Коментари - Експертиза ще установява кога, откъде и как е извършена хакерската атака срещу НАП и дали е можело да се избегне | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Шефката на НАП е била в Мачу Пикчу по време на случката с изтеклите ЕГН-та. Миличката, как да си прекъсне отпуската заради някакви си 5 000 000 ентрита излезли от базата данни. И най-нагло уволни IT-тата, но себе си запази

Това е черешката на тортата! Връх на гербаджийска некадърност и безхаберие! Тепърва се насрочва заседание за м.май, за проблем заради който трябваше да валят оставка след оставка от най-високо ниво?!!!

Все едно убития да плати глоба, че са го убили. И да я плати на себе си. Айде стига с тия законотворчески безумия. Какъв смисъл има да се глоби НАП? Честните данъчни да не получат премии, корумпираните все едно ще са си взели своето. Да продължават да работят със стари компютри, понеже са глобени и нямат пари за нови.

И като установи, какво ще ни стопли и какво ще получим всички ние?

Нищо няма да получите, защо изобщо чакате някой нещо да ви даде???

Я, НАП ... както се казва в държави западно от България - "will eat their own dog food". Т.е. ще опитат от собственото... да ги жилнат малко... За съжаление глобата пак ще я платим всички - от милиардера до бабата със 140 лв. социална пенсия.... А можеха да назначат правилните админи...

хакерска атака и тя не може да бъде избегната. ТУ няма специалисти по Линукс, тъй като там не се изучава, а хакването е извършено от хора с такива познания. Може да е обидно, но едва ли не всеки се счита за компютърен специалист. Изискванията за допуск до класифицирана информация изисква технологично време и е необходимо за достъп до свързаността и мениджмента на мрежите, използвания софтуер и мн. други. Все пак там не работят хванати от улицата.

Идеята беше да се прикрият 20 млрд дължими данъ;и от местните политически и олигархшаврантии!!! Всичко това става със знанието на главната мутра

Всички продължават да премълчават дребничката подробност, че хакерите източиха данните, но НЕ ги публикуваха. Тези, които ги публикуваха, са едни точно определени медии и те извършиха престъплението, но СЛУЧАЙНО беше обвинена единствената медия, която ги запази в тайна. Кога ще се изпълнят препоръките на Венецианската комисия?

Като мине карнавала. И не пишете глупости, не е точно така.

Ако въоръжени бандити нападнат банков трезор, банката казва: Не сме виновни, ние сме жертва на престъпление, вложителите пиете една студена вода, а ние сме в бяло. Кое ще ни гарантира, че банките не наемат сами обирджиите?

Никой не те насилва да си държиш парите в банка. Дръж си ги вкъщи. Като те оберат се прави на невинен.

ако една банка държи трезора широко отворен и я оберат - не мислите ли че трябва да има уволнени и в банката...

А на бас,че ще открият "руска следа"

НАП са ДЛЪЖНИ по закон да опазят личните данни на гражданите. И?!? Кой ще понесе отговорността, че личните данни за цялото население се носят из интернетпространството.КОЙ???

Сега тази глоба шефката на НАП ли ще я плати? Затова ли й повишиха заплатата?

Те личните данни май са по-защитени при хакерите, отколкото в НАП! Не се е чувало да са разкодирали дисковете на ТАД АД ;)

Не, ама им взеха записите от камерите :)

Няма такава гавра... сега този "експерт" ще каже: атаката не е могла да бъде избегната и всичко отива по дяволите. Гнусни НАПаджии

Извънземни от луната.

Я сам най-големио експерт на ОПГ ГРОБ, заедно с Язовиро, Свинетка, Пацо Терасата, Деса Общата(ака Тежката артилерия на ОПГ) и Боко Тъпото. Цецо Гуменката не го броим вече.

Ако до сега не знаят от къде и кой ги е хакнал, не знам какви държавни органи и служби имаме. По-вероятно е това да е цирк за прикриване на кражбите, довели до трагично положение не само в НАП. Кой хакна НАП на 4 и 5 февруари че почти 24 часа нямаше връзка с НАП и за малко да блокират касовите апарати на най-големите вериги. Едно е обяснението и то не е техническо - простотия и лакомия.

не ми се четат глупости . хакерската атака е тръгнала от тернетя и е влязла през уеба . могла е да бъде избегната , ако бяха минали на IIS 6 а не на IIS4-ка от 2000г. и също така ако страницата не е била писана от племенника на някой шеф

Колко е надеждна системата най-малко зависи от фронтенда, всичко се определя от бекенда, защото бекенда не може да се пипа отвън. Така че остава проблемът да е в племенника на шефа...

Te кога смятат да я правят тази експертиза? Догодина?

Догодина не е удобно. Има избори. След изборите...

Значи, 5,1 млн. лева глоба за източени 5 млн. лични данни. Та простата сметка казва, че моите ЛИЧНИ ДАННИ струват 1 лв. или 0,50 евро??? HELLO!!!!

цена на едро, на дребно сме по-скъпи - телефонните измамници могат да кажат

На шефката на НАП не ѝ ли вдигнаха току-що заплатката за добре свършена работа през изминалата 2019 година? Тая същата, дето не благоволи да си развали отпуската, когато се оказа, че за 5 стотинки не са си дали труда да защитят личните данни на гражданите и всичко вече е обществено достояние.

Бе нали покрай тая работа НАП-джиите си признаха че си имат инфрмационно поточе още от 2011... през 2015 се опитали да запушат теча ама отделените за това пари много бързо свършили, та се питам що са им вещи лица като съдът може да отвори старите вестници за да се възхити от оправданията на тези комикс герои;)

Дали е можело да се избегне? Ми не, не може, на всеки 2-3 месеца ще изтичат данните на по 5 млн. човека. Сега да кажем, че не можело да се избегне, че да не плащат НАП-а.

"Главният юрисконсулт на НАП Десислава Лукова заяви пред медиите, че проверките извършени на институцията са показали, че нейните служители и НАП, като администратор на лични данни, нямат вина за хакерската атака и срещу тях е извършено престъпление." НАП обжалва и глобата и по всяка вероятност тя ще падне в съда. Искам обаче да попитам така: защо, ако срещу гражданина Х е извършено престъпление и, да кажем, му откраднат личната карта, той отнася и глоба, защото не я е "увардил"?! Да, НАП нямат вина за хакерската атака, но имат голяма вина, че не увардиха данните - така, като са задължени по закон! И какви пак експертизи, бе - нали Гешоф всичко ни "доказа"?;)

Ми то никой не твърди, че НАП имат вина за проведената атака (освен че явно те самите си мислят така). Тяхната отговорност е да опазват поверените им данни на гражданите от подобни атаки. Имам чувството обаче, че справедливио и безпристрастЕн български съд ще каже "Хм, прави сте! Ако нямаше хакери, нямаше изобщо да има нужда да защитавате данните. Невинни сте, и ви поощряваме да си вдигнете бонусите!" Интересно ми друго: що така в цялата тая история никъде не се появи оня безстрашен борец за кибер-сигурност и, спец по "комуникатори", по които се изпращали голи снимки на полицаи, съдии и депутати (останали неназовани за историята) и непримирим враг на сайтове с книги за слепи хора Явор Колев. (умишлено не завършвам с въпросителен знак).

Той сега е много зает, Джак;)) Сега има за цел да ошета малките интернет доставчици, че бъркат сметките на големите;) Пък и де да знам - единият от Цеките нещо го настъпи по мазола, може и за това да се е стаил - снишаване, снишаване...;)

Каква атака бе, загубеняци. Човекът си каза в прав текст, че са били оставени фабричните пароли и изобщо не му е трябвало да провежда атака. Той с това и беше почнал онова възвание - че са ни крайно некомпетентни институциите. Посерковци.

Нали беше установено и имаше задържани по случая?!

И оня от ТАД Груп защо стои в ареста. Нали Гешев всичко доказа. Ама това МВР май нищо не е доказало.

Розоводупестият ще каже ли какво става с изтеклите данни на хората?! Или чака на някой да му изтеглят париците или да "сключи" заем, та да превърти?!

Е казаха вече де. Горанов беше особено назидателен - гражданите да спрели с тая истерия и опасността не била кой знае каква. Това, че ти е нарушено конституционното право на личен живот явно е дреболия за държавата, щото никой не го споменава, ами само убеждават колко била малка вероятността да станело нещо.

"Експертиза ще установява кога, откъде и как" Половин година се мина, какво установиха до сега? - Ще устанувят причините. След като ги Установят ще трябва да ги Установят пак след 2/3 години .. за по сигурно. Както и се пускат "тръбите" до Перник... Месеци месеци месеци.......

Първо, глобата от 5 млн. лева за изтичането на такъв обем информация и при толкова засегнати хора е смехотворна. Второ, да обжалваш тази смехотворна глоба, е безобразно нахалскво. Трето, дали НАП е обект на престъпление, няма абсолютно никакво значение. Да си заведат иск към извършителя. Това е съвсем отделен въпрос.

Да ми дадат Кристина за 15 минути, и ще си каже всичко - кой, как, кога и защо го е накарал (и дали) да хакне НАП и да публикува базите данни :)

Правителството да отнеме лиценза на НАП и Валери Симеонов да внесе промени в закона (между първо и второ четене) само държавата да има право оперира с информацията за приходите на населението. И да внимават шефката на НАП да не изчезна за ОАЕ или за Дубай.

А , защо вече нищо не се чува за професионалистите от TAD-Group ? Какво се случи с тези български IT - виртуози ?

Не разбрах само защо при условие,че сте некадърници искате с Наредба 18 онлайн достъп до фирмите в България. Представям си за какво мазало става на въпрос ......

"експертизата трябва да установи още и кога и откъде е извършен пробивът на системата на НАП, спрямо коя система точно и по какъв начин е направено това." Защо държат тогава човек в ареста? Ако хакерът не беше казал, че е хакнал НАП, чиновниците щяха ли да разберат? Колко още хакери са хакнали НАП и са си затраяли?

Че нали прокуратурата ги установи вече тези работи, заедно с атентата с пръскачките. Какво повече ще установяват горките "жертви" от НАП-а?

нормални ли сте, бе калинки........... дори хакерската атака да е престъпление нап като администратор на лични данни трябва да осигури тяхното опазване....... пак голи приказки-хакерската атака е престъпление и ние не сме виновни.... престъпници колкото искаш, ваше е задължението да опазите информацията, ако не можете не я събирайте

а глобата ще бъде платена от нашите данъци. хем са ни копнали данните, хем ние ще платим глобата...

и някой лев за адвокатски хонорари и други разноски по делата ще платим отгоре. И така.

По-добре да не ги глобяват...

Всъщност по официалната версия на прокуратурата, достъпът е извършен със служебната парола на Кристиян, нали по нея го разкриха. Т.е не е имало хакване. Могли са единствено да си следят трафика и на някой админ да му светне лампичката, че се копират огромни данни от сървърите им към някакъв външен адрес...

Кога пък Кристиян е работил в НАП? И що за хакер ще източва данни с лична парола? Вие съвсем изтрещяхте.

Ако аз като като астна фирма изтърва личните данни макар на един човек ще ме гонят до дупка. И изобщо няма да искат да слушат довод, че аз съм жертва, че не бих могъл да опазя данните и т.н. Щом е държавна институция обаче виновни няма и не може да има по принцип.

И НАПа като Енергото, всички пари изтичат към мутрите..

ще останови дедовия , дори и да е имало някакъв лог той вече е изтрит или е презаписано в/у него. Ебати източването на средства .... малоумна работа.

Да се приватизира и НАП. Първи частен мутренски НАП. Жив българин да не остане, само тези тъмните дето не плащат да оцелеят. Аха.

..колко бавно се задвижват нещата в съдебната система, представям си колко пари ще се похарчат и по експертизи и накрая ще измислят..."Виновна е Русия, и не е могло да се избегне!", Нищо, че харчат парите ни за контрол и защита! Пари на вятъра, а тези от НАП са за затвора!!!

Начело с Горанов ! Некадърници !

Дали можеше да не се насирам в гащите предната вечер ?! Искам вещо лице да ми изследва сфинктерите и вкуса на лайната преди да ме бият по главата и да ме карат да се пера ! Не го разбирам това. Има ли теч на лични данни ? Има. Има ли нарушение на GDPR ? Има. Дали са можели да го избегнат ? Не ми се иска да отговарям на това за да не обидя "експертите". Странно е че съда се занимава с научна фантастика: какво щеше да бъде ако слоновете летяха. Според мен трябва да се гледат фактите. А те са както по-горе.

Нали уж всичко беше ясно като бял ден, то на доказателства се нагледахме и наслушахме и сега изведнъж почваме пак експертиза.Ще променяме версиите ли, какво?

idio

потребител: “Компютъра не ще да се включи - викам оня шаман админа. Дойде той, вдигна ръце към небето, произнесе специална молитва, Сед това ритуално завъртя стола ми 10 пъти около оста му, ритна компютъра, наведе се под бюрото, и пак промърмори тайна молитва, вкючи компютъра и той тръгна! След това дигна ръце към небето, произнесе финална молитва нещо и излезе.” По думите на админа: “Отивам при потребителя - а тоя глупак така се е въртял на стола, че намотал около него захранващия кабел. Напсувах го яко ама тихо да не ме чуе, разплетох кабела, ритнах компютъра по-далече под бюрото, включих го, пак го напсувах и си излязох."

Ако някой копира нещата на флашка и си ги изкара през служебния вход, това не е хакерска атака.

А няма ли кой да заведе дело срещу НАП? За това, че съдират гражданин, ако е пропуснал да впише напр.100 лв. в данъчната си декларация, а в същото време опрощават 20 млрд. лв невзети данъци от фирми, ясно кои.

Ам то мина почти година... сега тази експертиза кога ще излизе... 2024... ужас.