Работни версии: Грешна утилизация или експлозия в машина

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за инцидента в с. Горни Лом.

Обратно в новината

Коментари - Работни версии: Грешна утилизация или експлозия в машина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нормата на работниците е била около 1000-1100 бр.на смяна - това значи при 6 часа работа около 3 мини в мин. - за 250 лв. !!!!

Към този ( ако може да се нарече) "работодател": 1. Как се е сдобил с лиценз за утилизация на боеприпаси в завод за производство на ВВ - недопустимо? 2.Защо работниците му работят 24 часа ( това е недопустимо) - макс.2 смени.? 3.Защо няма никакви заземителни контури във произв.помещение? 4.Защо не е осигурявал минимални условия на труд - раб.облекло,ръкавици? 5.Имал ли е някой елементарна представа как трябва да се работи в този завод и за какво иде реч??? Взрива е станал вслрдствие сработване на утилизиран взривател - сработват тротилови шашки и от там съседните помещения в които се произвежда ВВ ( амонит). Лека им пръст на загиналите ( ако може така да се каже)?

Не е взривател. НИкой не е луд да държи противопехотнимини със взривател. По долу написах как най вероятно е станало ако мините са от модела за който излезе информация. Противотехотните мини APM M16 предтавляват консервна кутия горе- долу подобна по размери като тази на едновремешната халва пълна с тротил. В средата или по към единият край на капака има дупка в която се навива взривателя. Там където се навива взривателя има допълнително поставен междинен детониращ заряд от тетрил, а на дъното има черен барут за да извърли мината при задействане на около метър височина. Дори без взривател, тази мина след дълго съхранение е потенциално опасна заради въпросният тетрил. Не знам по каква технология са ги утилизирали, но по принцип извличането на такива вещества се прави с разтворители и пара. Работниците от другите смени най-добре могат да кажат как точно са ги отваряли и са вадили заряда. Но тука явно цеха е бил обърнат на склада за да гръмне всичко. Преди време в Костенец гръмнаха мисля че 350 килограма тетрил и завода оцеля. А

Мините така или иначе трябва да се ликвидират.Нашите печалбари са съгласни.Човек за пари маймун става.Идват мините и парите за ликвидация.Печалба първа.Изваждат експолозива - обикновено ТНТ.Идва без пари- печалба две.След това ТНТ-то се смесва с амониев нитрат и ето ти промишлен експлозив.Печалба три.Накрая работниците получават мизерни заплати.Печалба и от това.Някой е потривал доволно ръце предвкусвайки далаверата.Кой ли е той.Ако си отговорим на този въпрос ще ни стане ясно кои са истинските врагове на България.

Аз съм бивш сапьор.Противопехотни мини никой не иска да обезврежда или утилизира. Те се взривяват на малки партиди.

По американските инструкции тези мини APM M16 се обезвреждат. Ама ао е ръждясала трябва да си малоумен да я пипнеш дори. Те и виетнамците са обезвреждали ПМН-2 дето по принцип не се обезвреждат. А аз по принцип съм привърженик на руската школа дето минни полета се обезвреждат с трал и булдозер...

...експлозия в машина? кафеварка сигурно, внесоха едни боклуци от китаи, вари кафе с "уран 235",(без ток работи). но не са изчислили разпада и става верижна реакция понякога.

Няма ли кой да забрани тази и всички грозни чужди думи в родния ни официален език? "Утилизация". Отвратителна.

правилно, да се вика преработка на мината в друга мина, по-опасна.

Работници бачкат тежка и опасна работа,животозастрашаваща-за 150 евро.А Честните Частници въртят с техния Труд печалби за милиони.Жерминал на Зола нищо не е в сравнение с това.Пратете техните Шефове Честни Частници да заработват в урановите мини обезщетения за жертвите,на безплатна държавна квартира доживот метър на два!

Ей диваци - напишете кой или кои са виновните длъжности, допуснали немарливостта? Кои са държавните институции и длъжности, дето е трябвало да контролират? Напишете кой от чорбаджиите ще отговаря? Не да ми показвате курвата му де си е мила пундсата, де си пекла задника, на кои острои, какви чанти има, каква козметика и друго идиотизми. Никой не го интересува тая или оная разпоретина с кво си маже оная работа! ПАК ЩЕ СКРИЕТЕ ИСТИНАТА, майка ви долна партийна!

БАРУТЕ, сложи си очила за да прочетеш кои са душманите ти и иди да гласуваш, вместо да питаш и псуваш. Има още 2 - 3 часа, да "зарадваш" с гласът си, ... "циганите" с бели якички, калемхаирсъзите.

за 0,32 мизерни сента на парче са работили в завода; с 30 сента на Запад не можеш да си купиш дори клечки за зъби те са (0, 70 сента). в много държави на Запад дезактивация на взривни обекти е законно забранено. цели семейства и роднини са работили дори в една смяна, на 4 смени.....

...като от тези пари собственика -лека му пръст,жена му и детето му като членове на съветът на директорите е получавал 12 833 лева на месец,а за работниците жалките 350! 23 пъти повече!

виновна е държавата, виновни са Синдикатите, защото няма работещ РЕГЛАМЕНТ, защото 0,70 сента струва пачка клечки за зъби.

Ние имахме светла родина, направихме си модерни заводи за машини, електроника, за бита. Ние бяхме контра на капитализма и той не се примири с това. Настани се тук за кеф на 1 процент от населението, което се награби и стана милионери. същите те получиха като подарък от раднитите си на власт цели военни заводи. Нищо, че бяха неграмотни и с фалшиви дипломи от Москва по линия на ДС. Че станаха масони, тъмни личности и мумии от подземията. Те са наши работодатели. Вземат мършата от Запада и ни я дават тук скъпо под формата на работа - смъртоносна, ниско платена, унизителна. Това ли е смисълът на 25 години търпение?! Колко ще трае това още - 100 години? Или идва денят на невиждан социален взрив и кърваво прераждане?

Най-вероятно в крайна сметка виновни ще се окажат загиналите, защото не са спазили технологичната дисциплина и са влезли да работят в цех, в който преди това на своя глава са складирали 50 тона експлозив, който са си донесли от къщи. В нашата държава това не би учудило никого. Това, което би трябвало да ни тревожи е факта, че хора, наши сънародници, са изправени пред зловещия избор дали бавно да умират от глад или за миг в адската експлозия. Човешка ли е сделката къшей хляб срещу живот?

в завода са работили на 4 смени, това е безумие и свръх алчност в особено големи размери. цели семейства и роднини са работели дори в една смяна. никой не е упражнявал сериозен контрол над "собственика" и не е имало безопасен регламент.

Възможен ли е терористичен акт?!?!

В Сарафово, защо съобщението за атентата беше обявено на сайта на МВР, 30 минути по-рано?

А здрасти...Би следвало и това да е работна хипотеза! 15 следователи не се командироват току така.

А ми "следствената тайна"? "И тъй, по плодовете им (ДЕЛАТА ИМ) ще ги познаете." (Мат. 7:20)

TТолкова калъбалък се праща не за да разследват , а да посъветват съгражданите им да не коментира много неудобна информация. Иначе тази работа и с 2 ма трима става, ако са експерти. Като пратят 15 какво? Загриженост ли демонстрираме? След дъжд качулка по традиция.

Възможен е,възможен е...Село Горно надолнище е мишена на световните терористи.Причините са безхаберие и алчност.Български

...Румъния обискира 23 обекта на Лукойл на територията си...разследването което върви там е за пране на пари, трафик на оръжие и взривни вещества с аромати...като се вземе предвид удобната връзка- втория мост на Дунав, Лукойл, руското образование на собственика на оръжейния завод...селото си е на правилното място...напълно е възможно нещо да са работили, за което румънското разследване да е заплаха за грандиозен скандал...

Да видим кои лица ще бъдат идентифицирани и какви са резултатите от експертизите.Тогава ще се потвърди или отрече всяка работна хипотеза на прокуратурата. Трябва да се знае, че ако държавната машина иска да работи, може да работи перфектно - дори и в момента, в плачевното състояние на държавността в България.

Колко удобно само: човешка грешка, нарушени процедури, т.е. виновни са тези, които вече ги няма. А това че нашенски койоти живеят охолно от човешката плът, че до там са докарали хората да не смеят да надигнат глас срещу чудовищните безобразия, които вършат, няма и дума. Те и гърците са лакоми за пари, ама явно и те не са посмели да преминат последните човешки граници.

jingiby

Крайно време е тази дейност да стане отново държаван монопол, докато не е станало късно и жертвите от 10-15 да станат стотици...

Логика на комунист! Какво е значението, дали е частно или държавно, когато органите за контрол са едни... Дори държавата в миналото показа, че не може да управлява правилно, а всеки един монопол е пагубен за дадените сектори.

деер

Причината е поредният рушвет след поредния порочен документ съставен от поредните управляващи.

Вече бе съобщено, че лиценза на злополучния завод 2 пъти е бил отнеман, но върнат след обжалване. "Тяхна чест", върнали лиценза, нека бъдат пратени там, където е трябвало да посадят алчния собственик(спец по взривовете,проф.в МГИ,който е знаел много добре какво върши и защо не трябва да го върши),а именно в пандиза! Господ поне престъпния собственик наказа, отнемайки му първородния син, сега наред е и човешкото правосъдие!

в сопот има готов завод за тази работа.има също и спецялисти.те са го направили в хангар.толкова ли им е акъла.с инсталация която не отговаря на изискванията за взривооасни матеряли.собственика е виновен и никои друг.каква е и това ниско обещитение.това е подигравка с хората.ако семеиствата тръгнат да ги съдят в страсбуг,на всяко семеиство ще трябва да изплатят по 300 000 евро.ама на дали има някои да им отвори очите.

ако продължаваме да се влияем от лукавите приказки на онези,които с ятаган и отрова са преследвали предците ни,наистина бързо ще приключат съществуването ни.турци и гърци ще тържествуват пирово.трябваше да се случи тази трагична авария,за да научим,че тирове кръстосват страната,натоварени с американски експлозиви за вторична обработка!а паричките от това безобразие прибират гърци.и друго - сега наричат българина консервативен,защото: 1. не споделял личния си автомобил на път с непознати!?ами обърнете се към турците-каналджии на нарушители на границата ни,да ви светнат защо.пък също, назад във времето турците ще ви кажат,че българинът не е консервативен,а наплашен до смърт за живота и честта и челядта си от тяхните предци. 2.сирийчетата отива на училище в Земен - ами виждалили сте сирийски глисти,мили родители на приемните ученици.дебели като връв и дълги като спагети.някой да ви е предупредил поне за това?

Трудно би се прикрила пряката отговорност на собствениците за взривената фабрика! Ще следим в времето как ще се развиват нещата.

В ТАЗИ ЗАСПАЛА ДЪРЖВА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО! АКО СЕГА ФИРМАТА БЪДЕ ПРОДАДЕНА НА НЯКОЙ "ЦИГАНИН В ХИМАЛАИТЕ" КАРТИНАТА В бЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИДОБИЕ РЕАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ!ТРЯБВА НА СОБСТВЕННИЦИТЕ КЪМ МОМЕНТА НА СЪБИТИЕТО ДА МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСЛЕДВАЩА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА СОБСТВЕННОСТ!

В стар тротил престоял 50-60 години при определени условия -влага и светлина се образуват кристали .Такъв тротил лесно се детонира от удар или механични въздействия.

Има и промеждутъчен детонираш заряд от около 60 грама тетрил ако мините са APM M16 и кажи какво се случва с тетрила като остарее

Курсанте,виждам,че познаваш мината добре и си обърнал внимание на детайлите и. Има в нея още един заряд,който създава реактивна сила на самата мина да отскочи нагоре.Аз наистина не знам,той от какво е направен,ама четох,че той точно можел да направи белята.

Много интересно е как се доказва каквото и да било в това изпарително лунно поле. Може би владеем някакви непознати миру технологии за анализ на експлодирали отломки? Жалко за хората - Бог да ги прости! А че ще си останем само до неработещи хипотези - това е изначално ясно.

pompai

Европа -Германия ,направете нещо. МОЛЯ ВИ

Шилo

Още отсега подгортвят оневиняването на масона-собственик на това недоразумение, наречено "фабрика". Каква човешка грешка??? В подобно "производство" всичко трябва да е направено така, че човешка грешка да не може да взриви всичко. Но там явно е работено абсолютно урбулишката, както дойре, и затова колкото и виновни да има, най-виновен е собственика.

pompai

Според мен, има заговор чрез който България да изчезне ,след няколко дестилетия .И ние като слушаме ще успее.

pompai

Например Турция ,има само малка част от европа ,но като асемелира и България ,ще стане важен фактор в европа.

pompai

Хора ,четете историята.Някой ако не станат от 1-ви опит има и 2-ри. Германия пробва чрез война 2-а пъти и сега пробва икономически ,като евросъюза е евро.2-а пати сме губили война срещу братска Русия и 3-път ли?

asEmIlirai si pravopisa

Думата е асИмИлация, не я бъркай с осЕмЕняване, а всичко останало са пълни глупости.

.......Например Турция , има само малка част от Eвропа, но като асимелира и България, ще стане 00 фактор в Eвропа.............

Тъпанар!

Заговорът си е заговор ама , нещата не им се получават : ))) Затова се нервят ! България ще пребъде , свиквайте , жидове : ))) Светлината е с нас ! Вие сте вече едно жалко минало , рептили . Кърваво и грозно , ама минало... Със здраве !

Поздравления, мила Лисичке!

pompai

За да не успее .... 1-во сега да сме активни. 2-ро правителството да приеме закони каквито иска народа а.Задължително гласуване. б.Електронно гласуване. с.Основно образование. И с тези закони пресичаш купуването на гласове и си връщаш държавата БЪЛГАРИЯ

анонимен

Как ще принудите новото правителство да приеме закони, които са взащита на интересите на всички българи, след като имаме представителна демокрация, в която по правило управляващите вземат решения от името на народа, без да го питат за тези решения и след като е напълно възможно и законно тези решения да са в ПРОТИВОРЕЧИЕ с интересите/ мнението/ на 90% от бг. граждани? Само при пряка демокрация политиците могат да бъдат принудени да се съобразяват с решенията на бг. граждани!

Ще изчезне, защото който и да дойде на ВЛАСТ, започва да раздава правомощия... да иска проценти дивиденти, да мисли само за собственото си АЗ и не и за НАРОДА! И така, докато не се затрием съвсем, а и ми е интересно, след като избягаме всички извън страната, те ще си управляват циганите и бежанците?! Красота, нали?

Yes, Sir, Yes........

България на времето имаше 3 горди елитни армии към МНО и Граничнични войски, които бяха към МВР. В момента в булгаристан има само самозатриващи се скотове, които и за утилизация на мини не стават. Пфу, Измет булгаристанска.

мозе дрънци , смятам аз да мога

pompai

Ако се грижиш за народа ,забраняващ тази дейност която ти убива гражданите. Помислете защо това не се случва в щвейцария,англия,германия? а у нас:)))

Не трябва да забравяме никога,че бившия "Кинтекс" пълнеше яко джоба на старата партия.Сега останалите му заводчета и цехчета просто кретaт със старо оборудване и стари технологии , а персонала е технически неграмотен да работи в рискова среда , разчитайки само на подаянието от самозабравили се , неграмотни , спущени "отгоре" работодатели, изпълняващи партийни поръчки на тези,които чакат на 5.10 да бъдат преизбрани отново ,за да си вършат безобразията...!

Zabrawi che zawodite gi platiha i napraviha rusnacie I porychkite idvaha ot tiah.........

Cобственикът ще бъде уневинен и оправдан. Eксплозията била поради човешка грешка и пак работникът е виновен. A това, че не се е следяло стриктно за безопасността на труда, че са ги карали да бързат, за да изкарат малко над 250 лв. и че работниците нямали даже работно облекло, при условие, че се печелят милиони на гърба им , това е без значение. Cтанаха зян хорицата за да пълнят партийните каси, за да се отклонят въпросите за ктб и за тока .

ама сега кажи ,как може да има хора дето работят за 250 лева..много се възмути и очуди..

Шилo

Welcome ин България :-)

pompai

Изваден ли е детонатора от мината огън или искра не може да го взриви.Ако в мините е имало друго освен тротил е друго.Щом са стари е това.

Доколкото разбрах са били гръцки мини американско производство модел APM M16. Те освен тротил съдържат и промеждутъчен заряд от тетрил който вече е опасен при работа - чувствителен на механично въздействие и токсичен.

pompai

Знам само ,че хейтарите си нямат представа за тази тема. За мен е гръмнал детонатор.Тротила можеш да си палиш печката с него ,само да са ти яки кюнците. Той се взривява само при детонация. В казармата с него се топлихме в палатката през 1990 -януари .

Шилo

Не си в час. В гръцките мини има хексоген или тен, а те нямат нищо общо с тротила, много по-чувствителни са на удар и около 3 пъти по-мощни.

американец си ...

Идиотизъм по български!

Да ръчкаш на струг скачаща противопехотна мина от 55-56 година с ПОСТАВЕН ВЗРИВАТЕЛ си е чиста игра на руска рулетка!Лека им пръст на загиналите!

На версии, тиражирани в медиите не вярвам, но ако специалистите кажат: - загинали са не 15 човека а 75, ЩЕ ПОВЯРВАМ. - взривът е бил с мощност 0,4 кТ, също ще повярвам. Бил съм във "Фридрих Енгелс"- Казанлък, във ВМЗ - Сопот, служил съм в Смядово. Това което ВИДЯХ да се показва по телевизиите, ме кара да мисля така.

Прочетете-Гръмнали са противопехотни мини от САЩ и Германия вестник СЕГА и ще разберете какви точно и колко броя мини са били утилизирвани в тази фабрика.

Отговорът на задачата е: 100% . Защото взривената мина, е 100% утилизирана/неутрализирана. (ЛЕМА?!)

щом 800000 мини са само част от складираното, колко ли са били всичките? милион или повече? а за кого и за къде са произведени толкова? май в момента на планетата има само едно място където се води война от такъв мащаб... въпроса е само на коя от страните доставяме

А на "социалният полигон" на САЩ - "територията" България, РАН'ЪТ действа с УСКОРЕНИ ТЕМПОВЕ, за да се навакса "забавянето" в мрежовият му график. Стратезите на този пъклен план са разбрали много ясно вече, че скоро ще се отзоват в аналите на Историята. Дай Боже. Боже, Пази България от тези, дето пишат на парите си, "УПОВАВАМЕ СЕ НА БОГА.".

Има се предвид Мамона. Не става въпрос за истинският Бог. По делата им ще ги познаете.

и бързо обезвреждане мините са скупчени всичките на мястото на обезвреждане, така че една ако се "обезвреди" се "обезвреждат" всичките едновременно. В тая фирма не е имало никаква безопасност на труд. Но това изискване май не се отнася за военните и свързаните с тях фирми, там човека е пушечно месо, роб който трябва да работи до скъсване за 200 лв., а милиардите да ги гушне друг(и), т.е. те се разпределят предварително. Яд ме е и на оскотелия народ, да работиш такава опасна работа за 200 лв. , какво безумие, като си на това дередже по-добре отидете в чужбина, там къде-къде по-безопасна работа ще ви осигури 20 пъти по-големи доходи.

ми е чудно ,че има хора ,които много се възмущават , ама много е чудно ,че има хора , които се страхуват ,че нямат работа ...

ама да, добре е хората да умеят да гледат реалистично..не могат 7 000 000 да емигрират

вече 2 000 000 са го направили, значи мозе още 5 000 00

и ще продължат да пренасят мини през България, вероятно от Кулата на север. Децата си затриват за пари. Това е психиатрична диагноза.

Американеца би казал: " По новинте казаха, че..." - и всички щяха да знаят, какво се е случило. Тук и пет години да минат, по новините няма да кажат, какво се е случило и всеки ще си има собствена версия за случая. Виновни винаги са мъртвите.:(

ChoSa

Айде стига глупости, американеца видял по новините и то взело че излязло истина и то цялата, миналата седмица говорих с един американец, даже не беше и чувал, че голяма част от руския газ за Европа минава по тръби през Украйна, толко са учуди че единственото което успя да каже "то на нас това никой не ни го е казвал". Новините навсякаъде по света са за това за което им трябва на големите началници, вярно е че са само истини, защото става кофти като те хванат че лъжеш (имиджа ти се разваля), но ако пропуснеш някой и друг факт май съвсем друго се получава и цялата истина става една голяма манипулация.

Какво правят гръцки мини в България?Кой е разрешил това?Какво прави България в ЕС?Кой е питал народа за това?Защо тормозите бедните хора капиталисти гадни?Ще има разплата за това!

Ако няма капиталисти, кой ще храни теб и челядта ти, ако имаш такава. Ти някога осигурявал ли си работа на други, заплати плащал ли си. Остави конкретния случай, това си е типично вашата червена мафия... Не! Неам нерви за такива като теб.

- От досега събраните данни най-вероятните към момента версии за причините за взрива са възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене - Aйде нагласихме го вече - ВИНОВНИ НЯМА, технически проблем с машината, случват се такива неща, рискова работа нормално, друго не може да кажем всичко е ометено от взрива, довиждане, чао, умрелите да го духат...

Този чорбаджия още ли е на свобода. той е един престъпмик, заедно с тези на които служи и която партия е подкрепял. Сигурно е голям "социалист" - капиталист.

"Този чорбаджия" е масон, НЕчовек а желязо. Как няма да е на свобода, като буквално е убийствен?!