Средната класа у нас - 10% от работещите

Икономистът Кольо Парамов обяви, че около 345 хиляди души у нас, които се осигуряват, са декларирали средни за страната доходи за миналата година.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

мижави заплати в бюджетната сфера - вярно е, но не малка част продължават да разчитат на мама и на тати, които на село гледат добитъци, копаят градините или продължават да бачкат макар и пенсионери "за да помагат на младите" за туй-онуй....! Самоосигуряващите се също шмекеруват, не малко работодатели също шмекеруват, водят работниците си на половин щат, но реално им бачкат по цял ден, като под масата им плащат повечко разбира се...накратко казано наистина картинката с доходите не е толкова черна, особено като гледам....Скъпи горива например, а от движещи се автомобили не може да се разминеш, наближат ли повечко почивни дни 300 000 българи се изнасят към Гърция, Турция и къде ли не още....! Във Велинград места няма три четири дни преди това още....! Абе бай ти Ганя си обича да си мрънкя по принцип ..... ей така по Андрешковски

Според американското посолство членовете на средната класа имат стена за катерене в къщи, ходят до Антарктида и печелят стипендии за 500 000 лв. В такъв случай аз не съм от средната класа.

Цялата операция по "демократизиране" на България, беше предумишлено убийство на българите. Никога не вярвайте на англичани и ломотещи на тяхното джавкане!

истината е, че много от тия дето имат пари не ги декларират - за справка митничарче, инспекторче, друго държавно служителче - и много добре знаем как са изкарани тия пари. Ако в ГЕРБ / БСП / ДПС се обявят всички милионери публично - народа ще ги избеси по дърветата. Истината е само една в тая държава - богатите стават по-богати, бедните по-бедни. Средна класа - 10% - основно от служителите на западни IT компании и други "бели" западни фирми които спазват законите, плащат данъци и осигуровки и т.н.

Моята заплата не е мръднала. Не знам къде се вдигат заплатите. Защо българите да не признаят, че живеят добре, ако всяка година заплатите им растат с поне 100 лв? Май само една малка прослойка получава високи доходи и това започва да се преекспонира за всички хора.

ама как 10% ще е средната класа ? това е математическо-статистическа дебилщина. Ако средното ниво е 10% то значи това ниво не е средно ?! останалите 90 % какво ниво са?

Намерили са кой да питат за доходите. Мрънкачи разни, които ако не беше "демокрацията" щеше да са вехти счетоводителчета писарушки.

вие верно ли!!!!!!!!!аз съм с висше образование вземам 590 лв., съпруга ми е учител взема около 700 лв. с трудов стаж, имаме едно дете студент, къде видяхте тук средна класа, идиоти, за вас среден пръст и няма да се намери Вселена да ви прибере накрая, взехте ни здравето, самочувствието и разбихте целия ни живот, бъдете проклети!

Само ако заплатите изпреварят ръста на цените, защото си спомням, че бях милионер, но не искам пак по този начин да бъда.

Точно тези 10% най вероятно голям процент работят в ИТ сектора, където компаниите не са на Ганчо мутрата забогатял по нечестен начин. Трябва да има масово преквалифициране или подобрение на квалификацията за да се получи този растеж.

Ти прочете ли статията?

Имаме 10 деца:- Той -1 Аз -9 Ние с шефа получаваме 10 000 лв: Аз 500 Той 9500 Средно... по ... на калпак! :-)))

как на година заплатите ще растат със 100? при каква годишна заплата? 100 лв много ли е? малко ли е? кое е "високо" ? ако не ти мръдва заплатата, има ли за тебе пречка, да постъпваш като мечка ? (мечката се мие чисти, във потоците лъчисти) що не смениш работата ми беше мисълта? или още живеете в крепостните времена, и нито можете да се преместите, нито новаработа може да си намерите М? а?

Много подвеждащо сте написали статията! Човека казва, че само 10% получават обявените за средни доходи, ако не ме лъже паметта 1090 лв. месечно. Няма как да определиш хора с такъв осигурителен доход като средна класа. Иначе е ясно, как се стига до такъв среден доход - явно има някакви на супер висок доход и масата са с ниски доходи.

Според Хърсев за последните четири години заплащането у нас се е увеличило с 46%. Хърсев, твоето и на шефката на НАП ли, бе, да ви се не знае у ...?

много добре я прочетох, и защото е подвеждаща затова се ядосах, но си заставам зад думите!!!!!!!!!!!!

Може в топлите страни и по-малко да вони, тук обаче за раята все е труден занаята, и не можеш ни вини, като гледаш от страни! Тичай, бързо се върни, бизнес няк'ъв подхвани и тогава пак гъгни!

Българският работодател е типичен Бай Ганьо,каквото спечели от фирмата си го прибира за себе си,а за работниците се подхвърлят някакви трохи,колкото да не умрат!!! Печалбата на Бай Ганьо бизнесмена отиват за коли,къщи,апартаменти,хотели,екзотични почивки,вечери по ресторанти,скъпи телефони и други материални вещи и трупане в банките,за работници и за оборудване на фирмата му,ако остане нещо се дава,ако не остане,се намират оправдания с кризи и нямане на пари!!!!! България е единствената държава в света с феодален строй в 21 век!!!!

средната класа е прослойката която е около половината население. Има една част от 10-15 % много бедни, има една друга част от 2-3 процента много богати. Средната класа е преобладаващата част. НЕ разбирам как в българия може преобладаващата част да е 10 % ?!?!?! Или съм тъп? (ма нали щот живея в топлите страни)

е ти защо не станеш работодател? така ще прибираш и ти? не знаеш ли че в бг е един от най ниските данъци в света? аз плащам 30% данък печалба, б бг е 10 ?!?!? какво ти пречи?

Статистически - да. Реално - не. Масово се осигуряват на минималния праг, но в същото време се взимат пари под масата и често достигат доста над средната работна заплата. Това се доказва и от все повечето пътуващи в чужбина хора, все повечето продадени коли - не може хора, които са на минимален праг, да си позволят такива неща. Според мен средната класа в София и големите градове е доста над 30%, за останалите - може би 15-20%.

поласкан съм... това беше много мило, стихче за мен!

Подкрепям горното мнение -стани работодател, поемай рискове, взимай решения за бизнеса си, пък прибирай голямата печалба - заплата спред отговорностите. не може да си искаш почивните дни, празниците, 8-часовия работен ден с минимални отговорности да си свършиш работата порез тези работни часове, и да претендираш за заплата от няколко хиляди, нали? За мен като работодател денят е 16 часа, почти няма уикенди и национални празници, да не говоря за почивка от 20-30 дни. Това първо, и второ - като не ти отърва заплатата, чувствай се свободен да напуснеш и сам да започнеш нещо и да се радваш на реките от пари, които ще потекат, суперлуксозната кола, която ще караш и т.н. гарантирам ти, че ще ти трябват минимум 5 години яка работа, преди да можеш да си позволиш да си купиш дори нова дачия в кеш.

Направиха ниски данъците за да може Бай Ганьо феодала да дава повечко пари на работниците си,но той и тези пари ги спести за себе си и ги дава за всичко друго,но не и за работниците!!!! И 0-лев данък да направят,пак парите ще ги прибере феодала,тук алчността е по голяма от навсякъде другаде!!!!

За теб е така,защото си алчен! Ако може няма да спиш дори,само и само да изкарваш пари! Ти за друго не мислиш!!! За алчността няма граници!

За едни е мръвката, а за другите - зелето, но общо е свинско със зеле. Така е и с парите. Заплатите на банкерите, депутатите и т.н. растат с много повече от 10%, а на други не мърдат. Средното увеличение обаче било 10%.

Средна класа за България... За Европа сме бедни от всякъде! На цени,като на Запад,че дори храната ни е по скъпа и с заплати,като в Заир тук няма,как да има истинска средна класа!!!!

Може, драги, може. Няма значение кой колко работи, а каква принадена стойност ти носи. Някой може да ти копа по 12 часа на ден, а друг с няколко кликания на мишката или с една идея да ти донесе хиляди. Плаща се за акъл и опит, а не за копане. Ако не си го разбрал, няма да изкласиш, а ако го разбираш и се правиш на разсеян - още по-зле, защото ще паднеш от по-високо.

На не печелившата си фирма ли плащаш данък печалба? Всеки, току що завършил счетоводител знае, че крайната печалба ТРЯБВА да е 0 или около нея.

"По думите му, така у нас ще се върнат да работят българи от чужбина, а и чужденци ще има, които ще искат да работят у нас". Хаха ще се върнат на кукуво лято, баламурници вече няма!

Пак изтрепахме рибата - 10 г. все растем и 10 г. все си седим на последно място по доходи не само в ЕС, ами в цяла Европа! Само Албанците зад нас, ама за кратко;))

Аз съм със средно специално и взимам малко над 2000 лв., следователно проблема е и в теб. Много хора завършват висше, просто за да имат образование, те не са специалисти в нищо, в тяхната сфера няма пазар, но не желаят да се преквалифицират, не желаят да сменят сферата - искат всички други други да се съобразят с тях и с тяхното образование и да им плащат колкото те искат.... Няма как да стане и това че наблягаш на образованието си, означава че всъщност нямаш никакви качества които пазара да оцени.

В България средна класа няма. Няколкото човека, които евентуално може да бъдат причислени към средната класа, не правят средна класа. Среден доход и средна класа са много различни неща. Средната класа няма средни доходи, а по-високи, като дохода е само едно от нещата, които определят средната класа. За България доход за средна класа би трябвало да бъде 10-20 хиляди лева на месец, ако не и повече, но сано дохода не е достатъчен.

на морето хотелиерите дават средна заплата 640 лева и тъй като нямало работна ръка щели да вкарват от чужбина. А бе тия работодатели ако вдигнат заплатите естествено, че ще има желаещи за работа, а така ги принуждават да бягат запад. И как ще се върнат в България българите от чужбина за 640 лева?

Гошко, работя в банка и заплатите ни почти не са мръднали от 2004-та година. Ако отчетем и инфлацията, доходите ни са спаднали с около 30% и сега са под средното ниво за София. Какви 10% на година за банките сънуваш?

Ще си говорим 2021..... Голями сме статистици. Всекй плямпа глупости ... Средната работна заплата за страната е 1064лв. с 30% за 3 години са 1380лв. Едва ли ще се върне някой при условие че в другите страни от ЕС минималанта е по-висока. Този анализатор, мисли че в зоната заплатите няма да се променят ли ? Нещата вече никак не им се вържат .............

Служител в банка и банкер са различни неща. Питай Хампарцумян и разните други подобни на него как са им мръднали доходите.

Посвещава се на българските работодатели: Един български работодател си купил нова кола и негов служител изразил възхищението си от нея. В отговор работодателят му казал: - Ако работиш здраво и всеотдайно, догодина ще си купя още по-хубава кола....

излизал ли си извън България, че да говориш за цените? Цените тук са доста по-ниски. Последно като бях в Италия най-евтино можеш да ядеш, като си купиш храна от супермаркета и няма да ти излезе по-малко от 10 евро на човек! Един сандвич с мизерните 170 грама, който ще стигне само на стройна дама, е почти 5 евро - сандвичите на уизеър са по-евтини в самолетите им! Капучино под 4 евро няма, а ако го обичаш двойно, не ти мърдат поне 8 евро, за кафето не знам, не пия чисто кафе. Същото е и във Великобритания. Там ядеш евтино боклуци от рода на майонеза без яйца и олио за 50 стинки. Да продължавам ли? Само че тук в БГ гледате скъпите и качествени продукти, после гледате евтините боклуци там и след това - там било по-евтино - ми сравнявайте качество с качество да видим.

Според някои "умници" средната класа са хората разположени около медианата по доходи, примерно с доход от 75% до 125% от медианния доход. В България медианния месечен доход за 2016-та година е около 420 лева, т.е. хората с месечен доход между 315 и 525 лева са средна класа. Средна класа под линията не бедността, в която влизат около 1/4 от хората имащи доходи.

А ти колко милиона си спечелил с идея? Предполагам николко, след като си такъв куражлия да пишеш глупости. Аре хващай мишката и започвай да кликаш милионите. Такива като теб многознайковци, на които все някой друг им е крив и които обичат да гледат в паницата на другите, изобщо даже не се е замислям, когато трябва да ги отрежа

ти па много знаеш аз колко плащам на работниците си - важно е да се плюнчиш, но пък заплатата си я искаш, нали, навреме и много. Е, не пада от небето и някой трябва да взима решения, за да може да си я получаваш. Това да се бъхтиш не гарантира приходи, а продукция, която някой трябва д апродаде. Но не ми се спори, не си от хората, които имат явна представа за какво става въпрос. Ако трябваше да мисля и за друго, щях да работя като теб на 8 часа за мизерна заплата...

E, ти направо ги закла с този медианен метод!;) Никой уважаващ себе си нашенски стъкмист няма да ти го приложи - защото тук се смята на принципа "свинско със зеле", че да отчитат "чудния растеж";))

Работя за фирма, която цени умните, опитните и способните. За услугите ми клиентите плащат по 150 евро на час. Щом го правят, значи има защо, не мислиш ли? При постъпването, спестих на фирмата за по-малко от месец около 1 милион евро. Апропо - ти сигурно по цял ден висиш във форумите и затова "работиш" по 16 часа на ден...

Понятието "средна класа" доста добре се изпозлва за манипулиране на хората в бедните държави като България. Първоначалното разбиране за средна класа е, че в нея влизат хора, които не са наети и са между работническата класа и буржоазията и това са две групи - дребен и среден бизнес и интелигенцията, която работи сама за себе си - писатели, юристи, архитекти, художници и т.н. Манипулациите започват, когато основен критерии станат доходите, което логично води до среден доход в държавата, но не официалният среден доход, а средния човек по доходи (медианата). Така в България всеки с доход над минималната заплата става "висша класа".

Че живеем по-добре?-може би.Някои със сигурност живеят по-добре. "Средна класа"-странно понятие в БГ.Има я,безспорно.Много държавни чиновници с подпис и печат в ръцете,даже вече са в горния й сегмент.Редица млади кадри в отделни сектори-също.Съсредоточена е в големите градове,в София и на юг от Балкана. Проблем остават цели райони,обезлюдени,бедни,безработни и мизерни.Където за никаква "средна класа"не може да се говори. А богатите българи....стават все повече,ура!

За да се определи като част от средната класа едно 4 членно семейство трябва да има 20 хил. лева месечен доход! Туй за средна класа с 1500 лева да го разправят в Бангладеш!

В САЩ Барак Обама и Хилари Клинтън определят като горна граница на доходите на средната класа 250000 долара годишно, т.е. близо 21000 долара месечно. В България тази ГОРНА граница я определят някъде малко под минималната работна заплата и въодушевено заявяват - средната класа в България е еди-колко си милиона.