ЕК препоръча да строим терминали за втечнен газ

Европейската комисия препоръча днес на държавите от Югоизточна Европа да се насочат към строежа на терминали за втечнен газ.

Обратно в новината

Коментари - ЕК препоръча да строим терминали за втечнен газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЕС да платят загубите ,които България търпи поради намесата във вътрешните работи на страната ни и налагането на неадекватни забрани !

Стройте българи терминали за втечнен газ и газови хъбове! Имате нашата подкрепа - ЕС и САЩ! Само че газ не ви обещаваме....

Заради тъпите "игри" и амбиции на тъпите брюкселските бюрократични задници трябва ние да плащаме ненужна инфраструктура и значително по-високи цени за газ впоследствие. Пуснахме питомното ("ЮП", но Гърция не се минава) а сега ще плащаме и плащаме за някаква "независимост". Германия като ползва толкова много руски газ - какво и е зависимо. Не че не се "подлага" на хамериканците но това е друга тема. Но с такива ...олизци като нашите управници няма никакъв шанс за нещо добро и полезно за България и българите.

ЕС е добър клиент, плащаме по един милиард евро за енергия всеки ден, отбеляза Шефчович. ..Спор няма , добър, та дори отличен клиент на ФАЩ.

Течен гъз? Мда, оригинално...

Украйна започва да получава газ по 245$ , но не от Русия! България плаща на Русия най скъпия газ в ЕС!

Ще - бъдеще време! Крайна и сега, и утре получава все руска газ - основно от Германия през Северен поток + "доброволните" отчисления в количества и пари на протекторатите България, Словакия, Румъния и Полша!

Норвежки газ! И втечнен !

ЕК вьв всяко едно отношение е само един европеиски К- Р .

Въз основа на натрупаният опит НЕ БИВА да строим!!!! Всичко препоръчано и изпълнено от ЕС ни ВОДИ към все по-дълбоко затъване!!!България ТРЯБВА да ЗАЩИТАВА С А М О собственият си интерес!!!

Сухоземно трасе в Бг 5 МИЛИАРДА. Сухоземно трасе в Турция 1 Милиард, а дължината една и съща!

Понеже си с дилома за образование от Гугъл - пусни си техния мапс и измери с линийката коллко километра е европейската част на турция от черноморското крайбрежие до Гърция! После пуши пак!

Тия безумци от ЕК говорят безотговорно празни приказки..На практика нищо реално не се предприема.Не мога да проумея ,как ни задължават да вършим нещо, против нашите интереси ,и ние го правим ,без икономически анализи ,просто защото някому така е изгодно.Ситуацията ми прилича на някой безумник ,който се хвърля в пропастта съветван от приятел.НИЕ ИСТИНКТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ НЯМАМЕ ЛИ??

Прав си! Явно между Пазарна и Планова икономика няма съществени разлики - някой те планира! При плановата - пропорционално разпределени блага/изгоди. При пазарната - привелигировано разпределени блага/изгоди. Тъй де, за да е сит Джон, Вуте трябва да е гладен!

...Сгъстен газ $780 + транзитни такси за Гърция, + такса хъбче за Гърция, + такса Терминалче за Гърция, + такса за разположение за Гърция, + Справедливата печалба за Гърция > $1200 без ДДС, което ОпределенО е по-евтино от $300, които плащаме на Газпром!

какув дебел ви чака в европа немате на идеа, чичо сам какви ви ги е забуркал тук, след 20 год. мах ще се кланяте на алах и ще купувате втечнен газ от уса, а доматите и краставиците ще са пласмасови като тук *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

2020 година като бъде завършен Южния Газов Коридор и путлер ще трябва да продава газта си на......марсианците :-)

Няма нужда, има си достатъчно китайци. А ти ще седиш на студено или ще минеш към еврогейско топлене

Ти, си един шоп ,за който е валидна поговорката -"не е важно на мен да е добре ,а Вуте да е зле"Тъпанар.

то кой ли носи отговорност за нещо,всеки ти говори сладки приказки проекти,планове,идеи,реформи и никой за нищо не носи отговорност,сладка работа

Интересно, защо ЕК не препоръча на страните от Източна Европа да увеличат заплатите на учени, учители, лекари, така че да станат еквивалентни на техните в Западна Европа (отношение приход-разход)? Но ЕК спря Южен поток - България да си плаща неустойките; сега и втечнен газ ще купуваме. Абе как за първото ЕК не се меси в нашите държавни работи, а за другото си вре носа повече от брутално?

е южен поток беше,просто немам думи за това,но както казват хората времето минава и болката се увеличава и някой ще плати цената накрая,там тиквочи ли са миквочи ли са не ги знам немам идея кви са що са,но някои трябва да плати газта;)

Е, не може да бъде! А кой ще го плаща този втечнен газ и на каква цена? Защо никой не казва? И защо Германия си купува 80% газ от Русия, а не втечнен газ? От ЕК изглежда не знаят, че хората в страните от Източна Европа нямат пари да плащат този безумно скъп газ. Та като се стигне до огромните протести в тези и без това фалирали страни, от ЕК ще кажат - "това е ваша вътрешно държавна работа - оправяйте се". Но понеже от ЕК са "препоръчали" всички сме убедени, че техните "препоръки" са всъщност задължения за нашите правителства. Да ние е честита поредната гавра с нас!

Блядките ги чака гладомор...пути ще си продава газта на Луната

ми ходи да праиш хъб на луната тогава като си отворен,да приказките са безплатни отговорност не носиш нали

Не видях досега и една конкретна цифра за цената на "намаления" втечнен газ и това не е случайно - той винаги е по скъп защото има разходи по втечняване, съхранение и транспортиране на специално изградени портове които струват милиарди! Но нейсе нали е за интереса на задокеанските ни "братя"-съгласни сме!

Да разбирам ли,че Германия ще се "откаже"от Северен Поток.Нека обявят цените на втечнения газ,за да се сравнят с други доставчици.Празни приказки не ми се слушат.Направете разходи за пристанища защото цената пада.Колко ще пада?Ще си заслужават ли разходите?

Еи туй най-харесвам на българина - има мнение по-всички въпроси - осведомен и заинтересован. В новата епоха ще се използва друг вид енергия, затова не му берете гайлето -спете спокойно - вселената и Господ си знаят работата.

Някои са осведомени, защото четат, като говорим за алтернативни източници на енергия прочети! Най-големият енергиен концерт на Германия RWE оцени загубите, след старта на реформата в енергетиката, започната от правителството на Меркел. Според RWE загубите й са повече от 1 милиард евро. Доходите на концерна за 2011 година са паднали с 24 процента, печалбата е съкратена със 45,4 процента. Това е заявил Juergen Grossmann - шефа на RWE. След като са спрени 9 атомни реактора в Германия има недостиг на електричество, което Германия купува от Франция и Чехия, произведено от техни атомни станции, по-стари от затворената електростанция Иршинг - най-екологично-чистата в Европа, най-съвременната. В същото време на пълни обороти работят електростанциите, използващи ВЪГЛИЩА, които изхвърлят в пъти повече СО2. Както пише Франкфуртер Алгемайне - това е пълен провал и позор на енергийната реформа в Германия.

Като нямат хляб да ядат пасти, тези от Югоизточна Европа! Американските подлоги от ЕК ни правят на маймуни, само за да угодят на щатите. Резил за Европа!

А с хъба на Тиквоча кво стана?

нещо като с онова,това стана

с други думи нищо:)

А никой ли не чува или се прави на глух, че Турция не пуска и няма да пуска танкери с втенен газ през Босфора. Както отказа и на Украйна, когато САЩ искаха да й карат втечнен газ. Официално - "Босфора и така е прекалено претоварен и преминаването на танкери с втечнен газ е опасно за Турция и преминаващите през него кораби." С какви глупости ни храни ЕК пак?!!

Точно се канех да напиша това което си споделил във форума след като прочетох статията. Дори и Турция да разреши преминаването на танкери с втечнен газ през Босфора и Дарданелите доставната цена в България ще е по-висока от тази която получаваме от Руснаците.

Е що говори в бъдеще време - кажи конкретно колко ще струва и колко ни продават руснаците, барем и аз да си направя сметката.

повтаря, че се строи българо-гръцки терминал, от където по тръбопровод ще идва в БГ.

На двойна от сегашната цена!

Кажи го на Руменците. Проектът АГРИ (Азербайджан, Грузия, Румъния, интерконектор) предполага доставката на азерски газ от находището Шах Дениз по газопровода Баку-Тбилиси до грузинското крайбрежие, където той да бъде втечнен, така че да може да се транспортира с кораби с голям тонаж до Констанца. Там газът повторно се газифицира и се изпраща по тръбопроводи на запад - чрез Унгария, и на юг - чрез България.

Абе блядовете, не разбрахте ли вече, че ЕС ще направи всичко възможно, за да ограничи монопола на Газпром? И да виете, и да не виете, все тая.

Я бегом към едно емблематично здравно заведение на 4-ти км

Руският премиер Дмитрий Медведев каза, че решението на Русия да излезе от проекта за газопровод "Южен поток" е било принудена крачка, а не нещо политическо или емоционално. Според него, "Южен поток" беше добър проект, върху който е работено сериозно. И решението на Русия има изключително юридически характер. Дмитрий Медведев каза това на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и главата на "Газпром" Алексей Милер. Премиерът добави, че опитите на Русия да започне работа не завършиха с успех. Накараха ни да напуснем проекта добави премиера Медведев

Стройте терминали и не му мислете. Във Варна, в Бургаз, ч в Ахтопол, в Дуранкулак, в Перник и в Генерал Тошево! Стройте терминали и чакайте!

Терминали 3, 4, 5 и т.н. И който може да се спасява!!!

Аз пък ЕК да се избичи,ако не да дават парите.

само да питам - на кое море ще ги строим, щото Турция не пуска танкери с втечнен газ през Босфора. А като реализира Турски поток и още по невероятно да пусне танкер от там. Евроидиоти командват идиоти в БГ.

Втечненият газ ще се кара до терминали в Гърция. Тогава не се минава през Босфора. За потвърждение - проверка картата на Балканския полуостров.

А има ли интерконекторче, колко ще струва, колко е транзитната такса, за колко време ще бъде построено, какъв ще е капацитета , каква е крайната цена

Терминал през планината за по-пряко.Тъп, по-тъп, ултра тъп, супер-ултра-тъп и накрая булгарстански демокрад.

Ами ако вземат да се поминат путиноидите от яд, какво правим?

Няма да се поминат, защото тяхната трапеза и джоб зависят от нас да им купуваме техния газ и нефт. ;) Путинова Русия има икономика от третия свят, прави си 75% от БВП само от износ на източници и живее благодарения парите на най0-големия си купувач- Европа!

Къде да го турим тоя терминал за втечнен газ? През Босфора не могат да минават танкери, и да направим терминал, сме ограничени до Черно Море. От Черно Море никой не може да ни доставя газ, освен Русия. Евентуално Румъния, ако вдигне производството, ама там терминал не ни трябва, има тръби. Гърция може да направи терминал, ама с гърци бизнес не се прави лесно, а и гръцката мрежа е на газпром, което го прави още по-трудно. Азербейджан през Грузия, ама там има тръби, и евентуално би било по-евтино.

Като няма риба и ракът е риба. На десет пъти по-скъпа цена. Много е лошо да си беден и зависим, каквито ни направиха шайката Гейрп-СИК ООД България. Но комисионните са за тях, няма страшно, мутрата ще стегне авиоотряда да му свири сръбска чалга с певачики.

през настоящата година Киев ще купува газ от реверсивните доставки от европейски държави като Словакия, Унгария и Полша на цени около 245 долара за 1000 куб. м.

По последни прогнози втечнената газ ще се внася в бутилки от кока кола с подходящо оцветяване

Вижте сега, ние тука много неправилно разсъждаваме. Руският газ бил по ефтин, втечненият по скъп. Гърция щяла да взема транзитни такси, щяло да има неритмичност на доставките, шистовият газ бил с по малка топлотворност и много други такива по принцип важни неща. Това всичко е така, но къде остава нещо изключително важно като Европейското Единство и опазването на вечните и непреходни евроатлантически ценности.

Само така вечните еврогейски непреходни атлантически центости са най важните. Забравих и Кончета Вурст

5 $ за 28 куб. метра.

Това прави около 150 $ за 1000куб.метра!

5$ без доставката. като сложиш навлото на LNG танкера което между 3$ и 5$ в зависимост от дестинацията, таксите на терминала които също не са малко и стигнахме една ценичка между 300$ и 400$ на 1000 куб.м.

Абе човекът ни казва като нямате хляб, яжте пасти.

Европейската комисия първо да попита германците защо се отказаха от тази идея за втечнения газ, която американците се опитаха да им натрапят! Защото техните икономисти много лесно пресметнаха, че точно американският (предимно шистов) газ ще им струва около $520 за 1000 кубика - отделно времето за изграждане на терминалите, и отделно въпросът, че никоя европейска държава, както и Щатите впрочем, не разполага с такъв флот, който да осигури превозването на втечнения газ поне в количествата, доставяни от Русия само за Германия! Е, казват, имало алтернатива - да си докараме течен газ от Титан (спътника на Сатурн) - разгеле, тъкмо ще си развием космическата индустрия...

Те германците глупави как поже да не искат втечнена газ от САЩ а тай добре да си опропастят собствената земя разработвайки находища от шистов газ

Настъпи енергийната ера на Бойко Борисов, който с карти и маршрути в ръце обясняваше в Брюксел и Берлин гениалните си планове за диверсификация на доставките на природен газ за Балканите и Европа, за създаването на Европейски енергиен съюз и най-вече за прословутия газов хъб на българска територия, който ще реши въпроса за снабдяването на Европа с газ и освобождаването от руската енергийна зависимост. Дори след договореностите между Русия и Турция за строителството на Турски поток, българският премиер наивно заяви за намерението да се договори с турските колеги за строителството на газов хъб на българска територия. Интересно е, че тези митични идеи на българския премиер се одобряват и подкрепят от Европейската комисия по енергетика и САЩ. И ако за българските управляващи е понятно загубата на реална представа за света и промените, настъпили в него в последно време, то учудващо е неразбирането от страна чиновниците на ЕС на реалната ситуация Не са ни представени сведения, кога и по какъв начин ще се развива турския газов хъб, за нас не е ясно докрай по какъв начин Газпром има намерение в бъдеще да развива отношенията с потребителите и партньорите в Европа.На всички състояли се до сега преговори по въпросите на енергетиката на българското ръководство с висши представители на ЕС и САЩ се чуваше най-често думата диверсификация на доставките на природен газ. Но нито веднъж не беше пояснено кои ще бъдат тези нови доставчици, на какво разстояние от европейския континент се намират те, какъв е техният реален капацитет, кой ще инвестира в строителството на новите газопроводи и инфраструктури и колко в крайна сметка би струвал този газ в сравнение с внасяния от Русия по газопроводи. С други думи, благи намерения и обещания, но както се казва сметки без кръчмаря.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:Към всички тези парадокси не мога да не добавя и този на посланичката на България в САЩ Елена Поптодорова. Неотдавна в телевизионно интервю тя като перфектен лобист на американските интереси рекламираше спасителната мисия на шистовия газ, без дори да се замисли, че корпоративните интереси на американски шистови компании са вредни за България. Не мога да допусна, че тя не е чувала за това, че в края на миналата година щатът Ню Йорк напълно забрани добива на шистов газ на своя територия след като проучване на комисия по здравеопазване на щата показало, че заради фракинга има силна опасност от замърсяване на подпочвените води и на въздуха. Малко преди това същото направи и щатът Вермонт, защото проучванията им показали, че има силен риск за здравето на хората. Поптодорова освен това се помъчи да внуши, че екологичният протест на българите, които след серия от протести успяха да извоюват мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, е едва ли не инспириран отвън, т.е. от Русия. От всичко казано до тук следва изводът, че обещанията на западноевропейските и американските висши длъжностни лица за осигуряване на енергийна независимост на България са празни приказки без каквато и да било реална основа. Важното е, че те постигнаха откъсване на България от енергийните проекти на Русия, а последиците това е проблем на българските упрвници

Ава много говорите вий от rusioan ss ва.Казал ний Шефович да строим терминал за втечнен газ.Турция няма да допусне такъв танкер през Босфора остава Гърция.Правим кпнектор с Гърция и се снабдяваме с евтин американски газ.Напук на путин и на вас.Ко тъ интересува,че в САЩ. някои щати забраняват добива?Н'ъл у нас в България не добиваме?У вас в Русия може ама вие сте гола вода и нямате технология за добив.Макар,че добивате чрез фракинг съм чувал.

Едно е да сте чували ,съвсем друго е да сте го видяли. За да превозва персол и съоръжения "Газпром построй най-северната ж.п.линия отвъд северния полярен кръг с дължина 660 км.Като тя е частна /корпоративна/ ж. п.линия до Нови Уренгой.А колко ще струва хипотетичния ,все още невидян американски газ?Защото Турция газовози през Босфора няма да пропусне и да загуби стратегическото си значение.Предполагам ,че транзитните такси няма да са без пари и съответно оскъпен този газ ще бъде в пъти по-скъп от руския срещу , който така освирепено плюете , ама какво да трябва да защитавате интересите на новия си господар.

Хипотетичния руски корпоративен газ няма да бъде много рентабилен.За Босфора знаем. Остава Гърция.Със сигурност няма да купуваме втечнения или азерския или иранския или румънския газ на вашата убийствена цена.Това да ви е ясно.А като разработим и нашите находища в Черно море трябва без пари да ни го давате този газ.А прочете ли какво казва Шефчович за Украйна?Трасето си остава.А прочете ли за Турски поток и какво казва Таипката на боъокса в Ктемъл? iсиктир!.Ам прочети ли как Газпром връща пари със задна дата на Турски компании

Мануел

ИДИОТИЯТА ВЪРВИ ПО ХОРАТА ТИ СИ НАГЛЕДЕН ПРИМЕР

Тиквуня е тъп и невежа. Пък и да му обясняват трудно ще разбере

Много си е добър даже.Може да го е страх да бара трегерите на Москва и им дава поръчки за иьпълнение с Европейски пари.Но все пак след него нещо остава.Мераклия е.А вие дето плюете самите сте некадърни да си намерите друга работа освен тролска.

тоя е некой зелен еколог-бюрократ и не отбира от икономика! И го апят яко щъркелите по кратуната! Жалко за ъба на Бойчо убау мунче ама от село Банкия!

Турция никога няма да пусне танкер с втечнен газ през Босфора. тя не печели нишо от това, а има интерес да се купува от газопроводите, които ще минават през нейна територия. Тя си има и могъщ съючник в това начинание - Русия, която няма интерес от конкуренция в района на Черно море от втечнен газ. Значи забравяме за собствени терминали на наша територия. Следващ вариант - терминали в Гърция и доставки до нас. Еми успех! подгответе 10 млрд лева, чакайте 5 години, а накрая ще видите защо още Симеон води търговски войни с тях. Всъщност за какво ни е този природен газ? Топлофикациите да ни шибат с данък парно? Промишленост няма вече, ток не произвеждаме с газ. Повечко бобец да сее българина и няма да има проблеми.

Лелей колко сте прав

Няма нужда танкери да преминават през Босфора (а и така ще е по-скъпо), втечненият газ може да се доставя до терминал в Гърция, а оттам през интерконекторната връзка с България - практически до целия ЕС..

И как ще го спре? С торпеда ?

Демокрацията, евр.цености, заповедите, комисарите преди и комисарите сега, турците циганите ,липсата на държваност подъжаща българското , даже и унищожаването на читалищата/едно от най добрите български творения за запазване на културата ни/ доведоха до връщането ни с поне 500 години назад.Павета и газени лампи декорирани с лаптопи и литиево -йонни батерии, диодно осветление и хранене със слънчева енергия.ГМО в моловете ,проститутки по улиците и т.н. Не вижадам тоя какъв "комисар" е - на тъпотията на новия глобализъм или на собствената си заплата. С кавхани може и да сме българи обаче с комисари и мутри отиваме към изчезване

Мурзилски плам избухна откъм Савушкина Всички на барикадите, заплашват нашия Газпром

ПРЕДЛАГАМ ДА СПРЕМ СЕВЕРЕН ПОГОК И ГАЗОПРОВОДА ПРЕЗ УКРАЙНА-НЕ ОТГОВАРЯТ НА ТРЕТАТА ПОПРАВКА.ДА СЕ ОТЗОВЕ ОТ ГАЗПРОМ ГЕРХАРД ШРЬОДЕР И ПОЛУЧАВАТЕ ГАЗ ОТ ГАЗОВИЯ ХЪБ НА БЪЛГАРИЯ.АКО НЕ БОЙКО БОРИСОВ ДА ПЛАТИ ЛИЧНО ВСИЧКИ РАЗХОДИ КОИТО НАПРАВИ ЗА ГАЗОВИЯ ХЪБ.ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ПОЛУЧАВАТ САМО ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ,ИЗТОЧНИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ГАЗ ПО ГАЗОПРОВОДИ НА ЦЕНАТА КОЯТО ПОЛУЧАВА СЕГА ГЕРМАНИЯ-310 ДОЛАРА!БАЙ БАЙ!!!

Бай-бай или просчай руски газов дембелък

А нещо по-грамотно?

под 30% руски газ. Ако и е изгодно ще купува каквото си иска!

газопровод през Турция струва 1 милиард, а това включва преминаване през Дарданелите, а ЮП през Бг струва 5 МИЛИАРДА?

че не започнеш да строиш газопровода за 5 милиарда! ДОКАЖИ, ЧЕ МОЖЕШ! Или:"на чужд гръб и сто тояги са малко!"

дизел от вода и въглероден двуокис, Тесла вече произвежда литиево-йонни акумулатори, с вградено управление и размери на персонален компютер. Това устройство има възможност за монтаж на стена до 7 устройства и капацитет 10 кВтчаса /70 кВтчаса , с което фотоволтаиците се превръщат в базов електроизточник. Вижда се края на арабско-руския диктат в енергийната сфера

Как да приемем съвети от еврочиновник, който вярва, че "бъдещето е на възобновяемите технологии". Щом не може да разбере, че 1 KW "възобновновяем" иска 1 KW газова мощност, която да го резервира, какво по-нататък да му слушаме приказките. Той дори на нивото на нашия Борисов не е ! И на нивото на едновремешното Политбюро даже не е. Нищо, че взема голяма заплата, все едно, говори глупости.

Ще развиваме производство на биогаз по населените места с тоалетни без каализация, освен това се предвижда увеличавне на площите с бобови култури

Много е гот това с втечнения метан.ама терминалите и танкерите трябва сами да си ги купим

Разработва се нова технология, експериментално за България. Ще доставят втвърден газ и ще го транспортират със самосвали. По този начин макар в дългосрочна переспектива да е по скъпо се намаляват инвестиционните разходи.

Терминалите са гръчки, корабите гръчки, цените също ще бъдат гръчки.

Разбира се - нали требе да има за сиртаки+сувлаки+ФАКЕЛАКИ ...