Гешев предаде на Конституционния съд механизма за разследване на главния прокурор

Той настоява да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт

Обратно в новината

Коментари - Гешев предаде на Конституционния съд механизма за разследване на главния прокурор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Време е и Цацаров да бъде придърпан за връзките му с "осемте джуджета", с Пеевски, и най-вече за участието му във фалита на КТБ.

А ако Гешев си получава заплатата в "Осемте джуджета" , и това ли е независима прокуратура? Независима от официалните власти, но силно зависима от Петьо еврото.

баламосват,че главният ни прокурор защитава дъжавата и държавността? Нищо подобно! Защитава престъпниците.Без значение политици,полицаи,от съдебната система или криминалния контингент. Доказателство,е че всички са на свобода и богатеят още и още. Какви очаквания имате все още?

Да не забравяме, че тази процедура ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЕШЕВ, може да стигне и до Европейския съд. И тогава нашите политици и съдии ще трябва да мрънкат жалки обяснения пред Европейския съд що е то върховенството на закона и по каква причина то се нарушава у нас. Да не говорим пък, че премиерът на Нидерландия е заявил, че ще следи прилагането на правото в България, ако тя иска да влезе в Шенген. И тук се чудя на нашите политици. Искате ли влизане в Шенген? Или искате остраняването на Гешев. Щото двете неща доста се разминават едното с другото. Изобщо ние сме същите като македонците. Хем искат влизане в ЕС, хем пък обаче искат и да продължат золумите си срещу българите. И се поставя въпроса, наистина ли искат сериозно да влизат в ЕС или не? Както и за нас, наистина ли искаме влизане в Шенген, като спазваме законите или не искаме?

Забележете още една очевидна лъжа и манипулация във внушенията на Гешев. Той непрекъснато прави изявления как хем прокуратурата работи (и е РАБОТИЛА) перфектно и съвестно, и много успешно!!! - хем, че прокуратурата е ЕДИННА в работата си; - хем, че той “не й се меша”, не се занимава с конкретните дела и прокурори…че е “само неин административен ръководител”,.., Ами ако е наистина така и той не лъже, и след като е така тогава и с него, и без него прокурорите по съответните разследвания за престъпления ще си свършат работата и ще внесат прецизни обвинения с достатъчно и годни за присъди обвинения в съда, нари така:) Тогава защо плаче Гешев, след като твърди, че то интересува само България и справедливостта!

Ситуацията за безспорния досега лидер на ГЕРБ Бойко Борисов става изключително неприятна, което прави и тази на ГЕРБ много комплицирана! В момента се набира планина от доказателства срещу Борисов и това дали основният му в момента враг, който той самият (с Пеевски и Доган, но по-дискретно) създадоха Гешев ще бъде отстранен (и след това и той разследван) или не няма да промени особено положението му! Скандалите и доказателствата за многобройните кражби и престъпления, и чудовищна корупция на българското мафия заеха централно място и в ЕС - в ЕП и ЕК! Вече доста от най-близкото обкръжение на Борисов дават пълни показания т доказателства срещу него, в отчаяно търсене на статута на защитени свидетели.! Идва моментът, когото всеки от партия ГЕРБ ще трябва да направи публично изборът си - дали ще се разграничи от лидера си, или ще избере да игнорира лавината от обвинения и доказателства, докато може и доколкото му позволяват личните зависимости и участие в престъпления, кражби, корупция, измами, рекет,.., или прикриването им! Основното сега е, че една мафия не може да съществува и оперира без закона на омертата - а той вече е минало, както и без анонимността и конспиративността на босовете й - а ние в момента наблюдаваме точно зрелищното им безпрецедентно публично рухване! Получи се големият парадокс, че точно мафията и всички онези лица, кръгове и структури, вкл. тези на Путин и службите му в България, в огромното си желание да провалят създаване на редовно правителство и реформи, и дори с омразата си - вкл. президентът Радев да негов позор, всъщност скрепиха парламентарните групи на ПП и ДБ и не въвлечените директно в престъпления, корупция и кражби от ГЕРБ за създаване на истински добро експертно правителство, което има всички изгледи да осъществи жизнено важните за страната ни реформи и фактът, че тепърва ще изграждат и доверието си помежду си всъщност за мен е още един зарог за успеха, защото взаимно ще се контролират, както и от опозицията в Парламента! На това правителство трябва да му се дадат задължителните 100 дни (и изобщо не му прави чест на Радев, че в злобата и зависимостите си го обяви за дискредитирано и компроментирано допи още преди да бъде формирано?!?!), но те ВЕДНАГА трябва да заработят усилено и без дори почивки (дори и през някои съботи и видели), както и парламентарните групи на ПП и ДБ и ГЕРБ в парламента и да изработят успешна стратегия от опитите на Възраждане, ИТН, а възможно е и на някои от БСП и ДПС да го саботират и провалят? Ясни са всичките им номера - особено на ГЕРБ, които ти демонстрираха при редовното правителство на ПП и ДБ преди…

Хо хо хо Радев пече ли се тръдката ти??? Ха ха ха Сега съда ще вземе под внимание на Гешев страховете и ще откаже да го махнат Гешев ще остане и ще връща ресто. Признавам че е много смел!!!!!!! Много!!!!! И браво!!! Радев пъъътнико свиииден пъъътниико млааад......ха ха ха

Ако Гешев беше наистина смел и достоен, и почтен той щеще да отвори тази война на ЦЯЛАТА мафия още преди много време - още след като стана главен прокурор - по много скандален начин, между другото! Нали се фъчкаше какъв голям мъж и патриот бил, че бил ръката на Господ! Нали тогава правеше изявления как не вярвал в и не признавал разделението на властите и твърдеше, че съдебната система и особено прокуратурата работели перфектно и само за народа! Е, тогава откъде е цялата тази мафия сега:) От колко години са разследванията за тези същите престъпления на трупчето, които сега трескаво води - след като осъзна, че ще го махнат от толкова усладилия му се пост на всесилен с всичките “благинки”, имунитет и внимание и власт! Какво го спираше да направи това всичките тези години?

Утре като променят конституцията - излиташ като тапа Защо не напусна с достойнство, ами сега ще те изритат като куче!

Безмислено е, не можеш да очакваш от някой достойнство, който многократно е показал и демонстрирал, че го няма! Виж как само този се отнесе с една жена, с Иванчева! Дори и наистина да бе виновна - а тя бе сготвена, каквото е дългогодишната практика на мафията и отрепките й - виж ги само как се замерват с компромати и записи и какви са ги дробили! - не можеш да се отнасяш така с човешко същество - дори и престъпниците имат все някакви права! Изрична уговорка - не визирам ОТКРОВЕНИТЕ ИЗРОДИ, като Петьо Еврото например и онзи боклук - бившата му метреса и златотърсачка, която сега търси закрила точно от .. Гешев (като топи САМО Сарафов!!!). Тази мръсница сега търси закрила, а е организирала следене и подслушване, палежи и дори е принуждавала хората си да … счупят краката на някакъв?!? Това ЖИВОТНО - човекоподобно правеше протести в защита на Цацаров и се разхождаше с втъкнат пистолет начело на мутри с кървящи агнешки главички! Тези со отрепки, психопати! Какво достойнство търсиш при тия! Борисов се правеше на голям бабаит и мъж пред невинни и беззащитни, обиждаше дори и жени, рекетираше! Защо сега се крие и смутолеви някакви глупости, когато Гешев, когото той назначи го нарича директно боклук, и то няколко пъти?!?

Най-голямата лъжа и простотия сега са воплите на някои - всички знаем кои - че някой щял да изпере някого - заради нещо си и защото така се бил разбрал с някой си!!! И в това предстои всички да се убедят! Дори и някой някъде с някого да се е договарял за това и да го е искал или обещавал!!!

Само за това, че Гешев прикри участието на Пеевски и Борисов, а и на други лица, в атаката и разграбването на КТБ - 5 милиарда, с нечувана злоупотреба с власт и служебно положение, той трябва да изгние в затвора! Както и онези, които прикри! Само заради новина, по който сготви и се отнесе с 2 гени - Иванчева и Петрова - с подхвърлените им пари - този не заслужава и грам съчувствие и внимание! Но съм 120 % ЗА да завлече колкото са може от босовете му от мафията с него и точно тона и така ще стане!

Огромната ирония и безизходицата на публичните фигури на мафията, които са израз на вече откритата им война и паника помежду им, е че те до такава степен са свързани и обвързани с престъпленията, кражбите и измавите, корупцията и рекета им толкова много години поради тотално деградиралата прокуратура и провалена съдебна система и държавата с институциите си, че колкото понече се топят един друг за да спасят когато си и да се оправдаят и само разграничат, толсова повеме всъщност се и самоизобличават всъщност! И че вече е преминато онази точка, от която връщане назад навила и няма и този път да си се разберат помежду си за сметка пак на хората и да прикрият и омаловажат мафията и безбройните й фрапиращи престъпления, кражци, корупция. Рекет, зависимости,…, атентати и убийства!

Защо Гешев едва сега се сега - като ние тези същите неща ги говорим и питане от много дълго време?!?! Гешев е (бе) част от мафията на държавата, и то една от най-важните й елементи (други са нейните капии по високите етажи на МВР и службите, и по най-високите етажи на властта - като Борисов, който точно с Пеевски избраха точно Гешев за главен прокурор като единствен кандидат след Цацаров, избран пак от тези, чрез тотално зависимият доскоро от същата мафия ВСС! Но сега ВСС е не дори раздвоен, а разтроен, както става съвсем ясно - освен двете воюващи крила на мафията аз допускам, че все пак и там във ВСС има няколко, които ни са затъне изцяло в лайната и имат все пак някакво достойнство и професионална чест и репутация…

Последен гърч

Гешев е умрел , ама още се мисли за жив .

ДБ ни занимава две години с гланият прокурор, сега става ясно че нищо от това няма да мине. Това не реформа. И за това че разделихте следствието от прокуратурата сте за разстрел, аз си спомням какво беше когато беше така. Некотрлируема мафия и убииства и полиция, следствие и пркуратура които непрекъснато си пехвърляха отговрността. Това също не е реформа. Ако обжалването на Гешев мине, а по-всичко изглежда така ПП, ДБ и ГЕРБ ще сте жалки и ще станете за смях.

Ако Гешев се навие да стане защитен свидетел е тогава ще има УРАГАН при всички.Но едвали .

Конституционният съд, 30 години си затваря очите за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННАТА, ЕТНИЧЕСКА, партия ДПС. Той каскета чака от него .... Хахахаха

"Това според Гешев ще доведе и до недопустимо накърняване на правомощието на прокурора суверенно и независимо да реши дали да образува или да откаже започване на разследване."! Едно право не трябва да бъде "суверенно" и "независимо" защото се превръща в диктатура - точно като твоята просташко-мутренска диктатура!

Как се нарича мекотело с получовешко тяло и глава на прасе? Гешев

А, как се наричаш ти ......шибаняк с маймунски червен задник

Дори северномакедонците говорят открито за влиянието на САЩ в политиката им, само 'смелите' и 'обективни' медии, политици и общественици в България не смеят и дума да не споменат за това. Ето един скеч от РСМ на тази тема, от тази събота: https://www.youtube.com/watch?v=G4fUv4f5Gbs

Защо в тази държава, кой откъдето се завърти, току "реформира" съдебната власт? И нито една "реформа" на законодателната власт, която е най-пряко свързана с политиката? Защо така, а?

По какво си приличат Гешев и Радев - и двамата очакват да бъдат изритани.

И Киро и Киро. Не пропускай

Ами прав си е Гешев. Голямо мазало сътвориха с последните изменения в ЗСВ и НК. Затова не трябва правенето на закони да се дава на профани.

Ясно, в четвъртък ще му отрежат главата. Могат да го направят до произнасяне от КС по допустимостта, а до тогава, КС няма да го направи!

Очаквайте следващия епизод от треторазрядния мафиотски сериал "Гешефтарят Гешев срещу Боко Тиквата". Очакват ви нови вълнуващи разкрития за тайни договорки,престъпни схеми,далавери,измами и шантаж. Приятно гледане и внимавайте да не се подмокрите от смях.

Коментарът ми беше буквално 'А досега защо мълча?' и е изтрит. Какво обидно намерихте от дира?

Задаваш неудобни въпроси

гащев, некое стихотворенийце няма ли да изрецитираш пак на изпроводяк? ай събирай си каскетите и да те нема. боклук продажен

Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична...

Къде е Вазелинчо да помогне на гусин каскета да поеме положението.

До вчера обикаляше махалите с каскет, нямаше никакви нарушения на закона, камо ли корупция, изведнъж стегна вратовръзката и извади на показ неща, за които се говори отдавна! Той не носи ли отговорност за задържане и укриване на престъпления?! Само питам.

ама твоята глава от многоглавата държавна ламя е принесена в жертва!

Главния мармот беше използван и изхвърлен, като всеки порядъчен продажник. Кажи сега как ограбихте КТБ.

Този омразен Гешев разказа играта на разни недоучили за юристи, адвокати, прокурори, съдии, следователи... А колко щастливо се живееше при предишните Главни... Повечето от хората дори не им знаеха имената....И изведнъж се появи този Гешев....

Официално,че Мария Габриел е свързана с незаконно изнасяне на чували с пари и това да няма никакво значение за никой е меко казано неразбираемо.

сиреч демек ала бала общи приказки/ Цялата власт произтича от народа, който е изпратил своите представители в Народното събрание, което утрее може да реши да няма прокуратура и няма да има прокуратуа. Все тая кое на кое противоречи. Прокуратурта не съществува самоцелно за да е недосегаема. Тя е част от единния организъм наречен държава. Ако не работи добре се ремонтира, а прокуратурата не работи добре, прогнила е от корупция. И от некадърност и тотален формализъм. Така че не разбрах кое на кое противоречи и кой ще накърни независимостта на съдебната власт, но съдебната власт не се избира от народа, а от някакви политически назначения, което само по себе си опорочава всичко във функционирането и. Най силната власт е законодателната каквото реши това, лош закон но закон.

Гешев заговори за чекмеджето на Борисов и за прането му на пари с цел финансовото осигуряване на госпожата с изрязаните гащи и нейното копеле. Странно защо точно сега решиха да му затварят устата?

Защо точно сега реши да си отвори устата ли? Сещай се

А ти чие копеле си? Им в теб нещо от Факултето ...

А ти какво имаш против въпроса на човека? Защото смяташ, че не е уместен, ли? Според мен е уместен и даже е най-важния в този момент!

goose

Аз съм един обикновен, провинциален адвокат. Разбира се, не съм се родил такъв. Имам малко над 30 години живот преди да стана адвокат и за съжаление съм имал ош-беш с Прокуратурата в качеството си на обикновен гражданин (пострадал от престъпление или станал свидетел на такова). Поради това и искам да ви разкажа от личния си професионален (а и преди това – житейски) опит как (не)работи Прокуратурата. Всичко това ще се опитам да обясня на достъпен език. Ако все още вие или ваш близък все още не е пострадал от престъпление и не си е съставил впечатление от това, как „ефективно“ работи Прокуратурата, то бъдете уверени, че рано или късно това ще ви се случи и описаното по-долу ще изпитате „на гърба“ си. Предварително ви изказвам искрено съжаление. Искам да знаете, че ние, адвокатите, не толерираме това, нямаме и изгода, напротив – борим се с тази несправедливост, но с голи и вързани ръце против тоягата трудно се води битка. Има два „закона“, които са основата на наказателното правораздаване, т.е. които се занимават с престъпленията – наказателният кодекс (НК) и наказателно-процесуалният кодекс (НПК). Общо взето, в първия са описани кои деяния се считат за престъпления и какво наказание се налага за тях, а във втория е описано как протича разследването на престъпленията и налагането на наказанията (т.е. описват как протича процедурата от А до Я). В наказателния кодекс престъпленията са разделени на два вида – такива от общ характер и такива от частен характер. Вторите са изключение и при тях се касае за много малко на брой и с ниска тежест престъпления (наказват се много леко) – лека телесна повреда, обида, клевета, увреждане на имущество и кражба, извършени от близки роднини, злоупотреба с доверие. При тях не е нужно да се обръщате към Прокуратурата, а директно до съда – подавате тъжба до съда, като описвате в нея фактите по извършеното престъпление (кога, къде, как) и посочвате извършителя. След което съдът привиква вас и посоеното лице и пред него - съда трябва да докажете истинността на твърдяното от вас (чрез посочването на доказателства – свидетели, документи и т.н.). И ако това се установи и извършеното деяние действително е престъпление по наказателния кодекс, то съдът ще постанови осъдителна присъда спрямо виновния. Т.е. при тези престъпления наказването на виновния е изцяло във вашите ръце – вие и само вие решавате дали ще търсите отговорност от извършителя. При престъпленията от общ характер (95% от описаните в наказателния кодекс престъпни деяния – освен изброените по-горе) вие не можете да подадете тъжба до съда по гореописания начин и да доказвате извършването на деянието, за да осъдите извършителя. Това може да направи само и единствено Прокуратурата. Това, което можете да направите вие е единствено да уведомите Прокуратурата, че според вас някой е извършил престъпление – да пуснете сигнал / жалба. Такава жалба може да пусне всеки един, не само този, който е пострадал от престъпление. Ако знаете за извършена кражба, измама, подправка на документ, взимане/даване на подкуп – дори и да нямате нищо общо с тази случка, можете да подадете сигнал, а Прокуратурата е длъжна да проведе разследване и ако установи престъпление –да го докаже и да даде виновния на съд. Това става по следния начин – първо се образува досъдебно производство, в което се извършва разследване – събират се доказателства и ако прокурорът установи, че наистина има извършено престъпление, той написва обвинителен акт (еквивалент на тъжбата) и го депозира в съда. Съдът образува дело, насрочва заседание, в което прокурорът доказва (като представя доказателства) деянието на лицето, посочено в обвинителния акт, и ако съдът се убеди от тези доказателства, че наистина е извършено престъпление и че то е извършено от посоченото лице – ще му наложи наказание (осъдителна присъда – глоба, пробация, условна, ефективна – т.е. да се лежи в затвор, простичко казано). Нека приемем, че сте потърпевш от някакво престъпление или само знаете за такова. Пишете сигнал, описвате в него това, което знаете и го входирате в Прокуратурата или районното полицейско управление (няма значение къде). Какво се случва оттук нататък? Написаното от вас се дава на прокурор (районна прокуратура се занимава с по-леките престъпления, а окръжна – с по-тежките като убийство, грабеж, изнасилвания и т.н.), който го прочита. В масовите случаи не се образува досъдебно производство, а т.нар. „предварителна проверка“ по ЗМВР (Закона за министерството на вътрешните работи). Прокурорът възлага тази проверка на районен полицейски инспектор (най-вече това е вашият т.нар. „квартален“), който започва да събира доказателства. Първото нещо, което се прави по тази проверка е да се извика подалият сигнала да даде обяснения. Независимо колко ясно, изчерпателно, убедително, пространно и подкрепено с доказателства е написаното от вас, бъдете сигурни, че полицейският инспектор първо ще извика вас да пишете обяснения, а не извършителя на деянието. И това не се прави случайно. Това е своеобразно наказание / репресия върху подалия сигнала, който е дръзнал да „занимава“ органите на реда (МВР) и държавното обвинение (Прокуратурата) с „безсмислици“ и да им „отваря работа“. След като се снемат вашите обяснения, се привиква и извършителят и се събират и други доказателства (изискват се документи и справки от държавни и общински органи, нотариуси и т.н.). Всичко това, разбира се, се прави чисто формално – не с идеята да съберат доказателства за извършеното престъпление, а просто да се отчете дейност. Нито полицейският инспектор, нито пък прокурорът (нарича се „наблюдаващ прокурор“, защото той наблюдава/ръководи действията по разследването) полагат някакви усилия да издирят доказателства и наистина да установят има ли или няма извършено престъпление. Най-често полицейският инспектор върши това, което му е указал прокурорът, като му е възложил проверката („Събери сведения/обяснения от лицето, което е подало сигнала и другите, посочени в сигнала лица. Събери справки от тези и тези институции“). Тази проверка обикновено трае месец-два. И тук идва първата неприятна изненада – цялото това време е профукано на вятъра (а то е най-ценно, защото престъплението и доказателствата за него са още „пресни“), защото дори и да се съберат доказателства, те не могат да се ползват после в съда за доказването на деянието. Защо? Ами, защото не са събрани по реда на НПК – както казахме, тази предварителна проверка се извършва по реда на ЗМВР и събраните по нея доказателства, колкото и да са ценни, трябва да се съберат наново, този път по реда на НПК, т.е. да се образува досъдебно производство и там наново да се извършат разпити на свидетели / обвиняем и т.н. Идеята тук е следната – да не се хабят държавни ресурси за образуване на досъдебно производство (което се води вече не от „кварталния“, а от разследващ полицай / дознател / следовател) на ранен етап, а едва ако се установи, че има данни за престъпление – чак тогава прокурорът да нареди образуването на досъдебно производство. И ако и във фазата на досъдебното производство прокурорът прецени, че има извършено престъпление – то той написва обвинителния акт и го внася в съда, за да започне „съденето“ на извършителя на престъпното деяние. След като завърши проверката, полицейският инспектор предава материалите по нея (събраните „доказателства“) на прокурора, който започва да „умува“. Тук нещата протичат под лозунга: „Не си въобразявай!“. След още месец „умуване“ ще получите от Прокуратурата писмо, на което най-отгоре ще пише: „Постановление за отказ за образуване на досъдебно производство“, а по-надолу прокурорът ще е изложил защо, според него, не вижда данни за престъпление в описаното от вас. Обикновено, в тези случаи освен прокурора единствено Стиви Уондър и Орхан Мурад не виждат такива данни (както и каквото и да било друго). Обяснява ви се от прокурора, че за него престъпление няма, досъдебно производство няма да образува, съответно няма да внесе в съда обвинителен акт. Дава ви правото да обжалвате пред горестояща прокуратура. Както казах по-горе – не си въобразявайте! Не изпадайте в паника и яд. Сигурен съм, че след като прочетете „мотивите“ на прокурора, ще изпаднете в потрес, защото в това постановление фактите са описани изкривено и „отгоре-отгоре“, а изводите на прокурора са абсурдни дотам, че се чудите дали са писани от вменяем човек или от такъв, който поне малко от малко е чел законите. Не си въобразявайте! Прокурорът познава що-годе законите (за по-висока степен на познаване не смея да гарантирам) и е напълно вменяем и разумен индивид. Гарантирам ви, че той и сам не си вярва на написаното. Всичко е разбрал много добре. Не по-зле от вас му е ясно, че престъпление има. Има случаи даже (много рядко, но ми се е случвало) в които се възмущава вътрешно от извършеното. Но дотам… Както казахме – само от него зависи дали ще повдигне обвинение в съда срещу извършителя. Никой друг няма силата да го накара да извърши това (така е прието – иначе обратното би било натиск върху независимостта на прокуратурата да преценява на кого, кога и как да повдига обвинения). Ако се питате - защо постъпва така прокурорът? Ами, защото може и защото върху работата му няма контрол. Заплатата на прокурора (а тя е доста добра – дори районните прокурори, т.е. тези на най-ниски нива взимат между 3000 и 4000лв „чисто“, отделно имат редица привилегии и допълнителни материални стимулирания, а при пенсиониране получават 20 брутни заплати накуп – т.е. между 100 и 120 000 лева/. Прокурорът не е на „норма“. Заплатата и бонусите му не зависят от броя осъдени лица. Нито пък някой, който и да е той (дори и Главният прокурор, Министърът на праавосъдието, Президентът…) няма право да „търси сметка“ на прокурора защо на едно лице, което от доказателствата е видно, че е извършило престъпление, не е повдигнато обвинение. Прокурорът има право на „вътрешно убеждение“ по тези въпроси, той каза: „Така съм видял нещата, така съм преценил“ и никой няма право да му се меси в тази му преценка. И това негово вътрешно убеждение не подлежи на санкция, колкото и да е неправилно. Както казваше един колега – „Има четири категории лица, които не носят отговорност за действията си. Това са малолетните, невменяемите, депутатите и магистратите“. Оттам разбирате, че прокурорът няма грам интерес да съди когото и да било (освен ако не е лично заинтересован или не му се нареди „отгоре“). Това за него означава тежки и напълно излишни усилия – да събира доказателства, да пише обвинителен акт, после да се бори в съда с адвоката на подсъдимия и да си доказва обвинителните твърдения. Все неща, които ако не ги направи, няма да се отразят на заплатата и другите съпътстващи я „благинки“. Не съдете и не завиждайте – ако и вие бяхте назначени на работа, в която имате възможност да избирате дали да изпълнявате служебните си задължения или да не ги изпълнявате без никакви негативни последствия за вас, без съмнение бихте избрали второто. Отделно, ако повдигне обвинение (т.е. внесе в съда обвинителен акт) срещу някого и не успее да го докаже в съда, вследствие на което подсъдимият бъде оправдан като невинен, то последният после може да съди Прокуратурата по ЗОДОВ (Закон за отговорността на държавата и общините за вреди). Тогава Прокуратурата ще плаща от бюджета си обезщетението, което не е никак не им е приятно. Поради което и като краен извод – Прокуратурата отказва да повдига обвинения. Прави го само от „немай къде“ – когато вече наистина няма как – има убийство, което е безспорно, например. Или за „лесни престъпления“, при които знае, че подсъдимият осъзнава, че няма измъкване и ще се съгласи на споразумение. Това са най-вече престъпления като управление на МПС под влиянието на алкохол или наркотици, дребните кражби, извършвани преобладаващо от ромските малцинствени групи и т.н. Дори и в тези случаи Прокуратурата не се старае да изисква сурови наказания за извършителите (както казахме – заплатите им не зависят от това). Разбира се, както казахме по-горе, отказът на прокурора да образува досъдебно производство подлежи на обжалване пред горестоящата прокуратура. Ами, обжалвайте! Принципът на „гарван гарвану око не вади“ важи тук с пълна сила. След 2 месеца ще получите още по-неадекватен отговор, с който се потвърждават като правилни и законосъобразни изводите на първия прокурор относно липсата на извършено престъпление. И дотам... И това е лошото, че върху тези откази съдебен контрол няма, защото при все всичките си недостатъци, съдът като цяло, за разлика от Прокуратурата, се опитва да разсъждава и да търси справедливост и учудващо, но сега-засега, що-годе и тук-там това му се отдава. В много редки случаи горестоящата прокуратура ще върне проверката на долустоящия прокурор с указания, но подтекстът е ясен: „Положи малко повече усилия да го отсвириш този, така че да изглежда малко по-така“. Резултатът в крайна сметка е един и същ – отново отказ. Този път ще е потвърден. Когато повторно обжалвате, горестоящият прокурор ще ви напише: „Този път първоинстанционната прокуратура, следвайки указанията ни, наистина е положила усилия да намери истината е правилно е установила, че ако има нещо – няма нищо“ Ако случайно е образувано досъдебно производство, то прокурорът отново може да го прекрати с мнение, че не вижда данни за извършено престъпление. Това прекратяване вече може да се обжалва пред съд и там вече наистина имате шанс. С две уговорки. За да обжалвате пред съд трябва да имате качеството на пострадал от престъплението. Често вие си мислите, че имате, но по закон нямате. При кражба, изнасилване, грабеж, средна/тежка телесна повреда вие сте пострадал и имате право да обжалвате отказа пред съответния съд. Но в много други случаи нямате. Поискали са ви подкуп? Не сте пострадал, защото се приема, че подкупът нарушава не ваши права, а държавния ред. Набедили са ви в престъпление, в което не сте извършили? Не сте пострадал, защото тук се засягат държавните интереси, не вашите (а, де!). Съседът ви самоволно е премахнал оградата и е завзел от част от имота ви. Или пък е заградил пътя до вилното ви място, защото счита, че пътят е негова собственост? Това е самоуправство, но вие не сте пострадал (а, де!), защото самоуправството е престъпление против обществения ред (макар че съдът понякога не мисли така). С фалшиво завещание са придобити ваши имоти по наследство? Не сте пострадал, защото независимо, че имотите са ваши, предмет на престъплението са нарушени държавни интереси по документиране. Отделно от това, нали помните, че само Прокуратурата има правото да решава дали, на кого, кога, как и за какво да повдигне обвинение и никой не може да им контролира това право. Да, включително и съдът! Ще попитате в такъв случай – за какво е обжалването пред съда? Съдът може единствено, ако прецени, че изводите на прокурора са неправилни, да му каже – Виж, тук си приложил неправилно закона. Сбъркал си тук и тук. Опитай отново, поправи тези грешки и може би ще стигнеш до обратния извод, че може и да има извършено престъпление“. Прокурорът получава този акт на съда, намръщва се, опитва се да имитира дейност, че спазва указанията на съда и отново пише отказ за повдигане на обвинение, абсолютно необоснован. И това може да продължава до безкрайност. В практиката си съм имал случай (Здравейте, прокурор Кулева!), в който съдът 9 (ДЕВЕТ) пъти връща отказа на прокурора, като му указва, че има пропуски в разследването и следва да се поправят тези и тези грешки. И при всички девет пъти Прокуратурата имитира дейност и прекратява отново досъдебното производство. В един от тези случаи, въпреки указанията на съда, Прокуратурата демонстративно отговори с ново постановление за прекратяване, което беше изцяло преписаното предишно, т.е. указанията на съда демонстративно не бяха изпълнени. И… нали помните какво си казахме? Не си въобразявайте! Това, че подлизурствате на някой ваш познат прокурор, като му ремонтирате колата, жилището или му вършите други услуги, въобще не означава, че ако някога, недай си Боже, станете жертва на престъпление, ще му поискате помощ и той ще ви обърне внимание. Не! Накрая пак ще получите гореописания отказ за образуване на досъдебно производство, а оправданието ще е: „‘Ми, к‘вото можах – направих“. Прокуратурата просто не иска да се занимава да съди и това е. Друго е, ако сте от отсрещната страна на реката – ако сте престъпили закона. Тогава можете да разчитате на „разбиране“ и „помощ от приятел“ не за друго, а защото за Прокуратурата да обърне гръб на едно престъпление е далеч по-лесно, отколкото да се се обърне с лице към него. Просто като „две и две - четири“. Понякога „отгоре“ се дават наставления по поръчка да бъде смачкан някой неудобен. И това не е болка за умиране. Прокурорът, на който е възложена тази задача, отдавна е изгубил „форма“ (добре, де… той никога не я е имал) и няма присъщата на адвоката борбеност – да се напъва да мисли, да събира доказателства, да полага усилия да убеди съда в правотата си. Прокуратурата при тези поръчки може единствено да „тормози“ – да „влачи“ набелязания по разпити многократно, да му повдигне обвинение, но накрая това е кораб, който никога не уцелва пристанището – той корабокрушира. Обвинението пада. За нарочения остават потрошеното време и нерви (ако е с по-слаба психика и им се връзва). Е, ако не сте знаели – вече знаете как (не) работи Прокуратурата!

добре си ги написал нещата колега, ама тия с минусите няма да разберат. Те се движат в друго измерение сигурно е петото или шестото не знам, но не и нашето.

да се оплачеш,пак, ще ти бият шута!

Изчетох го почти всичкото и за мое учудване почти всичко разбрах. Много стегнато и мотивирано е изложено колко въпиющо противоконституционно е закончето. Дано КСС да съдийства по съвест, а не по сметка. Бойко не ти е чак такъв проблем - на него му е направен ключ, няма много къде да мърда. Много добре знае, че ако не бъде осъден, ще бъде очистен, то и без това май операция "Чисти Ръце" вече тече де факто.

Срещу Гешев,който им размъти корумпираното блато.

Какво от това? Решили са и ще го махнат. Така е като внук на Кацамунски прави противоконституционен закон,а тъпия НС го гласува. И това се нарича демокрация! Ай сиктир.

С отстраняване на Главния прокурор и орязване на правомощията му оставяте в държавата една персона, която не се отчита на никого, не носи пред никого отговорност за двете години в които управлява държавата със служебните си правителства и е почти невъзможно да му се потърси някаква отговорност поради наличие на пълен имунитет - обитателя на Президентството. Той е човекът с неограничена власт и без предвидени контролни механизми за дейността му, дори тя да е в услуга на чужда държава. Главният прокурор пречеше единствено на престъпността /която първа поиска оставката му/ и на Президента, когато Главния прокурор си позволи да проверява сътрудниците му за антибългарска дейност.

гешев само да ти кажа като подадеш в някоя от раонните прокуратури сигнал срещу някой местен велможа и винаги се постановява отказ за образуване на ДП. Същото става и в окръжната прокуратура. Трагично е. Затова приветствам съдебния контрол. Съдиите са една идея по смели и независимо от прокурорите.

Каскета НАГЛО ГО МОНТИРАХА преди време сега ЧЕ ГО ДЕМОНТИРАТ. И без друго нещо не става от тоя

Гешев VS Борисов.Ще се види кой-кого и....как,с двеста или?! Интересно ми е едно-Толкова време,едни знакови казуси,касаещи управлението на ББ/ГЕРБ,висяха някъде из прашасали чекмеджета.Откакто Неделчева рече,че ще иска смяна на Главпрока,настана армагедон.Фризерът с дела,изведнаж бе размразен.Лично за мен,"Барселонагейт",ще е една пушилка,която Менков ще разбие лесно.Но,усещанията на Гешев,все още са крайно недостатъчни.Напр.,защо ги няма за краденето от асфалт?!Че то не милиони,милиарди са изтекли от там.Авансите на пътищарите?Някои съмнителни полети до ОАЕ? Ползите от Турски поток?Тегленето на милиони в брой?Многомилионните кредити от ББР,като 73 мнл.за колекторска фирма напр.или 152 мнл.за един прякор,на горски хищник....и още,и още...там убеждения,Гешев все още няма.

Цялата тупурдия е, за да може Прокопиев да овладее и Прокуратурата. Вече има Съда. Сега 11 члена на ВСС са му в кърпа вързани, затова той сваля прага от 17 на 13 гласа за сваляне на Прокурора. Така всеки следващ Прокурор ще знае, че на Прокопиев, Черепът, Бобоков и сие НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЯГА.

Искам да го плесна по голия пипон, един чембер да изкънти на кухо, като презряла любеница

ХАхахахахахахахахахахаха

Жалко и too late... Човека се развихри, но народа си изка Баневи, Арабаджиеви, Божковци, Бобоковци, Кирчо Петковци, Бойко Борисовци, Делян Пеевски и тн. Най-забавното е, че ти правят атентант - без значение смешен, неуспешен и после направо те махат, че да си те гръмнат както трябва. Желтопаветни цървули в комбинация със селски мутри - това е бъдещето на България - СХЕМА.

Моме, че умреш от злоба.

А ти скоро от глад...

жалки псевдо-атентати никого няма да впечатлите.

Много филми гледате... жълтопаветники. Някой си прави атентат сам - промити мозъци. Понеже сме "можещи" във всяко едно отношение, та такива и атентаторите...смотаняци