Росатом обидени, Трайков подценил реактор

"Росатом" опроверга министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който обяви, че реакторите по проекта за АЕЦ "Белене" са поколение 2+.

Обратно в новината

Коментари - Росатом обидени, Трайков подценил реактор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хубаво си спорите тука за глупости, още повче че няма нито 1 специалист от вас, ама да ви питам нещо простичко - при положение, ч е трябва да спрем 1-я блок 2016, а другия 2019, как ще се отрази това на цената тока, който вески плаща???? Затова предлагам нещо много простичко - всеки като отива да си плаща сметката да се подписва на една бланка иска или не да има АЕЦ в БГ. Тия които искат АЕЦ ще плащат цената на произведената ел. енергия от АЕЦ, а тия които не искат - ще плащат цената на тока произведена от други ел. централи. Аз съм за АЕЦ-а и искам да плащам 10-15 ст. Вие като не искате АЕЦ плащайте 20-25 ст. Тъй-че Трайков няма кво да ми имуваш ами действай!!!

не вярвам да има средноинтелигентен човек, който да не оценява, че ядрената енергия е безалтернативна за момента, въпросът е на каква цена и при максимална сигурност, както и с гаранции за поддръжката, , доставките на гориво, въпросът с радиоактивните отпадъци иоще много други малки камъчета, които обръщат колата!

Ние сме свикнали да ни лъжат. И поради тази шпричина не вярваме. Руснаците могат да си приказват каквото си искат, но това не значи че е истина, и че трябва да му вярваме. Автомобилите "Дачия" и "Лада, пък и индииските "Тата" ( и още десттки боклуци, разбира се)вероятно имат същите сертификати, каквито имат "Мерцедес, БМВ и АУДИ. За да се продават в Европа. Но ако някой сериозно твърди че автомобилът "Дачия" има нещо общо с "Мерцедес", той или не разбира нищо, или лъже, или манипулира. Какви сертификати имат реакторите на Росатом няма никакво значение - те са били, те са и те ще си останат "Москвичи". И никога няма да станат "Мерцедеси". И проблемът не е толкова в това че са "Москвичи", проблемът е че искат да ни ги продадат на цената на "мерцедеси". Е, мерси!

Мдаа, "експерте"... Ето ти малко повод за размишление. Рехабилитацията на ТЕЦ 3 струваше около 400 млн. Руснаците бяха предложили цена от 40 млн. В крайна сметка се стигна до пускането на ТЕЦ 3 в националната мрежа и те ти проблем - нещо не става. Извикаха руснаците и стана. И до ден днешен обаче ТЕЦ 3 си има проблеми - нещо не могат да стигнат максималната мощност. Та пак са извикали руснаците да решат проблема. Та ти като искаш да плащаш 10-на цена - плащай. Ама не ме задължавай и аз да я плащам.

Тази новина отново не е новина. Спазва се традицията хора и фирми да си говорят чрез медиите. Коментарът ми е към същите тези медии: МОЛЯ ВИ, ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО!!! Реакторът е АТОМЕН, централата е АТОМНА, горивото е АТОМНО. Все още НИКОЙ не е измислил ядрена централа с ядрен реактор.

в момента не ние , а руснаците ни уважават откъм задния двор, така че ние трябва да сме обидени.......

Като си спомня какви хубави автомобили бяха "Москвичите" и "Запорожците" се разтапям от умиление.

Тези от Росатом да не се правят на ощипани матрьошки, а да вземат да публикуват този договор накрая. Да не се окаже, че договора не е и за 2+! Много им е лесно да правят мафиотски договори и да ги засекретяват, после да приказват каквото им хрумне и да носи политическа изгода за конкретния момент! Нали първо договорът беше за 4милиарда, сега се оказа, че бил за 6.5 милиарда. Бил за 3-то поколение, но да не се окаже, че не е иза2-ро поколение! Докато договорът е таен, съмненията за некачествена руска техника, пробутана на корумпирани буългарски политици, ще са актуални и ще тежат с пълна сила!

Проблема с цената е, че не може да се разберете за комисионните - колко и кой да ги лапне. Ама накрая познайте какво ще лапнете всичките до един. Идеята за засекретяването не беше от руска страна.

Много "мрак" има в главата ти, пич - как си представяш ИЗОБЩО да се подпише договор за строеж на реактор/АЕЦ и да ти "пробутат" "друг" тип реактор?!?!?! Ти в кой свят живееш - това да не ти е като да купуваш краставици на пазара и вместо български, да ти пробутат йордански? Това да не ти е таратайката на 20 години, която си купил от автоджамбазите за 5 лева и пак са те минали...айде пий си хапчетата, ако обичаш!

Darth_Vader™

И къде точно в договора пише какъв точно тип реактор е договорен? Единият казва, едно , другият - друго! В кой договор го четат, и какво пише в този договор, това е въпросът! А ти като русофилче може да си твърдиш каквото си искаш, но е факт, че коментара на тези двамата запознати с тайното споразумение е различен, сякаш говорят за различни договори! Затова питам кога ще се обнародва договора, за да не ни правят на маймуни руски, русофилски мошеници, както и русофобски тарикати, претендиращи и те за комисионни!

уви живея в българия пич

Нещо да сте чували за фирмена тайна?! Знаете ли колко проекта се предлагаха за Белене досега?! И канадци, и французи предлагаха, но техните цени са двойни и тройни, а канадците се опитаха да си пробутат "рециклирани" реактори от собствените АЕЦ, и нашите /Слава Богу, тогава имаше още мислещи специалисти в държавата!/ не се съгласиха, а румънците се съгласиха и си построиха един реактор от централата Черна вода, който изобщо не може да достигне проектната мощност! Нищо, че е канадски! И проектът е с участие на френски капитали - това не го прави по-сигурен или по-изгоден! Сега са запецнали и не е ясно дали изобщо ще я завършат, нито колко е сигурна! Тези въпроси не трябва да се решават във форум, а от класни експерти, но лошото е, че такива почти не останаха в страната ни, а тоя на снимката е гола вода!

реактор ???!!!

Рециклираните радиатори на бройка ли са ни ги предлагали, или на килограм? Щото може и много да сме се минали, като сме ги отказали...

изнервям се като чета за белене, росатом,траиков и пр......имам молба към пресата да пишет за дино-заври, мумии, свещи, сланина, тракане на камъни.....все пак медиите обслужват интересите на населението...очевидно нашето населени не може и не желае да гледа напред....а само назад, и в земята...после се чудим що назадваме и се спъваме на всяка крачка

Задачата на България е да "бави топката" докато се обезсмисли проекта.

Трайков толкова си зле ... че този който те вземе на работа след като ти изтече скапания мандат ще се псува докато е жив. Ти определено за нищо не ставаш моето момче. Я искарай някой ПУЦ и тогава говори пред медиите тъпизми.

Уважаеми г-н Томазов! Като сте такъв сеизмолог знете ли къде имаше жертви при земетресението през 1977 година? Свищов е само на 2 км.от площадката на Белене. Ха наздраве, г-н сеизмолог!

Виж какво, сам си се нарекъл с име, което явно ти приляга. В Свищов падна един панелен блок - от ония, които и сами скоро ще почнат да падакт, защото така са строени - с ръждясали арматури, грубо запоени, някъде недозакачени, претупани през пет за четири, колкото да се изкара някакъв план. Много други сгради в Свищов, строени десетки години преди него и много други след него не паднаха и още си стоят. Трябва да се съобразяват условията при едно строителство, това е. Ако проектът е добър и смислен и строителството - качествено, една централа може да се изгради в Белене, за този разлом не се предвиждат трусове с повече от 5,5 степен, и от Вранча, и от Чирпан, и от всички околни огнища. Не бъдете толкова черногледи и повърхностни.

Май сме много зле с техниката. Цитат:"...ръждясали арматури, грубо запоени,...". Вероятно искате да кажете, че армировката е ръждясала, защото под арматура се разбира кранове и др. подобни, а за запояването, т.е. заварките, въобще не ми се говори. Тотално невежество...

Само ще кажа на тези, които плюят Трайков, че всички много добре знаем как Русия строи и разбира от високи технологии. Та тя е една Силиконова Долина на Азия. Смешници. Канадските са много по-добри и имат много по-ниска себестойност и живот.

тоя минисар да си гледа туризма , защото от по сложна материя не разбира, че като гледам как си гледа туризма ще има ядрена експлозия............

Моето впечатление от цялото участие на Трайков в процеса на преговорите е, че той няма никаква представа от атомни реактори, и никога не е чел проектите, нито който и да е от документите, по които постоянно се изказва! Говори глупости и си играе с интересите на държавата ни, които са да имаме енергийна независимост и да бъдем отново износители на електричество, каквито бяхме преди гаражната патка и тъпия й командир да похарчат модернизираната ни централа Козлодуй за лични дивиденти в процеса на преговорите за присъединяването към ЕС. А за да се постигне това трябва и да се чете, и да се знае, и да се говори със специалисти - но тези прости действия са непонятни за тоя комплексар на снимката!

Пресилено е да се говори за енергийна независимост с централа, която не принадлежи изцяло на българската държава и която се зарежда с гориво и поддържа от друга страна.

И кой ви каза,че в Козлодуй не може да се случи това,което се случва в Япония.Може да се случи, и още как.Може да се случи и това,което се случи в Чернобил.Българската територия е в сеизмична зона.Това,че някой планира атомните ни централи на земетръс от 7 степен по Рихтер означава,че глупаците се опитват да надхитрят природата.През последните години природата ни дава сигнали,че не можем да се държим с нея толкова високомерно.Ние сме нищожества,алчни,безотговорни,с� �каш ще занесем спечеленото на онзи свят.Ново мислене,нов свят,справедливост,умерености щадене на природата.Регулирана раждаемост,взаимна помощ,хляб за всички.

Това "руско чудо", никой не го тачи явно, освен самите те.Бе изгодно, бе хубаво, бе евтино-и възниква въпросът-къде са пустите инвеститори, привлечени от такива добри технически постижения и изгоди? Ми няма, защото всички тия плюсове са само в главите на ядреното лоби. Тая централа е ненужно бреме за България!!!

Споко след 10 години ще купувате турски ток от руски АЕЦ на по едно евро киловата, като не щете да си го правите сами. А и като свърши ресурса на Козлодуй ще трябва да изобретявате компютри на бобовдолски въглища, защото само това ще е останало в България. А иначе Росатом 5 милиарда евро отгоре или отдолу, им е все тая. Те пари си имат. Ама мразят да им губят времето със селски простотии.

Много добре се знае, че ще се икономисат милиони, ако се построи нов блок на досегашната площадката в Козлодуй, където съществуват всички необходими условия, да не обсъждаме и фактът, че районът на Козлодуй е с най-нисък сеизмичен риск. Строежът на нова АЕЦ в Белене и при това в доказан сеизмичен район е предвиден, за да обслужва интересите на организираната престъпност, с цел легалното изпиране на милиарди...

tomazow

Алооооо ""експерте"" ??? АЕЦ Белене е в сеизмична зона , толкова колкото е и сеизмичната зона в Румъния където се изгражда АЕЦ , инвенстиран от "хората" които ни затвориха 2 блока в Козлодуй (задача с повишена трудност ? ) Това за земетръсната зона се вклини от словоблудниците от "Отворено Общество" и ТЕЦовото лоби. Да не би да си като онзи "експерт" ... - Гамизов - "ядрен физик" със средно образование ? !!! Чуда се този твой коментар в колко ли форума си го копирал ....... ((( бла бла бла )))

Евала!!!!!!!!!!!!!!!!!!Много точно казано, ама кой ти слуша!!!

Томазов дочака потупване по рамото от звеноводката от идеазабулгариа.

Цяла България е районирана сеизмично.Опасните райони са 7ма,8ма и 9та степен-съответно със сеизмичен коефицент К=0.1, К=0.15,К=0.27.Козлодуй е в 7ма степен ,Белене в 8-ма степен. Това означава ,само и единствено ,че при изчисленията се прилагат горните коефиценти.

На "експерта" му се е учило във ВИАС, ама за жалост не е успял да се внедри и да поучи малко земетръс и въобще как се смята една стоманобетонова или метална конструкция. Пък и как да му обясниш, че не е едно и също строителната фирмичка която строи кварталната кооперацийка и огромните отговорности и огромният констрол който се упражнява при строителството на такива обекти.

Русите да си се обиждат ,колкото искат,но няма да им се даде да доят и крадат българите,както до преди 21 г!Те са обидени на цял свят,защото са едни изостанали пиянгури и никой не ги е..ва за нищо!Не вървят нито "Москвичите",нито "Яуриките",нито"Електрон"-ите,нито "Ту"-тата!За нищо не стават завалиите!

АБЕ ВИДЯХМЕ ГИ ТЕЗИ ЗАПАДНИ СПЕЦОВЕ /КАЛИНКИ ...КОЛКО ПАРИ СТУВАТ...10ГОДИНИ ПО 8ЧАСА ПЕКАТ КУФТЕТА И ПРИЗ ПОЧИВКИТЕ /2ЧАСА/ И ПОСЛЕ СИ КУПУВАТ МЕНТЕ КАТО КАЛИНКА...ТАКИВА СТАВАТ САМО ЗА БОКОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Господа от Росатом, не се сърдете на тоз юноша бледен - та той е турист в икономиката и енергетиката

До скоро се чудех, как може на вид интелигентни хора, с образование получено не само в България (Трайков, Дянков, Плевнелиев), да се подвеждат на акъла на балканския "селски" хитрец (Бай Ганю) Бойко Борисов, да му играят по свирката, и да се съгласяват да са част от "неговото" правителство, екип. Как може да се понася унижението да работиш за човек, видимо по думите на министър председателя, ТОЙ строи магистрали, ТОЙ оправя всичко, дори да си се съгласил с презумпцията, че ще работиш за България, след първите му няколко думи трябва да ти стане ясно, че това не е така. Струва ми се, че вече разбрах защо тези интелигентни млади хора, продължават да обслужват интересите на НЕГО. Просто и те са такива балкански хитреци, и простаци, не можем да се надскочим като нация.

Гошко, Гошко, а като не той строи, можеш ли да обясниш кой друг е строил и ако не защо не е? Като си обясниш на себе си ще ти стане ясно защо ТОЙ строи..

Интересно! А как ли е записано в ОФЕРТАТА на Русия? Не допускам там да пише И обяснено ПОДРОБНО , ясно и разбираемо-че реакторите са поколение 3+, а Трайков да си мисли и да говори че са 2+

Стефано ма. Мани ги кво приказват ма. Те реакторите са купени още 1987 година.

само дето реакторите дето ги купиха 1987 г вече втора година откак отпътуваха от белене

Кога най-после ще арестуват този терорист Рихтер и ще спрат разрушенията?

Земетресение не може да спре блоковете,но пред бюрократи и политици АЕЦ е безсилна!

Руснаците са прави?!?! Значи бензинът още ви е евтин!

От понеделник бензинаще го намалят - от 2. 50 лева за литър на 2.49 за половин литър

Кой от каквото не разбира, за това говори-така е в ГЕРБ.

Причината в България да се закриват ядрени мощности, и да не се строят нови е, че вместо мнението на експертите по ядрена енергетика се взема под внимание мнението на инкасаторите или на разносвачите на пици и дюнери.

Във "Фукушима 1" (ЯПОНИЯ) има реактори от типа "Марк-1", производство на "Дженерал илектрик". Понастоящем в САЩ има 23 такива реактора, пуснати в експлоатация в периода от 1969 до 1988 г !!!!!!!!! ДА КАЖЕШ ПО ТОЗИ ВЪПРОС НЕЩО Г-Н ТРАЙКОВ ??

последните ще станат първи! е казал поетът. точно това стана и в БГ! най-големите тъпаци са на върха на управлвнието! наистина жалко и трагично

Слаба грамотност и посредствени интелект са ярките черти на това правителство.Те не могат да се справят дори със собственият си стандарт "Стара планина",чийто вкус помним от онова време!А се навират в атомната енергетика?

Поредната нагла лъжа на сволочите!

ЗАЩО ТРАЙЧО ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С РУСКИТЕ РЕАКТОРИ НЕ КОМЕНТИРАШ ФАКТА, ЧЕ ПОСТРОЕНИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА КОМПАНИЯ "Дженерал илектрик" БЛОКОВЕ НА ЯПОНСКИТЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ РУХНАХА ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕПОМРЪДНАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЯПОНСКИ НЕБОСТЪРГАЧИ ??? ОТ КЕРПИЧ ЛИ СА ПРАВИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ТЕЗИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ, ЧЕ ИМ ПАДНАХА И ПОКРИВИТЕ И СТЕНИТЕ ??!!! СЕГА ЩЕ ГИ БЕТОНИРАТ КАТО САРКОФАГА В ЧЕРНОБИЛ. Тези американци вървят по пътя на СССР. Сега като им фалира и печатницата за долари съвсем ще я закъсат.

И аз не съм фен на американските технологие, но все пак сравнението е неуместно. Небостъргачите се правят еластични, докато при реакторите това е невъзможно.

ЗНАЕШ ЛИ ВЕНИ, Ти си толкова специалист по атомни централи колкото и аз. Не давай толкова примитивни обяснения за неща които не се нуждаят от коментар - стърчащи японски небостъргачи и сринати стени покриви на построените от американците атомни централи. ЖАЛКА ИСТОРИЯ ВЕНИ, ЖАЛКА.

Ами ако падне нещо строено от японец, тези дето са го строили ще си направят сепуку. А на тях хич не им е приятно да правят това упрежнение.

просто ми е болно да чета как нашите политици опростиват омаловаяват важни икономически концепции като тази за белене. какво му разбира главата натраиков от атомни централи? не чухте ли какво каза спецялистат по атомна енергя а публикувате това опростено и нсико спецялизирано интервиев. за саяление хората в бг , голяма част много опростяха начело с диригента борисов. ялко, ялко за балгаря *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Този е поредния корифей.Много важно,че не разбира от реактори.То шефа му от нищо не разбира ,но ние ги избрахме.

tomazow

Време беше руснаците да започнат да си защитават интересите (в случая и българските) , както и авторитета на страната си ! Тук дори и Аз не знам името на посланика на Русия и винаги съм бил учуден защо до сега не е правил забележки , особено на ГМО Уорлик , който води политика все едно сме във окопна война ! По цял ден слушаме по разни надупени медии за руска прегръдка , някакъв шлем .... настъпваща "червена армия" ((( бла бла бла ))) , към това се прибавя и истерични "анализатори и "специалисти" по-всичкология от "Отворено Общество" ... мани мани , още малко трябва на ниско грамотните граждани и ще започнат да си правят семейни бомбоубежища от мнвими ниско прелитащи руски ракети и руско НЛО ............ сега следете под коментара ми разни ""демократични"" словоблудници какво коско ще ми дръпнат за ХАмерика - страната на .... чудесата и най простата нация в света

Прав си за всичко,но забрави да споменеш:Всички Сороски подлоги заедно с организацията си "Отворено общество" трябва да бъдат обявени за персона нон грата.Марш от България безродници,продали се за жълти стотинки.Нетърпимост към мекеретата на Сорос.

ПРАВИЛНО-Всички Сороски подлоги заедно с организацията си "Отворено общество" трябва да бъдат обявени за персона нон грата.Марш от България безродници,продали се за жълти стотинки.Нетърпимост към мекеретата на Сорос.

Ако беше се пръкнал петдесетина години по-рано /все пак,радвай се,че си млад/ , нямаше да знаеш името на американския посланик,но всеки денщеше да слушаш за съветския.Да,да ,имаше такава широка страна мая родная,казваше се Съветски съюз,още СССР.

Ами аз съм се пръкнал тогава, умнико и никога не съм знаел името на посланика на СССР, към която империя бяхме. Влиянието на СССР в България бе направо незабележимо, в сравнение с това на Америка сега. Да не говорим, че за съветски бази и воиски не можеше и дума да става. Та не ми разправяй демократски приказки и лъжи.

Прави са руснаците - не е нормално министър на енергетиката да говори без да мисли. Друг въпрос, че за 99.99% от българите реактор от поколение 2+ 3, или 3+ не означава нищо...Има ОГРОМНА разлика между технологиите на реактори от 70-те годин, каквито са тези във Фукушима и най-новите руски, френски, канадски, американски, пък и японски реактори от 3-то поколение. Да не се увличаме обаче - може да сте сигурни, че не след дълго, същите тези реактори във Фукушима пак ще си работят...след съответния ремонт. За съжаление, подобни новини дават възможност на невежите и/или антиядрените фанатици да си чешат езиците с месеци и години - това обаче нищо не променя - нито една държава в света няма да си спре ядрените централи и добре че е така. В Европа напримар има десетки реактори в почти всички държави - хайде да видим дали/кои ще ги спрат и дали/кои ще си закрият ядрената енергетика...Франция ли, или Великобритания? Или Испания, ГерманияЧехия, Словакия, Швеция, Финландия? На бас че никоя от тях - защото, като цяло нито политиците нито населението им са прости и невежи...

Във Фукушима реакторите и сега си работят, само им паднал покрива и една стена от най-външната конструкция. Но на големите "разбирачи" това им стига, за да ги обземе паника и да си наврат главите в пясъка, и да се отказват от най-евтината ел.енергия, докато сега плащаме все по-високи сметки, а продажните дружества искат повишения всяко тримесечие... Резил, срам, резилиада ... Щом Трайков трябва да решава нещо за строителство на енергийни обекти, при това очевидно невежество и евтин гяволък, значи наистина много сме я закъсали!

Кой вярва на Трайков?! Какво му разбира главата - " 2+, 3+, рихтер" Тъжно е, но това, което чувам от наще "първи мъже" доста често ме кара да се срамувам ... .

срамно е да напишете наще

Какво е срамното да говориш на диалект?