Експерт: Е-гласуването не отменя гласуването с бюлетина

На изборите за Европейски парламент през 2019 г. ще може да гласуваме по електронен път от всяка точка на света, каза в интервю за Дир.бг Силвия Митова от ДАЕУ.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Е-гласуването не отменя гласуването с бюлетина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И каква ще да е тая система, която ще гарантира тайната на вота и ненамесата на чужди лица при гласуването, че и при преброяването?! Иначе е ясно, че Е-гласуването не отменя гласуването с бюлетина, но очевидно ще го коригира, както го коригираха досега двайсетачките и кебапчетата, само че много по на далавера.

Електранното гласуване може и ТРЯБВА да бъде ЯВНО!!! НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ДАЛАВЕРИ!!! И няма начин за тайно електронно гласуване без възможности за далавери! А който иска тайно (и трудно :), хартийките са на разположиние... . Ако се изключи проблема с приоритета на хартийките, всичко осталало в проекта е ОК.

Тия нормални ли са няма ли кой да ги спре? Гласуването щяло да почва седмица преди изборите и да свършва три дни преди тях. Това като гласуването в кмета бг баси. Направо си е социологическо проучване и разни типове ще знаят къде какво се случва и ще имат цели три дни да предприемат съответните мерки. Смотана държава...

След като се въведе тази далавера изборите ще се обезмислят.Ще настъпи гиганско купуване на гласове и фалщификации.Най много ромите ще стоят с мобилен телефон в ръка и ще чакат кой ще ги купи.Ще спечелят партиите с най много пари.Толкова ли е глупав този народ ,че допусна това

Това ли е нивото ни или сме толкова прости, че да допускаме и да се връзваме на такива тъпотии в коментариите да ни внушават колко технологиите са вредни, а в същото време хората против технологиите реват нямаме доктори, учители, инжинери...И няма да имеме ако продължава това средновековно мислене

Не е проблемът в технологиите, а в това как и за какво се използват технологиите.

Хвърляне прах в очите на хората и тъпчене на пари в нечии джобове по така наречената "пилотна програма". Пилотната ви програма ще стигне до там да купят компютрите, столовете на "експертите", консумативите, мишки-чушки и до там с проекта. Този проект е провал още от преди започването. Технически, това е все едно да влезеш в един сайт и да лайкнеш на кой шапката ти харесва най-много. А тепърва да установяваш как ще гарантираш анонимността на гласуването, извинявайте, но като "експерти" тези би трябвало да са наясно с това още преди започването, а не да го установяват в "процеса".

Ако направят да се гласува по Интернет, Патриотичния Фронт трябва да напуснат правителството... Иначе ще се окаже че само лъжат... Щото, Патриотите ходиха миналата година на границата с Турция за да спират турците да не могат да влязат в България и да гласуват. А ако се гласува по ИНтернет, всички турци- 80 милиона, а и котайците- 1 милиард ще могат да гласват на нашите избори и да ВЗЕМАТ властта в България. Тая агенция трябва да бде ЗАКРИТА, а парите- 1, 5 милиона лева да се ползват за друго.

Трябва да се гласува САМО в БЪлгария.. Щото ако след Освобождението, прес 1878 г, бяхме оставили турците в Османската империя да гласуват на нашите избори. Онези веднага щяха да спечелят изборите и да сме все още под ТУРСКО РОБСТВО.

Дори и депутатите , за да гласуват в Парламента, трябва ЛИЧНО да гласуват в залата... Разни Предатели, отишли в чужбина за пари, няма защо да гласуват... Като дойдат в България и ги видят всички, нека гласуват.

Който иска Гласуване по Интернет е ИЗМАМНИК също като ДПС или Цветан Василев.Такива направо трябва да бъдат Застрелвани. За да я има България... Трябва да се гласува САМО в БЪлгария, ЛИЧНО, за да видят всички че гласуването не е КУПЕНО... А и отделно от това, Интернет е една Престъпна мрежа в която се краде ВСИЧКО- програми, данни, музика, филми... Интернет е направен от американци за да могат да достигат до данните на страните от целия свят..... Ако някой не може да се движи и не може да отиде да гласува, по- добре да не се занимава с политика, щото явно е на умиране.

kraino vreme e da se vavede elektronno glasuvane,kakto u glasuvane po postata.kakto e v ispania ot pone 10 godini.tova e goliamo udobstvo za vsichki ziveesti v chuzbina balgarski grazdani,osobeno ako ziveiat i rabotiat dalech ot izbiratelni sekcii.

Живееш в чужбина, работиш в чужбина, плащаш данъци в чужбина ... дори и пишеш на шльокавица! Ама искаш да гласуваш за българското управление. Защо? Само не ми казвай, че е защото тук имаш роднини ... нека те сами гласуват за когото си искат. А ти гласувай в Испания, ако ти разрешат.

Всеки български гражданин има конституционното право да гласува. В България ли е или в чужбина е без значение. Ако има редовен документ за самоличност, има избирателни права. Дали плаща данъци или е на социални помощи, къде живее, къде работи и прочие е абсолютно без значение.

За това Резидента искаше да лиши Българите в чужбина от право на глас. Почти никой няма да гласува за бСП и мр. Куку и ще им се сринат хептен процентите. Очаквайте голям отпор срещу е гласуването и намеса на руски хакери.

За това Резидента искаше да лиши Българите в чужбина от право на глас. Почти никой няма да гласува за бСП и мр. Куку и ще им се сринат хептен процентите. Очаквайте голям отпор срещу е гласуването и намеса на руски хакери.

Е-гласуването не отменя пускането на бюлетина...засега! То само ще подмени резултата незабелязано - зависи кой държи софтуера на компютъра!

За това Резидента искаше да лиши Българите в чужбина от право на глас. Почти никой няма да гласува за бСП и мр. Куку и ще им се сринат хептен процентите. Очаквайте голям отпор срещу е гласуването и намеса на руски хакери.

Технически осъществима но практическа водеща до невъобразими изкривявания идея която е вредна за нашата действителност!

Колкото повече време се даде за електронното гласуване толкова повече ще улесните контрола от страна на работодатели, бандити и политици над гласоподавателите. Ще си направят график и ще обхванат всички над които имат влияние. Електронно гласуване е химера като комунизма - прекрасна но неосъществима идея поради липсата на съзнание.

Няма абсолютно никакъв начин да се разбере дали едно лице дори наистина да е то гласува по собствена воля.

Да защото сега гласуват само по-собствена воля.

Ако искате да не се оплаквате от хакерски атаки елктронното гласуване трябва да е поне 10 дена. Нищо не налага кратки срокове за гласуване. Който освен тези дето не знаят за кого да гласуват. Такива нека да ходят до урните да им дойде акъла в галвата.

Има само един начин един гласоподавател да гласува един единствен път и да е гарантирано, че този глас отговаря на това лице. Т.е. че съм гласувал аз или че е гласувал този, на когото съм дал това право. Този начин е УКЕП (ъдостоверение за квалифициран електронен подпис). За съжаление при този метод анонимността е напълно невъзможна ... т.е. възможна е, но зависи от волята на този, който брои/управлява процеса на гласуване. С други думи - ако гласувам с електронен подпис всеки с необходимия достъп ще може да види за кого съм гласувал. Оттам нататък всичко е прах в очите на вЕрващите ... улеснение - ДА, но и метод за търговия и манипулация на резултатите. Бас лова, че всички, които сега пътуват до урните в южната ни съседка и се нуждаят от преводачи и всички, които не могат да си напишат дори името без грешки, изведнъж ще се окажат достатъчно технически грамотни и ще започнат да "гласуват" електронно.

ъдостоверение=удостоверение ... извинявам се, клавишите са съседни

Анджак.

Няма как да не се съглася с тебе. На цялата тази дандания му се вика "На гoл тyмбaк чифте пищови". То хора няма в тази държава вече, камо ли високо квалифицирани специалисти които да инсталират и после да поддържат подобна система. Какво стана със спешния номер 112? В целия Европейски Съюз той работи перфектно, с изключение на България, в която няма специалисти които да го поддържат технически. Нищо, по-важно е да има сервитьорки и камериерки по ресторантите и хотелите по морските ни курорти. Те са по-важни! А като няма - ще докарат от Молдова. Може и да не знаят български, ние обаче трябва да научим молдовски. Какво стана със системата с пръстовите отпечатъци на оня Московец? Пълен провал, хаос и притеснение за всички пациенти! Абе какво електронно и модерно в България е имало успех??? Нищо! Нищичко! Системите по КПП-тата по границите на съседните ни държави блокират редовно... и сега батко ви Бойко ще каже, че "в цял свят било така".

Забравих да добавя, че и системата с платено паркиране със sms в София е скапана. Точно когато удължиха работното време на синя зона, опитах да пусна sms и ми върна съобщение че плащането не е осъществено защото оставали по-малко от 5 минути до края на работното време! А вече бяха наслагали новите табели! Е, добре че намерих една лелка та ми даде талон - имаше още един час с удълженото време. Ей го на, оня ден, опитвам се да платя в зелена зона пак със sms, три пъти опитвам и ми връща отговор че не може да се изпрати съобщението! Пълен хаос!

на гол тумбак чифте пищови - малко е ретро, предпочитам "на гол тумбак чифте компютри.

Сега "Е-гласуване" сетне "Е-е бане" и Българите си "заминават"нали трябва да се освободи територия за ислямските орки!!!!!!!!

Епа язе ка че си пуснем белотината с туй електронно гласуване у село Глогинка баби?

Електронно гласуване за нашите условия е абсолютна глупост. Това ще доведе до контролиране на вота и невиждана до момента търговия с гласове. На пръв поглед една улесняваща гласоподавателите идея ще се превърне в абсолютно недемократична практика. Не им вярвайте на разни организации които цицат европейски пари за глупости.

изразът Да има възможност за ненамеса... Намирате ли разлика между него и Да няма възможност за намеса? Това е нещо като Достатъчно неоросяване вместо Недостатъчно оросяване. Интересно дали дамата така се е изразила или е вследствие намесата на журналиста?

Ако ми платят достатъчно и аз смело бих ви обещал - Не се страхувайте Гласувайте електронно Намесата е невъжможна

Ненамесата е възможна.

Я каква възможност! Ще мога да продавам гласовете на моите тарамбуки - карам ги да гласуват електронно и стриктно наблюдавам какво точно правят. Който откаже да си търси друга работа

подпис? Ако е така....пишете работата бегала...

Ти луд ли си ? Ако имаш електронен подпис в България със сигурност ще попадне при мутрите

електронната лична карта. Като отидете в секцията искат ли ви този документ?

в устройството на лаптопа ли? Не се шегувай!

Да , бе , натискаш бутона Нинова , а изкача че си гласувал за ББ или Деформаторите !

Който и бутон да натиснеш, все среден пръст изскача.

готин "експерт" колко ли е експерт?

По духови инструменти, най-вече.

Гласувам електронно за ГЕРБ или БСП например, а се оказва, че имам и бюлетина, на която съм гласувал за ДОСТ. За големи идиоти ли ни мислят, или наистина сме си такива, защото тези се вземат за безнаказани.

Мислят ни и са прави Щом сме ги избрали прави са За сравнение представи си ентусиазма който ще обхване швейцарците ако ГЕРБ и БСП със същите програми се регистрират там

значи, че се събира информация за кого сте гласували. Ама иначе тайната на вота била гарантирана

Kakvo otkritie, kakyv ekspert!!!

Меракът за Е-гласуване е 100% е мерак за фалшифициране на изборите.Нищо друго.

Видя се, че няма друг начин да вкарат в управлението деформаторите и "достовете", освен през задния вход на софтуеъра. На изборите в сащ Тръмп го показа - натискаш бутона "Тръмп", отчита Килъри.