Светът: За едни Фидел е велик, за други-кошмар

Международните отзиви след смъртта на дългогодишния ръководител на Куба Фидел Кастро варират от "велика личност" до "кошмар за американските президенти".

Обратно в новината

Коментари - Светът: За едни Фидел е велик, за други-кошмар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да кошмара си беше за кубинците,а другите се подсмихваха под мустак.

С това прикючва поредния опита някой да се противопостави на господството на капитала. Идеята за Равество, Брадство и Свобода е изключително привлекателна и затова ще има нови опити за постигането и. Фидеи и Че няма да бъдат забравени.

Диктатори - за него и семейството му лукс , а за хората светлото бъдеще.

Аспиринът е лукс в Куба. Пакетче аспирин ви отваря много врати.

Хиляди Кубинци с легени бягаха от " острова на свободата"" през море пълно с акули Правете си сами сметката защо

Че от България избягаха милиони последните 25 години!

Дъщеря му избяга в САЩ и от там го критикуваше яростно.

Коя дъщеря мухльо? Фидел има много дъщери и синове.

Като гледах ликуващите и празнуващи кубинци от Маями се успокоих - идиоти има по цял свят, не само у нас. Може да не харесваш някой, дори да го мразиш, но да правиш празненство понеже е умрял, е тъпо и нечовешко.

Комунист ли е- не ми го хвали! Докара народа си до просешка тояга, изпотрепа хората и обърна Куба в затвор. Какво да пиша повече?

Господа, трябва реално да се гледа на личността Фидел Кастро, а не пристрастно, от позицията на комунисти или демократи. Работил съм четири години в Куба, Хавана, проектантска работа по комунистическо време, и познавам добре нещата там. Прехвалено е от комунистите т.н. "благоденствие" на кубинския народ след революцията. Живееха бедно, да не кажем, мизерно, такива бяха времената, като политически всичко се възхваляваше, младежта обичаше Фидел. Но след 1989 излезе и книгата на Степан Поляков "VIVA LA REVOLUCION", която книга е пълна критика на действията на Фидел Кастро и Че Гевара, и на автора, живят три месеца на острова, е било забранено да влиза повече в Куба. Препоръчвам книгата да бъде прочетена от комунистите, за да видят и обратната страна на монетата.

Фидел Касто е народен водач, които намери почтено място в световната история! Злобата и човеконенависта на САЩ, към тези,страни от Америка, които не ги слушат безпрекословно, до сега не смачка желанието на кубинците да не роби на САЩ. Но, сега само гледайте какво ще стане с Куба! Политиката на Тръмп ще върне поне милион кубинци от Майами и други части на САЩ в Куба! Ще принуди Куба да се разпродаде(приватизация)! Нищо добро не чака тази страна!

За кубинците в Куба велик, за враговет им и кошмар. Значи добре си е вършел работата.

що не идеш в Русия или в Куба като ти са толкова близки и харесвани. Голям постижение - Куба била трън в САЩ. Ама как живя САЩ без Куба бе - незнам., а там хората живееха в пълна мизерия, но за разлика от нас или бягаха или си живееха без да се оплакват.

да пази Бог където се появи такъв - на едно място - Хитлер, на друго Сталин, на трето - Фидел. Да им е яка душата на хората - мизерия.

Иди в щатите в някое черно гето или в някой бивш промишлен район, дето хората живеят в канализацията да видиш мизерия. Мизерията не е да нямаш най-модерния телефон дето ти изпива акъла. Мизерията е да умреш от най-тъпа инфекция в канализацията, защото нямаш пари за да идеш до болницата и мизерията е да ти вземат децата защото си беден.

Тука някои пишат за Куба все едно са израснали там. Всички знаят каква е била мизерията. Толкова пък надъхани с клишета хора.

И като спре да свети "слънцето" се разпада организацията. Всяка прилика с ГЕРБ е умишлена и закономерна.

Тази отвратителна мумия,бе...

Кубинският 10-и Ноември Съветският комунизъм на Фидел в края на краищата се предаде, както нашите съветски комунисти ни предадоха 1989 г. Братята Кастро от последния елит на комунистическата им партия отвориха вратите на Куба за глобалистичното пространство на неолиберализма, както нашите от последния елит на БКП отвориха 1990 г..вратите на България. Сега Куба лесно ще бъде изядена от по-силната икономика на съседа си САЩ. Както ние бяхме изядени от руската олигархия и станахме дъвка в устата и и заложници на американските банки. Знаейки силата си, за това Обама с усмивка прие стоплянето отношенията си с Куба. А новият глобалист Тръпм днес нарече също с усмивка Кастро диктатор Куба сега се намира в позицията от 1990 г. на бившите комунистически страни, сменящи непазарната с пазарна икономика, но в условията на глобализма, който е безпощаден към страните без правова държава да спре корупцията и разграбването на голямата държавна собственост. А правовата държава е плод на демокрацията. Комунистите не познаваха демокрацията, нито имаха изградена правова държава, за това ни спретнаха бандитския преход, заграбиха икономиките, превърнаха се от борци срещу капитализма в едри хищни капиталисти- олигарси и мултимилионери, а децата им унищожиха благата на социализма, които бащите им създадоха. Четете нашия анализ"Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция" http://ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4534-article-id-4534

LEKA MU PRIST MALKA DIRJAVA GOLAM PATRİOT POÇİTATEL NA ATATÜRK

Кастро може и да е имал авторитарни методи на управление, но никой не може да отрече постиженията му: 1. 60г. беше трън в петата на САЩ които, както знаем, имат над 500 опита да го лишат демократично от живот. Само това е достатъчно да бъде уважаван като лидер от световна величина. Дори след падането на комунизма не изневери на убежденията си и запази придобивките на революцията- здравеопазване над световното ниво, нулева неграмотност сред населението, спортни постижения на световно ниво. Неща, които и ние имахме преди години....

Тихомире, Това си го чел от путиновата постсъветска пропаганда. Може да има образование, но няма хляб да яде. Виждал ли си кубински магазин скоро? С въздух в стомаха и най доброто образование е НУЛА! И България имаше едно от най доброто образование в света, но сега с тази разграбена и унищожена икономика, с празни джобове и най нисък жизнен стандарт в Европа никой не бръсне нейното образование, нито иска дори името и да произнесе!!!

а бе благодарение на кастро , в куба има и добри неща! катастрофите са малко, жертвите на пътя още по малко! и място за паркиране колкото си искаш! можеш да паркираш и напряко!

Авто парка им е 50-60 годишен...

Всеки кубинец може вече да си купи нормална кола на нормална цена, естествено там не взимат нормални заплати, май ми се върти нещо от рода ба 100$ годишно. Ако е отпаднала купонната система би било добре. Иначе мир на праха му. Имаше гадния навик да прави 6-7 часови речи. Май държи рекорд по този параметър.

Интересно, защо не пишат каква е реакцията на кубинците в Куба, не в Маями, където са бегълците. То и не е по християнски да се радваш на смъртта. Нямат ли някаква журналистическа етика, все-пак да отразяват по-близко до действителността събитията?

Едно само не можаха да мръднат - срещу природата не се рита и дори Той, колкото и да се дърпаше, отлетя в небитието! Това с решения, конгреси, речи и размахване на пръст пред държан прост и гладен народ не става. Дожбре че брат му поне малко се поусети и тихичко започна промяната, макар че и той беше един от плидворните, нещо като Пешо Младенович и компанията камарадос булгарикус. Та да е жив и здрав да си стои там горе /или долу?/ и да не вземе да прелети и се върне пак? Сакън! Всесеремос, камарадос!

СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!!!КАСТРО ВЪРНА СВОБОДАТА НА КУБИНСКИЯТ НАРОД,КАТО Я ИЗМЪКНА ОТ НОКТИТЕ НА ЦИОНИСТКО ИТАЛИАНСКАТА МАФИЯ!!!ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА ФАКТИТЕ,СИ Е ЧИСТА ИНСИНУАЦИЯ!!!НЕ МОЖЕ ЕДИН ЛИДЕР ДА ЗАПАЗИ ВЛАСТТА,БЕЗ ПОВСЕМЕСТНАТА ПОДКРЕПА НА СВОЯ НАРОД!!!КАСТРО Е ИКОНА ЗА КУБИНЦИТЕ И ВЕЛИК БОРЕЦ ЗА СВОБОДА ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА!!!СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!!!

Глупоствате. ...и гледайте да НЕ го правите пред ВоистинеКубинци/ки.

...и ВсеПак - да Си зададем отново-и-отново 'въпроса' : - и КакТака стана тя таз Куба-на-Кастро на Само 70тина километра от Ключовете ?!

abasador

е уважаеми, Дървосекачът, то отговора е ясен. ако бе на само 70тина, тя таз Куба от СССР и бе оБратно насо-че-На полИтически.... просто нямаше да я има и Никой сега, нямаше да си спомня за Нея! Лек ден.

Вероятно, Колега...което дозасилва 'въпроса'-ми...

Няма диктатор по света, който с цялата си система на управление и с целия си контрол върху народа си, който да е по-силен от самия си НАРОД!...

Няма диктаор, който да не е оставил разруха след себе си. Тов атрябв да се учи по история и да се изпитват учениците на тази тема всяка година, а накрая на всеки учебен цикъл - и на матура. Аз не мога да нарека един човек зрял, ако не знае какво следва от всяк адиктатура по света. Бих го нарекъл ограничен, прост човек. И Кастро, и съветските лидери направиха от нациите си проституилници. А от държавите си - кенефи. Това е реалността и от нея бяга, който може. Който не може, кисне е комунистически лайна и плюе по комунизма, че вместо мозълк има слюнчна жлеза.

Примитивен диктатор.Никакъв напредък на развитие като личност.Остава си властолюбив игоист и въвежда комунизма в Куба.Когато бях в млад тинейджър комсомолски активисти ни агитираха да ходим в Куба да помагаме.Сега когато изживях почти житейския си път се чудя как е възможно да не мръдне Фидел към добро.Да батисаш живота на народа си и да си хранилка на празни илюзии на много бедни,мързеливи и прости хора по света. Прав е Тръмп : Кастро умрял. т.е.за умрялия или добро или нищо!В случая НИЩО.

Кончита, колкото и да ти се иска, на малкия му пръст не можеш да се мериш с великия революционер и политик Фидел Кастро, поклон пред паметта му.

Работил съм с кубинец няколко години в един офис, от него знам колко го уважава кубинския народ. Фидел Кастро се опитваше да опази острова от дивия капитализъм, псевдо-демокрация и зависимост от САЩ, не се "надупи" нито веднъж пред никой американски политик, така както някои други псевдо-политици на стария континент. Затова го уважавам и аз ! Почивай в мир, El Comandante !!!

Фидел - НЕ е ЕлКоманданте, Колега...

Arkadiy Andreev

А какъв е дървена глава ,като теб ли ? Започнахте яко да се оливате! Ей Кютук,не те ли е срам да оспорваш аксиома.Помисли ли първо кой е Фидел Кастро и кой си ти че да си му съдник.За фъшкия като теб може да не е Ел команданте,но за Куба и народа е El commandante!И за едните и за другите!От 1951 до вчера.Как пък все знаете бе, ланари долни,клавиатурни плъхове,птка не поръбена,в живота сигурно си Плъх и се криеш като къртица Заради такива като теб е имало има и ще има El commandante !

Обикновен комунистически диктатор. Превърна Куба в руина. Пълен аналог на онзи от Северна Корея. Добрия комунист е мъртвият комунист.

По- добре строга диктатура, отколкото демократична анархия. Разбира се, келешите имат предпочитания към анархията, защото ни се водят, ни се карат.

Май децата на България добре си живеят в "анархията"... Тези, които избягаха от комунистическия кенеф... А ти в Куба бил ли си? В смисъл извън курортите им? Като четвърторазряден квартал на беден латиноамерикански град е цяла Куба. Пак повтарям, като изключим курортите. Комунимзът обичаше да се прави на друг от това, което е...

да да кошмар. за кои, за тези които са го опитвали да го убят 680 пати. шорош дано на скоро време те последва шащата садба

само-ласкаещ се изкуфял дъртак.

Лека закачка :) Кой Ви каза, че кубинците са скандирали "Свободна Куба" ????? "Cuba libre" е коктейл правен по доста различни рецепти, но е питие , а не лозунг? Може да са искали да им се донесат обещаните от организаторите, които и да са те? Не се втелясвайте в партийност! За Фидел мисля така /без да съм компетентен/ накратко: 1. Лека му пръст на човека 2. Държавата му беше ли станала на концлагер от съветски тип? Естествено-Да. Лайкове +, +,+ 3. Имаше ли най-доброто здравеопазване в Латинска Америка? Да! Лайкове ++++,,= 4. Кубински пури или американски цигари? Зверски пушач доживя до 90 год.- Дай Боже всекиму! Та даже не успяха да го отровят с отровна пура 5. Хората му умират от инфлация и нищета. Бедни са и 70% търсят лодка до Маями, където да слугуват , но свободни. Лесно решавате, браво. Аз немога. "Cuba libre"

Наистина- по-добре съвсем не коментирай.

Така си е!

Скандирали- не,крещяли са!Прочети пак статията.Чест ти прави че излагаш мнението си без обидни реплики.

Горби закла Съюза но ти не трепна. Не позволи разни перестройчици да съсипят Куба. И се държа още 30 години след това! Бъдещите поколения кубинци, ще ти издигнат неръкотворен храм от уважение и обич. Но това ще стане чак след като им приватизират и долните гащи. Корав дядка излезе ти.

Съюзът се беше самозаклал отдавна. Горби само надигна покрова, та се видя реалността. Която стадо червендалести свине още немогат да видят. И си грухтят...

Абсолютно СИГУРНО между козяшките келеши, които от сутринта се напъват в новините за Кастро, НЯМА НИТО ЕДИН, който да има и един промил от качествата, известността и ролята на Фидел в световната История, ама лаф да става, щото животът и без това ги е изхвърлил.

'Световната История', байно, не я пише ИТАР ТАСС. Поздрави на кубинците - най-сетне шанс да заживеят като нормални хора.

И Ройтерс не я пише, байно. Пишат я ХОРАТА, а в Куба хората СА ЩАСТЛИВИ (ходил съм там два пъти). Е, и оттам има избягали келеши на север, защото навсякъде има келеши.

Напук на всички соросоиди и американофили свалям шапка на този достоен във всяко отношение човек! Името му ще остане в историята за разлика от имената на много други политици с нобелова награда за мир!

любимецът на путинопоклонниците тръмп нарича кастро брутален диктатор и се радва на кончината му

Много прилича тоя кастро на президента на еритрея- Исаяс Афеверки. И той бивш партизански командир,луд диктатор,превърнал страната си в бедняшки бардак. А дано и тоя диктатор да пукяса,че да не ни пълнят държавата с еритрейски бежанци!

Фернандо Маркес? Този дето избяга от Филипините и от народната любов в Хавай? И жена му Имелда Маркос ,дето имаше над 3000 чифта обувки?

Кастро омръзна на народа и брат му го смени. Иначе и той щеше да бъде издухан от народната любов,и ще трябваше да бяга в Русия,ама Путин не ще да дели едноличната си власт с друг луд диктатор и не иска да чуе за кастро.

Голяма световна фигура. Направил е доста положителни неща, особено в началото на управлението си. Но разбира се, както всеки диктатор и тоталитарист в крайна сметка е довел страната си до бедност. Всяка пречка пред свободната инициатива води именно до бедност и нещастия. Примерите се простират на изток от Виена чак до китайско море. Все пак Куба е интересен социален експеримент, място, в което вероятно голяма част от хората са по-щасливи от други, значително по-богати от тях. Начина на живот в соц-а си има някои предимства.

Донякъде си прав. Лесно е да си беден на 25 градуса средногодишни температури и в близост до море пълно с риба. В България кубинският социалистически експеримент би се оказал фатален за популацията. Ама можем да пробваме със сидера само през лятото обаче .После го бутаме от власт.

Да не забравяме, че и Хитлер направи много добри неща за нацията си!! Наистина много добри! Но диктатурата не прощава, тя е диагноза. Кел ти файда от много хубави неща за много кратко, а след това смърт и разуха за дълго? Простият човек си е прост, той иска бонбонче сега. И Хитлер, и Путин, и Ердоган, и Кастро, и мнго други като тях са лидерите, които дават бонбочне и след това изтаковат народа така яко, че десетилетия няма оправия. Но иначе народът мнго ги харесва, а след това се пита: а бе защо така мина животът в бедност и сивота (социализмът правеше пъстри само манифестациите). Амо защото си имаш диктатор, който ти забранява. Остави, че на тебе забранява, но и на интелигентните ти съграждани, а там е всъщност проблемът. Защото ти и в двата случая си залюханяк - и да има, и да няма диктатура. Но при диктатурата талантливите биват гонени, избивани. Ето от това пропадат нациите, които комунимзът е нагазил като зараза. Но ти си прост, гледаш си своята копанка и не те е еня за онези, които би трябвало да движат нацията ти и тебе към по-добър живот. Простотията си е простотия! Твоята имам пред вид, лумпене.

Пукна кастро! Най-глупавия диктатор на планетата. Продаде Куба за един кораб москвичи на СССР! А можеше да бъде като Фердинанд Маркос. Ама от прост бандит -толкоз!

Бог да го прости Фидел Кастро, беше велик политик и ръководител

За простите велик, за мислещите диктатор кръволок.

Ха дано и вашият вожд и учител Шорош го последва скоро, че и той е на години вече.

А кой определя кои са прости и кои мислещи, ти ли Кончита? Аз пък мисля точно обратното.

брей тия комунисти, отведнъж повярваха в Господ. Това ме присети за един случай: Наш бивш партизанин видна номенклатура бере душа. Цялата рода е сбрана около него и го чакат да се ояри. Зетьове синове все номенклатурни кадри. Да по едно време дъртият комунист си отворил едното око и поискал ПОП. Бе Тате, ние сме комунисти, къв Поп? Па той им рекъл: -За всеки случай :)

Фидел Кастро е революционер. Сваля правителството на Батиста,превърнало Куба в гето на проституцията и хазарта,и управлява Куба от 1959 до 2008год. Преживял е над 600 опити за убийството му.Както самият той казва,ако имаше Олимпийски игри по оцеляване,той щеше да има много златни олимпийски медали. Най.добрите здравеопазване и образование в цяла Латинска Америка са в Куба. Да,не е като в "Fine leavimg"-3 спални,3 бани,пък плотовете да са от гранит,уредите "Inox". То затова ни налазиха джагалите от Африка и Азия,защото тази лакомия ще погуби човечеството.

Прочетох доста "демократични" коментари. Кастро бил такъв, Кастро бил онакъв ! Що бе драскачи не се потрудихте да попрочетете в Уики-то аджеба като какъв е по произход, образование и кариера ??? Нали всички с леви убеждения според вас са бедняци, клошари, кокошкари !?!? Всеки от вас сигурно само мисли откъде какво да извлачи !!! Фидел Кастро е предоставил всичко, наследено от родителите си на обикновените кубинци! Завършил е право, но се е посветил на обикновените хора. И няма на света човек , който да е харесван от всички ! Без никакво съмнение Кастро е един от великите политици на своето време. За латиноамериканците той е просто икона !!!! А за "умниците" , които го виждат като мумия - четете бе, четете !!! Хората са го написали - Ел Команданте ще бъде кремиран !!!!

чели сме бе Велински, ама ти не си чел нещо. Щото не знаеш, че Кастро не е бил с леви убеждения. Кастро е бил националист, то и Волен и Джамбазки се пишат за националисти :) Руснаците решават да го поканят и да го запознаят с "успехите" си. Дават му пари, дават му военна помощ, военни съветници, и всичко това срещу ракетна база и да се пише комунист. И ти да си на неговият зор тогава и ти ще се закълнеш в КАПИТАЛА на Маркс и Енгелс.

И защо рашките разполагат ракетите,а ???? Нещо за Инджирлик преди това да си чел ????

Тпй и Ленин е бил "интелектуалец". Да не говорим за Станишев! Послендият владее съвтската уиформа до съвършенство, бетер шивачка. А бе остави извратеняците с техните образовния! Извратенякът си е извратеняк.

Доналд Тръмп изрази надежда за едно ново начало за Куба след смъртта на Фидел Кастро, когото нарече "един брутален диктатор, който близо шест десетилетия потискаше собствения си народ", Тръмп, обеща да направи всичко по силите си, "за да допринесе за свободата" на кубинския народ. Фидел Кастро оставя наследство от "взводове за екзекуции, кражби, невъобразими страдания, бедност и отричане на основните човешки права"

Кажете си го откровено и ясно. За простите беше велик, за другите беше просто един диктатор, а народа му чак сега разбра какво е компютър.

Като студент е ходел в университета с 45 мм револвер / не само той/Първото извършено от него убийство е в Доминикана.Между другото-през 1975 г. световно известният и неизвестен в България проф. Карагьозов, направи на Раул трапанация на черепа- успешна.Това стана в Клиниката в с. Искрец,в знак на благодарност Раул подари на професора ретривър на име Лари.

Дано онзи горе да го прости!На младини е бил изключително агресивен бандит,после става държавник.Нещо обичайно!

Това е може би единствения диктатор който с е отварял границите.. В началото на '80 Той отвори границите и 1 000 000 кубинци избягаха в САЩ Това го помня защото по това време бях в Куба.... бях ученик, а баща ми беше инженер по договор. Още помня как по телевизията там даваха живо предаване от поредния митинг по повод това емигриране... "Que se vaya es lombriz" - "този който бяга е червей" така скандираха нредените маси.....

бай Тошо забрави ли го? Преселването на турците след преименуването. А и още преди това шестдесетте години пак беше пуснал неколкостотин хиляди турци. Със сигурност и други диктатори са отваряли границите.

Струва ми се ,че навремето докато строяхме комунизъмъ,хитрият диктатор кастро измъкна от България десетки милиони заклани и замразени пилета,за да нахрани гладния кубински народ. В знак на признателност ,получавахме по един кораб преди нова година с горчиви разплути грейпфрути,за да може лудия тодор ,да развесели популацията с цитруси.

демократите не можаха да го крадат ... не можаха да го убият ...остава само да плюят ... даже в деня на смъртта му ...