Норвежкият елит се събра на Южния полюс 100 г. след Амундсен

Норвежкият премиер заедно с около сто видни личности отбелязаха стогодишнината от откриването на най-южната точка на планетата, Южния полюс, от норвежеца Руал Амундсен.

Обратно в новината

Коментари - Норвежкият елит се събра на Южния полюс 100 г. след Амундсен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Антарктида е открит от руските изследователи Фадей Белинсхаузен и Михаил Лазаре през 1820 г. в. Амундсен е по-скоро спортист, който стига до точката на магнитния полюс, а не откривател...

Не са руснаците бе, македонците са. Казаха го по новините в Скопие. ;)

Нали трябва да се открие Антарктида и СЛЕД това да се ходи до полюса? Ламер...

Така е, но журналята нещо са скарани с дребни подробности, като разликата между "Антарктида" и южен магнитен полюс.

Честита им годишнина на норвежците!Това наистина е повод за гордост.Преди години,когато четох книга за откриването на Южния полюс ме впечатли фактът,че месеци след смъртта на Робърт Скот и неговите хора са открити труповете им непокътнати.Изглеждали са като току-що заспали от големият студ на Антарктика.Имаше и един филм преди 25 години-"Скот и Амундсен".От него си спомням,че Робърт Скот остави в Англия вдовица и невръстно дете.Колко скъпо сме платили тази цивилизация!!!

и Чък Норис миналата година се състезаваха на триатлон - от Варна до Южния полюс. Чък се отказа след нос Добра Надежда, но връзката пропадна и Бойко се разходи до полюса.

Някой ще ме светне ли как е правена навигацията на полюсите тогава щот колкото и капитани да питам днес всички дигат рамене.

И аз това се запитах, по звездите може да се ориентират донякъде, ама чак пък да знаят де точно да забият знамето... Виж, при Чък Норис и боко тиквата е ясно, където забият знамето, там е полюса, дори това да е до пазара в Банкя!

не би ли се получило ? Мисля, че имам подобни спомени от география - започваше да сочи по различен начин. Но въобще не съм сигурен.