Феликс Баумгартнер скочи от 39 км и премина звуковата бариера

Австрийският пилот и професионален парашутист Феликс Баумгартнер преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра, съобщиха световните информационни агенции. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1 342 км/ч, предаде Би Би Си.

Обратно в новината

Коментари - Феликс Баумгартнер скочи от 39 км и премина звуковата бариера | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Женския рекорд в тези скокове е руски. Като плюеш Русия, избирай си правилното място. Даже мога да ти дам идеи, ако желаеш да ги плюеш - наздраве. Обаче в космическите технологии, парашути, скафандри - това е най-погрешното място за плюене. Най-малкото, защото първите думи, произнесени от човек в Космоса са казани на руски. А спутник е официална дума в много езици вкл. в английския.

Я виж македонския вестник "Дневник" , там пише , че дядото на Феликс бил македонец от Струмица . Македонците приветстват смелия македонски син с подвига му , ама то в такъв случай този си е баш българин :))))))

Господа, докато този храбрец и хората с него издигаха величието на човека, българските телевизионни коментатори на събитието бъбреха невероятни нелепости. Редно би било тези люде публично да обяснят как и защо нито званията им, нито образованието им не ги спряха да бъбрят чудовищни глупости - позорни и за шестокласник. "Скоростта не е скорост..." беше най-дребният бисер в огърлицата на малоумието, сплитана от "учени", "авиатор" и "преводач"... На фона на подвига неграмотността на коментаторите беше отвратителна.

За пиядурницете може да се поспори. Отиде в сл брег и ще видиш пияни австрийски германци англичани и др. аз лично руснак пиян не съм видел.

Поздравления за смелостта! Благодарности за научния принос!

Добре, де... Крив, прав... Толкова ли не разбираш, че точно тук не е мястото и че ставаш смешен?! Уупс... "Ставаш" ли съм писал? Моя грешка. "Станал" е по-правилно. Браво на човека! Лудите да са живи, е казал мъдрецът...

on line излъчването беше невероятно. Каква организация, техника, наблюдение, дух, контрол, сила, мъжество, красота, величие! Възхитително! Какво ли още може да постигне човек в стремежа си за познание и нови висини... и тук на земята в принизените човешки страсти! Ужасяващ контраст!

БРАВО!

Рекордът е скок от височина 39000 метра и това е акцентът, а всичко останало е на втори план с друго значение. Това е мъжът на годината! Той отваря нова страница в живота на човечеството. Той обезсмисля войните, ако хората решат да поемат към космоса и да го изследват по- масово. Ред Бул даде криле и светът полетя по нов начин с нови идеи! Така повече хора ще вдигнат очи и ще погледнат нагоре свободни.

Един час преди скока той е подал молба за членство в партия ГЕРБ.

Три дни и три нощи майка му го е молила, със сълзи на очи !

какво да каза,просто нжмам думи за този силен и смел човек!да баде зив и здрав!гледах зелиж скок от начало до краи-неверожтно изживжване!нека се поучим от него,да се смирим и да се опитаме да бадем по-добри и да си дадем сметка за много неща... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Рекорда си е рекорд. Но вероятно такива скокове няма да имат голямо практическо значение като се вземе в предвид, че могат да се осъществяват само при определени метеорологични условия.

Освен ако не пуснат цяла флотилия от ниско летящи спътници с войници на борда, и примерно след шест месеца ги подменят. Фантазия бе Уйли.

Добре, че има и такива хора! Браво, Феликс!

Всъщност Гагарин никога не е летял в Космоса. Просто избраха най-фотогеничния си летец и го пуснаха на PR акция по света. После го убиха, щото беше алкохолик и можеше да се издаде. Ама той и летец не е бил, щото СССР нямаха самолети. Само униформата му беше хубава, както Станишката ни разясни. А аз даже не съм сигурен, че и СССР е имало. Знам ли... Или американците поддържаха лъжата, за да имат враг, с когото да се оправдават, или наште си комунисти ни лъготеха, че имаме там некъфси голям и силен приятел, който ще набие всеки, който ни тормози. Абе... всъщност... онова време имаше ли го изобщо... нямаше ли го... А може и аз да съм на 23 год. и да са ме създали на 10.11.1989 в някаква лаборатория и сега да лежа на лабораторната маса и да ми създават изкуствени образи в мозъка. Пък може и да съм просто компютърна програма, на която подават различни входни данни, щото да научат новите попържни, излизащи на изхода. Пък може и всичко това да са глупости и Декарт да е бил глупак... не че не е бил, де... И те така...

Браво на смелчагата !!! Това са хората,които осмислят съществуването ни, докато останалите "живуркат"...

"Когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив." Вярвам му! За нетрениран човек, достатъчно е да погледне надолу от височината на пътнически самолет. От там не се виждат кризи, институти, депутати, протести, революции, богати, бедни... Вижда се само Земя - красива, голяма, НАША и единствена. И искаш час по-скоро да стъпиш на нея. :)

Арнолд, Феликс - корави австрийски момчета!!!

Разликата между Арни и Феликс е огромна. Все пак Терминаторът няма Оscar!

Независимо от конкретните цифри, които в общи линии имат най-вече значение за науката, а не за случайните наблюдатели, това е едни супер успешен скок, една супер успешна маркетингова акция и един невероятен човек! Браво и благодаря за неделното инспириране. Надявам се от днес да сме една идея по-смели и човечни. Имаме нужда.

По-рано съобщиха че не е успял да достигне скороста на звука, а сега вече я стигнал. Бързо ги натъкмиха нещата.

Адмирации респект пред Феликс! Трябва да си много силен духом и много смел да извършиш такъв подвиг. Честито на Феликс!!!

МНОГО СЪМ РАЗВЪЛНУВАНА ОТ СКОКА И ПОЖЕЛАВАМ НА ФЕЛИКС НОВИ ПОСТИЖЕНИЯ

ВЪЗХИЩВАМ СЕ НА СИЛНИЯТ МУ ДУХ!

Не знам какво точно имаш предвид под "гъстота", но скоростта зависи от плътността и налягането - v=sqrt(p/&). Вижда се, че не зависи директно нито от температурата, нито от гъстотата (като брой частици на едиица обем), а само косвено, щото те влияят на плътността и налягането.

Скоростта на звука зависи най-вече от температурата в случая , чети повече.

Мизантроп

Температурата влияе и на плътността, и на налягането. И КОСВЕНО, чрез тях, на скоростта на звука. Но ако отношението налягане/плътност не се променя, промяната на температурата няма да повлияе на скоростта, квото и да става. Така че ти чети преди да пишеш - и учебника, и това, което репликираш!

Ако може, нека е без капсула.

Уффф, той с капсулата се издигна до необходимата височина. От там скочи само със скафандър и парашут на гърба. Как мислиш да се издигне без помощни средства на 39 000 м?

Честито на Баумгартнер,голяма смелост се иска за този опит!Искам да споделя,че преди около 1г. по руския канал 24 Техно гледах филм,който показваха за първи път за широката публика.Всичко това се е случило по време на "студената война"!Американците са имали успешен скок от 25 км.Руснаците направиха опит от 40км. с 3-ма свои парашутисти.Качиха ги в капсула ,която беше издигната с балон и когато висотомера показа 40 000м. получиха заповед за скок!При катапултирането на първият се получи пробив в каската на скафандъра ме и той се приземи мъртъв!Вторият успешно се приземи с раздробен крак,който впоследствие е бил ампутиран и третият се приземи успешно!И на тримата е било присвоено звавието -Герой на СССР!Поклон пред смелостта на тези герои-смелчаци!

Приземяването на Феликс е много красиво- сякаш се приземява на тренировъчен скок от 200м , а не от 39 км.

Приземяването не зависи от височината на скока. Той отвори парашута си на височина като при нормален скок с парашут. Даже беше високо.

Скок от 200 метра не е тренировъчен а самоубиствен

М-да, смелчаци има навсякъде.Трябва им само мотивация. Можеш ли да кажеш заглавието на руския филм, за да потърсим, дали не е качен някъде в мрежата.

Гледам коментарите по долу и се чудя на хората. Защо веднага влизате в спорове. Поздравете чистосърдечно човека за героизма и оставете разсъжденията. Само си помислете колко малко хора са способни да направят това. А колко много хора са готови да го омаловажат след това.

Хората които могат да направят това не са малко. Хората които имат възможност да направят това са малко.

Вчера съм седял 2 часа (заедно с част от семейството) да го гледам как се издига и как скочи. Явно искаше да достигне 40 км, но имаше няколко слизания надолу и тогава реши да скача, за да не загуби височина. Когато започна да се върти изтръпнахме. После обаче всичко беше ОК и човекът слезе невредим. Тогава си помислих - колко хора биха скочили в тази бездна. Верно, може би е луд, но точно на такива хора се дължи прогреса на човечеството според мен. Хич няма и да чета негативните излияния по-надолу, ограничени хорица винаги е имало и ще има. Браво на Феликс Баумгартнер, той направи нещо изумително.

ама понякога има и отсъстващи от часовете по аеродинамика.

над тази на звука се изискват специални приемници на въздушното налягане, какъвто парашутист не може да носи а и не може да го насочи по вектора на скоростта. Ако капсулата е конструирана за свръхзвуково планиране и стабилизация - да. Другите начини на мерене са косвени и не засягат въздушната среда, спрямо която той трябва да развие свръхзвукова скорост.

Боже колко проста била рецептата за придобиване на смирен и скромен характер. Че да вземем да изпратим всички наши народни представители с по една капсула на 39000 м и въпросът с корупцията, циничните кражби и "кривосъдието" у нас ще бъдат решени веднъж завинаги.

Без Парашути ;за по сигорно

това е нечовешко....респект!!

И НАШ БОЙКО БЕШЕ НА ПРИЗЕМЯВАНЕТО БЕЗ НЕГО НЕ МОЖЕ

я помисли!!!

Скоростта на звука при -50 градуса е под 1080 км/час. Така че го е минал доста сериозно. Той отчете 1173 км/ч

ако не е бил в скафандер е щял да се прасне като балон. луд умора няма. следващия пат да се качи на луната и да скочи от там.

Между гения и лудия има само една крачка, но не всеки луд е гений!

браво ,и аз ще скоча

луд, та му лесно.

Лесно е да скочиш с чадър от балкона , психи! Двама спорели дали едно яйце може да се закрепи право на масата. Единият взел яйцето и го счупил. Другият казал, че и той може така. ,,Можеш,можеш, ама защо не го направи,,.

Не зная от къде си пеистнал това инфо,но тук в Австрия казват,че не е най-дългият свободен полет т.е. този рекорд не е подобрен!Оставят си вратичка,че това все още не е потвърдено и сигурно!

Ivan

Ако влезете в официалния сайт ще видите инфо за всичко. Вожда - скоростта на звука е в пряка зависимост от температурата на въздуха, за условията в които той се движи стойността за преминаване на звука е малко над 690 мили/час, така че...човека успя в това си начинание също.

Вожда

Приемам забележката за скоростта. А пък и после се оказа, че постигната скорост е доста по-висока, така че и това постижение се отчита със сигурност.

труми прав си не успя да подобри рецорда за свободен полет които е 4.3з ако не се луя..фелих направи 4.22 но като цяло респецт *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

39 000 м. - най-висок полет с балон, най-висок скок със свободно падане. Постигна скорост от 730 мили в час, което не е над скоростта на звука, но е също рекорд. Браво!

Не знам къде прочете за 730 мили в час след като официално беше регистрирана скорост 833.9 мили в час или 1342.032 км/ч .