17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Снощи по телевизията казаха друго - жена започнала да се дави, двамата опитали да я спасят и се удавили, жената е спасена. Спасител пък каза, че спасил мъж, а друг не могъл да спаси. Поне 10 г съм плувал в тази част на плажа на Ахтопол и не съм срещал никакви проблеми. Та няма да разберем какво е станало. То, ако може да плуваш да се опиташ да се бориш с течението, значи си добър плувец, не е опасно. Случаят явно не е такъв.

Когато ви завлече мъртво вълнение ПЛУВАЙТЕ УСПОРЕДНО НА БРЕГА ! ! ! Опитен плувец съм и съм попадал в такова, не може човек да се пребори със силата на тонове вода. Първият път, когато ме хвана едва не се удавих, защото се опитвах да плувам към брега, а то те носи навътре в морето с по-голяма скорост и няма излизане. Аз се спасих от мързел, така да се каже. Легнах по гръб, когато усетих, че не мога да плувам повече, успокоих се и се сетих за старото правило, че се плува успоредно на брега в такива ситуации и излязох за 5 минути от водата. Течението навътре е много тясно и бързо се преплува. Ако се опитвате да го преборите - нямате шанс!

ОБРАЗУВАЛО СЕ Е ТЕЧЕНИЕ ТОЕСТ И ПЛУВЕЦ ТРУДНО ЩЕ ИЗБЯГА МАЛШАНС ОСВЕН ТОВА ЗА ПАНИКАТА - ТЯ Е ОПАСНА ДВЕ ГЛЪТКИ ВОДА И КРАЙ

tonk11

Щото не се бяга. Не трябва да се бориш с течението. Губиш сили и няма много смисъл.

Решението, Приспособление подобно на мек гердан, който може да се надява с уста или по химичен път, при активиране! Става на малка възглавничка под брадата, без да стяга врата. Човекът няма да потъне и чака помощ! Изисква се малко ... който не се чувства уверен, го слага преди да влезе във водата!

надува!

Продължават да се трепат , поне невинни хора не са пострадали !

съболезнования за трагедията, но без да съм добър плувец, си мисля, може би едно въже 10 - 20 м/ 50 кг от лидъла за 5 лв. и в плажната чанта, повечето пъти си нося, може да свърши доста работа

Въжето върши работа, ако е с дължина поне 100м и на него е вързан спасителя, а на плажа чака бойна дружина от поне 5-6 яки момчета, които да го издърпат, когато хване удавника. При това, въжето трябва да е тънко, леко, да не се накисва с вода, да плува, да издържа на сол... И трябва предварително да е подготвено на "змейка" на плажа. Баш това от Лидл не знам колко издържа на ултравиолет. Да не стане така, че след година ще се къса не от 50кг, а от 5?

Много ми е мъчно, че умират млади хора! Това е, защото от 20 години се съсипа дисциплината на децата в училище! Съсипа се образованието и възпитанието на децата ни! И те не могат да се справят с живота, защото се въведе не демокрация, а анархия в българското училище. Още при Кобургището! Закриха стотици училища, включително за деца със СОП. Въведоха делегирани бюджети. Директори - наши хора, мениджъри, не учители! Никакви права на учителя, децата да си правят, каквото искат. Наркомания - страшна, от най-малка възраст! Дистанционното обучение виновно, учителите - виновни, училището и обществото - виновни! Пълна разруха! Резултатът - загиват млади хора и деца, навсякъде! Не само по пътища и водоеми. Агресия - страшна! Безнаказаност и липса на контрол от много институции! Стига бе, хора! Да се вземем в ръце и променим нещата, да защитим децата на България! От нас зависи!

Училището помага, разбира се. Ама това, да научиш детето си да плува, да ходи безопасно по улиците, да кара колело, да се ориентира в непозната местност, да общува с животни, да не бърка в контакта и т.н. си е работа на родителите! А училището може само да обере незначителни пропуски.

купуваш колело за 200 лв и го научаваш! плуване не се учи вкъши, а само с държавна политика ! искат се условия целогодишно и да е достъпно. Сега тук таме басейн не целогодишно, и с ограничен капацитет за брой деца и ужасни условия... МИЗЕРИЯ. ДЪРЖАВАТА Е ВИНОВНА НА 100 процента

Чак пък целогодишно? Приятелчетата от Варна, дори като деца, са плували не повече от три месеца в годината. Сега я отидат два-три пъти на плаж и то за да отпразнуват някой имен ден, я не. Обаче до един плуват по-добре от мен, дето съм квалифициран спасител. На последния маратон от Втора буна до Фара на Галата, ме задмина бабе на 54г, работеща кондукторка. Просто трябва да водите децата лятото до водоем и да им давате възможност да плуват. Дали ще е море, язовир, река (Дунава) или даже открит басеин, но да правят поне едно 20км за сезон, така че да се чувстват във водата свободни.

"бабе на 54"?!?! :))) тука вече се изложи, брат!

До някъде имате право за училищната система, но в случая говорим за безрасъдството на хората, какъвто е и вчерашния сличай. Вчера на вскъде по нашето черноморие флага беше червен и вълните си бяха достатъчно ясно изразени, че нямаш място в моерто. Естествено, никой не се вълнува от въпросните флагове или състояние на морето. Също така, каквото и плуване да тренира, което и едно време беше достъпно за малцина, там няма уроци на ПРАКТИКА какво правим при съотвтното течение в което си попаднал и масовата причина за одавянето продължава да е паниката и грешните решения в следствие на паниката.

искам да се изнесе официално статистика , какъв процент от удавените не могат или могат да плуват! тогава ясно ще се види къде е проблема.... в липсата на басейни в училище и в детската градина. В Швейцария всички могат да карат ски от деца, защото са в Алпите!!! защо децата в България не могат да плуват като сме на море от 1400 г??????

Ходете в Турция и Гърция . Черно Море изобщо не е Море а блато безсолна вода в която се потъва като ютия .

Да се чуствам като осолена скумрия с червени очи и сърбежи, мерси !

докато държавата не разбере, ще 90 пр от удавянията са ЗАЩОТО ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ МОГАТ МАСОВО ДА ПЛУВАТ ИЗОБЩО! не могат защото в бг училища думата БАСЕЙН е като БАНАН преди 1989. в нито една соц страна нямат този проблем! тук само им дай футболно игрище да ритат топка селяните! даже в Сърбия има повече басейни от тука. а трябва да има още в детската градина

А газ за подгряване на водата, от къде? Да не говорим, че ако не се сменят редовно филтрите и не се ползват правилните препарати, тези басеини стават развъдник на какви ли не болести, почвайки от баналните гъбички и стигайки до тежки хронични заболявания. А парите, с които работи МОН не стигат дори да се обновяват мрежите на футболните игрища в училищата, камо ли за толкова скъпо за поддържане съоръжение. Освен товам не се знае каква е причината за удавянето. Понякога по морето има рязка температурна инверсия - горният слой около 1м е топъл на супа. Отдолу водата е лед студена. Случвало ми се, когато плувам, ръката да загребва по-надолу и китската се чувства като в менгеме. Ако човек се е загрял и отпуснал като дроб на слънце и изведнъж попадне в такова, стдената кръв от под кожата попада в сърцето и може да го спре. Тогава, какъвто и плувец да си, тежко ти. Слъчват се също бъбречни кризи - цяла година ял и пил без движение. На морето го ударил на бирена диета и плуване и някое камъче тръгнало баш в най-неподходящия момент. Не всеки успява да излезе, въпреки болката. А най-баналното е, когато неподготвен човек отива да спасява давещ се, който вече е изпаднал в паника. Същият хваща спасителя си за косата и опитва да се покатери върху него. Ако не съобразиш в този момент да го пресираш за топките или да го уцелиш в някое друго особено чувствително място, директно ще те удави. Дори и опитни спасители не винаги успяват да направят техниката по хващане на давещия се. когато джета ги влачи и ги преобръща между камъните или при силно вълнение, когато над главата ти се разбиват вълни.

Мъртво течение: 1. без паника, няма да ви завлече на дъното, това не е фуния 2. плува се успоредно на брега (обикновено течението е с ширина 5м-10м-20м, рядко 50м, много рядко 100м) докато усетите, че не ви дърпа повече навътре 3. ако е много широко, просто се оставете да ви отнесе, докато не почувствате, че отслабва - почвате да плувате успоредно на брега, след това към брега Не знам защо никъде не съм видял табели с какво да се прави по плажовете... Ето идея за всички бизнеси по морето, рекламирайте си бизнеса с големи табели, където има и такива упътвания!

Така е ,ясно и точно казано.И без паника най важното.Това е спасението .Никой неможе да плува срещу течение от 4-5 възела .Настрани и докато спре да ви тегли навътре и после леко леко към брега

Много лошо! Съболезнования на близките! За нашите условия по крайбрежието май ще трябва да се поставят спасителни ппостове вътре в морето. По една понтонна платформа на котва срещу плажа, лодка (най-добре моторна) и спасителите да се сменят на нея по 2-3 часа. Едва ли съм първият, който се е сетил, ама си мисля, че ще намалеят доста жертвите, поне на охраняемите плажове.

На охраняеми плажове рядко се давят. Дори спасителят да е сам, да е дроб-сърма от недоспиване, да не е изтрезнял от снощното и да е зает с някоя мацка. Просто защото го има и ще помогне, ако не в рамките на минута и 40, то на две минути. И ще двигне червен флаг, дори при минимално вълнение, за да може да се махне от плажа и да иде да си доспива/допива/дое... Давят се, когато отидат някъде сам-сами, а не могат да плуват.

По добре да не се намесваме и да оставим делото на давещите се в ръцете на самите давещи се.

Пита се защо тази година плажът е охраняем само в частта на платената зона и чадърите?

Много неприятно-двама съвсем млади мъже и подобна участ.Жалко за тях.Лош късмет или лоша преценка? Много обичам Морето,но не плувам добре.Затова и,може би,не влизам много навътре изобщо. Много обичам Планината,там съм по-силен,особено през зимата.Личната ми рецепта и за двете места е -респект!Внимателно и без екстрийм.Още веднаж-жалко за тях.

Ако Ти е писано да се Удавиш Нема се Обесиш Мъдрост от Векове !@

Пак да го сложа на овчата ти мама

Колко злоба... Двама млади мъже са загинали, няма значение от глупост или незнание.. тъжно..

ЧЕрно море не става август ич, ама ИЧ

Около 2 август, Илинден по стар стил морето е най-опасно и винаги взима жертви.

Ако не отговарят условията да направите верига от мъже, за да изтеглите пострадалия, нещата са за професионалисти. Веднъж на верига дърпахме жена, и си беше зор - тежичка и се хлъзга.

Каква верига бе брат те сигурно на 100 метра навътре. И за спасителите би било доста трудно и рисковано...само казвам

място да се удавиш е на ЮГ от Варна - просто БГ крайбрежието е такова! Сатистиката не лъже...прекрасни вълни, силни течения, пясъчни равни удобни плажове за завличане навътре и надолу... и малоумни туристи смятащи се за безсмъртни!

Извод: Видиш ли някой да се дави,остави го.

Пълен тъпанар си. Видиш ли някой да се дави трябва да прецениш какви са ти шансовете да го спасиш. Ако не можеш трябва да намериш помощ максимално бързо.

Дефинирай "да прецениш шансовете". Вторият може би ги е "преценил" и затова е влязаъл да спасява другия.

Аз сам Мангал И не плащам ток и вода Пия си ракийката и не ходя на море Само за гъби в гората !@

Бас ловим че тия с минусите никога няма да рискуват живота си ама така да се прават на моралисти.

Много съжалявам за загиналите. Дано почиват в мир. Съболезнования на всички близки.

За мира ти давам 100 % гаранция.