Коментари - Една химера се връща към реалността: Нов глобален интерес към ядрената енергия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво Белене - то там е било за дребни престъпления. Трябва Слънчев бряг край Ловеч и там да отиват цели парламентарни групи водени от шефовете си.

мдааа тагаренко и кире на ленчиту подариха оборудването на Белене на украинците

Тагаренко и слугинажа трябва цял живот да прекарат на Беленския остров,и денонощно да полагат ,,бригадирски труд"да се построи централата за да изплатят предателството си към род,и Родина

Нека малко да помислим какво би се случило ако човечеството овладее ядрения синтез. И така, вероятността това да се случи в някоя малка държавица като България е почти никаква. Дори и да успеят то тези учени веднага ще бъдат дръпнати от големите държави и така ядрения синтез вече ще е тяхно откритие. Понеже хората практически НЕ са се променили откакто съществува цивилизацията ни, т.е ръководят се основно от интересите си и желанието за надмощие над останалите то се очаква щом има нещо ново, то да бъде използвано именно за получаване на някакво предимство, за някакво надмощие над останалите. Т.е овладее ли се ядрения синтез, то пак големите държави, големите политически, икономически и военни сили ще се опитат да го ползват за себе си. За малките - ами ще им се подава контролирано, на час по лъжичка. То и сега е така с ядрената енергетика. Все още стои въпроса - Абе на вас кой ви разреши да имате АЕЦ? Така е най-вероятно да бъде и с евентуалния ядрен синтез. Ще се измислят методи за контрол. Вижте как сложиха контрол дори върху собствените ни лигнитни въглища - като ни задължиха да подпишем някакво споразумение за въглеродните емисии и търговията с тях. Така дори да имаме въглища, т.е да сме независими от вноса на енерго-суровини, това споразумение ни прави зависими. И така, сега си представете, че сме овладели ядрения синтез и то по лесен начин. Почти всички държави могат да си построят ел.централи и да ползват тази енергия до насита. Тогава възниква друг проблем. Проблема се състои в това, че хората когато получат нещо лесно и в изобилие те престават да го ценят това нещо. Тогава енергията няма да е ценна и ще се преразходва многократно. Това практически ще доведе до прегряване на планетата. ДА, защото всички ще изразходват енергията за да се надпреварват за получаване на някакво предимство пред останалите. Това означава енергоемки производства, траснпорт и т.н, никакво пестене на енергия и в крайна сметка претопляне на планетата. Това обаче е малко вероятно да се случи. Защо? Ами погледнете в историята. Човек е започнал да овладява енергията с откриването на парната машина. Тогава за направата и е била нужна висока за времето си технология. Следващите енерго-преработващи машини - двигатели, генератори, турбини и ядрени реактори изискват все по-високи технологии. По тази логика се очаква, че евентуалния ядрен синтез ще изисква още по-висока технология и е по-вероятен първия вариант, да бъде овладян и държан от големите, силните играчи в света. При това положение за една малка държавица като България, особено с нестабилни и калпави политици се оказва, че е добре да се насочим към използване на слънчевата енергия. Това ни дава известна независимост и сега и в бъдеще. Соларните панели не са сложна технология и се произвеждат и в България. И предполагам няма или ще е трудно да ни наложат контрол върху ползването на слънчевата енергия.

Ядреният синтез е химера, човек няма как да достигне изискуемите налягания и температури и да ки контролира заедно с това, да не говорим за потоците неутрони и гама лъчите, предизвикващи промени в материалите в смисъл каквато и обвивка да се сложи ще претърпи ядрени превръщания и вторична радиоактивност, която ще пълзи като ръжда

алуууу тая материя ни е за кухината между ушите ти. Това си е велико откритиие и не за зелени талибани като тебе

Истината е, че за сега нямаме реално достигнат ядрен синтез на който да разчитаме за безопасна и чиста енергия. Докато овладеем ядрения синтез вероятно ще минат 50 години. Това означава, че ще трябва още веднъж да построим АЕЦ-и по сегашните техологии. Тези нови АЕЦ-и ще ни топлят през следващите 50-тина години и ако пак не сме овладели ядрения синтез, ще се наложи да минем на реактори на бързи неутрони. Тези реактори НЕ са нещо ново, но са спрени, защото ги намират за опасни. Единствено СССР /Русия и Казахстан/ продължи да ги ползва. Казахстан вече са затворили този си реактор. Русия строи по-големи проекти от този тип. Така Русия се оказва, че е още една крачка напред в тази област. Предимството на тези реактори е в това, че освен използването /изгарянето/ на Уран-235 те превръщат тежкия Уран-238 в Плутонии - 239. Т.е тези реактори генерират ново гориво, при това в повече отколкото изгореното първоначално гориво. А запасите от тежкия Уран-238 са огромни, защото той се явява отпадък при обогатяването на урана /обогатяване по изотоп на Уран-235/. Този тежък Уран-238 практически е много, много евтин. Освен това при използване на реактори на бързи неутрони се оказва, че отработеното ядрено гориво НЕ е толкова силно радиоактивно и/или радиоактивноста му спада много по-бързо отколкото при сегашното ядрено гориво от ректори на топлинни /бавни/ неутрони. От друга страна погледнато, няма лошо да използваме слънчевата енергия. Особено за страни като България. Защо? Защото всички енергоресурси ги ВНАСЯМЕ, с изключение на нашите си лигнитни въглища. Така се оказва, че ако монтираме фотоволтаици по покривите на сградите ще можем да си спестим много пари от вноса на енерго-носители. Освен това ни дава и известна степен на независимост. Забележете, фотоволтаиците трябва да се монтират основно по покривите на сградите, НЕ на замеделски земи!

Макрончо колко се пенеше ,че спира атомните централи една по една, унищожиха земята с безмислени вятърни мелници,пасищата се напълниха с фотоволтаични панели.Преди 30 години всички производители хукнаха към Китай,а сега свъзстановят производството в своите страни. Няма виновни.Така ще стане и с електрическите автомобили.После руските горива ще станат отново желани и пак няма да има виновни.

Истината е, че за момента най-добрите реактори за България се оказват руските. НЕ защото са руски, а защото имаме опит с тях. Тази технология е вече овладяна в България и няма никакъв проблем да се построят 1-2 или повече блокове от този проект в България. Проблема е само и единствено ПОЛИТИЧЕСКИ. България НЯМА силни политици които да защитават националния интерес.

Имаше всичко ,оборудване, документи и лицензи, Кредит от 7.8 милиарда. Можеше да бъде завършен до 2015 година. За справка само АЕЦ козлудуй за 22 година спечели 2 милиарда. С тези цени на тока и дефицита заради войната в Украйна тази централа щеше да се изплати за 10 години , а щеше да работи поне 50г. Това правят продажниците на българския народ.

Каква химера бе, просто европейските идиоти започнаха да осъзнават, че да вървиш по американската гайда е път без изход.

Ядрената енергетика никога не е била химера, а върховно достижение на цивилизацията. Това, че някои объркани политици преди време решиха да се правят на интересни и заговориха за закриването на ядрената енергетика, е глупост достойна за „Гинес“. Ако развитието на света зависеше от такива като тях, трябва да се върнем в каменната ера, да живеем екологично в пещерите и да се отопляваме с открит огън. Тогава такива политици-умници въобще нямаше да има по простата причина, че те и огън не могат да си запалят. Пък пред българите стои много сериозен въпрос – кога ще се търси отговорност на Борисов и шайката около него, за лекомисленото проваляне на АЕЦ „Белене“, а и на други важни енергийни проекти.

Не химера, а здрав разум му се вика на това! Тротинеткаджиите с техните перки и солари могат да си захранват само дилдото ...

От всички ниско-въглеродни начини за производство на ел. енергия, ядрената е с най-ниско отделяне на СО2. Тук се отчита и количеството отделен СО2 за производство на съответната централа.

нама аналог за момента. Една средно голяма ядрена централа може спокойно да захрани една малка държава като БГ.

и аналог по проблемност. Една хубава авария в една такава централа и може да убие цял континент! Не съм против ядрената енергия, но тя не е решение на проблема. Прекалено опасна и мръсна е всъщност... Соларките и вятъра са празни лакърдии... Нямаме надежден чист източник на енеркия освен ВЕЦ . Вероятно ТОКАМАК е такъв, но за момента сме страшно далече от пълноценен такъв реактор.

тъкмо германаия ликвидира последният си ядрен реактор и те ги узакониха като зелена енергия?

разумът постепенно се завръща слез зелените безумия.

Химера е мозъкът на "журналистката", която дори не знае какво означава тази дума.

Прав си че не май-уместната дума, но се срещаме какво е искал да каже автора.

Прав си че не е май-уместната дума, но се сещаме какво е искал да каже авторът.

Каква ХИМЕРА ве зелени еуглени, атомната енергия никога не е имала алтернатива!

особено преди да я измислят

Отдавна трябваше да стане.

Някои тук пишат,като имаме още АЕЦ,колко ще сме богати. Да ги успокоя- и сто АЕЦ да има в България,пак ще сте същите,да работите за някой друг,бедни глупаци. Никой няма да ви даде парите от АЕЦ.

АМЕРИКА НАМА ДА НИ РАЗРЕШИ ДА ИМАМЕ НОВИ МОЩНОСТИ АКОТ НАМА ТЕХНИ ФИРМИ ПРОКУПВАЧИ- ПОСРЕДНИЦИ това е проблем от 20 години Иначе до сега щеше да имаме БЕЛЕНЕ ГОТОВА ИЗПЛАТЕНА да си имаме сигурен ток на добри цени .

Защо си даваме гъза на всяка приумица на задокеанските ни "приятели"? Заради тях няма АЕЦ Белене, а и АЕЦ Козлодуй вече боксува... Също и докога ще чакаме напълно платените военни самолети, които бяха поръчани и изплатени на зелено преди над 5-6 години, и за които вече не се говори. А там потънаха милиарди наши пари...

Изчезвай неграмотник...

Като сме колония!

работиф нъ атумнътъъъ

По добре е да имаме ток поне за следващите 10-1 години ,отколкото да го нямаме, защото след 2472 години щяла да се пръкне някаква ядрена самоубийствена измислица.Питайте и те да ви кажат- Мартин еди кой си, Радан еврофиланкишиев , вземете го и делянчо с баджанака му- може ли без онова,дето всички признаваме,че ни е като въздуха.

Не разбрахте ли кой и защо отвори войната в Украйна. След като Южен поток го подариха на Турция СП2 беше трън в очите на евреите зад океана. Евала на Орбан, който не се продаде, удължи живота с 20 г на 4 реактора като нашите затворени и строи с Росатом още 2 нови. Купува евтин газ, има квалитетна работна ръка а тези фактори привличат инвеститори.

Ние пък си продаваме ядрените реактори и погребваме милиарди левове вече вложени в проекта. Добре, че ще ни присъединят към Турция със съвсем мирен референдум след някоя година та да имаме и ток.

що не си видите как ПЪРВИЯ американски проект за малка ядрена централа вече е закрит. Без дори да има централа. А руската плаваща АЕЦ вече дава ток в Чукотка.

Хилари Клинтън която посети България по времето на ББ и ни каза , че на България ядрена енергетика не и трябва!

Зелените дебилни еврокалинки (и наще политици и бизнесмени) като истински малоумници отказваха да разберат че енергетиката не може да бъде субсидирана. Всичко на този свят може да се субсидира, но енергетика НЕ може. НЕ може защото енергията е в основата на всичко. Ако енергиен източник трбява да бъде субсидиран, значи той НЕ дава енергия а потребява. Със счетводони трикове може соларката да се изкара на печалба, но законите на физиката да се излъжат не може. Цената която плащаме за да построим енергоцентрала (от какъвто и да е вид) винаги има смисъл на похарчена енергия (за добив и произ на материяли, за транспорт, за строеж, за работниците). И ако искаме да живеем що годе нормално построената енергоцентрала трябва да ни даде поне 30-4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от вложеното за построяването и издръжката и. Защо толко много? Ами защото ни трябва енергия да остане, за да си построим жилища, да ги отопляваме, да имаме пътища, да движим автмобили по тях .... изобщо за всичко. Соларките едва успяват да върнат вложеното в тях и то с субсидии и то като са произв в Китай с евтина енергия, а тази дето я правят тук я продават скъпо. Соларката и перката унищожават енергетиката на ЕС и просто ще ни докарат до просешка тояга.

а, добр'ютро!!!

Съмнявам се, че много хора ще разберат това, което искате да кажете .Тук чета толкова тъпи коментари и виждам минуси на толкова адекватни мнения, че направо не е за вярване.

Значи,и тримката ходете да се гръмнете...

Искам ББ да излезе и да се извини на всички нас, които преди 10 години казахме на референдум че искаме България да развива ядрена енергетика и искаме АЕЦ Белене. И ББ да плати от джоба си като внесе в държавния бюджет всички пропуснати ползи от това, че спря проекта АЕЦ Белене и грубо не зачете мнението на народа!

Понеже пак е пълно с дебитни коментари да погледнем пресата. От 27.112021 година ни излиза статия от чуждестранен вестник казваща следното "За всяка атомна централа която затваряме тази година се включват и строят 10." "Френският президент е обявил строежа на нови атомни централи " "Тази година са отворили 5 атомни централи и са в строеж 51 (по света)" "Пет са били затворени поради остаряване " "Китай строи 13 има 50 действащи и планове да построи още 40……" "В Европа се строят във Англия, Франция, Финландия Словакия и Украйна " "Четири се трият в Корея, три в арабските емирства, три в русия И две в щатите " "След фокушима са се спрели 64 централи и са се пуснали в действие 72…" В момента не света има 442 реактора в действие в Европа са 13

И независима българска енергетика се превръща като цяло в химера ,след като майцепродавците подариха двата чисто нови реактора на Бандеровската кочина.

Ядрената енергия не е безопасна енергия.

А като направят множество малки централки под управлението на всякакви талибани, е тогава ще видиш кое е опасно и кое не.

А МПС-то ти безопасно ли е? Ами си го джиткаш, ,че може фамилията да има 2-3 даже, бълвате мърсотии в атмосферата и не ти пука, нали? Колцина за загинали в ПТП-та, откакто АЕЦ-а ни съществува и колцина същият тази АЕЦ е погубил?

в Белоярската АЕЦ има нов реактор на 100%веч работещ. И за него копане на уран не му е нужен. Работи със преработено старо гориво от АЕЦ-те досега и плутоний - включително от утилизирани АМЕРИКАНСКИ ядрени ракети и бомби. (За русофобите - вижте си как завиха наумряло ОБАМА и губернатора на Пенсилвания, когато руснаците отказаха повече да утилизират американски плутоний.) И такова гориво вече е натрупано за 100 години напред. Да повторя - без да се копа нов уран.

Само да допълня, ако бяхме направили Белене, сега щяхме да сме богати като шейхове. Сега на скъпия ток Козлодуй прави свръх печалби и издържа зелени, амдфикански и други токаджии, кво остава още една АЕЦ. Кой ни дава така, и Козлодуй ще спрат и Нефтохим, няма национален отбор, едната база на Антарктида ще ни остане за национална гордост. Амин.

Тук някякъв платен, но тъп трол се пеняви на тема Русия, но ние вече 50 години ползваме сравнително евтин ток благодарение на построената от руснаци АЕЦ Козлодуй. Ползваме и продаваме. И щеше да е още по-добре ако продажната Кунева не беше затворила 4 напълно годни енергоблока. До тук от руска страна сме видели помощ за развитие на страната а от западна затваряне на индустрията, подаряване на оръжия на Украйна и точене на пари. Срещу това получихме право да отидем на запад и да им слугуваме.

По всяка тема жужящите ваксинирани антиваксери ще намерят повод да изкажат отрицателно мнение срещу България и ЕС. Не само в статиите за войната на своя фюрер. Да им припомня обаче, че е стартирана процедура за изграждане на два ядрени блока в Козлодуй. Забравили да тази новина от преди месец или дежурно хулят България, а възхваляват Путинова Русия. Чии интереси защитават?

На НЕМСКИТЕ зелени ри са обаждаш? Техния опит дола ни даваш за пример. А сега си прочети за финланския последен реактор. Строен от франсета и с хамериканско гориво как за един месец ТРИ пъти аварира. След като го пуснаха април миналата година, а строиха от 2005-та. Та досега.

Ваксинирани те ще умрат до 5 години.

Както се оказва за пореден път: НИЕ ПАК СМЕ ПРОСТИ! Сега вече можеше да имаме ВТОРА работеща АЕЦ, ама пусто гъзене на посолства и чужди интереси ...

"Евала" на Бойко и ко, които преди време с гордост закриха проекта Белене. То не беше референдум със странен въпрос, не беше чудо, ама беше голям зор да се ликвидира. Нищо чудно "реактора", който сме купили, да се окаже само празни кашони. Абе мижи да те лажем.

Плътност на потока на енергията... Кой е чувал за него? Опитайте се да сметнете, колко декара земя със смешни фотоволтаици трябва да прецакаме, за да получим енергодобива на един реактор от Козлодуй...

Как изручаха жабетата немскште зелени.. Бербочката, Хабекчото и сие. Щото то Шолцо и партийката му и те им хем пригласяха и най-веч слушкаха. Та да свети уж сфетофарното им правителство. Ама даде накъсо.. токо.. Рестартирането на спряна централа ГОДИНИ разрешения и съгласувания иска. Досущ кат намерение за строеж на нова време отнема. А дотогава... При първио сняг там си светеха с 0.6% слънчев ток, 7% вятърен, 25% газов и над 50% КЮМЮРЕН... Какъв прогрес, каква хубава рецесия и ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ им докараха техните зелени талибани.

За да тръгне България отново към прогрес, всички либерални, умнокрасиви, евроатлантични демократи, трябва да бъдат осъдени за предателство и продажба на националния интерес.

Гледай да е по бързо

Най важното е да излезем от ЕС, защото нашите партньори ни експлоатират

Тебе ли бе мързеливецо

Българите имат високо самочувствие без покритие и се имат за богопомазани.

Помните ли как зелените еко идиоти и соросоиди ни убеждаваха как България няма нужда от нова ядрена електро централа? И как демоКРАДИте затвориха четири напълно функционални ядрени блока. Бай Тошо беше започнал втората атомна край Белене и за близо 40 (ЧЕТИРИДЕСЕТ) години некадърниците го спряха и унищожиха. При положение че платихме повече от половината му стойност. Бах ти и демокрацията, бах ти и евро атлантизма!

Има нужда, но от американска, качественя и безопасна, не руска Всичко руско - в коша, при руските паметници

Смешнико, а ти пък въобще нищо не си разбрал!

Имате нужда не от атомна централа а от негърски РУК!

Не бяха идиоти а добре подковани и заинтересовани злобни личности. Някои сега са дипутати. Рестутиуирани богато. И са готови да убият всички останали с мизерия. Макар че е ясно че като останат малко ще ги избият точно тези, които нямат приятели а само съюзници.

Приближаваме Мариците към зеленио водород на "Азерите" https://bntnews.bg/news/shefat-na-bulgartransgaz-interkonektorat-sas-sarbiya-ima-svoyata-polza-i-za-balgariya-1259149news.html

Скпро пак ще има уранодобив в Елешница до Банско и обогатяване в Бухово до София пък и на други места позабравени

А аз знам и кого ще пратим да ги събират!

ядрената енергия е най-зелената непрекъсната енергия която човечеството може да си позволи в момента! Нито вецовете нито вятръните нито слънчевите и други енергии НЕ могат да задоволят нуждата на човечеството от енергия в момента! Отделно, че чдрената енергия е мноооого по зелена и от слънчевите батерии и от вятрърните електроцентрали! Но някак си искаме да я подминем! не е ясно що така обаче!?

Защото втори чернобил не искаме Америка е добре дошла

хъм явно пак не си разбрал или пък пишеш без да инаш каквото и да е разиране! Но целия свят подминава ядрената енергия! за пример виж Германия! спряха всяка ядрена електтроцентрала която имат! дорив нглия спират ядрени електроцентрали! като цяло, някак си, не е ясно защо, човечеството не ще ядрената енергия!

Пък и Чернобил е в Украйна. Или нас са ни освободили украинците, но за ядрената авария са я предизвикали руснаците. Кажи нещо за Фукушима де!

Ние искаме американски технологии Това ще кажа

И циганите разбраха, че никога нищо руско не се купува Даже проститутка

Да ама ти си Турчин!!!!

След като руснаците не стават за нищо

Химера е за Будала-политици като нашите. За тях да имаш нефтена рафинерия също е химера

Нито една читава технология, един телефон не могат да направят, та централа.ли Нали видяхме в Украйна какво направиха руските некадърници - чернобил! Та тия ли руски простаци да ни строят централа, айде нема нужда!!

Имаме си шест руски АЕЦ блока, произведени от Русия, момко! И не руснаците, ами украинците си гръмнаха Чернобил, по най-тъпия възможен начин! Терорист да беше дошъл и да беше искал да гръмне централата, надали щеше да се справи толкова успешно колкото юнаците там! Друг е въпросът, че ВВЕР отдавна не се произвеждат и недостатъците са изгладени, като сепараторите с графитен връх са премахнати, за да не се получи ей това! Руснаците имат традиции в производството на АЕЦ-и, и явно Турция и ОАЕ са много по-тъпи от вашата персона, че се доверяват на тях. А ние се дояеряваме на тоя, който ще даде най-високата комисионна!

Къде в западна Европа строи росатом Не им дават да припарят на тези некадърници Само аварии знаят да произвеждат

Инженерче

Да си неосведомен не е порок! Но да се мъчиш да покажеш колко си осведомен, и с това да разкриеш как в действителност нищичко не знаеш си е диагноза! Ето, например аз си прочетох какво съм написал и ще се коригирам - в случая, говорейки за Чернобил, дори не става дума за ВВЕР реактори, такива са в нашия АЕЦ, а иде реч за по-старите РБМК.

на менопаузата на баба ти... Не ти ли пуска вече?

Свидетели сме на агонията наркопедофилите. Вчера бившия шев на ЦРУ пред сената каза, че само от свръх доза умират по 100 00 американци годишно.......За последните години имат само опити да направят нещо ново в ядрената енергетика и каквото и да направят е пълен провал..Титаник потъва и ще повлече много народи и техните ресурси............ бягайте към Титаник... Тик..так...ник..

А стига бе! Що така? Май нещо не е наред в царството! Иначе ядрената енергия е най-чиста. И някои държави произвеждат реактори н бързи неутрони, които използват "изгореното" ядрено горива. И такова гориво произвеждат. А ние, както обикновено, гледаме през "крив макарон".

Русия произвежда само война, мизерия и бедност!

И както се казва, "а в това време в Русия", строят безотпадъчна АЕЦ със затворен цикък, защото изотопа на урана който се изполва в АЕЦ е мнпого ограничен на земята. В момента те имат експериментални АЕЦ на този принцип но те не са в единен затворен автономен комплекс, както ще е новата АЕЦ която строят. Нивата руска АЕЦ ще може да работи и с уран който в другите АЕЦ се смята за отработен и се закопава като отпадък. Всички които искат да строят нови АЕЦ освен РФ, обаче трябва да се чудят къде да складират отработеният материал, а складовете на САЩ и други са вече запълнени. Така че тия декларации са меко казано малоумни особено за България където нямаме хранилище за отпадъците. А руснаците превят изчисления че новата им АЕС и останалите които ще построят, ще може да работи с наличният уран който имат няколко стотин хиляди години и то безотпадъчно разбира се. А това че и ние сме подписали документа за развитие на атоманата енергия, е гаранция че нищо няма да стане. Записвайте се за канала ми в телеграм "https://t.me/pprazum за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни, въпреки усилията на ЕС и САЩ. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите. Аз за разлика от дебилите в ЕС в парламента и правителството знам и мога

Химера е бъдещото на ядрената енергетика в България. Извършената диверсия под логото за диверсификация за подмана на ядреното гориво с такова американско, ядрено опасно и гарантирано четири пъти по радиационно замърсяващо, решение взето от неграмотни депутати не знаещи Закона за безопасно използване на ядрената енергия за мирни цели, води единствено към затваряне на работещите 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй........... А щели да строят нови мощности.. Смятат Българския народ за идиоти.....