17-11-2017 20-11-2018

Коментари

осраха пътя си към следващия парламент,жалко за Сидеров , ще го отнесе ,заради тях

си подписаха смъртната присъда

доклада написан под суфлажа на американски съветници тия кат немат мозък ще ги съветват я!

И тоС шопар ще се облажи!!!

постна пица за производителите на руски самальоти ..ха.ха.ха

Интересно е колко хора се радват на един избор с много неизвестни. Никой не знае цената?! Кога ще се произведат? Къде ще се поддържат и ремонтират?! С какво въоръжение ще дойдат?! Едните предлагат 10 нови, а другите 8....?! Някой щял да загуби предполагаеми комисионни, а дали те няма да загуби пари от джоба си ... какво им пука ... нали ще се вземе от джоба на всички българи!!! Беше нагледно демонстрирано как се налага военна техника - не с честен конкурс, а с груб, открит политически натиск. Човек сам може да си направи извод, защо единия самолет е продаван с пъти повече от другия!

Каракачанов, какъв доклад, какви пет лева?! Хората не са идиоти! Колкото и да го усукваш, за всички е ясно, че изпълняваме американски команди. Този път натискът беше изключително груб и безочлив! За една седмица двама американски чиновници бяха в България за да ни "съветват", а държавният секретар на САЩ се обади по телефона на Борисов и той да го "посъветва". Да не говорим,че още преди тези изпълнения, Борисов се изказа уж просто така, че "най добрият самолет за нас е Ф-16". Та за какъв доклад говориш? Този доклад е ала-бала работа. Просто за електората и за "отчитане на демократичната процедура на избора". Смях!

Каракачанката да си внася молбата за напускане и да се сбогува с политическата си кариера. Тиквениците ще го придружат.

Цялата им работа за избор на изтребител от начало до край бе и е "миже да те лажем"!

JAS 39 Gripen (E/F) - това е нова серия (E/F), а не С/D която е по стария модел. JAS 39 Gripen (E/F) се явява конкурент по тактико-технически данни на F-35 и СУ-35. Не случайно Бразилия са си го поръчали.

Никога не е било по-лесно да се предскаже какво пише в доклада ! Язък за парите, които са получили т.н. експерти за предварително взетото решение !

че Президента не рацбира от самолети!

джобчето му,ще остане празно,май?!

Прекарваме руска газ през България за сръбския Газпром и със спечелените от транзитни такси долари, купуваме чисто нови Ф-16 Блок 80

гледано: 961 Още видеоРейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5 0 гласа Българските ВВС вече имат опит с договор за самолети, за които липсва поддръжка, затова офертата, предложила пълен комплект, има най-голям шанс: самолет, въоръжение, поддръжка, индустриално сътрудничество. Това каза полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. “Изключително важна част от офертите – тази за индустриалното сътрудничество, ще включва участието на местни, български фирми в поддържането на машините”, посочи той и напомни, че междуведомствената експертна група трябва да огледа от всички страни офертите за доставка на военни самолети за българските ВВС и да оцени отделните предложения.

Грипенчето,ще връща ли комисионната?!

Грипена е по скоро самолетче в сравнение с Ф-16 Блок 80 - не ми се вярва, че българските пилоти искат Грипен

Сериозно Ф 16 сигурно не е лош самолет,но защо са ни самолети ато сме най-бедната държава,по точно колония в Европа? Беден човек не си купава ферари и изобщо няма кола.

Точно това се чудя и аз. И едно на ръка, че едва ли това е най-разумният разход в момента, но другото, което ми е любопяитно е кой по дяволите въобще ще ни напада нас? Украйна? Турция? Та ние имаме тук американски бази. За какво ни е авиация на нас? Подводници и без това от 2011та нямаме вече. Закривай всичко, за какво тези грешни пари и ненужен състав. Вземете направете всичките военна полиция и направете нарушенията на ЗДВП военни престъпления, война по пътищата поне имаме. И ги пуснете да патрулират и да хващат джигитите и на военен съд. Щото истината е, че само така би имала смисъл нашата войска. Поне да свърши нещо, защото те обьо взето стоят в готовност в момента и си чоплят в носа. А хората по пътищата си мрат.

И на децата стана ясно, че ще купите американски скрап. По добре не се напъвайте повече. Жалки сте.

Ти си малоумник от ВИСШИЯ ПИЛОТАЖ !!!

Или американски или никакви

Както някога. Или руски или никакви! Нищо не се е променило. България, продължава да е окупирана и зависима от чуждите интереси. Народа мизерства, те изтребители ще купуват! От скъпи по-скъпи и напълно ненужни.

Не ви ли е срам бе "професионалисти" да лъжете и мажете наред, само и само да изкарате един Трабант моделат 1987г, мноооого по-добър от - примерно Опел рекорд - табакера модел 1974г. Всеки първокласник само като види снимките и прочете за какво става дума.... ще ви се смеее. Аз съм математик и само ще ви кажа, че грипена от 1987г до сега е пройзведен в около 250 екзампляра, т. е. за 31години средно по няма и ОСЕМ ПАРЧЕТА на година, а аналогичното съотношетие за изделието на Локхиид Мартин е ..... по над СТО БРОЙКИ НА ГОДИНА. Това е така, защото съответно търсенето е такова !!! Между другото както казва пилота-президент Радев, самолетите не са кремвирши и се правят САМО по заявка и договор !!! А това, че Грипена може и да каца и по шосетата...., съобразен ли е и с българските такива.... и може ли да кацне примерно на кръговото в Харманли ???

Грипена може да каца САМО И ЕДИНСТВЕНО НА КРЪГОВОТО В ХАРМАНЛИ...., а за излитането след това - НЕ ОТГОВАРЯМ.....

Това е новина. Ускоряваме решението за Ф16 след указанията на Помпео.

Не е лесно.За много пари и договорки на тъмно иде реч. ББ обича да се харесва на всички"велики",ама и това не е лесно.От Москва го държат за тръбата,а от Вашингтон искат да вдига техните самолети.Пък и за някакво решение по "Магнитски"е крайно време дошло.....Но то ще дойде от САЩ,не от Стокхолм.Лично за мен,изборът е пределно ясен.Жалко за шведите.

Военните експерти не са съвсем единодушни, каквито твърдения има, до момента са продадени 4600 изтребителя F-16 на 28 държави. Беше ясно, че ще избираме нов изтребител между F-16 и „Грипен“, но авиация без политическа стабилност няма изтребители.

Колко държави избраха тази модификация на F-16, която ни предлагат хамериканците ? Единствено Бахрейн !

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

А ти какво очакваш от един дългогодишен агент на ЦРУ. Ако се съмняваш, питай другия му напарник Тагарев.

Шаламанов може да са го возили като куфар в някой военен Ан, но едва ли си ма хабер от останалите самолети.

като куфар возиха др.Радев!

Откъде ще откраднете парите за тези ненужни машини - нима 2-3 изтребителя ще ни защитят от някоя друга държава? От някое поредно КТБ вместо държавата да гарантира собствеността, което й е основно задължение? Тогава престъпниците в парламента излязохте в лятна ваканция, а сега мнго бързо приемате престъпни закони за изтребители, за соколски резерви, за вашите заплати, за КОНПИри и за какво ли не. Или сте се нагъзили на американците и/или чакате комисионите? Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър. ОЩЕ ПО ТЕМАТА На българските ВВС е необходима комплексна оферта - за самолети, въоръжение, поддръжка САЩ, Швеция или Италия – изборът за нови изтребители. Скоро! Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета. "Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов. По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО. По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия. "Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър. Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации. "Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов. По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Цена на придобиване (нови) с базово въоръжение F-16С/MLU - 70 милиона US$ експлоатационен ресурс до 8000 часа. F-18Е - 75 милиона US$ F-35A - 122 милиона US$ без въоръжение F-22A - 139 милиона US$ без въоръжение Eurofighter Typhoon - 61 млн. евро експлоатационен ресурс до 8000 часа JAS 39 Gripen (E/F) - 68.9 милиона US$ Цена поддръжка за 1 летателен час: JAS 39 Gripen (E/F) - 6 000 US$/h F-16С - 8 278 US$/h F-16MLU - 12 365 US$/h F-16V - 19 865 US$/h F-18Е - 21 301 US$/h Eurofighter Typhoon - 24 850 евро/h F-35A - 28 455 US$/h F-22A - 33 538 US$/h Нови F-16С/MLU не могат да се закупят, защото е спрян от производство. Единствено от резервите на амерканската армия произвадени през 80-те години на 20 век и съхранявани в пустинята Аризона. Не е ясно как са съхранявани и какви изменения са претърпели. Качеството на изработване е съществено, т.к. при сглобяването се е знаело, че ще се консервират. Самолетите трябва да претърпят модернизация в Португалия. Цена на придобиване на Руски изтребители без въоръжение Су-35БМ - 60 милиона US$ експлоатационен ресурс до 6000 часа (30 години по 200 часа) 2 двигателя АЛ-41Ф1С - 4000 часа ресурс (нуждаят се от ремонт на всеки 1000 часа) Су-30МК2В - 50 милиона US$ МиГ-35 - 35 милиона US$ експлоатационен ресурс над 6000 часа Китай: „Ченду“ J-10 - 41 милиона US$

Значи цената на грипенчето дето тягата му е два пъти по малка е колкото Ф-16! За нови Ф.16 Блок 80 Локид Мартин строи завод в Индия.Самата Индия ще купи 150 бр. Словакия и вероятно България около 50бр.

Индия не се интересува от изтребители 4 поколоение. На Индия и трябва изтребител 5-то поколение и съвместно с Русия ще си го изработят сами. Няма да разчитат на краварите за това. Нови изтребители F-16 не се произвеждат от отдавна. Взимат се по някоя бройка (на която има най-малко ръжда) от пустината Аризона и се модернизира и се продава на васали като нас. F-16 е морално и физически остарял самолет и не отговаря даже на американските стандарти за изтребител. Иначе нямаше да се мъчат да се отърват от него. В бъдеще се предвижда да оставят по някоя бройка да лети на американска територия за да има с какво да свалят отвлечени от терористите пътнически самолети. Относно JAS 39 Gripen (E/F) - това е нивата серия (E/F), а не С/D която е по стария модел. JAS 39 Gripen (E/F) се явява конкурент по тактико-технически данни на F-35 и СУ-35. Не случайно Бразилия са си го поръчали.

ти ли си,бе?!

Видяхме офертата на Грипен. Мисля че е редно този дето плаща, тоест хората да видят и офертата на американците.

Военните експерти са за изтребители „Грипен”, политиците за F-16. Това мнение изрази бившият военен летец и авиоинструктор, майор от резерва Станислав Пешев, цитиран от "Дарик". Той обясни, че като ергономика „Грипен” са много удобни за пилотите. Освен това могат да се експлоатират от всички летища, включително да излитат и кацат на шосе, докато при F-16 има изключително високи изисквания към летищата, от които машините оперират. Към момента за този тип изтребители е подходящо само летището на Граф Игнатиево. Полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС посочи като предимства на „Грипен” евтината и лесна поддръжка. Сред предимствата на F-16 са бойният опит, който има и неговата съвместимост с бъдещия F-35, но е значително по-скъп, техническото му обслужване също, е мнението на експертите. Те не изключват възможността покупката на нов тип бойни самолети отново да бъде отложена и сделка да няма. Станислав Пешев е летял на F-16 и го познава от въздуха. Впечатленията му за „Грипен“ са от полетен симулатор на изтребителя. Според него за българските условия и възможности „Грипен” е по-подходящ: „Има по-добра ергономика. При една реална тактическа обстановка, бойна обстановка, пилотът много лесно ще може да си изпълнява задачите, тъй като не изисква кой знае какви усилия да си отвличаш вниманието да превключваш. От друга страна, този самолет позволява да се експлоатира от необорудвани летища, дори и от шосета може да излита и да каца на тях. F16 има много високи изисквания към летището, от което оперира. Освен това са важни изискванията към чистотата на повърхността отдолу са много големи и не трябва да има никакви замърсявания, никакви камъчета. Всяко нещо, което се засмуче, може да увреди двигателя“, обясни специалистът. Като основно предимство на шведските „Грипен”, полковникът от резерва Любен Лозанов, отговарял дълги години за безопасността на полетите в Щаба на ВВС, посочи лесната му и евтина поддръжка: „На модулен принцип е, двигателят се сменя в полеви условия за 2 часа. В жизнения цикъл на един изтребител цената на закупуване е горе-долу около 1/3 от парите, които се харчат по време на целия му жизнен цикъл. И едно е да имаш 4700 долара на един час във въздуха и друго е да имаш 7000 долара на един час“, посочи той. F-16 също имат предимства, обясни Любен Лозанов: „В огромни серии е произвеждан, има боен опит навсякъде по света. Това, което ни се предлага, е последна дума на техниката, с цифров радар, напълно съвместим с бъдещия F-35. Това са големите плюсове. Най-големият проблем е техническото му обслужване, което е по-скъпо. Голям проблем има с полосите“. Според Любен Лозанов на военната ни стратегия най-добре съответстват F-18, но няма да можем да си ги позволим, тъй като са ни твърде скъпи. Според Станислав Пешев пък офертата за F-16 е подадена проформа, състои се само от няколко страници, което не позволява да се предоставят достатъчно данни за стратегическата техника, която се предлага. И двамата споделят мнението, че е по-добре да се купят нови изтребители, а не втора ръка. И двамата обаче имат опасения, че покупката на нов тип бойни самолети може отново да бъде отложена и сделка на практика да няма.

Ако пак някой нарече този безформен глист войвода, лично байрактарят ще му отреже кафата.

А шкембе войвода...македонец от влашко ХАХАХАХАХАХ

вземайте по-бързо Ф-татам че не сте си плащали наема за територията от времето на Дянков. Онези 2 милиарда от здравната каса отдавна свършиха!

К'ви изтребители, к'ви 5 лева? Онзи ден съобщиха, че ВВС най-накрая намерили средства да ремонтират АН-2 и да го върнат във въздуха. Да му закачат ракети на него и газ до дупка... Изтребители! Глезотии! То поне да има кой да лети на тях. Тия нашите въздушни асове с този нальот...мале -мале!

Някой може ли да ми съдейства,къде и на кой мога да си платя,че ми трябват тръ Български истински паспорта със регистрация за трима мои познати чужденци,искайки да станат европейски граждани и да работят във Германия,нека пише,който знае.Че аз не се сещам.

Като дойде БСП-то на власт,ще видите Кон боб дали яде,ще има да купуваме само Руски Самолети и военна техника,оказва се че е най здрава и най евтина,тогава ще има и Ю.П и ще започне да се строи Белене,Герб са вреда за България,тези хора така са се вкопчили във властта че никой не иска да си ходи,защото било хубаво да се краде,пример Шкембо Войводата,да каже нещо за неговите паспорти издавани на Индийци,Пакистанци,Авганистанчи,и Нигерийци.по 10.000парчето,само не знам вече във евро,или лв,някой да каже,ако знае,и Онова плашило където се занимаваше със шума,къде го,вече го няма заради кресливите майки уж със болни деца а??Да не си би камшика във някоя топла страна при Братя Галеви а? СЪВЕТ КЪМ ''ПП-ГЕРБ''Дами и господа,Другарки и другари,Давам безплатен съвет на Герб,още от сега да си построят един нов затвор,защото като дойде БСП-то на власт,не ми се мисли колко Гробари ще бъдат вкарани във затвора,и за да не ревете като Иванчева и Чоков Боков,че било вътре мизерия и че акате на клекало,затова си постройте луксочен затвор със Интернет ,Фитнес,Спа център,Басейн,че иначе Десито няма къде да има да я плакне,и ще и замирише.

Що си не сложиш снимка на Москвич?

БСП умира биологически - няма как да дойде на власт

Прекарваме руска газ през България за сръбския Газпром и със спечелените от транзитни такси долари, купуваме чисто нови Ф-16 Блок 80

Ей така се прави! Изчаква се всички да се напият по празниците и тогава се съобщават новините, които дискредитират управлението на държавата!

Браво. Ура,а,а,а......................................Колко изхабена енергия? На всички им е ясно, че американците ви направиха на аборигени. Не сте точните хора за тази работа.

Завинаги в Българската история ,цветан генчев цветанов ще бъде записан като: ЦВЕТАН ЦЪРВУЛЪТ !

За същите пари като самолетите с Ц 400 ще гарантираме чисто небе от други самолети, както и балистични ракети

Какъв доклад бе палячо, всички знаем бългаите кой изтребител избраха, и всички знаем че продавачът на новите (стари) 16-ки ви дърпа конците.

Българите избирамеF16!Русоробските мекерета като каракачаноф избирате руския избор

Кои сте вие “българите” таваришч насуоен руски духач?

Самият факт, че козяшките тролове са активирани да лобират за Ф-16 ясно показва, че се опитват да провалят интеграцията в ЕС и работят срещу ЕС.

Не разбрах Каракачанов търси отбранителен самолет да каца и на шосе или с боен радиус 750км да лети и над Афганистан?

търсим най-добрият БОЕН самолет! Ходи си пусни сериала и не си губи времето.

Какво каза Саливан и Помпео : До края на Декември се определете с истребитела и по възможност Ф-16 , иначе нямате комисионни за покупката ,чу ли Цветане и дъщеряти ще я изгоним от САЩ ,ако не купите ! Защо Българина стане властващ краде та се пушек дига , войника побеждава ,а политиците ни предават ,така е от както ни Освободиха Русия от Османско Робство ,заминаха руснаците и нашите започнаха да крадат като Опушени Роми Гюптари !

Стига театро, краварски подлоги!

Самият факт, че руските тролове са активирани да лобират за Грипен, дори в тая статия, ясно показва какво трябва да изберем. А, че Ф16 е десетократно по-добър няма съмнение.

По добър не ни трябва, а по достъпен и да лети и в зимно време...

Ф-16 е на нивото на МИГ-29. Само дето МИГ-а е 10 пъти по ефтин от Ф-16!

Миг а е двудвигателен а тая щайга с един...

Стегни се малко! Руските подлоги лобират за руски сямолети...

Единствената истина при твоите писания е името ти.

Сравни цената, стойността на летателния час,разходите за подръжка -Грипена излиза поне с 40% по-евтин от Ф=16. Какво ще правиш с тези самолети?Ще патрулираш и евентуално ще ги дигаш по тревога при опасност от нарушение на въздушното пространство!Да не смяташ да воюваш с 10 кирливи истребителя?И срещу кого?!?Ако се готвиш за война, и с тях и без тях -все тая!По-добре си купи зенитни комплекси.и щурмови самолети....Аз се басирам на 1000 лева, че с комисии или без комисии ще се закупят Ф-16.Стари или нови -няма значени!Важното е парите да отидат на правилното място.Затова нашите ги привикват във Вашингтон най-редовно!

Шкембо Войвода,не можем ли да гупим от братушките на изплащане няколко Су25,няколко Бомбандироваа,няколко Танка,няколко Военни Кораби,няколко Подводници,на изплащане а?Стига със тия Американски Боклуци втора употреба.

От Русия не може но може от Швеция и други европейски държави

Дойде оня отвъд океана и решението бе взето бързо бързо! Говорим за суверенитет и независимост!!! Срам и позор, страхливци!!!

Я вижте това: Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV): "В петък, 14 декмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора."

И там пише - поради политически причина избираме едикойси без значение , че дори не става за летене !

Излишен прах в очите. Отдавна е ясно, че ще си купим летящи (понякога) американски кошници от времето на баба ми. Добре поне, че са евтинийка - "само" по $132 милиона парчето. А японците са се прецакали яко - ще си купят F-35 за цели $90 милиона на парче. Ма ко да ги праиш, жълти будали, не се учат от Бай Хой и Шкембо и това си е!