Пенсия от друга страна в ЕС ще се получава след 3 г. работа

Европейският парламент прие нови правила, които улесняват гражданите на Европейския съюз, работили в друга страна-членка, да запазят своите пенсионни права.

Обратно в новината

Коментари - Пенсия от друга страна в ЕС ще се получава след 3 г. работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам 26г трудов стаж в Б-Я и имам 10г трудов стаж в КИПЪР,а съм 1956г родена.Кога ще получа пенсия от Б-Я и от КИПЪР.

По темата - много коментарии , много въпроси . Аз пиша на база реалност - живея в ЕС и след смърт на съпруг направих пенсиониране . 1. Ако работите в страна на еС следва и имате стаж в България по заона на България за възраст 61 е примерно тази година набор 1956 да се пенсионира подавате пакет документи в страната където живеете за България.Естествено по служебен път се взема стаж примерно Кипър и Ви правят пенсиониране в България - да , събират стаж където сте работили но пения ще имате за стажа в България и и осигурителния ви фонд . Ако работите примерно в кипър , навършвате 63 г , подавате документи и получавате за перод работа и осигурителен фонд .Елементарно е и стига писане на неверни неща .

Да ама майками вземаше пенсия в италия 350 евро и тя важеше само докато имаше адресна регистрация в италия ( резидензия) и когато и спряха резиденцията в италия и спряха и пенсията дефакто специалто за италия ти трябва резиденция зада полочавате пенсии и неможе да полочавате италянска пенсия в българия ако нямаге италянсщо или двойно гражданство

В България имам 27 год.трудов стаж.В Португалия имам до сега 11 год.и продължавам да работя.По закон мога да се пенсионирам в БГ догодина на ш0год +8 мес.Как да постъпя?Да събера всички години и подам за бг-пенсия. или да чакам години за малко бг и малко португалска?

Най-вероятно става въпрос за следното: Трябва да имаш минимум 3 години в страна от ЕС за да ти го зачетат за пенсия, примерно за 3 г. - 50Е плюс българската за трудовия стаж в БГ. В Италия за 10 год. е около 400Е.

okei

работж в грееце вече 2ч години.имам1ч години трудов стаж сас усигуровки.в булгаря имам 1ш години като децка учителка.тази година наваршвам ш0години.незнам дали ще взимам и каква пенся от двете страни.наджвам се дано взема нещо за преживжване. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

В България имам 35г. И взимам пенсия.В Италия работя от 10г.,но имам 2.8 /две г. и осем м./.Сега съм на 64г. Може ли да взема пенсия и кога.

Не знам защо от бг е пусната тая новина ? Нищо от това не е вярно .Това е много относително .В всяка европейска държава си има свои закони .И ако в бг са интересувани за българи в чужбина можеха да се интересуват с допитване до офисите за пенсиониране .Така или иначе в държавата в която се намираме има промени в завидимост кой президент е на власт Пенсиите на българи в чужбина са различни от своите граждани .Винаги са по малки .Това разбира се не е чесно но ние сме безсилни ,защото се прави разлика между своите граждани и чужденците .Ако в бг ги интересуват за нас можеха да направят допитване ,което ще е по закон и може би на тях ( от Нои ) ще им дадат верните сведение .Но те не го правят .Защо тогава се пуска такова нещо и блъфират хората .И тук четох коментари от 2014 а сега сме 2016 .Както писах по горе ,законите се променят за чужденците .

Работя в италия като баданка асистент на възрастни хора ще ме радва много ако е вярно че искат само 3години стаж в ЕС за пенсия но тук в италия ми казаха че искат наи малко20 години стаж зада вземеш слет време пенсия бил излязал. Нов закон но аз знам 5 за минимална работен трудов стаж в италия за пенсия дано дае вярно щесе радвам много ако е така

20 god obsht staj v italia i balgaria za italia triavba da imash min 1 gof s osigurovki ili 52 sedmici

за пет години в аустря пенсята ми е 49.50. E

Здравейте прочетох няколко коментара и искам да добавя нещо: аз съм работила в България 6 години след което 1995 се изселих в Германия, разбирасе тук също имам дълги години стаж, за всички който сега живеят в Германия от 5 години, ще получават пенсия от Германия , а не от България! За съгражданите който живеят в други страни предполагам е същото след като са в европейския съюз.

Въпрос: А България ще се придържа ли към това правило? Конкретен пример: Аз започнах трудовия си стаж в България през далечната 1985 година. В страната съм работила до 1996 година, като за всичките 11 години са ми внасяни редовно осигурителни вноски за пенсия по старост. През 1996 г. напуснах окончателно България, в резултат на което живот и здраве ще се пенсионирам в чужбина. България ще ми плати ли пенсия за 11те години труд, положен в нея и за нея?

za balgarskata pensia triabva da chakash do 65 god i shte vzemesh minimalnata po starost

много добре *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

никои ли не контролира това вав бг единствени сме ние в цяла еу да можеш да получиш за стаж от з6-ч0 трудов стаж пенсия ,и старческа искат ш5-ш7години докато навсякаде в еу на ш0 вземаш с стаж 15-2ш години. океан разлика иначе все чуждите гледаме а когато стане за пенсии вав бг малчание *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дочух ,че може да се пенсионирам от италия, преди навършване на пенсионната възраст.на 54 г съм.там имам стаж 6г.вярно ли е?

незнам но много е друдно с тези документи не винаги ги дават на ръка .Работих Италия много години,нотрудов стаж имам само 2год.и8месеца ,почина бабата и отидох на борсата имам още 10месеца към стажа .За тези месеци не ми дадоха документ на ръка,казаха че ще ми го пратят в България,още го чакам мина много време незнам какво да правя.

Перспективна работа от дома!!!!link Здравейте, Ще ви предоставя информация, как и по какъв начин можете да печелите допълнителни доходи от интернет без никаква финансова инвестиция. Става въпрос за рекламни, PTC сайтове, които плащат на хора за да гледат реклами в тях, а те съответно да правят печалби от тези, които рекламират. Седейки вкъщи Вие може да печелите пари. Това е един вид надомна работа защото ви позволява да работите от вкъщи пред компютъра и сами да определяте кога и по колко време да отделяте. Разликата обаче е, че парите не са толкова лесни и ще трябва да се потрудите малко преди да успеете да правите един приличен доход. Или ще ви го обясня по-разбераемо по следния начин: Дадена компания рекламира в такъв PTC сайт и дава по 2 цента на сайта когато някой човек разгледа рекламата. Следователно PTC сайта дава на хората, които са се регистрирали в него и разглеждат реклами по 1 цент. От което рекламодатеря, ПТЦ сайта и Вие сте в изгодна позиция. ПРЕДСТАВЕНИТЕ САЙТОВЕ СА АБСОЛЮТНО НАДЕЖДНИ И СЪС СИГУРНОСТ ПЛАЩАТ, НО ЗА ДА ЗАРАБОТИТЕ ПАРИ ВИ ТРЯБВА ПОСТОЯНСТВО и задължително да отделяте 10-15 мин. на ден. TOВА Е ЕДИН СРАВНИТЕЛНО НОВ БИЗНЕС ЗА БЪЛГАРИЯ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА МНОГО БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ТОЧНО ТОЗИ БИЗНЕС ИМ Е ОСНОВНИЯТ ДОХОД. Работила съм с доста сайтове и съм отсяла най-добрите! Копирайте линка в браузера.link

нещо не мога да разбера,после как става получаването на парите и изобщо.....

Не се радайте ,а проверете колко ще получите за 5 годин трудов стаж...... Ни малко ,нито много -около 50 евро!!!

Къде и как да проверя????

може би за седмица?

Това което не става ясно е дали се касае за последните три години преди излизане в пенсия или за три години труд положени в който и да е период

И на мен не ми е ясно........

не е уточнено какво запазваме

Всъщност не стана ясно от написаното,какви ще са привилегиите,които ще ползва работещият в чужбина.Ще се пенсионира по правилата на държавата ,в която работи,или ще получава някаква надбавка към българската пенсия!

хубава новина :)

такава новина е актуална.вървам в това, което ще направи европеиската комисия. надъвам се- да полуца пенсия по европеоското законодателство. благодаря! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Музиканта е точният човек за мене:)

ДОБРЕ, ЧЕ ЕС МИСЛИ ЗА ХОРАТА. АКО РАЗЧИТАМЕ НА НАШАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЩЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ЕДИН ДЕН.

чудесна новина!дано се намали бумащината около пенсионирането че пенсиите идват след 1 година.даи боже и в ес да се намали бумащината ,чеееее е маико мила....

Много хубава новина,имам една година вече надявам се да направя още...

Аз имам 4 и половина год.стаж в Германия и..........как да реагирам не знам.........а тази години по техните закони трябва да получа някаква пенсия.......

Радвам се ние разчитаме на това!

докато стигнеме до пенсия...

докато стигнеме до пенсия...

Такава новина може само да ме радва :)

И мене, също.

Радвам се, защото ги имам, а минималната пенсия в държавата, в която имам стажа надвишава доста максималната у нас :)