По-справедлив ли стана светът?

Известният германски икономист Клеменс Фюз формулира във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” няколко тези в дебата за неравенството.

Обратно в новината

Коментари - По-справедлив ли стана светът? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"още" не било факт, че америка не е демокрация... "още" нямало отговор защо африканските страни били бедни но пък решението на бедността било миграция.. !? Най-интересното е в кой момент е било по-ефективно за хората да ползват човешки труд вместо машинен !? Добре е да се има впредвид, че не всеки трол е известен икономист но всеки известен икономист, задължително е трол! Той много добре знае, че участва в цирк на идиоти и за идиоти.

Рзбрахме защо са тези несвързани бъртвежи. Някой си бранко си рекламира книгата за без пари. Един вид -скрита реклама. световната банка отдавна е не само символ, а причинител на бедност, мизерия и несгоди навсякъде по света, и нищо чудно, след като такива са теоритиците на "банката", за които приватизацията на основните блага на една държава (вода, храна, съобщения) е приоритет. Направо всичко е обърнато с надолу-главата. какво да се коментира, когато и след спектрален анализ не може да се открие и молекула здрав разум. В същност за това светът е в това окаяно състояние - защото никой от някое село в Нигерия не отиде в централата на световната банка, не седне на бюрото на бранковците и не напише статия за десет бона, а бранковците да отидат да поживеят в селото в Нигерия, където им е мястото заедно с подобната лагард, юнкер, меркел, обама....

"Погледнато общо, целият свят днес е едно по-справедливо място, добавя Бранко Миланович от Световната банка." Г-н Миланович надали щеше да разсъждава така, ако си беше стоял в Сърбия. Но колегата на учебникарския икономист Симеон Дянков е доволен в Световна банка (която засега умело прикирива, че е силно западаща институция), защото му плащат необосновано висока заплата (взета от световните данъкоплатци) за пределно общи изследвания по литературни данни от сайтовете на финансови институции в отделните държави - често без да е стъпвал в тях.

Страната,която е сред най големите производители на злато в света ,на медни прокати ,на цветни прокати в България не остана нищо българско.Мултинационалисти държат у нас вода,храна,енергетика ,металургия,минните добиви.По света :Арабската пролет е с цел дестабилизиране на района и по лесно да сложат ръка в/у ресурсите ,които бяха недостатъчни за разни корпорации.Нападнати Ирак,Либия ,Сирия ,Афганистан,Йемен,Пакистан и др.Потоци от бежанци.Създаде се ИД.Няма как хората да не са бедни и нещастни при тоя хаос в света.

материалче, възхваляващо глобализацията и пропагандиращо Нов световен ред! Удивително е колко много хора все още вярват на такива брътвежи. И още по-удивително е твърдението, че бедността може да бъде преборена с миграция! Отдалеч прозира американската ръка, участвала в написването на това ..... наистина не знам как да го нарека!

Този юнак е изпаднал в откровения ,ама това силно противоречи с неолибералните брътвежи,крайъгълен камък на нравствена и културна деградация на човешките ценности Въпрос: Твърдите, че Америка, първата демокрация в света, вече не е демокрация. Отговор: Това още не е факт, но страната се е отправила към плутокрация. Въпрос: Какво може да се направи срещу това? Отговор: Аз бих заложил на равните шансове. САЩ имат нужда преди всичко от образователна система, която отчита индивидуалните качества и постижения, а не само парите на родителите.

в света всичко е розово СПОРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА.... тоест според световната олигархия! НЕкой вЕрва ли на такава пропаганда, а? ...трЕбе да е голЕм будала

1. "свят днес бил по-справедливо място" ... ами тогава защо недоволните растат с всеки ден?! Защо се бунтуват и има войни и размирици, а не щастлив живот? 2. уж "неравенството в Третия свят намалявало и се появявала нова средна класа там"... ЗАЩО тогава има засилена миграция към Европа, където "има натиск към средната гласа и тя обеднява"? Едното твърдение противоречи на другото!

Абе разбирач, защо само Европа да ги приема. Защо любимата ти Америка не вземе да си отвори любезно границите за всички мигранти или тогва и твоите привилегии ще да застрашени, а това е неприемливо.

По принцип справедливостта от 2000 години насам в света постоянно нараства. Това се дължи най-вече че човек все повече цени както своя така и живота на себеподобния и колкото и да звучи странно, всичко това е благодарение на усъвършенстване на инструментите на труд. Демек развитието на технологиите. Всичко това става бавно и незабележимо така както е при биологичната еволюция. Така че тоя пич просто е открил топлата вода. А идеалната справедливост би могла да се постигне чака когато хората забравят за "АЗ"-а си и започната да живият за другите. Това обаче трябва да стане за всички по света без нито едно изключение. Обаче тогава справедливостта ще изчезне като понятие и вероятно ще има друго което ще създава проблем. А "проблема" е един от двигателите на живота.

И кога хората ще забравят за "АЗ"-а си и ще започната да живият за другите?!? Щото гледам, че монополите стават все по-големи и по-алчни. Не съм забелязал някоя корпорация да е намалила лекарствата, храните, печалбите си и т.н.!

Къде го видя бе Бранко този по-справедлив свят? Проблемите на света са толкова много и толкова дълбоки, точно заради глобализацията, че почти не са останали добри държави за живот, ти още глобализация искаш.

Статийката е тотална пропаганда на глобализма. Защото, посланието ни кара да "не виждаме дърветата заради гората"... Дори и само за това, че НАД 1/3 от населението на света - 2.62 милиарда човека от 7.4 милиарда (2016 г.) живеят в Индия и Китай...

С идеологии, проповядвани от вманиячени и некадърни хора, света няма как да върви напред. Света следва съвсем нормална еволюционна схема. Всеки силов опит за вмешателство връща човечеството с години назад. На практика никой не пречи на тези които искат да са бедни да са бедни и по-близо до 3-тия свят ;)

Статия пълна с полуистини и манипулации. Ако вярваме на написаното, то света е едно по-хубаво и справедливо място и можем да спим спокойно... дрън-дрън На всичко отгоре ни уверяват колко е хубаво да се напълним с негри, индийци и араби. Колко глупав трябва да си, че да си повярваш, че ще дойде оная сган, ще работи и ще си тръгне след 3-4 г.?! Та въпросната сган нито ще работи, нито ще си тръгне - ще се бори със зъби и нокти да остане, и ще остане - за да може да пощипва европейки, да ги осеменява и да размножава ислямския мироглед, наивно наричена от някои правозащитници "култура"

Трябва да си хвърлим автомобилите, компютрите и мобилните телефони, за да сме ''по-равни'' с останалия свят ли?! Това е разликата, на практика.

А за Русия защо нищо не казват? Тя не цъфти ли? Там не триумфира ли равенството?

демоНОкрацията докара Русия до този хал. И точно германците се уплашиха най-много от онази Русия, която беше започнал да създава руският император Николай II.

-

Проблемите на света са преди всичко духовни и едва слад това икономически, политически, технологични, финансови и т.н. И това няма нещо общо с образование непременно. Бабите и дядовците ни са живели бедно и скромно, с много труд и лишения, но са били благополучни и щастливи хора, защото са били по-близо от нас до естественото-природа, земя, смислени и нормални отношения. Духовност означава реална връзка със стойностното, което е заложено у всеки човек, но то е отвъд баналното мислене и знания. Ако сте в ниско съзнание, дори да се къпете в пари ще сте нещастни-примери колкото искате. Ако сте във вътрешна хармония, не сте зависими чак толкова от външното, а и то се подрежда от самосебе си. Логичните и научни констатации по тези въпроси са относително верни, но повърхностни. Проблемите никога не се решават на нивото, на което са възникнали. Решават се винаги и само на друго ниво. Това друго ниво е вътре в нас и предстои да го открием, за да просъществува цивилизацията.

Брей, един умен човек да изкаже мнение къде се корени проблемът - и сварили да му цъкнат минус ....

но аз нямам надежда

За хората, хванати в капана на повърхностното мислене, предъвкващи чужди и неверни внушения наистина няма надежда. Но ето че хора като вас долавят истината в написаното по-горе, а тя не е сложна. Онези, които съумяват да прогледнат отвъд привидното не само че има надажда, но и ще са благополучни, независимо от моментните превратности. Христос е казал: "Обичайте, пък правете що щете". Да "обичаш" означава например да поспортуваш, да послушаш музика, да поработиш от сърце, да сториш нещо градивно, но с някакво вдъхновение. Да "не обичаш" означава да живееш механично, без сърце, в клишета и стереотипи. Нещата са в главите ни или по-точно, в сърцата ни. Влагаме ли сърце или бърборим повърхностно и негативно?

плутократите -паразити трябва да бъдат унищожавани в целия свят по всякакви начини , дори и с "ядрено" оръжие , ако е необходимо ...всички проблеми на земята са тяхно дело !

Кое наричате демокрация??? Да не би сега този, който изказва собствено мнение за управляващите да не е преследван. Леле боже, вярвайте си. Няма демокрация. Има смяна на едни господари с други. Скоро, много скоро ще се срине този кумир-демокрацията в този и вид.

Значи 1 % от населението притежава 50 % от благата и това било върхът на справедливостта? Благодаря за поканата, няма да заблея в хора на излъганите, макар че и мен ще острижете.

За да се генерират по-големи печалби всичко беше превърнато в колониално блато. За да може Германия да си продава колите в САЩ, Европа беше променена, като беше вкарана колониална маса от гз на географията, за да се ограничат правата на хората и размие тяхната единност.

"По-справедлив ли стана светът?" Не. Както и преди, справедливостта е на страната на парите и властта.

Въртат, сучат и все за глобализация драпат пустите му глобализатори. А фактите са прости: към 1989-а България по всякакви смислени критерии се нарежда сред първите 30 държави в света, а към 2015-а сме извън първите 80 по повечето критерии характеризиращи икономическото и социално развитие.

Моля, ко речи? 1989? Или се правиш на луд, че не знаеш как социалистическия строй се срина през 80-те, а през 1989 в магазините имаше само чорбаджийски чушки в буркани, или още не си бил роден.

Вероятно е бил от управляващата клика или отроче на номенклатурцици от БКП или ДС. Стандартът им на живот беше от най-добрите в света за времето си. А ти си яж чушките.

Бедността се дължи и на "лошо стопанисване на държавата, слабо образование", както пише в статията. Може да го разберете, когато говорим за африкански държави, но когато говорим за България - тук не се приема :) Има световен заговор срещу нас :))

Няма как българите да се интересуват от такива анализи, те имат по-належащи проблеми с преживяването ( в бедност или охолство), а и как да се изцепиш под такава статия. С добра терминология - разграничава доходи от богатство. Светът като че ли е все по-лош, е, в сравнение със средните векове не чак толкова, но принципно всички се държим супер неразумно към себе си, другите и планетата и се носим кръста всеки ден.Мъдро, да видим какво ще върша днес.

Света стана много по-справедлив. Хора които вместо да скочат да си оправят държавата, са хукнали да бягат, не си заслужават държавата. Освен това, с най-пълна сила важи поговорката - "Всяка жаба да си знае гьола."

Никога по несправедлив не е бил света, и това се дължи на измислената "демокрация", която защитава интересите на крадливите политици по цял свят!!!

Да се внушава:" Демокрацията има алтернатива, и това е режима на Путин"!

Явно си трол след като си мислиш само за Путин...по горе се отнася за всички политици, независимо дали е Путин, Обама, Меркел, Оланд или някой друг олигофрен!

Гандалф? Ти ли си? Кажи как беше в средновековието свободата? Така де, щом ползваш "никога".

Спуснете се немедленно в коментарите тролчета да рисувате апокалиптични картини как всеки момент ще се изпотрепем, и да не пропуснете да боднете едно :"САЩ и ЕС са лоши и гадни - искат да уморат целия свят"! Черно, чер-но трябва да е в главата на балъка!

Приказки под шипковия храст, четиво за баламурници.

Този си разсъждава като икономист и смята всички хора за еднакво мотивирани да работят. А истината е, че в Африка и Югоизточна Азия имат една идеология в която работата и производството не съществуват освен правенето на деца. И просто се прехвърлят при наивен приемник да ги изхранва.

По тамошните географски ширини, както и в районите на аллаха, лентяйството е издигнато в култ. Накратко - ориенталщина и изостаналост..Някои хора просто си заслужават съдбата...