Турция и Азербайджан започват работа по газопровода ТАНАП

Турция и Азербайджан започнаха строителни работи по нов тръбопровод за природен газ на стойност 10 млрд. долара.

Обратно в новината

Коментари - Турция и Азербайджан започват работа по газопровода ТАНАП | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Очевидно е, че през Турция вариантите ни за енергийна независимост от Русия се увеличават: 1.От Турция купуваме азерски газ от ТАНАП; 2.От Турция купуваме руски газ от турски паток; Да живее братска Турция, която ще ни освободи от енергийна ни зависимост от Русия! Да живеят мъдрите български и европейски политици!

Урааа, ще станем енергийно независими! Ще станем независими най-вече от транзитните такси, които Турция щеше да ни плаща, ако газопроводът минаваше през България. За сметка на това пък сега ние ще плащаме на Турция транзит за нашия газ от Азербайджан, ако изобщо се доредим до него. Как да не си щастлив от такава светла перспектива!

По плюенето във форума се вижда злобата на рускоплатените отрепки, че енергийната независимост на България става по-близка .

Ние сме най-енергийно независими от всички страни в Европа, защото почти не консумираме енергия и нищо не зависи от нас.

1 България -- но народа е прост,не случайно сте най бедни и нещастни защото още несте изгонили комунистите вече 70 години и наи фрапиращо е че пак си гласувате за ??BOKO.B.?? така ви се пада,заслужавате си го.

Турците са имали винаги мъдри управници . Ердоган е един от тях ,вероятно с ранга на Кемал Ататюрк. В сюблимни моменти България е издигала най-калпавите на власт. Такъв е случая с Мутрата която си избрахме. Няма друг държавник в света който да е спрял три големи проекта за народа си! Белене, Бургас - Александропулис, Ю. поток - това направи само ББ! Това е национална катастрофа!

В османската империя мирно и кротко сме живяли близо 500 години и така щяхме да си живеем ако не беше поробителната война от 1877/78 г. да се надяваме, това да си го спомнят сега и да закупуваме от братска Турция евтин руски газ за което ще плащаме с тесен г.... което много ни подхожда

. Най глупавите политици са българските, такава възможност да излязат на далавера я осраха. Можеха или от едната или от другата страна да издърпат парички за държавата ама на кого му пука за нас ,,, Ето пак за народа няма пари защото некъдърни политици храним

?? По добре 16 губерния на Русия, отколкото заден двор за отпадъци на ЕС, както в момента е България. Но това е въпрос на вкус. Честити Ви реформи Българи. С това само се започва. Идете пак гласувайте за тия българоубийци. Да ухажват Ердоган, че от него ще купуваме руската газ.

Ние планираме да превърнем Турция в център за разпределение на енергоносители. 1800-километровият газопровод, който ще премине през 20 наши провинции, ще допринесе за тяхното развитие

И защо спряха "НАБУКО"? Горкичките "Газпром". Толкова рушвети набутаха за да го спрат и успяха. Само че това сега се казва "ТАНАП".

ПУТИН ЩЕ ДУХА СУПАТА, ХАХАХА

Ето я и алтернативата на руския газ!!! След построяването му цените на газта ще паднат като следствие от реалната конкуренция!!! Русия вече няма да е монополист в доставките на синьо гориво, което ще е от полза за всички страни ( освен русия разбира се ) :-)

Щракам ти плюс, защото звучи толкова мило и драго и про-европейски, че ми харесва. Реалностите са, че това е руски газ, защото целият газ на Азербайджан и Туркменистан е изкупен от Русия и се препродава.

я прочети малко повече. ще разбереш че газпром купува газ от азербайджан и го препродава

Азербайджан принадлежи на няколко местни клана, единият от които е водещ и управлява. Всички отгворни администрации са разпределени по роднински между азери и никакви руснаци нямат работа там. Друг е въпросът, че до сега азерите се страхуваха от империалиста Русия и не смеха да пуснат газ за там, където продава Русия. Всяко изказване на политик от Азербайджан по повод на газа беше съпроводено от изрична уговорка, че не конкурира Русия с тази доставка. Ако забелязвате, и сега отново има такава забележка в статията. Можете да си представите Светата Братска Русия какво представлява като явление на света. За САЩ знаем, няма какво да добавя за тях. Просто се чудя как САЩ ще се намеси около Кипър, където откриват развой на находище, как ще се намесят и в България, където в северното крайбрежие има нефт и газ в шелфа. Ако има и един мизерник, който е "за" някоя от тези уродливи държави Русия и САЩ, му плюч в лицето. Тези две държави разчитат на глупостта и предатлеството на отделни политици и отделни големи групи хора, които ги поддържат, за да си налагат миризливата политика на подтисничесто и кражби от другите нации. Използват всеки разнобой във всеки народ, за да създават интриги и с жълти стотинки и политически ултиматуми да създадат конфликти и да извлекат ползи. Мисля, че е време да се обединим всички за интересите на нациите си и да отхвърлим групово това иго на тези две уродливи държави.

Что си губиш время,за им разправиш на тези селски кочове за нещата?Нека си мислят и посиняват ут умилението,че са НАЙ-ОТВОРЕНИ!

Какво каза полякът? Ще работи ли за този газопровод?

как кълват нашите! Да не се окаже, че газопровода в крайна сметка е на Газпром, и Русия пак да влезе през задния двор на ЕС? Мислете!

Не занех ,че за НАС ще правят Газопровод нито в кой е Ключа ?

Тези искали ли са разрешение от Б.Борисов за проекта? Като стигнат България и разберат какви рушвети им се искат ще се откажат като другите.

Ние все стартираме и все оставаме с празни джобове. А, Другите завършват и печелят. Ей това ни е проблема!

ни заобиколят всички мръсни промишлености. и газови. Рушвети и помисли. да сме си един чист остров от боклуци. Атина, Стамбул, Букурещи и Белград да се пишат за почивка година по-рано.

Това НЕ Е извън темата и НЕ Е спам, защото показва ИЗНУДВАНЕТО НА ГАЗПРОМ, който ни продава в момента руският газ за 396 -400 $ за 1000 куб.м. газ! "Средната цена на доставките на руския газ в чужбина ще бъде 222 долара за 1000 куб. метра през 2015 г., съобщава "Ведомости", позовавайки се на прогноза на министерство на икономическото развитие..." http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/02/13/2471840rusiiaprogn oziras35po-evtingazzaevropa_prez/

пъста какви са тези измислени данни.да не си ги сънувала.

Пъстрата! Ти си уникално зле!

Цените от 395-400 USD бяха през 2014 г. при старата цена на петрола. В момента петролът е по-нисък, газта - също. Няма да е лошо да се ограмотиш малко и да сравняваш сравними неща.

А ние тук в България сме достатъчно богати явно и за това изгонихме Южен поток. Мръсни изроди съсипват родината ни......

Прав си! Олигарски и Пелтека са мръсни предателски изроди

VIPER

Някой тука се изказаха , че за България било добре , друг да поеме рисковете от строителството на газопровода , а ние само да си купуваме. Нека да им напомня че рискът се калкулира в цената и това няма да направи газта по-евтина , най-малкото докато не се изплати газопровода. Както ще е и случая със седмия блок на Козлодуй , за който нямало да дадем и една стотинка ! Няма такова животно. Ще си платим риска за строителя през цената на тока

Т.е. ВСЕКИ доставчик на газ за ЕС ще СЕ НАЛОЖИ да бъде конкурентноспособен на тази цена. Това е ИСТИНСКИ ПАЗАР- да видим каква ще е цената на азерския и кипърския газ- ако е 210-220 $ за 1000 куб.м. газ, газпром направо ще рухне:D:D:D

VIPER

Газпром няма да рухне и при 100 $

БЪЛГАРИЯ има газ за 100 години. Ако не са продажниците руски, и ако има сериозни управляващи, да зарежат провокаторите които обслужват ПУТЕНОИДИТЕ за дребни стотинки, и разработят находища, всичко ще е наред!!!

за какви сто години говориш.когато българия има запаси за три месеца.поинтересуваи се малко.

Разработи находищата на газ в България, намери клиенти,транспортирай го и го продавай 5 пъти по-евтино от Руския.

тъ си болен.защокраварите не си разработват находищата.

трябва като исландия да покажем среден пръст на ес.да си оправим отношенията с русия и ще имаме южен поток.него ли направим ,винагище бъдем прецаканите.

Мажи се отзад с гюлово масло и напред гъзом към Маасква

ти от опит ли знаеш.от толкова много кланяне на EC и краварите,г.зът ти е станал на боклуджииска кофа.

Османлиите се връщат, но този път с руски камшик :)

фатална грешка бе отмятането от бг потока от страна на газпром фатална , стратегическа и политическа мислиха си че сега ще строим в турция за да стопираме другите подведоха и президента си прекараха и нас и нищо не получиха е сега някой трябва да го отнесе и нека познаем кой?

Реалните потребности на България от природен газ за максимум 1.5 млрд.куб.м. на година. Трябва да се закрият топлофикациите, ревизия цената на зелената енергия и отопление на ток.

Да- имате право! Аз съм "ЗА" Вашето решение!

След ТАНАП др.Путлер ще започне да джавка като болонка.Добър и безобиден.Рашата може само да плаши и изнудва.Желаещи да се присъединят към гасударството по-желание -няма.

VIPER

И за Набуко така приказваха , ама свиха знамената

А на ЮП направо му отрязаха квитанциите.

Потокът TANAP изобщо не е алтернатива на ЮП, най-малкото защото находището Шах Дениз няма необходимия капацитет, а и е достатъчно дълбоко, за да бъде цената на газта от него не особено ниска. Освен това, по TANAP си правеха сметка да прекарват газ от каспийските страни като Туркменистан, но тази работа умря още миналия ноември, когато страните от региона се договориха, че прекарването на тръби по дъното на Касп. море ще става само с 100% съгласие на всички страни в региона, а нали се сещаш Русия и Иран колко ще са съгласни... Единственият източник на газ за TANAP остава Азербайджан, една част от количествата на който са изкупени от Русия, а друга са предназначени за Турция.

смешници.не ми е ясно как ще мине през гърция.когато гърците не искат да имат нищо общо с турците.когато върнат кипър могат да разговарят,ама и тогава не се знае.

Турция ще стане газопреносен център, ние НЕ, явно не сме дорасли (разбирай нашите политици)! Още от времето на соца например като идваха турските офицери гледаш офицери, нашите - гащници. а политиците ни - още по-големи! А сегашните - баш гашници (по манталитет Уйли, по манталитет).

обаче преди си имаше и офицери и офицери. Както и там е имало гашници така и тук. Явно си падаш по разни турски номера хаха.

Е, истината е, че Русия се отказа от ЮП. Явно не са искали да го правят по правилата. Слава богу, имаме и свестни политици, които не разрешиха този корупционен проект.

хихихи добър повод да уволнят шефу на газпром

След време ЕС ще иска да приеме Турция ,но Турция няма да иска да е в ЕС. Тогава ЕС ще се разпадне и Турция пак ще помогне на България както при голямата криза през 1995-1996г. Сега комунягите пак ще квичат ама това е истината ...

Турция през 95 и 96г. е помогнала ли? Хехе че тя тогава беше в криза по могаляма и от нашата сега. 4 пъти за 1 година девалвираше лирата.

Незнам в какво беше ама си спомням как от 5ч сутринта чакахме за хляб опашки пред хранителните магазини май си забравил колко тирове дойдоха като помощ или тогава са ти промивали мозъка са турското робство?

ако не е хъб няма смисъл боко.

вече всичко е наред.евросуюза оряза собствени приходи и приходи на булгария за полза на турция.тва маж го направи германия,за да прецака франция...

к'ви приходи бе, България се спасява от скъпия, рисков и финансово загробващ ни южен паток, осигурява си доставка на газ без чизмарски шантаж, а разходите и рискът за строежа се поемта от други.

kgb@bginfo.net

мечтииии ....

VIPER

Ние все това търсим нали...някой друг да поеме рисковете , а ние наготово.. Е , няма такъв филм баце...затова и газта ще е скъпа за нас , защото друг ще поеме рисковете

цената на горивата в България няма да паднат просто ще се вдигат непрекъснато. Като неможем сами да си ги доставяме. Миналата година какво говореше Бойко за някакви находища в северното черноморие замлъкна нещо. Нещо немога да разбера в плевенско по времето на социализма нефт се вадеше сега май вече не. Та като се замисля скоро и ток няма да имаме и вода няма да имаме и горива и изобщо еб........ мамата ще стане.

За това че отказа да спазва атлантическата идея за ембарго спрямо русия,цялата европейска комисия се втурна да подкрепя идеята турция да стане газоразпределителен център за европа. Вярността на българите към европа и сащ беше наказана с забрана на южен поток. А сега продажните ни политици да обяснят кое е в полза на България -да получува руски газ директно или същия газ през украйна и Турция.Ако получим руския газ през турция ставаме ли по независими или двойно по зависими от русия и турция.Мое ли турция да ни рекетира и да затвори кранчето за българия под предлог че наорушаваме правата на малцинствата или защото воюваме с ислямизма.Не очаквах че Европа и СЩ ще ни смятат за такива наивници и да ни говорят за европейска политика в полза на България.Пак излъгани надежде .За какво ни етази европа която ни няма за нищо.

не бате - глупостта на газпромския говорител/шеф си получи отговор

Изтървахме питомното, сега ще ни забърсват очите с дивото :) ИДИОТИ !!!

Eвала, да е честито на двете държави с един народ.

Неразумният юрод май не му е ясно под шапката че ще бъде шибан при всяко положение. Или ще го шиба руснак, или американец, турчин или еврогеец. И на всичко отгоре който и да бил от гореизброени, но винаги в комбинация с български чукач.

Мдаа- питам- какво правите българофобите в български форум? Плашите ни, защото отхвърляме руският енергиен монопол на гъзпром? А ако вземем НИЕ - българите- да ви плашим, м? Само си помисли- национализираме имотите на 350 000 руски граждани в България и ги екстрадираме до границата ни със Сърбия- от там нататък да се оправят сами. Е- как е- заболя ли те?:)

VIPER

Като ще национализираш бягай при Сидеров

Колко си пъстър? Колкото дъгата ли? Е от такива българи ме е страх и ми се повръща.

За Казахстан не знам, но Туркмения продава всичките си излишни количества на Русия. Така,че целя газов регион от бивши СССР републики продава на Газпорм всичките си излишъци и е все тая по коя точно тръба ще пуснат газ на запад. големия проблем в БГ е, че всеки искат да докопа комисионната и затова само се отварят нови и затварят стари проекти. На никой енмупука за газовата независимост

Не си в час, Туркмения има договор и продава на Китай и отдавна търси път към Европа да продава директно на крайния потребител, проблемът е нерешените зони в Каспийско море, инак газопроводът към Азербейджан отдавна да е готов.

а бре умници, хубавици,а не допускате ли че дотогава може газ да не ни е нужен изобщо,светът се развива!!!

до кога тогава бе,това е в други ден! А ти на кой свят живееш точно и какво развитие си фантазираш? То развититето беше измислено през 20 век,но в 21 полудяха и го зарязаха.. Е САЩ, Франция, Русия, Япония не напълно де. Още на това разчитат.

Боко който русофилите недолюбват всъщност се храни от тази руска енергийна зависимост - няма как да забравя когато изтъраши малко Лукойл да вкара малко акцизче временно де все пак от време на време за да се стабилизира властта трябва да се разделят с някой лев...после пак си я караме по отработените схеми... Парадоксалното е че политици като Станишката и затова нямат топки:):)

акциза в БГ е най нисък в ЕС. акциз плюс ДДС е най-нисък в ЕС. Цените на горивата по бензиностанциите са едни от най-ниските в ЕС ,НО продажната цена на Лукойл към дестрибуторите на дребно е най-високата в ЕС. Резултата е, че в хазната не влизат пари за пенсии на възрастните хора от акциз, а Лукойл изнася печалбите в русия, въпреки, че 7-ма година е на счетоводна загуба и не плаща дори 10-процентния корпоративен данък

VIPER

И ако се върнем на въпроса за доставката на газ..... Някой от Европа даде ли смислено обяснение защо прекратиха Набуко Той беше планиран да доставя газ от същото находище , за което се говори в момента. И понеже от Европейските компании не са балами , що се отнася до пари , има само едно обяснение - не е изгоден ! Очакваното количество газ не е стигало за да бъде газопровода рентабилен Няма друго логично обяснение

Като човек живел съзнателно през последните 25 лета у БГ искам да кажем едно нещо - дали че е ОЛИВИЯТА, ЗАХАРТА, ГАЗа, ПАРНОТО, да не говориме за ТОКА! Много добре по този повод се беше изразило вуйчовото - "Я, духайте супата"!

чичивото

VIPER

А като говорим за монополи...да забравим за малко Газпром. А защо СОБСТВЕНАТА ни държава ни нацепи със скъпия ток от американските Марици и ВЕИ-та м? Защо не ни остави възможност за избор от кого да купуваме ток ? Че и за 25 години напред !

"... СОБСТВЕНАТА ни държава.." По ТВОИ собствени коментари от 2014г., твоята Родина е рф. Я пак- за ЧИЯ държава пишеш- за държавата на българите- България или за държавата на руснаците- рф?

VIPER

Слабо ме интересуват писанията на незадоволена лелка в критическа възраст. А и на теб съм ти казвал нещо...

Отличен 6:-))) ТЕЦ Марица ни крадат,но виж АЕЦ Козлодуй го раздават тока без пари!! А ,ако бяхме взели едни 10 мрд евро за Белене(това е много хубаво) и се ангажирахме само с руско ядрено гориво,тогава щяха да минават по домовете и да ни молят да вземем по 200 лева (на месец)енергийна помощ от братска Русия.Всички по света знаят ,че Путин значи МИР,Безплатен ток,ГАЗ и Благоденствие:-))

През октомври 2009 г. "Газпром" подписа с Азербайджан договор за покупката до 500 млн. куб. м газ през 2010 г. В навечерието на Нова година от Държавната петролна компания на Азербайджан съобщиха, че двете страни са се разбрали за удвояване на количествата. "Газпром" вече започна да купува газ от Баку, като подчерта, че в двустранния договор НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА на обемите закупувана суровина.

През октомври 2009 г. Газпром и Държавната нефтогазова компания на Азербаджан (SOCAR) подписаха договр за покупко-продажба на азербайджански газ. Доставките по договора започнаха на 1 януари 2010 г. Документът предвиждаше доставка на 2 млрд.куб метра природен газ., а през 2012 г.- увеличаване на обема с още 2 млрд.куб метра. Според информация от азербайджанската страна Газпром има недовзет обем, но количеството не се уточнавя. Допълнително споразумение за увеличаване на закупеният от руската компания азербайджански газ до 3 млрд.куб метра беше подписано на 24 януари 2012 г.

А Казахстан купува ли още газ от Русия?? А Туркменистан продава ли на Русия??За да може тя да го препродава в ЕС?? Умре тази....с амбициите за газов монопол.Умре.!!! Сега им оставя да се борят за монопол в авто и авио индустрията:-))))..и фармацията:-)))

При мен няма дилема руски или азерски газ, аз предпочитам да се купува такъв добит от скалистите планини на стойност 900 ю ес дойлера за кубик метър, доставен в бутилки от 30 кила до пристанище Бургас! Ние лоялни парнтньори ли сме или какво?