Експерт: През последните години българката работи с 20 г. повече

Трайна тенденция е и нарастващата средна възраст на жените при първо раждане на дете

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами като в Холандия децата ги дават на ясла на 3МЕСЕЦА!? Майчинството е само 10 седмици!!!

През последните 10 години, българката работи с 20 години повече.

И за това и се полага да я изравнят по пенсия както направиха преди година с тия дето са работили поне 10 години по малко и поне с 10 години по дълго ще си получава пенсията:(((((

точно 10 години трудов стаж е необходим за минималната пенсия, няма нужда да се хабят за 25% отгоре срещу 25 години труд повече!

Корените на това зло са много далеч във времето. Някога алчни работодатели, облъчени от сатанински безбожни идеологии, са набарали големия дамар да използват евтин женски, че и детски труд и са достигнали до "прозрението", че им е много изгодно да намалят заплатите на мъжете и да изведат жените от семействата им, за да се бъхторят за тях за много по-малко пари отколкото са плащали на мъжете. Така са постигнали и друг ефект пак в тяхна полза - повече данъкоплатци в лицето и на работещите жени. Следват богоборците Маркс и Енгелс с втора серия на този зловещ филм. При тях няма шест-пет - всички жени марш в "общественото производство", а децата им ще бъдат отглеждани вместо от майки и от кръвни роднини - от институции. Така се стига и до още по-жестоки резултати - децата, собственост на държавата и институциите както при онези побърканяци в Норвегия. Ами това е. Не чакайте раждаемост и оправяне на демографията. Бог ще изпрати много скърби на тези нечестиви поколения и на нечестивите им кукловодите, та ще си платят и с лихвите даже.

пълни глупости, жените са били принудени да работят от обстоятелствата при Първата световна война

Пълна глупост си ти, а наскоро бяха отбелязани 100 години от края на Първата световна война, само че милиони жени биват принуждавани да бъхторят нон стоп. Явно си бил отгледан от нещо като майка, освен да се цаниш за трол не си имал кой знае какъв избор. Много зависи какво ще получиш в СЕМЕЙСТВОТО да знаеш. Явно не си имал шанса да научиш някои неща.

За мен майчинството трябва да бъде не 2 платени, а 3 или 4 години, като през последната детето да посещава полудневно детско заведение, за да има възможност едновременно да се социализира и адаптира, но и да получава нужното внимание, възпитание от майката, което през първите години на човешкия живот е най-важно!Всичко това с едно условие обаче, а то е майката да е доказано образована, което да не включва 12 годишни майки!Не виждам никакъв смисъл майката да се връща на работа в първите 1-2 години след раждането, защото тогава децата често боледуват и тя ще е толкова полезна на работното място, колкото и майка - половинчато и неефективно.Дори и да приемем, че има кой да гледа болно детенце и жената не отсъства, къде ли ще и е мисълта в такива моменти, дали в качествено изпълнение на трудовата дейност или тялом ще е на работа, а духом в къщи, при детето?При този демографски срив би трябвало парите за майчинство да се увеличат и да се изплащат поне до 3 години, за да имат стимул образованите жени да раждат и отглеждат поколение, а после ще имат и достатъчно години пред себе си за трудова дейност и реализация.

Да, 4 години, но неплатен отпуск. Има бащи да издържат майки и семейства. Стига с тая държава и с това чакане наготово.

... някой да я кара българката да работи, основно на клавиатура, вършейки "висококвалифицирана работа"? КОЙ ще и ражда децата на тази българка, като станат на 35-40 и се сещат че трябва да стават и майки... ама тогава обикновено не става!Ама те и мъжете са за бой! Ходят се навират в полите на такива еманципирани жени и после като паднат в капана- стават абсолютни роби!!

ВЕрно ли си такъв идиот или пишеш от скука?

Кой ти мисли за жените и децата. Важното е всички подобни на Баневи да трупат милиарди.

Хайде сега махнете от статистиката циганите с техните "културни особености" и вижте какво се получава. Абсолютно различни резултати, нали?

Като гледам как мъжкото съсловие се отнася с дамите, се учудвам, че български деца се раждат изобщо.

По-вероятно е хората с генерални обобщения да са маргинали отколкото хора, които си заслужава да бъдат чути. Примери за такива обобщения са - ние хората, ние българите, те жените, те мъжете, мъжкото и женското съсловие, политиците, бизнесът, всички хора и т.н. и т.н.

Дамите получават точно отношението, което си заработват. Както и това, за което писка доцентката. Като искаха еманципация, феминизъм и равенство с мъжете - да бачкат и да си получават отношение като към мъже, а не като към дами. Мина вече времето, в което някой им беше длъжен само защото са се родили жени.

Ти като се прибереш чистиш, готвиш, пазаруваш, переш, гладиш, водиш децата навсякъде, където трябва, стоиш над леглата им, когато са болни и в работата работиш два пъти повече, но получаваш два пъти по-малко от другия пол. С твоята злоба въобще не трябва да създаваш семейство и въобще не трябва да имаш деца. Живей си сам за себе си, обичай само себе си, всичките си сили и грижи насочи, за да угодиш само на себе си.

За всичките тия неща мъжете са ви измислили машини. Айде няма нужда да ми обясняваш колко е трудоемко прането в автоматичната пералня, миенето на чинии в миялната машина и чистенето с "Румбата". Пък и много ще ми бъде тегаво да изкарвам повече време с детето си, да! Явно това е основната тежест на жените, щото все се оплакват как те "гледали" децата! Що не протестирате да има 2 години бащинство, пък вие да ходите на работа, като ви е толкоз тежко да изкарвате време с децата си? Тия приказки как мъжете не ги правели тия неща наравно с жените, си ги пази за феминистките събрания. А по въпроса за кой в работата седял повече, като спра да виждам все жени по удобни местенца в офисите и държавните учреждения и почна да ги виждам в мините и по строежите, тогава ще ми обясняваш кой бил злобен и какво семейство да имам. Това за "взимаш два пъти по-малко пари, ако си жена" е откровена лъжа, типична за съвременния феминизъм.

Мила родна демоНкратична картинка!

Това че работят повече, добре! А какво свършиха? Какво произведоха, че не виждам българската икономика да се е развила много...

в акъла си мънчооо! Икономиката не се прави от работниците, в нея участват имного други елементи! Например в българия се краде много и реално нищо не остава! А наистина мейчинството трябва да бъде 2 години и там разните лафчета на разни пишман бизнесмени дето майка не ги е раждала и са се повил в инкубатора трбвада спрат да дърдорят и да си замълчат!

Аритметиката се учи в началното училище (започва от първи клас). В момента пенсионната възраст за жените е под 62 години, срещу 55 преди това. 62 - 55 = 10 според госпожата. След това , по-рано българката раждала да речем на 22 и ползвала 2 години майчинство. Сега ражда на 32 и ползва пак две годни майчинство, т.е. от 22 до 32 работи 10 години. А преди това от 24 до 34 след майчинството какво е правила, защото пак според госпожата излиза, че не е работила. А и още един нюанс. Поради по-ранното пенсиониране на бабите доста повече майки се връщаха на работа преди изтичане на две години майчинство.

Вени, с простата аритметика е така. Но тук става въпрос за статистически данни, т.е. масови, всеобхватни явления. От една страна преди беше нещо като стандарт семействата да имат 2 деца, т.е. около 4 години майчинство (около, защото както и сега, законът позволява неплатен отпуск за третата година). От друга страна, преди наистина патриархалният модел (не коментирам добър или лош) не толерираше жената да ходи на работа, въпреки че в комунизма всички трябваше да работят. Сега раждането на детето се отлага за "когато порасна", "когато се наживея", "когато се чувстваме сигурни" и накрая-"ако стане". В резултат има едно дете, "за да мога да го отгледам както трябва" и всички усилия на родата са насочени там. Въпреки че майчинството е платено и дрън-дрън, процентно не са толкова много жените, които имат възможност да останат вкъщи за 2 години. Знам за случаи, когато се връщат на втората седмица, на първия месец след раждането. Освен това, много деца започват да поработват преди 18 години или преди завършване на образованието. Това често не е обявено, но го има. И, ако едно дете (няма разлика в пола) работи всяко лято докато е в гимназията и докато е в университета, ето ти ги още 3-4 години работа сумарно. Това моите баби и майка не са правили. Така че, според мен, накрая може да се окаже, че въпреки платеното майчинство и дрън-дрън, жените работят средно доста повече (не знам 20 ли, 10 ли, 30 ли са ги докарали в статията :))). Не жаля и не защитавам жените като най-големите потърпевши: независимо от пола, на държавата й трябваме работещи или заровени, всички си го отнасяме по равно.

На търкалета сега няма и по едно дете средно а преди средно по 2,5. Я сметни пак кифло.1.5 г сега срещу 5 преди .Т.е добави и 3,5г към 7г и виж колко ще получиш.И най големия проблем е че се раждат 3 пъти по малко деца и 10 пъти по малко българчета.Гледай си силикона и не се опитвай да разсъждаваш кифли.

Отидете в кварталните кафета да видите как работят... с кафенцето и цигарката.

През последните 10 ли работи с 20 повече?

Не им се сърди на аритметиката. Те (журналята) са много зле с тази част на мозъка. Оная част с която се смята...

ма, тоя доцент-експерт не е експерт по математика!

Или какво премълчахте. 1,Премълчахте ,че България държи рекорда за най-млада майка в ЕС - 11-годишната Кортеза Желязкова. 2,Този случай съвсем не е изключение, а по-скоро традиция. 3,Премълчава се как се отглеждат тези точно деца и какъв процент от тях умишлено биват увреждани с цел получаване на помощи. 4,Премълчава се факта че точно тези майки, които нямат нито работа нито образование, нито умения и условия за отглеждане раждат най-много деца. С цялото ми уважение ,но за да бъде отгледана здрава ,образована и трудоспособна нация ПРОБЛЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВАТ ЦЯЛОСТНО ,А НЕ НА ПАРЧЕ. Трябва да се помисли как и къде да се ограничи раждаемостта и как и къде да се стимулира.

Основната причина е, че българинът работи по-малко :)