Преди 30 г. Христо Проданов покори Еверест

Българинът Христо Проданов покори преди 30 години Еверест по "Жестокия път" - по Западния гребен.

Обратно в новината

Коментари - Преди 30 г. Христо Проданов покори Еверест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо ми триете коментарите?

самият Христо Проданов е връх в българския алпинизъм,нека отдадем нужното уважение.

Та... какво и как точно го е покорил този "покорител"?

изкачил покрива на света по маршрут,които никои не беше го правил до тогава без кислород

А какво е покорил? Шото върхът си е все там, а Проданов го няма. Щото Проданов, предполагам, има близки, които реват за него, ама той за това не е мислил. Щото Проданов е бил горе в екип, ама и за това не е мислил по друг начин, освен, че може би целият екип трябва да бачка и дая се жертва за великия Проданов. Евала на всички, които се опитват да победят самите себе си, вкл. и с риск за живота, но сред тях има една основна разлика между победителите/покорителите и загубеняците - първите са живи и обикновено рискуват само собствените си животи. Поинтересувай се от историите на Aron Ralston или Joe Simpson (има и филми - "127 часа" и "Touching the void" - не знам как се превежда точно - "Относно отпадналия" или нещо подобно...), та да видиш какво значи покоряване! Та какво е покорил Проданов, след като просто се е поддал на комплексите си?!

Съмнявам се, че мнозинството от пишещите по-долу са следили непосредствено събитията от 1984. Проданов малко преди това бе изкачил Лхотце пак сам, на своя глава, поемайки неразумен риск. На Еверест реши да направи същото, въпреки неблагоприятните условия и... стомната за вода се счупи. Не съм хейтър, просто това бяха фактите - питайте по-старите алпинисти, ако не ви се вярва. Алпинизмът и оцеляването в планината е въпрос на екипна работа, а не на самоинициативи и самоизяви.

Искам да отбележа две неща за хората, които не са наясно със спецификата на този спорт и организацията на хималайските експедиции. Първо - никой алпинист в света (ако е в състава на голяма експедиция) не може да се изкачи над базовия лагер дори без разрешение на ръководителя на експедицията и офицера за свръзка, който е официален представител на страната домакин (в случая Непал). Второ - атакуващата четворка на Лхоце е в състав: Христо Проданов, Методи Савов, Огнян Балджийски и Кънчо Долапчиев. Последния слиза от лагер 3 поради заболяване. Методи и Огнян атакуват върха на 30.04.81 г. заедно с Проданов, но се отказват на 8200 м. Христо продължава сам и осигурява успеха на експедицията. Още повече, че той беше ръководител на националната експедиция "Лхоце-81" и едва ли е имал пречки от административен характер, как мислиш? Фактите са факти, само когато се предават обективно без лично тълкуване. Ако ще даваме наши оценки то тогава може да се обсъди целесъобразността на соловите изкачвания изобщо и на изкачванията без кислороден апарат в частност (за върхове над 8000 м.), но е факт, че такива изкачвания се оценяват най-високо от специалистите.

Никой не е покорил планината. Ние идваме и си отиваме от този свят, а тя е там. Съприкосновението с нея е великолепно и те кара да се чувстваш жив. Не върхът, а изкачването има смисъл. Горе стоиш малко и искаш да си тръгнеш, докато с години мечтаеш да извървиш пътя. Разказваш за него,слушаш за него,мечтаеш и живееш с идеята за това. В планината всичко е безсмислено ако забравиш, че си жив, но там живееш истински. Христо Проданов показа на българите, че един човек извън кошарката може да достигне мечтите си. Всъщност за него най- много бившите политически труженици пускаха клевети, за да оправдаят собствения си провал, а това беше нещо повече от осъществена мечта, защото Христо Проданов даде пример. Бог да го прости!

Когато изкачи Лхотсе беше вече герой. С изкачването на Еверест показа, че славата му принадлежи завинаги.

Много злоба бе, много! Поклон на Проданов, а на неговите отрицатели ща кажа: проклети да сте - вие и децата ви!

Който нож вади от нож умира ...

Ухууу... Това беше съвсем мъничко злобно. Не много, де... Малко само... Малко, малко... колко да е малко... Едно се чудя... Защо Проданов изобщо е тръгнал с екип? Защо не е отишъл САМ да изкачва върха? Като е бил толкоз луд, защо е рискувал чужди животи? Макар че всъщност не се чудя толкоз. Знам ги отговорите, ама са "злобни", баси... Както и да е... Каквото заслужил, това намерил.

Най - после един разумен коментар! И още веднъж да попитам - Кому беше нужно всичко това?

На човека който го направи.

Ами честито на печелившите, да се готвят следващите.

Глупендер,спри да изпозваш никът ми.

е, не е пример за подражание. Както се знае има алпинисти, в това число и българи, които участват самостоятелно в изказването на Еверес. Обикновено обаче тръгват с други експедиции нагоре. Но Хр. Проданов тръгна с екип и не устоя. Реши че няма отговорност към него, а само към себе си. И провали експедицията. А дали е изкачил върхът това ще си остане неясно.

Това беше Човек отчаяно влюбен в планината , и ако за някои той беше просто единак и авантюрист , в паметта на всички , които го познаваха , остана Герой ! Завинаги ! Светла му памет !

Очевидно е в кого е бил влюбен - в себе си.

Поклон! Голям поклон пред един голям българин!

Съществува ли за този мой нещастен народ личност около която да се обедини? Идея очевидно няма, поне някаква личност няма ли, нещастни мои сънародници? Всичко оплюхме! Предполагаше се, че поне спортистите ще са някакви обединители...Живите ги оплюхме, Стоичков го изгонихме, Арабаджиев е в девета глуха, Нешка Робева била комунистка и т.н. Сега посегнахме и на покойниците. Христо Проданов едва ли не, бил своего рода партиен секретар, видиш ли, катерил не Еверест а светлите върхове на комунизма ! И това вече е дамга за "реформатори", "ранобудни", "седесари" и т.н. Що за скодоумие? Нашият народ има спешна нужда от общонародна психотерапия!

Да де, ама като няма що годе поне един свестен психотерапевт - кой ще провежда психотерапията.

ШАРЕ , РОДЕНИТЕ ДА ПЪЛЗЯТ НЕ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ .... .... ТО И ЛЕТЕНЕТО СЪС САМОЛЕТ И С РАКЕТА Е ПСИХИАТРИЧНА ДИАГНОЗА ... ОБАЧЕ ЗА ЛЕТЦИ И КОСМОНАВТИ ВЗИМАТ НАЙ-ДОБРИТЕ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА :)

Някой хора не успяха да преглътнат , че в последните 25 години в "свободата" не успяха да направят толкова , колкото в година "комунизъм". От този комплекс за непълноценност, които скоро ще се утвърди в комплекс за малоценност, идват големите беди. Подобни хора не могат да признаят, че това което яростно отричаха има своите постижения и те за момента остават за нашия народ ненадминати!!!

Алпинизмът не е спорт, а психиатрична диагноза!

Гледай си косматото шкембе и не коментирай неразбираеми за теб неща,Чалгар

Не се напъвай, че ще ти се спукат чорапите ... колкото до чалгата - ненавиждам я.

Допълвам - диагнозата е характерна за хора с болезнени комплекси за малоценност.Тези хора са готови да се разделят със здравето и живота си дори, но да докажат че са "най - великите"(в случая най - великите наивници)!

Велик човек,който ще остане в историята на алпинизма за разлика от шепата коплексирани търбуси,коментирали нещо,от което грам не разбират и за които никой никога няма да чуе.

В историята на алпинизма - да , ще останат, но преди това "остават" да висят по камънаците ... завинаги.

Истинските героите от 20. април са тези от 1876 г.

Герой, легенда, покорител. Пълна и провинциална девалвация на думите. Имаме герои, но те са съвсем други. Както и каузите им.

Като един миг е живота.Като днес си спомням гласа от радиото "Не заспивай Христо ти си Българин". Дано си спомнят и днешните номер едно в Българския алпинизъм(разните там Дойчиновци и т.н.),че са Българи и да вземат пример.

Това беше Човек отчаяно влюбен в планината , и ако за някои той беше просто единак и авантюрист , в паметта на всички , които го познаваха , остана Герой ! Завинаги ! Светла му памет !

От 1953 г. насам връх Еверест е изкачен от хиляди хора, вкл. жени и деца - алпинисти от 15 до 70 г. възраст. Малък брой от тях са загинали. Никой не знае и не може да запомни имената им. Не е и необходимо. Знаят се само първите - Хилари и Тенсинг. Както и Америка е открита от Колумб, а не от върволицата след него.

Уважаеми несс, не заная колко хиляди са изкачили Еверес, но Не е малък и броя на загиналите под върха. Винаги с респект за живите и за загиналите. Относно Колумб, чети малко повече историята и ще откриеш, че много преди него....са стигали и живяли в Америка. Лек ден, уважаеми.

интересното е,че не Columbus е откривателят на америка,а Leif Erikson-исландец с викингско потекло! Хилари и Тенсинг са първите официално записани,но не забравяй,че Xималаите са по стари от горе споменатите!

На "гражданката" искам да обясня следното: първо - относно доказателствата, че Христо е бил на върха; Министерство на туризма в Непал има критерии, всеки един от които доказва, че алпинист е бил на върха. Христо отговаря на два - описва какво е видял горе и оставя веществено доказателство, което е намерено от следващите свръзки. За изкачването му е издаден документ от Министерството, който не се издава ако съществува и най-малко съмнение за редовността на постижението. Второ - атаката на върха е извършена съгласно тактическия план, който е единствен официален документ за провеждането на една експедиция. Друг въпрос е, че атаката е изтеглена по-рано, края на м. април. В нея участват 12 алпинисти - 11 българи и един шерп. Така че не е ясно, защо въпросната "гражданка", твърди, че експедицията е провал, особено при положение, че до ден днешен Западния гребен не е изкачен нито веднъж след нашата експедиция. И трето - именно така се раждат легендите: с кураж и екстремни постижения, които остават в историята. Нещастните случаи не са рядко явление при спортовете, които се упражняват на открито. Само преди дни повече от 12 души загинаха на Еверест и то не при атака на върха, а при придвижване от първи към втори лагер по класическия път. Сега, след като на върха са били около 5 000 души се помнят само върховите постижения. И не случайно тв канал "Дискавъри" в един от своите филми описа подробно изкачването на Христо Проданов.

"...покорил". Никой не покорява върхове! Върховете се изкачват. С Уважение и огромен Респект! Само този, който е виждал планината единствено на снимка може да говори за "покоряване"! Планината те пуска при себе си! Ти НЕ можеш да я покориш!

Спорно е кое има смисъл и кое е безсмислено. Спорно е и дали винаги има смисъл да има смисъл....Смисълът всеки сам го открива за себе си. За всички благоразумни, земни и пресметливи наши съвременници искам да кажа обаче, че понякога Духът взема връх над материята и тези са хората и делата, които всички помнят, те са тези, които наричаме "история". Тъй като е Великден, ще посъветвам всички с един християнски съвет: вижте гредата в своето око първо, тогава гледайте сламката в окото на Христо Проданов. Него има кой да го съди. Особено родените след 89-та година трудно могат да разберат. Не съдете, за да не бъдете съдени! Когато вашето време изтече, погледнете назад и вижте вие какво сте направили, тогава съдете вашите бащи и дядовци. Дотогава е по-разумно, а и по-честно да замълчите и да действате!

И този герой оплюхте! Но не може слузестият плужек да не завиди на орела! Още тогава ,в ония паметни дни се намериха свине,които грухтяха ,че "дотам ли сме стигнали ,'че да покоряваме върхове","това е комунистическа пропаганда" и прочее гнусотии! Днес техните наследници продължават в същият дух да тровят публичното пространство!

спрете бе хора с тя измислени легенди. и прабаба ми уби змия с една ръка..да и вдигнем паметник тогава. баси хората сме

ТЯ ПРА-БАБА ТИ ГАЧЕ ДА Е УБИЛА СМОЦИТЕ НА ПОЛОВИН РОТА ТУРСКИ АСКЕР :)))

СМЕШНО Е ЧЕ ТИЯ КОИТО ВИКАТ ЕВАЛА НА СТЕФКА КОСТАДИНОВА И ХРИСТО СТОИЧКОВ , СЕ ГАВРЯТ С ПАМЕТТА НА ХРИСТО ПРОДАНОВ .... ... КОЙ ДА ПРЕДПОЛАГА ЧЕ ТОЛКОВА ЩЕ СЕ ИЗРОДИ БУЛГАРИСТАНА

Името на страна ти е България, бе Кретен!

Името на страната ми отдавна не е България,заради булгаристанци като теб

ако говорим за спортни постижения проданов няма място до костадинова и стоичков

ето как се раждат легендите. Всъщност така и НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ ГО Е ПОКОРИЛ. Освен неговото твърдние преди да изчезне, че е стигнал Чомолунгма (Еверест). Всъщност ТОЙ провали експедицията, която се върна безславно- с един загинал, един без пръсти и макар да стигнаха върха, успехът беше СИЛНО помрачен. Защото Хр. Проданов реши да не спазва етиката на екипността и да се прослави сам.

Вече няма такива българи. Дали е бил луд,кадърен,това го решава той. Остана в историята завинаги.Сега се изродиха само хора с мазни гъзове,охрани и специалисти по всичко/Борисов,Фандъкова,Лилето,Тотю,абе всите от герб и около тях/,които само грабят .И те ще останат в историята като БЪЛГАРОУБИИЦИ.

Забрави да добавиш - "ДА ЖИВЕЙ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ" !!!

Спомням си този паметен момент - на едно човешко безумие - знаеш че нямаш шанс - но искаш да направиш нещо.... А можеше просто да изчака до следващия ден - пак щеше да изкачи върха, но още щеше да е жив

Марко се разлюти: - Хай да ги вземе дяволът с хайдутаци - каза той, като се чешеше в тила. После подържа още малко свещта пред долапа, погледа и си пошушна с едно неуловимо изражение на лицето: - Лудите, лудите - те да са живи!... И затвори пак врачкáта. Па отиде пред куностаса и зачини ниски поклони пред божия образ. Той мълвеше някаква молитва, която не съществуваше в светчето му... Той се молеше за България!...

КЪРТИЦАТА СЕ СМЕЕЛА НА ОРЕЛА ЧЕ ИМА КРИЛА И МОЖЕ ДА ЛЕТИ ... ТА ТАКА - ИМА БОГОВЕ ЖИВЕЕЩИ ПО ВЪРХОВЕТЕ , ИМА И ПРОСТОСМЪРТНИ ... ЕДНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ДРУГИТЕ И ОБРАТНО

В суету городов и в потоки машин Возвращаемся мы, просто некуда деться. И спускаемся вниз с покорнных вершин, Оставляя в горах, Оставляя в горах сво сердце. Так оставьте ненужные споры, Я себе уже вс доказал, Лучше гор могут быть только горы На которых ещ не бывал, На которых ещ не бывал. Кто захочет в беде оставаться один, Кто захочет уйти, зову сердца не внемля, Но спускаемся мы с покорнных вершин, Что же делать, и Боги спускались на землю. Так оставьте ненужные споры, Я себе уже вс доказал, Лучше гор могут быть только горы На которых ещ не бывал, На которых ещ не бывал. Сколько слов и надежд, сколько песен и тем Горы будят у нас и зовут нас остаться, Но спускаемся мы, кто на год, кто совсем, Потому что всегда, Потому что всегда мы должны возвращаться. Так оставьте ненужные споры, Я себе уже вс доказал, Лучше гор могут быть только горы На которых ещ не бывал, На которых ещ не бывал.

Днес всеки го изкачва, с помощта на всичката техника, екипировка, водачи, познания за времето и прочие неща, с които 80-те не са разполагали. Че кой сега мъкне багаж от Катманду - всички паркират на Намче базар. Добре че не жив Христо да си спомни за " На върха няма нищо", щото сега там било сметище и кенеф.

Твърдиш неща, които са наполовина истина! Само преди седмица, знаеш, под Джомолунгма загинаха сума ти професионални шерпи и алпинисти! Те не са били "типично българско, социалистическо изтеперчване" (цитат) и въпреки опасностите продължават да предприемат рисковани изкачвания. Трябва да се отбележи, че маршрута по Западния гребен (Жестокия път) преди Проданов е бил изкачван само един или два пъти (вече не си спомням имената и годините). Познавах лично голяма част от участниците в експедицията и твърдя, че главният виновник за неуспеха и гибелта на Проданов е ръководителят на експедицията Аврам Аврамов. Подробностите не са този форум.

Първото изкачване на Западния гребен е през 1979 г. от словенска експедиция. На върха се изкачват пет човека - четирима словенци и водачът на шерпите, който загива при спускането. Всички използват кислородни апарати. Нашето изкачване е второ и последно за сега. Между словенската и българската експедиция по Западния гребен има шест много силни експедиции, които не успяват. Аврам Аврамов - ръководителят носи пълна отговорност за всичко, включително и за преждевременната атака на върха. Но това наистина е за друг форум.

Не бих изкачил и едно стъпало в къщата си дори, ако има и най - малката опасност да пострадам. Живота ми е по - ценен от безсмисленото "покоряване" на каквото и да е.

Смехурко...та ти и затова никога не ще бъдеш нещо, ама поне правилно си си лепнал прякора си:))) но може и женчо да се наречеш:)

Има много по - интелигентни начини човек да изживее живота си, от това да виси по камънаците и там да остави костите си. А ни никога не съм страдал от комплекси че съм "никой".По - добре жив и здрав "никой" на преклонна възраст, отколкото "някой" тридесет годишен труп висящ по камънаците.

А ти бре кой си ... два пъти ХХ?

Така се прави, браво! Недей никога да рискуваш за абсолютно нищо и нищо лошо няма да ти се случи....и нищо хубаво също така! ;) Накрая като се обърнеш назад ще можеш да кажеш, че си била една пълноценна фабрика за ла*на, честито! :)))

Брато, кажи как успя да "покориш" венериния хълм на жена си? Не те ли беше страх да не паднеш от нея или от кревата? Зер, кревата е по-висок от едно стъпало!

Дали ни харесва или не, времето е всесилно и то доказва. Името на един голям човек, Българина Христо Проданов, ще остане в историята. За наште имена едва ли някой ще си спомня. На въпроса... защо изкачи Еверест? има и много отговори. Аз бих отговорил ... а защо не! Поклон пред паметта му. Честит Великден.

Типично българско, социалистическо изтеперчване. Да изкачиш връх, без да се върнеш не се брои. Това е лош пример. Като да се гмурнеш на 200 м. и да се удавиш. А иначе , беше много голям, но не всеки е Райнхолд Меснер.

Простотията на някой в този Форум премина всякакви ГРАНИЦИ!Човека си е дал живота не за социалистическа пропаганда бе!КаК не ви е срам!Вие не сте хора бе!

Пуберче...личи си че нямаш повече от 15годинки...но жалкото е че никога не ще бъдеш и на повече....

ти си жалка комплексирана мишка, повръща ми се от такива като теб! Гнусльо!

Не си различен. Глупав си!

Христос воскресе! С две малки забележки към редакторите - върхове не се покоряват, а се изкачват. Никой истински алпинист не би казал - покорих. И думите - където има воля, има и път са на Гастон Ребюфа.

Не са на Ребюфа, а на Уимпър.

: "Тук на върха няма нищо."

И кво стана като го изкачи?Нещо променили се?Геройство ли? Умря за нищо,друг един остана сакат от студа и после?Това е било,сега става същото и с Антарктида с разни там Пимпиревци и др.

Да,промени се,всички знаем кой е Христо Проданов и никой не знае коя мишка си ти

мишката си има име- по целия свят се нарича "Путьо".

Ти си абсолютна помия.Имаш ли здрави гащи дори и да помислиш за изкачване на Еверест. Пичлеме,не си бил роден по него време,в най-добрият случай да си минавал прав под масата.

Смотани минуси,казвал съм че ще ви псувам от изгрев до залез. Тръгнете да изкачвате Еверест,умрете някъде по пътя.....но тръгнете бе смотаняци. Има един Еверест и се казва България...няма да ме разберете защото сте простаци.Който разбрал,разбрал.

Голям праз - потрошени пари на вятъра поради комунистическа мегаломания. Днес всеки изкачва този връх ... и какво от това?

Ти качи ли го,седераст беден?

Нещо много си ербап! Я първо го изкачи сам, прати ми една снимка, и веднага ще ти изплатя пътни, дневни и премия. Ако имаш дупе за това, разбира се. Ако не - по-добре си трай в дупката!