”Шпигел”: Москва е последната надежда за Ципрас

Германски коментатори отразяват участието на Гърция в газопровода "Турски поток", който се очаква да налее в хазната на южната съседка до 5 милиарда евро.

Обратно в новината

Коментари - ”Шпигел”: Москва е последната надежда за Ципрас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То така на думи и аз давам - като на циганска свадба. 5 милиарда - капка в морето. Ще потънат като в черната дупка, ако водят същия живот и не искат поне малко да посвият коланите. Но и повечето от нас това искат - да не работят, високи заплати и пенсии - ама не може само от заеми. Искаме да сме като тях - да лъжм, мажем да не връщаме заемите - то това и у нас се прави. Вземат, а после аман-заман нямам. Ами да си правил сметката си.При гърците също.Предпочитам честно да живея,както българите преди освобождението ни от Червената армия.

какво са пет милиарда за гърците - за няколрко месеца ще ги опоскат. Нямат пари за пенсии и заплати до два месеца. Ама много се е разпуснала Русия - пет милиарда - толкоз има - толкоз дава. Това да не са СТОТИЦИТЕ милиарди на Европа. Но мисля,че няча да ги даде, защото и Путин знае, че е тъпо да пълниш бездънна бъчва, а и няма откъде да ги вземе.

Не, има още един изход.В Гърция правят референдум,честонстта на който се гарантира от Москва и след това се присъединяват към Русия като Греческая Народная Республика. Вот так. Сега е "демокрация" ,лудниците са отворени и пациентите са сред нас.

За тебе два... чепати :)

Гърците Ще по-флиртуват с МАША... а после ще се качат на Мерцедеса и ще отпрашат пак на Запад :)

Едно полюсният свят е вреден така както плановата икономика.Русия е гарант,че тази грешка няма да се случи.

Русия е гарант че с тази политика дето я води, то на Европа няма да и е ... скучно... А дори може би доста Опасно!

Съгласен...донякъде. За обикновения трудов човек плановата икономика имаше редица предимства. Всичко в нея беше ориентирано към държавата и народа. Пазарната икономика се базира на хищническа експлоатация и откровено престъпно мислене с цел натрупване на огромни печалби. Същата облагодетелства само единици,спекуланти,едри фабриканти,които гледат да скатаят награбеното по нечестен начин от останалите. Капитализма и робовладелския строй се различават само по финансовите механизми. Едно общество,което работи за търтеи,а не за себе си,е обречено на бавен и необратим упадък...

тъпото си е тъпо.

Хората ще си оплетат кошницата и ще си оправят държавата.А вие си плюйте!И злобейте!И чакайте да се провалят!Намерили са си опора и то здрава.Засега гръцките управляващи се стараят да изпълняват това което са обещали на избирателите си.И ги боли шапката какво щял да каже Запада,че нямало да му хареса!Да съм бил почакал за да видя в крайна сметка какво щяло да стане.Добре!Но колко време да чакам?Много дълго стана чакането.Унгарци и турци също ще си оплетат кошницата,а ние все на перона седим и чакаме.С тия сегашните безгръбначни нищо добро не ни чака!Преди няколко дни получихме потупване по рамото в Париж.Сега ново потупване-този път американско и нова самодоволна премиерска усмивка.Това обаче нищо не ни носи!То е за пред електората!

Имат -дават! На мене не ми съ дават , ма ни мъ питат!!

Очевидно, ще купуваме руски газ от Турция и Гърция, защото имаме изключително умни политици и големи слагачи. А бате ни Бойко нека гради интерконекторни връзки и разни хъбове. Голямо будалкане пада

Що не изчакате да ги дадат тези милиарди,пък тогава да коментирате?

Като видя, че германеца (пък и всички други) не му вярва, отиде да моли за руска помощ. Е, рано или късно и руснаците ще им се насърбат на попарата и ще ги отрежат. То е ясно, че помощта няма нищо общо с Турски поток, а е част от играта между големите.

Византиеца иска 5 милиарда за узо и сиртаки, но сега преговаря не с фрау Меркел , а с рускта мафия.

Тези 5 милиарда можеше да са за нас ако правителството не се състоеше само от безгръбначни...

Можеше но после ще връщаме 15 милиарда.Защо си толкова наивен след като плащаме на Русия най скъпия газ в Европа.

че нещо не разбирам. Как газта може да мине през Гърция, а не може през България? За Гърция не важат ли същите европейски изисквания?

нещо което му казват "национални интереси". За нас не важат, за нас важа чуждестранните интереси.

Нали помните "закона" който изключваше териториалният шелф на България от суверената ни територия БСП/ДПС/Атака-целта беше Газпром да има излас (макар и в нашия шелф) на Балкански полуостров. Не мина. Сега си е същото но Турция не е член на ЕС

Важат! Само че гърците са по-големи патриоти от наш Роско и не се посвениха да отидат в Москва и да си опекат работата! А ние гордо и по европейски ще духаме супата!

Ципурата сложил тигана. Накрая сам ще се пържи.

Ми ако стане обратното ко шъ праим? Пак ша викаме колко са по-зле от нас гърците ли? Това Боко от пет години го повтаря.

Надай се коньо за зелена трева. Турски поток няма да има.

пише. Там нали е демокрация и цивилизация или швабите лъжат?

Ето ви един нагледен пример как България от рапределител се превърна в прозт консуматор! Всчко друго е празни приказки и баласт. Един ден, когато се завърти колелото на историята и дойдат достойни хора на власт, сегашните управляващи ще влезнат като национални предатели в учебниците по история.

Да разчитаме ли, че "достойните хора, които ще дойдат на власт"няма да пишат проЗт.

и чувство за хумор нямаш...прозд си ти и може би и щастлифт!

И за колко ще им стигнат тези пари на гърчолята като въобще не си намаляват разходите.Те тези пари са изхарчени отдавна, а те ще ги получават още.

ще ни стигне тоя заем, дето вече сме го откраднали и се чудим за още.

Ти тях не ги мисли! Дори сега, когато са в най-голямата криза, а ние според Боко сме я минали още през 2011г., гърците са в пъти по-добре от нас !

Според проектите, в края на тази година трябваше да имаме "Голям шлем" - газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас-Александруполис. Защо стана така, че нямаме нищо? Кой и защо ни провали най-важните и стратегически проекти? На свещи ли ще се осветляваме и като Фред Флинстоун ли ще караме колите си?

Но Бургас-Александруполис щеше да развали на братя Диневи вилната зона на плажа и съвсем закономерно отпадна.

въобще не си прав.Как да нямаме нищо ? Имаме дълг от 16 млрд. и отгоре- чисто нов

Оставете политиката и се опитайте да си спомните кой политик, финансист и всичките насаждани от медиите ''ФАКтори", кой от защитниците на проекта ни говореше за ползи и суми от транзит за 5 милиарда?!?!? При това дължината на трасето през Гърция ще е много по-малка, отколкото нерализирания Южен поток през България. Е, дано някой се осмели да ги попита сега родните "разбирачи" защо те за България договаряха цени и пари много по-малки от тези 5 милиарда.

Малко е!

Уважаеми, боите които се мажат тук и там могат да имат освен художествена стойност и категорична политическа, която не винаги е със знак плюс.А, в нашия случай е категорично със знак минус и прочие.

ко ко ко речи?

иди и ти прочети поне Винету.

Едни просяци и помияри (българите), завиждат на други просяци и помияри (гърците), че са им хвърлили парче хляб. Пфу!

Има много да гоним гърците , които имат 3 пъти по-висок БВП на глава от населението, отколкото ние!

И три пъти по-висока безработица...

Русия рече, че ще даде пари, ама друг път...

рекъл. Чети бе, човеко, чети.

вече не оглавяваме класацията за троянски кон в ЕС. Скоро май и за най- беден член ще имаме заместник... По- добре не ставаме, ама има мераклии да станат по- зле от нас

тая утеха, колко гърците са по зле от нас...

Руснаците просто си гледат интереса. Не знам защо под тази новина говеждите тролове квичат - или пък те просто си квичат.

През 2001 когато Гърция влиза в клуба на еврото, го прави с "измама" Заменя дълг в йени и долари срещу евро в дериватевна сделка с Голдман Сакс и получава кеш, но срещу по големи лихви -с цел да покаже по малък от 3% дефицит. Следващата и по следваща година дефицита (по голям от 3%) си стои и Гърция просто лъже в счетоводните баланси т.е. Гърция изобщо не е следвало да става член или веднага е следвало да бъде изключена когато измамата става ясна. Вместо това "мъки" и византийски хватки сега пък с Русия.. Напомня ли ви за КТБ -всички са наясно че бомбата цъка, знаят че трябва да режат с ножа, но всеки си прави углушки за да не трупа политически негативи. Имам предвид и МВФ, и ЕЦБ, а "гордите" Гърци че нещат да плащаг, а търсят ново цукало това си е ясно.

че тва дето е ставало в КТБ, не е ставало, че и продължава в поне още две български банки? КТБ-то просто я нарочи Пеевски, че имаше и да и връща, пък и да да я оглозга.

Ротенберг: Милер не можели част от тръбата да мине през Турция. Медведев: Ама няма ли да е по дълго и да зависим от една страна, която не е изобщо по трасето? Няма ли да се удвоят и транзитните такси? Ами ако стане нещо не зависи ли цялата инфраструктура прекалено много от трета страна? Милер: Миша не ги разбираш нещата. Ние тръба си имаме през Украйна ама там власта вече не е наша. Почват да ровят утре ще сложат правила конкурси. Как да се храним ние там като са се засилили на към ЕС. Трябва ни страна без правила където парата поръчва музиката. Разбра ли сега защо е Турски и за кого е потока дето ще го плащат Мужиците.

За страна без правила, където парата поръчва музиката се огледай в себе си!

Не четеш статията! Тръбопровода ще се строи при пълното спазване на европейското законодателство и нормите на ЕС!

Оглеждам се и виждам че не си посочил смислени аргументи по темата. Вместо да се оглеждаме виж картата. Дори Путлер и свитата му не са толкова големи идиоти да направят 2 пъти по дълга тръба минаваща през нестабилни диктатури, които освен всичко друго са член на НАТО. Въпроса е какъв е смисъла. Ако и Гърция ще има същите условия, което е спазване на европейските закони, каква е логиката да се прави ново планиране нови поръчки и цяла една нова страна която ще оскъпи доставките на газ за половината ЕС.

На гърците им влиза здраво и без вазелин!Да им честитим,няма само ние да се прецакани я!!Иначе, сериозно се плъзгат надолу и като нищо след 10-15 год с таково правителство,ще бъдат сиромаси като нас!

Догодина като искаш интерконектор и те ще ти честитят! Турция не ще интерконектори с нас от десет и повече години! Ама ти честити!

Пък много си информиран, кой какво иска или не иска.От документите които съм чел- има си официален турски портал няма такова нещо, но щом казваш че е така,вярвам ти! :)

червените тролчета и гласоподавателите на боленчо да обяснят, защо рашките не даваха на нас пари напред, ние да им ги връщаме от транзитните такси на ЮП???? А и колко са преведени вече от тези 5 млрд$????

Шило

Защо ли? Защото накрая се оказа, че те щяха да финансират всичко. И "Газпром" щеше да си върне парите чрез икономисване на дължимите иначе транзитни такси.

ммм бъркаш са!!! Кредитът щеше да си бъде обслъжван от България, барабар с лихвите и главниците, независимо, дали тече газ или не. Това е факт. Транзитните такси щяхме да получим евентуално след 25 години и то при запълненост на тръбата от 90%. Да видим, колко от руските тръби към ЕС са запълнени повече от 60%??? да видим и към Турция колко е запълнена тръбата, която в изградена и работи??? Първо прочети, после се излагай! А и да не забравяме, че България плаща целият строеж с кредита към газпром, а тръбата остава само 50% наша. ... Можеш ли да коментираш, а шиле неуко?

Искам да чуя високо и ясно от атакистите. Волен ходил ли е в казарма? Волен има ли жена и деца? С какво Волен отговаря на патриархалните и православни ценности за един мъж? ДА или НЕ?

Сбъркал си рейса, пич! Темата е друга!

Знам. И все пак, едно ДА или НЕ.

И в началото на прехода беше ли върл проАмериканец и проНАТОвец?

боленчо е тигрица, не го мисли! Темата е друга

Кви турски потоци, кви вертикални коридори? Боко каза, че ще строим хъб във Варна и че ще бъдем доставчик на газ за цяла Европа! И каза още, че официален отказ от руска страна за спиране строежа на ЮП няма! Да не би някой пак да ни прецака? Да не би пак да са от ЕС? И сега кво? Ще плащаме газа с транзитните такси на Гърция и Турция? Ех, Боко, Боко... За въжето си!

Сега да ви светна. Целия проект е с цел облагодетелстване на олигарсите около Путин и Милер. България или Гърция за тях е без значение от къде ще влезе тръбата. Това което е предимството с Гърция е че минава и през Турция. Законите в България и Гърция са прозрачни и отчетността е прекалено прозрачна за да има място за олигарсите. Виж Турция е друга работа. Там така може да извъртят нещата че 50% от таксите да отиват директно в джобовете на олигарсите с малка комисионна за Ердоган. Там фирмите може и да са офшорни и нещата заспиват. Та Това което ще стане е, че в крайна сметка за територията на ЕС газопровода ще е общ и законите на ЕС ще се спазват, а за малкия участък в Турция печалбите ще отиват там където трябва.

на мен ми се струва, че причината е оня злополучен закон за шелфа и къде свършва - в смисъл Газпром иска точка на излас на Балканите но БСП-то не можа да прокара закона че излас в морси участък на шелфа не е България или поне веднага почна процедура от ЕС докато в Турция не е проблем - тя не е член на ЕС - а далаверата си е ясна Той нали Турският президент изволни няколко хиляди прокурори и полицаи щото го пуснаха на запис как иска няколко милиона за сделки строителни

По принцип е смехотворна андрешковщина да се твърди че територия върху която българското законодателство има юристдикция не е в ЕС :) Нали се сещаш. Те тия в ЕК не се изказват за всяка простотия която такива идиоти като тия в БСП измислят за комисионните си. Стоят си хората и чакат. И като приемем нещо хоп излизат с решение. Нарушават ли се законите на ЕС или не. И те се учат наще ама бавно.

Руснаците биха кожена инжекция на гърците.....

Уестингхауз и Набуко. Ипет - шест хъба пък нъц. И освен тва ни казаха "конграчулейшънс".

1. На фона на загубите които Русия търпи от икономическите санкции, които пряко се отразават на обикновенния руснак, как Путин би им обяснил, че дава 5 млрд на пъти по-богатите гърци ? 2. Не забравяйте че ако ЮП беше се реализирал, парите за България бяха 2 пъти по-малко, защото отиваха като комисионна на Пеевски; 3. Тези 5 млрд ще стигнат за 3 месеца и после ?

Шило

После какво? Това не са заеми, руснаците плащат авансово за проекта. Ще го прихванат по време на изпълнението. Какъв е проблема. Да му мислят гърците. Проблемът е техен, не е на някой друг.

е как да не е заем бе ? нали нашата схема беше същата, дават ни пари , които щяхме да връщаме 10 години от таксите...а, парите бяха 2 пъти по-малко за България ! И аз питам за гърците после какво ??? Руснаците не ме интересуват за разлика от теб родоотстъпнико.

а бе малоумно Шило, как гърците ще направят тяхната тръба като нямат пари за пенсии ?! Дават им пари напред, това как го наричаш ти ?

Гърция по погата от Русия?Господине стегнете се.

Шило

И още нещо, парите са от "Газпром", а не от държавата. "Газпром" е търговско дружество със собствени капитали, не става въпрос за отпускане на бюджетни пари, които да касаят обикновенния руснак. За разлика от България, където национализираха фонда на НЗОК, там никой не е национализирал парите, капитала, на този търговец. Не ги мисли тях, ще се оправят. Гърците накрая ще цуцат от две ц.ци. Ами ние малко да се постегнем като народ и да започнем да преодоляваме различията си при общи цели, че...Мамата си е ...

:) розовите сънища на Шило...частна фирма нанай...с назначени от Крамъл олигарси...на коя планета живееш бе ?

Понеже е пълно с атакистка измет, аз пък ще задавам неудобните си въпроси, докато получа отговори. Волен ходил ли е в казарма? Волен има ли жена и деца? С какво Волен отговаря на патриархалните и православни ценности за един мъж? ПОНЕ ЕДНО ДА ИЛИ НЕ!!!

твоите представи за патриархален мъж? Орешарски, Първанов, Тиквоча и особено Чехльо като напълно ти се покриват с тази представа мъже ли са? Подлоги са те, подлоги и жалки блюдолизци.

Да де, ама аз за Волен питам. За "православният" и "патриархален" Волен?

важно е какви ценности изповядва, а не коя жена е чукал бе бухал!!!!

изповядва корана тая Бяла Златка

Шило

Не е, но каква е връзката с написаното?

Kak ще ги връщат е по-интересно?

Въобще не е интересно. със собствеността си върху тръбите. Руснаците са 10 хода напред пак.

Капка в морето е това.

а бе чиче..оди на село да копаш картофите че си 10 хода назад в мисленето

напразна ще му е тази надежда на ципрас. Мужиците няма да строят тръби до място, на което отсреща няма да има.Иначе могат да си пускат газа в атмосферата и на Крим без никой да им го плаща, ако това им е целта. Нямало да транзитират през Украйна! ще трянзитират до където им кажат иначе няма пари !

Заради измяна в полза на Кремъл Чехия готви импичмънт на президента си Карел Земан

чехите никога няма да забравят 1968г.!!!! Нито унгарците ще забравят 1956г. !!!!

В какво се състои измяната? Клетва пред ЕС, че няма да поддържа контакти с Кремъл?

Хората в Чехия не са такива заблудени като теб и останалите заспали люде около Сидерович.Имат ясно гражданско съзнание.

Не ги мислете гърците . Понеже са фалирали мин.заплата там е 700 евро , няма да имат проблеми с доставка на енергия , ще си печелят от газопровода , имат си дългосрочни договори за износ на селскостопанска продукция и не искат да чуват за намаляване на пенсиите. За процъфтяваща България остава изплащането на дълга им . Със здраве : )

Недей да плачеш на чужд гроб защото не знаеш кой лежи там.Като казваш че гърците за минимална заплата вземат 700 евро ти знаеш ли колко им е била заплатата преди 25 години.ДОКАТО НИЕ ТУКА БЯХМЕ"ЩАСТЛИВИ"С 200 ЛВ ТАМ РАБОТЕХА ЗА 1000 ЛВ.Сега какво искаш от тях.Да работят като нас ли за 150 евро.

Руската инжекция за България я чувстваме още от 09.09.1944 год.Да си стискат задниците гърците,ха,ха..ха.

Гърците са гъвкави и знаят как да си играят козовете. Този коз беше при нас до преди няколко месеца. А ние просто им го връчихме безплатно. Е разбира се Юнкер ще ни компенсира с едни 38 милиона долара. До като сме подлоги на запада, България винаги ще е роб и ще страда.

Гръцкият народ е последната надежда за Алексис Ципрас и Алексис Ципрас е последната надежда за гръцкия народ, последната надежда за бедните, отрудените европейци и новото европейско мислене.

БATKO

Русия дава на Гърция 5 милиарда Е, а САЩ дава на Украйна 18 милиона $, и някакви фиктивни гаранции-франции за един млрд. Без коментар!

парите давани от САЩ и ЕС на Украйна са помощи. А в този пасквил описва евентуален кредит от страна на рашките към гърците. Ама да стане факт поне, па тогава пиши

Живота в България стотици пъти е по добър от този в Гърция.Гърция е една изостанала държава, която за разлика от България не може без помощи!

Последните 20 милиарда за България не са помощи, а заем.

докато за украина са помощи.

Ти си пълен олигофрен хахахха

Русия обявиха: Няма да подновяват договора за транзитиране на газ през Украйна след 2019 г. И искат или не от ЕС газопровод през Турция и Гърция ще има. В него могат да пуснат и азерския газ в който също участва Гаспром. Иран казаха ,че няма да изместят Русия при доставките на газ за ЕС . Е ако не искат Турски поток ,трябва да вкарват втечнен газ от САЩ. Но на каква цена?

Да Русия изкупува от Азърбайджан техния газ но на каква цена.За да не се продава в Европа азерския газ се изкупува на преференциални цени много по високи от продажната на Газпром цена.