Управителят на научния фонд подаде оставка, открити 60 нарушения

Управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет по отношение на провеждането на конкурсната сесия. Доста хора до края на деня ще бъдат уволнени, закани се премиерът Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Управителят на научния фонд подаде оставка, открити 60 нарушения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има доста кражби чрез този фонд и учени, които мрънкат само, че нямат пари и са с ниски заплати, а притежават двуетажни луксозни къщи в Банкя!!!

а на тиквата ако му направят проверка колко ли по 60 ще открият

Игнатов тръгна да прави нещо добро - да закрие това гнездо на комунистически влечуги БАН, но се спря посред път. Е, сега некадърниците от БАН си го върнаха...

Нито един европеец не хули и не ругае учените в свята страна! Вашият коментар е още едно доказателсвто за това колко сме назад от Европейците.

да, отдавна трябва да се закрие това комунистическо ядро "БАН". Крадливи кумунисти, а учените им дето само реват, че нямат пари вдигнаха луксозни двуетажни къщи в Банкя!!!

Кази вивш банаджия - теляк ли го работеше в банята?

Никой не е подкупвал Борисов да не закрива БАН, а и тогава имаше намеса от европейските институции. Ако не беше тази намеса, Игнатов и сега щеше да си е министър и да разправя, че във ФНИ и в ресора на МОМН има разцвет, а не катастрофа.

ДО 333: ТЕЛЕВИЗИЯТА Е НА ВЛАСТТА!ЖАЛКИ ФИЗИОНОМИИ И СТРАХОВИТИ НОВИНИ.

Като чуя за "младия" 45-годишен учен Христо Лафчиев ми се повдига. Той спечели проект, с регистрирана ден преди края на сесията, фирма "Висенси". За това писаха надълго и нашироко вестниците. Сега този младеж пак е на гребена на вълната и е против корупцията ...

за герб да уволнява е най-лесно , макар ,че нямат кадрови ресурс , а прелитат от калинка на калинка

Освен хвостохранилище за ядрени отпадъци, няма ли да изградят и такова за провалени политици?

И кога ще се "уволняваме"? Пак само приказки... то като изтече мандата няма начин, и да искат няма как продължат. Избрали сме си едни хвалиприцковци, как няма всички да ни се смеят по света, Живеем в паридия на държава и следователно и ние самите сме пародия, след като нямаме желанието д аги махнем, а чакаме сами да си отидат....... никога!

За наука има 14,6 милиона лв., и учените се хванаха гуша за гуша, вижте как се разпределят средства в селските райони- само за една община има 24 милиона лв. и то малка община, представяте ли си за какви неща иде реч. И все пак браво на учените ,че търсят някаква справедливост.

Гледайте два показателя за управление при всяко правителство - безработица и цени. Щом се увеличава безработицата и цените значи правителството е калпаво каквото и да ви говорят по телевизора.

"Инспекторатът на Министерския съвет открил над 60 нарушения в конкурсите"... Все едно, че зулумите във фонд "Научни изследвания" са правени без благословията и дори без знанието на Дянков, Борисов и Игнатов.

Нито в БАН нито във вузовете вече не се прави наука.Всекиписал се за учен избран по новия закон за израстване на научните кадри, с няколко весникарски писания може да стане доцент и професор.И веднага алчните челюсти на банаджиите и псевдоучените започват да се борят за някое проектче, финансирано от държавния бюджет за да имат парички за командировки и за джобчетата си.В края на проектите се отчитат по формулата аз на тебе и ти на мене и народните парички са потънали дълбоко , а като научен продукт няма нищо на лице.Затова такива проекти трябва да се дават, ако предварително има оценка от евентуален консуматор на научната идея, който след това е задължен да я ползва.А сега всеки мързеливец се пише научен работник за да пооткрадне нещичко от бюджета.Едно много свясно нещо започна Борисов да закрие БАН, но явно и него подкупиха.Нали и той се пише научен работник и има диплома за доктор от ВАК.Сигурно са му обещали и професорска титла в БАН, че да клекне и да ги търпи тези отрепки и консуматори.

На някои хора явно само им трябва да се спомене думата наука, за да започнат да плюят... Дори не четете, че става дума за нарушения в администрацията, която би трябвало да се грижи за правилното разпределение на парите за наука... Ама явно ня някои им плащат да плючт по учените... А администрацията, която само гледа как да даде парите на своите фирми няма вина според вас...

Гласувайте за партия ИЗВЪН БСП, СДС,ДСБ,ГЕРБ,ДПС,атака. Стига със старите партии - изберете нова.

Ами че тя тая нова партия с тия стари курвища вътра като мадам йес и министърчето вълчев, си е толкова нова, че няправо не мога да повярвам колко нова е!

Повтарям се:барчето на БАН ги МЪРЗИ и едно кафе да ти направят! За пръв път си спомням да си оставя пълна чашата с кафе - отврат! Представям си как си вършат останалата служебна работа! Но не само там е мястоото за паразити! В културата има още много на брой подобни длъжности, където "служителките"им, освен че нищо съществено не работят, през работно време обикалят магазините, шляят се по улиците и това продължава до извънпенсионната им възраст! Във всички по-големи градове се срещат, а тяхното нахалство преминава дори на хлебарките! Нужна е сериозна чистка и в културата!

Драги ми Смехурко, кафетата в БАН до едно са дадени под наем и се обслужват от частни фирми. Ако не сте наясно, научните работници не варят кафета на посетителите там...

ББ закъсня. Сега всички уволнения ще се възприемат като резултат от намесата на ЕК и лично на Барозу. Впрочем, след като толкова държи на Игнатов, българският премиер може да се опита да го запази, като поиска от шефа на ЕК да уволни еврокомисаря по изследователската дейност, иновациите и науката. Със съвсем основателния аргумент, че ставащото във ФНИ и МОМН е срам не толкова за България, колкото за ЕС. Борисов има опит с подобни действия по времето, когато беше кмет на София.

Интересно колко още трябва да се търпи подобно некадърно управление? Само питам!

Потрай малко, след няколко месеца ще го имаме под формата на БСП И ДПС.

Некадърника намира за най-добри други себеподобни. Дори и наистина да има желание да оправи нещата инстинкта му винаги ще го води в грешна посока до трагичен край - трагичен повече за тия, които не са като него.

Ееех, "Bивш банаджия" ... явно са те изгонили оттам поради некадърност (виж си само правописа) и сега завиждаш :) ... А "синчета и дащерички на бивши комунистически величия, активни борци и дс агенти" отдавна направиха пачките, като ограбиха такива глупаци като теб и сега си живеят някъде по хубавите курорти по света и въобще не им е не само до БАН, но и до България... Прост народ - слаба държава!

Е, много станаха пробойните, бате Бойко, в твоето обкръжение/клика/. Уволняваш едни некадърници и корумпирани и назначаваш други подобни. скоро ще си кажем чао, със сигурност.

Явно по твое време е било така и заради такива като теб имиджа на БАН е такъв! Но сега теб и такива като теб ги няма. Явно си отишъл другаде да си пиеш кафетата и да нищоправиш.

не разбирам защо слагате на един материал две заглавия. Има възможност и за повече. Едното в гл. новини, другото нв българия, трето в коментари и т. н.

Ако ги е надушил, че са "КЪРТИЦИ"- и други ще има ....

Бандитите и крадците следва да бъдат не уволнявани, а вкарвани зад решетките! Срамно е, когато учени хора се принизяват до равнището на животни заради едни каймета. Цялото общество е в криза, а се задават национални катастрофи и окупация от чужда армия. С елит, съставен от айдуци и пройдохи нацията няма да оцелее. Докога ще спите?!

тъй тъй, популизум до дупка, що само уволнения бе бойче, или те е страх , че ако ги накажеш ще се разприказват и ще стигне до тебе пък мишо бирата сценарии не върви вече, никой не ти вярва парите нали са откраднати дреме им на тия ,ч е ще ги уволниш и без това след 5 месеца ще се случи съшото

Aко има някои, които има смелостта да прави нещо добро за тази наша татковина, то това е г-н BOIKO BORISOV! Hе се заблyждаваите драги политици, че бbлгарите не виждат това. имам вbзможност да контактyвам сbс много хора. ще се yчyдите ако чyете мнението им !!!

А кога ще започне да се проверява как се изразходват парите за наука, директно отпускани в бюджетите на университетите? Там ако знаете какви глупави проекти има...

Hеобходими са ясни цели, тотален контрол и резyлтати от работата по всички проекти, винаги обвbрзани сbс срокове!!! Tака работят западните и американските yчени! затова имат и добри резyлтати!

Положението с тези фондове и средства е същото навсякъде - и в НОИ, и в програмите за преквалификация, и във всички сфери, където се разпределят някакви евро-пари! Като е почнал да уволнява - да кара наред, може и без проверки - то е ясно - където и да се опиташ нещо да вършиш - само на "свои" хора се натъкваш, за всичко си "има ред", но той е такъв, че няма никакъв шанс човек да дойде от улицата с гениална идея и да получи някой лев, ако не е "вътрешен" и "активист" ... Но мисля, че не е само премиерът или Дянков виновен за това положение, а всички действащи лица по веригите и верижките - за чипа става въпрос, ако на някого още не му е ясно, за националното чипче, дето е в главата на всекиго, седнал на топло в момента, който иска да се нагуши за един мандат, щото не знае дали ще го огрее втори ... и така е от 23 години насам, за съжаление!

Да вземе и себе си да уволни?

От друга страна доста хора се канят да уволнят премиера, така че сме квит!

"Доста хора до края на деня ще бъдат уволнени, закани се премиерът Бойко Борисов." И какво следва от това? - За да се замаже по-лесно всичко, ще си отиде поредното бушонче. Нито Игнатов виновен, нито Дянков, който щеше да закрива БАН и развърза ръцете за тази невиждана корупция в министерството. А като отмине бурята, главният охлократ на републиката ще се изпъчи в позата на спасител на науката в България, за което някой плужек ще се сети да поиска присъждане на титлата "доктор онорис кауза". Че как може Стоичков да е "доктор онорис кауза", а той да не е. Да не би да рита топката по-зле от него.

Нещо показателно: link

Боко се чуди как да оправи вчерашния резил :) На изборите ще гледа като идола си бай Тошо Правешки когато го махнаха от властта :) :) :)

Той, Премиерът все ги говори едни - сутрин е "За", следобед "Не", вечер - "Аз като говорех, обстоятелствата бяха други"..и т.н - Г-не, първо мислете, поне 1 ден и после говорете..иначе сте тооолкова смешен

Не знам хора, но аз на тоя текезесар не бих му дал и на будка за вестници да продава.

Ето този инспектор трябва да уволни г-син Премиера и Дянков! С един акт ощетява бюджета 44000.00 лв. РЕШЕНИЕ 16464 София, 20.12.2012 ....... ОСЪЖДА Дирекция Обжалване и управление на изпълнението гр. Пловдив при Централно управление на Национална агенция по приходите да заплати на Електролукс Табаков и синове ООД, притежаващо ЕИК 115812097, със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, ул. "Седянка", 9 сумата от 44 400 лв.( четиридесет и четири хиляди и четиристотин лева), представляващи разноски за касационното производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Предлагам да се инициира подписка за промяна в законите, според която съответният инспектор, след отмяна на акта от последна съдебна инстанция да носи административна, имуществена отговорност за своите дейсвия. Освен, че получават заплати и дмс инспектора със своите незаконосъбразни действия ощетява бюджета. Не може един счетоводител, който не подаде в срок дадена декларация, веднага да бъде санкциониран, а инспектора по приходите в случая с един свой незаконосъобразен акт ощетява бюджета с 44 000.00 лв. Подписката, предлагам да бъде адресирана лично да г-жа Менда Стоянова.

Бойко дано и тебе да те уволним та да си починеш малко и да си харчиш милиардите с Цветелинка на спокойствие!!!

Ха ха ха, браво пич право в десятката!!

Меко пипа този Борисов, затова не вървят нещата! Хеле по наше време по-директен подход имахме: 1. Предупреждение чрез 30 годишен престой в Белене 2. И ако Белене не помага - предупредителен изстрел в челото и контролен в тила Демокрацията не е за говеда! Тя е за отговорни другари.

" "Всеки от позицията на поста, който заема, трябва да се постарае да си върши добре работата, иначе може да му се търси отговорност", заяви премиерът ". Не е ли задължително да се търси отговорност на държавните чиновници от страна на изпълнителната власт- ресорен министър, финансов министър, премиер ? Или може да търсим, може да не търсим отговорност? Зависи от ситуацията. Ако е "наше момче" и си плаща % на "правилния човек" - няма да му се търси, ако ли не - на дръвника! Докога така, господа политици ???

Работна Група по Наука/Образование ? - Глобално разбира се.

рецензиите на "неспечелилите" проекти? Докога ще фалшифицират науката и живота ни?

Няма такива, измили са си ръцете с термина "администратично н есъответствие"... Явно не им стига акъла да напишат дори формални рецензии....

Номерът "административно несъответствие" свърши работа само наполовина. Да се отхвърлят още проекти по този начин щеше да стане прекалено очевидна шашмата. Очевидно е, че заради тези, които са поискали да видят рецензиите си е имало "тревога по гарнизона" с мобилизиране на "надеждни хора", които да ги съчинят в съкратени срокове. Видях такива рецензии на иначе отлични проекти. Жива мъка са. Вият от некомпетентност и очевидна предубеденост. А колкото до "административното несъответствие" виж коментара на професор Хорозов: link

Dокато не се изметат всички псевдо yчени от BAH !!! Hеобходимо е цялата наyчна деиност да се прехвbрли кам yниверситетите. Bсички пари да отиват там при младите yчени сbс голям капацитет. Hаи-богатите хора в света инвестират милuaрдите си именно B yниверситетите. Bреме и тyк да се направи това и тогава нашите млади yчени няма да бягат по чyжбина. знаете ли, че на изложенuята за наyка и образование нашите млади хора, които са полyчили медали на олимпuaди и дрyги известни конкyрси просто чyждите yниверситети ги взeмат веднага, а ние дремем и спим! Dо кога ???

Хайде пак БАН ви виновен. Този път рецензиите са писани не от БАН. Колкото до това колко кадърни учени има в университетите, може да се поспори доста... Но не в това е проблемът. Рецензиите са писани от "наши" хора и от университетите, и от БАН. А "Проф." Гюров идва именно от университет, ако не сте забелязали.

Бате Бобчо търти днес резена да пази с мас. А след него неговите-там длугауи-и-длугауки - тръпнат си на място кат мухи-(такива де).

в Научния фонд. Не - на исканите подкупи от държавни служители. Научните среди не са дъвка за неграмотни връзкари.

На ГЕРБ май им е време вече да бъдат изринати като БСП през 97 - ма!

тоз голям глупак говори пълни глупости ,я да обясни на церия български народ и най вечена всички пенсионери от къде намериха пари да си увеличат заплатите с по 500лв а на пенсионерите не можаха да номерят по 40-50лв за коледа ,аако наистина нямаха в момента то жеста винаги можеха да го направят,и след коледа

леле, мале, много "страшно" да не вземе така в яда си да уволни себе си и цялото полит-бюро, че то е в основата на нищоправенето, ама по престъпен начин.. ама не, не ми се вярва, ще "изгори" я някоя калинка, я някоя деловодителка...

Много слаб коментар. Извинявай но да кажеш кога от 2001 до 2009 когато е имало сигнал е имало някакво действие пък дори и проверка по сигналите. Или пък спиране на строежи, или пък заменки, или пък...... знаеш до къде мога да продължа нали, поне се надявам някой да си отвори очите и ушите. Отделно за Референдума бил удар по Борисов, как? 693000 гласа казват да. Реално погледнато това са има няма 15% от гласоподавателите.

Леле, мале, много "страшно" - да не вземе да не вземе в яда си да подаде отставка, че тогава какво ще правим???

Милиционерът да уволни себе си, ибрикчиите и да спре да мъчи себе си а и назе.

Ооо, той освен че е сляп бил и глух! Не е видял протестиращите под прозорците си, а и не помни как ги наруга по повод протестите им. За такива ли глупаци ни има, че да не помним какво се е случило преди 3 седмици! Писна ни вече тоя палячо да се подиграва с нас!

Руиз

Правилно. Проблемът с науката, както и със здръвеопазването не е от днес и вчера. Дори по времето на "великия" Костов на науката и културата не се отделяше никакво внимание. На Костов просто му липсва културата!!!

kgb777kgb

Най-жалкото в цялата ви кампания за плюене по ГЕРБ е тъпотата , с която го правите !!! В "науката" нищо не се е променило от 50 години поне !!! Да не си въобразявате , че преди 2009 г. нещо е било различно ? Естествено вие много добре знаете , че беше същото , но тогава всички си мълчаха , а сега всички лаят , защото това е удобен случай да плюете но ГЕРБ !!!

Не беше същото. Тогава нямаше "проекти" като "Изследване на речни тераси с георадар" за 400000 лв - нещо, което всяка геофизична фирма прави за максимум 1500 лв и по своята научност звучи като "Изграждане на чешма посредством ръчна сонда". Всичките проекти са от този тип, КГБ.:)

Tъпанар! Аз пък ще ти кажа че мнооого преди 2009-та се въртяха едни и същи научни проекти!!! Например за въздействието на сока от арония (в различни варианти)...един път за влиянието му върху мишки, втори път върху друго...Университета няма да цитирам....но както и да е! Защо все си мислите, че всичко все при ГЕРБ става бре тъпаци!!! От 2009-та ли е корупцията, престъпността? Бяха много платежоспособни ли пенсионерите! Сигурно благоденствахте? Мамка ви мързелива. Ревете, ама драскате по цял ден в нета. И сигурно нямате пари? Ама плащате интернет! Аман от такива като вас, все чакате държавата да ви даде! А вие да си клатуркате .....по цял ден!

kgb777kgb

Хората са ти отговорили , но ще ти кажа нещо за любимата ми дисертация от "онова" време - звучи горе-долу така : Влиянието на слънчевите протуберанси върху мензиса на катеричките по югоизточните склонове " - найс а ???

Аз си мисля,че даже от 1945 все си е едно и също. Стар вертеп с нови к.рви.

Нито проекти като "влиянието на дамското бельо върху мъжкото съзнание" - 660 000 лева, две кифли от Нов български пуц.

Абсолютно вярно! А, за тези, които грачат срещу ГЕРБ, мога да добавя още малко съвсем точна информация относно проф. Рангел Гюров. Завършил е Минно геоложки институт - геотектоника, около 1974-5 г. Силно активен комсомолски активист, партиен член. По време на следването си е виден комсомолски шеф- член на факултетен комитет на ДКМС, член на вузовски комитет на ДКМС, заедно с покойния вече бивш министър на вътрешните работи от БСП - Кольо Добрев. За големи заслуги, като активист на ДКМС и БКП, след завършването е назначен на научна работа в МГИ, където продължава кариерата си на научен работник. И така закърмен с идеите и маниерите на любимата му партия я кара до днес, когато сервира поредната далавера, и на всичкото отгоре, пак Бойко Борисов виновен за калпавия соц. материал.

Аз мога да добавя и още - че е дисциплинарно уволнен от Минно-геоложкия за гепене на кабели в качеството му на домакин (!!!) и че последната година се превръща като Астор (с уважение към изкуството на Астор!) в професор по геология от Университета по библиотекознание. Е, аз, арменския поп или Бойко Борисов е назначил подобна гротеска във Фонд Научни Изследвания? Туй се пита в задачката. А за 15-те милиона - усвоени са, драги сънародници. И Факултето кебапчета трябва да яде на изборите.

Това, че червените феодалите са червени феодали (пиявици, кърлежи - както ти се харесва), не означава, че ГЕРБ са добрите в случая. Както писах - едни мутри се борят с други мутри. За сведение, имам много повече публикации (говорим за ИФ в м/ународни списания) от Игнатов - успях въпреки препятствията у нас. Хм, той всъщност няма май нито една, пък го направили професор.... За съжаление, май пак ще се емигрира.......тук между чук и наковалня не се живее.