Ооо ясно. Яко ни превръщат държавата в отпадъка на европа. А ония тиквеници горе, опредалено са съгласни с това. 30г добре се справиха псевдо демократите.

Глупави хора. Подвеждат се по това какво се пише в социалните мрежи, не слушат експертите Все от някъде трябва да се тръгне. Технологиите навлизат и стават все по-добри. Всеки нов завод дава работни места. Икономиките на развитите държави оползотворяват до 30% от сметта и я рециклират Същата работа с простите хора по отношение на ГМО продуктите

Що си пращат боклука в БГ? Нека европейските държави да си го горят при тях, да си строят заводи и да си откриват раб. места в Европа!

Народа толкова си му е капацитета. Малко да го подръчнат червените подривни елементи и скачат. При температурите в тия пещи няма никакви значение какво гориш. Битови отпадъци, направени на RDF блокове се горят навсякъде и се оползотворяват. Останалото се рециклира. Много държави специално внасят компютърни отпадъци и какви ли не други неща, за да рециклират и използват нещата от тях, включително боклуци, защото това са ресурси. И технологии има как това да не е по-мръсно от един топлофикационен ТЕЦ на газ. Ама както казах - толкова си беден, колкото си тъп. Същите тия после ще квичат, че в Попово няма работа.

Браво. Това е мнението на гражданите. Примера го има. Какво чакате уважаеми сънародници. Протестирайте навсякде където управляващата сган се опита да гори , складира или просто да замърсява прекрасната българска природа. Умът ми не го побира - превърнаха България в бунище.Това е престъпление срещу поколения напред

Интересни са тези "еколози" в действията си, все пак този боклук-който всекидневно се изхвърля от хората, нещо трябва да се прави с него за да не се превръща в бъдещ проблем. Нещо трябва да обяснят на хората, а не само да лъжат и мажат!! Някой "еколог" трябва да се появи в медиите и да обясни, как може хем да си хвърляме огромно количество боклуци, хем нищо да не се случва с тях, а същевременно да е чисто и екологично?!?!?! Няма как в тази ситуация да се случи " хОя в боба и душата в рая"!!!! Проблема с огромните количества боклук го има в цял свят, ако не искате да сте затрупани с боклуци и мизерия-научете хората как да събират и оползотворяват отпадъците, как да намалят количествата изхвърляни боклуци от домакинствата!!! А така както сте го подкарали-доникъде няма да стигнете, решавате проблема като излъжете и уплашите хората и след това спирате решението, вместо да предложите такова!!! ЧУкундури

за да научиш хората те трябва да имат минимум интелект- облъчени от чалгата и комунизма повечето в БГ са напълно безмозъчни

Май правителството не усеща, че народа е настръхнал изключително срещу този внос на боклуци.

Онзи ден се свлече едно сметище в Страната на баските-Испания . Загинаха двама работника чистачи, затиснати от мръсотия, кал и др. Хвърляли боклук-отпадъци с години та накрая ....жертви. Трябват нови тхнологии за складиране. Учените да кажат как....

Браво на хората.

Всички трябва да сме като тези хора, но не разбирам защо авторът на статията е приложил обидно -патетични похвати в текста!? Темата е на живот и смърт! Не е тема Орфей и Евридика! До поповчани: изградете си дървени компостери, събирайте истински разделно стъкло, метал, хартия и пластмаса, а останалия боклук в двора на кмета!

ПОЧВА ДА СЕ СЪБУЖДА ТВА ПЛЕМЕ...

на България й стигат една - две инсталации за горене на отпадъци + разделно събиране . Управляващите това не са организирали, тръгнали да правят бизнес и да печелят от горене на боклука на цяла Европа?! Да не мислите, че някой знае какво съдържат балите и контейнерите? Че някой проверява? И после защо имало свинска чума и птичи грип? Далаверите с боклука ща му излязат солени на Боко!

PEYTSCH

Приятен апетит...Щом няма да горите, тогава яжте боклука си. Ваш е, не е от Запада....

И ти си в кюпа.

Всички искат да има развита икономика, работни места и т.н. Обаче каквото и да се опитат да направят, където и да е - вечно някой протестира. Накрая ще ни останат само кафенетата, там всички протестъри много обичат да седят.

На боклука ли чакаш да ти развива икономиката и да ти дава работни места?

Завод за горене на отпадъци има в центъра на Виена!!! От години! Ама въпросът е каква технология използват и какъв боклук горят! Поповчани малко като истерията с Норвегия, че ще ни вземат децата!

Ами оди виж и кажи. Те всички разбирачи тази мантра приказват. И тури завода в двора си.

Много неконпетентни изказвания ... боклука който ще горят не е само на Попово ...

Чий друг боклук ще горите? На Опака ли? Което вече е едно село, ама се води град.

Да се спре вносът на отпадъци от други държави, тогава наличните заводи ще горят само отпадъците от Бг и няма да се налага строителството на нови такива заводи.

Ами тогава поповчани да трупат боклуците си по дворищата!

какво те бърка ?!

Този завод щеше да гори отпадъци от други държави, не поповските!

Поповчани продължават от десетилетия да избират и избират един и същи "независим" кмет, пък сега не одобряват решенията му. Никой не им е виновен, че са оставени да се борят сами. Тоя кмет ще построи завода, макар да е обещал друго.

Предлагам да изгорим на кладата всички българи които тровят сънародниците си с чуждия боклук !

Няма да горим боклука,ами къде ще го денем ?

Ще ги трупаме на сметища,ще трупане,щв трупаме докато един ден те просто ще се ..............самозапалят.И ще стне това ,което стана не отдавна в гр.Пещера и околностите.Кмета е прав ,но за съжаление е кмет на прости хора.

В дворовете, как къде....

Няма престъпление, което ГЕРП да не е извършило срещу българският народ и държава. След като след 2010 г. улиците на страната се покриха от финна, токсична, най-вероятно и канцерогенна прхачица с неясен произход, при неработещо Кремиковци и почти всички предприятия, герберската върхушка се опитва многократно да насочи общественото мнение в лъжлива посока - малцинствата горят гуми ... колите лоши и мръсни ... бедняците с въглища .... А се оказа, че къде що има геберски олигарх той внася отпадъци и боклуци от ЕС за да ги гори в България. Сега най-приближените влможи до герп-Борисов и другия ортак Пеевски са готови да се откажат от тецовете само и само да се прикрият следите !

А какво ще стане с боклука на Попово? Ще се съхранява в някое депо за отпадъци? Къде? Край Попово или някъде другаде? А хората от това другаде? Или важното е да не е при нас? Въпроси, въпроси... Имате ли отговори, поповчани?

Имам отговор! Макар и да не съм от Попово. 1. Боклуците започват да се събират РАЗДЕЛНО. НАИСТИНА! Както е в развитите европейски държави. Разделят се на пластмаса, хартия, стъкло, биологични отпадъци. 2. Налагат се глоби на всички, които не спазват това и боклука не им се извозва, докато не си го сепарират. Няма да е лесно, но може да се направи. 3. Изграждат се заводи за рециклиране, биологичните отпадаци се правят на тор. 4. Там където нещо се гори, се слагат всички необходими филтри и се мери ежедневно дали всичко е в норма. 5. Не се ВНАСЯТ чужди боклуци - достатъчно сме се заринали!

Това в КОЙ град на България го има???

Тогава протестиращите ще заяват. че им се променя стериотипа на живеене(трябва да разделят боклука, демек да мислят) и ще започнат да блокират пътищата. Ура, да живей тъпото мислене!

Това е предложение Димо!Или си на принципа чукча-писател,чукча не е читател!

По-глупаво мислене от твоето няма!