Европа се "цифровизира": Почти 30 млрд. евро заложени за новите технологии

България е регионален лидер в областта на суперкомпютрите и стартъпите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Извинявам се за невежеството, но някой да знае и да каже тази госпожа Мария Габриел в какво точно е специалист, каква е нейната специализация и основна професия, преди да заеме този пост? Просто ми е интересно, защото когато някой се наема да дава съвети и насоки на такова ниво на толкова много други хора, мисля че е добре да се разбере повечко за самия него най-напред.

-"Тия от ЗЗУ" наистина не бяха дорасли да разберат същността и изключителната модерна техника и технология, която им дойде дю шеш-подарък от небето. Имаха си проблеми с натоварването на системите и машините, но те не можеха нищо друго да направят. По-скоро можеха да изразят протест висшите ръководители на града. Съмнявам се дали и това би помогнало, тъй като предателството към българския народ дойде от тогавашните премиери и президенти, които отприщиха голямата порта, чрез така наречената "масова приватизация" и позволиха разграбването и унищожаването на стотици мощни и добре работещи български заводи, комбинати и какво ли не още. Голяма част от бедите, които сполетяха българския народ след така наречените "промени" дойдоха именно от неуките, от продажните и от обсебените за лично облагодетестване най-висши ръководители на България по това време, които нямат нищо общо с високите критерии на ИСТИНСКИТЕ,МИЛЕЕЩИ И РАБОТЕЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ.

Не само при стартъпите, и при младтъпите сме на първо място.

Тая кукувица сигурно и си вярва

Европа с Германия може да бъде регионален лидер в роботиката. А първото място в Световната листа е на Япония, която със своята пословична работоспособност и иновации няма никакво намерение да отстъпва на когото и да е. По-важното не е това. Най-важното е да не се робува на роботиката, защото тя е само един от важните компоненти в съвременната модерна индустрия. И гръбнака, мощната и гъвкава система на модерната индустрия се казва ГАПС/FMS - FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS. Големият английски технически журналист ДЖОН ХАРТЛИ след няколкогодишно пребиваване и изследване на монтираните и вече работещи ГАПС в Европа и предимно в Япония, написа още през 1984 г. в своята изключителна книга ГАПС в действие-FMS AT WORK: -ГАПС-FMS, а не роботиката е НАЧАЛОТО НА НОВАТА ПРОМИШЛЕНА РЕВОЛЮЦИЯ В СВЕТА. И тази констатация потвърждава в предговора на тази книга не кой да е, а тогавашният ръководител на Отдела за технологични разработки на световната компания РОЛС/РОЙС, Ф. Търнър. И не само това. РОЛС/РОЙС се отказва от дотогавашната шумна реклама за тяхното РЪЧНО производство и монтира в своите заводи няколко ГАПС-а, с което на практика потвърждава написаното от Ф. Търнър. И ние в България, през 80-те години на миналия век имахме изградена и работеща супер-модерна и мощна ГАПС-СИСТЕМА в ЗЗУ - Стара Загора. Оборудвана с последна дума на техниката обработващи центри, робокарни системи, автоматизиран склад и заготовъчна система, и др. и др., доставени нови от Швеция, Германия и Япония. И за голямо съжаление ние не опазихме това технологично производствено чудо, а с лека ръка го харизахме на ВИДЕОТОН-Унгария.

Ами вие от ЗЗУ- Стара загора да бяхте се озъбили и тропнали по масата, а не да се спотайвате!

Нещо сте се разконцентрирали, г-жа. Много ефектно щеше да бъде да препоръчате да се организира хакатон по стартъпи с тренд към съответен хъб. Тогава диагнодата Ви щеше да е съвсем категорична.

Ние /!!!/ сме лидерите по супер/!!!/компютрите /!!!/, и това с апломб го заявява точно това недоразумение на снимката ! Егати !

Странно как от години няма никакъв прогрес и развитие в медицината. Измислят се всякакви синтетични заместители и изкуствени протези, но няма нито една пусната разработка за регенерация и възстановяване на човешки тъкани и крайници. Въпреки че вече има работещи модели по темата Мдаа, робството е добро за управниците.

"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/

е като сталинка,цял ден ще си дрънка нещо което никой не разбира.Длъжности измислени само за лапане.

Прочетох дрънканиците на този " гризач" и се почувствах депримирана, че нищо не разбрах, макар че и аз имам " допир" до новите технологии. Може би защото не съм от този бранш. Но после прочетох коментарите и се успокоих - дори специалистите не са разбрали какво иска да каже Габриел. КОГА НЯКОЙ ЩЕ ИЗВИКА, ЧЕ КРАЛЯТ Е ГОЛ?азбрах,

тая с физиономия на катерица, която с другата си " катерица" си проправи пътя във върховете на Европа - скрийте я, че не мога да я гледам

Тази добре се е уредила с мъж, но да не ръси глупости от сутрин до здрач на ИТ тематика, а да си ходи при селяндурите!!!!!!!!!!!!

То ние сме лидери и по брой тикви в министерски съвет и дебили, като процент от населението!

и по брой к...и продажни евродепутатки

Вярно не става за чеп на зеле.

Видя ли физкономията на тая некомпетенция знам, че поне 90% от нещата за които говори са й пълна мъгла.

Колко негативизъм има наоколо...

Голям лидер сме, няма що. С един "син гений" от 2008 и няколко мизерни клъстерчета. А последния път, когато опитах да пусна задачка се оказа, че трябва да почакам 5-6 месеца. Та се наложи да я пращам до DCSC Grendel в Дания - получих си резултатите след 5 дни.

Тази госпожа демонстрира изключително висока степен на празнодумство. Браво, госпожо! Вие сте олицетворение на елита на ЕС!

Ако продължавате да говорите лошо за шефката кака ще и кажа да Ви напляска!

лъжкинята, или не знаеш какво е суперкомютър, или не знаеш, е в бг такова животно нема...

Имаше, ама нема кой да го ползва нема кой да го модернизира и най-скандалното е че се чудят как да се оттърват от него щото и тока не могат да му платят. А тази е некомпетентна, а по лошото е, че си вярва. Лошото е, че тази машина трябва да се стопанисва от университетите и да бъде администрирана от някой който си има хабер аджеба кво е това животно, но на такъв човек трябва и да му се плаща заплата щото като му кажете хиляда лева (което е оптимистично) ще се посмее и ще си тръгне. И най вече трябва да се отдава на ползване на студентите. Защото макар и изпаднал от класациите Blue Gene-а който има в България е единствената машина на балканите която има подобна изчислителна мощ, не че това е от голямо значение. Но хората които отговарят за нея и се предполага че трябва да я администрират са точно като тази госпожа (некомпетентни)

Ще си хвърля инженерната диплома, защото нищо не разбрах ! Тази филоложка разбира повече !

не е филоложка, а юристка. Те юриските са мн. нахакани и от всичко разбират))):

Лидери? Само ако броим миньорите, те заедно доста повече от един суперкомп смятат.

Да знаете сега пък що пара ще падне с таблетите на учениците...и голямо "учене"!Западняците има да ни "гонят"!Да тържествуват Дамянова,Кастрева и Вълчев,които никога не са пипали дневник!

тази е от рода на сакс кобурготите! тя не е българка! западен агент!

Това лошо ли е?

И така да е, за нас е се тая.

A, и откъм грозни лесбийки го докарваме.

Това същата Габриел ли е със знаменитата реплика "ние да няма да правим Гугъл". Тя горката от къде да знае, че в България има следващо поколение търсачка и че европейското патентно бави патент вече седем години, за разлика от американското. Обаче пък в Мюнхен накрая, след като нещата бяха обяснени като в мултипликационно филмче за деца може и да са разбрали. Задухал е вятърът на промяната и еврочиновниците са решили, че имат политически мотив да разпределят още 14 милиарда за крадене. Бойко ще развива сигурността, защото сигурността е най-засегната при кражба на софтуер, но пък кражбата е супер важна, иначе как се оправдават 28 милиарда. Трагедия.

Всъщност Габриел е по стар дизайн - от времето когато Плевньо награждаваше джебели, правещи преводача на Гугъл, разбира се отново с крадена, патентована технология. От онова време е бумът на лингвистите - Габриел българска филология, Местан и дозираната му граматична приятелка, Доган, който когато го гърмяха със засякъл пистолет, говореше за онтологиите и иновациите, накрая Гинката на ЧЕЗ била лингвистка. Явно голямо ядене пада като се прислужва на правилния Гугъл. Ама пък не са чак 28 милиарда, на предишния пас бяха само милиард и половина, похарчени директно от комисията за лингвистика, под ръководството на българка с дисертация от библиотекарския. Парите бяха успешно изядени и нищо няма, освен в Гугъл. По същия ред ще изядат и 28 милиарда, което обяснява защо Англия , например е тръгнала да се спасява.

Има един пич който върши много добра работа за България.Казва се Светлин Наков - създател на софтуерния университет.Интересни работи може да научите от него.Например обяснява как държавата вместо да им помага им пречи с разни неадекватни закони .Неговата мисъл беше че не искат помощ от държавата а само да не им пречи. Това е реалноста а не това с което ни баламосват калинките на Боко.

Има една брутално проста каста, която е отхранвана от хайтек крадците, наследени от научнотехническите революционери на соца. Наковците не правят изключение - президентски награди и нито една оригинална мисъл. А уж акдемията чупи таланти до колкото са останали в България.

А какво значи на български " чупи таланти"? И защо "Академията" ?

"Казва се Светлин Наков - създател на софтуерния университет" Хайде да не бъркаме "Софтуерен университет" ООД с истински, акредитиран университет. "Интересни работи може да научите от него.Например обяснява как държавата вместо да им помага им пречи с разни неадекватни закони ." Я пак, какво каза? Държавата му пречи? Държавата, както я наричаш ти, го е оставали да си кръсти фирмата "Софтуерен университет", с което подвежда (направо мами) много хора, че наистина е основал истински университет. И той (а и ти повтаряш) казвал, че държавата му пречи? Е, това вече е наглост. Ти знаеш ли в една нормална държава с нормална правова система колко неприятности може да има Наков (и хората около него) заради подвеждащото име "Софтуерен университет", заради публично изричаните лъжи, че това е университет и заради стотиците (може би и хиляди) хора, които са се вързали на тези лъжи? Не отричам, че Наков има и добри постижения, но не го изкарвай "пич който върши много добра работа за България"л

Намаляваме, но за сметка на това ставаме все по-тъпи. И зомбирани, обсебени от най-ранна възраст от екранчето и копченцата или плъзгащото пръстче. Разберете, техниката е създадена от нас, за да ни обслужва, а не ние нея и да й робуваме! С изкривено мислене не се става човек с богата душевност, а си оставаш просто една куха коруба, механично знаеща само пътя от хладилника до тоалетната. Едни се хранят, за да живеят, другите живеят, за да се хранят. Всеки да си отговори, от коя група е.

Само ти си знаеш за какво говориш. И премиера ти. Любопитно е да се знае ти ли му съчиняваш изказванията или той твоите? Едни такива половинчати мисли които една с друга не се връзват, изплюти в несъстоятелни изречения. Хем го казвате, хем не го казвате... От цялата ти дандания с цифровицацията прозират лични амбиции да докопате Фейсбук и Гугъл за топките ужким с някакви цифри!!! което е странно за еврокомисар.... Чрез твоите протежета, българските "IT" -тчици, зарибени с идеята за еврофондове и гигантски напредък в технологичните платформи от нам квоси, освен това, Мара..., биваше и да си поне малко по-компетентна в тази сфера както и в някои други.

защо сравнението е на балканско ниво, питам къде сме на световно ниво по отношение на работни заплати и доходи, по здравеопазване и лечение, в областта на спорта, защо държавата ни е потънала в боклуци и от оазис заприлича на сметище, къде са разработките на научните ни работници, къде сме по отношение на намаляване и превенция срещу престъпления, чалготеката гърми с всичка сила и полицията май работи задочно, това балканско първенство е смехотворно и несъстоятелно, у нас хората няма какво да ядат,не могат да се лекуват, а бюрокрацията е неповторима, такава няма никъде по света и т.д.спрете се вече и мислете за народа,тези компютри ще обслужват бабите и дядовците у нас

е толкова зблудена овца,юе даже не може и да си представи какви простотии ръси.Извода драги сънародници е: Когато еуро Джендър ви облъчва,бягайте далече от него! Той е ОПАСЕН за вашето здраве,

"Таз година полупроводници- догодина цели проводници!" Направо ни можах са сдържах! Социалистическото съревнование очевидно от дедовците се е вселило в главите на внуците и то 1:1 Празни глави, отворени усти, разбирачи от футбол, електроника, химия, физика, белот, мачле, джитбол, петанг и табла. Душеприказчици №1 и доносници №1- няма как! И тези правят суперкомпоти, а не суперкомпютри! Може би 100 000 из страната по места. Даже с превалявания от суперкомпютри отново на места. И ако не е на Балканите съревнованието не е спечелено, както трябва! Другари не може така! Всички на борба за най- много суперкомпютри!

Нелепо е да се говорят глупости в полицейска държава, в която генерал е президент и генерал е премиер. Нещо като мини хунта за успокоение на тълпата, която иска да го чувства твърдо.. Най- яко се усеща с думата супер компютър. Нещо като много бърз пасианс или тетрикс, понеже нищо не могат да правят с него. И сме лидери на Балканите!! Ей са сравнихме останалите на Балканите- турци, гърци, македонци, сърби и румънци... Всички близки до физическата нула на софтуер и хардуеър... Но ние сме лидерите.... Произведохме Мак, Делл, Леново .... лидерите!! Направо сме лидерите по супер компютрите... И то при условие,че няма човек, който да не знае, че всичко продавано у нас е произведено в Китай! Няма нито една платка, нито един чип, нито една гайка от тук. Майко мила!! И сигурно ще се намерят профани да се похвалят с нашата компютърна супермощ! И то по новините! Няма от къде другаде да излъжат масата с празни погледи и отворени усти.

не е ясно с какво ти пречи Президента и факта че е генерал, ами да си учил и ти за генерал,ама там е за мъже, а не за меки гуми

На мен ми е ясно, на теб защо не ти е ясно не знам.

"Меките гуми" нали знаете къде се навличат и за какво са

2008 щяха да правят чудо и купиха първия свръхкомпютър. Взеха комисионните - само климатика е 300-400 киловата над 8000 процесора, беше четвърти по мощност в света. След години публикуваха статистика за използването му - 40 процента сервизни програми. Вярно са играли игрички.

не е далеч денят ,в който ще се храним само с компютри и ще бъдем лекувани,погребвани от тях . човеците тотално се обезчовечиха и заприличаха на миникомпютри . възможно е и динозаврите да са извървяли тази еволюция ...не мога да го изключа напълно все пак .

Дори и да нямаме суперкомпютри , може да си купим, но специалисти нямаме. Аз като знам какъв съм инженер, а тази какъв специалист е по цифровизация, ме е страх да отида на доктор!

Тя е българска филология от провинциален университет.

Те тия са най-страшни, но са масово във властта. Без данни , знания и усилия да влязат в добър университет, но с безкрайни амбиции да изпреварят другите и да им натрият носа

държавата в която за всяко нещо се пишат по десетина листа глупости, претендира че е най в суперкомпютрите? алоооу, във всяка канцеларийка в родината ни има купища с папки пълни с листчета които никой не чете, щото не може да намери точно онова което му е нужно! в болницити стотици хора висят пред кабинетите стиснали папки с листчета от всякакав размер! в съвета, банката, социалните и съд и прокуратура и полицията ! навсякъде листчета!

Лидери сме по суперкомпютри ? Ами в България, моме, има само един - клъстерът НЕСТУМ в София Тех Парк.

...Нека не повтаряме грешки като тази на 4G, защото имахме "Нокия", имахме "Сименс", днес говорим за "Гугъл", говорим за "Фейсбук".... каза Мария Габриел! :D :D :D

Како, аз си дойдох замалко в Бг и виждам, че сте лидери по неоправени градини и хаос! Питам местните що не си работят градините, а те викат, че НЯМАЛО СМИСЪЛ. Требват ви водо-проводчици, дърводелци, а не компютри!

Единен цифров пазар в ЕС трябваше да има в края на 2016-та година ! Де го? Няма го ! И за какви стартъпи става въпрос, още повече пък високотехнологични, като съм чакал два часа на опашка в Агенцията по вписване, която беше за подаване на декларации за фирми без дейност?

Боко Тиквата е ненадминат в едно не само в България но и по света. А това е способноста му да пласира калинки.Тази калинка няма абсолютно нищо в образованието си и по нататък в кариерата свързано с високите тевнологии.Има филологическо образование. Това вече е върховна лудост.

Омъжена е за когото трябва, човек.

Тази разбира от кавали, но не и от компютри!

хихихи ние спе специализирани във високо технологична пазарна лавандула най вече:)

Ало како, ако върнем тез компютри на белкантото ще дадат ли много пара ма ? Нал са супер маааа, ай дай на мен аадин ма и на брадчеда и него , той голям хакер ма. А тоз Интернет жица имааа ли, ама магистрален кабел ша знайш на мен трябва на него. А туй 4 G кое ма? Да няма мед или ауминии?

Много са радвам за супер компютурите, ама да питам, за наше село ше има ли един от тях и кога ша го докарат? Абе да ви питам още нещо, като го докарате, трябва да го дадете на Петърчо, бармана в дискутекътъ, чи той знай как да слага секс вътре. Карате го в наше село и на центъра, у лево и в дискотекътъ, на Петърчо, бармана, чи да има секс.

Тотално се обърках от тия с небългарските имена. Какво, нещо престижно ли е така фамилията ти да е Леонардо или Курвоазие?? И изобщо защо трябва някой да се обажда и да 'казва' че сме били първи по компютри, трети по уокмени?? Например швейцарците дали ги интересува , че са първи по банки, по шоколад и часовници???? Изобщо - що за новина е това, че някоя си с неразбираемо име и произход казала нещо си.

какви суперкомпютри бълнува тая, най-много някой да се е подлъгал по ферма за биткоини и да е задлъжнял доста

да се смееш ли,да плачеш ли...Това момиче изобщо разбира ли какво говори?

Довчерашна селянка , днеска бълнува некви супеткомпютри....утре ще вземе да твърди, че тя ги е построила от части на стари прахосмукачки