Евродиректива може да спре тецове и мини

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации би убила нашия въгледобив и нашата енергетика.

Обратно в новината

Коментари - Евродиректива може да спре тецове и мини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Собствениците на ТЕЦ имаха 10 години на разположение да инвестират и сложат тези филтри защото тази директива не е от вчера ,но те предпочитаха да изнасят печалбите си на вън и сега когато дойде време за изпълнение на директивата започнаха да ревът като моми за уй с така наречените и измислени синдикати и да плашат хората че ще им се вдигне цената на тока ,разбира се че и партиите ще намажат филийката пак за сметка на народа ...................

Крайно време е тези гнусни ТЕЦ-ове да спрат да ни тровят, хората трябва да се преквалифицират. Има недостиг на работна ръка в други сектори. Трябва да се спре и кранчето на Ковачки.

ЕС няма да разреши на България да има Втора Атомна, забравете за тази химера!Както няма да разреши нови блокове в Първа Атомна!Ще се топлим с мисълта, че сме демократична държава и сме в Европа!

След:въглищата, лампите с нажежаеми жички, кривите краставици, индустрията, селското стопанство, пушенето, е..нето на открито, комунизма, нацизма, тръмпизма, исляма, путин, ердоган, ципрас, и Т.Н и Т.Н и Т.Н.... .... Европейския съюз, зе че издаде ДИРЕКТИВА:да си ЕПМ !:))

Брюкселците са тотално не в час. Време е да ги натирим. Не може шепа абсолютно некомпетентни самозванци да решават за цял континент ! Зле ще свършат.

Ковачки го крепи въгледобива и минното дело - направо процъфтяват при него. Да ви камарата и председателите не наяли се

Време е да спрат да ни тровят с фини прахови частици. Време е да се разбере че за бедняци като нас няма алтернатива освен АЕЦ. Разбира се не Белене, а нови блокове в Козлодуй. Другото внос и ВЕИ не е за нас. Заради здравето ни трябва да се спрат и автомобили на възраст над 25г. За камиони и автобуси 15г. Също трябва да се спрат и печки на твърдо гориво, т.е. дърва и въглища. Макар че за бедняци като нас както казах е трудно. Но изборът е здраве или болест. Изберете сами.

gonzales

мче баба ти и дядо ти цял живот са прегръщали печка "циганска любов" и са доживяли до дълбоки старини. не вярвам причината да е в кюмуро и дърветата. ние ще затворим ТЕЦ-овете , а китайци и хАмериканци ще бълват пушиляци вместо нас. да.е.а и демокрацията ....

Политиците трябва да защитават интересите на народа си а не да го продават.Аман от тази Европа,от нейните ценности,дириктиви и глупости.Съсипаха България,унищожават народа ни чрез лъжи и манипулации.Комплекса Мини "Марица изток"Е от изключителна важност за енергийната независимост на България.От него се изхранват хиляди семейства.Развиват се помощни отрасли,обслужващи звена към него...той е построен на земята на дядо ми,майка ми работи в него повече от 26 години....аз имам правото да кажа какво ще става с него и дали го искам или не а не някой си малоумен евро депотат,подкупен,с промит мозък да унищожи създаденото от бащите ни.

А пък аз не искам да дишам праховите частици които произвеждат твоите тецове. Така че си търси друга работа.

Знаеш ли,не става въпрос само за мен или теб.В комплекса работят повече от 12 000 хиляди човека.Тук не включвам пряко работещите фирми с мините,те с отделно.Към тях трябва да добавим магазини,училища,кина,ресторанти,молове,транспорт...всичко е свързано с мините...така,че потърси си по-чисто място за живеене на някоя канадска ливада а между временно,чукай камъни в някоя кариера и си мисли за праховете честички.

и ток и газ ще ви дадем,пардон ПРОДАДЕМ,но акъл в никакъв случай.Всяка жаба да си знае гьола и мястото в него!

Ако бяхме в Япония , Кунева щеше да си направи Сепуко пред Народното Събрание , в Пряко Предаване на БНТ и Господари на Ефира . Кунева се нареди достойно до кака Филка - попа гей .

Някои идиоти ни агитираха, че нямаме нужда от нова атомна централа. Тези които им ръкопляскаха са: - деформаторите; - хората на Вожда, който каза "вие сте прости и аз съм прост"! Сега колективно ще духаме супата заради малоумници.

Ние наистина нямахме нужда от АЕЦ и ако я бяхме построили, щяхме да понесем загуби. Но сега въпросът е дали все пак няма да ни се наложи да я построим и да понесем загуби или въпреки всичко можем да минем без нея. АЕЦ Козлодуй може да произвежда 16 милиарда киловатчаса годишно . От водни вятърни и соларни централи средно 5.5 милиарда , та станаха 21.5 . Консумацията ни е към 30 милиарда. Ако построим 7 блок в АЕЦ козлодуй с наличен реактор , решаваме проблема. Затварянето на ТЕЦ , носи големи икономически загуби , но дали здравето не е поважно. Преди да затваряме , бихме могли да искаме по дълъг срок, вместо 4 години поне 12 - 15 , зер имахме обещание да не ни закачат до 2030 ( да не увеличават еко таксите). Но какво можем да икономисваме. От замяна на старите лампи с нажежаема жичка с лед и печките и котлони с газови пропан бутан 3 милиарда киловатчаса. Ако от природнията газ, който горим в топлофикациите произвеждаме ел .енергия 60% кпд и след това се отопляваме с климатици ( термопомпи ) и имаме топлоизолация можем да минем само с 20 % от използувания газ. Та от икономисаните 80 % , можем да произведем повече от нужните ни 6 милиарда. Не трябва да забравяме че много ентусиасти , живеещи в малки населени места и къщи в големите градове ще минат на соларни панели и колектори и климатик от мрежата през зимата с топлоизолация. Дали все пак не е подобре с един 7 ми блок е въпрос на преценка, но явно нито е задължителен , нито спешен.

AMA DEMOKRATI4EN

корупцията изяде белене,а сега ние ще ядем х.я.

Първо с помощта на джуката,кунева ни спряха 1 до 4 блок на аец козлодуй и ги нарязаха на скрап,а сега ще ни довършат до се.

Е аз си спомням , че на България , като на най - бедна страна в ЕС ни направиха някаква отстъпка до 2030 година да не ни увеличават еко таксите за вредни емисии от въглищни централи.

централи изгарящи битови отпадъци и биомаса!Много от таксите за пренос ще отпаднат ,но това е прогреса и хамериканците да си разглабят ''модерните'' централи :д

ами вец?

за язовирна стена!Не сме Норвегия за съжаление и политиците ни не въртят педали до парламента , а тях ги въртят олигарсите на кутретата си !

ЕВРОПЕИЦИТЕ НИ НАБУТАХА ДА ПЛАЩАМЕ ПО СКАПА ВОДА ЗАРАДИ ИЗМИСЛЕНИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ ЗА КАНАЛНА ВАДА .В СЪЩНОСТ НЕЩО КОЕТО СЪВСЕМ НЕ Е НУЖНО ЗА ЖИТЕЛИ ДО 50 000.ТЕ УМИШЛЕННО НАМАЛИХА ТЕЗИ НОРМИ .С ПАРИТЕ ОТ ЕВРО-ФОНДОВЕТЕ СЕ КУПИХА ТЕХНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ КОИТО РАБОТАТ С ТЕХНИ МАТЕРИАЛИ.НАБУТАХА ГО НА НАРОДА А НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СИ ПРИБРАХА КОМИСИОННИТЕ.СЕГА СЕ ЗАЯЖДАТ С ТЕЦОВЕТЕ. ПИТАМ ЗАЩО.

Машинопистки също вече не се търсят на пазара на труда пък оцеляхме. Енергията от въглища е остаряла технология. Просто е остаряла. Ако си мислите, че можете да я карате все едно сме в зората на индустриялната революция - ами няма как да стане. Затова мислете какво ще правите, как да се преквалифицират миньорите за да не стане социален проблем. А от какво ще се произвежда електроенергията - ами може от много неща. Нисан показаха елекромобил, който вместо батерии си произвежда тока от етилов алкохол. Ама не чрез парна турбина, а чрез химическа реакция с изключително високо КПД. ето ви още един пробив - и защо ми е да ми доставяте ток по далекпроводи ако мога да си го произвеждам от спирт? А спират да купувам от когото си поискам? Или да си го дестилирам? Я се осъзнайте, че е 21 век и се дръжте адекватно. АЕЦ, ТЕЦ, - глупости на търкалета. За 1 киловат произведена енергия се харта 3 киловата суровини - 70 процента са загубите, които плащаме по вашата "незаменима технология и разпределение". Разберете, че бъдещето не е на огромните електроцентрали. И се ориентирайте с какво ще се занимавате.

Цинизмът ще ви изяде главите, да знаеш.

просто е прав за машинописките. по-грубата аналогия е когато в зората на технологичнта революция са чупели машините за да не им вземат работата

Само да те светна, че колкото по-малка е мощността, която произвежда ток - толкова по-голяма е цената на един киловат/час. Помисли малко и сам ще стигнеш до този извод. Сега направих справка - един литър етилов алкохол 95% чистота струва около 10 лева. Колко литра ще ти трябват за 1 месец за една средно голяма къща? Сигурно ще са поне 200-300 литра (2-3 000 лв.) :-) Иначе от много години се знае. че топлоцентралите ще са с такива изисквания към тях. Това не е неочаквана новина. Всичко това поражда въпроса, защо по-дяволите, саботираме развитието на нова АЕЦ у нас?

Не виждам къде е проблема . Великобритания ни показа пътя - напускане на ЕС. Членството ни в ЕС носи все повече минуси , в един момент те ще натежат над ползите. Светът няма да свърши.

-Без да има включени ТЕЦ или АЕЦ в енергийната мрежа няма да може да се регулират параметрите на ел. енергията. Поне за сега нямат заместители като стабилизатори.Ако ги няма става какафония.

БЕЛЕНЕ,БЕЛЕНЕ,БЕЛЕНЕ

Другари и другарки, братския комунистически народ работи услилено по солара- новите инсталации в някои държави са вече по-евтини и от ТЕЦовете на MW- вятърната също е по-евтина. Тук, разбира се, не включвам другарите политици уредили се с тлъсти договори за изкупуване- не е виновна технологията, виновни са тия в парламента. А за това, че вечер не грее слънце и вятъра не вее постоянно- нали затова си имаме ПАВЕЦи- Чирен и още няколко. Образовайте се- помага да не изглеждате глупави!

Boko Haram Behar (Бай-Хуй) нали спря АЕЦ Белене и Южен Паток. Сега дишайте CO2 и правете ток.

предлагам от на боко хаба да вземем газ и да преоборудваме тецовете за работа с газ. технологията е елементарна, остава боко да отреже лентата на хаба.

Енергийните и минни гилдии се самоунищожиха и вече няма професионалисти, които да направят реална оценка на енергетиката и да се измъкнем от блатото. Лаиците, счетоводителите и наглеците командват парада. ВЕИ са чудесни само на теория - след ВЕЦ-а няма риба, ако все още има вода за ВЕЦ; - нощем соларните панели не произвеждат ток, а ако няма и вятър по това време с какво ще се топлите? Соларните панели са с кратък живот, как ще се реши екологията с тези буклуци, питайте японците какво ги правят.

Значи викаш, въглища и дърва е решението. :)))

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=25306056&page=1&comment=155728 е отговорил: "-Без да има включени ТЕЦ или АЕЦ в енергийната мрежа няма да може да се регулират параметрите на ел. енергията. Поне за сега нямат заместители като стабилизатори.Ако ги няма става какафония. " Дървата са едно от най-екологичните отопления, след природния газ, но трябва да се сади не само да се реже. Въглищата трябва да се горят само в ТЕЦ със сероочистка и то с отлични показатели, а в печката и парното трябва да се забранят. Трябва да се добиват при стриктно спазване на технология и безопасност на хора и околна среда. Улиците не мият камо ли да оросяват в рудника.

Ще я караме на ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ и Слънчеви Панели. Дано само да има ВЕТЪР И СЛЪНЦЕ. Особено зимно време

ГЬОЛ!Каза ТОЙ!

Какво затваряне, какъв режим на тока, какви глупости на търкалета?! Плашат гаргите. Естествено с цел. Никой нищо няма да затвори, никой нищо няма да спре. Чисто и просто електроенергията ще стане по скъпа, защото мръсните тецове ще плащат санкции...а това ще удари пак по нашия джоб! Това е истината. Оня мрънкалник Иванов в ДКВЕР ще помрънка, ще помрънка, пък накрая ще приеме увеличението на цената, както обикновено. Даже ще ни кажат да сме благодарни, щото или скъпо, или режим... Ама така е, след като не остана почти нищо друго за крадене в България, единственият брашнян чувал, от който може да се изтупва до безкрайност са нашите джобове!

Само така ,това е единственият начин да спрат американските централи ,ЕС да си ги обезщетява и бързо да построим Белене.

При това положение май ще трябва да внасяме ток. Редно е да се замислим за Белене!

Елементарна статистика: - от 70г. има действащи ядрени централи. - Две големи аварии (Чернобил и Фукшима) - средно по 1 на 30г. Това е повече от 50% риск. Дотук с "чистотата и безопасността". За 100, 200 г. напред : неясни последствия за поколения хора, за природата. А някой въобще замисля ли се отпадъчния уран - къде, как, докога и от кого се съхранява? Айде малко по-полека.

Математиката не е твойта наука. Не се излагай с подобни изказвания..

Много ми стана интересно, как ги изчисли тези повече от 50%?! Или с други думи, ако два инцидента за 70 години са 50%, колко е 100%?

Елементарно, ако гръмни само една АЕЦ.

Ето как: за 70 г атомна енергетика вероятностите са две: да има авария - 50%; да няма авария: 50%. вече има 2 аварии( много сериозни при това): повече от 50% риск за единица време. Простичко е и не е прогноза, а действителност. А Белене е СИЛНО земетръсна зона апропо.

Правилно решение!Стига сте ни тровили и разболявали от рак!Има и други източници-да си поразмърдат мозъците специалистите и да си отворят очите и ще ги видят по света!Унищожихте народа с вашите пушеци,а пенсионираните миньори мрат като мухи.Не го ли виждате това,господа шефове в енергетиката!?

и като спрат ТЕЦ, и не стига токът - става режим ефективен или скрит(при ненормално висока такса за ток). Тогава бедните ще трябва да си светят с газови лампи - и по-чист ли ще е въздухът? В СЪВРЕМЕННИЯ ЖИВОТ ПРИ НЕДОСТАТЪЧНО ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО НЯМА ИКОНОМИКА, НЯМА ПРОГРЕС !!!!!!! Ще можеш ли да живееш както е живял прадядо ти ?! Който има изградени резервни мощности има свободата и да продава на глупаците дето си унищожават енергийното стопанство.

Статията е просташка манипулация! От комплекса Марица изток ще трябва да спрат половината от Тец-2 и Брикел. Другите два теца - Контур Глобал и ЕС Гълъбово отговарят на моментните изисквания. Тецовете на Ковачки обаче до един са за спиране - той единствен не инвестира в сероочистки макар, че прибра парите за това. Независимо от това държавата не е спирала да му отпуска БЕЗПЛАТНИ квоти за парникови емисии за разлика от "американските" тецове, които си ги купуват.

може тогава ще ви се отворят очите - кой, какъв е и защо?

АЕЦ Белене вече можеше да е построена ако не беше лакомията и корупцията, нещо характерно за родната политическа класа. Съседите ще си построят атомните централи и ще купуваме от тях скъп ток.

Ще да е поредната европейска бюрократска глупост. Не ми се струва много достоверна тази новина. То е все едно сега да кажат, че всички автомобили трябва да не изпускат СО2. Е няма как да стане поне в следващите 10-20 години.

работи да правите бе, ей европейците! затваряте ни 2 блока в Козлодуй, не давате да си пуснем ЮП, ония презокеанските пречат да си направим Белене. Е, о..срахте се по всички показатели! няма да се учудвате, че не ви харесваме, подложихте си за 10 години пребогато!

НА БАС, ЧЕ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ НЕЩАТА ТАКА, ЧЕ ПОДНОВЯВАНЕТО НА ПРОЕКТА АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД ЗА БГ

Р.Овч. и Бог.Манч. си действат по въпроса, нали затова искат да пробутат задължително гласуване на референдуми.

Ако нямаш ТЕЦ, а искаш да имаш електромобили и производство, каква ти е алтернативата? Педали?

Цялата работа е за да започнем да внасяме ток... Къде са ни блоковете на АЕЦ-а?

Питай Миглена Кунева !!! М*мицата и!

В скоро време и счетоводителите ще бъдат заместени от машини, така че изобщо не ми дреме за миньорите, все ще се научат и нещо друго да вършат.

Аз нямам брикетна фабрика, нямам и въглищна мина. Изобщо не ме интересува, че трябва да затварят. Пускайте кепенците. И без това не се диша от тази смрад. И не е вярно, че ще останем без електричество. Това са внушения на същите тия на които са заводите. Смешното е че тука спамят разни тролове все едно тия допотопни фабрики са на бащите им.

нямаш брикетна фабрика, нямаш ТЕЦ, и не ти пука ако ги спрат ....... но спрат ли ги - тогава няма да имаш и интернет за да тролиш...... и климатика няма как да работи, и за другите ти електроуреди....... следва режим на тока и връщане на икономиката 100 години назад във времето........ КОГАТО ЧОВЕК ИСКА НЕЩО ТРЯБВА ПЪРВО И ДА ПОМИСЛИ......

каква алтернатива виждаш за осигуряване на енергийна мощност? Преди един месец се видя че сме на ръба на възможностите......една по-голяма авария в студа и щяхме да осъмнем на тъмно - и не само в къщи, но и в магазина, и в офиса...... Съвременният свят е немислим без енергията и банките.......

Явно това ще е единствената възможност да затворят ТЕЦ-овете, които корумпираните политици продадоха на безценица и сме длъжни да им изкупуваме скъпия ток!

Допотопният ни енергиен сектор, отдавна убива хората в България. Крайно време е да се забранят въглищата, да се залага по-настоятелно на зелената енергия и да се принудят автомобилните компани максимално в рамките на 10 г. да спрат в производството на таратайките на бензин, дизел и газ

само дето зелената енергия е като морското свинче. Ни е морско ни е свинче, та и тази енергия не ни зелена ни енергия. Айде писна ми всякви лаици да се изказват и да взимат отношение по въпроса за енергетиката. Влез в страницата на нек и вих колко зелена енергия е произведена по време на судовете. Около 0%

Правилно. Затварят централита ( щото им се иска не само ТЕЦ, а и АЕЦ да затворят) и минаваме на електромобили.. с педали. Но како може да се очаква от педа.и, освен съответните номера.

На теория добре си подготвен. Добре редиш нещата,които трябва да се направят. Нямаш обаче реална представа как това може да стане и какви ще са последствията. Да започнем с ТЕЦ-овете. Достатъчно е само Европейския съюз леко да повиши нормите за емисиите и ние пътуваме към небитието. Изискванията ще бъдат покрити,обаче цената на електроенергията ще е непосилна за българина. Енергията от ВЕИ или тъй наречената "зелена" енергия е нещо чудесно, но тя в момента е чудовищно скъпа. Такава енергия за индустрията не става,защото изделията ще имат твърде висока себестойност,а следователно ще са не конкурентоспособни. Да не говорим,че тая енергия през зимата отсъствува. А що се отнася до автомобилите,там нещата са ясни. Двигателя с вътрешно горене бавно ще си отива. Не изведнъж! Ще дойдат електромобили и автомобили с "горивна клетка". Въпросът е да не се окажем пак неподготвени. Според мен при такова развитие на нещата ЕНЕРГИЯТА ОТ АЕЦ Е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА! ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ И ТО БЪРЗО!

за да получават енергетиците по 3000 лв заплата всички ще дишаме пушек.

Хайде сега пак спорете дали ни трябва или не АЕЦ Белене и дали да е частна или държавна. В землянки ще живеете един ден!

Трябва ни слънчева и водна енергия, защото вече е по-евтина от ядрената, и е напълно безопасна.

НОВА АЕЦ ще реши този проблем за 60 години.

Хич не се учудвам. Сегашния изпълнителен директор на Мини Марица изток ЕАД искаше мините да напуснат EURACOAL. А представителя на мините в EURACOAL е ревизор като Теменужка.

Ако се понапънат малко, двата реактора в Белене ще покрият 35% и остават 10%.

Няма да стане Не се бойте.Това би ударило цяла Европа Закрити мини - брзработица Скъп ток- неконкурентна икономика- безработица И най важното- липса на алтернативи

Някой да се абезспокоил от безработицата толкова години? На запад тока поскъпва всеки втори месец- вчера ни информираха, че ще поскъпне и мрежата за доставяне на ток. Наивно е да се мисли, че аргументи като безработица ще ги спре.