17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изпит по разтягане на локуми, позволяващ изключителен субективизъм при оценяването. Какво общо има темата с БЕЛ, освен че ще им гледат правописа и запетайките на български?

Идеална тема за деня на гей-парада!

И аз съм завършила Философия в СУ. "Чужденецът" от Камю по Социална философия при нелицеприятната за мнозина проф. Мария Димитрова, друго не си спомням от Камю да сме учили. Това определено е неадекватна тема за кандидатстудентски изпит по БЕЛ. Нивото пада. Жал ми е. Следващото нововъведение от Анастас Герджиков сигурно ще е да се влиза Право с държавните зрелостни изпита. Новатор е човекът. Думи нямам.

Има потенциал в темата ...аз съм завършила френската гимназия но не си спомням да сме учили нещо специално за Камю-виж за русо Волтер бодлет Екзюпери Юго и някои други си спомням по нещо но за Камю не

За какво са тези изпити?! Броят на местата е по-голям от броя на кандидатите, всеки влиза...

Повече би подхождала "Криворазбрана цивилизация" на Добри войников като тема, философията и е актуална , но и в СУ се правят на каквито не са.

пада страшно много нивото. Вече и изпитите не са изпити.

БЕЛ!!! Т.е. права лопата.

Другата година могат да дадат на кандидат студентите да разсъждават върху някоя крилата фраза на бай Тиквун от Банкя.

За каква автокатастрофа бе неграмотници.Той е бил и пилот.И вие ли сте от соф.университет???

Реших да следвам образование в СУ, и трябва да ви кажа че този университет е пълна скръб. Оставете бюрокрацията и лошите услуги в което всяка лелка си мисли че с и длъжен и ти прави огромна услуга като си върши работата - това е нормално. Ненормалното беше, че В СУ нямаха пари да си поддържат базата например. До 2017 на много места още използваха шрайб -прожектори от 62-година (от тия в които вкарваш един лист и ти го прожектира през лупа на стената), защото разбирате ли в моя факултет нямаха пари за да си купят нормален прожектор и да пуснат една пауърпоийнт презентация на него. Отоплението в сградите също беше оскъдно, съответно зимата стояхме на студ из сградата с дебелите якета. Тоалетните им не бяха чистени сигурно с години ако се съдеше по миризмата и мизерията. Особенно в сградата на ректората. За студентските общежития няма да говоря, все пак там имаш студент в СУ имаш някакъв избор да ли да си вземеш такова изобщо или просто да си намериш квартира. Спомням си само, че нямаше никакви разработени ИНТЕЛИГЕНТНИ он-лайн системи като например система за подаване на заявление за общежитие - следователно над 2000 студента се нареждаха на опашка да си подадат документите за общежитие пред 42 блок всяка година, защотто на всичкото отгоре от управата бяха решили, че документи за хилядите студенти ще се приемат само в кратък прозорец от 3 дена и то само на 2 работещи каси... Незнам за 5 години дали нещо се е променило, но като гледам сякаш не е... Като си беше цяло уникална и невероятна среда за развиване на наука и за образоване. И то какво образование... Преподавателите нямаха абсолютно никакво желание и интерес да те научат на нещо. Гледаха те като стадо овце което те трябва да скъсат 3 пъти за да може стадото да се задейства и мотивира да си намери само материяли, и да се самонаучи без тяхна помощ и съответно най-наркая да покежа знанията си. Изводът ми е, че ако си уважаващсебе си човек, няма да да изтърпиш зле организираната бюрократична проституция, мизерията и лошо отношение от великият "Алма Матер". Казвам го за всички завършили 12 клас тази година - БЯГАЙТЕ ДАЛЕКО ОТ СУ АКО ИМАТЕ И КАПКА СЕБЕУВАЖЕНИЕ!

Напълно съм съгласна. И го казвам като човек, който е изкарал в този университет 10 години -от бакалавър до доктор. Позорно падение - и научно и морално. Студентските общежития все пак подобриха до известа степен условията си.

Чак до "доктор" си изкарал/а? в СУ? И накрая тролиш по сайтовете.

Само тъпачета, които се подписват с високопарни думички като "легионер", въпреки че даже не са съвсем наясно какво точно означава това, са способни да изтълкуват думите на Ана като тролене.

е страшноразочароващо! И заплашващо статута на нашата интелигенция и кадри. Все пак много ученици-отличници, жадни за истински знания и реализация нямат финансови възможности за издръжка в чужди университети, дори и със стипендии. Защо правителството и Главните в Държавата не говорятза това? Защо и дума няма на тема Софийски университет или Национална библиотека, където се мокри под течащите тавани безценна книжнина, датирана от векове ? Защо архивът на Националната телевизия от 50-те и 60-те години на миналия век с приноса на талантливи и родолюбиви българи, мерещи успехите и интелекта на един народ, с което пък се мери статута на една държава пред света, се унищожава също под дъжда и праха ???? Колко струва една архивна сграда -хранилище със съответните климатизации за температура, влага, проветривост, сигнализации и системи за сигурност, СЪХРАНЯВАЩА КУЛТУРАТА , СТОЙНОСТТА И АВТОРИТЕТА НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД, при това - НАЙ-СТАРИЯТ НА КОНТИНЕНТА, ДАЛ ЗНАНИЕ, ГЕНОМ И КУЛТУРА на ЕВРОПА - на НАЙ-ЕЛИТНИЯ КОНТИНЕНТ и КУЛТУРА на ЗЕМЯТА ??? КОЛКО ???? ЕДНА СГРАДА ?????? КОЛКО СТРУВА ????? И ВТОРА - за националните архиелогически разкопки, какъвто е ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ???? И..... ТРЕТАТА СГРАДА - АРХИВ, МУЗЕЙ и ХРАНИЛИЩЕ на ЖИВОПИСНОТО ИЗКУСТВО ?????? СТРОЕЖЪТ НА ТРИ ТЕХНОЛОГИЧНО-СЪВРЕМЕННИ СГРАДИ И ПОДДРЪЖКАТА НА НАЦИОНАЛНИЯ НИ УНИВЕРСИТЕТ ли щяха да КАТУРНАТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ???? ТОВА ЛИ СТРУВАШЕ НАШЕТО НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ И СТОЙНОСТ КАТО КУЛТУРА, НАУКА, НАРОД ПРЕД СВЕТА ???? НАШАТА СТОЙНОСТ ?????? С тези пари нашата дипломация щеше да постига ЦЕЛИТЕ, ПРЕМАХВАНЕТО НА ОГРАНИЧЕНИЯ, САНКЦИИ, ЕМБАРГО, ИЗОЛАЦИЯ и щеше да постига финансирането си много ПО-ЛЕСНО! И С АВТОРИТЕТ! Защото БЪЛГАРИЯ Е РАВНА, че и НАД по ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО, ЗНАНИЯ НА АСТРОНОМИЧЕСКО НИВО и КУЛТУРА, спрямо ИТАЛИЯ и ГЪРЦИЯ .

По това време, което цитирате се разрастна престъпността и безнаказаното мутренство. И забогатяха правилните хора, неуязвими до днес. Те подкупват, купуват, управляват ......съд, съдии, прокурори, партии, медии, парламент, закони ....Просто парите са в тях. За националност, народ, просперитет на държавата, науката, културата, икономиката, здравето, духовността, населението.....пет пари не дават. Важно е тяхното ЕГО, тяхното поколение.... Те са безбожници и не осъзнават каква трагедия на космическо/божествено ниво произвеждат, но и ще изкупват този огромен античовешки, антибожествен грях. До момента са недосегаеми и с това се успокояват.

Какво общи има кой знае защо обявен за писател французин и Българския език или Българската литература? Следващият път им дайте да пишат върху някое произведение на Куентин Тарантино. Опаа, я по добре да не ви давам съвети, че току виж точно това направите с многото си акъл.

Защо бе, Харуки Мураками какво не ти харесва?

Тук седеше нявга някой си Вазов, сега седи Начо Папазов/ало банов/!!!

а по шише ракия ще им дадат ли на нещастниците, щото такава тема само на пияна глава може да се развие... бе от къде ги копаят тия простотии...

Не разбирам - френски мислител в изпит по БЕЛ? БЕЛ е български език и литература, нали? Явно много съм остаряла - преди 18 г. изпитът беше само върху български автори...

Кандидатите трябва да интерпретират мисъл на Камю, а не да пишат по негово произведение.

ох, и това ли се е променило - интерпретираш един израз без да си се запознал и промислил текста/текстовете на автора... Какво им разбира главата на децата от френска философия! (казвам го като човек кандидатствал с българска литература и изучавал философия в същия университет).

И аз това се чудя. И моят изпит в СУ беше само върху български автори и съответно българска история.

Това е най-патриотичната тема, която се е падала, откакто сме в Евросъюза. Ха дано догодина се падне нещо от Фройд или Бодлер, в краен случай...

Разкошна тема.. дуализмът между просташкото "бъди какъвто си, бъди простак, бъди свиня.. " и одухотвореното "учи се, развивай се, опитай да постигнеш даденият ти от Бог потенциал"..

От простите напъни на Дедо Праз излиза, че Бог е създал човека простак и свиня, НО той трябва някак си да го преодолее това да се учи, развива и да постигне даденият му от Бога потенциал /за да стане неизвестно какво/.

но е трудна....Който е чел Камю....и е чел изобщо... и има нестандартно мислене...ще се справи...

А сигурен ли си, че точно този, който е чел Камю, участва в тези изпити? И какво правим, ако са двама или трима? Не че го вярвам, но все пак...

На моите години никой не чете и не може да разбере Камю.

Що за тъпа тема....