Четири областни центъра увеличиха населението си през 2016-а

В 4 областни центъра жителите са станали повече през миналата година - Варна, Велико Търново, Пловдив и София. 5 станаха градовете с под 1000 жители.

Обратно в новината

Коментари - Четири областни центъра увеличиха населението си през 2016-а | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"За последните 10 години живеещите в област Стара Загора са намалели с 37 хил. Единствено Врачанско и Плевенско се обезлюдяват по-бързо."

За последните 10 години живеещите в Плевенска, Врачанска и Русенска област са намалели поне с 137 хил.души, така че недей с чужда пита помен да правиш. И това, че малките градчета и селата в областите са намалели, не значи че големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас + Велико Търново и Благоевград не нарастват стабилно.

Големите градове в България са : София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе! Отвори първа страница на ДИР.БГ и ще видиш от къде са регионалните новини ! Зарата и Плевен ги няма там, защото не са достатъчно големи - особено Зарата

гр. Стара Загора е 160 000, а Русе е 60 000 макс. Русе е супер беден и обезлюден град с мижави заплатки.

никой нищо не казва за сливен

болярския град

"болярски" "град" от селски тип ...

За три кметски мандата "десният" Зелен горски от с. Садовец, чиито родител навремето беше партиен секретар, разсипа Плевен. Избираха го Сиганите, докато го измести един гербаджия, но той се оказа дори по-голям боклук. Сегашният кмет се опитва да въведе ред в града, обаче председателят на общината (ГЕРБ) е на друго мнение.

Да се чете "ЧИЙТО"!

Проблемът се нарича София - разберете го най после ! Докато в София се строят нови квартали, нови метро лъчове, а вече и небостъргачи, то "провинцията" загива ... Варна в по малка степен копира опита на София, като обезлюдява Североисточна България - Силистра, Добрич, Шумен и Разград са нейни жертви .... Някога Добрич и Шумен бяха над 100 хил. жители ....

нещо да кажеш за стара загора, бургас или велико търново, защо те се развиват устойчиво

В цялата област Бургас /без черноморието/ да е останало нещо? Средец, заедно с Карнобат и Айтос само съществуват, останалата част от областта вече си е ...в Бургас и Н-р, Пм, Сз, П-ско/.

Ха-ха-ха! Кое му е устойчивото на развитието в Стара Загора? В града се търсят само продавачки, сервитьорки, бармани, готвачи, миячи, чистачи, шофьори, склададжии и хамали.

в търново се развива кое???? отдаването на квартири... кръчмите... и най вече се развиват мутрите покрай продаването на наркотици....

едно време Плевен беше най гъсто населения град след София рафинерии заводи, Ловеч правеха мотори, самолети, коли, Елпром всякакви ел.машини, Велур... и т.н. и двата града са в пост апокалиптично състояние.... като минеш вечер само призраци.... 2 - 3 лампи в целия блок

ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ на България е туморното образование София. София в началото "засмука" населението на Североизточна България, а сега е ред и на Плевен. От десетки години основно се инвестира в София. Подмамени за високи доходи, млади хора в репродуктивна възраст заминават и стават жертви на мечтите си за добър живот. Втурват се да правят кариера новопристигнали в София и оставят на заден план семейство и деца. "Големите" им заплати биват засмукани от високите наеми, от разходите по транспорт и услуги и реално те остават да живеят с по ниски доходи от тези които биха получавали по родните си места.

Затова и детските градини там никога не стигат, а в другите градове са наполовина празни.

Стъкмистиката в България направо надминава и най великите факири:))Това че едни си ''увеличили'' населението не трябва ли да се свърже с намалението много повече на населението по останалите селища и области???Това че съм прелял вода от една чаша в друга НЕ значи че водата се е увеличила..

Само един пример за това, как се топи Плевен... Във входа на блока в който живея има 21 апартамента. От тези 21 са празни 8. 2-3 семейства се изнесоха към София, останалите заминаха за Англия и Германия. Сами преценете в колко още входа положението е такова. Положението тук е трагично - средната заплата в града е 450-500лв, улиците са осеяни с дупки, кафенетата и магазинчетата затварят едно след друго,единствено се откриват нови шивачки фирми. И както някой написа по-долу циганите бавни превземат града - в околните села гнусните маймуни стремглаво се увеличават а българите намаляват. С две думи управия няма и няма и да има, така че всеки се спасява поединично.

Само да не решат да внасят афганистанци

Нарастването на "Велико" Търново е най фалшиво - тези 158"жители" вероятно са студенти направили си регистрация в малкия град. Няма никаква икономическа логика да предпочетеш да живееш в 60 хил. град. Реалните перспективни центрове за бизнес в Северна България си остават Варна и Русе

Икономиката на Търново се движи от туризма и студентите. Също така има и добре развит малък и среден бизнес. А процъфтява и още вид услуги - в един сайт за секс обяви е пълно с обяви на студентки за района на Търново, които предлагат разни услуги за по 50-100лв. Докато в градове като Габрово, Ловеч, Плевен няма почти никакви подобни обяви ;))))

Търново е строителен и образователен балон, поддържан изкуствено от субсидиите на фабриката за дипломи ВТУ. Градът е в тежък упадък и търновци почти не са останали. Управляват го полуграмотни и наскоро урбанизирани невежи. Населението се поддържа от нови граждани от околните градчета и селца, за които да живееш в блок е цивилизационно постижение.

Перспективен е само град Варна, а Русе е най-бедният град в северна България.

Русе не е най зле в Северна България . Русе си има своите козове и не е за подценяване . Градът е с голямо българско мнозинство и интегрирани малцинства обичащи България . Сравнително силна индустрия и разнообразна икономика като цяло.Много балансиран град който трудно ще фалира . Моста,митницата,реката,летището,университета....все плюсове .Макар и малки но плюсове .

Приръста в Пловдив се дължи на приятелите на най-крадливия кмет братчедите който вече са една трета от пловдивчани

Няма циганизация в Плевен! Има безработица! Единствените работни места са в шивашката индустрия...

Направете си ТКЗС та !

Има и по-зле от Плевен. Русе е намалял от 200 хил. на 60 хил., т.е. над 3 пъти.

Няма ама друг път... Вечер след 9ч. няма кой да те напсува, толкова е пусто. А през деня виждаш основно ци..ни и местните луди.

Гербаджиите са комунисти, също като бесепарите, а на десните толкова им е акъла, че дори в парламента не могат да влязат.

Щом не успяваш да различаваш... А това е основното различие на човека от животните.

Прочети статията за бедността в България и ще разбереш, защо не отдавам толкова значение на разликите.

Гарантирано от герб ! То населението в цялата държавата намалява, защото хората масово бягат от управлението на мутрата - те само няколко града цитират ! Няма работа, няма пари, няма бъдеще ... освен ако не си в схемата на мутрата с магистралите, концесиите и енергетиката !

Населението на България намаля най-много, след като концлагерът отвори вратите си. За няколко години излязоха толкова хора, колкото нямаше да излязат, ако не беше комунистически концлагер. Това е очевиден факт! Сле двсяко управление на БСП излизат още и още хора. При последното управление на ГЕРБ български фирми наеха даже чужденци на работа. В големите градове има прираст. Ще рече, че хората искат развитие и работа, за да се множат. Ако статистиката даде информация за градовете, където властва БСП, ще видим ясно, че тяхната политика е причина за спад в раждаемостта. Унищожителна, разрушителна. Нямат нито един мадат без икономически спад!! Само на Орешарски недовършеният беше без икономическата разруха, която БСП докарва закономерно - не можа да го направи, че го изгонихме. Включи на режим задни входове плъхът бсп-арски.

Разликата между ГЕРБ и всички останали партийни шайки - гербаджиите, освен че крадат и не им пука за народа, са некадърници и неграмотници. Твоята "истина" е пристрастна.

Държава в която цялото население намалява, как е възможно да има градове които да увеличават своето - това е механична вътрешна миграция ?! Само при туморните заболявания докато цялото тяло слабее, то отделни органи нарастват. Няма друга държава в Европа, която да е със сходна територия, 1/3 от населението да живее само в един град, а също този град да е нараснал 100 пъти(!!!) за последните 130 години. (от 18хил. през 1878г. София днес е 1.8мил. - 100 ПЪТИ) България е вече държава на 2 скорости - София и "провинция", като жител на София не можеш и със топ да го накараш да живее в "провинцията"

Проблем са доходите извън София... Ако имам Софийски доходи ще си живея в Плевен(примерно) без проблем! Концентрацията на бизнес в София се предизвика от политическата система чрез липсата на електронно правителство и корупция - ако не трябва за всеки по-важен документ да пътуваш до Сф - съвсем успешно можеш да имаш сериозен бизнес и в провинцията...

Точно тази теза не е вярна !!! Дори и да получават същите доходи, хората живеещи в София НЕ биха се преместили в "провинцията" Когато Ваньо Танов (Бог да го прости) реши да "разхвърля" държавната администрация извън София, независимо от запазване на заплатите държавните служители отказваха да се преместят с довода, че децата им щели да получат втори качество образование, както и нямало да има адекватно медицинско обслужване, както и че нямало забавления и качесвени културни прояви. Ето в това е проблема , а не е само в доходите !!!

В София има 20 ВУЗ-а(справка Интернет), повече от 15 театъра, музеи, културни и спорни прояви, а в "провинцията" скръб, мъка и беднотия. От някогашна България реално е останала само София...

Защо продължавате да се заблуждавате за ''доходите'' в София???Така ли не проумяхте че държавните хрантутници с осигурени от нас високи доходи надуват и повишават средния в София...Наистина ако получавате софийски ''доходи'' и си живеете в Плевен с тях ще да сте добре както казвате ами замислете се в София тези доходи дали носят такъв живот какъвто казвате че ще живеете в Плевен..Разходите за живот в София са поне 2 пъти по високи от Плевен. Хората идват в София заради някаква работа дето могат да намерят а не че ще живеят охолно и ще забогатеят

Земята скъпо се продава, поради което и в селата места за гробовете няма! Глад, селяка идва в града, продал на баща си имота, купува санирана панелка! Продължава със сланинка, греяна ракийка, и туршия, и за година, мах. 2, умира! Бйоджета се стабелезира, Мунда, от радост озъбена, дава пари за 3 крематора! За София не иска да дава, пърди, че старият й стига: От тук, напускат Бълхария!

ми какво има за чудене - едни цигани по улиците . няма работни места за разлика от да речем русия един мост които свързва КРИМ С РУСИЯ ЗААНГАЖИРВА повече от 100 000 хора с различни профксии и образование както почнеш от арматура до асфалта от конструкторни бюра до прости метачи - ЦЕЛТА НЕ САМО НА БЪЛГАРИЯ НО ЕС Е СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА -А ТЕ ОБЯВАТ САНКЦИИ КОЕТО ПОНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ХИЛЯДИ РАБОТНГИ МЕСТА - 200 000 ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ЗАГУБИ И ГЕРМАНИЯ - А КОЛКО ГУБИ ОТ ТОВА СТРАНАТА КАТО СИ ВЗИМА ПАРИТЕ ОТ ДАНАЦИТЕ КОИТО СЕГА ИГИ НЯМА ЗАЩОТО НЯМА РАБОТНИ МЕСТА - СКОРО И КУЧЕТА НЯМА ДА ИМА В ГАДОВЕТЕ А НЕ ХОРА !!! С ТАЯ МРЪСНА ЕВРО ПОЛИТИКА ДАЛЕЧ НЕ СЕ ОТИВА

...друга статистика-какви хора напускат страната и стават емигранти. Това са ниско образовани, без квалификация, несемейни авантюристи, които живеят само за себе си. Това са черноработници, чистачи и берачи в Англия, Испания и пр. Нормалните хора си стоят тук, правят си бизнес, имат семейства и доходи. Нескромно е да давам пример със себе си, но съседите ми, млади хора работят яко, той в Спиди, тя във дизайнерска фирма. Месечен доход 3 бона. Не е кой знае какво, но не са лишени от нищо. Освен това си докарват допълнително.

Не знам от къде черпиш информация, но аз има познати, където емигрираха със семействата си. По професия са лекари. Да не бъркаме гурбета(летни берачи) с емиграцията(висококвалифицирани специалисти напуснали завинаги).

ПО ГОЛЯМА глупост скоро не бях чел! Толкова си далече от истината че имам чувството че въобще си изолиран някъде от всичко което става или си яко промит!

Дрън дрън та пляс - голяма глупост!

Добре де. Ако от 3 града 1000 човека се преселят в четвърти град. Как може да се каже, че това е увеличаване на населението???Демографски нещата са плачевни. Освен за социалните ни съграждани.

Защо трябва да са градове? Мелник са го наричали винаги ГРАД и не са се обиждали че са граждани!

И как няма да намалява Плевен без селяни и цигани и без да се прави нищо за града от соц времената насам - НИЩО! Едно време града беше към 167 000 жители сега може да е и под 100 000 ! СРАМНА РАБОТА!

Плевен и Русе някога бяха равностойни на големите градове, а сега и двата паднаха под 100 000 души.

кво сега излиза, че пловдив се пълни със селяни с по-големи темпове от софия? къде са кореняците маини да се разквичат против селяните като кореняците софиянци от бусманци?

Това е твърде сериозна тенденция, за да бъде пренебрегвана. Нещата няма как да се подобрят без регионална политика и инфраструктура. Най-засегнатите градове са в северна България, където инфраструктурните проекти са най-малко.

асфалт не се яде казаха избирателите на бсп от северна българия.

от раионите, където бкп е бастион - народът бяга!

Едно време БКП не даваше да се пътува и печели свободно, като падна границата и народът избяга. После БКП пак продължи да управлява, но хората бягат от комунистите и не искат да ги слушат понеже са нагли тъпаци. Как да им слугува човек и да им стои мирно? Дори и циганите бягат от тука.

Да но при ГЕРБ бягането продължава

Ма така де , точно , нали човека не казва БСп , а БКп... Или за теб Тиквун никога не е бил комунде :) ИЛи цялото гробарско ръководство :)))(

Защо никой не връща изявленията на управлявали политици и ги разпита защо са такива резултатите? На опашка щяха да се редят завръщащи се - оказва се не е така. Щяха законите и процедурите да променят, за да има наказани за банковите източвания от 90-те - оказа се, че нови банкови кражби последваха?

Националните предатели от ГРОП продължават с ускорени темпове геноцида над българите от Северна България.

Гербаджиите са комунисти, също като бесепарите, а на десните толкова им е акъла, че дори в прламента не могат да влязат.

Мрете , след като сте овце и не се надигнете срещу враговете си ! Погледнете ги . до един охранени като свине за Коледа , костюмирани ухилени , половината с фалшиви дипломи за образование ! Но всичките нехаещи за това за което са избрани да управляват !