Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта

Празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен"

Обратно в новината

Коментари - Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

-Атанас гилди и аз гилди... Това е верно, но се отнася за Атанасовден по стар стил - в края на Януари. Та, спокойно. Да изчакаме още няколко дни.

Ква пролет, още е януари ...

По реално можеше да бъде казаното когато Атанасов ден беше на 31 януари, ама сега като го гледам какво е навън направо пролетта е ''на прага''...

Дира стига сте пропагандирали папския календар !!! Атанасов ден е наистина на 18 януари,но не по политическия-административен календар,който папата е наложил през 1916 г. в България,а по църковния,който си е на 18 (31) януари ! Днес е 06 януари ден преди Св.Богоявление-07 януари !

а не по католическия по който ние празнуваме

Вярно е, че има поговорка "Танас гелди, яз гелди", обаче не трябва да се забравя, че на времето Атанасовден е бил на 31 януари , т.е. 13 дена по-късно.

атанас гилди яз гити

Само че по стар стил. На 30-ти януари. Днес все още е рано, да се сбогуваме със зимата. Както и да е ЧЕСТИТО НА ИМЕННИЦИТЕ! Да почерпят!

Разбираемо е желанието на повечето хора да си имат имен ден, но не виждам някаква връзка между Атанас и Тинка. Един познат на име Ради много искаше да има имен ден и го празнуваше на Рождество, защото започвало с буквата Р. Та така.