Гръцките чиновници гонят тройката кредитори

Гръцките държавни служители блокираха няколко от министерствата в столицата, малко преди международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ да започнат жизненоважния за страната фискален одит, предаде държавната телевизия.

Обратно в новината

Коментари - Гръцките чиновници гонят тройката кредитори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бе то по тоз повод има една хубава поговорка: "Кога пили - пяли, кога плащали- плакали", ама нека си гледаме нашата черга, да не вземе да пламне и тя

Добре им го казахте.

Браво на гърците!!! Да изгонят изедниците - кръвопийци от МВФ, Световна банка и сие мародери!!!!! Спират да плащат, докато не се стабилизират, а банките - да се купят гореща супа! Това трябва да го направят народите на всичките яздени от банките държави!!! Иначе мизерията, която ни чака е ВЕЛИКАТА МИЗЕРИЯ!

Исках да кажа: "да си купят гореща супа"

Тези са като БГ Полицаи и Прокурори , ако им сменят иконите с камери , ще избият Депутатите , и ще са предвождат протестите пред Парламента.

"Вземете си помощта и си вървете" е много намясто казано! Щото помощта отдавна е излапана, минала е през храносмилателната и отделителните системи и в момента е в кафява форма :)

...а после кредиторите ще им кажат: Ами приватизирайте нещо, за да си обслужвате дълга! Ах, нямате какво да приватизирате, всичко било частно? Аааа, тогава що не вземете да продадете малко островчета, територия+акваторията около тях? На кого? На частни лица, разбира се. И с паричките от продажбата - плащате по дълга. Ако се окаже, че частните купувачи са същите, които държат вашия дълг, не се впечатлявайте, случайно е.

До всички писали предимен по темата. Приятели чували ли сте, българската поговорка " Реве но чужд гроб"? Оставете гърците , те ще се оправят , няма да чакат нас. Гледайте нашето си българско дередже. Нас си да оправим.

Не мисля, че политиката на правителството там е правилна. Нито пък на европейския съюз спрямо Гърция. Трябваше да измислят по-плавен начин за плащане на задълженията, постепенно да обърнат курса от харчене към спестяване и да пазят хората, защото това, което се вижда в Гърция, е страшно. Много прилича на война.

Какво плащане, какви пет лева. На всички май с изключение на теб е ясно, че гърчовците няма как да платят тези пари. В момента крадат и лъжат като за последно и после кой остане ще плати сметката.

някои искат да живеят като немци, а нито искат нито могат да работят като немци, няма нужда, по-скромно и пак се живее добре, ама то пуста алчност

Средната пенсия на жена в западна Германия е 470 евро, а същата за мъже е два пъти по-голяма (информацията е взета от Deutsche Welle). Гръцката пенсия на майка ми е около 600 евро и е наследствена от починалия й мъж с когото живя 15 години. Новият й приятел (грък) взема 1200 евро пенсия. Освен това на някои християнски празници им дават надбавки на пенсиите. Сега ясно ли ви е защо Гърция е на това положение, а германците на съвсем друго? Ако не, да повторя?

Не съм икономист,нямам претенции за голям разбирач като повечето тук,но цялата работа ми прилича на плочките на доминото-пада една,но бута следващата и т.н. до края...

подкрепям написаното от теб те юнак!

СЛЕД КАТО МИНИСТЕРСТВАТА КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШАТ ПРОМЕНИТЕ СА БЛОКИРАНИ НЕ ОТ КОЙ ДА Е , А ОТ САМИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ РАБОТЕЩИ В ТЯХ, КОЙ И КАКВА РЕФОРМА ЩЕ ИЗВЪРШВА В ТАЗИ СТРАНА ?????? Цирка в тази държава е пълен. Трагедията на ЕС е в това, че тази общност от НЕЗАВИСИМИ страни ползващи и печатащи обща валута , няма разписана ясна процедура по която може да бъде обявена във фалит членка изпаднала в неплатежоспособност. Така наречения ЕС не е държава , няма конституция върху чиито основополагащи принципи да се градят закони. ИМА ПЪЛНА АНАРХИЯ КОЯТО БЕЗСЪМНЕНИЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КРАХА НЕ САМО НА ГЪРЦИЯ , НО И НА ЦЯЛА ЕВРОПА !!!!!

И какво от това? Като им спрат следващия спасителен транш и служителите няма да си вземат заплатите за октомври.... а тогава? рев...

И аз това се чудя... сега рев, като фалират тогава пък какъв рев ще бъде... и няма да е 60% орязана заплатат, а чисто и просто 100%.

Прав си,но по всичко личи,че тази криза е един нарочно управляем процес.Какво следва обаче е по-сложен въпрос.

jizast

Тия са взели-дали, ще ги видите да висят пред нашите бюра по труда, мисля да си взема 2 гъркини за домашни прислужнички :-D

И като им намалеят доходите, замисляте ли се кой пръв ще остане без работа?Вашите майки,жени, сестри,дето слугуват по гръцките къщи,хотели,таверни.Или най-малкото ще намалят и техните заплати.Да видим умниците,дето тук се репчат пред компютрите,а чакат преводи от Гръцко,как ще се почувстват.

Точно казано!Поздравления!

е, много от коментаторите тук осъзнават това и съвсем не се радват на ужaса на гърците, а по-скоро страдат от положението, в което се намираме ние. а тези, които искат прислужници от гърция са с явно слугински манталитет - само слугата иска да му слугуват и на него.

И да ви кажа и нещо друго-в Гърция опашка за хляб и кисело мляко от 4 ч.сутринта не съм виждал,ама в България-да.Ако АЕЦ -Козлодуй беше в Гърция дали така лесно щяха да му затворят блоковете?

Докато Европа беше малка, само с 15 държави, Гърците си бяха в рая. Те вземаха лъвския пай от евро субсидиите, като уж най-нуждаеща се от всички членки на ЕС страна. С тези пари си осигуриха висок стандарт на живот, развиха си икономиката, раздадоха си високи пенсии, корумпираха се с европейски пари. След 2004 г., и след 2007г. на хранилката като крайно нуждаещи се озоваха още 10 новоприети, сред които и нашата мила Татковина. Като капак дойде и кризата през 2008 година и богатите северни европейски държави дадоха отбой с финансирането на бедните южни и източни роднини. И въпреки, че на гърците поне няколко пъти им светна червена лампичка преди да се стигне до тази ситуация, техните управници не предприеха нищо, за да овладеят кризисната ситуация. Предпочетоха да си осигурят народната любов и преизбиране, вместо да предприемат непопулярни мерки да ограничат дефицита си. Накрая стигнаха до кривата круша - от една страна народната любов иска да ги сурвака, защото й обърнаха гръб, от друга страна Европа не иска повече да й потъват парите в бездънна яма.

"С тези пари си осигуриха висок стандарт на живот, развиха си икономиката" Пак дълбоко заблуждение, че гърците си осигурили висок стандарт и развиха икономиката си- нито едното, нито другото. Прочети какво долу пиша на12:43 и на 12:52 !

Не те знам какво пишеш, но познавам гърци, включително държавни чиновници и зная какъв стандарт имаха и все още имат. Това че и в момента са в криза, не значи, че допреди 2-3 години не си живяха пределно добре. Развиха си приоритетно няколко икономически отрасъла - земеделие, туризъм, корабостроене, лека промишленост. Допреди кризата добре се справяха и с търговията, тя им е в кръвта. Направиха доста добри франчайзи - например произвеждат и дистрибутират продуктите на Кока Кола в половин Европа, търговци са на Икея и т.н. Изградиха си добра инфраструктура - магистрали, първокласни, че и второкласните им пътища са на светлинни години от нашите. Определиха си високи пенсии, с които старците им живеят охолно. Не те знам какъв си и какви идеи проповядваш, ама преди да разправяш кой е крив и кой е прав вземи и прочети малко литература и/или добий впечатления от извора - от самите гърци. После пак ще говорим.

Гърците отново ни дават урок по Демо Крация!

Е В Х А Р И С Т О !!!

Вместо да злорадствате по адрес на Гърците,вземете и се поучете малко от тях.На солидарност и на устояване на собствените си интереси.Ще повярвам,че сме по-добре от тях,като дойдат гърците да слугуват тук,вместо нашите хора там.

Гърците не са научили "урокът": "Колкото повече мърдаш, толкова повече ти влиза.". Вместо да "пазят" социалният си статут", да последват завета на индианският вожд Сиатъл. Да станат Божествено Търпеливи и да престанат да се подиграват и ограбват съседите си българи. Да проумеят, че ВСИЧКИ СМЕ ВЗАИМНО СВЪРЗАНИ и който каквото прави, на себе си го прави. "Комунистите" и мафиотите в България са Бичът Божи, наказващ ни за алчността и егоизмът ни. "Международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ" са призвани от Бог, за да накажат гърците за техните мързел, безхаберие и надменност. Когато се присмиват и ни грабят, чрез съществуващата икономическа система, сами увеличават сложността на бедите си. Някога на порталът на един "трудов" лагер е имало написано: "ВСЕКИМУ, НЕГОВОТО!" /Надпис, в немския си превод:" Jedem das Seine", е поставен на входа на концентрационния лагер "Бухенвалд"./

Вие май сте повярвали на Боко, че сте по-добре от Гърция и си позволявате да давате акъл. Гърците не са ми слабост, но живеят и ЩЕ живеят много по-добре от нас и не трябва да си затваряме очите и да се правим на велики. За съжаление не сме на нивото дори на Гърция !

Ако ние изтеглим толкова кредити и си ги раздадем като заплати, няма ли да сме добре? Това и баба знае. Ами връщането после?

Ами изтегли ако има кой да ти ги даде, а освен това гърците няма и да ги връщат, както се оказа.

Дълбоко заблуждение е, че изтеглените кредити са отишли като заплати. Отишли са в джобовете на техния крайно корумпиран политически елит( от 100 години две партии и две семейства управляват Гърция), а гърците си докарват стандарта сега с работа по 16 часа на ден и на няколко работни места. Заради огромната си корупция в най високите етажи на властjjd Гърция се смята за ниско развита демокрация и е причислена към 3-то ниво страни в ЕС наречени pigs( прасета). Независимо от по-високия си жизнен стандарт от нас, Гърция си остава с нискоразвита демокрация, почти колкото на България и на това се дължат сега огромните проблеми на Гърция.

И какво от това. Ще спрат кранчето от вън, и ще си останат с едната окупация. Ама гладни....

Така е, свикнали са наширочко и сега им е криво.....! Но това е положението - не може да харчиш повече, отколкото заработваш на макро-равнище става дума т.е като държавата няма достатъчно доходи, външно търговското салдо също е отрицателно не следва да дава високи възнаграждения поне в непроизводствената сфера - държавни и общински служители, полиция, съд, учители и т.н. Почти съм сигурен, че държавния служител грък не върши повече работа от нашия, но онзи взима 3 000 евро намесец, плаща на българска прислужница, а трътлестата му жена не работи никъде и нищо!

Фактите говорят, че няма държава, управлявана от социалисти, която да не е пред фалит... Социализма е добра идея, но социалистическите политици са чиста проба мошенници и престъпници.

Мунчо, социалистите в Европа отдавна се отказаха от "социализма" и "социалистическата идея", още средата на 80-те години те захвърлиха старата си Марксова идеология и приеха идеологията на "американския неолиберализъм" и с това станаха най- големите предатели на лявата европейска политическа идея. Понеже бяха най големите партии в левия фронт, с напускането му и преминаване на дясно, те станаха най- големите предатели на "социализма" и "лявата политическа идея".

Що, държавата САЩ, управлявана от несоциалисти да не би нещо да не е фалирала? Дали пък държава, чиито управници (независимо дали са социалисти, филателисти, анабаптисти и т.н.) изповядващи капитализъм, дали пък тя не фалира неизбежно, а? Гледам, Япония също не я управляват социалисти, ВБ - също, пък и те са фалирали, та фалирали. Не ще да е в социалистите причината.

Кредиторите на Гърция да частни германски ,френски и холандски банки, които за последните няколко години са направили над 500 милиарда евро печалби само от изплатени лихви, без да са изпратени нито цент главница. А десните правителства на тези страни само са ги защитавали, без да им поставят усмирителна риза за износа на капитали и производства от територията на ЕС. Барозовците създадоха Кризисния фонд по подобие на фонда на Обама, но за разлика от Америка , която си напълни фонда с печатани облигации, европейските десни неолибралисти го напълниха с реални пари на европейските данъкоплатци, като по този начин силните икономики в еврозоната ще пращат дълговете на слабите като Гърция. Тази неориберална политика на ЕС трябва да бъда спряна, защото е огромна опасност за бъдещето на ЕС и еврото.

абе, мъчно ми става като си представя ужаса им, но......ние как живеем? освен това, малко си го заслужават заради това, че все ни третират като хора втора ръка, само защото сме бедни, отчаяни и готови на всичко. само преди два дни една млада, красива и образована българка сподели как след като разбрал националността й, събеседникът й (човек на възраст) съжалително отбелязъл ''е, нищо де - всички сме хора''.....

Защо само на чиновниците намаляват заплатите. ТРябва да съкратят на всеки по малко заплатата от министър до чистачка и така ще се оправят нещата.

ей, гръчуля, ако бучите, ще ви пратим тиква за премиер, и тогава ще го издухате яко!

Глупак!

Формалната левица ПАСОК води най-дясна неолиберална и антинародна политика- реже заплати, социални придобивки ,работни места , без да осигури социална защита на оставащите безработни и без нито една инвестиция в икономиката, за развитието и от неефективна и непроизводителна икономика ,в ефективна производителна и която само е способна да осигури нови работни места В Гърция безработицата вече достига 40%, а безработицата след младите 100%. Същото вършат социалистите в Испания, Португалия и пречее. Проблема е, че още не е намерена нова лява идея, противопоставяща се на американския неолиберализъм в Европа . Прочетете нашите два най нови анализи в сайта ни МОДЕЛЪТ НА ФИНЛАНДСКАТА ДВБ ( WELFARE STATE) МОЖЕ ДА СПАСИ ЕС, ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ и ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА ПОМОЩЕН ПАКЕТ ЗА ГЪРЦИЯ и защо скандинавците не искат да помагат на Гърция?

Ами като тези които окрадоха парите в Гърция живеят в Нотинг Хил, Лондон в къщи за по 5 милиона паунда..така ще е.. чиновниците и обикновените работници ще плащат сметката. И да протестират и да не, Европа няма да ги чуе. И техните политици са долни и покупни като нашите- оставят богаташите безнаказани, а народа да плаща за окраденото. Очаквайте подобно нещо да се случи и в Бг скоро.

Стига с тези гърци, да не харчат повече откълкото могат да си позволят, че и нахални пред ЕС на всичкото отгоре. значи ние можем да мизеруваме и да стягаме колани, а те не могат и наготово да им опрощават дълговете искат. На нас някой да ни е опростил - никой. Аз съм работила в Сандански и знам как ни експлоатираха гърците в шивашките им цехове.

Като нещо не те кефят гърците не ходи при тях или не работи за тях. Нека те дойдат при тебе за работа. Ох чакай, че се размечтах нещо. И друго се чудя точно ние ли най-големите цървулковци на ЕС сме тръгнали да даваме акъл на който и да било.

попрочетете как са живели гърците допреди 30 години, не ги гледайте само днес

Много е лесно да дадеш на някого 500 лв (или Евро). Но ако искаш да му вземеш и 5 Евро му ставаш най-големия враг. Гърците, особено в държавния сектор, свикнаха да получават много, а да не се преработват. В Гърция - държавен служител да си - заплатата висока, не могат да те уволняват, високи пенсии, 13-та, 14-та, 15-та та даже и 16-та заплата. Сега, оказва се че им били маханли само допълнителните заплати. Но за 13-тата не било сигурно. Не може да харчиш повече отколкото произвеждаш. А на всичкото отгоре да лъжеш кредиторите си. Накрая ще трябва да си плащаш. И този ден за Гърция е дошъл. Да си вземат помощите и да си ходят! какво ще ядете, бе сувеци? Кой ще ви плаща огромните заплати? Ще си ходят от МВФ, ама цфялата сюрия от държавни служители ще изхвърчи на улицата. Освен ако не искат да работят без заплати. Щото пари няма.

Тия господа въпреки, че корабът потъва, не искат да напуснат хранилката. У нас не би било по-различно.

Мамка Ви ромейска, от както свят светува, все охолно сте живяли, мързелив и разточителен народ! Време е да си платите за всичко. Не можете да си представите какво ще стане, ако Ви зареже Европа. И каманака на Акропола ще Ви се стори като шоколад. Подли византийци!!!

Нищо няма да им стане, ако ги зареже Европа, защото Америка ше ги поеме веднага и те знаят това. Америка само това чака.

Ей тази бг нане вутевщина ни е проблема. Нещастието на съседа не виждам с какво ще оправи нашите бакии.

Значи да ти кажат, че не може до безкрай да харчиш чужди пари и трябва да връщаш взетите заеми, е нещастие? Интересни разбирания имате.

Ето така се прави. Не като нас. Вчера в някакво филмче за американци живели в България, едната каза - Защо не протестирате? Ние така правим, когато сме недоволни !

На теб да са ти резнали заплатата с 50%?

нямам заплата та да я режат

Те и с останалите 50 процента са в пъти по-богати от нас. Освен това те протестират срещу кражбите на правителствата си и с пълно право. В България доходите са като в Сомалия, а цените европейски. Тъп народ сме !

Преди 15 години ни резнаха заплатите с 10 ПЪТИ. Имахме рекорди от $5 заплата и $3 пенсия НА МЕСЕЦ. И оти ги ручахме жабетата?