17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Римляните, галите, саксонците и скандинавците понеже нямат своя отделна азбука живи да ги оплачеш. Единствения проблем че вместо да преписват като изоглавени на азбука която само те си разбират ползват обща ... и не инсталират фонетичен драйвер!

Имаме 20 букви от гръцката азбука в съвременната кирилица. Глаголицата е уникалната азбука. Само няколко от буквите са новосъздадени, а две са заети от иврит. И кое е уникалното?

Съгласен съм. Кирилицата не внася някакво революционно нововъведение и е било много по лесно да се ползва някоя от съществуващите графични системи. Глаголицата е била непрактична и се е върнала на 90% обратно към гръцката азбука. Заради 4-5 букви които могат да се заменят с коминации е безсмислено цялото упражнение.

Хубаво се перчим за азбуката ни. Даже и в Европа вече я признават..., ама само на думи. В БГ всички табели за населени места, реки и т.н. са написани и на ЛАТИНИЦА. Кажете ми една европейска държава, в която се пише на латиница, в която тези табели са са и на кирилица. Ами регистрационните табели на автомобилите? Ние ползваме само букви, които имат еквивалент и на латиница, но не сте ли виждали чужди автомобили с букви в номерата F, G, W, V, S, R, и т.н. Значи ние сме съгласни да ни налагат ограничения и същевременно се бием в гърдите, че признават нашите букви и език в Европа, ама май само на думи...

Брацката Расийска страна си вярва,че Св.Кирил и Методий са преписали тяхната буквица и са я курдисали за кирилица. За глаголицата не споменават, за Климент Охрдиски тоже. Те са си самодостатъчни. Тъй,че се хваляме само за нас. На велика сила да обясняваш, че си я ограмотил файда няма. Руският слон - най-голям, руския айроплан на убаф,рускините - най-убави, руският газ - най-газ. Те тва е : руското лайно най-мирише.

Руснаците признават и никога не са отричали принос и величието на братя ГЪРЦИ Кирил и Методи (те не са българи ) и признават ги за светци и като такива ги почитат и признават заслуга на българските книжовници продължили делото на братята .Но такива нищожества и лекета като теб, които никакво отношение към труда на великите нямат,но по една случайност са се родили на тази територия само позорят БГ и я дърпат на долу. И често резултатът го виждаме като една мъчна реалност.

Тия неща си ги знаеха и по време на ""социализъма"", нашите винаги са казвали ""българската"" азбука. Лично аз нямам нужда от помпане на празно самочувствие,Тоест това ,което имат и ползват и други народи/кирилицата/, чак пък да е само и едниствено българска !!! А първоучителите нима са я разпространявали само и единствено с идеята да побългаряват?

А каква друга може да е кирилицата, освен българска. По това време не е съществувала никаква друга славянска държава,освен България. С изключение за кратко време Моравия, където е правен опит да се разпространи глаголицата.

Чудно защо чужденците (словаци, франзуци и т.н.) като видят кирилица и казват ааа руски език. И аз трябва да им обяснявам че това е български език, а не руски.

Ти като видиш латиница за какъв език се сещаш - за английски, за немски, за френски, за испански, за холандски ..... или се зачиташ в текста и тогава решаваш ??! Е и при чужденците е така. Само дето те не се зачитат в текстовете, защото буквите не са им познати. И директно казват руски, тъй като най-често са срещали такива букви в руски текстове. иначе "Кирилицта" (супер неподходящо наименование според мен), може да бъде открита в текстов на цял куп езици .... включително и монголски.

Българска е, да не е монголска...

Како, бегай с тая пропаганда, оти ставаш смешна.

Изявлението на госпожата, че "кирилицата е българската азбука" им напомня на един велик български филм, създаден от велик български режисьор, с главна роля, изпълнена от един от най-великите български актьори. Един от двамата главни герои във филма беше дал интервю във вестник, като заглавието беше: "Човешкият организъм - съвкупност от клетки". Има ли умни хора останали в този уебсайт, които да се сещат за кой филм говоря? България се е превърнала в тотална пародия, след като "доцентите" пишат пълни, абсолютни глупости!

"Двойникът"

няма велики български филми, освен Тютюн,нито велики български актьори, освен А. Карамитев

Велик филм без участието на велик актьор, и велик актьор без участието във велик филм ? Трудно достижимо !? А конкретно - една от причините ФИЛМЪТ "Тютюн" да е "велик" е младата актриса Невена Коканова(Може да бъркам, ама май тя беше на червеният килим в Кан). Докато Апостол Карамитев, да беше талантлив, много приятен и обичан от всички "Специалист по всичко" или ако ви изнася повече "Любимец 13".

И да прав си. Ако е казала точно това, е смешно. Защото : Кирилицата е българскаТА азбука, както е и монголскаТА азбука(не споменавам други защото не искам да влизам в политико-тролски дебати). Можеби ако беше(или е) казала: "Кирилицата е българска азбука" ....

Както и да го каже и да го наглася, видно е, че не може убеди даже и 5те милиона останали в собствената й страната, че светът трябва да заговори на уникален български, а за останалите непросветни на земното кълбо да пропишат на кирилица, при това непременно уникално българска, щото на нея по някакви си причини, така й се иска.

И гледай ти , като тръгнали от нашта уникална покрайнина и ето вече 300 000 000 по света сега пишат на уникална кирилица!!

Българите сме на път да задминем "наште братя" - "македонците" по издуване и вадене на голям....

бе то тъй ма Климент е Оридски не Преславски ....

ЗАЩО НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ АЗБУКАТА ОТ ПРЕДИ 09.09.1944г. ,защо шепа комунистически мекерета целенасочено я осакатиха ?????

скрий се бе кьопек смърдящ

То не е точно азбука, а правила за правопис и синтаксис. Принципно и аз мисля, че има доста предимства в стария стил. Би било добра основа за сближаване с Македония - могат и те да я възприемат (т.е. да си я припомнят). Дори и в руския стария правопис преди революцията е доста по-близък с българския отпреди 1944. Някой усилено гледа да раздалечава подобните неща.

Българската азбука е създадена, за да се преведе Божието слово и да е разбираемо от българите ! Нека да не забравяме ,че още Ів. българите са християни ръкоположени от св.Павел и св.Андрей и нека се престане с елементарната манипулация "славяни" и хората трябва да се отърсят от тази лъжа ,защото това е потически термин ,колкото и на някои дървени и ограничени същества не им се вярва !!! За папата и римляните всички ,които не са граждани на империята са "склаве" /роби/ и един хърватски тарикат през 16в. създава това понятие ,което добива гражданственост! Защо поляците ,чехите , словаците и хърватите не пишат на нашата ,българска азбука ,а след глаголицата веднага приемат латиницата ?

Интересно е как Прабългарите са научили славянският език

Свети Борис ги е изклал и не им е дал шанс да се ограмотят.....

ама то, за да се знае историята не се ходи в кварталните клубове на разни красиви, симпатични и прочее бърдуци тип Тома Биков и прочее

Крайно време е българските политици , журналисти и учители да престанат с СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ГЛУПОСТИ И ДА РОБУВАТ НА ИДЕИЛОГЕМИ ! Крайно време е истината да възтържествува независимо от мнението на някои политически зомбита ! ДА КИРИЛИЦАТА Е ЧИСТО БЪЛГАРСКА АЗБУКА СЪЗДАДЕНА ОТ СВ.КЛ.ОХРИДСКИ ,А ГЛГОЛИЦАТА Е СЪЗДАДЕНА ОТ СВЕТИТЕ БРАТЯ ,българи по род /ясно казано в Житието на Кирил/ !!!! Е тогава те са забравили да се допитат до съвременните политизирани "историци" !!!! Колкото и да ги боли "великите братя" ,историческата истина е тази !

И аз съм правил твоите грешки в разсъжденията. Делото на Кирил и Методий като азбука се отнася за звуците, а не толкова за графичното оформление. Климент Охридски създава сегашните знаци като взема от гръцката и латинската азбука плюс малко допълнения. Правилно е опростил графичния вид, иначе щяхме да се мъчим като грузинци и етиопци с нещо по-близо до йероглифи отколкото до опростена азбука. Азбуката е идеята звуци като А, Б, В, Ж, З, Ч, Ц, Ш да имат отделни знаци. Самото оформление е важна подробност, но не основното. Ако само графиката беше важна, можеше да пишем с гръцки или латински букви - само че добре знаем какви простотии се получават опитвайки се да напишеш Ж, Ч, Ш с азбука, която ги няма. Чехите пишат уж на латиница, но с модификации и в голяма степен ползват и те азбуката на Кирил и Методий с латински "фейслифт" вместо Климентов (Охридски).

Аз не разбрах кирилицата Българска ли е или Прабългарска.

и двете?

Глупости на доцент,още студент първи курс БФ научаваш,че азбуката,на която пишеш е вариант на византийско писмо и той НЕ е създаден от Кирил И Методий,те никога през живота си не написали и ред на кирилица,създадената от тях глаголица просъществува много кратко в България и по неведоми и за истинските доценти причина е заменена с модифицирана византийска пименост т.нар. кирилица,най-дълго глаголицата е запазена в Хърватска ,докъм 18 век

да, но модификацията е поискана от българска страна и е направена на наша територия. и така, имаме вече нов азбучен вариант- български.

я вземи да погледнеш, чисто графично, символите от розетата от Плиска - на кое ти приличат - на кирилица или на глаголица ?! И колко съвпадения откриваш между знаците от едното и другото ?? А розетата доста предхожда азбуката, сигурно със стотици години. После се поразрови и виж графични изображения на две много по-стари азбуки - Линеар А и Линеар Б. те са на около 2-3 хил. години, от един остров, някога населен с траки. Е там съвпаденията са още повече ... може би на около 70 %. Що ли така, с това изкопирано "византийско" писмо ??? Впрочем, идеята за Византия и византойското възниква около 500 години след паданато на Източната римска империя под турско владичество ......... нали знаеш?!

Е измислица на немската руска императрица Екатерина. У нас славяни няма. Има такива в Северна Европа Славяните ползват Българската азбука! Лизането на рушки задници на тоз светъл празник е кощунство!

И ние имаме смес със славянска кръв, но сме си бамбашка. Тука е центърът на Европа, да знаете всички -и славяни, и не-славяни.

сте лъгали българския народ. Никой не знае да чете и пише на Кирилица, с изключение на няколко университетски преподаватели, защото Кирилицата се пише с гръцки букви. Ние четем и пишем на руска азбука наречена "кирилица" , която няма нищо общо с гръцката Кирилица,защото е латинизирана като тюрлю гьовеч.

глупости на търкалета. Поредния който не прави разлика м/у азбука и шрифт. Аман от продажни келеши.

Елементарен сте! Именно в очертанията на буквите е тяхната скрита сила...Българщината в сегашната ни "КИРИЛИЦА" е изкормена...!!!

Какво исках да кажа, а да кажа исках че учителите трябва да учат селяните на книжовна реч по телевизията , не жаргонни и диалектни изговори, ако искате да сте истински американски идолопоклонници а не просто подражатели на британска англия.

... това е абсолютно задължително...!!!!!! Освен че българския език е признат за официален в ЕС,д

Не се карайте, невежи дами и господа ! Защото Кирилица не е азбука, а жената на Кирил.

Апцелиутно. А Глатолица- жената на Глагол.

Българската азбука е на кирилица. А сигурно има и други. Шиши - отличник

Да, руската.

Руската намеса от 18 в. в нашата азбука е със спорно значение: от една страна се премахват знаци наистина ненужни и взети от гръцката/за пси, кси/, но от друга страна се изхвърлят едни от най-красивите ни букви: юсовете /носовки малка и голяма, както и старите ,красиви букви за ю и я/. Тези красиви букви обаче се пазят дълго време в нашето писмо и се изхвърлят окончателно чак при осакатяващата опростенческа реформа на правописа ни след 9-ти септември, довел до объркване на доста правила.

тези красоти, бе отворко!

Злобата не помага, когато срещу теб е истината.

Ѣ, ѣ Ѧ ѧ Ѫ ѫ Промените от 1945 година, особено изхвърлянето на буквите ѣ и ѫ, се разглеждат като предателство спрямо западните говори, в частност македонските.

Да, Русия внася от България Кирилица през 10 век. Тази Кирилица е силно модифицирана в Русия и се връща тази руска версия на Кирилицата през 19 век и на нея пишем ние днес.

А къде сме се драпали през 19-ти век?

Каква русия през 10-ти век? Та по това време в московските блата е имало само жаби и блатни орки.

За какво е всъщност тази гюролтия! Кирилицата била българска, е да ама то трябва да се чете! Да, кирилицата е сътворена от Преславската школа, обаче това не е сегашната кирилица. Ние сме я изнесли в Русия - вярно е, но тя е съдържала много символи за звуци от гръцкия и сложно изписване на някои звуци от славянския език. Затова Петър Велики нарежда да се извърши реформа и част от символите са отпаднали, а друга част са заменени с латински (R - Я, С, К, У и т.н.) и сегашния вид го дължим в някаква степен на Русия. Така, че специално за сегашната Кирилица, е по-справедливо да се определи, като славянска!

Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище. Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното право и не само там!!! копи-пейст ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 2014 в София се проведе първото издание на Типофест - единствен по рода си фестивал, посветен на типографията. В рамките му бе публикуван и Манифест за българска кирилица, в който са формулирани историческите и съвременните нужди от използване именно на българската форма на кирилицата. ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се като въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........

Проблемът на българския език и кирилицата е, че всички такива като тази госпожа са там по шуробаджанашка линия. Няма кой да ги контролира и затова си мислят, че могат да разтягат лакардии всякакви, да правят-говорят каквото си поискат, без да има кой да им потърси сметка за грешните пари изхарчените за начесване на крастата на някой фанатизиран партиен търтей (търтейка).

Кирилицата и използващите я , са заплаха за американските интереси ! Решавайте кой , кой е !

Отивате в Словения, Словакия и обелвате няколко суми на български.Я го направете и в Покрайната -ще ви гледат като теле в железница!

Е, все пак мужиците казват за писмеността..Взехме я отнякъде! ..., а не ..Ние сме си я създали! A?

Какъв интелект само лъха от русалийката!?

Дълго е за пояснения, какви са перипетиите около т.н. "Солунски братя" -поне 13 страници в Бултаймс.ком от днес и отпреди 1 година: "За българската писменост, за просветителите Кирил и Методий, за Крум, Борис І, Симеон и други велики българи. За Хазарска-България (от “Непознатата история на българите” по българските летописи)" Публикувано на 24.05.2018 в България https://bultimes.com/za-balgarskata-pismenost-za-prosvetitelite-kiril-i-metodij-za-krum-boris-i-simeon-i-drugi-veliki-balgari-za-hazarska-balgariya-ot-nepoznatata-istoriya-na-balgarite-po-balgarskite-letopisi/

Никак не е дълго. Всичко е казано в студията на професор Георги Сотиров "Чие е писмото Линеар Б". "Трако-пеласгийския произход на Линеар Б не може да бъде забулен с неясните намеци на самонадеяни или просто твърде лековерни елинисти". Задължително четиво или Как се фабрикуват лъжите в историята на българите. /Западните добичета, говедото Иречек и телетата след него/

до Рандал Цвинге 13:56:40 Да, това е една от версиите и аз я подкрепям. до Адолфо 13:59:11 Не, не смятам, че е така- смесването на новото място с угро-фини, татари, монголи и пр. не означава непременно, че /пра-/българите са били такива като произход. Давам си сметка колко фантастично звучи тази теория за много хора, но според мен тя е напълно логична и е въпрос само на време да бъде доказана.

Колко фантастична? Колкото тази на Галилео Галилей? :) Понеже ни е здраво вбита със сърпа и чука една недоказана теория, всичко друго се нарича фантастика. А как се доказва наличието на "славянско море" и смесването им с българите? Как се доказа, че Канасувиги Еспор е довел една шепа хора? Как се доказа, че са били тюрки? Че са вярвали в Тенгри? Да не продължавам, че край няма

Едно кривокрако, мързеливо , крадливо , смрадливо и..ебливо племе пресече Истър и се устреми в пределите на Империята.

добре са описали руските тролове, ясновидци просто

кирилицата е чужда азбука наложена ни от предатели за да останат като царе в историята! джендърска работа е кирилицата!

балкански професоре, или млъкни, или дай твоята истина по въпроса, но аргументирано исторически, а не политически...

Да не излезе после, че кирилицата е чувашка и татарска, защото това са другите народи дето имат претенции, че са българи, май по-добре да си остане славянска, защото България, въпреки името си и хановете дето са я основали все пак използва славянски език (и култура).

Има теория за общ произход на местното "тракийско" балканско население и "прабългарското" в земите на някогашната Велика Болгария. Предполага се, че една част от изконното балканско българско /"тракийско"/ население по неизвестни засега причини в някакъв момент е емигрирало на изток, установило е там своя нова държава, смесило се е с местни азиатски елементи, а впоследствие се връща отново в старата си родина на Балканите и участва във възстановяването на българската държавност тук.

Randall_Zwinge

Птичината не е неисвестна. Причината е отварянето на Босфора и изливането на Средиземно море в Черно. Причината е т. нар. библейски потоп. Само че това се е случило преди 7500 години, когато етнонимът Българи все още не е съществувал.

Те форумите са пълни с всякакви такива теории, най-интересни са теориите на афроцентристите дето били ползвали летящи чинии в Древен Египет преди 3000 години. Засега май остава на ниво псевдонаука и псевдоистория.

Глупости Прабългарите са угро фински народ и са преки наследници на хуните заедно с унгарците и част от турците То в световната история си го пише за наследството на хуните Ама тука се чете само съветска история

Първо, няма никакви писмени доказателства за това. Второ, тракийски не е = на български! Това, че сме асимилирали някакво количество траки, не ни прави такива, произходът ни е далеч по-различен, драги!

От говор до език, от език до букви има голяма разлика. Как ще докажеш, че тези уж 300 милиона, които пишели на кирилица са българи, щом искаш да тръбиш, че кирилицата е българска?? Даже и четвърт от тях не са. Не е ли това свръх наглост от световен мащаб?

Произходът на кирилицата е български. Не е задължително всички, пишещи на нея, да са българи. Но азбуката им Е българска. Просто е.

пише с нашите букви? Всички са шльокаджии, бе!

не казва, че са българи. По принцип буквите са финикийско творение. Това са финикийските знаци, макар че повечето хора мислят, че са парите. На основата на финикийските букви са разработени гръцката и латинската азбука. Значи ли, че всички, които пишат с тях, са финикийци?

Това са си нашите букви. И не само Ж, Ц, Ч, Ш, Щ, Ю, Я, Ъ, ь, ами и повечето други, които наричате гръцки, ама те са финикийски най-напред.

Да, но тук вече става дума за история от по-друг "подред" или "надред". В случая говорим за установените названия на нещата през точно определен исторически период. А произходът на ползваната от елините "гръцка" азбука е въпрос от по-различно естество. Лично аз определено смятам, че няма нищо общо с линеар Б, който е едно азиатско /постегипетско?/ сричково писмо, а е свързана, както и вие отбелязвате, с финикийското /звуково/ писмо. Оттам- възможността да има две различни традиции- микенска и елинска, първата- наследник на египетска традиция, а втората- на шумерско-финикийска. Справка -буква Ш.

ние също да сме наследници на шумерската култура? Защо трябва да сме взели буквите от финикийците през гърците? Какво пречи да сме ги взели пряко? А и те са само 22 и пак липсват тези, дето ни трябват само на нас :) Тях откъде сме взели?

Ами, за да не скандализираме тотално аудиторията - иначе нищо не пречи да сме директни наследници /с някои примеси/ на елините /не гърците/, преместили се на север при нашествието на афро-египто-микенците по техните земи /за да няма кървави конфликти, примерно/ след земетръсните процеси на о. Крит... А елините- да са наследници на финикийците и шумерите. Възможен е и примес на преселници елини+ финикийци+... по нашите земи. Според мен има очевидна прилика между египетската хтонична храмова култура и тази на о.Крит- микенската. Намирам, че от друга страна има и прилика между слънчевия култ на Аменхотеп 4.-Ехн-Атон и култа към Атина-Атена-Атон. Предполагам, че някъде във времето е станало смесване на двете традиции и оттам-някои смислово конфликтни елементи в древногръцката митология.

Те ни псуват и обиждат, Вие се притеснявате да не ги скандализираме с предположения, които често са по-добре обосновани от господстващите теории (колко хубаво определение - не че верни, но господстват, насила се налагат :)) Ние сме си тук открай време, но не сме траки, това име са измислили гърците. Името българи за живущите тук хора се промъква в някои много ранни документи, които нашите историци отминават с гордо пренебрежение, но те съществуват. И искат обяснение.

Възможно е създаването на глаголицата за великоморавските славяни да изпълнява 2 функции: - откъсва славяните от прякото литургийно и пр.влияние на католическата църква и ги приобщава към византийската ортодоксална практика и традиция - прави това елегантно, без да намесва директно гръцката азбука, създавайки вместо това "глаголицата" , която впрочем има доста общи елементи с грузинската и дори арменската азбуки. По това време политическата ситуация е била такава, че не е налагала създаването на специална азбука за българите- нашите писмени паметници дотогава са на гръцки език или поне с ползването на гръцката азбука. Впоследствие тази азбука бива нарочно допълнена със специални букви, които отразяват съществуващите в български език и непознати в речевата практика на гърците звукове като ж,ш,щ,ч,ъ, а също буквите ь,ю,я за отразяване на други особености в речта ни. Логично е тя да бъде наречена " кирилица" в памет на Кирил, който е бил учител на нашите книжовници и първи и блестящ защитник на правото на нелатиноезично, не гръкоезично и неюдейскоезично население, като напр. славяните, да използва своя собствена писменост за богослужебни цели. Впоследствие нашите /естествено/ ръкописни църковни книги биват пренесени на север /Киевска Рус/ векове по-късно. после азбуката и книжнината влизат в традицията на Московската Рус-и накрая Петър Първи поръчва направата на печатен шрифт на българската азбука, за църковни и светски цели.

че такава е била целта на гърците. "Бой се от данайците, дори когато ти носят дарове!" :) След като вече разполагаха с глаголицата, защо не я предложиха на княз Борис? Защото на нас си мислеха, че могат да наложат робство, без намесата на католицизма, но княз Борис използва всички възможности за независимост. Не смятайте, че щом запазените писмени паметници са на гръцки език или с гръцки букви, значи не е имало други. Хартията гори, а камъкът - не. А каменни надписи имаме не само на гръцки. И на тях ги има тези букви, дето ги няма сред финикийските.

Двама-трима българофоба (Путински слуги) продали родината си за кирливи рубли се опитват да ни убедят в измислиците на Кремъл и да унижат родината си.

Много моля да се прави разлика между азбука и шрифт. Една и съща азбука може да има хиляди шрифтове- плътни, с тънки линии, с и без завъртулки и украси...може да се ползва за ръкописен и печатен текст, с очевидна разлика в подробностите, но не и в същината на графическото очертание на буквите. Азбуката НЕ е шрифт. в този смисъл, очевидно Петър Първи не е създал кирилицата, а само е наредил и одобрил създаването на един от многото възможни шрифтове за нейното ползване.

сте им го обяснили, ама те не искат да разберат. Нали дори президентът им каза, че взели азбуката от македонските земи, сякаш земята ражда и букви, а не ги пишат хората. Освен това византийците им ги дадоха, заедно с много наши книги - и те от земята изникнали, а после и много наши книжовници отидоха да им помагат, а те ги забравиха, ".. но Бог вижда, Бог всичко вижда..."

Президентът направи това съвсем целенасочено, по политически причини. То беше повече насочено към нас, отколкото комплимент към македонците.

е политика, за съжаление. Ясно ми е защо го каза, не ми е ясно как може да го каже. Все пак лъжите и манипулациите трябва да имат някакъв предел. На нас го каза, те все на нас го казват, а уж ни били братя, като Каин.

Къде е Петър Първи в цялата конфигурация не е съвсем ясно. Руснаците дълго време твърдяха, че тяхната /!/ азбука е измислена от...Ломоносов, който в действителност е направил една от реформите на азбуката, която те използват. Когато казахме на наша позната русдкиня това, тя ни гледаше доста учудено. А на нас кой ни е виновен, че все позволяваме друг да говори от наше име и да ни представя пред света. Така беше дълго време, дано не сме пропуснали времето все пак да отворим очите на другите народи за истината.

Елементарен сте! Именно в очертанията на буквите е тяхната скрита сила...Българщината в сегашната ни "КИРИЛИЦА" е изкормена...!!!

Имам усещането, че следващата стъпка на Позитано и Решетников, след като обезличат азбуката ни, е да почнат да ни втълпяват, че сме сърби, по начина с който процедираха с българския народ във Вардарска Македония!

Тролски, най-лесно е да се сърдим на някой друг, че си провежда своя политика. Въпросът е ние къде сме в тази сложна игра? След като позволяваме да ни управляват неуки хора, които не знаят нито историята, нито даже книжовния български език и не обичат да четат, те така и ни предтавят пред света. На кого да се сърдим, освен на себе си?

Много моля: - Пишещите тук които не желаят да ми обяснят защо св.Кирил и св. Методи и техните ученици са дали азбуката си на св. цар Борис а не например на Франките? Или на руския цар? Защото само св. цар Борис я поискал !!!! Франките си имали латиница! А който чете знае че тогава Русия я нямало! Та молбата ми е: - Русофилите да ми пишат на руски -пак ще ги разбера,нали за това им дадохме буквите!

аз не знам какво ТИ си дал на руснаците, ама тази днешна кирилица е изцяло благодарение на желанието на цар петър да ползва печатна машина. през 1708 той поръчва да се изготви "гражданской шрифт". Провери, преди да ме плюеш. След това, провери каквито и щеш писмени източници от преди 1708 и виж дали нещо въобще разбираш... Едни такива фръцкоподобни омеги ро-та и ламбди е била прехавалената ти "българска" кирилица

Предполагам, че като интелигентен човек едва ли гледаш турски сериали. И аз не гледам, но отделям време на историческия "Великолепен век". Като изчистя грандоманските уклони, опитвам да се ориентирам в политиката на султаните по онова време. Как българите да въведат не печатарска, а каквато и да било машина във време, когато са живели в онази завоевателна империя, където народът е струвал колкото работно стадо? Настръхвам, като помисля, че Ренесансът е започнал в Боянската черква, но е посечен от чужд, свиреп завоевател. И тогава сме били разделени като сега, но не се поучихме.

Елементарен сте! Именно в очертанията на буквите е тяхната скрита сила...Българщината в сегашната ни "КИРИЛИЦА" е изкормена...!!!

Братята са дали глаголицата на Великоморавия, защото те са я поискали, а кирилицата е създадена в България.

Освен Глаголицата и Кирилицата , Български са и съвършенните графични системи линейно писмо А И Б , които са използвали нашите предци , много преди шумерите . Колкото до съмненията относно Българския произход на Светите Братя - абсолютно нелепи са ! Родени са в древния Български град Солун в Българско семейство и мирянските им имена са Страхил и Драгота . Честит ни сияен празник на свещенните Български Писмена !

вашите предци преди шумерите? персите? ти да не си пряк наследник на дариус велики ? че се сещам и за един друг "български" хан с име Персиеца... чувал ли си го? Баща на борис покръстителя е

Ако обичаш, недей да използваш етиопското извращение на името на цар Дараявауш, това име етиопците не са можели да произнесат с празните си глави....

Защо ли всички дето имат комплекси за малоценност накрая опират до шумеритe...

Не ми се четат уникални глупости. За какво се борите езиковедите в БАН ??? Като че ли някой отрича, че българската азбука е кирилица. Другарката от БАН тръгнала от тука си, минала от там си и стигнала до извода, че кирилицата е българска азбука, видиш ли. "Уникалните" локуми на шаманите от БАН. А, .... и кой те определи да си "член на сдружението на българите в чужбина"??? Йотовата другарка?? Не би ли трябвало да си първо в чужбина и тогава да станеш член на сдружението на българите в чужбина ??? Как още не са те назначили и като "почетен" член, се чудя! Ае стига бе!!!

света, бе чукча. Хората си мислят, че това са руски букви. Капиш?

ми мисли света... щото е вярно. гражданский щрифт

те хората и на всички от Източна Азия им викат китайци, липсата на познания си е личен проблем в такива случаи.

До Рандал Свинке : Таско, ти ли си, бе!?

Гърците се гордеят със своята азбука,евреите също,арменци,грузинци също така със своята уникалност и древност.А в България Сульо и Пульо реже клона на своята духовност.

Едва ли много хора по света се интересуват от древността на арменците и грузинците. Що се отнася до гърците и евреите, те са си заслужили славата с много повече от азбуките си.

Кирил и Методий нямат абсолютно нищо общо с България - те са или византийски славяни, или византийски гърци. Създават глаголицата за славяните. По-късно учениците им създават кирилицата за славяните. Всичко това е част от мисия, ръководена, финансирана и проведена от Византия изцяло насочена против интересите на България. Кирилицата не е Българска, а анти-Българска азбука. Тя в крайна сметка успява да унищожи коренната Българска култура и да я замени с византийска. Единственото основание да наричаме кирилицата Българска е фактът, че в момента е официална азбука тук. С абсолютно същото основание можем да наречен кирилицата и монголска азбука.

ХАбсолютно си прав, само дето на азбуката измислена и кирил и методий не пише никой нийде по света!

Randall_Zwinge

Хърватите са писали доста време.

са писали?? може би. те това е довод ранди!

Randall_Zwinge

Не е довод. Просто факт. Нищо не твърдя.

Преди да пишеш чети,ако не,лекувай се!

Randall_Zwinge

Нещо невярно да съм написал?

Много професори и академици са писали по въпроса, поне 200 години.Ти няма да откриеш нищо,човек не може да е компетентен по всичко.

много истини, но не казвате изцяло истината. За Кирил и Методий нямаме пълна информация, няма да коментирам произхода им. Много е важно да не забравяме защо им поръчват азбуката - стремежът на гърците да привлекат моравците, които са силно притиснати от католиците, както и ние - от гърците, в своята сфера на влияние, както благовидно наричаме сега духовното робство. Не забравяйте, че византийците не предлагат на княз Борис глаголицата. Гръцките попове идват тук и започват да безчинстват и затова се вдигат болярите. Княз Борис може да ги наказва, но се вслушва в думите им и изгонва гръцките попове и кани учениците на Кирил и Методий. Тук ключов момент е постижението на Константин Философ, за което се споменава, но не се анализира подробно. В диспута с католическите богослови Константин Философ разбива догмата, че само на трите езика може да се слави Бога, но малката подробност, която се отминава с мълчание е: макар той да доказва, че на всеки език може да се слави Бога, католиците добавят само славянския към догматичните три. И това е шансът на българите да приемат християнството и да останат независими - същото искаха и моравците, но не можаха да го осъществят. Пагубното византийско влияние в България настъпва по времето на цар Петър, но не при княз Борис. Кирилицата е българска, защото е създадена в България, от българи и в нея има много от предишните български букви, които днес презрително наричаме "руни".

300 000 000 не са ли множко?

минуси? россия, берарус, България,србия, украина, монголия- около 240 000 000

Колко жалко е, че един древен, съхранил се народ, какъвто е нашият, е толкова малко познат по света! Живях сравнително дълго в чужбина и се стараех да уча местните си приятели какви сме били и колко ни е ощетила историята. Но не съм сигурен в съвременния сложен свят колко хора биха се интересували от нас, след като сме изпуснали златното време на XIX, когато европейците са откривали и се удивлявали от Египет и Гърция, но не са знаели нищо за траките и прабългарите. За поляците кирилицата е руска азбука - остатък от руското владичество на източните полски земи, заедно със столицата. Вероятно и много други народи в Европа нямат понятие кои сме и какво сме постигнали преди трагичната загуба на независимостта през XIV век. Дали е възможно нещо от изгубеното някога да бъде възстановено?

Да, възможно е. И предстои.

Ама надали! Като гледам, че по библиогечните рафтове на изтъкнат български политик вместо книги има самохвалебствени снимки с кого къде се срещал, не ми се вярва. Същият човек ходи в Рим да ни представя и на празника на нашия "език свещен", без да го познава и използва както трябва.

Кирил, Методий, учениците им, тяхното дело, глаголицата, кирилицата, християнизацията... Това са именно най-унищожителните за Българщината явления в историята ни. Нищо друго не е затривало Българската култура по-ефективно.

Не.

Randall_Zwinge

Понеже е "не", та затова днес не можем да прочетем какво пише по древните Български гробове и каменни надписи. Абсолютно сигурно е, че са написани на Български език. А ние не го разб ираме. Ерго - днес не говорим Български език, а нещо друго.

Кой е "българският" език - местните балкански племена не са се наричали българи преди да бъде основана държавата.

Randall_Zwinge

Езикът, на който Българите първоначално сда говорели. Езикът на Кубрат и Аспарух. Езикът дори и на Борис, преди да го унищожи.