Франция обяви за престъпление отричането на арменския геноцид

Френската долна камара на парламента одобри днес закон, който третира като престъпление отричането на всякакъв геноцид, включително геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война.

Обратно в новината

Коментари - Франция обяви за престъпление отричането на арменския геноцид | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, който предизвика напрежение между Турция и Франция, предаде ДПА, цитирана от БТА" Моля, проверявайте информациите си бе хора! ФРЕНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ Е СЪС 577 ДЕПУТАТИ, А СА ПРИСЪСТВАЛИИ 51, ОТ КОИТО 42 ГЛАСУВАЛИ "ЗА"!!!

Манго, Българите като народ, език, обичаи и култура са съществували, когато турските племена са били само блясък в очите на историята. Българите са живели между Индия и Тибет в района на планината Памир още преди Христа и за това има достатъчно доказателства. А за турците, които се зараждат като първи племена векове след началото на новата ера само ще цитирам думите на Тамерлан, владетеля на Монголската империя, след като размазва турците при Анкара 1402 и разхожда Баязид в клетка като животно през цяла Азия - "Тези цигани на Азия, никога повече няма да стъпят в пределите на моята империа" Дори за диви племена като монголите сте били по-долни от животни. Прави си сам изводите и никога не бъркай народите само защото така на теб ти се иска. Колкото и да се опитвате да се присламчвате тук или там никой не ви иска и на никой стар и цивилизован народ не приличате. Диво племе без история, без род, без собствена култура, което само е рушилo, това сте вие и никога Франция и Германия няма да ви пуснат в Европа.

Не разбирам кого що глобява тоз закон - срещат турчин (турист или емигрант) във Франция, питат го дали е имало геноцид. Той отрича - глоба! Пълно безумие! Или Ердоган ще получи призовка да си плати една глоба във Френска банка... Това си е жив популизъм...

ами балгарите кога сте си признаят геноцида които са извършили над гърци,славяни,траки и македонци? и в по ново време,драмското вастание,възродителня процес и народня съд?!?!?

реторичен

За първи път изпитвам силна симпатия към Франция! Браво!

е само колко се радват ганювците хахах и за какво не разбирам ,приели някакъв закон ами нека ,то това показва колко са двулични французите ,била демократична държава хахаха и със закон ще накарат гражданите си да мислят еднакво егаси демокрацията ,турция винаги е била готова да се изкарат документите за периода от това време и да се изследват от историците но никоя дърява не наема с това щото знаят и те че истината е друга ,същото важи и за легендата за батак

Ти затова си neco, защото не разбираш много неща!

Политика на Франция относно Турция и апетите на да превземат Европа е последователна и заслужава поклон и поддръжк!!! ОСЪЖДАНЕТО НА ТУРСКИЯ ГЕНОЦИД НА ДЪРЖАВНО НИВО ИДВА В МНОГО ВАЖЕН МОМЕНТ - когато Турция и Азербайджан (където се говори на старотурски) се мъчат да унищожат Армения и да завладеят целия Кавказ! А ТИ КАКВО ЛОШО СИ ВИДЯЛ ОТ ФРАНЦИЯ!!! ИЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ АРМЕНИЯ!

дядо ми говореше,когато арменците са нападнали десетки селища в анадола кадето живеят предимно турци.заклали пред очите на родителите си децата и са ги варели в казани с вряща вода после са дали на родителите им да хапват собственото месо от децата им.не ми хвали армения по жестоко от това неможе да баде приятелу.фук арменя

Турция не можела да дискриминира страните по политически причини! Но, може по етнически и религиозни! Толкова много българи има във Франция! Нямаме ли нужното лоби, за да се признае и геноцида над българите? Все пак - 500 години са това + 1913-та! Земите на моя род са там! Бягали са от КЛАНЕ!

В Европа нищо не става на готово! Това не е ДЯДО ИВАН да хвъли 200000 жетви за братски народ и да МУ ВЪЗСТАНОВИ ДЪРЖАВНОСТТА - та после да му пикаят в сурата за благодарност келявите русофоби! Франция за Армения също е нещо като Русия за нас през 19 век. Само че АРМЕНЦИТЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА И КАК СЕ ПОЧИТА ПОМОЩ!!! ЛИЧНО АЗ СЪМ франкофон и познавам Франция! Чудесна страна, но си държи на честта и достойнството! И няма да направи нищо за Бългрия просто тока, щото ние си мислим, че сме страдалци, че всички са виновни, и че друг е длъжен да да ни оправи нещатата. АРМЕНЦИТЕ СА ОБЯВИЛИ ПЪЛЕН ДЕСЕТИЛЕТЕН БОЙКОТ НА ТУРЦИЯ! А нас ни е страх и пишем в учебниците, че нямало турско робство, докато в турските учебници пише, че завладявали териториите за да развиват цивилизационно изостаналите народи!!!! Е-Е-!

а ве много турци в тоя фирум бре уяс. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

мнооооого ама мноооого по привилегировани са шъ знайш....ако не знаеш...толкова по зле за теб...питай Барух Бехар с острата ножица той ще ти обясни хихи

все повече добри новини преди Коледа :)

Турчалята хем са убийци, хем са нагли. Трябва да се признае и геноцидът над българския народ. И освен това Турция да плати за тракийските бежанци - може би около 20 млрд долара.

дядо ми говореше,когато арменците са нападнали десетки селища в анадола кадето живеят предимно турци.заклали пред очите на родителите си децата и са ги варели в казани с вряща вода после са дали на родителите им да хапват собственото месо от децата им.не ми хвали армения по жестоко от това неможе да баде приятелу.фук арменя.помни корените си балгарино откаде идваш.цял турчин си прочети малко предишните историъи .годините а не по времето на комунизма.прочети нехстата от миналото от векове назад да видиш ,че балгарите са говорели турски език когато са насалявани земите .тоест днешна бг.но през 7 век гарците са ва ебали назор да приемате християнството.отиди и прочети малко....

Пий си редовно хапчетата и спри да четеш жълта преса. После, ако искаш, може да пробваш да се научиш и да пишеш. Ако обаче говориш както и пишеш, по-добре хващай автобуса за АнаЛдола!

Между другото всички кюрдски партии (вкл. ПКК) се извиниха официално на Армения за участието на кюрдските племена в избиването на арменците. А когато турски интелектуалци подеха кампания за извинение на Турската държава към Армения, половината ги съдиха и заключиха по затворите. Дори и Орхан Памук (нобелов лауреат) беше съден заради това!

Това е то, турска демокрация!

турскаta демокрация njama nishto obshto s evropeiskata demokracija.

Е разбира се, че като не сам съгласна с вас съм невежа, няма как иначе. За мен това не е извинение, а поредния политически ход, първо и второ извинение означава да съжаляващ за стореното, аз съм сигурна, че никой не съжалява за стореното, напротив всички българи са предоволни. В това съм 100 % сигурна, защото всеки ден се сблъсквам с омразата на българите към турците. А реално днес живеещите турци каква вина имат за случилото се преди 100, 200 или 500 години, но всички днес живеещи българи имат вина за случилото се 1989 г.

Доколкото знам истинските, генетичните турци са си заминали за Турция още след Освободителната война. Тук са останали потурчените българи. През 500-те години на няколко пъти е имало потурчвания.

За какви човешки права говори Френция ? Само преди няколко месеца изпратиха самолети в Либия, които избиха хиляди цивилни невинни хара........

тоя пък..егаси сравнението! Кадафи щеше да избие (доизбие) цяла Либия ако не бяха тези самолети! Вече беше почнал да си внася отвън войска.. Баси 'умника' си честно...

браво на франция,нека им на смотаните забрадки! никои в европа не ги иска тези турчаля.вече на хората им писна от неевропеици в европа

ти за европеец ли се имаш бе ганю балкански ,с дисаги и миризливи чорапи не се става европеец

Има моменти на истина, и това един от тях!!! Време е да им се ЙОК на фесовете! ТЕ вилнеят от либия, до Иран и искат да въстановят Отоманското иго!!! РАЯТА ДА НЕ БЛЕЕ, а да вземе пример и да обявим 1876 г. за геноцид над българския народ - още повече, че бил признат от де факто от Великите сили и това е било основани за Русия да започне ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА ПРЕЗ 1877. - напук на днешните русофоби, които уж са против Доган, но всъщност му целуват краката.

не е така човек..нямам против срещу истинска, царска Русия, но от 1917-та това не е тя, а СССР..и чак до ден днешен същата върхушка е на власт там! Всичко читаво от Русия е избито или избягало оттам! ДА, русофоб съм ..но само срещу това което е сега Русия, а не от едно време!

ЧИТАТЬ И ДУМАТЬ НАДО, а не само празни приказки! На тебе май-май (както и на много други дървени философи и неблагодарници) т.нар. "демо-фиркция"(онанизъм за сметка народа) ВИ е промила мозъка! Та от виртуален русофоб за абстракното минало си станал отявлен русофоб. Даже ЛЕХ ВАЛЕНСА се оправи овреме и призна, че е заплеснал. А заради такива философи като тебе България няма история. А АРМЕНИЯ НИКОГА НЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА КАЖЕ НЕЩОы НИТО ПРОТИВ РОСИЯ (която я освободила). Сега търси помощ и от стария си приятел Франция, защото има лицето да го направи - никога не плюла и срещу Франция!!! Така се прави политика. Иди в Русия и виж за кво става дума сега - арменците са с най-добри позиции, щото са дипломати! Или просто знаят, че не плюе на маса, на която си ял, и ЯВНО ПАК ЩЕ СЕДНЕШ СЪС СТАРИ ПРИЯТЕЛИ!!!

чудя се какво чакаме а не бойкотираме всичко турско? фесовете трябва да бъдат изритани на изток от Босфора! Дано да дойде по скоро този ден, имат много грехове да плащат тези вандали с парцали по главите!

Късно е чадо, пий една студена вода, вие когато имахте армия и оръжие не успяхте да ги изритате, камо ли сега когато ускорено застарявате, обеднявате, ускорено намалявате и свършвате и сте без армия. Вземи си хапчетата и се успокой.

Където има ДЪРЖАВА има такива закони!Браво на французите!

Те както са я подкарали ще признаят и християнския геноцид -духовното робство на еврейското учение над света и българщината , а после и турското робство над българите?А?Да,канона не винаги е истина

Браво. Ето така се прави!

Как е възможно българи да се дърпат по форуми за две държави,от които не сме видели нищо добро.Те действат само в свой интерес - майната им !

просто подкрепяме моралният акт ,като солидарност към Арменският народ и жертвите които са дали!!! Аот Арменците лощо не сме видяли,те са лоялни Български граждани, (за разлика от разните му цигани турци и евреи), така че Браво на Франция за примера който дава!

Приятелю, тука няма никакъв морален акт. Става въпрос за политика и то мръсна. На франсетата им пука за арменците, колкото на циганин от висша математика.

в грешка си , едните са само български граждани по паспорт! ( и тук таме някой ибрикчия като Гоце)

Всички велики народи са извършвали в по-малка или по-голяма степен геноцид над неорганизираните, злощастни, идиотско- назадничави и мижитурно малки народи. Спомнете си Германия над евреите, испанците над индианците, англичани над индийци, руснаци над народите на Кавказ, Сибир, Прибалтика и т.н.

Така е . Но са си го признали.

Кой какво си е признал?

еи, глу....к, евреите ли са мияви и назадничави? я бягаи да играеш някаде. зукенберг, сергеи брин, стевен спиелберг, георге сорос, генерал троки, зигмунд фроид, карл маркс......, да продулявам ли? това са наи генялните хора вав всяко едно общество. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Що за глупост! Велики са народите, които са допринесли нещо добро, които са дали на света велики композитори, философи, учени, писатели и т.н. Турското робство напротив е спряло за векове развитието на България. Ние сме имали собствена азбука и книжовници преди тях.

френските фирми щели да загубят изгодни договори, но и осакатените ще изгубят голям пазар...интересно е кога българското правителство ще приеме закон за геноцида спрямо населението ни в продължение на 500 години. осакатените трябва да бъдат изритани от това парче европейска земя, което са окупирали и да бъдат извадени от всякакви международни общности и съюзи. да бъдат поставени в изолация докато не признаят геноцида над арменци, българи, византийци и не платят данък в злато за този геноцид.

Ленивци вървете да копаете картофите, не се надявайте че някой ще ви съжали и подхвърли даже пукнат грош, всички ви разбраха що за мързеливо и крадливо племе сте.

Недменоста, винаги е мерило за простотия.Казваш племе, добре но виж Турция .Там със закон 124 народа през 1925г.са наречени на името на една птица известна в някои райони като фитка, другаде като мисирка а в магазина като пуйка!!Негледай сламката в окото на другите виж гредата в своето.....цитат от свещените книги.

Това усложнява евентуалните удари по Иран....

генозида трябва да баде приснат,сащо така турзя далжи извиненя на балгаря,толкова много са ни варнали назад че просто няма накаде по надоло...отношението им сащо така не е никак прятно,все още се дарят сас нас като бивша колоня.такав им е ислаимскят манталиитет,това е ясно,но е ясно че те нямат никакво място вав европоескят саюз.турзя не е част от европеискят саюз,географски,и манталитетат на турзите си остава непроменен.ако бяха толкова демократична и велика дарява,защо всеки турчин дава мило и драго за да се докопа и живее вав европа??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Има и геноцид по време на нашето турско робство. На това трябва да се наблегне също. Да не забравяме Батак и десетки други селища. Към средата на това робство са изчезнали около 500 български селища или около поне 500 000 българи са били разселени най - вероятно из скапаната Турция. Долно, нагло и нахално турско - циганско племе.

Такъв закон трябва да бъде приет във всички нормални държави, тогава наглите турци нека да се затворят в черупката си и да не търгуват с никого.

Простите хорица трябва да разберат, че историята е най-манипулираната "наука". Историята я пишат победителите. Французите като са толкова отворени, защо не изплатят обезщетения на бившите си колонии? Закон против отричането на геноцида... и драскачите тук веднага реват арменски геноцид, холокоста и т.н. В световната история е имало толкова войни, толкова избити хора. Но такива са били времената. По същата логика Русия може да съди Франция за нахлуването на 500 хиляди наполеонови войници на руска земя. Пишещия по долу бил ли е жив по времето на т.нар. Холокоста? Бил ли е там, видял ли е? Знае ли той,ч е най големите мъчители на евреите самите те са евреи. Архитектът на системата на концентрационните лагери е евреин. Затова и ми е много смешно когато разни псевдо учени почнат да се обясняват ид а размишляват кое и как е било перди еди колко си години...

Великите френски революционери - радетели за хуманност и човешки права започват с бесилите в Русия когато Наполеон нахлува там ! ;-)

Мда, потвърждавам - историята НЕ Е наука, науката не може да бъде толкова продажна. Историята, такава, каквато ни я представят, е просто интерпретация на известни факти, удобна на управляващите в даден момент

Турция, защо не си плати, признатите от нея задължения към тракиските бежанци?

ПОКЛОН! Перфектен си! В центъра на десятката (10Х)! За съжаление твърде малко хора го проумяват, а още по-малко индивиди искат да го проумеят.

Абе сладур, тук става въпрос за извършено престъпление. Остави историята като наука на страна. Престъплението си е престъпление. Аз не съм бил тогава там, както сигурен съм и ти, но за това има факти, доказателства. Егати тъпата логика. Когато съдът постанови присъда, дали съдиите са били на местопрестъплението? Как мислиш? Или може би туските войници са избивали бебета при самозащита?

Когато българите заобичат себе си с енергията с която мразят другите,тогава ще станат нация.

поздравления--много точно казано!

Турция е голяма лъжица за устата на Саркози. Ще се задави, помнете го.

Не, Европа е голяма лъжица за устата на Ердоган. Той е зинал Втора Османска империя да прави, но ще му се откачи ченето.

Момчета в помнете, че една огромна част на генералите командвали отоманската армия 1800-1900 са завършили военни академии във Франция. Сюлейман паша е французин приел исляма и сражавал се за Османската империя ;-)

Не се разбира за какво говориш.Какви лъжици,какви усти.Какво ще лапа Турция?Никой не говори за лапане.Просто Франция иска да не се подиграват със изтрепаният народ и да се признае геноцита.Германия призна за избитите евреи,извини се и плати.Така правят цивилизованите народи.Желанието да разбереш грешките си е похвално и по този начин се предотвратяват следващи грешки.Говоря за грешки защото обобщавам.Разбира се тука става въпрос за трагедии,което е още по-фрапиращо,ако не искат да го разберат и признаят.

Ангорския договор заради който шибаняка Божидар Димитров, Борисов уволни от кабинета си. От костенурка вълна и от турчин/евреин/ пари ще вземеш, едва след като Мала азия отиде в Азия, по-далеч от Европа.

Това е ход на Саркози за да спечели гласовете на шепа нещастни арменци на изборите през следващата година. Освен това като закон ограничаващ свободата на словото е позор за "демократична" Франция, която безвъзвратно се връща към тъмното средновекие заедно с останалите от ЕС.

Що бе фес, щом за евреите може тогава, защо и за арменците да не може. Очаквам и в България да се приеме такъв закон та всеки шалвар отричащ традиционната турска диващина, да бъде осъден и изхвърлен в Азия. А между другото в "демократична" туркия някой може ли свободно да каже, че е имало геноцид над арменците?

Батенце, понеже некъф преброител го раздаваш, би ли проверил колко турци живеят у Франция и дали Саркози не е имал малко по-голема далавера да угоди на тех, отколкото на арменците?

Когато Франция плати на Конго,Мароко,Нигер,Сенегал,Сомалия, Тунис,Алжир,Виетнам,Сейшелите,Гви нея и много други,тогава ще помислим.

ДЪРТИТЕ КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ УНИЩОЖИХА ПОЛОВИН СВЯТ И НА ТОВА НЕ СЕ КАЗВА ГНОЦИД.

НЕ те просто случиха на поробители = не на диваци!!!!

За какво да им плаща ? По-тази логика Турция трябва да плати на всички други държави върху които се е разпростирала Османската империя ? Колониите са били форма на империализъм, и турците и французите са имали империя. Къде е обаче френският аналог на арменският геноцид извършен от турците ?

Големите колониални държави освен ограбването на колониите са и строили.А в България след турците само руини,Плиска , Преслав, Търново,крепости, църкви всичко разрушено до основи.

Браво Франция! Крайно време е Турция да погледне историята в лицето и да проумее, че няма място в Европа!

браво на франция така трябва да се деиства щом за едни може трябва и за други да може и по повод на това питам аз а кога турция ще се извини на нас балгарите

А кога България ще се извини на етническите турци, за смяната на имената, убийствата и затворите в този период???

Когато те се извинят за 500-те години, в които са правели същото. Като са турци, да си ходят в Турция. Ако искаш да живееш в друга държава, си длъжен да се съобразяваш с нейните закони и порядки.

Между другото, България се извини за това (мисля, че беше по време на правителството на Филип Димитров), което според мен беше огромна грешка. По-интересен е въпросът кога Турция ще се извини на България за 500-те години зверства, за баташкото клане, за зверствата при потушаването на Априлското въстание и по-късно по време на Руско-турската война?

Смяната на имената дойде в отговор на подготвяното с помощта на Турция искане за отцепване на територии и терористичните акции на гарата в Пловдив и летището във Варна. Питай доганчо, ДПС на кое движение е наследник и продължител.

Що за глупост! Велики са народите, които са допринесли нещо добро, които са дали на света велики композитори, философи, учени, писатели и т.н. Турското робство напротив е спряло за векове развитието на България. Ние сме имали собствена азбука и книжовници преди тях.

А свободата на съвестта къде отива? Ако някой по някакви причини счита, че геноцид не е имало, то той трябва да извърши насилие над съвестта си под страх от глоба и затвор, така ли? Да речем, германски турчин от 3-то поколение, на когото винаги са му казвали у дома, че не е имало такова нещо, той трябва да приме насилието на френския закон щом прекоси границата на ФР? Не че защитавам Османската империя, УБЕДЕН съм, че това е било планирано и преднамерено организиран геноцид. Чудни са делата ти, Господи, всичко друго оправихме и се втурнахме да лепим етикетчета. А бомбардировката на Токио от ВВС на САЩ не е ли геноцид? Към 200 000 мирни граждани са загинали... А атаката на Нампхо с химически оръжия?

Не разбирам защо Турция продължава да се инати.Първо-през 1915г. не е имало турска държава,а Османска империя.Османската империя е преди всичко държава на исляма и включваща освен турци и араби,кюрди,азери и др. И второ-зверствата над арменците са извършени предимно от кюрдите в източен анадол.

Защото Турция е правоприемник на Османската империя - също както Русия е на СССР. Ако арменците кажат "искаме 200 милиарда евро обезщетение за тоя геноцид" току виж разни международни съдилища решат, че наистина им се полагат. Тогава какво ще прави Турция като няма да й се плаща? Затова предпочитат да отричат по всякакъв начин.

Тя Турция като е признала за имотите на тракйските беженци, нима е платила, с лихвите са над 15 милиарда долара!

Между другото всички кюрдски партии (вкл. ПКК) се извиниха официално на Армения за участието на кюрдските племена в избиването на арменците. А когато турски интелектуалци подеха кампания за извинение на Турската държава към Армения, половината ги съдиха и заключиха по затворите. Дори и Орхан Памук (нобелов лауреат) беше съден заради това!

Доколкото знам истинските, генетичните турци са си заминали за Турция още след Освободителната война. Тук са останали потурчените българи. През 500-те години на няколко пъти е имало потурчвания.

Дали са 1,5 милиона или 250 000 няма никакво значение. Това е геноцид. Който убие дори един невинен убива целия свят.

Аз смятам, че над арменците е имало геноцид, но е диктаторска практика ако отречеш това да те съдят и пращат в затвора. Ако за мнения те пращат в затвора, това не е никаква свобода на словото, а по-скоро начало на диктатурата.

Мисли както ски искаш,но истината си е истина и трябва да се носи отговорност за нея,а не да се правиш на оскърбен и да заплашваш една доказала се демократична страна и народ.Като теб мислят само хора с определен мироглед, а слава на бога те са нищожно малко примитиви.

Как да ти кажа... демокрация няма, няма и свобода на словото. Ако ти изкажеш някакво мнение срещу властимащ или някой с много пари или срещу корпорация, те и техните адвокати ще обърнат така нещата, че ще те разкъсат. Ако нямаш пари, ще те влачат с години по съдилища, ще те осъдят и изкормят... Този който има кинти няма да изказва неправилни мнения защото е облагодетелстван, обаче ако ти надигнеш глас, ще те съсипят, здравето ти и живота ти и то съвсем демократично... Не се лъжете, няма демокрация, има по/малко или повече робство, но демокрация няма...

Какво става сега на пример в Испания... Има огромна безработица, която сред младежите е дори 45%. В същото време повдигат възрастта за пенсия на 67 а после искат и на 70 години. Новият президент предлага за всеки нает на работа под 30години фирмата да не плаща осигуровки за 1 година. Това означава че всички ще бъдат изхвърлени и ще се сложат млади хора... Демократично ли смяташ че е да ме изритат? А кой смяташ ще плати липсващите осигуровки? Но партията кърмилница ще отчете драстичен спад на безработица при младите а тези със семействата ще ги прати на дъното... Демокрация няма, няма гласност има само интереси и много, много пари дето се разпределят на наши хора...а робите ще имат малки робчета които без да мислят ще продължават да се размножават... и така е било от хиляди години и така е сега и ...

Браво на франсе-тата! Прави са!

Браво на Франция. Турция да бъде почтена и коректна. Иначе никакъв ЕС.

Нека този акт бъде урок за всички хора по света и най-вече за продажните български политици, че ИСТИНАТА не може да бъде разменна монета за каквато и да е облага и че правенето на компромиси със собствената ти съвест сега може да доведе до катастрофални последици в бъдеще.

ами сега ,трябва да глобят бг.парламента шото тои отрича да има геноцит!?ваи,ваи

Сега трябва и другите европейски страни да направят същото и да не оставят Франция сама.Турция трябва да признае геноцида и да изплати обезщетение,така както правят демократичните страни по света на които самата турция иска да прилича.

Тия са с най-голямата свобода на словото. Дори да го е имало, защо ако някой се опита да изкаже обратна позиция затвор? Или както са я подкрали след някоя година ако не признаваш с пълен глас геноцида - пак санкция