Гълъб Донев: Никой не е пожелал да вземе в семейна среда хората от дома в Рояк

Социалният министър специално изказа благодарност на децата, които са помогнали за извеждане на хората при инцидента, за да няма повече пострадали

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Деменцията е ЗАБОЛЯВАНЕ и хората с такова заболяване имат нужда от СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ГРИЖИ. Да говориш за взимане в семейна среда е малоумно и неадевактно. Тук не става въпрос да подслониш нормално функциониращ, здрав човек, който внезапно е останал на улицата. Това, че били родители, няма нищо общо. Никой не е длъжен "да гледа" когото и да било за сметка на собствения си живот. Държавата вместо да насажда чувство за вина у хора да отваря боковото чекмедже или да изхвърли ГРОБ от етажа им в НДК и да осигури съответните изисквани за хора с подобно заболяване грижи и подслон.

Също тази гугутка не даде пример?

Лошо, в епохата на великия вожд Радефф, хора в старч. домове горят, хора в автобуси горят, скачат от високи етажи, мрат като мухи от ковид а Радефф свири на китара.

Деменция, човек не познава децата си, тръгва за където си спомня, често от детството, не спи, не се къпе и се съпротивлява, ти имаш деца в училище, работа, кредит, как помагаш, даваш родителя в дом, плащаш и се молиш, проклиняш съдбата и вървиш напред, към какво!!??

Уви, който не го е преживял няма как да разбере

Така си е! Който не го е преживял няма как да го разбере. Дадох майка си в дом и тя почина само след три месеца. Преди това излизаше от къщи, падаше на улицата... беше кошмар. Дано никой не стига до такова положение.

Защо чужд човек да ги взема вкъщи - те си имат роднини!

Никъде в цивилизирана страна, хора с деменция стоят в къщи, само преживял да види родител в това състояние, знае, но и много малко домове у нас знаят какво да правят, но все пак се грижат..

аз бих взел десетина, ама изискванията са високи, пък пенсиите им са социалистически, та няма да се получи

Schilo

Днес сушах по БНР един репортаж. На някаква репортерка с прокурора на Варна и шефката на социални грижи.... Личеше си, че доста от казаното е отрязано. Но...най-важното, може би е оставено- слабостите в закона. И н желанието на държавата от години тази дейност да е в сянка. Не в сивия, а направо в черния сектор. Що ли?

Пари има, човеци няма.

е лесно да се осъждат хората и особено от министерскот кресло.

те казах, че повечето хора се нуждаят от специализирана помощ, вие ако сте близък и нямате възможност да осигурите такава помощ?

Тези хора се нуждаят от гледане, не от специализирани грижи,защото в старчески домове такива няма!

Това е ужасно...съжалявам...това е човекът който ти е дал живот....поне за малко да се възстановят от стреса..не е човешко, не ми излизайте с други доводи

Аз съм потресена ! Как няма да си прибереш родителя или леля/ чичо поне за малко ?

Потресаващо е заглавието. Нямам сили и право да съдя семействата им, защото може да нямат възможност, а е възможно и тези възрастни хора да имат нужда от специализирана грижа, която не може да бъде осигурена в домашна обстановка. Знам само че нито един възрастен не трябва да бъде оставян без помощ и грижа. Не бива да забравяме, че Всички ще остареем в един момент. Просто трябва да се направи всичко възможно, а даже и невъзможното, за да им се помогне.

А ти колко от тях взе бе, министре!?!?!?

"Нито един от БЛИЗКИТЕ на тези хора не е пожелал да ги вземе в семейна среда"