25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

От днес, 15 юни 2017 г., влизат в сила нови правила за роуминг в ЕС. Във връзка с това Комисията за регулиране на съобщенията отговаря на 25 въпроса.

Обратно в новината

Коментари - 25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Звъня от България до Белгия на частен номер но защо след третото позвъняване се включва оператор ли гласова поща ли не знам

Здравейте защо немога да получа обаждане от банката на която съм клиент,а при опит от тяхна страна аз получавам съобщение за пропуснат разговор

без да съм чел нито текста, нито коментарите ще кажа - за обикновения българин няма да има намаление. намаление ще има за фирмаджии, милиционери и естествено за НАШИ ХОРА

Една нормална статия по темата :) Браво

Шибани, шибани , шибани Реформи.

Прецакаха цяла Европа - кой идиот го измисли това ? Сега ще плащаме национални тарифи и международни разговори, които националните оператори надуха цените навсякъде в Европа. С роминга си беше много добре - барем в чужбина беше евтино.

много си тъп Баце... ама много.

Абе журналя тъпа, не може да напишете една статия и само обърквате хората! Айде пак напишете точно и ясно за кво става дума.

Съвсем ясно и точно е написано! Даже прекалено подробно и с примери като за бавноразвиващи се. Ако не го разбираш...повредата е в твоя телевизор, пич:)

11. Ако по време на пътуване в рамките на ЕС реша да се обадя или да пиша SMS на приятел, трябва ли да се притеснявам кой е операторът, на който той е абонат, както и дали номерът е фиксиран или мобилен? Не. Докато сте в роуминг в рамките на ЕС всички изходящи повиквания към мобилни и фиксирани номера в други държави - членки ще се приспадат от лимита Ви за национални разговори към други мрежи (респективно, за мобилни и за фиксирани мрежи). Това горното значли ли, че ако съм с българския ми номер във Франция и искам да звънна на френски номер или немски номер, то разговора ще се приспада от моя пакет минути. Т.е. няма да ме таксува международно обаждане?

Не, това значи, че без значение към кой оператор ти си е регистрирала СИМ картата в ЕС може да звъниш или да ти се обаждат на телефонния номер без допълнително облагане от или към номера от България (ако номера ти е български). Ако звъннеш на френски или някой друг номер в ЕС - "режат ти главата от кръста" с понятието "международен разговор".

Мое тълкуване 1,Когато напуснеш територията на твоя оператор - към твоя и всички оператори си в режим " роуминг т.е. заплащането е от пакета, без да се таксуват разговорите като международни."не ти режат главата" 2,Когато си на собствена територия - роуминга се прилага за мобилни телефони на същия оператор, които са напуснали твоята територия, "не ти режат главата / -международни разгови се заплащат към всички други оператори, напуснали или ненапуснали съответните си територии. "РЕЖАТ ТИ ГЛАВАТА"

Това не е вярно. В роуминг при повикване към номер на абонат от ЕС се приспадат включените национални минути в тарифния план.

КРЕТЕНИ! Ако звъня на номера в ЕС пак плащам като за международен разговор!!!! КАКВИ ПРОМЕНИ СТЕ НАПРАВИЛИ ЛЪЖЛИВИ, ШИБАНИ МАЙМУНИ?????

че ти като водиш международен разговор като кво искаш да го плащаш бе. промените са в роуминга, а не в международните разговори. ама то чукча писател, чекча не читател

Имаш ли Интернет всичко останало с т.нар "роуминг" и "международни" разговори отпада. Ако пък някой държи да има телефонен номер, може да си закупи DID телефонен номер и използвайки точната SIP услуга да си говори международно от САЩ до Китай за около 1стотинка и половина, а в Европа за около 2-3 сти=отинки на минута (мобилни или фиксирани номера).

Vnimanie, tova ne e roaming!!!!! 10. Новите условия важат ли и когато звъня от моята държава на приятели, които са в друга държава от ЕС ? Не. Обажданията от Вашата държава към друга държава не са роуминг. Ако звъните към български номер, независимо къде се намира този , на когото звъните, повикванията ще се таксуват като национални. Ако звъните на чуждестранен номер, независимо къде се намира този, на когото звъните, повикванията ще се таксуват като международни. Цените на международните повиквания не са регулирани и може да са по - високи.

Роуминг няма но РОМингът остава.

Ку-ку, те ви и Видовден, те ви и йок-роуминг дей.... Ама мнооого да не се забравя, че требе операторЪТ ви да ви информира за " политиката за справедливо ползване", която си е създал сам и в която сутрин и вечер се кълнат всичките му служители... Кой бе, кой оператор, тоя ли дето ме таксува за SMS-и към скъпи номера от data-карта, която стои в донгъл, от който пожизнено нема как да изпратиш SMS. Тя картата си е и така продадена, с дотгълчето.... ама на кой му дреме, чат-пат ме трескат с по 1-2 скъпи SMS-а Така ще стане и с " политиката за справедливо ползване"

Това добре, ама кога ще изчезне изобщо понятието "роуминг"???

когато говедата престанат да се връзват на този филм и настане време да им прожектира друг

Като отидеш в Камчатка и ти се налага да звъниш само до Новосибирск, тогава ще ти изчезне роуминга! Научете се да плащате за това, което ползвате!

Става на въпрос за Европейския Съюз и за международен разговор в рамките на ЕС, а не за Камчатка или някоя друга дестинация по света.

това означава че като сте в чужбина в ЕС разговорите ви с БЪЛГАРСКИ номера няма да се таксуват допълнително, цените за разговори обаче към номер например в държавата, в която сте, си остават високи (международна тарифа).

Не е така май. Международна тарифа е само ако обаждането е от територията на България към друга страна. Ако сте във Франция с българския си телефон и звъните на Френски номер там, това не е международно обаждане. Ако сте във Франция и звъните в Германия, това пак не се таксува като международно обаждане. Няма и ралика дали се звъни на стационарен или мобилен когато българския ми телефон е в роуминг. Цената е една. Аз поне това разбрах.

прави разлика между международна тарифа от БГ оператор до германски например, и роуминг такса. Хубаво е че махнаха роуминга, но ще е още по-добре ако драстично паднат или уеднаквят цените на разговори м/у държави членки в ЕС. Както в САЩ като звъниш от щат на щат те таксуват като вътрешен разговор, в Европа все още не е така.

Тази работа е хубава, ама както се казва "хубава работа ама нашенска". След като това е насочено към хората, които често пътуват в чужбина (макар,че се опитват да ни набиват в канчето, че човек от ЕС не е чужденец) то тия хора пак ТРЯБВА да си купят СИМ карта в ЕС страната, в която ще пребивават (макар и не дълго) понеже щом пътуват по-често ще трябват да звъннат и на някой номер я за резервация, я за информация или за каквото и да е. Измислиха го пак за операторите.

Всичко е прекрасно. Хубаво е че отпада т.нар roaming (роуминг) в ЕС, обаче не отпада roaming ако звъниш на телефонен номер в друга държава от ЕС (регистриран в друга членка на ЕС). Както се казва, чудесна новина, обаче не съвсем или "не може хоя до края и душата в рая". :)))

ами, да..не отпада...просто това второто не е роуминг, а международен разговор:)

Разбира се, "международен разговор" както и преди когато излезеш в чужбина с телефона си и те потърсят на него или звъниш от него след като си регистриран в друга международна мрежа. Така де, няма пълно щастие.

Формули мормули... ама от емтела вече ни пуснаха новата си оферта за фирмата - 20 GB интернет при цена 16лв без ДДС, и разрешени в рамките на ЕС... 400 MB!!! Това нормално ли е?!?

не! би трябвало при 16лв да имате 2 гб за роуминг...2х8=16/7.7=2

Ами аз го изчислявам така: 2х(16/20)=1.6GB. Но емтела вече са го изчисли преди нас, хаха, по тяхна формула, хаха

25 въпроса и отговора и пак има неясноти. Например: 1. Аз съм в България и звъня на мобилен номер в Германия, съответно плащам по тарифата за международни разговори, която е висока. 2. Отивам в Гърция, т.е. вече съм в роуминг и пак звъня на мобилен номер в Германия. Това като роуминг ли се таксува - по цена като за БГ мрежи или е международен? Ако правилно съм разбрал, че като излезеш от БГ и си в роуминг ще говориш с всички европейски мрежи на цените като планът ти в България, то тогава излиза, че ще ми е по-скъпо да говоря от България с чужбина, отколкото със същата тази чужбина от друга чужбина. Т.е. на хората от пограничните райони би им било по-изгодно да говорят с Германия например през гръцки оператор, отколкото да въртят международни от България, така ли?

Не! Не е така. Бъркаш роуминг с международни разговори.

Ако може да обясните по-подробно! Както аз се постарах да обясня подробно. Абонат на български оператор звъни от Гърция в Германия. Това роуминг ли е (в друга държава съм), международен разговори ли е (звъня в трета държава) или и двете? И по коя тарифа се таксува?

Повечето планове имат включени минути за международни разговори, поне с ЕС. Ако си в роуминг просто ще ти приспада от тези същите минути...накратко..няма разлика дали говориш от Бг или от Гърция.

Т.е. пак е международен разговор. Звучи логично (и аз мисля така), но не е казано изрично в тези въпроси и отговори.

Не се връзвай на глупостите, които са ти написали. Прочети въпрос 11 и отговора към него. По-евтино ще ти е от Гърция. И досега беше така.

Може ли някой компетентен да ми отговори дали операторът/в случая Боб-Мтел/ има законно право едностранно да ми спре роуминга,защото въвеждал някакви нови правила ?

Коментира се много, разяснява се, но само аз ли забелязвам, че сега тарифите на всички оператори у нас драстично намалиха или изключиха националните мегабайти? Предлагат се като опция, но това вече са т.н. "алтернативни условия". И като цяло пакетите поскъпват. Да е честита новата ЕС "регулация"! Пример: сега ползвам пакет 1000 мин. и 2000МБ за 15лв (с ДДС). Е, вече няма такъв пакет на такава цена, най-близките са от 20 до 24 лв.

Правилата на мтел за новия роуминг (както и всички останали правила на сайта им) звучат като клипчето "Момиче с балон, момче с кофа" в youtube :D

В България не вярвам , на нито една институция , и на нито един оператор .

Не си вярвал и на учителката си по граматика когато ти е преподавала къде се слагат запетайки!

Значи, ако съм повече от 4 м. в страна на ЕС, плащам си редовно сметката на моя оператор и не си надвишавам лимита за който си плащам, какъв е проблема на оператора? Ако оператора ми направи проблем, че говоря над 4 месеца повече в роуминг, аз просто ще се откажа от него и така той ме губи като клиент.

Тази, на снимката има проблем с целулита на бедрата! Сменете снимката с нещо по-приятно за гледане!

Има си специални сайтове с "по-приятни' за гледане бедра, иди там!:) Тук целулита не е проблем. Проблем са рояците идиоти!:)

Абе, пич, до преди 2-3 години по 9 кожи съдираха всички оператори в ЕС от роуминга, от кое точно не си доволен сега? Че ще говориш безплатно ли? Или искаш да ти плащат като говориш в роуминг?:) А въпроса ти за шведския и естонския оператор е толкова малоумен, че не заслужава отговор. По същата логика можеш да попиташ защо в Швеция една бира в заведение струва 8 евро, след като в България е 3 лева? Тъпо.

Абе, пич, до преди 2-3 години по 9 кожи съдираха всички оператори в ЕС от роуминга, от кое точно не си доволен сега? Че ще говориш безплатно ли? Или искаш да ти плащат като говориш в роуминг?:) А въпроса ти за шведския и естонския оператор е толкова малоумен, че не заслужава отговор. По същата логика можеш да попиташ защо в Швеция една бира в заведение струва 8 евро, след като в България е 3 лева? Тъпо.

до тук добре .... ама хайде понапънете се още малко ....кога бг фирма ще може да сключи договор с еврпейски оператор ...

тарикат е точно този, който смята тарикатлъка за пазарна икономика:)))

Точно срещу тези тарикати са насочени тези правила - без значение британци ли са или румънци! Къде видя да съм казал, че тарикати има само в Бг? тарикати има навсякъде.

"Услугата" спира когато ти решиш:) Като те уведомят ако не искаш да плащаш просто си сприраш мобилните данни и готово. Както досега постъпвахме при влизане в друга държава. Нищо ново и нищо страшно.

Къде го виждаш в така описаните правила този начин да те "натоварят"? Те досега не натоварваха, а сега как?

В чужбина се ползва основно Интернет. GPS, резервации, поща, информация...ПОВЕЧЕ от очевидно е, че родните МОБИЛНИ ПЕДЕРАСИ са наясно с този факт и сега ще си избиват парите като товарят Интернет трафика!!! Туба бензин и пред офисите на боклуците. Може и да се обесят двама, трима за показано.

Много палите и бесите бе ейй:) Сельо, изредените от теб неща - GPS, резервации, поща..имаш ли представа колко трафик генерират?:))) Лимита за данни е за такива дето по цял ден зяпат клипове в ютюб или водят видео разговори по 2-3 часа! И още нещо - описаните УСЛОВИЯ са еднакви за всички граждани и абонати в ЕС, не са на "родните мобилни оператори"! Ама кой да чете...той е зает да пали и беси!

На два цента ма, мърда! Гледам по-надолу, че в захлас си лизала задника на господарите.

Ако чете коментара ми някой знаещ: Случки от Франция - Имам роуминг, говоря във Фр с БГ телефон/GSM такса 0,07 лв., говоря с френски номер, оператор "Orange-France" - и ядец - 5,00 лв./мин... та, въпросът ми е от 15-ти юни 7-те стотинки ли ще отпаднат или също и 5-те лева.

Какви 5 лева на минута международен разговор в ЕС бе? Ти да не си с някоя древна Прима? Отговора на въпроса ти го има в статията. Ако имаш нужда да ти го нарисуваме цветно, кажи.

Пада роуминга! Не падат цените за международен разговор! Правиш ли разлика? Ако във Франция си говорил с френски номер за 5лв/мин, значи и от България да беше говорил щяха да ти начислят същата цена. Друг е въпроса що за идиотска цена е това и какъв пакет/план имаш.

тарикат е например нашенец, който живее и работи в Гърция, където цените са доста по-високи от нашите и вместо да плаща по 30Е за ограничено количество минути и смс-и, си купува бг карта за 20 лева с неограничени минути, смс-и и примерно 6-7Гб интернет и ползва тази карта 90% от времето в Гърция...това е тарикат...защото това не е условието за "роуминг"...роуминг е ползване на мобилни услуги докато пътуваш, а не там където живееш. Условието за справедливо ползване е насочено срещу подобни злоупотреби. Ако няма такова условие, масово например шведите ще си накупят естонски карти заради голямата разлика в цените в полза на естония и...шведския оператор ще замине:) А за данните..и на мен не ми харесва ограничението, но това изглежда е максимума, който успяха да постигнат в преговорите с операторите. твоят оператор плаща 7Е/гб на чуждия когато си в роуминг. Това е причината.

ами стой си на село и няма да плащаш

всички смартфони ползват непрекъснато интернет, така, че не се знае дали на 5-ия ден в ЕС не си стигнал лимита им по формулата им (правилото е колкото по-ниска цена плащаш за пакета в България, толкова по-малко безплатен интернет имаш в ЕС), докато те информират и докато с и разбрал вече плащаш 7,7 евро (сигурно без ДДС) за 1 гб мобилни данни. честито на печелившите

не четеш, а приказваш:) изрично е записано, че преди да те предупреди официално твоя оператор, че си достигнал лимита си, няма право да ти начисли и стотинка отгоре.

Той си иска осемте долара на минута с Москва.

Напъна се планината и то от години се напъва и накрая роди мишка. Толкова сложни правила и регламенти, толкова условности и презастраховки, че човек по никакъв начин да не е спокоен да говори по телефон в чужбина. Бъдете готови за дебели сметки за да не се ядосвате после. Очаквам планини от жалби и скандали. Можеше да е много по-просто и безпроблемно.

И кое точно е сложното, че не разбрах?:)) Елементарно е и е добре обяснено. Ако се правиш на тарикат, ще пищиш, ако не - няма:) Кое е сложно?

lu4ka

Условията са толкова много, че все ще намерят начин, да ти увеличат сметката.

Условието е само едно и е напълно нормално - "условие за справедливо ползване". Насочено е точно срещу тарикатлъци типични за нашенеца. Ако използваш нормално роуминг докато пътуваш в ЕС, дори и по 2 седмици месечно - нямаш проблем и няма да плащаш. Ако си "тарикат"...ще плащаш.

Доколкото разбирам, сега ще ни еб.ват с данните. Никой няма да вземе да смята, колко му е пакета интернет данни в БГ, например, да преизчислява по откачените им формули, и да сметне колко може да ползва в другата държава, без надценка. Много хора ще се заблудят, ще си фейсбучат на плажа и като се върнат в БГ от Гърция например, ще изреват. Аз лично си изключвам данните в чужбина, докато тая история не се изясни. Другото гадно нещо е 4 те месеца. Тук също много хора ще изпищят.

Кой ти каза, че трябва да смяташ? Ще получиш смс с лимита си щом влезеш в роуминг..

Ако съм повече от 4 месеца в ЕС "моя оператор" щял д ами каже да си променя поведението! Алоу, малоумници! Дреме ми за простотиите ви. Срещу 27 евро месечно, Т-Мобил ми дава неограничени разговори и Интернет в рамките на ЕС, без никакви допълнителни уговорки. Смешници.

Т-мобил оператор от Луната ли е?:) Нали и той е от ЕС? кво пищиш тогава? Това са правилата на всички оператори в ЕС, не на българските. като имаш добър план с Т-мобил...радвай се и недей да врещиш!

Само че с тях не плащам нищо повече от месечната такса, говедо. И не врещя, ами ви показвам, че пак ви скубят "родните" оператори. Ама сте си стадо.

Абе много е лошо в ЕС. Не като в Русия, където може да е скъпо и да сме гладни, ама имаме велик лидер, който е най-умният, красив и богат лидер на света. Всички много го обичаме, освен тези които не го обичат, но те са гейове и предатели, поне така ни казват по телевизията. Освен това нашите ракети са най-големите и мощни ракети на света. Жалко че не стават за ядене.

Не бързайте да се радвате,нищо безплатно няма на този свят.Ще видите колко клиенти ще изпищят,когато си получат сметките след летните отпуски в Гърция.....

Колко?:) Дори и при сегашния режим на роуминг , не ми се е случило да "изпищя", а прекарвам поне 7-8 дни всеки месец в Гърция, а през лятото поне 15-20 дни месечно. Досега беше евтино с ниската надценка, сега ще е още по евтино без никаква надценка.

Като те гледа човек какви глупости си писал, какъв друг да си.

Най-накрая една адекватна снимки към новината, дай боже повече такива. Например до новините за новите глоби по пътищата- жена с бански, шофираща кола и т.н., снимки в нета бол :)