Моладжия, кеш, джипи и яко влязоха в речника

Речник на новите думи в българския език разработиха от Института за български език към БАН.

Обратно в новината

Коментари - Моладжия, кеш, джипи и яко влязоха в речника | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е академичен речник. Би трябвало да включва само думи, които са утвърдени. Например, за думата "чао" можем да кажем,че е утвърдена - по никой начин не може да бъде изтръгната, въпреки, че -а-ха,а-ха да я махнем, но като не можем да намерим нищо по-добро да я замести, я търпим от немай -къде. Но думи-еднодневки, като ,например, "яко" в жаргонния смисъл /младежки жаргон/ е "днес я има, утре я няма" - откъде-накъде се включват такива думи? Освен това има речник на жаргоните -да ги включват там. "Даунлоундвам" -това също е вид жаргон и то не трайно установен. Включени в речника, те вече се приемат като норма и се утвърждава тяхната употреба, което е неправилно.

Всичко се изпочепати и изоноде..

ами я си представете ,през турско,монастирите /тогавашната Б.А.Н./да са заменяли българските думи с турцизми!!

Възмутен съм. Както е тръгнало след 2-3 десетилетия няма да има Български език,няма да има и България. И всичко това ще стани заради манталитета ни на предатели. Спомнете си, кой е отварял крепостните врати на турците?Продължете - Ботев, Левски и стигнете до наши дни.Това правят сега тези малоумници от БАН. А причината да навлязат в "обръщение" тези коментирани чуждици, е ниската езикова култура и очевадната чуждопоклонност на преснозавършилите в чужбина. Те просто не са учили и знаели Български и неговото огромно богатство на думи. Е .... да си спомним - " поради что се срамиш да се наречеш Болгарин....."

Тия в БАН, ако ги МЪРЗИ да приказват- нека използват всякакви съкращения на думи, но маршруткаджия, моладжия, инсайдър, бодигард си имат думи с които се заместват в българския език.Като ги МЪРЗИ да приказват, не им е мястото в БАН, а на пазара(битака). Да сложат хора които не ги мързи !!!

Няма такава дума. Пише се PR. Смешници!

Естествено, когато един ескимос е утрепал елен, за останалите е достатъчна думата "еленоубийство". Щото се знае , че всички ще ядат и останалото не е важно. Животът и улицата налалагат думите, щото смисълът на езика е да предаде максимално количество информация в съкратена, доколкото може, форма. Точно затова кратката и ясна дума "менте" доби популярност със скоростта на свелината, навремето ! И тези пак са закъснели с 5-10г в "науката" си - има и дума "седераст", докато в комунистическия му еквивалент си се употребява традиционната дума! Ей го примера - помислете за етимологията на тези думи и ще разберете - лингвистиката (езикознането ) е велика наука, и често пъти много весела !

"Оутсорсинг" дет я каза бат Бойку - ко значи? Нещо футболно май?

и според менЕ ще рече , че му е Аут сорсинга. Сорсинг... като се разрових.. гледам - това са си източници!? Кви - и аз не знам! Като го знам обаче къв е безкористен - това ще са си източници на ЗНАНИЯ и умения в "ипончене" най-вече!

Това е като латинският при докторите - да не разбере пациента колко е зле. Сигурно иска да аутсорсва народа в Азия за да работи за паничка ориз, а себе си на Запад за да е с по-голяма заплата...

Ама защо да са виновни тези от Бан че са добавили тези думи в речника? Виновни са тези които ги използват - всички ние. Когато някой хора използват чуждици се мислят за много "фешън" и така те навлизат в обществото. Има "репетиция" на тези думи от политици, и се разпространяват многократно чрез медийте. Същото така когато някои правят "транслейшън" от английски много често решават да пишат английската дума защото са "иноватори" ;) Пиис анд май дъ форс би уид ю!

Напълно съм съгласен с този коментар!

Да не забравят и Вувузела - от лятото насам стана доста популярна и несъмнено ще заеме полагащото й се място сред редиците други щуротии...

Каква е тази дума смърфинг? Мислех си че знам английски (и български) но я няма и в англиийския речник. Моля преведете я на разбираем език че съм неук ;)

Smurfing е финансов термин за нелегални трансакции.

Голям рев падна. Всичките тези радетели за чист български език обаче не знам къде са на живо. Сигурно или копаят или орат, защото хората, които пишат по форумите са грандиозни неграмотници. А нежелателното ползване на даунлоадвам... да, защо да не го заменим с цяло малко просто изречение? И това, ако не показва колко ни е богат езика. Виждали ли сте програма на която интерфейса (графичният посредник ли ще е това?!?) е преведен на български? Като сейвваш нещо, никой няма да си помисли, че говориш за добрата си форма или маниери, всеки ще разбере, че говориш за компютри. Затова пазете си езика чист при поезията, а в техниката бих искал с възможно най-малко думи да се предава възможно най-много информация (знание не е точно информация, нали?)

Напълно съм съгласен с този коментар!

А думата "фелацио" дали е влязла и тя официално в българският език? Чудно ми е какво ли определение ще има?

Има я, приятелю, има я. Просто отвори някой речник (на чуждите думи).

Особено пък думата омбудсман! Дори и такъв щат има в държавата и съответно назначен на него наш човек, който отдавна е в нетрудоспособна възраст и редовно си получава заплатицата и пенсийката. Каква работа е свършил - всички знаем.

Научен работник съм в съвсем друга насока (и както се вижда за добро). Не само не одобрявам, но съм крайно възмутен от тези "научни работници - българисти", които са задължени да пазят чистотата на нашия прекрасен език, а не да си измислят и въвеждат чуждици като бългаски. Да не говорим, че допускат в речника си улични жаргони.

А кога ще влязат дупетата, дедесарите, гербаджии?

Иво - говорите предубедено: понеделник и четвъртък, а сега може би - само четвъртък, са присъствени дни в Института за български език. От което не следва, че през останалите дни от седмицата хората не си работят в къщи, в библиотеката.

По тази логика и аз съм един научен работник в къщи с книгите.

Потресаващо е, че все още има хора, които възприемат лексикографите като своеобразна езикова гранична полиция, която пуска/не пуска определени думи да навлизат в българската езикова територия.

Криворазбраната циливилизация... Хора, които не знаят английски и дори български използват английски думи с български окончания, а "банаджии" узаконяват неграмотността и простотията. Сложете и "фенка", "токшоу", "пиарка", "примоция", "константен мониторинг на дивелъпмънта", "сейввам", "зипвам", "принтвам", "имиджмейкър-ка".

Идиотията БАН да се закрие час по скоро.

Не харесвам Дянков, но май е прав за БАНаджийте!

Голяма срамота на БАН която позволи не само да влезат много чужди думи, за които има чудни български (положение, управител, област, подробност и т.н.), но тези чужди думи да се произнасят по един глупав начин..Срамота пак!!

Тези думи ги чуваме всеки ден, защо да не са в речника?

още едно доказателство, че комунистическия БАН, който съществува само в Русия, беларус и Северна Корея трябва моментално да бъде закрит. Френската Аакадемия е съвсем друго нещо а комунетата от БАН спекулират с нея.Обикновен остров на комунизма. Тази руБрика спокойно може да се води от кадетрада по "български език" в СУ "Кл. Охридски" а не от излишни тъпанари от БАН

това е пълно безобразие! всяка държава си пази езика, а ние определяме като нежелателни абсолютни чуждици и измислици!!срам за бан!!!срам!!!

Тия речник-джии от БАН са с впечатляваща широка култура. Обръщам внимание на широко разпространеното "простотия"- има ново значение.

Настоявам да се включат също и - килър, БАНаджия, а също и Килър на Банаджии! Освен това "стенбай кредит" се пише стенДбай.

това е уясно. повечето от тези думи са ненужни камо ли да са в речник. пр не е никаква дума не виждам засто трябва да е в речник. ако е застото се изполва нека си я пишат на латиница като сакрастение за вразки с обстествеността

Пази боже сляпо да прогледа.......

ОТВРАТ! Гадовете искат да заличат Българския език.

И ЖАРГОНА ЛИ Е ДЕЛО НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ? ТОВА Е КОЩУНСТВО! ПИШЛЕГАРИТЕ, АКО УПОТРЕБЯВАТ ТАКЪВ НЕДОСТОЕН РЕЧНИК, ТО АКО ИМА ЗДРАВОМИСЛЕЩИ, МИЛЕЕЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДА СПРАТ ТАЗИ ГНУСОТА! ПАРИТЕ НЕ СА ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ!

Щом се стигна дотук, отворете речника на българския език и изсипете в него всичко, без подбор - целия уличен език с всичките му "екстри", даже и кодовите думички на наркоманите, на престъпниците, на чалгаджиите. В чалгаджийска държава ни приляга чалгаджийски български език.

Кой ще утвърди такава простотия?

Някой може ли да ми обясни какво означава "моладжия" ?!?!? С този речник "банаджиите" доказват, че вместо да са пазители на българския език и да следят за правилната му еволюция , те легализират думи, които не са нормални и правилни (и нямат основателни причини да съществуват) ... и съответно допринасят за упадъка на езика ни !!!!! Поредния срам ...

Обяснявам - Както в повечето бедни и хаотично недоразвити страни ,така и тук в олигархата БГ се строят денонощно огромни циментови сгради : с много паркоместа,магазини и ...... представители на силно развитата професия "магазинери". Тези юнаци и посещаващите огромните циментови сгради се наричан МОЛЦИ ....а не моладжии.

моладжия = молец = човек, който се разхожда в молове :) По тази логика - "уличница" би трябвало да означава жена, която се разхожда по улицата. А дали са включили в речника и думата "магистралка"?

хАмериканците си имат също дума за "моладжиите" - mallrats. Има даже такъв филм, чието българско заглавие е доста сполучливо - Кибиците на мола.

Ами да, аз така наричах старата си кола;)

Ай донт ноу иф иу агри уит ми бът афтър фифти иърс уи уил ол спик инглиш енд деър ис нотинг уронг уит дис. Глобализеийшън из нотинг то би афреид ов :)

"Моладжия"?!? В българския език вече си има дума за постоянните посетители по търговските центрове т. нар. "молове" - молец ед. ч, м.р., молци - мн.ч. :)