Майки искат повече права при раждане

Документът „Информирано съгласие”, който родилките подписват при прием в болница, трябва да се промени.

Обратно в новината

Коментари - Майки искат повече права при раждане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Игнац Семелвейс (1818-1865) - "Спасителят на майките" Като практикуващ гинеколог се среща с един от големите лекарски проблеми на епохата - родилната треска при младите майки. Изследвайки произхода на тази опустошителна болест, достига до откритие от световно значение: чрез дезинфекция на ръцете с разтвор от хлорирана вода (от хлорна вар) болестта може да бъде предотвратена. След въвеждането и разпространението на метода му смъртността, причинена от родилна треска, спада до минимум. Епохалното му откритие днес се прилага по цял свят.

А бе що не вземе да си вървите да си раждате вкъщи сами с помоща на разни баби дето да ви бабуват като не сте съгласни.

Някои от коментарите са ... Виждам, че са писани от мъже, което обяснява пълната липса на адекватност, но дава и ясна представа защо е такова положението в нашите болници.

нито един пат не си видях коментара публикуван, но пак ще опитам. жените маики или бадещи такива имат право да искат да си защитят здравето и ювота. на комплексарите маже в този форум - ами варвете си пиите парцуцата мрасни алкохолици и недеите се барка в реалня живот. извинете за правописа но пиша с латинските букви.

E как точно толкова изродихте темата че стана мъже срещу жени??? Нещо не схващам връзката, но нищо - почти съм сигурен че и вие не я схващате...

съмнението поражда доверие.на кривата ракета,космоса и пречи!лекарят им викнал,окситоцина бил в повече,изисквания хиляди без покритие.като знаеш колко окситоцин е необходим за едно ДИРИЖИРАНО раждане и можеш сама да и си водиш райдането,да прецениш момента и т.н. се сещаш.Защо все са ви виновни лвкарите,верно че има некадарни сред тях,ама стига вече .бг мама се пресели тук

Случайно си попаднала на свестен. Ако те беше изкормил (при това срещу солидно заплащане), както масово се случва в Казанлък, друга песен ще пееш.

Ама много го обичат този окситоцин в нашите болници!! Има нямя необходимост- давай, защото иначе може раждането да продължи 6-7 или повече часа, а с окситоцин в рамките на работното време! Че болките са по-силни тогава, няма значение, тя нали няма как ще изтърпи. И не на последно място, на финалният етап или си твърде изтощена от болката или всичко е станало толкова бързо, че не си готова! И на тези които ще кажат че нищо не разбирам, обяснявам, че съм родила две деца, ведъж със стимулация с окситоцин и веднъж без, така че знам за какво говоря.

Алис скъпа, раждането на 2 деца(да са ти живи и здрави) е много малък опит(да не кажа никакъв) в акушерството. Дано не ти прозвуча грубо, но дори начинаещите студенти по медицина имат повече опит. Разбира се твоето мнение е важно за нас и е добре да го чуем.

По принцип съм съгласна текста за информирано съгласие да се предоставя по-рано на родилката, тъй като практиката в момента като отидеш с ужасни контракции и едва гледаш да ти дадат да подписваш документи не е никак правилна. Още повече че нямаш време да прочетеш какво пише и да осмислиш. Но относно избора на процедури трябва да се помисли сериозно, дали личната преценка на жената, която не е лекар и съответно преценката на лекаря е по-важна. Освен това, за да има избор всяка процедура трябва да е в отделна декларация, за да решиш дали да подпишеш или не. И така докато подписваш можеш да родиш защото процедурите са доста. А мисля, че когато се касае за живота на майката или на бебето, лекаря не можеда вземе папката и да види с кои процедури тя се е съгласила и с кои -не, та да мисли какво да приложи. Хубаво е да имаме права, но всички права носят и отговорности и трябва да се замислим каква отговорност можем да поемем. Аз например раждах естествено и нямах проблеми до последния момент, в който бебето си изви ръчичката и се наложи да ми направят епизиотомия за да не се увреди - е в този момент трябваше да ме питат и да ми дават да подписвам или да действат, аз мисля че взеха равилното решение, защото сега и аз и детето ми сме зрави.

Точно в това е смисъла на информираното съгласие - лекарят ТРЯБВА да има време да се запознае какво иска и какво не иска майката. В момента на никой не му пука какво може да прецени една родилка - подписа се изисква , за да се отърве от отговорност лекаря, а че жената хабер си няма какво подписва - на кой му пука, документацията е изрядна.

като са случайни хора лекарите и акушерките отиди в обора там някой неслучаен ветеринар може да ти помогне.верно че трябва информирането да се осъществява по рано но раждането и здравето като цяло не са математическа теорема и нямат ясно решение.

Забременей първо , второ ходи на консултации и трето отиди да раждаш...пък после давай компетентните си мнения ....защото истински се съмнявам ,че си раждала.....Аз родих в частна клиника в Плевен , където минути след като си родила ти поднасят за подпис разни документи ,цели листове които веднага след раждането няка как да прочетеш....после самата клиника има още какво да доразвива и като обслужване и като отношение , да не говорим че нямат и пердета и раждането ми беше наблюдавано от строителите , които правеха пристройка на съседното крило...да не говорим за разни пенсионерки , които незнаят ,че немското оборудване в системата показва ,че съм направила хематокрит ,.....но трябваше да се обясни от друг по-компетентен от персонала.....

Извинявай какво си направила че не го знам това дето е трябвало да го обясняват на пенсионерките Много страшно звучи сигурно много си се измъчила докато го направиш тоя как му каза хекатокрит То да си изкълчиш езика докато го пройзнесеш ти даже си успяла и да го направиш и то в частна клиника пред погледа на стройтелите Ще можеш ли да обясниш как се прави

В някои ситуации и "обора" е за предпочитане (егати фолклора! :) ) Как може бабите ни да родят по 9 деца в "обора" без да се разкъсат, а светилото от МА да ми обяснява, че трябвало да ме реже профилактично?

вземи да забременееш ти да те питам тогава от коя страна ще си, за да видиш какво е. и с право ще протестират, защото в последния момент ти даваш да подписваш някакви док., когато на тебе не ти е особено да четеш и да се подписваш....... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Какви права още им трябват?Те са повече от избирателите-мъже и те определят правителствата. Раждат,но и живеят по-дълго от мъжете,приказват по медиите и харчат 80% от всички пари, които са спечелили съпрузите, приятелите и бащите им.А когато искат да харчат още повече,тогава някой лош ги "отвлича" -далеч на запад.

Редно е, ако се наричаме правова държава, да имаме елементарни права. Откъде накъде някакви случайни хора ще решават съдбата ни без да ни питат. Моля, не прехвърляйте проблемите в собственото си семейство върху други хора.

Случайни???? Мед.персонал в АГ клиника - случайни хора? То бременност способства на затъпяване но до такава степен

Много правилно !!! Какво разбират мъжете от тези неща ?

КАТО ЧЕТА ПОДОБНИ КОМЕНТАРИ ВСЕ ПОВЕЧЕ РАЗБИРАМ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НАСЕЛЕНА ОТ КОМПЛЕКСИРАНИ МЪЖЕ...АСТИГА , ВЕЧЕ , АЗ САМА ОТГЛЕДАХ И РОДИХ ДЕТЕТО ДОКАТО МЪЖЪТ МИ НЕ МИ Е ПЛАЩАЛ НИЩО , САМА СИ ХАРЧА ПАРИТЕ КОИТО СИ ИЗКАРВАМ ЗА ДРЕХИ И БИЖУТА , ЗАЩОТО ЗАПЛАТАТА ПАК НА МЪЖА МИ НЕ МУ СТИГА И ЗА ЦИГАРИТЕ И КАРТАТА ЗА ТРАНСПОРТ НА МЕСЕЦ , А ЛЕГЛОТО И РАЖДАНЕТО МИ ГИ ПЛАТИ БАЩА МИ .....НЕ СЪДИ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЗА ВСИЧКИ ЖЕНИ В СТРАНАТА.

Е и за какво си го размножила такъв охлюв се пита в задачата...толкова ли не си могла да немериш някой, който да си плаща за честта да му раждаш...

Уважаеми,ти наясно ли си за какво сатава въпрос?Имаш ли бегла представа през какво минава едана жена за да стане майка?Що се отнася до твоите пари .....ами живей сам,не създавай семейство и дете и си ги кътай.Дано те направят щастлив!А да и преди да пишеш вземи се информирай та да не се излагаш с глупостта си.