Половината вековни гори у нас застрашени от изсичане

Половината от вековните гори на България са под заплаха от изсичане, става ясно от проучване на международната природозащитна организация WWF.

Обратно в новината

Коментари - Половината вековни гори у нас застрашени от изсичане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

до тия с минусите ще ми ядете х.....вместо прясно агнешко , и родопски картофи ! и селянията в софия ще присъства все повече ! заради едни мошеници от зелени балкани . да не си ползваш гората е същото като да храниш кон и да не го яздиш .

Нали бяхме зелените гори на моя роден край не се косете бе нали бежанците където идват в БЪЛГАРИЯ те не я познават като зелената БГ те идват от пустоща и малкото останали горички ще им се видят рай А ние българите ще си пеем -хубава си моя гора миришеш вече на пушек и приличаш вече на пустиня!!!!

Някога при социализма де за да се запазят българските гори СССР ни даде в република Коми да сечем колкото си искаме дървен материал. Там имахме българско селище. В България се сечеха само тези дървета които бяха маркирани от горските стопанства. Сега се сече като за последно. Питайте царчето колко дървета е изсякъл и продал в чужбина Горите трябва да бъдат изцяло държавни, те са народно богатство.

Каквато сеч е извършена в България през социализма, никога не е извършвана и дай Боже никога да не бъде! В частност в Стара планина бяха инсталирани въжени линии, извършена беше невиждана сеч и кервани от тежки камиони ДЕНОНОЩНО извозваха трупи в пордължение на две години за всеки регион. Денонощно! Без спиране. Тогава се смъкнаха плочите на покривите на манастирите, които са покрай пътищата - от трясъка на камионите. Година по-късно реките намалиха дебита си наполовина, а някои пресъхнаха, защото широколистната гора всъщност съхранява влагата за образуване на река. Дървесината бе изнесена за Западна Европа за смешни цени, но там пък търговците (роднини на ЦК на БКП) прибраха милиарди комисиони. И до днес си живеят из Виена в най-богатите квартали, в които само аристократични фамилии с многовековна история могат да си позволят да си купят къща. Е, нашите грижовници за народа могат също така. И за това са ползвали парите на народа. Това, което разказах, е това, което се случи. Но е капка в морето от кражби на ЦК на БКП от държавата ни. Само капчица. Представата ви е бедна за това какво се е крало и в чии джобове коко е влизало!!!

на тая организация WWF работото и е да заглавичква аборигените с програми като зелени балкани ! имате компютърчета . влезте в гугал земя и вижте сами ! германия полша словения франция и къде ли не в по богатите страни от нас как се използва гората ! навсякъде се прави гола сеч ! щото е рентабилна и подраста тръгва заедно и става свястна гора работната земя е в пъти повече от гората ! дори в австрия замеделската земя дава реколта всяка година ! гората веднъж на петдесет ! ония за това са богати !

Виновна е държавата - защо отмени забраната за износ на необработен дървен материал(дърва за горене) под натиска на дървената мафия ??!! Елате да видите сега във Варна как всяка седмица се изнасят по 2-3 кораба със хубави,а не болни 50-60 годишни дъб,цер,габър !!!

на около метър над корена е отсечено от циганите, защото на тях им плащат от дървената мафия и търговците на дърва за огрев. А да се навежда и да реже до земята не му изнася на циганина, защото го бави. След като горите и водите са изключително държавна собственост тогава защо държавата бездейства от десетилетия и всички бивши и сегашни управници си затварят очите за поголовната незаконна сеч, не само в планинските, но и в полупланинските и полските райони.

Могат и ще бъдат унищожени. Като ги дадат на концепции на общински съветници с осново образование.

Е защо пък само половината?

Изсичат гората и я разпродават в гърция и турция и после оп наводнения

НАЙ ГНУСНИТЕ И ДОЛНИ БЪЛГАРИ СТОЯТ ЗАД ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРАТА. ТОВ АСА ХОРА С ПАРИ И ВЛАСТ А ЗА ТЯХ ГОРАТА Е ПРОСТО РЕСУРС!

нормалните държави опазват нивите и пашите ! ние горите ! в нормалните страни ако зарежеш работна земя ти я отнемат ! ние направихме планините непроходими гъсталаци ! няма ниви , няма пасища няма ливади ! вече дивеча няма къде да пасе ! цели села изчезнаха в шубраците и не си личи къде са били ! има сателит вижте цялата ни земя е в гори !

Трябва да се отсекат главите на мръсните мангали ,които изсичат горите-ужас няма кой да ги спре,горските от тяхната махала ,а къде е власта -ПАК Я НЯМА!!!

СИЧКАТА ДА Я ИЗСЕКЪТ! ПРЕДИ ТВА НАМА ДА МИРЯСАТ

Миниране! Проблемът с противопехотните мини, които гърмят десетилетия наред, се решава, като взривателите се правят така, че след 3,5,10 години вече не действат. Идеално решение за срочна,но категорична забрана.

Бай Мангау не прощава! Сече вековни гори и девствени булки!

Да бе, бай ти мангал... Камионите натоварени с вековните трупи чии са, на бай мангал ли?

Стига сте писали глупости! ТЕ ОТДАВНА СА ИЗСЕЧЕНИ!

Абсолютно вярно! Ако някой не е наясно що е вековна гора, нека отвори "Записките" на Захари Стоянов. Ще му се изя'сни.

Ако се постанови мораториум върху износа на дървесина ,различни видове лумпени и дегенерати, ще нададат вой,че няма какво да работят.Винаги съм се чудил защо вместо дървесина за огрев ,не се изнасят някакви крайни изделия като като дървени мебели ,паркет,дограма и други.Ами ето там тези "юнаци" да започнат работа, като искат да работят с дърво.Да ама там трябва квалификация , работа с машини познаване и четене на чертежи , а не грабни секирата /"Хускварната"/ и я развърти. Когато се оголят водосборните райони на местните реки ,/а те са по няколко стотин квадратни километра/ ще започнат наводнения , а в по-късен етап свлачища и накрая ще изчезне водата.И тогава какво ще се прави ,отново рев на тема,"държавата да помага" , т.е всички ,които не са причастни към безогледната сеч.

Щото дърводобивните фирми са на наши другари и хич и не ни пука за останалите.

Умни цигани не ни трябват. Че се налага да работим.

Вековните гори вече не са застрашени от изсичане. Просто защото вече са изсечени. В защитените територии почти няма вековни гори. Когато са обявени парковете, са обявени така, че голямата част от горите да останат за горските стопанства.

Ми кат нема потоци, има брадва и кюмбенце{:-(((

Тези не са в ред - не били в защитени територии и затова всеки момент можели да бъдат унищожени !? Ами как 100 години, откак точно тези гори са залесени, не са унищожени ? В България истинските вековни гори са само 1%. Всичко останало е залесено след Освобождението. И преди 9-ти и след 9-ти - всичко е залесено с труда на българите. И сме една от най-зелените страни, няма на Балканите по-добре от нас с горите и със залесяването. Така че тази поредна НПО да се пилее в горите, пък били те и "заплашени".

ми ние затова сме бедни . щото всичко е гори . а нормалните хора имат ниви , градини , ливади и паша ! и ги ползват !

Ей тия от правителството да кажат : Как се грижат за родината ни, в тях са инструментите ??

стига сте секли,за да не живеете след 20 години в пустинята българия..

Трябва да възстановим залесяването, защото е занемарено и горите, които подпалиха и изгориха се превърнаха в грозна гледка.

Държава,в която населението масово се отоплява с дърва е обречена да загине.И май че , друга в света няма освен България?

Всичко се сече и опожарява с разрешението на БГ-европейската държава!

Гората е хубава нещо и е важно да я има! ..е, като ми потрябват дърва за печката - вече не е толкова важна! Даже някакви тролове от трудноразличим животински подвид протестират против забраната на Правителството за износ на дървесина! Не може да искаме гори, ама като се наредим на опашките за дърва да псуваме правителството, че е забранило безразборната сеч. Липсва ни национално съгласие не само по този, но и по всички въпроси.

гората е възобновяем източник на енергия и материали. проблема не е в сеченето и. проблема не е в незаконната сеч на мургави пирати. проблема е в законната сеч, на лицензираните дружества за това - и по-точно неспазването на лесотехническите норми. Сече се безогледно и гората не може да се самовъзстанови

доста оптимистично... дано е останала гора! вече и след слаб дъжд, се образуват свлачища и наводнения. просто няма достатъчно растения да абсорбират водата

Гарантирано от ДПС-БСП-ГЕРБ-Бай Мангау!

Само за сертификацията мислите за да взимате постоянно пари. Ползата от сертификацията е много бумащина, плащане постоянно държавни пари на сертифициращи и консултантски фирми, което естествено вдига цената на дървесината. Цената се плаща от населението и от фирмите ползващи дървесина.

Половината от горите са застрашени от изсичане защото не попадат в защитени територии...:):)))) Другата половина е вече изтъргувана,затова е защитена,за да не може да изсича всеки...:):))))))

Докато ДПС ,още властват!

ДПС,не се занимават с дървен материал бе!! Те са по хранителните продукти!! Не чу ли,хидроинженера-той разпределя порциите човекът....