Закон отпушва ”Южен поток” въпреки директиви на ЕК

Депутатите приеха на първо четене закон, позволяващ проектът “Южен поток“ да не нарушава законодателство на ЕС. Регламентира се понятието “морски газопровод“.

Обратно в новината

Коментари - Закон отпушва ”Южен поток” въпреки директиви на ЕК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе има нещо гнило и тъпо в тази кавърма. Нали уж спорехме с Румъния за тази морска граница и уж пак спечелихме спора - тия с Южен поток доказват обратното

"Йотингер и Стойнев ще се срещнат заради проблемите в енергетиката" На някого ще му дърпат ушите. Много бърза реакция на Брюксел.

Европа внася една трета от необходимия природен газ от Русия. Това правело към 160 милиарда кубически метра природен газ. В миналото 70 те години на 20 век имаше проблеми с доставки на нефт . Тогава ОПЕК вдигна цената на изнасяния нефт от 7 долара на 35 долара. Това засегна Европа САЩ и Япония и създаде трудности. Беше отбелязано , че над 35 долара за барел става изгодно използуването на синтетичен бензин и дизел. Тази технология се използуваше и използува предимно в Южна Африка. Сега обаче тази технология вече можела да се използува ефективно при цени на суровия петрол над 80 - 130 долара за барел. И не се използува главно по екологични причини отделя се много СО2. Но това може да се избегне , ако вместо въглища се използува биомаса. Отбелязва се , че в глобален мащаб това е трудно постижимо , но в локален за Европа е възможно да се преработва биомаса и да се получават 50 или 100 милиарда кубически метра биометан или еквивалентен биогаз. В гръцки води има големи запаси от природен газ. Само около Крит 3.5 трилиона кубически метра . И като минимум в бъдеще е възможно 50 милиарда годишно от тези находища. И вероятно може още 50 милиарда от САЩ и другаде шистов газ. Това прави възможно изобщо да не се внася от Русия в близко бъдеще , ако се установи , че става дума за политическо средство за натиск , а не за икономически интертеси.

Пак съм аз. В настоящият момент Европа обаче може да реагира само като държи големи запаси природен газ в хранилища. Австрия например за една година имала запаси. Вероятно тези запаси ще се увеличат. Държането на такива запаси е влагане на пари , но има и положителна страна. Че запасите могат да се попълват, когато цената на природния газа пада ( лятно време поради по ниска консумация) и да се ползуват зимно когато цената на природния газ се качва поради повишена консумация. Това ев ъзможно , защото не всички договори са дългосрочни. Една такава политика също може да се очаква. Тя по принцип има за следствие , че един газопровод би могъл да се използува целогодишни и цената за транспорт на газа да падне. Ако нямаше политика на натиск срещу Украйна , Южен поток и свързаните с него разходи са излишни защото северен поток , син поток и газопровода през Украйна са достатъчни. Съществува опасност за Русия за в бъдеще да има контра действия от Европа. Биометан , газ от Средиземно море , шистов газ от САЩ и газ от хранилищата да направят излишни руските доставки и да смъкнат цената на руския газ спекулативно на примерно 200 долара за 1000 куб метра и само през Украйна. Това трябва да се отчита , когато се инвестира в такива строежи като Южен поток.

Евросъюза ще ни спира фондовете, ако съм на Русия ще ни тегля една и ще си прокарам тръбата през Крим и всички дето врещят ще почнат да плачат. Чакайте на Обонго тогава да ви дава инвестиции. Нищо не заслужават хейтърите, които викат срещу всичко и всекиго без да мислят за страната си и за останалите.

Ами тя тая тръба и там ще спре в Крим и нито метър по нататък. И каква е ползата от нея тогава?

Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. Интересно как България, като член на Европейския съюз не влиза с цялата си територия в съюза , а на части. Що за червени идиотщини са , че 24 км. от Българската територия не са част от европейската територия. Значи хем е българска територия, но за нуждите на газопровода не е точно българска, т.е. европейска.

Нищо не си разбрал..... Третият либерализационен пакет налага всеки, който иска, да може да се присъедини към тръбата. Целта е да не се прави станция за присъединяване под Черно море и близо до морето. Който иска.... на 25-тия километър (13-тия в сушата) вече да строи станция. Логично е а....?

Всичко може Петров! Щом азиатски държави ще влизат в ЕС защо да не може и обратното?

Ще стане така, както е решил руският президент Владимир Путин. Ако трябва, ще закараме тръбата до Белия дом и ще пуснем газ на Обамата. Независимо от това, дали Барак иска, или не иска ... Както се казва - Няма не може, няма недей.

Ако е за докарване, в моя дом я докарайте. После ще видят едни такси за пренос. :)

В моя я докараха.... Цялата Бояна е газифицирана, ама малко ползват газта защото е много скъпо.

Колкото повече руснаците и техните подлоги в парламента настояват на тяхното, толкова повече тоя проект няма да стане. Това е от ясно по ясно. Руснаците да си държат газта и тръбите. Ние като си направим връзка с Румъния, Гърция и Турция ще се диверсифицираме достатъчно. ЮП няма да ни трябва. То и сега не ни трябва де.

На ЕС какво му пречи "Южен поток"? Нали все искат диверсификация?!

със същата сила, на България какво и пречи да събира от повече от един доставчик транзитни такси?

Така е.... просто и ясно. Значи за едни може, а за други не! Голям "+".

Диверсификация означава доставки от повече от един доставчик. Нещото, ПРОТИВ КОЕТО нашите управляващи СА гласували днес.

Как е диверсификация? Като пак е газ от Русия. Диверсификация означава газ със друг източник, което в случая не е така. Целта на диверсификацията е да има няколко източника.

Няма диверсификация, когато доставчикът е един и същ, ако ще и 100 тръбопровода да се прекарат.

Проектът е толкова по-успешен, колкото по-неуспешни са хулителите му, разни платени типчета и надупени партийки. Толкова успешен, че даже се очаква Южен поток-2, в скоро време.:)) Да е хаирлия!

Много приятна новина от Парламента. Строителството на Южен поток си върви по план. Законодателните и Юридически пречки се отстраняват своевременно. Хамериканците се провалиха с Набуко и не могат да попречат на руския Южен поток.

И докъде ще стигне това строителство? Набуко не стана защото се избра друг маршрут, който не минава през България. Виж TAP.

Баси, нашите политици пак не са получили мемото от Брюксел , че ЮП няма да го бъде. Все живеят в миналото. Може пък от Брюксел да са преценили ,че от нашите политици нищо не зависи и затова не са им пратили мемо. Ама то и така трябва, с нашите путенофили тук. Те все някакви планове си кроят без кръчмаря.

От много тарикатлъци,накрая няма да има нищо и може би по добре...

Само дето няма да е "Плеснали и се прегърнали", защото е очеизвадно, че България е руски Троянски кон в Европа и ще си носи последствията от това. (бтв: може ли някой да ми каже къде ще раздават месечните купони за бензина, да ида да се нареда на опашката отсега)

Ами те евро фондовете вече са под въпрос.Нашите червени тикви трябва да разберат ,че или ще играят в отбора на демократичните държави или трябва да си ходят...

Сигурно знаеш, че Троянският кон е спечелил войната, а за купоните за бензин...... бегай в Украйна - тях очеизвадно това ги чака.

Този предложилия и тези гласувалите трябва да бъдат съдени за национално предателство и пладнешки грабеж ( по възможност по техните си комунистически закони т.е. разстрел.)

Иронията е, че дори да бъдат съдени, няма нищо да стане, защото и съда е техен.

Така, виждам че всички разбирковци са си изсекнали мнението тук. Браво много разбирате бе, почти колкото и политиците.

Жалки червени продажници, успяхте да ни унищожите, радвайте се! Плюскайте и водете разгулен живот, имате предостатъчно рубли за това. Но знайте, че АДЪТ ви очаква! И никакви рубли няма да ви спасят. Нещастници !

Жалка овцо, не кълни и не богохулствай защото ще те стигне в пъти по-бързо, както теб така и зецата ти.

Гнусна комунистическа гнида ,от кога станахте вярващи ?

Я как можело като си напъните малко мозъчетата.

БСП,АТАКА и ДПС колкоти и да се гъзат на руснаците няма да има Ю.П. След Крим нещата са променени.

ама комисионните са изядени

Така е, ако италианците се откажат от ЮП, тръбата няма да се строи. А те ЕНИ(италианския собственик) вече намекват че шансовете на ЮП не са големи. Ще се търси диверсификация.

Българино, много си зле! Никога малката и кирлива България няма да е в състояние да си уговори толкова ниски цени, колкото би могъл да уговори ЕС, който е значително по-голям купувач. Българино, чувал ли си за "цени на едро"? Ето това може да ти уреди ЕС. А ако се лакомиш на дребно, ще ти бъде уредено това: Газпром увеличи още цената на газа за Украйна което ще доведе до това: "В Крим има проблеми с хранителни продукти" Прочети си споменатите заглавия и си представи как ще квичиш на умрело, ако не си умрел до тогава.

Като си взел авансово комисионни от Газпром, нямаш избор - или се строи, или ще ти откачат главата от кръста нагоре. Там е заровено кучето.

Аз гласувам за втория вариант.

дупедатите са ИДИОТИ.

Кои партии са гласували за този закон и кои са били против? Че нещо не става ясно от статията. Абе дано и тоя път от Брюксел да ни спасят от националните предатели. Че то май само на тях разчитаме напоследък.

Защо да ни спасяват? Нима Брюксел ги сложи тези на власт? Каквито сме си ги избрали, такива ще си ги търпим.

Проблемът е че и ние не ги избрахме. Никой не гласувал за колиция между БСП, ДПС и Атака.

Стига с тази европа не ви ли стана ясно ,че ни взеха да ни ползват като евтина работна ръка.Ако толкова ни мислеха доброто защо не построиха заводи както в Испания и Португалия

Опитаха. Ама много некадърна работната ръка, и се отказаха.

и продължават да строят. Въпросът е, че няма кой да работи в тях. В съвременния завод трябват все по-малко хамали и все повече висшисти с инженерно образование. Работа има - ама не по квалификацията на безработните.

Гласували са партиите, които си избрал и пратил в парламента.

Чудно ми е когато утре бати ви Бойко се извърти и каже ,че е за южен поток какво ще коментирате .Както се извъртя за санкции срещу Русия.Смешни сте и сте жалки !

Нека първо се врътне, а?

drago_stz@abv.bg

Ще се, има време не е станало вечер .

Подаряват ни земята.

И той е в кюпа - той подписа при посещението на Путин. Бойко Борисов си е за Южен поток. Парадоксът е, че единствено тези, които сме против можем да спечелим от този проект - защото само знаещите и можещи ще спечелят, а незнаещите, бедните и неможещите подкрепят проекта.

drago_stz@abv.bg

Не си прав за бедни=не можещи

Тези продажни депутати показват, че на изборите ще гласуваме дали да бъдем европейци или пияни руски мужици.

Некое туземно рашофильофче що не отговори на простия въпрос, аджеба що толкоз се пънат чизмарите да правят южен паток, ужким плашат да врътнели кранчето, а се напънят да отварят нови ?

После що нема фондове за краднене. КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ. Да започват да го строят, та следващото правителство да има какво да бута, че инак скука

Отново Русия преди България. Това правителство си плаче за преврат.

Еми нормално беше, след като "Европа" все гледа само да руши всичко в нас и да ни граби безнаказано все пак ей така, за цвят да помислим малко и за себе си. Предвид ситуацията в Украйна, това ни гарантира безпрепятствен път на газ и по-ниска цена от сегашната - няма да плащаме на украинци, молдовци и румънци. "Европа" обаче вие, щото няма да сложи "независим орган", който да се гуши с пари, естествено за наш сметка, и да казва дали и колко газ кой да получава, купува и на какви цени.

А за по-ниската цена сигурен ли си?

Еми пробвай да помислиш и би трябвало и сам да се досетиш. Отделно многократно бе споменавано от Газпром (говоря за цена на гзта за България, не за транзитните такси!)

Как ти звучат заглавията от последните дни: "Русия вдигна драстично цената на газа за Украйна.", "Русия вдигна още повече цената на газа на Украйна", "Русия си иска всичките пари веднага"?

Еми звучат ми като напомняне, че трябва възможно на-бързо да направим Южен поток, за да сме независими от тях и цената да е съизмерима със страните от Северен поток!

Пич, "Европа" само ще го премести в другия крачол като ти спрат газа на тебе, в България. Защото "Европа" си има Северен Поток и отделно газ от Северно море. Само да те светна, газа по Северен Поток за Германия струва наполовина от твоя в България. Сети се защо "Европа" има по-ниска цена от "България"

Прекалено сложно е за него. Нарисувай му го цветно.

Южен поток е предназначен основно за държави от ЕС като Италия и Франция, отворко. Излиза по-евтино да има Южен вместо Северн поток. Но то така става като си взимате само комисионните от нпо-то и тези на Боко без да мислите, ако има с какво де.

Браво ! Едно умно мнение !

Комунистите, верни на крадливата си природа, винаги се опитват да заобиколят правилата и законите. И сега така. После да не се чудят, като им спрат всички фондове от ЕС. И не, няма да им е виновен бате им Бойко и за това - просто в ЕС не пасат трева и отдавна са наясно, че на света няма по-лаком маймун и с по-червен г*з от българския комунист!!!

Тези така наречени крадливи комунисти оставиха България в такова положение ,че вече 25 години се краде и все още има за крадене.Не ме разбирай погрешно бсп=дпс=герб

Дядка, лекувай си деменцията!!! Комунистите оставиха една опоскана страна, с разсипана и изостанала икономика, с 15 милиарда външен дълг, с никаква частна собственост, с икзключение на червените фирмички и куфарчета с мангиз-пара, раздадени на видни прогресивни другари!!! Нали не мислиш, че всички от онова време са измрели или като тебе ги гони склерозата??!!! Айде улево, тия глупости си ги говорете на Позитано и Бузлуджа - там малоумници бол, и със сигурност някой ще ти повярва!!!

България е малка и бедна. Ние най-много ще страдаме от грешките, които се правят в момента. Русия има договор до 2035 год. за продажба на газ в Италия. До тогава колко ще е спечелила България? И какво става ако договора не се удължи след 2035? Ганю ще яде лай, по точно децата на Ганю ще ги ядът, докато децата на Управляващите продължават да ги щавят безпощадно.

Президента да си изпълни задълженията и да защити 24 км българска земя! Кога тези километри станаха не европейски? На кой континент са депутатите?

Не мога да повярвам - тези открито тръгват срещу ЕС. А там си мислят, че те представляват България и Българите. Трябва скоростно да ги изстържем от Народното събрания. И после - незабавна дезинфекция. В противен случай, тази престъпна клика, ще ни извади от Европейския съюз. Насила!

Дядо Йоцо, не се кахъри толкоз рано. ЕС прикажет долго жить, на негово място ще се пръкне Скандинавски съюз, Централно-европейски съюз. Само Балкански съюз няма да има. Именно тогава трябва да се решим накъде да драпаме - към Русия или към Турция. Кое ли ни е по-задушевно?...

За Русия е много важно Грузия и Азарбайджан да не могат да ползват газопровода. Те няма да направят газопровод, който вкарва конкуренция на европейския пазар. От друга страна им е терсене със ситуацията в Украйна. Там каква ще е преносната цена е неизвестно. За българите и европейците е от полза да се направи тръба без монополен собственик или такава която след определен период стане без монополен собственик. Българите и европейците са едно и също и ще става все повече едно и също колкото и да не им се иска на някои.

Щом като толкова се радвате, че ще отвори работни места и вече да не сте безработни значи сте квалифицирани зафарчици на газопроводи. Срещу скромна комисионна мога да ви уредя да работите в чужбина за над 2000 евро на месец нето. Не ви трябва да чакате. Истината е, че почти никой в БЪлгария не може да заварява такива тръби. А тези, които могат изкарват горепосочените суми и без да се строи Южен поток. Работа ще има за чужденци предимно по този проект. Малко ще са българите.

Ще има. За охрана нощно време. То българина за друго не става, освен за паникбутон.

Българинът, който чака някой да му даде работа и не прави усилия да се образова за да си намери по-добре платена не става за друго. Останалите ставаме.

Заради тези мизерници трябва да гласуваме масово през май и да им покажем, че мнозинството българи сме европейци, а не пияни руски блядове.

Българ(к)и Юнаци ! ---> Към Нашето Народно Събрание !!! ----- Мамицатаим задунайскогубернистическа !

Тука всичките са българКи. Мъже няма останали в тази държава.

ми доди да псувам...без да имам навик кръв е лята за тази земя. мамка им.

Браво Хане ! Съвсем прав си. 25 години държавата се опропастява най-вече от такива дето избират Болен и подобни.

Продажните комунисти и майка си ще продадат, само за да угодят на кремълските си господари.

Чрез отрицателната селекция след 9.9.44, болшевишкият окупатор създаде продажна пета колона от посредственичета, които са безпределно верни, щот са на вечна хранилка, а в едно норммално конкурентно общество са аут. Тази продажна пасмина се изхранва точно от такива заробващи и ограбващи България чизмарски проекти.

Що така говориш за американците бе професоре? Не ти ли харесват Дънди, Шеврон и A&S-Марица Изток?

така се прави по европейски. не може да се лишаваме от нещо което ще носи ползи за страната само и само да угодим на Брюксел

Къде ги видя ползите за България?

Руският газопровод е най-хубавото нещо, което се случва на България. Хамериканофилите газ пикаят ... Газопроводът ше го построим и експлоатираме десетки години напред. Прекрасно руско синьо гориво ще тече през страната ни и ще носи дивиденти и ползи ...

Искаш да кажеш комисионни нали? Да, те веднага ще тръгнат.

Само не разбирам, като е толкова хубав, защо не е разрешено да се ползва и от друти ами само руснаци ще имат права върху него. Не ми казвай - щото те го строят Първо - той е на наша територия, второ и ние го плащаме! ааа, да твоите началници са прибрали едни солидни комисионни, с които ти плащат заплатката на мизерник.

Като ти чете човек коментара, още малко и по тръбите ще потекат мед, масло и долари, които всеки българин ще гребе с пълни шепи. Глупак.

Пример , като за червени чугуни ::)) Ще ти разкопаме двора / парцела/- да сложим едни тръби ..Отгоре- няма да строиш НИЩО , защото е опасно - нито къща, път или друг строеж .След 25 години -от таксите , ТИ ще станеш съсобственик на половината тръби , които сме закопали в ДВОРА ти !!До ТОГАВА няма НИЩО да ти плащаме ..След 25-30 години - като станеш собственик от таксите - МОЖЕ и да "печелиШ. ако имаме още ГАЗ ::)) А между другото - ТУК , из двора ще обикалят едни автоматчици- руски - според НАШИЯ Закон , които да си ПАЗЯТ тръбите , които сме закопали в СОБСТВЕНИЯ ти ДВОР !!?? Ето, това е сделката ::)) на руските агенти в България ::)))

Я че бегам веки отатъко Дунаво у Влашко щото туканка рускити и нашанскити кавали веки на привзеха и доде време да са спасяваме поединично

Браво на депутатите, набързо отрязаха част от българската територия и я дадоха на руснаците. Навремето имаше Закон за защита на държавата и да не казвам какво ги правеха такива депутати. Крайно време е пак да се приеме такъв закон.

докога този робски народ ще търпи една партизанска клика престъпни шмекери да го рекетират, работейки против неговите интереси, а за интересите на чужд народ, даказал наглостта и безграничната си простотия, както разбира се и за собствените им интереси...и всичко това за сметка на българите; ДОКОГА

европейците изискват да има повече доставчици по тръбата, за да няма монопол и съответно изнудване с цената от страна на руснаците, тези прЕстъпни шмекери ще тарикатлеят, за да продължаваме да бъдем изцяло зависими от мужиците, които тук ни се насажда, че са ни големи братя, но те си гледат техния интерес дори когато той е съвсем срещу интересите на Б-я; КОГА ЩЕ ИЗМЕТЕМ 5-ТАТА КОЛОНА

Газта може и да не е българска, но земята и морето са български. А таксите ще отиват за изплащане на заема от Русия, който ще вземем за да си построим нашата част от газопровода - тъпо, тъпо, тъпо и предателско

Южен поток е най-голямата инвестиция, която България получава в годините на ,,прехода". Инвестиция от няколко милиарда евро ... с нови работни места, сигурни газови доставки на добри цени и добри отношения с Русия, което е най-важното за България. Виктория Нюланд каза ,,Fuck the EU" ... И май е права.

инвестиция, от която ще почнеш да печелиш, евентуално след около тридесет години? По времето по което се е изчерпал нефта.

Това не е инвестиция. Това е далавера. Инвестиция е нещо, което съзидава и изгражда силна икономика. Една тръба, който прекарва чужда газ за без пари през нашата територия не е никаква инвестиция.

Айде тая голяма инвестиция руснаците да си я наврат отзад. Не им искаме инвестициите, с които ние ще загубим българска земя. Притрябвали ни тръби дето надлъж и шир ще минават през България.

Най-голямата инвестиция в България са милиард и половина евро/годишно, внасяни от Българските Имигранти от САЩ, Европа, Канада, Австралия.

Тъпак, принаденият продукт оставда на Запада, а той е десетократно повече от жалките суми, които споменаваш

Малцина българи ще работят по тръбата, защото ние нямаме хора с такава квалификация. Работни места и в момента има в България, но за тях няма квалифицирани кадри. Безработицата се бори с образование и преквалификация. Не с инвестиции - инвестициите се появяват там , където има достатъчно квалифицирана работна ръка. Не е задължително да е най-евтината. Ако не можеш да пишеш няма да те вземат да преподаваш в училище, независимо от това колко свободни места за учители има.

Ганю не заслужава газопровод, защото е лаком и прост! :(

Единственото спасение за България е военен сблъсък НАТО - москалия, тогаз спират всички продажни проболшевишки проекти, форсмажорно разработваме родните въглеводороди и най-после свободни от азиатските чизмари.

Достатъчно е и една желязна завеса, която да срине руската икономика и да я върне в 19-ти век.

Като чета "компетентните" изказвания, на "разбирачите" във форума, не знам дали плача или да се смея. Налага се простят извод, че НЕинформираността и заблудата по този проект, са плод не само на спекулативните изказвания на политиците, но и на липсата на обективна и разбираема за обикновения човек информация по този въпрос, както и ясно определение на плюсовете и минусите за България. За пореден път става ясно, че българската държава не счита за нужно да информира подробно и ясно обществото за значимите проекти, с които се обвързваме... Същият филм го гледахме и покрай Белене.

В ценностната система на партокрацията комисионните са над европейското законодателство. Поне засега.