Готвим се усилено за газова диверсификация

На церемония по завършването на реконструирана компресорна станция "Лозенец" премиерът Борисов заяви, че страната ни има готовност и чака нови източници на газ.

Обратно в новината

Коментари - Готвим се усилено за газова диверсификация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

точно така- на "панаира" сте ходи българия като старец. нормално- "дии" до сега не беше сигурно смогнал

Бойко общинската WC при хотел ,,Плиска" в подлеза ще бъде открита след евентуален ремот.Подготви се да режеш лентичката.

Още 2-3 диверсии, и ще сме газов център на Европа, че може и на Азия. Тиквата малоумна скоро пак ще изригне :)

таман по-лесно ще ви изпържим преди да ви опечем

Като стане дума да се откачим от руските обирници от гъзпром и пасоля на кочината започва яка пропаганда, че няма по хубава от рушката православна газ...

Та значи диверсификация. Потърсете в нета "еврокомиссия одобрила соглашение по Трансадриатическому газопроводу" и ще видите картата на диверсията. Борисов не става за нищо, когато трябва да се защитават икономическите интереси.

Готвим се за газова диверсия. Ще има газ от Тексас и от Аризона. Голям избор.

То как се препирате, че то газ може да се вземе от всякъде, но инвестициите в газопроводи, компресорни станции или терминали за втечнен газ са огромни инвестиции, и сама държава много трудно или почти невъзможно е да си го позволи. Тези проекти може да се осъществят по много по лесен начин, като всички страни, които искат да ползват газ независимо от кой производител трябва да отделят средства за построяването на съответната обща газова инфраструктура. Това са инвестиции, които се изплащат дълго време, и капацитета на тръбите трябва да е почти на макс, за да е ефективен такъв проект. Ако ЕС договаря цената на газта независимо, откъде се получава тя, ще е най изгодно, защото количествата, ще са огромни, и съответно могат да се правят отстъпки при договарянето. Всеки знае, колко струва на едро и колко на бройка... Най вероятно е, че много скоро може да се построи Северен поток 2, и с пълно право, но така ЮИЦЕ остава без доставки, и които при всички случаи, ще са по скъпи без тръба по дъното на ЧМ, а за сигурност няма какво да обсъждаме. Варианти има много, но трябва да се има предвид, че много е възмождо да се използват тръбите реверсивно при необходимост чрез съответните байпаси на компресорните станции. Трябва цялостна политика на ЕС, и на първо място Русия и нейните съседи производителки на газ и петрол, както и Иран. Винаги може да се намери вярното, и приемливо за всички решение, но което да не се влияе политически, а от чисто прагматична търговскоиконичическа точка за благото на всички народи. Трябва номо мислене!! Сега, предполагам, че се досещате, кой/и пречат това да не се случи, и то най вече от политическа гледна точка, и от това, че нямат контрол над потоците на синяьо гориво и петрол..... Така винаги се получава, когато има един за кой/и/то националната сигурност за тях е приоритет, а за колониите кучета ги яли, но всички знаем как в края на крайщата свършва всичко това.....и още още даже и други неща, но става много дълго то и без това....

Демек само Русия може да строи тръбопроводи и само тя може да продава газ?!За останалите е непосилно бреме и ако не се изпълнят руските планове за тръби по дъното на Черно море няма алтернатива на руският газов монопол.Е това е опашата тролипутска лъжа!Европа и европейските банки могат и финансират подобни мащабни съоръжения.С цел избягване на руският енергиен шантаж и рекета на Газпром над Източноевропейските държави!

Явно не сте разбрали и подтекста, но едно мога да Ви кажа, че.....който пикае срещу вятъра се опикава сам в края на крайщата, а за смрадта да неговорим. Купи си нещо за 10лв., а Аз, същото мога ди си го купя за 6лв. ????!!!!.......иначе няма лошо от конектори с другите страни и така трябва, но.....по натам си се досещайте сам, ако можете и какво следва. Газта има мирис, но няма значение от кой производител е, и тръбите, ще се пълнят, а познайте от кои, но вече на каква цена. Та хлебчето и топлото.... сигурно, ще подскочат..... или, все още сте на принципа, който не скача е червен, син, жълт и така до безкрай ли..... Бая народ се оказа, все още по дърветата... но Ум царува, Ум робува, Ум патки пасе. Всеки може да се причисли към....

Борисов, нали знаеш за къде трябва да се готвиш вече? Хората не са слепи и имат доказателства.

дано успеем да ги фалирваме и да ги продадем за рублички милички..

Колко трябва да си прост, за да претендираш да разбираш от компресорни станции и конектори повече от много професори? Отговорът е : просто трябва да си ББ. link Възклицанието на Борисов по адрес на неназованите от него професори, посочени обаче от него като виновници за несъстоялите през цялата епоха на неговото властване алтернативни на руските връзки за снабдяване с газ, е гузен опит за бягство от отговорност.

То е като да чакаме на Боѝко да му доѝде акъла пари хвърлени на вятъра

А може ли да попитам - някой да е чувал Германия и Франция от къде ще се "ДИФЕРЦИФИЦИРАТ" и защо тях изобщо не ги чувам да правят: помпени станции, конектори, хъбчета .... как така тези най силни икономики в Европа ще се оправят без това което прави наш Бойко тука, просто не знам?! И като върви Шампионска Лига, върви една реклама на една фирма и не си и за момент помислят да си развалят отношенията с нея?! Защо ли?!

Специялно на Германия след 10 години газ няма да им трябва защото вървят по съвсем друг път. Ние докато се усетиме пак ще сме на опашката и ще гледаме тъпо.

За това ли същата една фирма е със собственност и основен спонсор на ФК "ШАЛКЕ 04" - Гелзенкирхен _ Северен Рейн Вестфалия, там където е съсредоточена основна част от Тежката индустрия на Германия .... случайни работи няма ...

Германия получава 30% газ от компанията на Путин и приятелите му дето спонсорират спортните клубове там!Иначе съоръженията за които пишеш са ги построили още га са започнали да разработват находищата и да строят тръбопроводите и компресорните станции на територията на Съветският Съюз!

Някой сеща ли се кога ни изтича договора за доставка на газ който сключи Д. Добрев с газпром ? Кои ли ще ходи да се моли за нов договор , че без такъв няма да ни помогнат Боковите фантасмагории.

Няма да се молят!Сега Европейският антимонополен надзор иска прозрачни,а не засекретени договори.С ясна обосновка на цени,такси,данъци и т.н.! Освен, ,тва" разследват Газпутинпром за налагане на неизгодни договори на Източноевропейски, ,братски"държави!И ще ги карат да връщат едни пари дето са надвзетии... Ни вярвате ли?Нидейти...

Че как да ти повярваме, като се правиш на пророк? Кой ще съди Путин, че не искал да ни доставя газ на преференциални цени? Вие, от 4-ти километър ли?

Сега вече ,благодарение на ББ ,разбира се,ще можем да си купуваме руска газ от Турция,Гърция и т.н откъде Ви се иска...Разбира се ,цената ще се вдигне ,но кой обръща внимание на тези подробности...

Италианската фирма която строи Българо-Гръцкия тръбопровод има 5 доставчика и нито един от тях не се казва русия. Тролчета не разбрахте ли че всичко може да се провери в днешно време. Само балъците остават излъгани, посъсъбери някоя друга копейка и пийни едно кафе, сигурно за повече няма и да имаш !

Путин-А у нас в Росии газ.А у Вас? Янукович-А у нас -переворот!Вот! Лукашенко- А у нас переворот не допустит наш народ -вот! Обама-Ну,а мне вообще,все страны,шлют картошку,газ ,бананы...Кто бананы не пришлет-у того -переворот!Вот! ...Разбира се ,това не се отнася за нас!!

е 'гати и поста!

Близкия Изток са по-близо до Европа и с по-леки условия за добив и трансфер от тези на Русия. Та затуй путлеристанци правят всичко възможно това да се не случи, инак лапват за пореден път дръвчето.

На репортажа от събитието имаше един идиот с костюм и каска. Не го разпознах кой е. Някой знае ли? Каската му стоеше точно като "на свинче звънче".

костов, или серж? а може би царя, който също много обича цензурата, ама като е с каската на цензуратор... хахахааа

няма газова диверсификация! няма диверсификация на фосили с фосили бе паун! фосилите изчезват (от съзнанията ви или безсъзнанията ви) и тогава се появява диверсификация на енергоносителите, но аз Не вярвам това да стане с това отвратително човечество и неговите дебилни ръководства!

Путин ли визираш?И Путиновото ,,човечество"

стига с тоя путин бе възпалени костовашко-цензураторски дебилни мозъци! капиш!

Оставете я газта братя! Друг дерт мен ме кахъри че,сън не спя! Предишният посланик ходеше с мъжът си по събитията.Този с Боко....Та си мисля на не сме се сгодили...Не ли?

Какъвто си ти такива са ти и мислите...бе брасчет!За Сидеров и Чуколов не ти ли прай впечатление?

Не!За тях знам!

Бойко так и не разбра, че българската свобода не иска Меркел и Обама, а иска Путин !!!

то свободата как се връзва с Путин ? Абе русначетата са голяма работа по българските форуми.

Със Путин се връзват убийства,бомбардиране на руснаци и разрушаване на градовете им,сваляне на цивилни самолети,инфлация,изолация,санкцииНикаква свобода само кръв и мизерия

семейстово Клинтън и смейство Буш какво свързваш ? Унищожените сърби, иракакчани, либийци, сирийци и много други на чия съвест са ?

Газова диверсификация - разпределяне на газовите доставки от различни руски находища.

изпусна Южен поток що то слушка американците и сега гони дивото.

южният пото.Не можа да ни зароби!

Задънена улица. За години напред. Реално от къде ще дойте газ? От Турция през Гърция. Но какви количества има Турция? Новината е, че Русия мълчешком намалила за Турция 50% газ. В БГ нямало съобщения по този повод. Азербайджан няма достатъчно газ, да увеличи продажбата и има намерение да купува допълнителното количество от Русия, макар, че преди беше точно обратното. Газта няма откъде да дойде. Глупостта и безотговорността винаги има цена. Конкретната цена е изостаналост на държавата и да се готвят да купуват газ от Египет.

Ти да си чувала, че има Катар, Израел, Кипър ?

И всичките не щат да го кажат. Газ има на много места. Продавачи много, купувачи също, но никой не ще да инвестира в доставката, освен Руснаците. Касае се за чисто икономически разчети, а там на никой не му излиза сметката. Всичко друго е голи приказки. Е американската фирма си взема парите за инсталация която няма да е нужна сега, ама тръбопровод няма да направи и да чака да си върне инвестицията след 30 години.

Катар, Израел, Кипър. Въздушни замъци. Катар продава втечнен газ, провери колко струва този газ и можеш да го плащаш от джоба си. При това на територия на БГ трябра да се строят съоръжения за превръщане на този газ от течното в газообразното състояние. Помисли колко пари ще потрябват. За Кипър и за Израил.Там са намерени находищата, което означава, че можем да говорим за тях само хипотетически и този вариант не се обсъжда от никой.

Тролиш Ванче!Ако нямаше газ Европа нямаше да инвестира.България се освобождава от енергийната хватка на Газпом и ви натискат да тролите срещу България и ЕС!

Европа така усиленно и трескавично се освобождава от Газпром, че чак започнала с същия Газпром да строи Северен поток2. Не се излагай! Германия урядила себе си.Защо ли пак с Газпром? И аз не нам. От него спасение няма. Да знаеш.

Ти си била рускиня ма?! И ни убеждаваш,че от руското робство по убаво нема!А?

ITGI Poseidon освен , че е завършен проект е и осигурен финансово от ЕС и Азербайджан! Да сме живи и здрави, след две, три години отново ще говорим за газ, но няма да е руски. А когато руски газ не минава през страната ни, руската мафия отслабва влиянието си в България.

Газопроводът с дължина 1850 км, известен като "Транс-Анадолски газопровод"(ТАНАП

Тъпите бургазлии нали заради тръби отказаха Бъргас-Александрополис, а пък сега Боко им го набута с хъба. Май отказа не е бил за тръбите, ами за х..а за г..а. /хъба за газа/.

Гърците показаха на лумпена как се прави политика и сега на него му остава само да подмокря журналистките с мазни лакърдии! Нали Гърция е лоша,непослушна, а ние сме за пример в ЕС?! Защо финансирането отиде там и лекинко ни заобиколиха като по този начин отново сме аут от всички енергийни проекти? Ама то едно е да чакаш да те милват по тиквата и да ти правят конграчулейшъна ,друго да се отстояват държавни интереси! То и ментора си води та...

Шило

А бе по този начин, до известна степен си подсигуряват и връщането на парите. Направили са си сметката- има доход, има плащане. Няма доход- тръц, парите изгоряха. А и като ни знаят какви сме "Винаги готов", що да гледат и нашия интерес?

вземаме 400 милиона евро от транзита на газ за Европа, сега ще плащаме на Турция и Гърция транзитни такси за да получаваме "диверсифициран" газ. А цената - ще видим като започнем да плащаме.

Шило

Важното е Маккейн да каже "Тенкю". Какво са 400 млн. годишно пред това братско потупване?

400 млн. криви макарони щеше да видиш, ако го бяха построили ЮП.

Но вашите господарри в Кремъл щяха да се гушат със много милиони на наш гръб!

Не разбрах дали ние ще снабдяваме грците с газ или ще трябва да взимаме от тях.Объркахте ме окончателно!

Щот си трол и се объркваш със многото опорни точки срещу България от една страна от друга да хвалиш политиката на Ципрас ,да плюеш Евросъюза,да обясняваш,че газ и възможности има само Русия и..те така...

Бе то хубаво ще диверсифицира Боко, ама от къде газ и петрол, бе. Ейй мъка, мъка, хъбове има, газ нема.

От банкянските бобови полета! И от хранилището "Щерьов кенеф"

Ей това е нашата политика - имаме готовност и чакаме да ни огрее. Готови сме и с турски, и с гръцки връзки, само не сме готови да пораснем и сами да командваме парада. А можехме да станем нещо повече от безгласна буква на Балканите. ЮП имаше и геополитическо значение. Сега ако Турция ни поразклати, дали някой ще го е грижа? Не, дори и руснаците.

Русофилът е закърмен с опорната точка, че само Русия може и има правото да доставя газ на България. И когато се правят проекти за доставка на Азербайджанска газ, русофилът изпада в паника. Тези проекти може да не станат за година или две, но е важно, че руският газ ще има конкуренция. А когато има такава, пазарната икономика е категорична, цените падат. Кофти ситуация за руската мафия, но нас ни интересува , българите да сме добре, а не русофилите.

Шило

Написал си върховна глупост. Въпросите, които се задават имат чисто икономически измерения. А и са съобразени с положението в редица страни. Можеш ли да гарантираш безопастността на газопровод през Турция? През Сирия? Каква ще е цената му? А и стига с тоя езерски газ. Възможностите са 16 млрд куб. метра годишно. Колкото и е необходимо само на Турция.И още нещо,да очакваме ли "демократизиране" на Иран?

Ти да видиш! Само руските газопроводи били сигурни в целия свят.

Е, аз съм русофил, но не изпадам в паника, дори ще се радвам ако Русия врътне кранчето, пък нека ЕС си точи газ било от Азербайджан, било от на майната си. И като чета тук виждам, че само соросоиди се притесняват за руския газ!

Русофилите може да искате да няма и проекти за доставка на газ от Азербайджан, но нас какво ни интересуват, вашите кошмари?

Пич, а представяш ли си, ако имаше в БГ руски газ, а какво ни пречеше да си докараме и азълбейджански. Имаш два източника и взимаш от този, който ти е по евтин. А сега, какво? Нито един.

Едни пари за усвояване с краен получател - американската компания Солар Турбайнс. Дали някога тези съоръжения ще влязат в работа? Или газовите потоци трайно ще ни заобикалят?

В България е забранено да се споменава канадската ядрена технология CANDU, защото тя слага край на рашисткия шантаж.

Шило

Хахахах, големият фактор България...С трите кофи газ годишно и свръхпроизводство на ел.енергия. Щото няма потребители. Какво Канду, какво манту?

Да бе в Пикеринг, край Торонто от осем реактора работят само два

Най-доброто решение за т.нар. газова диверсификация е Русия да врътне кранчето, та европейските лидери да мирясат. Пък и при толкова много значими газови находища, които изреждат, не мога да разбера къв им е проблемът, че все за руски газ приказват и дори Северен паток 2 се канят да пускат?!

Русия като врътне кранчето, какво ще яде, пропан или бутан?

Турски краставици..ха.хаа ааааааа забравих и с тях са скарани руснаците..ха.ха Дали имат пари Газпром да спретнат един протест по подобие "против шистовия газ"?..ха.ха

Че на мен к'во ми дреме какво яде Русия? Пък и не е ли странно, че само соросоиди и русофоби се вайкат за руската софра!

Борисов направи това което руската мафия в България се е старала никога да не става. Имаме възможност да получаваме газ от друга страна освен Русия. А коментарите на русофилите са показателни.

lu4ka

Няма лошо да получаваме и от друго място газ. Само кажи откъде?

През Турция от Азербейджан, Иран , Грузия. Или какво, русофилът е закърмен, че трябва да купуваме само от Русия.

Би ли упоменал коя е страната от която ще получаваме газ?

За тази "газова диверсификация" се готвим от има, няма 25 години. За сега няма нищо наяве. Има само спрени проекти. Борисов отново ни будалка.

Истината е една когато на българина му е добре на руснака му е зле..ха.ха Край вече на газовото руско иго на Газпром..ха..ха Какво стана със заканите: Ще видите вие зимъска..ха.ха

Истината е, че съвременния руснак не знае нищо за България и българите, добре ли им е, зле ли им е. Просто българите за тях са едни от многото бедни чернилки на юг от тях...

То пък рашките щото са все бели и богати! Ама фактите са че 300000 са си гласували с парите да имат жилище и възможност да избягат в България! Когто им рухне великата енергетическа империя....

Тия ги хоротувайте на кучето ми,и то няма да ви повярва.Нарочно не съм използвал учтивата форма/Ви/

Бащицата по 3 дни минимум му стоят простотиите на първа страница! До сега никой не е обяснил от къде ще идва газта!!!

Журналистите са независими,затова не питат! А ние си знаем,с дамаджани от новите братя! На простите немци се чудя....наместо хъб да правят Северен поток 2 ...ахмаци!!!

Този криминален тип, някога диверсифицира Сърбия с петрол по вода и суша. Възможно е сега и България да диверсифицира от ИДИЛ и пак да си напълни джоба.

от 2007г има "СТРАТЕГИЯ" за това, сега сме 2016г и се готвим. - на бавен огън ли се готвим?

Измислихме си опасност, за да се задоволят русофобите и сега си харчим парите за глупости. Вместо да укрепваме приятелски отношения с Русия ние я обявяваме за виновник за несъществуващи беди. Харчете парите ми, управляващи, харчете. Никой не ви пречи.

А никой не казва добра дума за онези,които преди няколко години са работили по тези проект и.Дали за благодарност не са изхвърлени в редиците на клошарите-направи добро изяж...Не обичаме да си пазим можещите и знаещите,но подмазвчете ....

най-доброто решение за бившите соц-страни. Тя ще ни направи напълно независими от азиат-болшевишкия шантаж.

Шило

И ще те направи зависим от други. Така е в атомната енергетика. А, още нещо, канадците аутсорстваха АЕЦ "Черна вода" на китайците.

българско гориво, а отпадъците са нискорадиоактивни и лесно се съхраняват.

това са последиците от липсата на суверенитет; плащаме милиони за неща, които руснаците щяха безплатно да направят, а след това те да ни плащат милиарди - честито българи:(

Фантазьор.Ще ти направят всичко безплатно, а след това ще печелим. Ти да не си комунист.

Бойко Борисов е много добър в използване на бъдеще време! От 2008 г спряга всякакви глаголи в бъдеще време и народа го зяпа с отворени очи в очакване обещаното да се случи! А, то не се случва! Резултатите от неговото управление са най-големият икономически регрес в българското съществувание, ако изключим Турското робство, може би! С вски отчетен период негово управление българите се отдалечаваме мс много от останалите европейци и северно-американци по доходи! Критичната точка на съществуване на такава бедна държава в ЕС е налице, но, това не се коментира! Що ли? Да ни е жив и здрав сладкодумния обещател с бъдещето време! Еле па, с тези конниекторе! Ако станат ще обеднеем още повече, защото Турци и Гърци ще ни съдерат кожата с цени поне три пъти по високи от борсовите, пак по причина, че нямаме друг доставчик, след като загърбим окончателно Русия, като такъв! А, ако не я загтрбим тя, ще ни дигне цените на базата на цените на които ни се предлага техният газ от Гърция и Турция!

Е, че въглеродният двуокис да не би да не е отрова?

Шило

Нещо, което е много необходимо за фотосинтезата

Не е, при нормални условия, тое е практически инертен газ

Колкото и да се мъчи руската пета колона,дори и в България ще се случи диверсификация. Няма как белите европейци да се оставят на изнудването на татарския хаганат

Те па, Азерите, са едни убавци... Не сте им сърбали попарата още, по-нататък ще стане ясно...

Шило

Когато се диверсифицираш се обади. Трябваше през 2018г. да тече, ама то за един километър още не е направен. Едва преди дни,ЕК даде съгласие за Гърция. Иначе ги бяха питали преди години. А азерски газ не чакай. Виж добива и колко са маймуните.