Роднини искат ексхумация на Вапцаров

През 2016 година наследниците на поета Никола Вапцаров очакват да получат разрешение за ексхумация.

Обратно в новината

Коментари - Роднини искат ексхумация на Вапцаров | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

... и как да им вярваш на комунделите, като се затръшкот колко били идеалисти и преди и сега и как се борели за "добруването на народа".... май винаги и само парите са основния двигател...

Някой задигнал кокалите на осъдения и екзекутиран терорист Вапцаров (приет посмъртно за комуняга), съобщава ни некъв си гробар. Е и ?

В тая държава почти всички изтрещяха! Всеки само за пари говори и само за пари мисли! Да ви е честит капитализма!!!

Тъпанар! По време на т.нар. капитализъм пхрародителите ти са взимали доста по-високи пенсии, отколкото днешните пенсионери и България е била на първо място на Балканите по добитък на глава от населението, производство на пшеница, ръж и някои други култури - иде реч за периода към 1939 г!!

Пълни глупости, по кротко с данните, че са съвсем различни. За различните добиви и селско стопанство, през периода на социализма не са надминати. България беше изключително развита като икономика, инфраструктура и всичко. Вие сте от онези фалшификатори на историята на България. Има цифри и факти. Лесно може да се установи, че лъжете.

Може и да си тъпанар, вероятно, но със сигурност си напълно неграмотен. Всичко дето го каза си га научил пред кварталната кръзчма от беззъби дядовци. България, тъпчо беше икономика с по-голям износ на промишлена и селскостопанска продукция от Гърция и Турция взети заедно! И всички глупости, че когато се е орало с магарета сме били по-голяма износителка на земеделска стока от колкото после са тъпотии на полуграмотни говеда! Да не ти казвам какви ни бяха машиностроителните заводи, щото ще ти блокира фантазията!

А и още нещо. Не е имало пенсионна система преди девети, тъпчо. Пенсии са вземали държавните служители. Около 5% от населението

КОГАТО ПИША ВЪВ ФОРУМИТЕ,ЧЕ НЯМА ЧИТАВ КОМУНОИДИОТ, МИ СЛАГАТ ЧЕРВЕНИ ТОЧКИ. ЗА 65 ГОДИНИ ОТКАКТО СЕ ПОМНЯ, НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИТО ЕДИН ЧИТАВ, ЗАКЛЕВАМ СЕ, НИТО ЕДИН. КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НАСЛЕДНИЦИ НА ЕДИН ТАКЪВ, ТА БИЛ И ТОЙ ПОЕТА ВАПЦАРОВ!!!

Как ще видиш, като вероятно си се движил в средите на утайки и мекерета!

МЕЖДУ УТАЙКИТЕ НАУЧИХ ПЕТ ЕЗИКА, И НАПРАВИХ 134 ИЗОБРЕТЕНИЯ. А ТВОЙТЕ ОБИЧНИ МИ ЛИЖЕХА З,,,,,А, ДА ВЗЕМАТ НЯКОЙ ЛЕВ ДОПЪЛНИТЕЛНО!!

В гроба на Вапцаров преди 4-5 години бе погребана племенницата му Елисавета. Костите на Вапцаров са в гроба, но в торба (ако не е изгнила вече) и са в краката на Елисавета (никога не е имала неговата фамилия). Познавам човека обвинен, че е продал костите му на македонците, които му били дали вила на Охридското езеро и 5млн. Пълни тъпотии!

Човек като гледа какви поети и писатели сме имали преди 09.09.1944 като Вапцаров, Гео Милев, Й.Йовков, Вазов, Славейков и т.н. редицата е дълга от истински класици достойни за Нобелова награда, а сега няма почти никакви неволно се пита: На какво се дължи това? Дали не е вследствие на образователната система или на духовния живот преди 1944, които явно са били по-добри.

За поети не знам, обаче има писатели. Това, че ти не си ги чел не значи, че ги няма. Вероятно и поети има, ама аз не чета поезия.

Унищожена генетика приятелю, това е причината.Да си чул след 1917 в Русия накой свестен, освен Калашников, Макаров, Стечкин????

Тесен е светът на мравката. Но това не значи, че светът свършва с нейният хоризонт. Като не знаеш, ще четеш и ще се научиш. Не е нужно нечие невежество по дадена тема да е мярката и мерилото за всичко. Подобни изказвания са признак за определено количество въздух под налягане.

Преди 09.09.1944 г. българските фашисти избиха доста видни поети и писатели като Н.Вапцаров, Гео Милев, Кърпачев, Хр. Ясенов и др.

ДО НЯКОЙ-МИЛИОНЕРА-ЕНГЕЛС, ДРУГАРЮ!!!

От цялата фамилия хора излязоха Никола,майка му и баща му стария корав комита- бай йонко.Вапцаров не случи ни на жена ,ни на достойни наследници!

Тези пък какво са се затъжили за един комунистически терорист? Както е казал самият бездарник - "Разстрел, и след разстрела - червеи. Какво тук значи някаква си личност?"

поен е било след застрела червей, а не като сега докато си жив и вече си червей..

ти си абсолютен неграмотник и въобще няма как мозъчните ти клетки да проумеят това което е казал Вапцаров. За твое сведение на Вапзаров баща му е бил комита в Пирин по време на Илинденското възстание, майка му, го е приспивала с сонетите на Шекспир, творбите на Вапцаров са преведени на 34 езика. Би ли споделил на аудиторията, кои са майка ти и баща ти и кой всъщност си ти гнидо?

Точно така е, бащата - македонски главорез, синът - комунистически терорист.

Вапцаров в контекста на "прехода". Комунягите направиха избухването на демокрацията, по правилата на споразуменията м-у САЩ и СССР за разпада на Съветската империя. Като държащи всички параметри ва ръцете си червените боклуци запазиха позициите си по върховете на всички институционални структури. Може да се каже, че те успешно пробутаха новото си поколение по върховете. Сега, когато обществото ни постепенно се демократизира (макар и доста бавно и мъчително) , на дневен ред идва поредната вълна на преоссмислянето на някои традиционни ценности. Оказва се че повечето от тях са меко казано гнили. Видни екземпляри, като Георги Димитров, Ал. Стамболийски, Никола Вапцаров и тн са просто национални предатели, наложени от диктатурата за светци. С паметниците става същото - мавзолеят, седмоглавия пето-уйник пред НДК, ПСА са като бастиони на старата комуноидна субкултура, която си отива мъчително и безславно....

абе кой кретен ще краде тленните останки на един комунист?!

комундета ровят на поета в гроба

Четейки разни мнения тук, се убедих окончателно,че образованието у нас е доста под критичната точка.Иначе, може и да е вярно, в България може да се открадне всичко.

Вапцаров е нещо,....а ние спим вече 26г.,и сме ---НИЩО!

Лично за мен, Вапцаров, това са стиховете му, пред които се прекланям. Дори и да е допускал грешки, платил ги е с най-скъпото-своят млад живот. Останалите разправии - тях ги оставям на съвестта на всеки един.

+1

никога не е грешка да умреш с чест в защита на това което вярваш. Кой капиталист го е направил?

Терористите се разстрелват!!!!И независимо,че фалимията му е била близка с царя пак не е имало помилване...тогава не е имало тази комуноидна и корумпирана съдебна система!

това, което прави Вапцаров наистина велик за мене е неговият идеализъм в най-чиста форма. А го прави велик, защото такъв идеализъм в България, го е нямало от Възрождението, а след Вапцаров повече и не се появява. Сега идеализмът е обявяван за глупост..

не изгоря ли наскоро хотел в Банско собственост на наследниците на ВАПЦАРОВ?

Моите роднини искат Елен Колева ,за роднина ...

Другари коминтерновци, айде стига занимавали обществото с костите на тоя национален предател, отрекъл се от българския род. :(

А ТИ ЗАЩО СЕ КРИЕШ ,И СЕ ПРАВИШ ,НА МЪЖ?

А защо биете негрите :)))))))

какъвто ти е "nick name" такъв ти е акъла- не познаваш истинската българска история, а си я чел- знаеш откъде! НЕЩАСТНИК ПАРТИЕН

Невежеството ти не е аргумент. Поинтересувай се от дейността на "Македонски литературен кръжок" и докладът на македонеца Вапцаров. Цялата довчерашна реторика на ОМО "Илинден" е същата. Цялата кал на Скопие върху българщината - също....

А с кого да се занимават? С Георги Марков- двоен агент и подлога на властта докато не решил да избяга зад граница? Ц Иво Инджев- агент 'Ивайло' на ДС, който не се срами да плюе по България и сега обира лаврите за това. С Петко Бочаров- агент на ДС, който напоследък се пише голям демократ. Със Стоян Ганев- външен министър и 'демократ', предал българската агентура в Турция за 100 хиляди долара. С тези ли да се занимаваме? За теб знам, че който не говори колко било добре през турското робство, го обявяваш за предател. Още чакам да ми обясниш коя беше държавата, коятотурците доброволно пуснаха от 'човеколюбивата' им империя?

То и Коритаров е бил агент на ДС, но я го виж сега какъв антикомунист е.

И на Тома Томов баща му е комуняга стар - бивш директор на лагера в Белене, но я вижте синковецът какъв топ-журналист се извъди.

"За теб знам, че който не говори колко било добре през турското робство, го обявяваш за предател." Това пък откъде ми го приписваш бе??? А ако сравниш данъчното облагане през турското робсство с гаврата на Червенков с българското село - поитнересувай се и виж кога е било по-зле :))))))) По-лошо от комунизЪма няма :)

Много голям глупак си. Ама много голям. Не знам за какво се бориш и какво искаш да докажеш, но че си глупак, не оставяш никакво съмнение.

не се е отрекъл той от българския род. ама имаше куража да говори против тези, които стъпваха върху костите на баща му и другите комити за да се издигнат кариерно в София. Той си е казал естествената мъка по родния край - Над мойта земя в небето опира Пирин. И мурите в буря илинденски приказки пеят...

терорист и македонист-национален предател !

аз не съм за разстрела нито на Вапцаров, нито на тези от Народния съд, нито на Искров, нито на Василев. Аз съм всеких да получи заслуженото от съда. Аз съм не за обществена кръвожадност, а за това народонаселението да има морал и да дде моралната си присъда върху тези хора. Но не. Българите нямат морал равностоен на западноевропейцте. Нашият си е балкански, ориенталски. Не християнски.

Чудесно! Кой съд ще осигури заслуженото за Василев, Искров и стотиците подобни на тях двамата? Кой съд ще въздаде справедливост за Маргини, Галеви, Бисерови, Пеевски, барети, картофи, круши, тикви и т.н.? Българският съд ли? Вие в какъв свят живеете? И аз искам хората да не лъжат и да не крадат, ама имам СОТ, куче пазач, пушка и пищов, уча децата си да крият таблетите си и карам кола на 7 години.

но и кой парламент ще промени законите така, че и съдиите да не могат да мърдат. И пак опряхме до управляващите партии...

Ба си и алчните хора. Нагла работа, преди 1989г папкаха сладко. Услади се и сега искат мръвка.

Абе... това всичкото на майтап ли е? Боже мой, както се казва, ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно. И знаете ли коя е най-голямата ирония? Сега България е съдена от куцо, кьораво и сакато. Наследника на Цар Борис III, същият който отказва да отмени смъртната присъда на Никола Вапцаров, съди държавата за да си прилапа бившите имоти. Другият пък, наследник на осъдения и убит поет Никола Вапцаров, съди същата държава заради музея... Всеки може да се пробва!

как не ги е срам тези родственици. Ами те получиха обещетение с място в Банско, на което още във времето на Беров и Жан Виденов, Кольо Вапцаров, син на Борисов Вапзцаров брат на Никола, вдигна хотел. Един от първите части хотели в града. ТОВА КОМУНИСТИТЕ НЯМАТ НАСИТА.

Правилно !Не е зле да обяснят за участието и на госпожата в процеса.И много други подробности,които не са никак за пренебрегване.Не е редно кметът на Банско да е толкова толерантен.

Точно така е! Получили са си обезщетението за къщата, но си я искат и нея. Наглостта и алчността им не знаят граници. И е редно да се поправи фактологията в статията- става дума за племенника на поета и сина на племенника. Никола Вапцаров няма внуци, тъй като децата му са починали съвсем малки.

когато комунистите след 1944 г. убиваха в затворите, след присъда, някой политически, го погребваха така, че никой да не знае гроба му. А този терорист е предаден на роднините си след растрела. КЪДЕ СА ГРОЛБОВЕТЕ НА ИЗБИТИТЕ ОТ НАРОДНИЯ СЪД ХИЛЯДИ????

Отговорете, моля, на един въпрос! Иван Искров и Цветан Василев заслужават ли разстрел на стадиона?

Ivan Petrov

Ти па? Токоз лесно ли да им се размине, само с по един разстрел. Къде е момента на изкуплението на греховете, къде е пречистването, как да се стигне до "катарзиса" Едно време, като са ги горели на кладите, то е било за доброто на обладаните от дявола. Прояви малко въображение ... сигурен съм, че можеш.

Гражданко, вие от коя махала сте?

Като й чета изказа - от Столипиново !

Гробовете са на същото място, където са избитите хиляди по време на септемврийското въстание и там където са редовно избиваните и бесени по площади (за което има доста снимки). И безследно изчезващите нощем. Точно до гроба на Александър Стамболийски. Кретен, нещастен, мръвка ли искаш, активен борец с добавка към пенсията ли? Нещо тия номера се изтъркаха, балъците намаляха. Съвсем същия си като тия Вапцарови.

Кой Стамболийски бе? Тоя дето продаде България на сърбите и пращаше войска до избива членовете на ВМРО? Или московските метежници от 1923, дето са избили по селата 700 български кметове и провъсгласили съвеЦка република.....

Какво значи "общината"-банда крадливи мутри, узорпират всичко с всякакви средства с цел облагодетелстване. Хубаво е да има "отстрел" от време на време за да се осъзнаят.

дя-до

Горкият Вапцаров, добре, че не знае как се дърлят наследниците му за пари, от които не заслужават и стотинка. И като го ексхумират какво? Ако ги няма костите, какво ще правят? И за какво изобщо са им тези кости? Истинският Вапцаров е в стиховете си. Не той, наследниците му са за разстрел.

Защо журналистите не проверяват фактите и житието-битието на гостите,на които дават думата в студиото?Журналистите да прочетат стари публикации от вестниците.А далаверите...Роднините на поета Вапцаров не трябва да оскверняват паметта му ,като знаят какви са ги вършили и ги вършат.Срамота!!!

Руиз

Отвратително! Ровят костите на умрял!

Куцо и сакато си взе имотите, разрушиха природата, детските площадки и какво ли не, за да построят големите си бетонни палати или апартаменти, от които да печелят, а други бяха обещетени скъпо и прескъпо, че не могат да им върнат имотите - защо тези хора да не вземат нещо, което е тяхно? И от къф зор ще им искат пари за ремонта, които са направили, още преди да са си върнали имота???

дя-до

Кое е тяхно? С какво са го заслужили? Тези заслужават само един як пердах на площада.

Как кое - къщата не я е строил самият поет, а предците му. След това са я отчуждили от останалите наследници, за да правят музей. Наследство не се заслужава - то се придобива!

Не си заслужаваш наследството, то ти се полага. Можеш да се откажеш от него, ако искаш. А това, което комунистите направиха, си беше чиста кражба - окрадоха на хората фабриките, имотите, добитъка, парите, ако не се вписваха в социалистическия идеал.

защо да не е тяхно бе Омраз? Те комунягите навремето си мислеха, че след като героят е от техните редове /Вапцаров никога не е бил член на техната партия/, та и недвижимото му наследство е тяхно и си го вземаха ей така да си правят музеи, т.е. политика, а другите наследници, дето не са били герои от техните редици, тях кой ги пита. Да не мислиш, че някой някога ги е обезщетявал. Вапцаров е наш и къщата му е наша, а вие като не сте рачили да му симпатизирате на идеите и да му помагате, много ви здраве. Времената се менят Омразчо. Не може сега някой наследник на дивите комуняги да прави мангизи от беззаконията, които са правили бащите им.

Ако имате късмета/нещастието да се запознаете с въпросните наследници, ще си промените мнението драстично, уверявам Ви!

На теб ли трябва да ти харесва някой наследник за да може да си получи наследството?

Какво значение има какви са персоналните качества на наследниците? Ти ако си идиот, като умрат родителите ти, държавата не ти взима имота, щото си идиот, нали?

не ги познавам, може и да са големи негодници, но закона, все пак не ги лишава от полагаемото им се наследство

Осребряване на чужди, идеали, платени с живот !

достойни наследници на убиец

Не убиец, А ТЕРОРИСТ -изрод комунист....

Този не е прочел нито ред не само на Вапцаров - промит мозък.Това е световен поет. Костови и костовистите ви направиха зомбита - освет омраза,друго не пиетете в дребнити еси дишици.

И кого е убил бе, малоумнико, знаеш ли въобще за какво е бил осъден и по кой закон

От къде ще знае кой е Вапцаров?Нали не чете книги и пуска телевизора само на чалга канали?!

Този комунист-терорист , набеден за поет отдавна е в АДА!!!!

N. S.

И ти определено не си чел един ред от Вапцаров. Ще ти кажа следното: И аз, като теб, израстнах в антикомунистическо семейство. И мразех всички от онова време, поети, политици.......След много дълги години взех та се върнах пак да прочета Вапцаров. Не като ученик, а като човек. Четях и плачех......Не можех да си повярвам на очите какво чета. Това ти е за Вапцаров. За наследниците му - нищо не знам и нямам мнение.

Че е поет, е ясно. Но има и издънки и залитания, "Земята..(става дума за България) ...простете... е чужда!" и още: "затуй че няма олио, и хлябът е от мъката по-чер, терорът долу, съюз със Ес Ес Ер!" Доста показателно!

Поетът сигурно се върти в гроба си, като вижда какво творят племенникът и внукът му. Такава липса на морал, подкована с ОГРОМНИ претенции рядко съм срещал.

Циркаджии! Не престанаха да ни занимават с лакомията си през годините! Вапцаров би се обърнал в гроба,ако види делата на родата си!

ПРОЛЕТ Пролет моя, моя бяла пролет, още неживяна, непразнувана, само в зрачни сънища сънувана, как минуваш ниско над тополите, но не спираш тука своя полет. Пролет моя, моя бяла пролет знам, ще дойдеш с дъжд и урагани, бурна страшно, огненометежна да възвърнеш хиляди надежди и измиеш кървавите рани. Как ще пеят птиците в житата! Весели ще плуват във простора... Ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя. Пролет моя, моя бяла пролет... Нека видя първия ти полет, дал живот на мъртвите площади, нека видя само твойто слънце и умра на твойте барикади!

На барикадите умря и добре че умря, защото ако беше оживял пак щеше да се гръмне като види какво са натворили съпартийците му.

не е бил член на партията, просто един от многото, които употребиха за гнусните си цели

Значи, националните символи и светини са едно - парите са съвсем друго! Първо парите, после родолюбието - гласи националната ни доктрина, гордо развявана и от политици, и от обикновени наследници на български символи като Вапцаров.

Че какво хващат от роднинството си иначе? Навсякъде,наследниците взимат дивиденти от преиздаване,и реклама на своите известни и починали родственици.Само у нас народа не дава.Ай сиктир!

Ако беше прочело малко книжчици, преди да се напъваш да пишеш тук, щеше да знаеш, че у нас ( в БГ) авторското право е с най-дълъг срок (70-80 години). И само ако знаеше кога е загинал поетът, щяха да ти се изяснят някои работи... Ама чукча не читатель...

Ето! Прав сте! Подкрепям! Между другото се носят слухове, че ексхумацията е с цел да се провери дали поетът не е погребан с някой "дивидент" - я часовник, я пръстен, я златен зъб.. А за авторските права - кажете, вие кога за последно си купихте стихосбирка?

Знай, че за каквото и да ти говорят, става въпрос за пари! А ний, наследниците на бай ви Ганя Балканский си искаме полагащите ни се милиони! И да няма тинтири-минтири... Щот' после да не стане както е рекъл поетът "... разровиш ли го - ще мирише..."