Има връзка между земетресенията и сондажите за нефт и газ

Учените са по-убедени отвсякога, че сондирането за нефт и газ предизвиква стотици земетресения в САЩ, като доказателствата се увеличават с всяко ново изследване

Обратно в новината

Коментари - Има връзка между земетресенията и сондажите за нефт и газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сами ще се самоунищожим, природата ни отмъщава за небрежното отношение на хората към нея.

Току що съобщиха за силно земетресение в Непал- 7,9 по Рихтер.Сигурно и там дупчат за нефт и газ,а,руски мекерета!

само долен, партиен кретен като другаря дуцент-доносник може да изръси подобна словесна, неграмотна тъпня. ама вие си давайте де, докато и вас ви застигне, но Лично! и това ще стане! вие само гледайте!

Да друса бе! То в България българи не останаха. Да друса да стресира ман-галите.

В това съм убедена и Провадийските земетресения са предизвикани, дай боже да се вземат мерки и у нас, докато не са ни затрили!

На тия "феодални старци" къде им е евроатлантическия морал, че правят и публикуват такива изследвания? Голям черен вожд казал, че е супер така да се добива газ. ДИР-а, веднага свалете тази, очевидно, руска дезинформация.

по малка нужда, земетресение ли става?

То според тия Япония има як добив на нефт и газ и затова има най-силните земетресения.

ЗАЩОТО В СТРАНДЖА САКАР ВАДЕХА УРАН ЗА СССР ПО СЪЩАТА ТЕХНОЛОГИЯ САМО ДЕТО ВКАРВАХА В ЗЕМЯТА СЯРНА КИСЕЛИНА ИНАК ХИДРАВЛИЧНИЯТ УДАР СИ БЕ СЪЩИЯТ!

Глупости! Чрез хидравлично разбиване могат да се извличат от земята само флуиди, например газ и нефт. Урановата руда е твърда. Тъпак!

По закона за скачените съдове, за да излезе петрола или газа,се вкарва в кухината вода. До тук всичко е добре, "танто за кукуригу". Да, ама като мине време водата се надървя и като започнат едни ми ти земетресения "мани - мани". "Ум да ти зайде". Пуста вода, не стои мирно бе! Изглежда че "учения" свят вече е решил да обърне резбата и да спечели от обратния процес. Шоуто да продължи!!!

Има връзка между желанието на България да добие енергийна независимост чрез добив на СОБСТВЕН, НЕШИСТОВ КОНВЕНЦИОНАЛЕН ГАЗ и текущата реакция на настоящата енергийна мафия и монополи, които всичко знаем кои са.

Те добрите хамериканци ,затова искат и при нас да дойдат и да ни надупчат като сирене..........

сега сме в поколението на къртиците, в цял свят копаят дупчат и не заравят

ами то и простите хора знаем,че топлата вода е открита , също така "благотворно " подобно влияние оказват и ядрените опити, но КОЙ, КОЙ, КОЙ МИСЛИ ЗА ПРОСТИЯ И БЕДЕН НАРОД, ЖАЛКО ЗА НАС И ДЪРЖАВИЧКАТА НИ....ПАК НЕ СЛУЧИХМЕ НА УМНИ ПОЛИТИЦИ

земетресенията са си супер! ЧЕКАЙ ДА ВИДИШ ЩЕТА ГАТ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ СЕ ОТРОВАТ.... Ше измират хора с милиони за ден. и нема да има чисти води с години. ЗАСЛУЖЕНО! Само атомата бомба ше удари по хуманен начин края.

С тия кредити дето се набалбукаха за шистова революция, за да подливат вода на Русия, сега просто няма как да спрат да помпат. А и Обама е прекалено слаб президент за някакви решителни действия и да се опъне на енергийната мафия. Та ще се дупчи докато не ги тресне нещо по-силно и не стане прекалено късно. Това предполагам ще лиши повечето тролове от опорната точка, че бесният капитализъм и консуматорството са най-доброто за човечеството.

Ха, добро утро! Течностите не се свиват, като ги извлечеш и не запълниш кухината какво следва! Срутвания, оттам земетресения! То трябваше много изследвания и степени за учен тип стоя си вкъщи и сам тотален дебил!

Извинявам се за крайността, но има много такива, където са си стоя ли постоянно вкъщи - нито футбол, нито жомичка, тоталнви аутсайдери, не споря за умствения им капацитет, но просто в случая логиката и научните изследвания просто звучат смешно - все едно човек стоял си вкъщи винаги и излиза и казва, ха, ма те връстниците ритат топка!

тва за добива на петрол отнася ли се??

Да бе и за него!

Американските евреи ще унищожат света. Те измислят всичко - парите, банките... (Фелер, Рокфелер, Шилд, пак Рот и другите). А ние ги гледаме и се чудим защо Холо-коста е, Армен-гено-цида не е цид.

през главицата, че тези дето си изредил, всъщност са само слуги на една тъмна невидима сила, която управлява човешкия свят?

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПЕТРОЛ В ТРАКИЙСКАТА НИЗИНА , КОЙТО НЕ ИЗИСКВА ФРАКИНГ .... В ТУРСКА ТРАКИЯ ДОБИВАТ ОБАЧЕ ПОНЕЖЕ ЗАЛЕЖИТЕ СА МНОГО НО МАЛКИ ДЖОБОВЕ НЕ Е РЕНТАБИЛНО ЗА ГОЛЯМА КОМПАНИЯ ДА СИ ВЛОЖИ ПАРИТЕ ..... А ИНАЧЕ ОТ ТАКИВА МАЛКИ ДЖОБОВЕ ПРИ НАС В АМЕРИКА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА НИВИТЕ СИ ПРАВЯТ ПО 200-300 000 ДОЛАРА НА ГОДИНА С 1 СОНДАЖ И 1 ПОМПИЧКА :)))50% ЗА ТОЯ С ЗЕМЯТА 50% ЗА ТОЯ КОЙТО СЛОЖИ ПОМПАТА :00

А РАЗНИТЕ ДОЛУПОДПИСАНИ ДОЛУ ДОКТОРИ СА ПРИБРАЛИ ЕДНИ КИНТИ И ЗАТОВА ЧУРУЛИКАТ КАКВОТО ИМ КАЖАТ ГОСПОДАРИТЕ :))

така кажете де, по-простичко, като за простички ора като менека. не беше нуждно доцента ви да ги върти тия витиеватите за това как "РБългария е партнираща страна в шест международни геоложки програми." и че "Сондирането е абсолютно задължително...". който не сондира - бият. а който си казва мнението свободно го пържат на средновековна клада, или го стрелят с "демократични" банове... банът - блянът на дибиланът.

ПРИ НАС ИМАШЕ РИАЛИТИ ШОУ ТОЧНО ЗА ТИЯ МАЛКИТЕ СОБСТВЕНИЦИ- ФЕРМЕРИ - С ПО 1 СОНДАЖ И 1 ПОМПА Backyard Oil is a television series airing on Discovery Channel. ОТ ТАМ ИМ ЗНАМ ЗА ДОХОДИТЕ

Баце детройте. Ако беше така мислиш ли, че бай ти Тошо нямаше да го извади тоя мити нефт още преди 40 години? Тогава се копаха и дотираха мини с някакво съвсем минимално съдържание на метал ей така заради идеята, та нефта ли нямаше да разработи.

Че от к'ъв зор ? Брежнев ни пращаше тогава петрол за стотинки .

Има връзка между сондажите и интересите на Газпром, особено за шистовата газ. Дописката много прилича на поръчана от Газпром.

Е ,ти не си чувал сякаш за шистовия газ и фракинга ,как се затварят кухините с химикали и подобни вредни простотии!Няма как да няма връзка със земетресенията,то е логично,допълнително са и замърсяванията на почвата!То не знае и в Русията какво става с техните сондирания !

Газпром да спира добива на газ, че ще ги тресне яко.

По-долу някакъв сопол ме е питал дипломата ли ми търсели с тези 120 сондажа месечно. Да поясня - РБългария е партнираща страна в шест международни геоложки програми. Сондирането е абсолютно задължително и е сведено до абсолютния минимум в оръфаната ни държавица. Само около стратегически обект като АЕЦ "Козлодуй" се извършват 30 сондажа. Уважаеми сънародници, вече простаците Ви управляват, но не позволявайте да Ви поучават. Моля Ви. Грехота е.

не сте пояснили нищо, другарю доцент манипулаторе. въпросът бе конкретен, а отговорът ви отново е на лична основа до някакъв сопол. колкото до грехотата, не сте точно вие, който да определя какво е греховно и Слава Богу, че това е Точно Така.

Ми тя държавата я оръфаха точно отрепки като теб. Колкото до дипломата ти, не я показвай, че ще се окажеш някой инженер-доктор/генерал-лейтенант/кмет...

Има връзка между публикациите срещу сондажите и парите на Газпром!

Това е едно ами огромните земни кухини,които остават след изчерпване на нефта,защо никой не говори за тях?

Като падне налягането на газа или нефта в находището, инжектира се вода под налягане да измести нефта. Около 30% нефт остава в дупката, смесен с вода.

Да, ама водата не е нефт, не може така да се замени без последствия. Сигурно стотици години ще има бедствия, само за да могат едни абдали да броят парици.

Пълни глупости и дезинформация от петата колона на Кремъл.

глупости, ама доцента дупчи ли дупчи в мизийската плоча под всякакви водоносни хоризонти от 20 до 2км...

А тунелите дето си ги дълбаят от години и са опасали цялата им държава? За тях естественно нищо не се казва.

nobody

пак си преял с псевдоинформационен боклук от подходящите сайтове, рекламиращи също ''разваляне на черни магии'' и ''гледане на карти таро'' ,а половината им стаитии започват с ''Ексклузивно!...."

Значи за тунела под Ламанш са произвели само една-две машинки? Така ли казват по контролираните медии?

Пожелаваме им още хиляди и хиляди нови сондажи!

не провокираите??? ,,..Има връзка между земетресенията и сондажите за нефт и газ..,,!!! има връзка??? ,,земетресенията предизвикват ,,сондажите,, ,,!!! за скептиците!!! защо вредните емисии да са такъв голям проблем, а дупченето и промяната на геологическата структура на земната кора да не са???

т. нар. "сондажи" използват технология на "микроземетръси", чието ехо "очертава" онова, що е под повърхността на земята. т. е. нещо като ехолот. който иска повече - е му нета да ехографира малко в него, а той е хем голям, хем свободен, хем следен не само за "лоши думи", а и против добри идеи.

Няма такъв тиквеник като Вас, извинявайте. Ежемесечно в България се извършват 120 сондажа. От 20 до 2 km (600 метра под всякакви водоносни хоризонти в Мизийската плоча). Свиреп чукундур сте.:)

Да споделя някои познавачески съображения: 1. Джейсън Бордоф е нещо като американския Асен Генов. В Колумбийския университет такъв център липсва. Проверете и вижте; 2. В САЩ има Национална геоложка служба. Във всяка страна по света има такава, само в България от 1999 г. няма. В САЩ няма Национален геоложки институт; 3. Шеврон си тръгна от България 2011 г. Тази сладникава статия е единствено за отклоняване вниманието на пролетариите от някое свирепо гепене на любимите ни партийни и държавни ръководители. Това е в общи линии. Благодаря Ви.

Шеврон не знам дали си е тръгнал от Б-я, но лобирането за шистов газ не е спирало. Последно време намаляха заради ниската цена на петрола, което удря по компаниите за добив на шистов.

може и така де е другарю доцент, но след като се изпомпа фосилното гориво какво става с "пещерата", която се образува? пълни се с камъни, като търбуха на кумчо вълчо от "червената шапчица" ли? щото пък ние знаем, че който плаща, той поръчва музиката и текста на чалгата, която медиите ни свирят и на световно ниво. гьобелс щеше да се поака от кеф ако в днешни времена четеше официалните преси. за мен е обидно да ме третират ежедневно като последна отрепка с гнусните си манипулации. по принцип.

За мен сте зашеметяващо тъп, pastoral и със знания по геология, колкото Вежди Рашидов за култура. Страхотно сте го изходил горното, аферим!:)

Шеврон не са си тръгвали, ами дори си наеха офиси. Но този самозван доц. д-р, който се подвизава в темата, до тук не се обоснова научни нито веднъж. Смешна работа. Не могат ли да си наемат истински експерти?

Само че ти лъжеш,защото точно такъв център има,дори не ди направил труда да провериш!Същия този център е създаден с определена мисия,а именно да дава конкретни и практически препоръки и на политиците и в зависимост от решенията които вземат ще се даде отговор дали успешно могат да отговорят на предизвикателствата настъпили в промяната на енергийния пейзаж,като в основата са строгия анализ и преценка на дейностите за добив и влиянието върху околната среда!

Няма да добиваме газ, нефт и злато. Тецовете замърсяват въздуха, няма да сечем дърва за отопление. Ще живеем по бедно, но няма значение - трева ще има за всички, ако еколозите не определят лимит.

Ти, моето дете, на което някой хвърля метални левчета да защитава "едрите инвеститори", няма да забогатееш от тази далавера. Няма да забогатее никой, освен самите инвеститори и дебеловратото им лоби.

А ти идея как да позабогатееш имаш ли? Очевидно си доста тъп, мързелив и некачествен материал та да разчиташ на ума или на труда си.

Ами, като са тъпи американците! Що няма земетръс в Русия? Ъъъ?

щото много има за събаряне в Русия..

Pesh0

Хидравличното разбиване представлява процес, при който се създават и доразвиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергия се използва течност.Самото нанасяне на пукнатини се прави чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището, с цел да се увеличи екстракцията на нефт и природен газ. Пукнатините, образувани чрез хидроразбиване, могат бъдат от естествен произход или в резултат от човешка дейност. Разширяват се чрез впръскване на течност, която създава налягане в пукнатините, като по този начин те се разширяват и разпространяват в скалата. Естествените хидравлични пукнатини включват, например, вулканични бентове и ледени пукнатини. Пукнатините, резултат от човешка дейност, се създават дълбоко в образувания от сондата отвор и се разпростират до съответните находища. Така създадените пукнатини обикновено се съхраняват, като се добавя стабилизатор в инжектираната течност. Като стабилизатор често се използва пясък, за да се предотврати затварянето на пукнатините след първоначалното инжектиране на течност. Шистов Газ САЩ добиват с хидравлично разбиване от около 2007 ма , но това няма нищо общо със земетресенията .

Скоро и у нас + ГМО! Да са ни честити "приятелите" !!!

Хем искаш евтинко. Хем искаш по-мързеливата. Хем да не е ГМО. А душата в рая не щеш ли?

като изчезнаха нашите домати, ядеш чуждите по два и петдесет!!! европа е разрешила седемнадесет вида гмо !!! всяка държава има право да ги забрани!!! какво казаха нашите,, политици-реинджери,,??? американците купиха нашите захарни заводи за захар от царевица??? каква ще е царевицата??? гмо!!!

Николовв

И как го реши това?! Просто ме боли като гледам как БЪЛГАРИЯ от уникална страна и държава се превръща от уникална страна в скапана държава!!! И това ме боли!!! Особено как гледам как комшиите около мен възпитават децата си, а това е че няма с какво да се гордеят в страната в която живеят (просто нямаме вече държава)!!!!

В статията пише, че не фракингът причинява земетресенията, а вкарването в пластовете на отпадни води, според цитираните учени от Американския геоложки университет. Същото твърди и Бодроф от Колумбийския университет, който препоръчва рециклиране на тези води, а не инжектиране в пласта. Оттам нататък като почват едни коментари под статията на тема "краварите съсипват света", "вие сте платени газпромовици" и не знам още какви програмирани щуротии...

Технологията, която описваш и казваш че тя причинява земетресенията, а не фракинга, е именно самият "фракинг". Това не са две различни неща.

всичко евзаимо-свързано. не само на планетата. но 1. на некои примати не им стига интелекта за да могат да го вденат това, 2. други не им отърва да си го признаят - заради печалбите и 1.-вото, но при всички положения всеки си вика - "та нали днеска се живее". а утрето да мре. и така ще стане. всички си го пожелаха.

Викаш ти фосилни горива не ползваш?

ползвам бе, как да не ползвам, след като ми го налагат. или искаш да ми кажеш, че освен фосилната индустрия има друга, на която и се дава зелена светлина, която зелена светлина ще засенчи милиардите печалби не само за концерните, лобиистите и политицитя, а и ще наклони везните на международната политика в съвсем други посоки. айде сега пък ме направихте и единствения виновник за вашата собствена тъпотия и късогледство, но нищо ново не съм очаквал от вас, дебили.

Естествено, че "всичко е взаимо-свързано" - предстои да започнат проучванията у нас...

Ей, събраха сили най-сетне тия хамерикански учени глави да напишат, че сондажите имали връзка със земетресенията! Добрутро! Само дали някой ги слуша изобщо?! Да гърми там Йелоустоун и да се свършва с тая прогнила агресивна администрация, която иначе ще затрие цялото кълбо! (((

като гръмне Йелоустоун няма да има нито къде да "изгрееш" нито къде да се скреш ти ти Аврора, защото тогава ще да се затрие не само всичко живо в щатите, а и в света.

тва в каква връзка се казва днес бензина се покачи . Незнайно защо бенза се качи отново?

Важното е газа да не е руски,а демократичен!Майната и на планетата!Санкции и бойкот за 09.05!

и руски може, но честно и без 'братска любов'

при добива си на нефт и газ и едно дебелаче, като това дето го гръмнахте над Хирошима, че тогава хем ще бликнат за всички янки нефт и газ от всякъде в щатите, хем ще се полюлеете безплатно, пък и няма да се чудите какво ви е затресло.

Само тъпотии се пишат по фомумите тук. Няма едно свестно писание.Повече няма да чета нищо писано от вас тук!

Въ! Ся ко ши праим без теб?

Дубрутру.

Добре, де. А при арабите защо не тресе непрекъснато като има връзка?

Ами там колко често добиват чрез фракинг

Питам само -знае ли някой кой е най големия потребител на нефт в света ?

Аз.

Не ве китаец ! Транспорта, и то въздушния. Ама ти като си зяпнал тази стена...

то в САЩ може и да предизвикват, но в Добруджа са напълно безопасни. За американците.

Те като боцнат сондата и върхът и ще изскочи пред Белия дом. И после иди се обяснявай пред Обама. Като във онзи виц, ама да не го разказвам, че ще го изтрият!

Ти си рубладжия - фракинга не предизвиква нищо, от там тече само мед и масло. А заради такива като теб няма да мога да си пълня газ от чешмата....ба'си хората сте.

Абе как не можА да разбереш иронията му? Я прочети пак какво е написал и се опитай да го осмислиш!

Протоколът от Киото не е ратифициран от САЩ.

Забравили са клюовото в заглавието - че става въпрос за шистов газ ... иначе миналата година успяха геолозите да потвърдят със сигурност връзката ... Но нищо това е бъдещето ... важното е да не е от Русия, а демократично говиро, нищо че е скапваме цялата екосистема и планета, да не говорим че е на 3на цена (щото официалната стратегия е да се кара с кораби от САЩ)