Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

Вирусът е безопасен за хората, категорична е д-р Александра Митева

Обратно в новината

Коментари - Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е докторката, глупавата и физиономия ме кара още повече да се притеснявам за чумата...

Като видях снимката и не издържах да не напиша нещо,но Вие вече сте го написали.

Докторке,цялата ви работа е афиф,моето момиче...В събота и неделя проби не се изследват,щото не плащате извънреден труд на тия от лабораторията.Пробите от видимо болни животни от петък се залагат в понеделник...За два дни вируса от болните животни може да бъде пренесен до другия край на България.20 бали намокрена с дезинфектант слама на пътя въобще не ви решават проблема.Един багажник не беше проверен за наличие на месо,което да се изнася от огнището.А то със сигурност е изнесено.То е много лесно да пишеш заповеди,дето бай Дамян да ги подписва,ама айде иди на място и провери как се случват нещата.В момента вируса се разпространява със скоростта на запалена пътечка с барут.За по-долу пишещите-с тая гадост испанците се бориха къде 10 години,докато се оправят.А от началото на юни до момента в Румъния,Украйна,Молдова,Унгария,Полша,Латвия,Белгия и Русия са над сто обявените огнища на заболяването.Като в Румъния е страшно,половината са там.Пътя на заболяването при нас най-вероятно е Русия-Украйна-Румъния.За съжаление единственият смислен начин да се отървем от това е тотална забрана на отглеждането на прасета по селата и в нерегистрирани ферми.Щото в момента фризерите на хората в засегнатите огнища са пълни със свинско месо.И някъде това месо е от заразено прасе.И ще стои във фризера с месеци.Суматохата ще утихне и чичо на село ще си купи отнякъде тихомълком малко прасенце.Ще го сложи в кочината и ако е успял да направи качествена дезинфекция праенцето ще си живее до момента,до който чичо извади месото от фризера и след това изхвърли някое парченце сланина или обрезка в помията за прасенцето. Айде,всичко ще се повтори.Някой беше написал,че по Бай Тошово време не сме имали такива заболявания-да, т.нар. екзотични болести ги нямаше.А сега в рамките на десетина години се появиха заболявания,които касаеха само студентите по ветеринарна медицина от Черния континент-син език,чума по дребните преживни,заразен нодуларен дерматит по говедата,шарка по дребните преживни,шап по двукопитните,африканска чума по свинете.Плюс инфлуенцата по птиците и като капак смъртни случаи на хора,разболели се от антракс след контакт с болни животни.Да,част от заболяванията,особено антракса са характерни за изостанали страни,а не за България,където навремето се ваксинираха поголовно всички овце,говеда,че даже и конете против заболяването.Другите заболявания обаче,са по вина на държавата-липсата на реална физическа преграда по границите,липсата на адекватен ветеринарен контрол по ГККП,липсата на реални,сигурни дезинфекции по ГККП и прочее...

Ей отворко, за всичко е виновен европедерасткия ви съюз, който обяви ваксините за опасни и заради неговия диктат тук не се ваксинират животни. Не се прави на ударени да пишеш тук глупости мръсен трол. От Русия дошла чумата трябвало и едно прасе да не остане по селата и да ядем лайната на кауфландерите, ами яж ги ти бе нагъл и такива като тебе, не всеки иска да яде немски лайна.

Шматарок,ти през живота си поне пипал ли си прасе,бе?Аман от тролчета...Ще коментираш за проблема,когато си разродил поне една свиня-майка,ставал си през нощта да пускаш малките прасета при майката да не ги смачка,рязал си зъби,кастрирал си прасета,правил си фураж на фуражомелката,лекувал си ги и си изринал няколко десетки тона свински лайна.И не ми се обяснявай за ваксини-против АЧС/африканска чума по свинете/ няма ваксина,НЯМА!Имаше ваксина против КЧС/класическа чума по свинете/,която наистина беше ефикасна и беше спряна за употреба.Подчертавам-КЛАСИЧЕСКА,не африканска! В сайта на World Organisation for Animal Health си има страница за обявяване на всички заразни заболявания със стопанско значение по домашните животни като първични огнища и състоянието им с години назад.И да ,заболяването ,независимо,че е кръстено ,,африканска" си дойде при нас от север.Като за няколко години ,,пропълзя" от Китай,през Русия,Украйна,Молдова и трясна румънците а сега и нас.А такива като теб могат да правят коментари,ако поне веднъж са виждали как протича особено заразно инфекциозно заболяване по животните и птиците точно в дворовете по селата.Щото аз съм виждал.И ако си мислиш,че не съм ял досега домашно свинско,ама много се лъжеш!Само че сме на път сега да се докараме до там,че и във фирмените магазини на големите свинекоплекси в страната да няма месо...и тогава наистина ще ядем химиите на ония от Европата.

класическата ума по прасетата с африканската. За първата има ваксина за втората не

Добре, като ти са ясни нещата ( ветиринар си ), защо според теб, нашите свиневъди си купуваха соев шрот от пристанище Констанца до онзи ден . В Румъния чумата вършее яко две години .Избити са около 100 хил. Огнищата при ДОМАШНИ СВИНЕ са около 1 300. Зоната около Констанца гъмжи от такива. При все това на никой не му пукаше и камионите си летяха от там към комплексите, кой пръскан , кой не.... После ,.как да се проверяват румънците дали не носят меса - нали са европейци. Ами нали нашенци също си пазаруват от там по евтинко месце. А, мисля ,че си наясно какъв " внос" на жимвотни има от северната ни съседка. Та предлагай решения ..... вече за критики няма тайм !

Намаляваме безкомпромисно популацията на дивата свиня в страната,няма размножителен период,няма забрани за лов,избиваме ги и ги заравяме.За всяко убито прасе-солидна премия след проба за АЧС.За убито и незагробено прасе-солидна глоба.Изграждане на тунелни камери за дезинфекция с груб спрей на ГКПП, много пари за подходящ дезинфектант и добре мотивиран финансово персонал-тотална дезинфекция на всички МПС .Тараш на МПС за месо и месни продукти-на избирателен принцип,през две-три коли ,тотален тараш.Румънците били европейци-я да те хванат с радар-детектор в Гърция,пък ти се оплаквай,че си европеец-ще ти нахакат глобата...Та и тука е същото.Който вкара месо-глоба!Съставяне на опис с полиция на всичко свинско в заден двор плюс нерегистрираните фермички-по места всичко се знае.Забрана за отглеждането на прасета в нерегистрирани животновъдни обекти-променя се определената наредба и готово.Обличане на това в законова рамка.За една година,ако се спазват безкомпромисно горните мерки и се подходи с постоянство,упоритост и пари,много пари и ще се отървем от тая гадост.Вярно,с популацията на източнобалканската свиня ще се приключи,макар да има начин да се запази.Тия с дивечовъдните стопанства ще изпищят на умряло,но друг начин няма.Чичо на село не го слагам в сметката.Вкуса на истинската луканка ще я забравим,щото няма да има месо от източнобалканско прасе,яло жълъди,ама то и в момента вече сме го забравили.А тая сладурана на снимката става само да подава реплики на бай Дамян,от нея нищо не зависи...За да се извърши всичко горепосочено си трябва държавническо мислене,топки и много пари.Ама много...Обзалагам се ,че в рамките на следващото денонощие ще има няколко нови огнища в заден двор плюс още поне един голям свинекомплекс... Една идея-доставка на гумирани чували за свински трупове с различни размери,всеки със сериен номер и баркод,заедно с комплект за вземане на проба за лабораторията,със същият баркод и сериен номер.Обявяване на много добра премия за убито диво прасе.Ловците гръмват прасето,приближават го,слагат найлоновите гамаши за еднократна употреба и ръкавиците,вземат пробата,слагат трупа в чувала,напръскват изтеклата кръв с дезинфектант,слагат гамашите и ръкавиците в чувала,затварят чувала,напръскват го пак с дезинфектант ,звънят на дежурният ветеринар от ОДБХ и помъкват чувала с трупа към ямата за загробване.Дежурният ветеринар взема пробата,инжектира през чувала половин кило 5% разтвор на формалин и трупа заминава в ямата.Пише протокол,чекира баркода на пробата със скенер,записва серийният номер на комплекта и дава потвърдителен документ на ловците за да си вземат премията.Това ако започне да се случва всяка събота и неделя и се създаде добра организация,циркулацията на вируса в природата рязко ще намалее.

За хората може да е безопасен вирусът, ама да седне и да прочете повече от докуметите публикувани на техния сайт, за да не звучи меко казано смешно!

Еми това са сериозни мерки .... дано и от БАБХ и от ДАГ и от МЗХ Г надникват по тези писания , въпреки , че 95% все дивотии се пишат от пишман разбирачи . Дано не си прав за друг свинекомплекс от района, знаем ги добре , ще е голямо нещастие . Казваш от сладураната нищо не зависи а от Изпълнителния директор ,зависи ли.......Това оплитане във кръгове по интереси , чадъри , стихийни тичания по незнайни и не актуални приоритети , това прави мегаагенцията в трудно функциониращ контролен орган . В крайна сметка компетентните ветеринарни власти отговарят за недопускане разпространението на епизоотии и епидемии в страната . У нас влезе ЗНД от Юг , АЧС от север, Бруцелозата съществува в Югозапада , птичата инфлуенца пристигна от ЕС, чумата по дребните пеживни , ако я имаше като болест - пак от юг.На някой значи му е нъвъзможно да се справя с контролните функции

Като гледам експерта сигурно разбира само от бахур.

само от последните букви на ба... , ли имаш предвид ?

Не могат да ни оплашат ние сме яли вече ВСИЧКО!!! Това което не ни убива ни прави по силни!

Вече ще сме спокойни ,след като "експерта "се изказа.Аз само питам ,защо като си купя месо,или кайма,за да ги сготвя,ядене не се получава,защо не ми замирисва на месо ,както беше преди?Щандовете пълни и препълнени ,но нищо годно за ядене няма.Мисля ,че започнахте да разбирате вече,защо всичко залежава.Стига сте ни правили на глупаци ,за да богатеете.Спрете,ще фалирате.

Когато заровиш болно животно, болестта не изчезва, а се развива в доста благоприятни условия благодарение на влажносста в почвата. От там чрез червеите и други подземни гъдинки се разпространява. След това което и да е всеядно прасе изяде заразената гъдинка, се заразява и по този начин цикъла се затваря. Реално ако не ги изгорите при много висока температура, нищо не правите, а само унищожавате животните на хората. Ако изплащаха достатъчно пари на хората, те само щяха да си носят животните за умъртвяване, а не да ги крият и пренасят в други населени места.

Само кажи какво е това същество-гЪдинка?!?Гъделичка ли нещо?

насекомо, членестоного, род червеи, кръгли и плоски, безгръбначни от всякакъв вид, че и бозайници от вида на сляпото куче и къртицата, както и всички животни, които ги използват за храна като птици, прасета, земноводни, бозайници, прасетата са отделно, че са преки потърпевши, то е ясно че са бозайници .....

Тази калинка ли намериха да питат?

Калинката съвсем не е лоша на външен вид.Ама май само до там!

БРЦК

Много е сладка тази докторка. На диабет отиват нещата.

Това момичеце от снимката ли е експерта !?!? Бъркате ! Това е една от многобройните Калинки !

Всички от БАБХ са за зтвора! Такава некадърност никога не е било! Две огромни епидемии допускат, въпреки че са предупредени година преди това!!! Затвор и глоби!!!

Екстра си е докторицата...търкала е вълшебната лампа и станала експерт!

Щом тази калинка го казва... Смятайте.

Радвам се че тая чума не е опасна за хората ,защото тая кукла от бабх говори на изуст

Защо не се споменават нерегламентираните сметища, по 3 във всяко малко село? Всички животински отпадъци и разбира се, болните животни, отиват там. Горещ картоф, май май!

доста гнусно, не ми се вярва да се изхвърлят умрели животни ,чак така ..... Но е истина, че унас има ,май само един действащ екарисаж ( не е сигурно ) и някакви мобилни такива , с малки вдъзможности .

В България има една чума и тя се нарича ГЕРБ! А тази е експерт и доктор в някоя друга област но не и в тази с чумата, поне един гребен да бе ударила да не такава чумава! Поредните порции лъжи от калинките на ГЕРБ, но нека да се пробват не че някой им вярва!

Kaкви чудеса мога да направя с тази докторка! Сигурен съм, че е експертка и в други области!

Какво е споменатата "пияна, която се поставя отгоре"?! Чувал съм за "пияна парти" в бар, от сливенска циганка-продавачка, но тази чиновничка следва да е образована. Или отново, журналистът е писал грешно?

Ха познай дали докторката е писала статията или "журналиста".

Тази служба е меката на КАЛИНКИТЕ в нашата страна начело с бай Дамян. Централно управление и още 28 областни управление и колко още общински и извършват само едно действие- по график обикалят всички обекти кланици, магазини, транжорни и разбира се свинекомплекси и тем подобни за да напълнят чантите с това което си харесат и с това приключва високо поставената мисия. Резултата е видим дано да не почнат и нас да загробват в масови дълбоки гробове както ще загробват свинете.

виж сега, толкова им е трудно на хората ..... да пишат с тези химикали ( толкова са тежки , писането също е трудно - трябва да се мисли ) Големите не трябва да се закачат. Това е трудно . И като се стискат клепачите затворени е трудно . А и чантичките ,както казваш - тежат . Ами не им е леко.....

Пази боже от такива специалисти...

Само животните в задните дворове и нерегистрираните производители са основният проблем! А защо така се случи с фермата в Николово? Май там животинчетата са повече от тия в задните дворове? Или трябва да се повиши с няколко процента печалбата на няколко олигарха и да се източат малко парички от фондовете??

Ох ше я блъскам много тая хахахах

Месо с африканска чума няма в търговската мрежа!! А качествено месо кога ще има в мрежата бе спецове от БАБХ?

Бабо Пено , то с чене трудно се преценя кое месо е свястно. Добре, че още не се предлага масово месо в МРЕЖАТА. Ще ни тровят лесно самозвани Еко производители. А в ТЪРГОВСКАТА мрежа - постъпва много качествено месо ,както от внос ,така и от български производители ( лошо ако заради африканската чума им унищожат животните )

Каква докторка! Чумата да ме тръшне!

От къде дойде Африканската Чума ? България не е Африка ? Кой допусна това за да ни унищожи цяло производство в България ? Не мислите ли че е Умишлено заразяването с участието на нашите Управляващи ? Всички мълчат , но дай Боже да дойдат Национално Отговорно Правителство и ще се открие кой и с каква цел унищожава Свиневъдството в България !

Щом тази Калинка се "грижи" за моята сигурност, предпочитам да не ям свинско 1-2 месеца. Това, че някой спонсор на ГЕРБ ще фалира не е мой проблем.

Като я гледам това май е поредната "калинка" на отговорна позиция, излязла да ни баламосва. Моме, кога стана толкова опитна та чак началник на БАБХ?

с други качества се става шеф, а тя има вид да ги притежава

eБАбХ аз тоз експерт.. яко у д у пето

недей така .... грубо ,експертката ( или началник отдел "Здравеопазване и ........ ". ...много е дълго името ) звучеше професионално компетентно . АЧС наистина не е опасна за хората .

а ТО И МЕСО ЛИ ИМА? Тези европеиски анаболни и антибиотично напомпани животни по магазините за тях говоря ! Избивате истинското за да нямат конкуренция сега ще ни пращат експерти за проверки от европа в деиствителност идват да напишат доклад дали всичко е ок за тяхните мръвки!

Не бива да пишеш тези безсмислици. Така възникват зловредните слухове . Хормоните са забранени в цяла Европа одавна. Антибиотиците - като стимулатор, са забранени в Европа от 2006. У нас също. Това се проверява. Експертите са затова, да помагат със съвети, мнения. Виждаш ли, от писалите тук, някой да има високо мнение за Българската агенция . Ами без помощ няма да излезем от ситуацията . И кое е истинското , някое прасе отглеждано при примитивни условия незнайно с какво...... Ами , истинското , във всички големи свинекомплекси е вносна "генетика" ,която се отглежда и храни като навън , където смяташ че ги тъпчели с хормони.

Тъпчат ги да, месото от веригите НЕ СТАВА за ядене. Хайде малко остави троленето, купи 1 килограм кауфландерско свинско месо и го сготви /ако можеш разбира се/. Ако си нормален човек не би могъл да го изядеш ама вашите стомаси на троловете са като на хиени, всякаква мърша ядете.

тая ковра ли е началник на БАБХ? тцтцтц поредната калинка, сега разбирам защо животновъдството ни е в пълен хаос и упадък.

Да няма. Иначе ти трябва да изведеш сама всичкото заразено месо на кюфтета след тези изявления.