Стотици хиляди в цяла Испания призоваха за единство

Шест дни след спорния референдум за независимост на Каталуния, хиляди излязоха на шествия в цяла Испания с призив за диалог между Мадрид и Барселона.

Обратно в новината

Коментари - Стотици хиляди в цяла Испания призоваха за единство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Протестите са срещу употребата на сила от полицията по заповед на правителството в Каталуния! Защо променяте фактите и исканията на стотиците хиляди в Испания??? Те са да се спазва демокрацията и политическите цели да не се постигат с терор и репресии!!!!

За Крим и Русия ще се съглася, но другото е пълна глупост. Може би не знаеш колко подлости са ни сътворявали смотаните сърби? И какво Косово ще е Сърбия, след като населението е 98% албанци?

Уж всички били равни. Ама пък защо тогава най-богатата провинция да изхранва некадърните такива?

на 4то място е. Бората е за данъци. От 1 евро данъци само 55 цента се връщат в провинцията. Това е. Но скоро ще съжаляват. А и са гласували само 42% от имощити право на глас !!

Каталунската фиеста не може да завърши с отцепване от Испания!Автономията няма да бъде признта от никоя държава в Европа и ЕС,а изолирана Барселона ще пропадне икономически и ще иска връщане!Все едно Пловдив да иска автономия от София!Смешно е!

Къде бяха тия ''из цяла'' Испания кога пребиваха каталунците желаещи да гласуват за своето бъдеще та сега седнали да искат ''помирение'' Няма как да стане да те пребият и после ти да продължиш да им се усмихваш ако имаш достойнство и чест.

по-скоро ще се отцепи москва от русия отколкото каталония от испания.

ЗНАЧИ-в понеделник ,,дебаркират,, зелените човечета !? Речта на ПУЧдемон е във вторник. В сряда..ще видим.

Е, сега вече и в Кияка ще направят такова ..за единство на Покрайтата, бе, Нов Мъдан ,бе - нов прочит на националното съдружие!

..на нац. . Съдружиeто!

Каталония, ако стане независима е обещала на спонсора си да произвежда Москвич, вместо Фиат или Фолксваген ! Те тия са върха !

ОТКОГА ЧАКАМ ТРОЛОВЕТЕ НА ЕВРЕЙСКИЯ ХАЛИФАТ ДА ИЗРОВЯТ ВАТЕНКИТЕ ИЗПОД САГРАДА ФАМИЛИЯ :))) .. ДАЖЕ ЗАКЪСНЯХТЕ :)))

Ватенките са присъщи на подобните на тебе руски олигофрени. Дори това ви е задължителната униформа.

А някакъв ,,чарк ,,от леля ти няма ли да произвежда?

Чаркът е само един ,ама го ползваме като инструмент ..за всякакъв майсторлък!

ИСПАНИЯ ОТ 1939 ДО 1975 ГОДИНА СА СИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ВОЖДА ФАШИСТ ФРАНЦИСКО ФРАНКО ... ПРИ НЕГО ИЗЧЕЗВАТ 114 000 ЧОВЕКА КОИТО ОЩЕ СЕ ТЪРСЯТ ... САМО В КАМБОДЖА ИМА ПОВЕЧЕ БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ..... И ЗНАЧИ ПРЕДИ ФРАНКО ДА УМРЕ , .... ИСПАНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ Е БИЛА НАЙ - ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ В ИСПАНИЯ КАТО ПРОЦЕНТ КЪМ 30% , НО НЕ МОЖЕ ДА СЪСТАВИ САМА ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ДА ОБЯВИ РЕПУБЛИКА , ... ЗАТОВА НАТО И БИЛДЕРБЕРГЕРИТЕ ПРАВЯТ СПЕЦИАЛЕН ПЛАН ДА СПРЕ КОМУНИСТИТЕ - ФРАНКО ИЗБУТВА НАПРЕД ХУАН КАРЛОС КОЙТО ТОЙ Е ОТГЛЕДАЛ КАТО КУЧЕНЦЕ (БРАДЧЕТ МУ КРАДЛИВИЯ СИМЕОН И ТОЙ БЕШЕ ИЗУТАН НАПРЕД В БГ-ТО) ... И СЕ ПРАВИ КОАЛИЦИЯ ОТ ИСПАНСКИТЕ ФАШИСТИ И ИСПАНСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ КОЯТО ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ СЛЕД СМЪРТА НА ФРАНКО И КОЯТО ВРЪЩА МОНАРХИЯТА НАЧЕЛО С ХУАН КАРЛОС :)) ..

Изчезналите при Сталин за милиони. Отивай да спиш, защото се излагаш !

Само не почвай да защитаваш тезата , че каталунците искат да наложат диктатура на пролетариата в Каталуния.

КАТАЛОНИЯ Е ПОСЛЕДНАТА КОЯТО ПАДА 1939 ГОДИНА ... В БЪЛГАРИЯ ФАШЯГИТЕ ОТ 1923 ГОДИНА ГИ ИЗБИХМЕ НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ :)) В ИСПАНИЯ НЕ ГИ ИЗБИХА - ГОЛЯМА ГРЕШКА :))

Проблемът е, че никой не знае как си представят независимостта тези, които я искат. Съмнявам се да си я представят като Северна Корея. Искат република. Ама каква република - президентска или парламентарна. Явно ще трябва и валута да си правят собствена. Ама кой ще я емитира. Значи им трябва и Централна Банка.....И т.н. и т.н. Изобщо нещата са доста необмислени.

Не яйце,игла да хвърлиш върху протестиращите хора,няма да падне на земята.Това е народ с характер,целеустремен към утрешния ден.Българите сме безгръбначни двуноги,на които и да ни бръкне някой отзад, на седалищния израстък,няма да шаваме,само ще се понаместим,за да направим удоволствието на хората от хунтата пълно.Наборите на бай Марин, със "солидните" си пенсии от по 180-190-лева,се чудят,дали ще чуят кукувицата,ако зимата се окаже зла и дълга.

И да обявят независимост, кой ще ги признае? Само сърбите май. Дори Русия е против. По молумно нещо от обявяване на независимост след незаконен референдум няма. Референдум единствено в Швейцария. Народа е стадо, Слави го доказа.

Интересно е , колко много спекулации и политика могат да се правят с една единствена дума като например "единство". Противниците на суверенна Каталуния използват тази дума като лозунг, използват аргументи като това, че единството ни прави силни, но не забравят и да разделят, ако това им изнася, като например факта, че много жители на Каталуния не гласуваха на 01.10! Но както винаги, дяволът се крие в детайлите и докато не се казва единни с кого, с каква цел, при какви условия и за колко време, подобни думи си остават врата в полето!

Разделят се и това ще е факт.Да ви го начукам в измислената демокрация.

Събитията в Испания се явяват поредната битка от необявената война на потомците на Ордата срещу нас цивилизованото човечество и универсалните, вечни и непреходни евроатлантически ценности. Поради привичната за демократичният свят доверчивост и добронамереност азиатите успяха да спечелят вече няколко битки, но те никога няма да успеят да спечелят войната защото демокраацията е непобедима, защото доброто винаги побеждава злото, защото евроатлантическите ценности са вечни и непреходни.

Така е демократе, гледахме по телевизията испанската полиция как цивилизовано и демократично бие, за разлика онези варвари в Москва

Ако ще говориш за добронамереност и цивилизованост да знаеш случайно какво се случило преди няколко века в южната част на Америка.

Ами северната с какво е по различна

Тук путлерасчетата пелтечат от името на каталунците , че народът им искал да се отдели , че и представят каталунците като единни в това си желание.И къде го видяхте това желание за отделяне като 60 процента даже не отидоха да гласуват на референдума. Всъщност само 35 процента от каталунците говорят ежедневно на каталунски, толкова и гласуваха за отцепването . 45 процента говорят испански и се смятат за испанци. Останалите Говорят и двата езика, но не са за отцепване. Как желанието на едва 35 процента се представя за желание на цяла Каталуния в опорните точки не пише , смята се, че щом го одобряват в Москва , значи е така , щото само таварищ Птутин има право да говори от името на всички каталунци и мисли доброто на всички.

Аве палячо вместо да квичиш като пострадал,грабвай лопатата и бегай сняг да чистил, че рак ше ти праят евро доставки на хляб с каруците!хахаха да те бем аз тебе у "европееца" смешен

Поредния руски идиот в български форум. Няма лошо. Хората са гладни и трябва нещо да заработват !

Прочетете историята на Графство Барселона и ще разберете, защо няма да пропуснат златния шанс да се отделят от Испания! Те доброволно никога не са влизали в състава на Испания!

ПО принцип четенето на история без да се съобразяваш с различните времена в които се случва едно или друго нещо е опасно за самия теб. Преди да четеш средновековна история следва да си наясно с няколко неща. 1. Всички средновековни владетели са масови убийци със садистични наклонности от сегашна гледна точка. 2. Историята, която четеш не е история за хората, а е историята на шепа аристократи, на които всъщност най-близкия им аналог в днешни дни са мутрите. Или с други думи - В СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕ СА ПИТАЛИ НИКОГО ЗА НИЩО. 99% от неселението НЕ Е ПИТАНО. 99% от населението се е молело синът на владетеля, който ще стане техен господар да е добър и да не набучва на кол, а да обезглавява. Като спи с която си реши селянка тя да оживява. Като се напие само да бие, а да не се забавлява с убиване. И т.н и т.н.

Има проблем , като представяш каталунците като единни и желаещи да се отцепят. 60 процента не отидоха на референдум да се отцепват. Как по волята на малцинството от 36 процента , искащи да се отцепят и пряко желанието на останалите , ще бъде допуснато да се отделят хич не е за вярване. Може да се случи , някъде в Черна Африка, не и в Европа.

Графството не е държава, нито тогава е имало нации, които да имат държава. Това са глупости за олигофрени. А и сега 60 процента не отидпха на референдум за отделна държава. Как да си правят отделна държава , като дори половината не са питани, камо ли да го желаят. Всъщност в Каталуния повечето се смятат за испанци .

Бива,бива манипулации ама май Нисименто удари максимума.За подкрепата в Барселона са по-малко от 1000 барабар с представителите на медиите.И редактора забрави че в нета има купища инфо стига да знаеш езици.Ако има как бих му праснал снимков репортаж на El Diario-да види,да прочете и да не излага.

Единствената манипулация е тази в главата ти! Какво ще обясниш за тези хиляди хора в Барселона, които в момента са на протест срещу отцепването? И понеже ти харесва пресата, дори втвоя любим вестник е водеща статия! link

А, къде бяха, когато биеха с палки и стреляха с гумени куршуми по каталонците?

Kогато, се разпадаше CCCP, тогава се обединяваше Eвропа! Cега, се случва обратното!! Bсичко, на този свят се връща!! xaxaxa..

Когато се разпадаше СССР, народите живееха бедно. И сега при тях е същото - хахаха

не сравнявай всички хора със себе си!

Ха-ха!А на жестоко битите, ранени и унижени каталунци, пак същото силово "единство" ли ще предложите?! Ще уволните ли министърката Сорая Саенс де Сантамария, ще съдите ли анонимните полицаи-биячи? Единство, а?

Едно че ви каже бай ви Ганьо: стигне ли се до призиви за единство....работата е спукана!! Единство с призиви не се създава. То и на нашия парламент пише "Съединението прави силата" ама в какво сме единени - аааа, това май важи само за нашите политици. Единни са в краденето... Хай със здраве на всички и ми помнете думата!

Многхо си прав, днешните управляваши досущ като предишните комунисти - не че те не са такива, започнаха да сплотяват комунистическите си агитки с единство, която думичка ме отвращава за моите години слушана толкова много, това ше рече, че ГЕРБ комунисти също не мога да ги дишам, защото знам от къде са се пръкнали - от БКП! Трагедия!

Те не че само са се пръкнали от БКП, но са били едни от най неграмотните, погледнете днешното им ръководство, все "бивши' комунисти - партийни секретари и комсомолци, хора които в последния момент за да не изпуснат влака са си крили и изхвърляли партийните книжки! В техните редици са и децата и внуците на бивши БКП велможи!

че то борбата за власт е само за едното крадене - политик беден има ли? не!

ако всичко бе наред в Европа...нямаше ги тези поголовни преселения на араби , африканци и тем подобна паплач и я нямаше политиката на разделяй и владей, на богати и бедни европейци, или настройването и санкциите срещу руския народ, което подлага много хора на закриване на бизнеса им, нима европейците щяха да са недоволни ...напротив, Европа щеше да е сплотена и нямаше да я грози днешния разпад, на наши и ваши!

С една дума,ако го нямаше ЕС, европейците щяха да са сплотени и доволни! Съгласен!

Каталунците са в правото си да искат независимост и да отказват да хранят арабската колония в Европа наречена Испания.Баските какво се ослушват,а не обявят независимост?

им дойде нанагорно от ЕТА и спонсорите им и сега си гледат живота. Така ще стане и с Каталония.

Соросчета, пак Путин ви е виновен, а не търсите причината в дебелоочието на западните политици, които гледат на обединена Европа като начин за повишаване на собственото си благоденствие, а не за благоденствието на собствените си народи !

Много правилно, живота и на запад започна да се влошава за обикновените хора!

Едно време като чувах ЗАПАД и мед ми капеше от сърцето, а днес все едно чувам за Люле - Бургас!

Много ги биха и малтретираха в Барселона. Това местните няма да го забравят никога.

Успех на Испания и да не поддава на атаките от страна на Росия.

Дано, но за съжаление хората не усещат дългата ръка на Кремъл целяща разединена Европа.

Има интереси от страна на Москва за разединяване на Испания, но не трябва да им се дават, а да бъдат по - силни заедно!!

Не само за Испания, а и за целият ЕС, днес Плевнелиев го каза много правилно в интервюто пред "Труд".

Че само заедно ще победим фашистката пропаганда!!

По - правилно - рашистката!!

Путя осра нещата с Каталуния, но в задния му двор са Чечня, Ингушетия, Абхазия, Южна Осетия.

Както виждаш , това си е негова грижа, а не на Европа!

на "обединена" Европа се вижда, за което са виновни брюкселските зелки!

КОГАТО И В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДИНСТВО ТОГАВА И В ИСПАНИЯ,ЩЕ СТАНЕ ТОВА ЕДИНСТВО!С ЕДНА ДУМА-НИКОГА!!!

Организирани от правителството демострации.

А пък каталунските не са надъхани от правителството на каталуния. Смех.И кво се оказа дори 50 процента не гласуваха на незаконния референдум - 60 процента не зачетоха авантюрата и истерията на правителството . Ами как да участват , като 45 процента предпочитат испанския в общуването , и се смята за испанци а само 35 процента каталунския, колкото и гласуваха за отцепването- 36 процента от всички. Другите 64 процента да ги игнориране ли?

Там народа иска своята независимост, нещо като КРИМ!

Проблемите между Мадрид и Каталуния се използват от противниците на Европа за да може да ни убедят, че не е възможно да се живее мирно ако бъдат гарантирани правата на индивида.

След малоумната издънка с разтурянето на референдума, сега, испанското правителство е платило на професионалисти да замажат работата. Медийна обработка, подмяна на едно желание с друго, "спонтанно" организирани протести с отпечатани предварително плакати. Тоя филм сме го гледали и продължаваме да го гледаме по целия свят.

Да живее Независима република Каталуния!

Хубаво , ама 60 процента от каталунците не са толкова нахъсани , като теб и не са гласували на измисления референдум. И сегашния и предишния все провал. Ама ти се надъхвай, квото ти свирнат като опорни точки.

Значи референдума не бил представителен защото участвали 42%, а когато в бг изборите участват 40%, а на евроизборите едва30% те са представителни? Меркел с нейните 30% ще бъде канцлер при положение,че мнозинството не я иска?!

Ти верно ли не правиш разлика между допитване и избори?! Не ми се вярва. Явно така ви диктуват да пишете. Ами пишете си. :)

Тия малоумници, последно са учили димитровската конституция, кви референдуми и избори да различават , за тях всичко е едно и също , една тоталитарна мъгла и някви лозунги , коитп да им спускат, а образователно са спряли някъде 80 -те години на миналия век.

Това не са обикновенни избори.За всички реферемдуми се иска минимален брой гласували , а за промяна в конституция, каквото е отцепването квалифицирано мнозинство. Един незаконем референдум няма по кво да го преценямваме , щото няма закон , по който да е правен. Можем само да кажем , че не законен и не представителен , щото не отрзява волята на дори половината избиратели.

представителен,защото няма централна избирателна комисия,няма избирателни списъци,можеш да гласуваш по няколко пъти в която секция искаш,няма избирателни комисии,първите трима явили се сутринта правят комисията,това нормално и законно ли ти се струва,ако е така,имаш сериозен проблем

непрекъснато повтарят, че референдума бил нелегитимен (подобно на мажоритарното гласуване) защото някои гласоподаватели не гласували. Че кой им пречеше! Това, че не са гласували означава, че могат да живеят и в Испания и в Каталония. Това, че в България на избори ходят дори под 40% прави ли българското правителство нелегитимно?

Ами защо каталунците да се връзват на отцепниците и да гласуват на незаконния им референдум . Референдума е провал-60 процента не са взели учстие , няма никаква представителност на резултатите , дори половината население не е взело участие.. Как си представяш няква област да се отцепи по волята на 36 процента от населението, които си спретнали техен си референдум , който дори съгражданитр им 60 процента не са уважили..

Единството в Испания в момента прилича на предстоящо бракоразводно дело.Доскоро въпросът с единството на държавите изглеждаше просто,но вече не е!И това стана така заради една извратена концепция за правата на човека ,националните малцинства и провежданата двулична и лицемерна политика от западните държави.Сега ще берат плодовете на това ,което са посели!Не изключвам и това ,че в Каталуня може да има стрелба!Но това ще е краят и на т.н. демокрация ,и на ЕС!

42% от имащите право на глас са гласували на референдума !!! Преди да се пишат коментари е хубаво пради това да се поинтересуваш и да помислиш.

Лично ли ги преброи?

браво..ето един който работи в разузнаването на испания той знае всичко-тъпо.

Ще фалира Каталуния на куково лято.Колкото Монако във Франция.

60 процента от гражданите на Каталуния не се вързаха на авантюризма и анрхизма на отцепниците и не гласуваха на незаконния им референдум. Всичко друго са запалянковщина и празни емоционални истерии на отцепниците , които не могат да се примирят и искат да наложат волята си над закона и съгражданите си. 45 процента в Каталуния общуват на испански, а 35 процента на каталунски.

Върза се испанското правителство и се изложи колкото можа !

А останалите 20% са глухонеми, а лъжецо?

В Каталония има и други наречия ве мухъл!

Когаго се поставя нова граница, това значи че дадена група хора иска да постави ръка на територия с повечко природни дадености, които да използва само за себе си. И да не ги споделя с други групи хора. Ако бе обратното, Каталуния ако бе бедна и самостоятелна държава, то сега каталунците щяха да искат обединение с "братята испанци". Не за друго, а за да могат да смучат и от техните по богати ресурси. Елементарна човешка алчност.

Може и така да е в случая, но виж например историята на Сингапур. Има и други причини, но като цяло и от двете страни става въпрос за частни интереси на малко хора, и за безочливо манипулиране на повечето от останалите.

Референдумът освен, че е незаконен , не е представителен и каузата му не успя и да привлече достатъчно хора - 60 процента от каталунците въобще не го отразиха, което говори за липса на ясна воля за отделяне. Абсурдно е 36 процента , колкото е и броят на предпочитащите да общуват на каталунски, смятат да наложат отцепване на останалите 64 процента, които не искат да имат общо с тази авантюра, която е и незаконна .

vasil

Практически и предпочитащите да общуват на каталунски могат и на испански.

По развита е защото всички наливаха пари там за сметка на останалата част.Нашите крадльовци също помогнаха- именията им са все из Барселона.Все едно,че гледаш Черноморието..... скоро и те ще искат да се отцепят.Досега не са го направили,защото кметовете им са богати и крадливи, но малко тъпички.

Абсолютно вярно! Но "свободолюбивите" путеноиди няма да те разберат, а и не искат. Някъде по-долу бях писал каква е истината за "богатата" Каталония! А, като са толко ербап отцепниците, защо не направят допитване и с останалите граждани на Испания, какво мислят те за "независимостта" на Каталония? А и в самата Каталония, реално погледнато, мнозинството е против отцепниците.

Ти си каталан, живеешв Каталуния или просто си заработваш хонорара?

....на каталунците нито някои им пречи да живеяT нито някои им пречи да се наричат kаталунци !!!...нито са малтретирани ...нито са репресирани !!!...колко да са по- различни каталунците от испанците ?!?...в сащност какав им е проблема ?...ако получат "независимост " ....какво ще я правят и колко си мислят ,че ще напреднат ?!?...разделението никога не е било положително за една дарjaва !...примери за това в исторiята и в далечната и в близката има колкото искате !...от миналото си спомнете за разделянето на дарява на отделни княжества и в последствие бива завладявана по- лесно ...в сегашната исторiя ...като раздробиха бивша Jugoslavia на малки дарjaвички ...много ли напреднаха ?!?...като раздробиха CCCP на отделни дарjaви ...сега всяка една от тях бива превземана ..че и без воина от запада ...направо подарявана !...та реално погледнато ...кои има интерес от разцепването на Ispania ?...там е проблема !...." Cаединението прави силата " не разделението !...от друга страна обединението на национални дарjaви в един саюз е сила !...саюз на обездарjaвени дарjaви с размита национална идентичност какавто е сегашнят EC е мартво родена идея и ще заварши като неуспешен експеримент провеjдaн от сащите хора ,които подбуждат разцепването на Ispania !!! ако тя се разцепи ще се отприщи верижна реакцiя в световен мащаб !

Такива като теб предадоха Левски и убиха Ботев. Защото добре сте си живеели като предавате българите и не ви е трябвала свобода. Некадърниците като теб само с предателство могат да живеят добре.

Спри да мууучиш ве! Тоя път Лудото, колкото и да е лудо, е написало самата истина. И нещо много на ангро така... мешаш Ботев и Левски? Ти какъв си, Дедо Боже ли, що ли?

Все едно България да иска "единство" с Турция. Ще се съгласим ли да сме част от Турция, заради някакво сороско единство и глобализъм? Или защото има шествия в Турция?

не е все едно и пак не взимате впредвид историческите причини. българия е българия преди турция изобщо да я има (като държава турция е от около 70 години). да не споменавам, че до босфора всичко е вило българско.

То много хубаво, че много хора са за единство, слава Богу! Но я да видим по-нататък - испанския премиер заплашва, че щял да анулира правата на правителството на Каталуния (сигурно за да постигне желаното единство). На мен това ми звучи така: народа е за единство, а неадекватните му ръководители - не.

Интересно, какво ще направи Каталония с независимостта си, ако я постигне ?

Avatar952

Еми примерно - ще разполага със собствените си пари, вместо да хрантути всичкото мързеливо испанско мангал !

с колко пари ще разполага, когато се наложи да сключва договори със съседите си, с ЕС, с другите пазари с които се е кооперирала ? Колко пари ще има в банките и как ще се отрази на акциите на заводи и компании листвани на борсите ?

точно пари ще разполага,като сега точно те живеят на гърба на Испания,няма ли пари каталунците да платят на аптеките,Мадрид плаща,нямали за държавните служители,Мадрид плаща,толкова са ви промили мозъците,амо то само с ядене не става,трябва и акъл,80% от търговията на Каталуния е с Испания и ЕС,като сложат граници,мита,паспорти,колко ще издържинезависимата Каталуния,хахаха и още нещо за невежите като теб тука,има една фраза,че каквото и да ти говорят става дума за пари,в случая е точно така,от 01.01.2018 пада банковата тайна с Андора,а там толкова патриотично настроените каталунски корумпирани ръководители са скатали доста пари и затова е това бързане,до края на 2017 да се отделят,за да не ги съди испанси съд,в документите им за отцепване ясно пише,че ще оправдаят кралите до момента управници на Каталунуя,ясно ли ти стана на злобната душичка,олекна ли ти

каталуния е поне 6 пъти била независима за последните 100 години. тези хора тръпат парите си като правят сътресения на пазара. ти знаеш ли какво е всеки път да сменяш законодателство и бизнес договори на всеки кож когато му скимне да е република или монархия. те като закъсат ходят да хленчат на краля за монархия,а като се видят малко в пари..република. и така циклицност (прочети им историята на тези).

те като народопсихология ми напомнят цигани - те са така. като имат пари гуляж - и са независими. като нямат почват да хленчат на социалните. дори в германия имат съчщото поведение.

Всички , които проявяват разбиране, че един богат регион има основание да се отделя от държавата да се замислят за това дали е редно Югозападния регион да се отдели от България. Над два пъти е разликата с останалите региони като БВП на човек. Не е редно нали? Ама изобщо не е редно. Е като не е редно какво сте тръгнали да обяснявате , че разбирате, че на каталунците им е писнало да хранят останалата част на страната? Аз ги разбирам, че са възмутени от действията на полицията и дотук спирам с разбирането.

Каталуния се отделя от Испания, защото каталунците са различен народ, не са испанци и там са над 90%. В Югозападна България не живее друг народ с 90% от населението, ако живееше, отдавна да се е отделил. Вярно е, че вие соросчетата правите всичко възможно това да стане, като вкарвате ислямисти, но ще ви трябва много време, а вашия сорос не е вечен. За да станете 90% чужд народ в някоя територия в България ви трябват поне 100 години без да сменя сороската тенденция, така че не надявай много.

Каталуния иска да се отдели от Испания не защото ги хвърлят в затвора ако говорят каталунски, а защото са по-богати. Не искам да давам идеи как може да се разделим дори и етнически, защото не съм сепаратист и вярвам, че заедно е по-добре, НО ИМАЙ ПРЕДВИД, ЧЕ АКО ИМА ПЕЧАЛБА ТОВА НЕ Е Т

А ти къде беше, та не можа да обясниш това на активистите от СДС, когато първи гласуваха за признаването на Македония? Че после и Косово! Вече има признат прецедент! Това е - делбите започват.

Югозападният регион бил два пъти над останалите. Ако тръгнем по твоята логика Североизточният регион е най-големият производителен район в страната с най-много обработваема земя. И да не се лъжем, той изхранва страната. Какво се отглежда по баирите на Югозападния район оставям на тебе да ми обясниш. А иначе "логиката" ти ми е ясна. Щом е за правосбавна Сърбия може да се откъсне сръбска земя и да се създаде държава на албанските престъпници. Ама ако става въпрос за западна католическа Испания - там не става дори и да има обособено етническо малцинство /каквото е каталунското/ от векове. Да ама не, сепаратистките настроения ще се разширяват и задълбочават. С вашите камъни по вашите тикви, духът е изпуснат от бутилката вече, а капачката вие я отвихте, тъй че сядайте си на *баните задници, развоят на събитията няма да е добър за мас.

НЕ ИСКАМ ДА СЕ РАЗДЕЛЯМЕ, ДАВАМ ВИ ПРИМЕР, ЧЕ НЕ Е РЕДНО. А ти почваш да ме убеждаваш, че дори би било изгодно за Североизточния да се отделя. НЕ усещаш ли колко лесно се тръгва в такава грешна плоскост.

Исках да кажа, че развоят на събитията няма да е добър за вас, уточнавям соросопитеците.

а и е хубаво да се знае че Каталуния не е най богатата провинция..на ЧЕТВЪРТО място е.

на първо място е Мадрид и нормално като столица да е така,после е Страната на баските,Навара и тогава идва богатата Каталуния,хахаха

Авторът на статията Насимиенто, вероятно испанец доста е изопачил фактите. Хората в бяло искат проблемът да се реши с преговори, а не с война. Тези които искат "единство", предимно от Мадрид, не са с бели знамена, а с испански и искат "единство" което може да стане и с война. Така, че тези с белите знамена протестират по-скоро срещу тях, а не срещу каталунците.