”Шеврон” иска да добива шистов газ у нас

Американската компания "Шеврон" иска разрешение от правителството за проучване на терени за добив на шистов газ.

Обратно в новината

Коментари - ”Шеврон” иска да добива шистов газ у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква изненада - американския посланик се загрижил за интересите на свръхразрастнала се американска корпорация, чийто оборот и печалби за една година надвишават в пъти бюджета на цяла България. И това го прави само с най-чисти помисли за бъдещето на България. Каква доблест и себеотрицание, каква морална чистота! Иде ми да се разплача направо. Тези американци как да не ги обичаш - денонощно мислят как да ни направят живота по-бял и то напълно безкористно. Ние седим върху бали с пари, а те милите, ще ги извадят напълно безплатно и ще ни ги дадат - само едно малко сертификатче да им дадем. Колко е то - ей го на.

Ако не знаеш - посланиците и дипломатите на всяка страна се грижат на първо място за интересите на собствената си страна. Това им е работата и това се очаква от тях да правят!

шеврон,защо така бързо промени позицията по добива на газ от шисти, преди два месеца говореха друго,а сега май случиха на балъци и могат да си експериментират,за сметка на парите и здравето ни.

Тези са ни хванали като октопод в мъртва хватка и са решили да ни задушат по всякакъв начин. Решили са да заседнат по нашите земи и не искат да се разкарат. Едно е сигурна. Ако се започне с това, за България и за хората, със сигурност ще остане среден пръст. А това е поредната "гениален" американска идея, целяща да ни разделя и противопоставя на Русия. Защото американските интереси са такива. Дреме им на американците за българските интереси. Както видяхме в реално време с Марица Изток. Поредната лъжа, гарнирана с розови мечти за да захапем.

А бе какво стана с цианидната технологиъа за добив на злато в родопомьлкомите. Май тихомьлком работата стана и рушветите са взети. Ще се разбере след екокатастрофата с тоновете цианкалий (натрий)

абе те и англичаните имат технология за извличане на въглища от много голяма дълбочина,ама до сега не са проявили интерес към такива находища намиращи се също в североизточна българия,тия защо ли бързат.

Ако ще разрешаваме някому да добива нещо концесията трябва да има осезаема, а не ефимерна полза за нас. Има ли сайт, на който да е събрана информация за чуждестранните концесии у нас: кой-какво-колко печели или колко данък плаща-ние колко печелим?

преди малко по Нтв показаха репортаж за вредите на околната среда точно от този начин на добиване на природен газ. Не мога да разбера посланикът какъв точно икономически интерс има от тази работа. Много бързо се е побългарил.

За късата памет на българите : "Дойче Банк": BP, "Шел", "Шеврон" са най-засегнати финансово от разлива на петрол 03.05.2010 21:48 Британската петролна компания BP, англо-холандската "Шел" и американската "Шеврон" са най-силно засегнати финансово от разлива на петрол в Мексиканския залив след потъването на нефтена платформа, която застрашава петролните съоръжения. Това е становището на "Дойче банк" на базата на данните от сондажи на голяма дълбочина на енергийния консултант "Ууд Макензи". Анализатори на банката са изчислили, че британската ВР, на която е потъналата платформа " Deepwater Horizon" е в най-голям финансов риск от инцидента тъй като нейните активи в района се изчисляват на 37 млрд. долара. "Шел" е на втора, а "Шеврон" - на трета позиция по отношение на оценката на експлоатираните от тях нефтени залежи в морето. Двете компании са в еднаква положение относно риска от разлива в Мексиканския залив като цяло, като техните активи в морето и на континенталното плато /където ВР няма сондажи/ се изчисляват на около 17 млрд. долара. /АФП /" Не знам дали с газ може да се замърси Черно море, но съм убеден, че могат да се нанесат екологични щети по друг начин свързан с добива на газ. И това не е първия случай на еко катастрофа приченена от Шеврон. Те заедно с BP, Теxaco и други са правили доста еко катастрофи през различни години. И всичко това е от АЛЧНОСТ! Така че, правете си изводите сами. За повече информация иа Гугъл ....

Какъв ви е проблемът?Не се връзвайте на тези балони! То първо Шеврон трябва да посочи площ за проучване,па после да иска концесия,па после да се обяви търг и т.н.Вярно е,че тези 25млрд.куб.м. онзи многознаец си ги е изсмукал от пръстите!Нужни са сондажи,па после изследвания и чак тогава ще се разбере дали е ефективна тази разработка. А цената? "Досега сме се спрели на находище в Североизточна България на границата с Румъния. Проучването ще отнеме пет години", каза Йън Макдоналд. Той допълни, че този вид газ все още не е добиван в Европа и се очаква цената му да бъде много по-висока от тази на природния газ. Тази информация беше премълчана от преводача на събитието. Досега компанията е правила проучвания за шистов газ в Полша и Румъния, съобщава Дневник онлайн."

Всичко се вижда от сателите в космоса и се знае. Не случайно американският ботуш и бази са тук. Имат интереси, байо, те винаги са при интересите си. Само ние дето не ги защитаваме. От простотия е!

На мен пък ми направи впечатление изречението, че купуваме газ от Русия по дългосрочни договори на цени доста по-високи от международните...

-Цената ...ами-и... ,ще видим?А аз трябва да доплащам тока на разни дето си забучиха бръмчащите си кули къде ли не. -Къде точно в Щатите е този добив от шисти? -Кой ще ми гарантира чистотата на водата? -Тоя Ворлик ни кара да гоним питомното за да търсим дивото.

кои са шеврон,действително ли имаме у нас такива находища и защо правителството ни до сега не е говорило за това пред обществото.

Не ги интересуват никакви клонки, когато мирише на пари! Не ги интересува природа и последствията на разрушенията, които ще направят, защото мирише на пари.

И за какво става реч??? Някакво находище чийто обем ще ни стигне за 5 год. И как ще промени това ситуацията...и в региона дори??

Руските протежета пак се обадиха.

Шеврон иска разрешение за проучване, а американския посланик вече знае,че ще се добиват 25 милиарда кубически метра газ . Аз ли нещо не разбирам:-))То и в Украйна има много нефт и газ, но засега купуват от Русия и не се знае до кога.

Губернаторът каза: "Според американския посланик у нас, Джеймс Уорлик, страната ни разполага с ресурс от шистов газ, който може да промени изцяло енергийната игра в региона..." А кой му каза на посланика, откъде разбира тия неща? То в България никой не знае, а ПЪЛНАТА СМЕХОРИЯ Е - боцват американците в Добруджа - две сондички на 100 метра една от друга, а между тях - границата Булгария/Румъния...

ето това осветлява, интереса на ус. посланика за цените на които купуваме газа от русия!

ето това осветлява, интереса на ус. посланика за цените на които купуваме газа от русия!

Да не стане като с "Дайрект Петролеум Експортейшън" (на български означава "Директно Ви Изнасяме Газта":) Перспективите за добив на природен газ от находище Девенци обсъдиха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и представители на "Дайрект петролеум България" ЕООД. Фирмата провежда вече 4 години (Вече са 7 години) търсене и проучва за нефт и газ в България. По предварителни оценки на дружеството находище Девенци е високоперспективно, показващо потенциал от значителни запаси. Добивът на природен газ от него може да задоволи до 50 на сто от потребностите на природен газ в страната за период от 2-3 години. Дайрект петролеум България" ЕООД планира провеждането на дългосрочни пластови изпитания, които се очаква да започнат в началото на лятото. По предварителни оценки първият добив на газ от находището се очаква да бъде осъществен в средата на 2010 г. Находището в Девенци все още не е оценено напълно от гледна точка на неговия потенциал. За целите на изпитанието се предвижда добив на природен газ и кондензат (лек тип нефт). С оглед на икономия на ресурс, се планира природният газ да бъде използван за производство на електроенергия, а кондензатът да бъде продаден на българска рафинерия. При разработката на находището се планира прилагането на най-съвременни методи с цел опазване на околната среда и минималното й нарушаване. Министър Петър Димитров увери ръководството на компанията, че МИЕ ще съдейства по всички аспекти на проучването, разработката и добива на находище Девенци и препоръча да започнат незабавни разговори с БЕХ и газовите компании към него за оказване на необходимото съдействие.

Нещо ми мирише на далавера. Дали ще бъде изгодно за България или само, за да прецакаме ГАЗПРОМ? Като че ли искат да ни дупчат яко.

предлага ни се екологична катастрофа!

Шистов газ се добива с така нареченото фракциониране на геоложките маси - блъскаш химикали и вода под налягане, цепиш шистите и събираш газа....... А за химикалите които остават в скалната маса и се натрупват в подземните водоносни хоризонти - е това е вече съвсем друг въпрос :(((((

МНЕНИЕ НА ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ: "Колкото до екологичните рискове, критиците са донякъде прави. По техните думи, сондажите за шистов газ носят опасност за подпочвените води, въпреки че шистите обикновено са разположени на хиляди метри под тяхното ниво. При проблем с обвивката на сондата, казват критиците, сондажният разтвор може да се просмуче във водоносния слой. Тази опасност обаче е силно преувеличена. На сушата, където се намират мнозинството от находищата на шистов газ, опитът със сондирането е десетилетен, при това с добри резултати. Впрочем, замърсяване на водите е действително възможно, ако се работи невнимателно със сондажния разтвор. Затова, за да се осигури безопасност, е необходимо да се ожесточат мерките за контрол и регулиране. Това ще оскъпи издръжката, но с оглед изобилието от газ тези разходи ще са напълно по силите на компаниите. Още сега, без всякакви санкции, мнозина преминават към нетоксични сондажни разтвори." МОЕ МНЕНИЕ: Както винаги американците искат да изпорбват нещо каква вреда ще нанесе, но в страна от третия свят, в страна, в която ще вървят и лобита и мрушавети на мнооого високо ниво...

Добиването на шистов газ е равнозначно на непрекъснати земетресения поради самата технология за подземни взривове, който са характерни за тази технология. Аз се чудя американците въобще дават ли си сметка, че режат клона на който седим всички !!!!

не бой се ти, те отдавна са си направили сметката как да ни видят сметката :)

На американците не им дреме. Те са далече. Само компанията ще печели а земетресения и замърсяване на почва и вода не ги интерисува.